Regisztráció Blogot indítok
Adatok
májusi nap

17 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Greenpeace erdőmentő bázisára tizenegy országból – köztük Magyarországról is – érkeznek az önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A romániai őserdők páratlan természeti értéket képviselnek. Az évszázados fákból álló rengetegben hiúzok,…..
A magasabb ólomszennyezésnek kitett gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel válnak erőszakos bűncselekmények elkövetőivé, állítják ausztrál tudósok. „Ólomembereknek” festett aktivisták hívják fel a figyelmet egy thaiföldi ólomszennyezésre 2012-ben. A kutatás 2013-ban…..
Egy kis ország nagy csatába száll, a tét mindannyiunk ügye A Marshall-szigetek lakói elsőkézből tapasztalták meg, milyen szörnyű egy atomfegyverekkel teli világban élni. Az atomfegyverek biztonságos mennyisége egyedül a nulla. „Amikor a nap kétszer kelt fel” – így…..
Az első rész itt olvasható. Peter Willcox, a Greenpeace rangidős kapitánya 2013 szeptemberében egy harmincfős csapattal tüntetni indult az északi-sarkvidéki olajkitermelés ellen a Gazprom tengeri olajfúrótornyához. Korábban is tartóztatták már le Willcoxot idegen országban,…..
A brit The Observer etikai életműdíjának idei nyertese sok mindenen keresztülment már: a hajóját felrobbantotta a francia titkosszolgálat, börtönbe vetették Oroszországban, és kis híján halálra zúzta egy egyesült államokbeli haditengerészeti romboló. Peter Willcoxnak, a…..
Két önkéntesünk, Mariann és Viktor írása következik. „ Mi aktivisták néha valóban a rólunk képzelt fanatizmussal tudunk rákattanni bizonyos témákra. Pár napja például kitaláltuk azt, hogy örökbe fogadunk egy tündéri szeretetgombóc-kupacot. Ráérezve a flow-ra mindjárt…..
Egy friss kutatás [1] megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. [2] [3] A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a…..
májusi nap 2013.12.02 10:04:57
@calabria007: Teljesen jogos a megjegyzésed. Ugyanakkor a fogyasztók az energiáért/energiahordozóért fizetnek, nem az éghajlat pusztításáért.

Merthogy technikailag, gazdaságilag képesek lennénk negyven év alatt a fosszilis energia köbö háromnegyedét különböző megújulókkal kiváltani. Csak az elhatározáson múlik.
Békés tüntetéstől a drámai megszállásig: avagy mik történtek azóta, hogy az Arctic Sunrise hajónk szeptember 18-án demonstrációba kezdett. Kérjük, írd alá a petíciónkat: engedjék szabadon a hajót és a rajta tartózkodó 30 aktivistánkat! Blogbejegyzésünket…..
Ma kezdődtek meg az ENSZ klímaügyi tárgyalásai Varsóban. Gazdag és szegény országok politikusai, nemzetközi szervek, civil szervezetek és az ipari szektor képviselői két hétig azon munkálkodnak, hogy enyhítsenek a visszafordíthatatlanon, és hogy valahogyan mégis megállítsák…..
Ma 50 napja, hogy börtönben vannak azok a Greenpeace-aktivisták, akik 2013. szeptember 18-án egy békés, erőszakmentes demonstrációban vettek részt az Északi-sarkvidéken. Ők így élték meg az eddigi eseményeket: „” @gp_sunrise, szeptember 19. FRISS: Az Arctic Sunrise…..
májusi nap 2013.11.11 13:55:34
@zoli_: Eddig világszerte több mint kétmillióan írták alá a petíciót a harminc ember szabadon engedéséért.

Hollandia (a Greenpeace-hajó lobogó szerinti országa) az ENSZ Nemzetközi Tengerjogi Bíróságán beperelte Oroszországot. Oroszország nem jelent meg a tárgyaláson (hivatalosan nem is köteles), de a bírósági döntés kötelező érvényű lesz számára.

A német kancellár, a brit miniszterelnök, a francia miniszterelnök, az ausztrál külügyminiszter, 89 EU-s parlamenti képviselő, 11 Nobel-békedíjas személy, az olasz Eni olajvállalat (a Gazprom partnere), és felsorolhatatlanul sok szervezet mind-mind közvetlenül kérték Oroszországtól a vádak ejtését.

(Mellesleg tavaly is tartottunk pont ugyanennél a fúrótoronynál egy pont ugyanilyen tüntetést. Akkor az Orosz Parti Őrség egyáltalán nem avatkozott közbe, a tüntetés végén mindenki békével hazament.)
Óriási mennyiségben kapunk üzeneteket, leveleket, plakátokat, támogatást a sarkvidéki harmincaknak szánva. Sokan kérdeztétek, mit tehetnétek értük – ezért állítottuk össze ezt a listát: 30 dolog, amivel segíthetsz. Küldj levelet a magyarországi Orosz…..
A barátom, Sini Saarela, sok más greenpeace-es társával együtt a murmanszki börtönben ül. Ők a világon az elsők között lehetnek, akik hosszú börtönbüntetést kaphatnak azért, mert meggyőződésükből cselekedtek a klímaváltozás megfékezéséért, és békésen tüntettek a…..
májusi nap 2013.10.23 13:09:17
@fordulo_bogyo: Épp ez az: a Greenpeace-hajó végig egyenesen haladt. A japán hajó fordult elé, holott a Greenpeace-hajónak volt elsőbbsége.

Az idézett két mondat erősíti egymást.
A tüntetésekkel mások magán- és köztulajdonát is védjük.
(Amelyek során mi nem okozunk kárt azokon a magánterületeken sem, ahol tüntetünk.)

Nem kell félni tőlünk, nem fogunk lakásoknál demonstrálni, nem az emberek ellen vagyunk. Ellenkezőleg: az emberekért.
májusi nap 2013.10.23 17:29:02
@fordulo_bogyo: Külön fórumunk nincs – Magyarországon nagy a politikai-gazdasági-társadalmi egyetértés a GMO-mentesség megőrzésében.

De nekünk például bármikor írhatsz e-mailt az info@greenpeace.hu címre.
májusi nap 2013.10.23 22:22:22
@calabria007: „persze murmanszki bebörtönzöttek mihamarabb kerüljenek szabadlábra, értelmetlen dolog emiatt börtönlakóvá válni”

Nagyon köszönjük, jól esik, hogy ezt a fenti kritikáid ellenére megírtad.

Ami pedig a kritikákat illeti: ha lenne kedved adni egy esélyt nekünk, hogy egy picit bővebben is megismerd a tevékenységeinket, vedd fel velünk a kapcsolatot. www.greenpeace.org/hungary/hu/rolunk/Kapcsolat/
Az eredeti, angol nyelvű levél itt olvasható. (Kattints a képre a nagyításhoz.) Tárgy: Ejtsék a kalózkodás vádját, és azonnal engedjék szabadon a „sarkvidéki harmincakat” Tisztelt Putyin Elnök Úr! Azért írunk Önnek, hogy megkérjük, tegyen meg mindent annak…..
Egyik aktivistánk, Bence szeptember végén Bulgáriában vett részt egy erőszakmentes demonstrációban az Északi-sarkvidék megóvásáért. Az ő beszámolója következik. Amint mászok fel a tetőre, hátamon egy cirill betűs „GAZPROM – ВЪН ОТ АРКТИКА!” (Gazprom –…..
Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója levelet írt Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének. Kumi hajlandó Oroszországba költözni, és ott is maradni, amíg a „sarkvidéki harmincak” ügye tart. Kumi személyes kezességet is vállal a harminc letartóztatott…..
Számos jogi szakértő megszólalt a Greenpeace International hajója, az Arctic Sunrise megszállásával és elkobzásával, továbbá a legénység ellen felhozott kalózkodási vádakkal kapcsolatban. Íme néhány közülük. Prof. Dr. Geert-Jan Knoops A hollandiai Utrechti Egyetem…..
Békés tüntetéstől a drámai megszállásig: avagy mik történtek azóta, hogy az Arctic Sunrise hajónk szeptember 18-án demonstrációba kezdett. Kérjük, írd alá a petíciónkat: engedjék szabadon a hajót és a rajta tartózkodó 30 aktivistánkat! Blogbejegyzésünket…..