Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Topy

0 bejegyzést írt és 3602 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Szárnyas batyu 2020.05.12 07:00:00
Rossz híreket hoztunk ó nagy batyukám.Megint a batyuval kísérleteztem. Igaz, elsőként gombócnak indult, aztán menet közben módosítani kellet a koncepción.Ismét a töltelékkel variáltam. A darált hús sem volt rossz, de kicsit fujtós lett, valami szaftosabbra vágytam. A közelmúltban potom pénzért…..
Topy 2020.05.13 08:51:24
@látjátok feleim szümtükkel: Ópium? Nagyon jó mákos ízű/illatú, de szerintem még a likőr műfajban is kifejezetten édes
Attól még, hogy gyerekkorunkban ez az étel úgy megkötött a tányérban - mire a menzán kihozták - mint a jó beton, az íze továbbra is a nyelvemen van. Húsvéti sonka után éppen esedékes, mert akkor a legjobb, ha füstölt lé van benne bőven...
Topy 2020.05.12 12:25:37
@Waka: @MadMary: Tavasz van, a harkályoknál ének helyett dobolás van (vájtfülű madarászok képesek a dobolás alapján megnevezni a fajt). Egy sima faágnál sokkal messzebbre zeng egy eternit kéménycső, fémcső, villanyoszlop! Nem hülye a madár, használja a modern technika adta vívmányokat! :)
Blogkocsma Akciós csontoshús 2020.05.06 07:00:00
Kértem a kicsilyányt, hogy vegyen egy adag akciós csontot - tudnék belőle alaplevet készíteni. Eredetileg húsos csont néven árulták. Amikor meghozta, rögtön láttam, hogy ebből valami más is lesz, mert bőven volt rajta hús - több, mint a csont. Így azután poszt is lett belőle .....
Topy 2020.05.08 08:54:59
@Andrass9: @MadMary: Akkor próbálkozzunk a Soproni Óvatos Duhaj IPA szelettel :D
Blogkocsma A legjobb túróscsusza 2020.04.21 07:00:00
(legalábbis szerintem), amikor a csuszát szalonnazsíros tepsiben forró sütővel ropogósra pirítjuk. Lehetőleg sok pörccel megszórjuk. Akad, aki erre még kristálycukrot is szór, hogy az milyen jó, ropogós .....
Topy 2020.04.24 11:06:10
@Waka: mert ő nem pösze! :D
a tepszi a régebbi/régies alak, az oszmán-török tepsi ('tálca, lapos tál') közvetlen átvétele
Topy 2020.04.26 20:57:39
@Waka: a csiger kimaradt! :) ;)
Topy 2020.04.27 12:33:33
@Kumari aki Nilüfer:
A Magyar etimológiai nagyszótár szerint szőlő szavunk ótörök eredetű, a csuvas sirla (bogyó) szóból származik.

A bor érdekesebb, ugyanis török eredetűnek tartják, de nem a török megfelelőjéből származtatják: "a bor szavunk ellentétben az európai népek nagy részénél használt latin illetve görög eredetű szavakkal, a török eredetű bor szó: szürkésfehéret jelent. Eredetileg valószínűleg az erjedő fehér bor színére utal ez a kifejezés és a török eredet arra enged következtetni, hogy valószínűleg közép Ázsiából hoztuk magunkkal a szőlő és a bor ismeretét."
Ami remek köret annak is, aki cukros, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe. Az íze meg pont olyan, mint bármely más úttörőgombócnak. Most - karanténidőkben - a csodahüttő lát el minket alapanyagokkal. Egy nagyobb lapockát leltem benne, ami jó alapanyag a tokányhoz, a kamrában meg felfedeztem a…..
Topy 2020.04.24 11:23:08
@trux77: hentestokányban még nem láttam/ettem/olvastam tejfölt :O
a csemegeuborka-füstölt hús-fokhagyma-bors vonalra már soknak érezném, de ugye ízlések és pofonok; viszont van egy csomó tokány ami tejfölös és szeretem :)
az uborkát én vékony csíkokra vágom
egyszer ettem olyat, amiben a füstölt húst marhanyelv adta, nem volt rossz! :)
Topy 2020.04.24 12:42:08
@Andrass9: van aki tejföllel eszi a lecsót, mindig megfogadom, hogy egyszer már kipróbálom, hogy milyen
de aztán mindig jól elfelejtem a tejfölt :)
A baromfi mellhúsa és a csontja közötti rész egy külön izomköteg. Ez különösen ízes, hisz direkben a csont mellett dolgozik. Feleségem lőtt egy szép példányt, amire jelenkeztem, hogy megsütöm neki. Eredetileg konfitálni szerettem volna, de tiltakozott, hogy ne fojtsam zsírba a húst!..
Topy 2020.04.20 10:57:37
@Andrass9: Egészen pontosan: Tarcal :) A szobor is, a falatozó is.
Topy 2020.04.20 12:54:08
@Andrass9: pedig érdemes emlékezni, igazi régi bortermelő község! :)
Topy 2020.04.20 13:57:04
@Andrass9: És nem jegyezted meg?! Sok volt a borkóstolás? :) :) :)
Amikor megjelenik a fejes saláta a piacon, az biztos jele a tavasz közeledtének. Én magam kicsit fordítva működöm: amikor tavaszodik, akkor elkezdek salátát keresni :) Láttam a szórólapon, hogy van akciósan saláta, dehát önkéntesen karanténba vonultam - nem akarom elkapni a vírust. A feleségem…..
Topy 2020.04.17 15:29:02
@Andrass9: fehér híg ... ? :D
Blogkocsma Élesztőpástétom 2020.04.12 07:00:00
Van, hogy az ember megenged magának egy kis luxust. Vesz valami szép érlelt marhahúst, libamellet, netán májat, garnélát, svájci csokit, francia konyakot. Elkészíti igényesen, szépen tálal, hozzáillő bort tölt és elkölti a vacsorát. Elégedetten csettint (már, ha nem szúrta el a főzést), és jól érzi…..
Topy 2020.04.14 08:51:36
@jegeskaveee.: anyósomék sokat sütögetnek, esküsznek rá; egy ideje csak ezt veszik
Ugyan senki sem vírusos, de idősek és enni is szeretnek. Én meg már nagyon főznék egy sóletet, amiről köztudott, hogy minimum 10 adag kell legyen. Mi is az önkéntes otthontartózkodást választottuk, de azért egy szép füstölt csülköt csak kellett vennem, mert azt nem füstöltem (hogy miért??).…..
Blogkocsma Neked írom a dahl-t 2020.04.03 07:00:00
8 évesek lettünk!!! 8 éve indult ez a blog. 3.356.689 oldal letöltést értünk meg. 240 követőnk van 1510 receptet posztoltunk Legtöbbet olvasott posztunk "A barnarizs főzése" volt 78.934 olvasással A gyerekeim ezt a blogot használják szakácskönyvnek ... Köszönjük, Andrass9 Igérem,…..
Topy 2020.04.06 10:01:48
@Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :)
Legutóbbi krumplisütési sikeremen felbuzdulva vacsorára is elkészítettem a "megégett" krumplimat . Persze nem tudtam megállni, hogy egy csavar ne kerüljön bele: parasztreggeliként készítettem el, de vacsorára.....
Topy 2020.04.02 08:49:08
@Kumari aki Nilüfer: élesztőből nosztalgia van, ahol lehet kapni, ott félkilós-kilós kiszerelésben van, kimérve adják, mint gyerekkoromban
Topy 2020.04.02 09:55:21
@jegeskaveee.: Újpesti piacon is így árulják, anyámmal beszéltem tegnap, náluk (Sárospatakon) is a nagy kiszerelés van a boltban
gyerekként ha élesztőt kellett hoznom a boltból, akkor tömbből vágták le, papírba csomagolva adták
aztán lehet, hogy Budapesten régen is volt kis kiszerelésben, felénk vidéken akkoriban még a kimérős módi járta :)
Blogkocsma Disznótoros vacsora 2020.03.16 07:00:00
Még a Nagyböjt előtt beiktattunk egy csapatépítő murit a vendégházban. Komoly gondot okozott, hogy mi legyen a menű. Rendes esetben ez nem lett volna probléma, mivel miután meghányták-vetették az általam javasolt fogásokat, a végén úgyis a sült csülök, pirított burgonya, csalamédé, BBQ szósz…..
Topy 2020.03.20 09:51:43
@jegeskaveee.: tutti alkoholos! :D
Az úgy történt, hogy a boltokat járva megakadt a szemem 3 szép szelet tarján. Tán a legszaftosabb hús, ezt haza kell vinni. Tűnődtem, hogy mit készítsek belőle, merthogy nem volt sok - mindössze fél kiló. Végül a cigánypecsenye mellett döntöttem, mert már száz éve nem főztem (na jó, 5 éve ...),…..
Besötétedett, én meg megéheztem. Nem főztem már vagy egy éve rántáslevest (alias köménymagleves), pedig anyósommal az volt mindig a kedvencünk. Senki más nem ette a családban, csak mi ketten! Össze is szedtem a hozzávalókat, de kéne valami tartalmas is utána. A napokban vettem egy gyönyörű borjú…..
Ritkán jön rám az édességhiány, de akkor nagyon! Így történt a minap is: valami édeset kellene fõzni. Láttam tejet a hûtõben, rizs meg mindig van itthon - akkor legyen tejberizs. A mazsolát viszont nem találtam .....
Topy 2020.03.13 17:11:43
@élhetetlen: neked heavy metal jutott! :)
Blogkocsma Barnacukor pite 2020.02.03 07:00:00
Amerikában mindenből pite készül. 30 összetevő vagy csak 5 (mint ez a recept is), lényegtelen, csak édes legyen (egye kánya - csinálnak sósat is). forrás Nem hittem el, hogy képesek szimplán cukorból is pitét csinálni, de a nagylyány megsütötte, én meg fotóztam!..
Topy 2020.02.03 20:36:08
@Andrass9: :O
Topy 2020.02.03 20:37:13
@Waka: Esetleg pár szelet rántott vaj után? :D
Topy 2020.02.04 17:33:58
@Waka: Egye fene, legyen rántott Snickers/Mars szelet! :D
Blogkocsma Tonhal nigiri házilag 2020.01.10 07:00:00
Megszállott szusievő vagyok, kedvencem a szasimi és a nigiri. A jómultkor belefutottam a Li..-ben egy gyönyörű doboz friss sárgaúszójú tonhal szasimi filébe. Mivel nem kérték el érte a fél házamat, megpróbáltam, és tökéletesnek itéltem. A napokban ismét kapható, bár ez már "előzőleg fagyasztott"…..
Blogkocsma Kukuca 2020.01.04 07:00:00
Előrebocsátom, hogy a poszt leginkább arról fog szólni, hogyan ne készítsünk kukucát. Mert a végeredmény inkább tanulságos lett, mint szép. Jabba nézhetett ki így csecsemőkorában.Szóval, a múltkoriban szóba került a nevezetes kalácska a kukuca. Utánanéztem, nem tűnt túl bonyolultnak, bár a…..
Ez egy jó példa arra, hogy mit NE készítsünk, ha nem akarjuk magunkra uszítani a dietetikusokat! Eredetileg a Rice Krispies® egy cereal (Kellogg's), alacsony cukortartalommal, bár a felpuffasztott rizsben van azért szénhidrát bőven. A nagylyány azért megcsinálta a kisunokával közösen, én meg…..
Topy 2019.12.11 16:31:41
@Andrass9: hát nem! :)
Ez szvsz olyan gyerekcsemege, amit előbb-utóbb kinő az ember! :)
Topy 2019.12.11 17:03:23
@Andrass9: :)
Vanak kivételek, anyai nagyapám volt rettenetesen édesszájú! Bármi jöhetett neki, ami édes volt, a kávét is úgy itta, hogy mindig azt mondtam rá: kevés kávéval issza cukrot! :D
Ehhez képest egy deka felesleg nem volt rajta :O, pedig talán csak a pörköltet nem ette cukorral :)
Egyszerű, de nagyszerű étel, kevés gond van vele. Ráadásul a feleségem kedvence, ezért neki főztem ezt az ételt. Köretnek meg megfőztem hozzá pár kicsi krumplit (hámozva), hogy legyen valami szénhidrát is. Nekem szibériai salátát is adott a feleségem...
Topy 2019.11.24 23:35:29
@jegeskaveee.: ahogy mondod! :D
Topy 2019.11.26 09:03:19
@élhetetlen: nem untatsz! ez a jó a kocsmában, beszélgetünk mindenféléről! :)
találtál még egy ételt, amit ki nem állhatok! lehet, hogy ez valami napközis trauma eredménye, mert a sárgarépát, zöldborsót szeretem, de csak levesben viselem el a találkozásukat; mondjuk a répafőzelékkel sem lennék barátságban, ellenben zöldborsó jöhet bármilyen mennyiségben és formában :)
Topy 2019.11.28 18:48:14
@Andrass9: gimi, TPA 1001i, kapcsolókkal kellett az IPL-t bevinni, hogy aztán lyukszalagról betöltse az oprendszert
hát nem ma volt... :)
hampage.hu/tpa/magasi-elorol.jpg
Blogkocsma Lecsós csirkemáj 2019.11.05 07:00:00
Ezt az étel hajdan gyakran elkészítettem, aztán jöttek a köszvényes idők, a belsőség tiltólistára került, én meg szép lassan megfeledkeztem róla.A napokban megejtettem a lecsóbefőzést, annak kapcsán aztán eszembe jutott. Így a szezon vége felé elég baráti áron lehet kapni igazi jó, pirosra érett…..
Topy 2019.11.16 14:41:57
@kobold63: három kilóból hortobágyi? :O a fél várost te eteted? :)
Topy 2019.11.16 16:02:37
@kobold63: én lazán voltam, míg kicserélték a vízórákat megfőztem holnapra a sajtlevest, kicsit féltettem a sajtos krutonokat az ide-oda ugrabugrálás meg a papírmunka mellett, de egy sem égett meg :)
Topy 2019.11.17 22:21:11
@kobold63: Vajon meghabosítok egy kis lisztet, majd meleg tejet - a lé fele - adagolok hozzá apránként, hogy be ne csomósodjon. Kis lángon, kevergetve addig főzöm, amíg elekzd sűrűsödni. Akkor megy bele a sajt (gorgonzola + füstölt sajt + amit még találok, az a lényeg hogy olyan sajt legyen, ami megolvad; minél többféle sajt van benne, annál jobb). Megy bele zúzott fokhagyma, örült bors, szerecsendió, majd felöntöm a tejjel megegyező mennyiségű alaplével (ha nincs, leveskocka+víz). Sűrűn kevergetve megvárom, míg elkezd gyengén forrni, akkor még 3-5 percet lassan bugyogtatom, folyamatosan keverve, mert pillanatok alatt lekapja. Ha kész, nagy adag aprított petrezseleyemzöld megy még bele.
Már tavaly sem volt lehetőségem káposztát savanyítani a hektikus utazási menetrendem miatt. Elkezdeni túl korai lenne, mert nagyon meleg van, a visszaérkezésemkor pedig már nincs friss káposzta a piacon. Vermem nincs, ahol a most megvett káposztát tárolhatnám. A gyerekeimet se küldhetem minden évben…..
Topy 2019.11.16 14:37:55
@Waka: :D
Számomra a sütõben apróra összesütött paradicsom képviseli a nyári napsütést a setét téli napokon (persze nyáron is szeretem, de akkor van friss). Idén se ússzátok meg az ismertetõt, hogy készítsük el ezt a csodás ételt. Rengeteg módja van a fogyasztásának: kezdve a kanállal való arcba tolástól…..
Topy 2019.11.08 16:24:23
Vendégposzt PiperPerabo tollából.   Van annak már vagy hat éve, hogy elhatároztam, szárított paradicsomot fogok készíteni. Gondoltam, nem lehet egy komoly kihívás. Kiteszem a napra és a többit intézi a természet. Intézte is. Csak éppen nem a kívánt vagy elvárt eredménnyel. Akkoriban még többféle…..
Topy 2019.10.30 19:48:48
@kobold63: egy aszalógéppel vagy valamennyire nyitott sütőajtóval ugyanide fogsz eljutni, csak némileg többe kerül a villany miatt
mondjuk sütőt érdemes végigméricskélni, hogy hatul is kellően alacsony-e a hőmérséklet és ez alapján belőni, hogy a minimum hőfoka mellett meddig kell nyitni az ajtót, hogy ne legyen túl meleg

nagymamám - ha a szabadban nem aszalós idő volt - a sparherlt enyhén nyitott ajtajú sütőjében aszalt - "főz" állásban a sütő csak enyhén volt meleg, tökéletesen működödtt :)
Blogkocsma Fejes bab 2019.08.28 07:00:00
A hosszú hétvégére főzni kellett valamit. Finomat, kiadósat és sokat, mert amúgy a befőzések miatt foglalt lesz a konyha. Jött az első csilikrém, az első paradicsom ivólé és az utolsó szederszörp. A fagyasztóban állt még tavalyról a zsenge fejtett bab, az újból is bespájzoltam, szóval abból kellett…..
Topy 2019.09.04 17:09:33
@Andrass9: a pacsnit a pékek sütik maradék tésztákból! :)
Topy 2019.10.22 23:22:09
@Andrass9: Többen panaszkodtak, hogy nem tesz jót a diétájuknak :) :D