Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Getter

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasom, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal javaslatára eltörölhetik a nyelvvizsga kötelezettséget azokon a felsőoktatási képzéséken, ahol nem létszükséglet a nyelvtudás. Így több lesz a diplomás és javulnak a statisztikák, amelyek még jócskán elmaradnak az uniós átlagtól.…..
Getter 2013.09.26 10:32:46
Valójában szükség van az idegen nyelv ismeretére, anélkül egyetlen szakterületen sem lehet naprakész szaktudással rendelkezni.
DE: ami hazánkban folyik, amit sikerült elérnie a nyelvtanárok lobbijának, az csak a saját meggazdagodásukat és a sikertelen nyelvvizsgázók elkeseredését szolgálja. Az a tapasztalatom, hogy nem is cél az iskolai padban a diákok megfelelő felkészítése a nyelvvizsgára. Így a hiányt pótolni lehet (kell) a különórákon,- az pedig jó kis kereseti lehetőség. Természetesen vannak nagyon becsületes, öntudatos nyelvtanárok, akik mindent megtesznek diákjaik nyelvtudása érdekében.
A leírtakat saját tapasztalatom alapján állítom: a fiam néhány évvel ezelőtt végzett formatervező művészként (Msc). Nyelvvizsga hiányában csak egy igazolást kapott a sikeres diplomavédésről. Néhányszor még nekifutott a nyelvvizsgának, de hiába Feladta. Bíztatásomra heti néhány alkalommal eljárt egy angol anyanyelvű és csak angolul beszélő tanárhoz a nyelv gyakorlása és addigi ismeretei szinten tartása miatt.
Megpályázott egy formatervezői állást Európa egyik legnagyobb autógyáránál: portfolió és önéletrajz beküldésével. Meghívták tartson egy prezentációt angolul egy bizottság előtt. Sikerült. A következő fordulóban a HR vette kezelésbe: tesztek, beszélgetések (mindez angolul). Sikerült, felvették!!! Immár több éve sikeres formatervező a cégnél, szépen megy előre a ranglétrán. Közben annak ellenére, hogy a hivatalos nyelv az angol, a cég beíratta német nyelvtanfolyamra is. Élvezi, tanulja, mint meséli mások a nyelvtanítási módszerek.
Egy alkalommal hazajött angolból nyelvvizsgázni, természetesen nem sikerült ez alkalommal sem!!! Vajon hol a hiba? Szerencse a munkáltatóját nem érdekli a „papír”, csak az a mi a kezében és a fejében van (nem úgy, mint Magyarországon!!!). Így már ne is érdekli a diploma sorsa, tartsa meg az egyetem és az állam magának, jól meg van nélküle is.
Evezzünk hazai vizekre: Saját vállalkozásomban foglalkoztatok fiatal végzős mérnököket. Jelentkeznek, diploma, nyelvvizsga bizonyítvány a zsebükben. Megszólalni nem tudnak, nem is mernek idegen nyelven. Többször jártam úgy, hogy külföldi partner jött tárgyalni, bevontam a fiatal kollegát is a megbeszélésbe, majd elsüllyedtem szégyenembe az asztal alá. Nem tudott megszólalni, hebegett, habogott,- de a nyelvvizsgája meg van.
Ha már a hazai felsőoktatásnál tartunk: több mint 15 éve Záróvizsga Bizottság elnöke vagyok egy szakterületen. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a megszerzett szakmai ismereteikkel is óriási a baj. Nagyon hiányosak, borzasztó felkészületlenül jelennek meg a vizsgán. Amióta Magyar Bálinték megváltoztatták a korábbi képzési rendszert, katasztrofálisan lesüllyedt az oktatás színvonala. Cégemnél is szívesebben foglalkoztatom a korábban végzett mérnököket, mint a frissen diplomázókat. A szakma alapjaival nincsenek sokan tisztában, nemhogy beszélt nyelvismeretük lenne.
Ez a szomorú valóság! Hol a hiba?