Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M. Eszter

3 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy levelezés során ismételten belefutottam a Russell teáskannája néven ismert gondolatkísérletbe. Az elképzelés részleteit itt elolvashatjátok; a lényege egyébként "mindössze" annyi, hogy ha azt mondjuk, hogy egy számunkra innen, a Földről észlelhetetlenül kis méretű…..
M. Eszter 2013.10.10 17:29:33
@szemet: Igen, lehet, sőt, valószínű, hogy Russell maga valami ilyesmire gondolt; én csak a saját értelmezésemet fűztem a dologhoz. Egyrészről persze bizonyos dolgokat ellenőrizhető módszerekkel megismerhetünk, és vannak dolgok, amiket még/egyáltalán nem. Az utóbbiakat hittel betölteni egyáltalán nem racionális lépés.

Viszont ennek tudomásul vételén túl ott van az, ami emberarcúbbá teszi az előbbi megállapításokat: a mese, a játék, a fantázia. Ha egy bizonyos területen nem rendelkezünk tudással, azt a magunk szórakoztatására(!) betölthetjük képzeletbeli entitásokkal. Ilyenkor nem azt gondoljuk, hogy "ez bizony így van", hanem hogy "nahát, ez is elképzelhető". Olyan ez, mintha egy kitalált történetet olvasnál: tudod, hogy nem igaz, de attól még élvezed.

A lényeg szerintem itt az, hogy ne keverjük össze a hitet és az önszórakoztatást.:)
M. Eszter 2013.10.10 17:32:21
@Koós István: Igazából csak annyit akartam mindebből kihozni, hogy a tudásunk által nem elérhető területeket önmagunk örömére, szórakoztatására "fejben" kitölthetjük bármivel, amivel csak akarjuk. A feltétel csak az, hogy ne higgyünk vakon (meg egyáltalán) ezekben az általunk kitalált dolgokban.
Philip K. Dick fiatal koromban kedvenc sci-fi íróm volt, elolvastam az akkor elérhető magyar könyveit (pl. Halál útvesztője), az akkoriban megjelenő könyveit (pl. Ubik), és még a később az Agave gondozásában megjelenő könyveit is elkezdtem megvenni, de aztán abbahagytam. 2003-ban,…..
Először is annyira rühellem a közhelyeket, hogy még a szokásos karácsonykriticizmust sem akarom itt reprodukálni, próbálok valami mást írni. A motiváció ehhez egy Facebookos flame, ahol ezt az egész kérdést gyorsan végigvitattuk valakivel, és rájöttem, van nekem erről…..
M. Eszter 2013.12.29 15:39:59
@lenoardo999: Igen, lehet. A szabadgondolkodás sokszor kiábrándító. Ha nem vagyok vallásos (ergo nem is tartom a vallási ünnepeket), akkor nagyobb az esélyem az öngyilkosságra. Ez van.
A különböző hírportálokon végigsepert az a hír, amely arról szól, hogy az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a nők mintegy 0,5 százaléka vallotta magát szűznemzéses terhesnek. A szám hírenként kicsit eltér, 40-45 nőről van szó. Ezek közül kicsit többen szültek fiút, és többen az adventi…..
M. Eszter 2013.12.20 11:38:26
M. Eszter 2013.12.20 13:36:14
@mandulafa111: Nézd, ha valaki azt mondja, van Isten, arra őszintén azt tudom válaszolni, hogy lehet. A hívőknek valószínűleg vannak biológiai ismeretei, csak a az egyházak zagyvaságai fényében tojnak rá, ezért állítanak őrültségeket. A magam részéről, ivarérett felnőtt nőként azt tudom mondani, még sosem tartottam attól, hogy Isten majd számomra nem tetsző dolgokat művel velem ezen a téren.:) Nem értem, mi baja lesz attól a hitnek, ha az élet alapvető evidenciáit beépíti magába.
Mostanában a vallások létjogosultságán morfondírozom. A velük kapcsolatos eddigi liberális álláspontomról lassan kezdek elmozdulni a keményebb vonalas ellenérzések felé - éppen ezért bennem is fokozottabban felmerül a kérdés, hogy, noha a vallások ma is az egyéni és társas…..
Gyakran felvetett kérdés, és Dawkins sok helyen, például az Isteni téveszmében is foglalkozik a kérdéssel, hogy  kell-e tisztelni a vallásokat. Leginkább egy ateista hívő vita kapcsán merült fel ez ismét. Kapcsolódik ez ahhoz a kérdéshez is, amelyet Dawkins belief in belief…..
M. Eszter 2013.11.28 17:40:43
@movie: "Te szembenéztél és 'vinnyogsz' a halálfélelemtől. És igazán vinnyogni halálod óráján fogsz (persze ha nem lesz 'kegyesen' gyors a véged)."

Ez miért baj? Természetes reakció, ha nem áltatod magad. Az ellenpólust a jókedvű drogos analógiájával tudnám szemléltetni: vigyorog, csak éppen semmi oka nincs rá.
Először is, le kell szögeznem pár dolgot, nehogy ateista társaim itt eldobják az agyukat. (i) A szubjektív és objektív kérdések distinkcióját továbbra is tartom. Tehát az, hogy "mit szeretnék" az egészen más kérdés, mint az, hogy "mit tartok igaznak". (ii) Nem hiszek istenben.…..
M. Eszter 2013.11.24 22:45:21
@Brendel Mátyás: Fura, én nem ezt tapasztalom. Sokan nem nagyon értik, miről beszélek, ha hangot adok ezeknek a félelmeimnek. Persze lehet, hogy csak beszélni kellemetlen az ilyen mélyebb dolgokról.
Ateista Klub Kétszerkettő 2013.10.23 22:43:07
"...s mint egy hűvös hullám,/ a 2x2 józansága hull rám." Valamiért csak érdemes volt végigülnöm azt a négy évet humán tagozaton, különben nem ugranának be időnként nagyon is a pillanathoz illő versrészletek. Ez a mostani Radnóti-részlet egy érdekes asszociációs lánc…..