Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Topy

0 bejegyzést írt és 3617 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Parasztebéd 2022.05.30 14:53:20
Nem úgy kell gondolni, hogy valami kapitális surmó legyűrt szárú gumicsizmában bádogtányéron od@b@$$a az ember elé a kaját. Bár, hasonlóhoz volt már szerencsém(?). Egy több napos fesztiválon, a város tóparti várának kies udvarán sorban álltak az ételt kínáló standok. Az egyiknél egy csizmás,…..
Topy 2022.06.03 12:38:06
@Kumari aki Nilüfer: szerintem ne pánikolj, a gázművek most újítja fel a környéken a teljes hálózatot; ha ennyi pénzt beleölnek...
Blogkocsma Mustáros tojásleves 2022.02.20 11:28:42
Vannak emberek, akik az állaga miatt egyszerűen képtelenek megenni a tojáslevest. Százados Asszony is így van vele. A napokban velünk ebédelt, és elborzadva nézte a hadnagyot, aki egy literes edényre valót belapátolt. Neki ez volt az ebéd, hiszen megint visszatért a ketogén diétához, így próbálván…..
Topy 2022.03.06 12:16:59
@kocsmagomba: a magánbiztosítós rendszerben meg elvitatkoznak azon, hogy valóban indokolt-e a vizsgálat, a te biztosításod egyáltalán téríti-e stb...
na az valóban üzleti(!) alapon működik - akik annyira tolják, hidd el nem szívjóságből szeretnék - vagy azért, mert az baromi jó -, hanem pénzügyi érdekből
és nem kell Amerikát felhozni példának, nálunk is érdemes megnézegetned a magán eü biztosítások feltételrendszerét, találni benne igen érdekes dolgokat...
Blogkocsma Vörösboros vaddisznó 2022.01.30 11:41:43
Jött a hadnagy. Aszondja, van némi vaddisznója otthon a fagyasztóban, főzhetnék belőle valamit. Végigpörgettem a buksiban a naptárat. - Jövő hétvégén jó lesz - közöltem vele. Szerdán aztán kérdeztem: - Vörösboros vaddisznó jó lesz? Jó volt neki. Később gondoltam át, hogy akár már kedden is…..
Topy 2022.02.05 19:27:28
@kocsmagomba: tavaly október óta van lakossági üzletág
egyébként meg magántulajdonban lévő cég, nem csak vaddal, hanem egoztikus húsokkal, felső kategóriás steak-et, magasan előfeldolgozott termékeket, édesvízi és tengeri halakat, rákot és kagylót is forgalmaznak
annyira nem tengerbe vizet, ha a Mátrában jár az autójuk...
A két ünnep között betévedtem a vásárcsarnokba. Éppen ment a szilveszteri malacvásár. Persze nem annyira egész malacot árultak, inkább süldőt, azt is felaprítva. Nyilván úgy okoskodtak, hogy manapság már nem telik a népeknek egy egész malacra, inkább vesznek egy kisebb darabot. Én nem annyira a…..
Topy 2022.01.21 14:24:44
@valkür: Újpesti Piac, a Templom utca és Károlyi utca sarkánnál lévő bejáraton bemenve (jobbra virágos, balra zöldésgesek), az első zöldségesnél szokott lenni műanyag tasakban must. Pár napja még biztos, hogy volt - köszönet az infóért egy régi ismerősnek :)
Rámjött az éhség a délután, ám forró volt a lakás. Gondoltam, egy tócsnit meg tudok sütni a teraszon is az indukcióson. Eddig mindig a káposztareszelőn vagy a sajtreszelőn gyalultam le a krumplikat, amikből azután pogácsák készültek. Most ezen változtattam!..
Topy 2020.08.18 10:31:21
@Andrass9: DJI Agras MG-1 alapkiépítésben cca 2,8, két akkuval már három millió; a DJI Agras T16 hatmillió alapkiépítésben, ehhez egy plusz akku már majdnem fél milla

és az akkuk élettartama erősen korlátos; az akkutöltő, ami egyszerre tud négy akkut tölteni, 480 ezer
nem ok nélkül kerül annyiba a permetezés; mondjuk még mindig olcsóbb, mint a helikopteres és sokkal precízebb munkát lehet vele végezni
Topy 2020.08.18 11:09:57
@Andrass9: kísérleti engedéllyel repülhető
aztán meg eseti légtérhasználati engedély, amihez egy ekkora gépre lakott területen belül még egy kockázatelemzés készíttetését is igényli
ez a gép 2000 dollártól indul, viszont ahogy olvasom, az tényleg csak a gép, külön kell akkut, töltőt venni, aztán szállítás, VÁM, ÁFA, gyártói tréning nélkül még drónos múlttal sem javasolt repülni
tta.en.alibaba.com/product/60778976773-806651487/TTA_M4E_automatic_route_planning_agriculture_drone_with_low_price.html
Topy 2020.08.18 11:13:45
@Andrass9: a nagyobbik testvér:
www.clue-drone.hu/post/dr%C3%B3nos-permetez%C3%A9s-i-r%C3%A9sz-a-kezdetek
www.clue-drone.hu/post/dr%C3%B3nos-permetez%C3%A9s-ii-r%C3%A9sz-a-kik%C3%A9pz%C3%A9s
mnondjuk most már legalább nem kell a szerencsére hagyatkozni (épp erre járó trénerek) vagy Pekingbe utazni egy tanfolyamért
Ezt muszáj posztolnom, mert tán a legfinomabb az eddigi összes próbálkozásaim között. Meg amúgy is rég főztem körömpörköltet ... A madarasbam akadtam rá egy 1,5 kilós kis adag alapanyagra, no és elbuktam egy csodás oldalasra is, amit majd máskor készítek el, de egy kicsit elloptam belőle...
Topy 2020.08.12 09:04:30
@Andrass9: ehhez képest most tanult meg a világ rendesen kezet mosni :)
Blogkocsma Kovászkák... 2020.07.24 07:00:00
Csöppség voltam, mikor Baranyában nagyanyó kovászát megillatozhattam, láttam a morzsoltkákat, a hatalmas dagasztótekenőt, a füstöskonyhát kemencével. Az esti bekészítést, a reggeli sütést. Mia Madre sosem tért át az élesztős kenyérre, anyám viszont kenyeret egyáltalán nem sütött már, bár minden…..
Topy 2020.07.27 10:49:37
Topy 2020.07.31 10:55:15
@MadMary: ezeknek a békebeli hatalmas fáknak volt egy nagy előnye: sosem volt konfliktus a madarakkal :)
alulról mi szedtük, az elérhetetlen részeken meg nyugodtan garázdálkodhattak a madarak, mindenkinek jutott bőven
nagyszüleimnek voltak ilyen gyönyörű, nagy, koros gyümölcsfái;
hatalmas cseresznyefák, koraitól kései érésűig, körtefák a búzával érőtől a kései, elálló, köves fajtákig, nyári alma, fontos alma, rétesalma, barackfák a legkorábbitól (ez picike fa volt, kifejezetten kesernyés ízű, apró barackokat termett, én nagyon szerettem) a kései érésűig, zamatos kajszi...
klasszikus parasztgazdaság maradványának egy része volt ez, eredetileg úgy válogatták össze a gyümölcsfákat, hogy mindig legyen ami frissen terem, meg legyenek eltartható fajták is, téli eltevésre; tizenhárman voltak testvérek, sok kéz volt a művelésre; tizenkét fiútestvére pár évre kiment Kanadába dolgozni, amit megkerestek mind hazahozták, befektették a családi gazdaságba; meg is lett az "eredménye" :( - kuláklistára kerültek, szinte mindent elvettek tőlük, két kis darab szőlőt, egy csík kaszálót gyümölcsfákkal meg egy lucernást kaptak vissza végül :(
annyi szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy szülei még "régivágásúan" ültették a gyümölcsfákat, a fajtákat nem koncentrálták egy helyre (nem volt külön almás, körtés stb.), így a kaszálón sok fajta gyümölcs volt, a szőlő északi szélén is állt pár gyümölcsfa (dupla haszon, árnyat is adott délidőben az ebédhez, némi szundikáláshoz); prakikusan gondolkodott a parasztember, akkoriban még az út mellé is gyümölcsfákat ültettek, a mezsgyehatárokat is gyümölcsfákkal jelölték
Hamár így benne vagyunk a kegyérsütésben... Az elõbbi rozskovászos fehérkenyérhez képest csak a rozskovász mennyisége nõtt meg (olyannyira, hogy ki is futott az üvegbõl, ahol lakik. Kénytelen voltam ismét sütni, mert megint elfogyott a bolti kenyerem .....
Topy 2020.06.19 16:20:38
Topy 2020.06.24 15:35:36
@Andrass9: könnyű dolgom volt, a napokban fedeztem fel az újdonságok közt :)
A hangsúly a krumplin van, mert az extra ropogós lett - ráadásul még mutatós is. Az étel apropója a karantén alatti csirkecomb vásárlás volt, ami egy kicsit sokra sikerült .....
Topy 2020.06.10 10:03:32
@Andrass9: az evőpálcika mihez kellett? :O el ne guruljon?
Topy 2020.06.10 12:41:11
@Kumari aki Nilüfer: aha köszi! az eredetiben Andrásnál is fakanál van
közben rájöttem, hogy az evőpálcika mögött zárójelben ott volt, hogy picik voltak a krumplik, úgyhogy csak nekem nem állt össze fejben, hogy ez a fakanál helyett volt használva
:)
Blogkocsma Szárnyas batyu 2020.05.12 07:00:00
Rossz híreket hoztunk ó nagy batyukám.Megint a batyuval kísérleteztem. Igaz, elsőként gombócnak indult, aztán menet közben módosítani kellet a koncepción.Ismét a töltelékkel variáltam. A darált hús sem volt rossz, de kicsit fujtós lett, valami szaftosabbra vágytam. A közelmúltban potom pénzért…..
Topy 2020.05.13 08:51:24
@látjátok feleim szümtükkel: Ópium? Nagyon jó mákos ízű/illatú, de szerintem még a likőr műfajban is kifejezetten édes
Attól még, hogy gyerekkorunkban ez az étel úgy megkötött a tányérban - mire a menzán kihozták - mint a jó beton, az íze továbbra is a nyelvemen van. Húsvéti sonka után éppen esedékes, mert akkor a legjobb, ha füstölt lé van benne bőven...
Topy 2020.05.12 12:25:37
@Waka: @MadMary: Tavasz van, a harkályoknál ének helyett dobolás van (vájtfülű madarászok képesek a dobolás alapján megnevezni a fajt). Egy sima faágnál sokkal messzebbre zeng egy eternit kéménycső, fémcső, villanyoszlop! Nem hülye a madár, használja a modern technika adta vívmányokat! :)
Blogkocsma Akciós csontoshús 2020.05.06 07:00:00
Kértem a kicsilyányt, hogy vegyen egy adag akciós csontot - tudnék belőle alaplevet készíteni. Eredetileg húsos csont néven árulták. Amikor meghozta, rögtön láttam, hogy ebből valami más is lesz, mert bőven volt rajta hús - több, mint a csont. Így azután poszt is lett belőle .....
Topy 2020.05.08 08:54:59
@Andrass9: @MadMary: Akkor próbálkozzunk a Soproni Óvatos Duhaj IPA szelettel :D
Blogkocsma A legjobb túróscsusza 2020.04.21 07:00:00
(legalábbis szerintem), amikor a csuszát szalonnazsíros tepsiben forró sütővel ropogósra pirítjuk. Lehetőleg sok pörccel megszórjuk. Akad, aki erre még kristálycukrot is szór, hogy az milyen jó, ropogós .....
Topy 2020.04.24 11:06:10
@Waka: mert ő nem pösze! :D
a tepszi a régebbi/régies alak, az oszmán-török tepsi ('tálca, lapos tál') közvetlen átvétele
Topy 2020.04.26 20:57:39
@Waka: a csiger kimaradt! :) ;)
Topy 2020.04.27 12:33:33
@Kumari aki Nilüfer:
A Magyar etimológiai nagyszótár szerint szőlő szavunk ótörök eredetű, a csuvas sirla (bogyó) szóból származik.

A bor érdekesebb, ugyanis török eredetűnek tartják, de nem a török megfelelőjéből származtatják: "a bor szavunk ellentétben az európai népek nagy részénél használt latin illetve görög eredetű szavakkal, a török eredetű bor szó: szürkésfehéret jelent. Eredetileg valószínűleg az erjedő fehér bor színére utal ez a kifejezés és a török eredet arra enged következtetni, hogy valószínűleg közép Ázsiából hoztuk magunkkal a szőlő és a bor ismeretét."
Ami remek köret annak is, aki cukros, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe. Az íze meg pont olyan, mint bármely más úttörőgombócnak. Most - karanténidőkben - a csodahüttő lát el minket alapanyagokkal. Egy nagyobb lapockát leltem benne, ami jó alapanyag a tokányhoz, a kamrában meg felfedeztem a…..
Topy 2020.04.24 11:23:08
@trux77: hentestokányban még nem láttam/ettem/olvastam tejfölt :O
a csemegeuborka-füstölt hús-fokhagyma-bors vonalra már soknak érezném, de ugye ízlések és pofonok; viszont van egy csomó tokány ami tejfölös és szeretem :)
az uborkát én vékony csíkokra vágom
egyszer ettem olyat, amiben a füstölt húst marhanyelv adta, nem volt rossz! :)
Topy 2020.04.24 12:42:08
@Andrass9: van aki tejföllel eszi a lecsót, mindig megfogadom, hogy egyszer már kipróbálom, hogy milyen
de aztán mindig jól elfelejtem a tejfölt :)
A baromfi mellhúsa és a csontja közötti rész egy külön izomköteg. Ez különösen ízes, hisz direkben a csont mellett dolgozik. Feleségem lőtt egy szép példányt, amire jelenkeztem, hogy megsütöm neki. Eredetileg konfitálni szerettem volna, de tiltakozott, hogy ne fojtsam zsírba a húst!..
Topy 2020.04.20 10:57:37
@Andrass9: Egészen pontosan: Tarcal :) A szobor is, a falatozó is.
Topy 2020.04.20 12:54:08
@Andrass9: pedig érdemes emlékezni, igazi régi bortermelő község! :)
Topy 2020.04.20 13:57:04
@Andrass9: És nem jegyezted meg?! Sok volt a borkóstolás? :) :) :)
Amikor megjelenik a fejes saláta a piacon, az biztos jele a tavasz közeledtének. Én magam kicsit fordítva működöm: amikor tavaszodik, akkor elkezdek salátát keresni :) Láttam a szórólapon, hogy van akciósan saláta, dehát önkéntesen karanténba vonultam - nem akarom elkapni a vírust. A feleségem…..
Topy 2020.04.17 15:29:02
@Andrass9: fehér híg ... ? :D
Blogkocsma Élesztőpástétom 2020.04.12 07:00:00
Van, hogy az ember megenged magának egy kis luxust. Vesz valami szép érlelt marhahúst, libamellet, netán májat, garnélát, svájci csokit, francia konyakot. Elkészíti igényesen, szépen tálal, hozzáillő bort tölt és elkölti a vacsorát. Elégedetten csettint (már, ha nem szúrta el a főzést), és jól érzi…..
Topy 2020.04.14 08:51:36
@jegeskaveee.: anyósomék sokat sütögetnek, esküsznek rá; egy ideje csak ezt veszik
Ugyan senki sem vírusos, de idősek és enni is szeretnek. Én meg már nagyon főznék egy sóletet, amiről köztudott, hogy minimum 10 adag kell legyen. Mi is az önkéntes otthontartózkodást választottuk, de azért egy szép füstölt csülköt csak kellett vennem, mert azt nem füstöltem (hogy miért??).…..
Blogkocsma Neked írom a dahl-t 2020.04.03 07:00:00
8 évesek lettünk!!! 8 éve indult ez a blog. 3.356.689 oldal letöltést értünk meg. 240 követőnk van 1510 receptet posztoltunk Legtöbbet olvasott posztunk "A barnarizs főzése" volt 78.934 olvasással A gyerekeim ezt a blogot használják szakácskönyvnek ... Köszönjük, Andrass9 Igérem,…..
Topy 2020.04.06 10:01:48
@Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :)
Legutóbbi krumplisütési sikeremen felbuzdulva vacsorára is elkészítettem a "megégett" krumplimat . Persze nem tudtam megállni, hogy egy csavar ne kerüljön bele: parasztreggeliként készítettem el, de vacsorára.....
Topy 2020.04.02 08:49:08
@Kumari aki Nilüfer: élesztőből nosztalgia van, ahol lehet kapni, ott félkilós-kilós kiszerelésben van, kimérve adják, mint gyerekkoromban
Topy 2020.04.02 09:55:21
@jegeskaveee.: Újpesti piacon is így árulják, anyámmal beszéltem tegnap, náluk (Sárospatakon) is a nagy kiszerelés van a boltban
gyerekként ha élesztőt kellett hoznom a boltból, akkor tömbből vágták le, papírba csomagolva adták
aztán lehet, hogy Budapesten régen is volt kis kiszerelésben, felénk vidéken akkoriban még a kimérős módi járta :)
Blogkocsma Disznótoros vacsora 2020.03.16 07:00:00
Még a Nagyböjt előtt beiktattunk egy csapatépítő murit a vendégházban. Komoly gondot okozott, hogy mi legyen a menű. Rendes esetben ez nem lett volna probléma, mivel miután meghányták-vetették az általam javasolt fogásokat, a végén úgyis a sült csülök, pirított burgonya, csalamédé, BBQ szósz…..
Topy 2020.03.20 09:51:43
@jegeskaveee.: tutti alkoholos! :D
Az úgy történt, hogy a boltokat járva megakadt a szemem 3 szép szelet tarján. Tán a legszaftosabb hús, ezt haza kell vinni. Tűnődtem, hogy mit készítsek belőle, merthogy nem volt sok - mindössze fél kiló. Végül a cigánypecsenye mellett döntöttem, mert már száz éve nem főztem (na jó, 5 éve ...),…..
Besötétedett, én meg megéheztem. Nem főztem már vagy egy éve rántáslevest (alias köménymagleves), pedig anyósommal az volt mindig a kedvencünk. Senki más nem ette a családban, csak mi ketten! Össze is szedtem a hozzávalókat, de kéne valami tartalmas is utána. A napokban vettem egy gyönyörű borjú…..
Ritkán jön rám az édességhiány, de akkor nagyon! Így történt a minap is: valami édeset kellene fõzni. Láttam tejet a hûtõben, rizs meg mindig van itthon - akkor legyen tejberizs. A mazsolát viszont nem találtam .....
Topy 2020.03.13 17:11:43
@élhetetlen: neked heavy metal jutott! :)
Blogkocsma Barnacukor pite 2020.02.03 07:00:00
Amerikában mindenből pite készül. 30 összetevő vagy csak 5 (mint ez a recept is), lényegtelen, csak édes legyen (egye kánya - csinálnak sósat is). forrás Nem hittem el, hogy képesek szimplán cukorból is pitét csinálni, de a nagylyány megsütötte, én meg fotóztam!..
Topy 2020.02.03 20:36:08
@Andrass9: :O
Topy 2020.02.03 20:37:13
@Waka: Esetleg pár szelet rántott vaj után? :D
Topy 2020.02.04 17:33:58
@Waka: Egye fene, legyen rántott Snickers/Mars szelet! :D