Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Attila Zsolt Sajo

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Makarov tengernagy 04. 2023.07.22 09:39:16
Az orosz nagyhatalmi terjeszkedés a XVII. század közepére érte el a Csendes-óceán nyugati partvidékét, az első orosz felfedezők – és gyarmatosítók – Szibériát átszelve ekkor jutottak ki az óceán partjára. Itt meg sem álltak, az északi szorosokon átjutottak a mai Alaszkába, és onnan tovább dél felé,…..
Az importálás automatikusan történik, blog.hu-s blogod adminfelületén a Beállítások/Motorháztető menüben töltsd fel az importfájlt és kövesd a rendszer utasításait. További részletek itt! ..
Laura három éve költözött az Egyesült Királyságba, ennek az időnek a nagy részét Londonban töltötte, míg most Dublinban él, de már tervben van egy következő költözés. Nem Magyarországra, mert mint írja, az egyelőre nem jut az eszébe…(A képeket köszönöm szépen.) Mi az…..
Attila Zsolt Sajo 2019.05.02 18:10:50
Nem tudom én 10 év után (kb. fele London másik fele Canterbury) csak kevés ponttal tudok egyet érteni.

Oktatás: A két Mester diplomámmal a legképzettebb vagyok a cégnél, de a kollégáimmal ellentétben én nem ülök egy rakás diákhitelen. Egyetemre itt nem éri meg járni, kivéve ha Oxford vagy Cambridge. A többinél olcsóbban ugyanolyan jó képzést találsz a kontinensen. De az angol oktatási rendszerből kikerülök nem beszélnek semmilyen nyelvet, szóval kb. el is vágják ettől a lehetőségtől magukat.

Materiális kultúra: ez sokkal materiálisabb kultúra mint a magyar. Az emberek kb. csak utazás (az utazás is csak egy fajta fogyasztás), vásárlás, lakás, autó stb. foglalkoztatja. Egyetemi városban lakok és a színház, irodalmi, jazz-kalszikus zenei élet harmatgyenge egy Debrecen vagy Szegedhez képest. Arról meg ne is álmodj, hogy irodalomról tudsz beszélgetni valakivel.

Nincs irigykedés: ez úgy vicc? Kb. az összes angol kollégám utál mert jobban képzett és műveltebb vagyok mint ők. Persze ezt nem mondják az arcodba, csak a hátad mögött. Ennek egy része meg csak sima rasszizmus. Nem véletlen, hogy a vidék a Brexit-re szavazott.

Pozitív jövőkép: nem tudom, de azoknak a fiatal diplomásoknak akiket látok a cégnél mind negatív a jövőképe. Kb. úgy gondolják soha se lesz lakásuk, vagy ha lesz, nem olyan amit szeretnének. A többsége a szülőkre támaszkodva tudja max. lerakni egy lakás önrészét (ez kb. ugyanaz Magyarországon is).

Bérek: ez kb. igaz de ugye ez nem az ő érdemük, és nem is mi vagyunk a viszonyítási pont, hanem a többi Nyugat-Európai ország akiknek ugyanolyan szerencsésen sülte el a 2. vh. Mint nekik.

Adminisztráció: ez jobb Angliában.
Attila Zsolt Sajo 2019.05.03 09:41:43
@kék madár: diszleksziám van, ez elég indok? Meg, hogy nem élek már 10 éve magyar környezetben. De ha akarod csak írd be a nevemet a google-be és megnézheted az életrajzom.
Még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett külföldön, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe. Dani…..
Attila Zsolt Sajo 2019.03.27 10:44:05
@Attilajukkaja: Talán ahogy a posztban is megfogalmazzák: nem tudsz magad lenni. Mindig alakoskodnod kell, amit ha otthon lennél nem kellene. Sok minden megoldható, de ez nem. Egy idegen kultúrában vagy ahol ha normálisan (ahogy felnőttél, meg ahogy megszoktad) viselkedsz jobb esetben csak hülyének néznek. Három lehetőséged van: teljesen feladni a szokásaid és asszimilálódni, vagy visszamenni oda ahol ez normális, vagy mindig alakoskodni. Mindenki eldöntheti mit választ. Nekem az angolokkal kapcsolatban van ugyanez a szituáció, és én is a visszamenetelre szavazok.
Attila Zsolt Sajo 2019.03.27 21:41:06
@Attilajukkaja: Szívesen. Nem hiszem, hogy bezzegmagyarkodnák. Ha így lenne akkor valószínűleg nem lenne a nem magyar feleségem (azért megkérdeztem töle és szerinte se :-) ). Azt se hiszem, hogy ez csak a nyelven múlik, elég jól beszélek angolul. Viszont a többségi társadalomtól igenis függ. Míg Kínában jól megtaláltam a hangot az emberekkel addig a vidéki Angliában ez nem megy.
Korábbi statisztikai tanulmányaim során mindig azt tanultam, hogy ha egy folyamatot csak véletlenszerű tényezők befolyásolnak, akkor az adott folyamat eredménye normál eloszlást követ. Ezen gondolkodva jutott eszembe az ötlet, hogy mi lenne, ha valamilyen természeti jelenségen próbálnám ki, hogy…..
Hosszú út vezetett a normál eloszlás pontos leírásáig a szerencsejátékoktól kezdve a csillagászaton át a skót katonák mellbőségének elemzéséig. 1654 óta sok híres matematikus gondolkodott erről a természetben igen gyakran tapasztalható jelenségről. A normál eloszlás először nem is normál…..
A Bernoulli eloszlás Jacob Bernoulli svájci matematikusról kapta a nevét, aki kitalálta a Bernoulli próbát, amely a világ egyik legegyszerűbb valószínűségszámítási kísérlete. Tegyük fel, hogy feldobunk egy darab érmét egy alkalommal. Az érme feldobásának, mint eseménynek kétféle végeredménye lehet.…..
Attila Zsolt Sajo 2019.03.26 12:05:28
@glantos70: A binomiális-eloszlás esetén a dobások függetlenek. A Hypergeometric distribution ahol nem. Amugy a példa amit hozol pedig a Geometric distribution.

Csak egy másik kis javaslat: átlag számításra talán a E[X^2] - (E[X])^2 egyszerübb lenne.
Attila Zsolt Sajo 2019.03.26 14:23:40
@glantos70: Szia. Amugy elírtam a varianciát akartam írni a E[X^2] - (E[X])^2 -val.

Tudom, hogy nem ugyanaz a Geometrikus és a Bernoulli. Lévén más a nevük ;-) viszont komolyan:
-- Bernoulli -- két lehetőség van, az 1 érték p valoszinüséggel következik be.
-- Geometric -- itt is két lehetőség van: valami bekövetkezik vagy nem. Annak, hogy nem következik be az esélye (1-p), ha bekövetkezik akkor megállunk. Ha nem akkor folytatjuk amig nem lesz sikker. Értelemszerüen csak akkor probalhatjuk meg újra, ha elötte nem volt siker, szoval lényegében mindig van egy k darab (1-p) "nem sikerünk" a siker elött. Igy jön létre a (1-p)^k * p PMF.
-- Binominális -- kérdés: Mi a valoszinüsége, hogy __n__ Bernoulli probából __k__ siker lesz. Feltéve, hogy p értéke __nem változik__ a kisérlet során. Vagyis a feldobások függetlenek.
-- Hipergeometrikus -- Kérdés ugyanaz mint a Binominálisnál, de itt a p értéke változik. Lényegében azok az esetek amikor nem rakod vissza mintátt a populációba.
Üdvözlöm minden olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, ez pedig a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunk következő része. Mint eddig is, az átírásoknál elsődlegesen a népszerű magyar átírás szerepel, mellette a pinyin zárójelben az első említéskor. A tájékozódást segítő térképek…..
Az utóbbi idők szomorú belföldi slágertémája a kilakoltatások ügye. A Lemilblog - a lehetőségekhez képest - igyekszik távoltartani magát az általános belpolitikai fejlemények kommentálásától, s azon vagyunk, hogy csak a rendvédelemmel, katonai témákkal, biztonságpolitikával és hasonlókkal fárasszuk…..
Attila Zsolt Sajo 2018.10.01 22:12:23
@Gösser söralátét: Hiszed vagy nem meg soha se bűntettek meg, szóval nem ebből indulok ki.

1, Kb. csak erre terjed ki a rendőrség utcai jelenléte amit én érzékelni tudok. Pl: Kapitoszer kereskedelem: 2017, Budapest: 217 eset vs. Ittas vezetés: 2144. Tényleg? Majdnem elhiszem, hogy BP az ittas vezetés 10x nagyobb probléma mint a drog. Vagy lőfegyverrel való visszaélés 244. Tényleg minden sarkon egy fegyveres örült és nem egy direl.

2, Korrupció/EU pénzek lényúlása ügyekben évek óta semmi. 2017 országosan 19 db. Európai kozosseg pénzügyi érdekeinek megsértése. Ja persze.

3, Szervezet bűnözés: semmi. Erről nem találtam statisztikát, de nem nagyon emlékszem egyetlen nagyobb eseményre se a hírekből. Lehet, hogy én mulasztottam el.

Viszont ehelyett van: politikai vezetés bármilyen kívánságának szolgai teljesítése. Erre van ember és órabér, de másra nem. És ez nem csak a vezetés hibája. Azért teszik meg mert megtehetik, nekem mint kivulallonak nem úgy tűnik barmikor is azt mondanak nekik, hogy: IZÉ fonok. Oké én kimegyek ezeket kilakoltatni de ugye azt tudod, hogy ennél lenne jobb dolgom is. Amíg ezt nem latom addig nem tudom sajnálni a közrendőröket. Ok ugyanúgy nyalnak felfele mint a feletteseik.

Szemely szerint bosszant, hogy az állomány ahelyett, hogy XY zűrös környéken járőrözne ilyesmivel tölti az idejét. És nem érdekel, hogy ezt mer teszi. Végső soron az állampolgárok fizetik azt, hogy ezzel töltik az idejüket, és enyhen kérdéses, hogy ez a legjobb elkolteseaz adóforintoknak.

Arról nem beszelve, hogy Moldova 80 évek végi könyvében (Bűn az élet) problémákból nagyjából egyet se sikerült megoldani 30 év alatt a Rendőrség köteleken belül Mintha enyhen szólva fejlődésképtelen lenne a szervezet.
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
A vietnami háború Vihar közeleg 2017.12.13 00:01:00
Remények és kilátások 1967 végére az Egyesült Államok immár harmadik éve vívta háborúját Vietnamban. Ezt a három esztendőt alapvetően a konfliktus kiszélesedése, az ezzel kapcsolatos aggályok súlyosbodása, illetve az ezt ellenző hangok erősödése jellemezte. Mind a kormányzat, mind a társadalom…..
Attila Zsolt Sajo 2017.12.15 22:37:37
@Monty H.: Meg nekem is sok mindent kellene tisztaba rakni.

Mas tema. Ha mar szobakerult Laosz. Tervezel esetleg egy cikket az ottani helyzetrol? Nem szorosan vett Vietnam, de befolyasal birt az az esemenyekre.

Meg ha mar kivansagnal tartunk az alabbi temakrol ha lehetne valami:
- CORDS
- Kisebb kiserleti projektek: tengeri fecske, Buon Enao
- Del-vietnami rendorseg
Attila Zsolt Sajo 2017.12.18 14:01:29
@Monty H.:

Mibe botlottam ma? The Greene Papers 69. ( Washington 1964 november 2. 10:55 ) Memorandum for the Record of Joint chieds of Staff Meeting with Secretary of Defense (McNamara) following Regural Security of Defense Staff meeting:
Idezet:
The SecDef [ McNamara] spoke as follow:
... After we have attacked the 94 targets in North Vietname, I don't belive that we will be able to stop there. __I would recommend__ that when that point is reached, we should strike aganist the Communist nuclear facilities. This nuclear capability of the ChiComs [ Chinese Communists ] is a great threat over a long time perios.

Erdekes.

Tudsz hivatkozast a " Pentagonban egyesek elfogadhatónak tartották dél-kínai területek bombázását"? Kivancsi vagyok, nem-e McNamara a sajat szavait addta valaki mas szajaba.
Itt, a Lemilen nem igazán szokhattatok hozzá, hogy ilyen rövid, egy-két mondatos posztokat teszünk fel, de a mostani hír annyira meglepő volt, hogy nem teketóriáztunk és simán feltesszük, kommentár nélkül. Mint mindig, most is kíváncsiak lennénk a véleményetekre Nekünk is van,…..
Attila Zsolt Sajo 2015.09.16 09:36:35
@Untermensch4: Sajnos szerintem a Magyar Honvedsegnel az "aránytalanul magas pénzért" kifejezes semmilyen beosztasra nem allja meg a helyet. Ahogy megneztem a jelenlegi alap berezes (netto/ho):

közkatona (első 1 év) - 105 061
őrvezető - 110 124
tizedes - 115 187
szakaszvezető - 120 250
ormester (altiszt) - 154 554
tobbi altiszt - ormester + ((3865 -> 9663 brutto) * plusz rendfokozat)
hadnagy (tiszt) - 194 121
tiszt - hadnagy + ((5798 -> 11 595 brutto ) * plusz rendfokozat)

Osszehasonlitaskent egy brit kozlegeny ( Phase 1) netto fizetese min. £1284/ho (ami kb. 540 000 forint). Nem tudom nalunk a tabornokok keresenek-e ennyit.

Valoszinunek tartom, hogy ha tiszt lennek a MH-ben jelenleg en is megprobalnam minden alattam levot minnel magasabb beszotasba helyezni egyszeruen azert, hogy megtartsam oket. Szelsoseges pelda: ha minden muszakit ezredese kellene kineveznem Kecskemeten, hogy megtartsam a minimalisan szugseges szaktudast, akkor tabornokok es ezredesek szerelnek a gepeket. Ahogy a bejegyzes is irja akut emberhianyal kuzd az MH, ami a politikai vezetes hibaja szerintem es nem az allomanya.
Attila Zsolt Sajo 2015.09.16 09:47:22
@Attila Zsolt Sajo: Bocsanat elirtam: Valoszinunek tartom, hogy ha tiszt lennek a MH-ben jelenleg en is megprobalnam minden alattam levot minnel magasabb __rendfokozatba__ helyezni egyszeruen azert, hogy megtartsam oket.
Attila Zsolt Sajo 2015.09.16 23:59:10
@Observer99: A UK es a magyar fizetesek-eletszinvonal osszehasonlitasa talan egy kicsit tulmutat ennek a bejegyzesnek a hatarain. Maradjunk annyiban, hogy evek ota nem elek Mo.-on szoval talan nem vagyok teljesen kepben mennyire eleg a fenti fizetesek. Emlekeim szerint nem sokra, de talan csak az en memoriam nem tul jo. Es talan nem a fizetesek alacsony volt az indoka a fent emlitett letszamhianynak sem.

A teljesen szubjektiv velemenyem, hogy a fenti szamok a rossz vicc kategoriajaba tartoznak.