Regisztráció Blogot indítok
Adatok
e.nóri

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1;; Kedves Hallgatók!   Ezen a…..
e.nóri 2013.09.27 10:00:09
Hasonlóságok és különbségek az üzleti és gazdasági versenyek között
1. Hasonlóságok
Mind a gazdasági, mind a sportversenyeknél létezik egy alapvető cél, amiért küzdenek a versenyzők: évről évre több profit termelése, olimpiai arany megszerzése… A cél elérése érdekében a versenyen résztvevő csapatokon, cégeken belül elengedhetetlen az együttműködés: a gazdasági életben a különböző szervezeti egységek (pénzügyi, logisztikai…), a sportban pedig a játékosok, edzők, illetve a többi felkészítő szakember dolgozik együtt. A verseny során azok lesznek eredményesebbek, akik kreatívabbak. Egy cég esetén: új termékkel rukkolnak elő, valamilyen új szolgáltatást találnak ki, sportverseny esetén az edzéseken végrehajtott gyakorlatokat kell ügyesen összeállítani, nem elég az, hogy a már jól bevált, 50 éve kitalált mozdulatsorokat hajtsa végre a sportember, hanem frissíteni kell az edzéstervet. Ezzel összekapcsolható az infomrációhoz való hozzásjutás gyorsasága, mert a gazdasági életben ennek döntő szerepe van, például a tőzsdei akciók, sportban pedig az új technikák, edzéstervek alkalmazása esetén. Ezek mellett közös az is e versenyekben, hogy alkalmazkodniuk kell a résztvevőknek a környezethez, a versenyfeltételekhez: gazdasági szabályzók, adórendszer, a termékre vagy szolgáltatásokra előírt szabványok; sportban: időjárás, a sportág jellemző szabályai, meghatározott szereket nem szabad szedni. Azonban mindkét típusú versenyben meg szokták szegni ezeket a szabályokat, csalnak a versenyző felek. Míg ez a sport esetén doppingolás keretében valósul meg, addig a cégek a törvényadta kiskapukat kerülik ki, nem jelentik be a dolgozójukat így nem fizetnek utána járulékot, vagy a piaci árusok számla nélkül adják el termékeiket.
2. Különbségek
A sport ciklikus. Előre meg vannak határozva a versenyidőpontok, van egy felkészülési időszak, majd sor kerül a versenyre és a verseny után a sportolónak van egy kevés ideje lazítani. Azonban a gazdasági versenyek esetén nem engedhetik meg maguknak azt a cégek, hogy szüneteltessék a termelést akár pár napra is, mert akkor a versenytársak előnyhöz jutnának, így szükség van arra, hogy mindennap dolgozzanak. Továbbá a versenyfeltételek gyakorta módosulnak a gazdasági versenyek esetén. Változik az adórendszer, minimál bér…, míg a sport kiszámíthatóbb, a feltételek adottak, kevébé változékonyak, a 100 m-es távot nem változtatják meg 110 m-re.
Az üzleti életben nem kérnek tanácsot egymástól a cégek, nincs információcsere a versenytársak között, ezzel ellentétben a sportolók sokszor edzenek együtt, felkészülési meccseket játszanak.
A legfontosabb különbség szerintem az, hogy a gazdasági verseny alapvetően két bázisú. A versenynek része az, aki előállítja a terméket és az is, aki fogyasztja azt. A sportversenyben az egymással küzdő felek szerves részei a versenynek, a nézők nem, vagy csak kis mértékben tudják befolyásolni őket. Szurkolással tudják lelkiekben támogatni a versenyzőt, de kedvenc sportolójuk sikeréért egyebet nem tudnak tenni. A nézőnek a verseny lefolyása a termék, ez az, amiért fizet; míg a gazdasági életben a versenynek része a fogyasztó is, hiszen a cégek arra törekszenek, hogy az általuk előállított termék megfeleljen a vevők igényeinek. A sportoló nem azért verseng, hogy elnyerje a néző tetszését, megfelelő szolgáltatást nyújtson neki, hanem hogy versenytársait megelőzze.