Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sokáialkisz

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  04. Aktív ökofalu szerveződések   Olyan ökofalu szerveződések találhatók itt, melyek új helyszínnel, új lakókkal, vagy még csak papíron, gondolatban léteznek, de elindultak! És mindegyikhez lehet csatlakozni! Az Aktív ökofalu szerveződések térkép nagyban    1. Eperjes pusztai élőfalu…..
Sokáialkisz 2013.10.01 01:21:14
@Sarasvati: Kedves Krisztina!
...sokkal jobb lenne szóban....(30/2437540; 82/577091)....néhány ötlettel mégis előállok itt:
-Nekem az a tapasztalatom, hogy álmot kerget az, aki azt várja,hogy egy tökéletesen működő falura, közösségre talál. Nincs ilyen, ez azt hiszem a természetünkből adódik. Visnyeszéplakon legalább 30 család lakik, gazdálkodnak, öko-bio szemléletűek, hagyomány tisztelőek, van iskolájuk, ahol nem agymosnak (maguk válogatják ki a tanárokat), a gyerekeik bekerülve a városi iskolákba kitűnő eredményeket mutatnak fel. Értelmesek és törekvőek (többnyire) a felnőttek is. (Még szép!) Az első betelepülő, (kb. 4-5 család), kb. 20 éve él ott. Van sok tapasztalatuk. Javasolhatom még Gyűrűfűt, bár ott nagyon régen jártam....
Látom, hogy óvatos vagy, és -nagyon helyesen- nem hiszel a szép szavaknak, ideológiáknak, mindezek ellenére mégis a figyelmedbe ajánlanám Egres Katinkát (magvagy.hu). Ő is egy keresés végén és egy megvalósítás kezdetén van. Több olyan közösséget meglátogatott (élt velük rövidebb hosszabb ideig) akik emberhez méltó életet szeretnének élni. Ő talált egy minta-szerű nagy közösséget Olaszország északi részén: Damanhurról találsz infót Katinka honlapján. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szívesen megosztja veled a tapasztalatait, nagyon segítőkész és sugárzik belőle a küldetés-tudat. (Majd látni fogod.)
Mi egy faluban (Bárdudvarnokon) lakunk, ahol nagyon sok emberrel jó közösségi kapcsolatot ápolunk. Itt sokkal kevésbé vagyunk "összefonódva", mint Széplakon, sokkal kevesebb az elvárásunk azzal kapcsolatban, hogy a másiknak hogyan kellene élnie. (Sajnos önmagunkkal szemben is kevesebb az elvárás, legalábbis ami a valódi tudatosságot illeti. Persze ez csak az én kritikám/önkritikám.) Mégis, ebben a légkörben semmi akadálya, annak, hogy valaki megvalósíthassa öko-bio álmait. Ha meg nem valósít meg semmit akkor sincs semmi baj.
Talán könnyebb, ha egy olyan közösségben gondolkodsz, amelyiknek a tagjai azonos értékek mentén szeretnének élni, de szerintem annak sincs akadálya, hogy -megfelelő környezetben- egyedül vágj neki az útnak. Majd jönnek a többiek utánad. Pontosan olyan embereket fogsz bevonzani az életedbe amilyenekre szükséged lesz. Szóval, ha hitelesen csinálod, akkor néhány évtized múlva lesz körülötted egy ökofalu-szerű társaság. Amit írni fogok, az lehet, hogy hülyeségnek tűnik -ha ugyan az előbbiek nem tűntek annak...- de nem szabad a másik embertől elszántságot/kitartást várni, még ha most elszántnak is tűnik, lehet hogy pár év alatt leereszt, meggondolja magát és úgy érzed hogy csalódtál, vagy más irányba mennek a falui dolgai, mint ahogy te elképzelted, akkor is csalódsz. A legjobb, ha az ember teszi a dolgát, a többit meg a többiekre bízza.
Ezt a levelet azért kaptad, mert "komoly és elszánt" vagy, fogadd szeretettel!
Ákos