Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kalocsai Tamás

0 bejegyzést írt és 140 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A '90-es évek közepén nehézkesen indult be a lakossági filmforgalmazás hazánkban. A kölcsönzők uralta, sokáig gond nélkül másolható videókazetták korában eleinte kevesen láttak fantáziát abban, hogy megvásárolhatóvá tegyék a filmeket, de a plázák ugrásszerű elterjedése és a házimozi rendszerek…..
Kalocsai Tamás 2020.08.21 20:55:59
@vg123: Ez tök jól hangzik mert te valószínűleg csak a bosszúállók legújabb részét, meg ilyesmiket töltesz le, de amikor egy 80-as években szinkronizált, azután 90-es években újraszinkronizált (új szinkronszínészekkel), majd a 90-es években még egyszer újraszinkronizált (de az eredeti színészekkel, csak újból elkészítve az egész szinkront) filmet keresel és mondjuk a legelső szinkronnal, viszont feljavított képminőséggel... na akkor igazodj el a .nfo fájlokban található dolgokban. Persze lehet, hogy csak nekem nem volt (sosem) szerencsém. Vagy talán én nem számítok a piac keresleti felébe? :(
Kalocsai Tamás 2020.08.29 19:36:41
@AlexAston: Sajnos te nem ismered ezek szerint azokat a régi filmeket, amiket a szinkron néha még jobbá is tesz, mint az eredeti. Értem én, hogy az úgy akkor már egy másik film, de nem egy ilyen van. Casablanca (eredeti nyelven kb. "meh"), Van aki forrón szereti, Ugo Tognazzi filmjei (Agárdy Gábor hangján)... rengeteg példa van. Ezek ugyanúgy műalkotások - és amit mondtál, az a külföldi szinkronra (általában) és az "új" magyar szinkronra (általában) lehet, hogy igaz, de a régire nagyon nem. Az ilyen végletes kijelentésekkel az a baj, hogy azt sugallja, szerinted minden szinkronszínész csak ugyanolyan teljesítményre képes. Persze az sem igaz, hogy #régenmindenjobbvolt. A mesefilm lehet kivétel? :) Asterix és Obelix mesék szinkron nélkül... kár lenne kiszúrni a gyerekekkel. :P
Idén lett először (de remélhetőleg nem utoljára!) augusztus 27. International Gamebook Day-nek, azaz Nemzetközi Játékkönyv Napnak kikiáltva. Azért esett erre a napra a szervezők választása, mert 1982. augusztus 27-én jelent meg angolul a kultikus Fighting Fantasy sorozat nyitányaként Steve Jackson…..
"A mozivásznon bármi megtörténhet" - tartja a mondás, amivel Hollywood is tökéletesen tisztában van. Különösen, ha a színészek gyakran lazán kezelt életkoráról van szó. Bár a digitális fiatalítás kétes eredményét sokan még mosolyogva fogadják, a nagykorú diákokkal benépesített filmbeli középiskolák…..
FuraTermék Blog Surströmming 2017.11.20 16:36:56
Ezen a héten a múlt heti, kiviakot bemutató barangolós posztunk után maradunk az északi vidékeken, s nem hagyjuk el a gasztronómia világát sem, hiszen egy újabb konyhaművészeti gyönyörűséget készülünk bemutatni Miss Weaver felfedezése jóvoltából. Az alábbi figyelmeztetés ezúttal is dukál. Ezen…..
Kalocsai Tamás 2020.04.16 13:42:48
@röf: Fura, én meg úgy érzem, hogy mindent irígylek tőlük :)
A sajt, a kolbász igazán kellemes tud lenni füstölten, de ez nem igazán mondható el egy lakásról, különösen ha annak lakója soha nem gyújtott rá, pusztán csak szellőztetni szeretne. Lehet, hogy szomszédháború van kialakulóban... vagy a megoldás egyszerűbb mint gondolnánk?..
Kalocsai Tamás 2020.02.03 19:02:51
@031052: a te érvelési hibád: szalmabáb
A parkolás (most, hogy egyre szaporodnak az autók a kisvárosokban is) nem egyszerű művelet. Bizony okozhat bosszantó pillanatokat, amikor mi már a nyolcadik kört tesszük meg a bevásárlóközpont parkolójában szabad placc után kutatva, míg valaki ezalatt pofátlanul két helyet foglal el egy autóval.…..
Kalocsai Tamás 2018.12.31 11:23:44
@Pár dollárral többért: Két jól elkülöníthető közlekedő-csoport van, akiktől semmiféle empátiát nem várhatsz. 1) Akik "megvették" az utat azzal, hogy 10+ milliós járművük van. Ezeknek természetesen automatikusan jár az elsőbbség másoktól, jár nekik a közelebbi parkolóhely (ha rokkant hely, akkor előkerül a papír is - mert persze van), irányjelzést sem sávváltáskor, sem parkoláskor, sem kikerüléskor, sem körforgalomban, sem főútvonal elhagyásakor (stb. 1000 indokolt eset) nem használnak, csak és kizárólag kanyarodósávban, amikor egyébként tök fölösleges, de ezzel indokolja a szabálykövető viselkedését. A zöld lámpánál akkor kell takt-ra indulni, amikor nem ő áll a sor elején, mert egyébként belefér a telefon nyomkodás, hova sietsz te amúgy is... Sebességhatárok a fent említett autóknál: 30-as úton, vagy 30-as övezetben: 60-80 km/h, 50-es úton/övezetben: 70-90 km/h, 70-es úton és afelett gyakorlatilag nincs határ. 2) Nyugdíjas, aki szalonban vásárol(t) autót. Ő gyakorlatilag értékhatártól függetlenül (tehát már 2,5 millás kocsival is) ugyanúgy előjogokat vásárolt a közlekedésben és a te 10+ (vagy akár 5+ vagy neadjisten 2+) éves járműveddel alárendeltje vagy. Ő nem csak, hogy előjogokat élvez, hanem - mivel X éve azonos útvonalon jár - nem kell, hogy irányjelezzen (mert arra nem szokott járni amúgy senki), nem kell a közlekedés tempóját felvegye (30-cal megy a főúton, mert úgy kevesebbet fogyaszt és neki amúgy sem sürgős semmi, tehát mások se siessenek), amikor bekanyarodik az utcájába, akkor ezt neked kell tudnod, mert mindig is erre járt és egyébként arról sem szokott jönni senki. Nekik egy nagy ellenségük van, amit nem tudnak a fenti sziklaszilárd érveikkel (új autóm van, itt lakom, mindig erre járok, hivatásos jogosítványom VOLT, 120 éve vezetek, stb.) legyőzni, ez pedig a "forgalmi rend változás". Sajnos simán telibever alsóbbrendű útról érkezve, mert régen az volt a főút és ő elismeri a hibáját, de a felelősség az önkormányzaté/útkezelőé/migránsoké/Gyurcsányé/Sorosé/buziké, mert ezt itt nem lett volna szabad megváltoztatni. Beláthatatlan hátránnyal rendelkezel hozzá képest, mert nem lehet annyi (vagy ha van annyi, akkor nem olyan) élet- és vezetési tapasztalatod, mint neki.
Az autó egy jól számszerűsíthető eszköz arra, hogy az emberek közötti különbséget forintosíthassák azok, akik valaha elszendvedtek valamiféle sérelmet náluk (nem gazdagabb, hanem) rendszerint okosabb, belátóbb, értelmesebb embertől.
Kalocsai Tamás 2018.12.31 11:35:43
@Kalocsai Tamás: Ja, azt végül csak lehagytam, hogy a parkolásban vannak még további minősített kategóriák, de ezekről az előttem szólók írtak. Empátia... az kéne, de nincs. És sajnos semmilyen más területén sem az életnek. :(
Te pontosan tudod, mikor szenvedsz influenzától és mikor megfázástól? Ha kapaszkodóra van szükséged a biztos válaszhoz, most megosztom veled a titkot...
Kalocsai Tamás 2018.11.17 17:24:17
@Fantomász: Biztos német.
Anikó személyesen látogatott el a villába, hogy kiossza a lakók között az idei évad lélegzetállító újdonságának számító szuperképességeket. Mint mondja, nem volt egyszerű dolga, és valóban, a takarásban nyugtatólövedékkel várakozó stábtagok sem tudták megvédeni Greg puszijától. Lássuk a…..
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma az 1966-os és az 1967-es év van soron. 1966. augusztus 29. A Vigadó tér a Pesti Vigadó frissen felújított homlokzatú épületével. MTI Fotó:…..
Kalocsai Tamás 2018.10.06 09:52:29
@szeme közé, laposan!: Első felindulásból hasonlót szerettem volna írni, de igazából a felirat korrekt, ti. a "biliárd" az egy gyűjtőfogalom (a hazai gyakorlat ugyannakkor úgy tapasztalom, hogy nagyon nem egységes ebben). A rex egy biliárd játéktípus, aminek egyébként az "eredeti" neve (angolul) bar billiard. Amúgy az is nagyon érdekes (vicces, furcsa), hogy az eredetileg 2 l-lel írt (angol) billiard-ból magyarul a hasonló írású billiárd (milliószor milliárd, azaz SI-ben "peta") "foglalt" jelentéstartalma miatt. Remélem nem tűnt kioktatásnak, amit írtam, csak a felvetett javaslatod alapján elkalandoztak a gondolataim! :)
Kalocsai Tamás 2018.10.06 09:54:48
@Kalocsai Tamás: Ja, látom hogy végül a már mások által megválaszolt kérdésre álltam be én is a sorba a válaszommal . :)
Rettenetes műhelytitkot szeretnék feltárni mindazok előtt, akik nem járnak rendszeresen valamilyen edzőterembe. Egy olyan jelenségről lesz szó, melybe gyengébb idegzetűek jobb, ha nem gondolnak bele.  Ha úgy vesszük, a szóban forgó jelenség valahol kimeríti a környezetszennyezés fogalmát.…..
Az Y,és a Z generációt sajnálatos módon kevésbé érdekli a politika,és a politikai közélet.Én,mint 15 éves "kiskamasz" kerestem a miértjét,és a miértre a választ.Mindig is kitűntem a tömegből azzal,hogy engem érdekelt a politika,hogy én igen is beszéltem róla! Úgy gondolom hosszú keresgélés…..
A bevezetőben említettem már ezt a kifejezést, hogy mi a rendszerváltást követően a csórómilliomosok országa lettünk. Ezt le kéne vezetnem, mert nem hiszem, hogy más is érti, ami nekem evidens. Szóval vagyunk "mi" (ezen értsd a Ratkó korszak gyermekeinek a gyermekei, vagy csak szűken én, a családom…..
Manapság sokan gondolkodnak azon, hogy mi által lehet behatárolni azt a fogalmat, hogy kit is nevezzünk értelmiséginek, és sokan arra a következtetésre jutnak, hogy ez annak a függvénye, hogy az ember diplomát szerzett-e, és tartozik-e ehhez egy felső fokú nyelvvizsga. Azokra is rászokták aggatni…..
Kalocsai Tamás 2017.08.16 10:06:39
@Raimhol: 1) Tudsz-e egy címet mondani, vagy azzal jöttél volna, hogy "Jaj, több dolgot olvasok egyszerre, pl. Robert Green - A kiválóság hatalma." (valami tetszőleges menedzsment bullshit-bestseller)
2) Szépirodalom vagy szakirodalom? (Nem szakirodalom.)
3) Magyar vagy külföldi? (Külföldi)

Egy ilyen kérdésre adott válasz is sokat mond. Szerintem.
Kalocsai Tamás 2017.08.16 10:14:03
@Raimhol: "Megint"? Előtte csak annyit kérdeztem, hogy mit olvastál utoljára. Másrészről te írtad, hogy felsőfokú. Segíts, hogyan értelmezzük akkor! Ha nincs nyelvvizsgám, de anyanyelviekkel tudok társalogni (akár tárgyalni) őőő-zés nélkül, akkor melyik kategóriába esem?
Egyébként én gratulálok a cikkhez. Látod, hogy sikere volt, hiszen sokan hozzászóltak. Kicsit egó-szagú és híján van a rugalmasságnak (nevezzük akár empátiának), és kész definíciót próbálsz alkotni, de nem akarom többre értékelni, mint a te saját véleményed, ezért nem tudok az "objektív igazságról" vitázni ennek kapcsán.
Kalocsai Tamás 2017.08.16 10:17:56
@Raimhol: Csak hogy rövidre zárjam az egómat érintő kérdéskört, jelzem, hogy nem tartom magam valódi értelmiséginek (saját definícióm szerint, mert nincs meg hozzá a családi hátterem), még ha az általad felvetett követelményeknek úgy gondolom meg is felelnék.
Hétvégén beköltöztünk,  kalandos 1 év után pénteken már az új házban aludtunk. Kell pár hét mire a ház külső munkálatait befejezik, levakolják a kerítést és letérkövezik az udvart. Valószínűleg pár hónap múlva már nem írnám meg ezt a cikket, mert addigra megszépül minden és csak élvezni fogjuk új…..
  Póverdbáj, ugyan már, nem hajtja ezt semmi sehová. Addig itt lesz a kiemelés minden posztomban, míg legalább egy kibaszott játékelemben meg nem látom a Big Brothert. Jó hírünk van, visszatértek a sziluettek, az egyik vezet 52-48-ra a kiafaszagyerek versenyben, ami majd egy párbajban…..
Tulajdonképpen eleve rossz a cím, amit a posztnak adtunk, hiszen a hygge lényege a hétköznapi őrülettel szemben éppen a nyugalom. A nagy kérdés az, hogy ez a nemes dán hagyományt külföldön (például az általában kissé zaklatott Magyarországon) is érezhetjük-e...
Kalocsai Tamás 2016.09.07 08:05:02
@Jazo: +1
Apukámnak már nagyon rég dédelgetett álma volt egy kemence az udvarunkra. Mert kevés szuperebb dolog van a kemencében sütött-főzött ételeknél, és az sem elhanyagolható szempont, hogy jó indok egy-egy családi összejövetelre is. :)  Hétvégén fel is avattuk a kis aranyost, ráadásul egy elképesztően…..
Kalocsai Tamás 2016.08.24 10:16:24
Nagyon ritkán fordul elő, hogy más írását teszem ki, még ritkább a negatív hangvételű cikk, hiszen alapvetően a gasztronómia (főzés, evés, étteremlátogatás) szépségeit igyekszem népszerűsíteni, de Kolonics Zoltán, cukrászmester szakmai munkássága elég erős érv volt amellett, hogy engedjek a…..
Sok oka lehet annak, hogy miért füllentünk szülőként. Előfordul, hogy szeretnénk valamiről meggyőzni a csemetét, és már csak néhány kegyes hazugságra vagy buta mondatra marad energiánk. Az is benne van a pakliban, hogy mi is ugyanezeket a mondatokat hallgattuk gyerekként...  1. Nekem mindegy, azt…..
Mennyi pénz kell az esti csajozáshoz? Tettem fel a kérdést öt évvel ezelőtt. Sosem tudtuk meg igazán. Öt év távlatából viszont könnyű okosnak lenni, így az is leszek. Első jelentés, avagy hirtelen ölbe pottyant vagyon... címen írtam meg első posztomat, amit eleinte érdeklődésmentesen posztoltam, a…..
Kalocsai Tamás 2016.06.17 22:27:36
@Ződ2000: Okés, ezt adom. De akkor meg az 1,6 misi meg sok. :) Egypár szaros Hilfiger pólót, Diesel órát, meg Lacoste cipőt azért össze lehet hozni alapból is - főleg, amikor egy lottónyereményre az a reakció, hogy "elverem, mert mindenem megvan". Szerintem az egész sztoriból ki lehet vonni a zsét és ami marad, az már "csak" az önbizalom, vagyis hogy mit kezdett el HINNI magáról a poszter. Ez viszont már eléggé Oravecznórás... Úgyhogy öngól. :)
Június 17-én duplalemezes, A függetlenség napja eredeti és felújított verzióját is tartalmazó kiadvánnyal jelentkezik a Bontonfilm Magyarország. A forgalmazó a film huszadik jubileuma alkalmából jelenteti meg a számos extrát, többek között a Jeff Goldblum, Bill Pullman és Roland Emmerich rendező…..
Kalocsai Tamás 2016.06.12 10:35:18
@Attila F: Bullshit az egész. Engem az "ikonikus" beszéd borított ki elsőnek. 15 perc alatt írta meg... hát olyan is, ez nagy közhelyhalmaz, amin tipikusan az üresfejű, klisérajongó jenkik tudnak csak lelkesedni. A támad a Mars egy akkora limonádé... Annak a filmnek az összes CGI jelentét megcsinálhatták kb. 1 hónap alatt. Namost ha egy ilyen ID jellegű filmet össze tudtak ezek szerint hozni pusztán abból az indokból, hogy egy űrlényes vígjátékot beelőzzenek, akkor nem értem, hogy hol van a rák ellenszere meg a magfúziós energia? Szerintem ezzel a cikkel csak az olvasók éberségét akarták próbára tenni, hogy mennyi bullshit megy át csontnélkül... jó tudni ezt, úgyis hamarosan népszavazás lesz :P
Üdv minden régijáték-rajongónak, eltelt két hét, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést…..
Kalocsai Tamás 2016.06.02 15:37:29
@glezmen: A dátum valahogy lemaradt... Jól érzem, hogy ez nem 95-96 környékén történt veled? Vagy te már akkoriban e-maileket küldtél? Mindenesetre én magam még 95-ben (vagy max. 96-ban) vásároltam meg a SÜBA-ban (a számtech cég nevére már nem emlékszem) úgy, hogy még CD-romom sem volt, hanem azt is kifejezetten emiatt kellett beszerezni. :) Valami horror pénz volt a játék, arra emlékszem (4-5 ezer forint talán? Akkoriban azért az durva volt...). Nálam az 576 kbyte magazinban megjelent cikk indította el a "kell!" érzést. Ráadásul angolul se tudtam nagyjából egy szót se, de így visszagondolva a sok játék azért hozzátett a későbbi angoltudásomhoz. Egy dologgal nem értek egyet a cikkből: Gyenge szinkronhangok?? Szerintem piszok jók a játék szinkronhangjai. Később tudtam csak meg, hogy Low parancsnok - amúgy igen karakteres - hangja a T2 gonosz terminátorát alakító Robert Patrick.
Határátkelő Elégtétel 2016.05.31 06:46:00
Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg…..
Kalocsai Tamás 2016.06.01 09:14:40
@Ez a név már foglalt!: +1
Többeknek kellene látnia ezt a számítást és lehet, hogy még jobban megcsappanna a vállalkozói kedv. Sajnos a lendület vitte az elmúlt 20 évben az országot és mára nagyjából az is kezd elfogyni. Az, hogy lejtő alján most előttünk meg éppen emelkedő van plusz szerencsétlenség.