Regisztráció Blogot indítok
Adatok
d0821

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen kiváló magyar termékeket ismer? Mit lehetne azért tenni, hogy a hazai fogyasztók magyar termékeket vásároljanak? Hogyan segítené elő, hogy e termékek külpiacokra jussanak? Inspirálásként: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/%E2%80%9Emagyar-termek%E2%80%9D-cimkek;…..
d0821 2013.09.23 18:47:37
Nem is tudom, hol kezdjem.
Elsőnek is épp ma hallottam előadáson, hogy a túl sok információ érdektelenséget okoz. Szerintem annyi a besorolás (magyar termék, hazai termék, stb), hogy a vásárló alig tud eligazodni - akkor mi is az, amelyik itthon készült, melyik csak itthoni alapanyagokból? stb. Lehetetlen kiigazodni a különféle áruk között.
Alapvető probléma, hogy egy-egy termékből nagyon sok gyártó árucikkei szerepelnek a boltok polcain, és amíg a magyar átlagkereset ennyi, amennyi most, alig lesznek, akik a drágább, de magyar terméket választják. Apropó, itt egy másik probléma: miért drágább a magyar, mint a külföldi, behozott? Hiszen ha külföldi terméket hozunk be, előjönnek a járulékos költségek, mint az üzemanyag. Vegyünk példának pl egy doboz epres joghurt előállítását. Ideális körülmények között az eper megtermelésének költsége (ültetik, permetezik, kapálják, öntözik, leszedik) nem térhetne el országonként, hiszen a feltételek bárhol adottak (persze, a munkaerő, a föld minősége, az öntözés mennyisége eltérő lehet), ezt az epret begyűjtik, feldolgozzák. Kell még tej, ami szintén minden országban termelhető. De mégis, miért van az, hogy az üzemanyagköltséget is beleszámolva olcsóbb a külföldi, mint a hazai? Talán mert nincs benne annyi eper, mint írják, csak ízfokozók, mesterséges színezékek, tartósítószerek...
Először is egészségtudatosságra kellene nevelni a fogyasztói társadalmat (nem elhanyagolható szempont a fenntartható fejlődés kérdése sem), akik a valódi gyümölcsből készült joghurtot veszik majd meg. Elsőként a hazait kellene megszeretni (és megszerettetni), és csak utána terjeszkedni külföldre. Fontos lenne, hogy tudatosítsuk a vásárlóban: magyar termékkel a magyar gazdaságot fejlesztheti.
Személy szerint kezdetben államilag támogatnám a hazai gazdákat, mind pénzzel, mind gazdaságpolitikai neveléssel és információkkal, tanácsokkal, akik így képesek lennének először csak helyi szinten - és amint az tudjuk, a jó termék magát reklámozza - a későbbiekben pedig országszinten terjeszteni.
Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1;; Kedves Hallgatók!   Ezen a…..
d0821 2013.09.23 18:09:46
Azt már az elején le kell szögeznünk, hogy verseny nélkül sem a sport, sem a gazdaság nem ér egy fabatkát sem. Az ember, természeténél fogva mindig jobb akar lenni, időről időre meg szeretné mutatni, hogy márpedig ő is érhet el valamit, márpedig ő is lehet valamiben kiemelkedő. Erre való a verseny. A sportban győzd le az ellenfeled, a gazdaságban szerezz minél több vásárlót. De nagyon fontos a verseny közbeni és a győztes magatartás is. Alapvető etikai norma, hogy a győztes nem tiporja sárba versenytársait, ugyanígy nem etikus viselkedés ha egy nagyvállalat teljes csődbe juttat más vállalkozás(oka)t, persze a fejlődéshez néha ez elengedhetetlen.
Ha történelmi példákat veszek elő, nem is tudom eldönteni, mi volt előbb - a sport vagy a gazdálkodás? Szerintem ez olyan tyúk meg a tojás kérdés, habár annyiban azért különbözhetnek, hogy a sport nem függ annyira a gazdaságtól, mint a tyúk a tojástól - no persze, ha nincs piac, nincs pénz és nincs miből fizetni a sportolókat.
Ha már így szóba hoztam a sportolói fizetéseket, számomra abszurd, hogy egyes sportklubok havi több millió forintot fizetnek játékosaiknak, néha hiába (vegyük alapul a közelmúltbeli meccsek eredményét). A gazdaságban ilyen nincs: aki nem dolgozik, az ne is egyék. Ha nem tudod a vállalatodat életképessé tenni, ha nem tudsz folyamatosan megújulni és a vásárlók igényeihez igazodni, vagyis ha nem tudsz újra és újra gólt rúgni, ha nem tudod megugrani a lécet, akkor kész, vége, mehetsz a süllyesztőbe. Személy szerint a focistáknak egyfajta teljesítménybért adnék: természetesen legyen egy alapfizetés, hiszen azért napjaikat edzéssel és kemény munkával töltik, de nagyobb fizetés, esetleg prémiumok pl a rúgott gólok után járnának - hasonlóan egy jól működő vállalathoz: a több éves megfeszített munka révén van egy havi minimum nyereség, de ha szeretnénk több haszonra szert tenni, bizony dolgoznunk kell az ügyön és folyamatosan megújulni - a "nézők" igényeihez igazodni.
Tény, hogy sok kérdést vet fel ez a probléma, de egyben azonban biztos vagyok: aki sportol, megtanul küzdeni és harcolni, így nem lesz idegen neki a gazdaságban fellelhető verseny - s talán még jobban is teljesít.