Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kardio1

0 bejegyzést írt és 4727 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szokás mondani, hogy a világon mindenhol vannak magyarok. Nos, Zsuzsi posztjából kiderül, hogy a mondás igaz, nekik legalábbis St. Thomas szigetén is sikerült összefutniuk egy (majdnem) honfitárssal. Az Amerikai Virgin-szigeteken töltött időszak persze nem csak emiatt lett kifejezetten emlékezetes...
kardio1 2022.06.19 22:09:57
@Hari Seldon 2: ti nem Thionville-ben laktok ? Ott a Macronie nyert. Nàlunk az LR nem jutott be a második fordulóba: RN NUPES csata volt. Hàlistennek nem a görögdinnye koalíció (kívül zöld, belül vörös) jelöltje nyert.
Macronnak szüksége lesz az LR-re a parlamentben, Mélenchon meg várhat továbbra is a kispadon :) Tökéletes !
kardio1 2022.06.19 22:28:30
@nyuszigonosz: nem lesz. Köpönyegforgatónak Macron épp elég, nem kell még Mélenchon is :)
Egy határátkelő életében általában komoly mérföldkő, amikor először szavaz külföldön országos választáson, hiszen az egyben azt is jelenti, hogy megszerezte az adott ország állampolgárságát. Így vannak ezzel Hari Seldonék is, akik a pár héttel ezelőtti elnökválasztáson adták le először a voksukat…..
kardio1 2022.05.07 23:17:16
@fhdgy: igen, így kezdôdott, Csillag István menesztésével. De Fleto szocialista miniszter volt, illett volna Medgyesi oldalára àllnia, de inkább ô akart lenni a miniszterelnok.
kardio1 2022.05.07 23:21:36
@nyuszigonosz: Marine ugyanúgy kozépre huzott, mint Magyarországon a Jobbik Vonàval. A fő témàjuk nem a bevàndorlàs, hanem az emberek vàsàrloereje volt.
Egyébként nem véletlen, hogy Macron ellenfele màsodjàra is MLP volt, így el lehetett mondani, hogy ô a kisebbik rossz. Én inkább egy jóra szavaznék, ha lehet.
kardio1 2022.05.09 20:07:53
@Hari Seldon 2: "être râleur", ez egy kritérium az àllampolgàrsàg elnyeréséhez, nem tudtad ? :)
Én egy olyan elnokot, kormànyzatot szeretnék, amelyik tàrsadalmi értékeket tekintve konzervativ, màsfelôl szociàlisan érzékeny. Macron egyik sem. Az elit (gazdasàgi) vàlasztotta elnokké. Arrogàns, szociàlisan érzéketlen, és semmit sem tesz a tàrsadalmat lassan szétfeszitô torésvonalak begyôgyîtàsàért. És ez szomorú.
Egészen különleges hivatás és történet következik ma, hiszen Krisztina lelkészként dolgozik Svájcban. Hogyan került oda, egyáltalán, mi a feladata egy kórházi lelkésznek és miként képzeli a jövőjét hosszútávon? Mindezekről beszélt a Csillának adott interjúban...
kardio1 2021.08.14 20:16:14
@gabors: nem ilyen egyszerű ez. Nekem, mint orvosnak messze nincs annyi idôm a betegekre, mint amennyire szeretném és amennyire ôk szeretnék. Ilyen elesett àllapotban az emberi szó, a torôdés, a ràforditott idô legalább annyit szàmit à gyogyulàsban, mint a gyogyszerek. Az egészségügyi személyzet sokszor elvész az adminisztràcioban a szàmitogép előtt, vagy a technikai dolgokban. Jól jön a segitség az emberek lelkének pàtyolgatasàban, jojjon az egyhàzi, vagy világi segitôktôl.
kardio1 2021.08.15 11:48:25
@Hari Seldon 2: kicsit màs irànyba kanyaritod a beszélgetés fonalàt, ami persze nem baj. Nem véletlenül nem a hit kerdését kezdtem el boncolgatni gaborsra reagàlva, tudom, hogy az ő hozzààllàsa ehhez éppolyan, mint a tiéd.
Egyetértunk, az ember alapvetôen jó és a jóra torekszik. Abban persze màr eltér à véleményunk, hogy mi is ennek a jósàgnak a forràsa.
Határátkelő A félreismert Texas 2021.07.26 06:30:00
Ha Texas, akkor a legtöbb magyarnak alighanem a Dallas, a csizmák, kalapok és persze a fegyverek jutnak az eszébe. Pedig mint Modern Wander is megtapasztalta, amikor odaköltözött, az amerikai állam sokkal több ennél, kifejezetten kellemes meglepetésekkel szolgál...
Amikor az ember határátkelő lesz, jellemzően nem nagyon foglalkoztatja a majdani állampolgárság kérdése. Aztán ahogyan telnek az évek, egyre komolyabban érdemes elgondolkodni a lehetőségeken...
kardio1 2021.07.18 22:15:29
@sncf: ez pàr évvel ezelott biztosan nem így zajlott :).
Különleges utazásra invitál minket Steve, méghozzá egy kerékpártúrára a Duna mentén Passautól egészen Bécsig. Az út gyönyörű és nem is túl megterhelő, mi biztosan kedvet kaptunk hozzá – hátha ti is így lesztek vele!..
kardio1 2021.07.17 11:02:48
A holland befogadó nép, a tolerancia ezzel együtt is kényes kérdés az országban. Előkerül nyelvtanfolyamon, az ország gyarmati múltja kapcsán és bizony a legutóbbi magyarországi törvények miatt is – mint Vera írja, még az általános iskolában is téma volt...
kardio1 2021.07.06 19:20:29
@fhdgy: bizonyos tekintetben kulonallo az Alsace-Moselle (Elzàsz-Lotaringia). Az itteni egyházmegyék közvetlenül Roma alors rendeltek, valóban nem az 1905-os törvény érvényesul, szûnnap Karácsony màsnapja stb.
Európa legtöbb országa megnyílt a „zöld” besorolású országokból érkező oltottak elől. Ide tartozik Franciaország is, a probléma ott van, hogy csak azokat az oltásokat fogadják el, melyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett. Így aztán akadnak magyarok, akiknek ez gondot okoz. A kép…..
kardio1 2021.06.27 20:10:13
@Hari Seldon 2: az utolsó bekezdésed nem àllja meg a helyét. Valójàban mindegyik oltàs jobb mint ha semmit nem kapnànk. Értem én, hogy utálod OV-t, de azért ne ess àt a lô másik oldalàra: nem elsősorban statisztikai kérdés volt az oltàsi kampàny felgyorsitàsa, hanem gazdasàgi: mikor lehet feloldani a korlátozásokat.
Egyébként valóban ki fog egyenlitôdni à beoltottak szàmarànya, mert jól làthatoan van egy plafon, nehéz még a 60%-ot is elérni, nemhogy többet.
A mai index hirfolyam szerint Németország megelôzte Nagy-Britanniàt az első oltàsokat illetően a maga 53%-àval, Magyarországon meg 5500000 ember kapta meg az első adagot, ami biztosan több, mint a lakossàg 53%-a.
Abban igazad van, hogy a keleti oltàsokkal problémàs utazni, de ez inkább politikai kérdés, Magyarország fasirtban van többekkel, így keresztbe tesznek neki.
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat legújabb részében Klaudia mesélt Csillának arról, milyen pultosként dolgozni. Kiderül, hogyan telik egy napja, mennyit lehet keresni és érte-e hátrányos megkülönböztetés azért, mert külföldi...
kardio1 2021.06.21 19:14:01
@SzZoole: csak megkésve tudok valaszolni. A törvényt illetően érdemes elolvasni a Vàlasz Online cikkét. Egész jó elemzés van benne arról, miért kototték össze a pedofil- és az lmbtq (stb) témàt. Tisztàn politikai okot gondolnak mogotte.
Ez utóbbi, az lmbt... úgy érzem, erősen túl van dimenzionàlva a közbeszédben az ide tartozók számarànyàhoz képest.
A gyerekeket valóban védeni kell. És nincs gyerekhez való jog sem. A gyerek ajàndék.
A Fülöp-szigetek elnöke nem dohányzik és nem is kedveli azokat, akik füstölnek (kevés jó tulajdonságának egyike…). Noha Rodrigo Duterte finoman fogalmazva is meglehetősen keménykezű országvezető, mint Met írásából kiderül, még így is bőven vannak, akik cigiznek...
kardio1 2021.06.15 20:06:19
@Golf2: normalis vagy ?
kardio1 2021.06.15 20:08:51
@Golf2: erre is vonatkozik a kérdésem.
Szerintem vannak olyan pillanatok az életben, amikor politikai szekértàboroktol függetlenül mindannyian egy nemzet vagyunk. Szerencsésebb nemzeteknél ez nem is lehet kérdés.
Szerencsére jó ideje már Magyarországon is lehet jó minőségű sajtokat kapni, még ha a magyarok többsége (francia vagy holland szemmel) nehezen értelmezhető valamiket eszik is sajt gyanánt. Steve újabb gasztronómiai kalandozása a kenyér után a sajtokhoz vezet...
kardio1 2021.06.07 11:31:25
@Hari Seldon 2: felhivnàm szíves ffigyelmedet, hogy az elvilàgiasodàs nem garanciàja az ember nemesebbé vàlàsànak. Elég, ha arra gondolunk, hogy az igazi tomegmeszàrlàsokat a felvilàgosult, modern 20. szàzadban követték el vallàstalan vezetôk irànyitàsàval.
Nem minden a pénz, kikapcsolódni például nélküle is lehet, pláne, ha az ember olyan nagyvárosban él, mint London. Szóval mi lenne, ha ma kicsit eljátszanánk a gondolattal, ki mit csinálna, ha szabadideje ugyan lenne, de pénze mellé nem?..
kardio1 2021.05.23 15:52:08
@Bredpitt Monika: ne torzits, Móni ! Nem azt mondták a nagyurak, hogy nem kell a Pfizer nekünk, hanem hogy a már lekötött mennyiségen felül (amit meg fognak venni) nincs többre szükség. Nem ugyanaz.
kardio1 2021.05.23 19:38:55
@Bredpitt Monika: nem szorulnak rà, hogy védjem őket, nem is korrigàlnàm az àltalad leírtakat, ha nem részigazsàgot tartalmaznának. Tény, hogy nem akarnak az újabb vásárlási korben részt venni. De azt kifelejtetted, hogy mennyi oltàsra való màr lekotott szerződés van a tarsolyban, közte sok millió Pfizerrel. Kit akarnàl az ujabb 19 millió Pfizerrel végigoltani ? Elég boszme dolog volt annyi lélegeztetogépet megvenni, nem kéne ugyanazt végigcsinàlni az oltàssal is. Természetesen a tàblàzattal én sem értek egyet, az több is mint torzitàs. És nem vettem volna kínai oltàst (bàr utolag úgy néz ki, ez nem lesz akadàlya a magyar oltàsok európai elfogadàsànak).
kardio1 2021.05.26 12:58:16
@fhdgy: az egyik a beszervezettek közé tartozik, a másik a beszervezők közé. Nagyon nem mindegy.
Baltimore nem tartozik az Európában legismertebb amerikai nagyvárosok közé, holott érdekes történelmével, nagyszerű belvárosával, a Johns Hopkins Egyetemmel (és még sorolhatnánk) igazán van mit nézni benne. Ugyanakkor Maryland állam legnagyobb városának vannak olyan részei is, ahonnan a poszt…..
kardio1 2021.05.21 19:49:03
@73939133: nem az a baj, hogy nem a poszthoz szól, az még nem lenne probléma.
Kis túlzással napról napra változik az oltáshelyzet Magyarországon (is). Jó hír, hogy most már annyi az oltás, hogy a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő, érvényes TAJ-számmal nem rendelkező magyarok is hamarosan beoltathatják magukat...
kardio1 2021.05.17 08:36:02
@fhdgy: nem hinném, hogy túl sokan lennének, akik siratjàk a Magyar Népköztársaságot. Még azok se, akik annak idején működtetői és fő haszonélvezői voltak.
kardio1 2021.05.17 21:20:57
@fhdgy: ne légy félôs ! OV-nak nincs semmi szüksége arra, hogy király legyen, anélkül is mindent el tud érni, amit akar.
Egyébként egy, a pàrtok felett álló, a nemzet egységét jelképező király jót tenne. Nyilván egy adott pàrtbol érkezô ember nem lenne alkalmas erre à szerepre. Nézd meg, hogy az eddigi köztàrsasàgi elnokoket mennyire ovezte osztatlan tisztelet és szeretet ? (Semennyire).
Egyébként fentebb direkt a népkoztàrsasàgrol beszéltél, és nem a köztàrsasàgrol ?
kardio1 2021.05.17 21:55:45
@fhdgy: össze kéne benneteket tanatoval kötözni: mindketten aggódtok, olyanért, ami miatt felesleges.
Egyébként én a népköztársaságrol teljesen mást gondolok.
Ahogy a Kispàl-dalban van:
Jó, hogy vége, és nem jön újra el.
Vallomással kezdjük: imádjuk a tengeri herkentyűket, halakat, akármeddig képesek lennénk elélni rajtuk. Ezzel a statisztika szerint a magyarok között kisebbségben vagyunk. A hollandok viszont ötször annyit fogyasztanak, mint az átlagmagyar, persze van miből válogatni – derül ki Zita írásából...
kardio1 2021.05.17 12:41:22
@Hari Seldon 2: próbálj ki más elkészítési módokat is ! Megéri !
Pl suss egészben sullot (bar) vagy durbincsot (dorade royale) durva soban tepsiben. Egyszerű és finom, elrontani se lehet ! :)
kardio1 2021.05.17 12:45:35
@dikusz.: ezek itt is dràgàk, a sertés-, meg csirkehùs sokkal olcsóbb.
A „Miből élnek a magyarok Svájcban?” sorozat legújabb részének főszereplője Ági, aki neurológusként dolgozik az országban. Ismét egy részletet olvashattok Csilla interjújából, a teljes beszélgetést pedig a poszt végén található videóban nézhetitek meg...
kardio1 2021.05.13 18:04:49
@Rudi a szezonalis Renszarvas: nem hinném, hogy a svájci helyzet érdemben különbözne a franciátol. Sokat dolgozunk. A hivatalos munkaidő Franciaországban 35 óra. Ezt szerda estig, ritkàbban csutortok kora délelőttig letudjuk. Nem a munkaóràk számában van lényegi eltérés Magyarországhoz képest.
kardio1 2021.05.13 19:27:57
@nyuszigonosz: a 35 óra az országosan elismert hivatalos munkaidő. Nekünk többet kell dolgozni, ezért plusz szabadnapok járnak (RTT: réduction du temps de travail), amiket persze tobbnyire nem tudunk kivenni. Ha az RTT alapján számolok, napi 8h-t kéne dolgoznunk csak; nekem egy sima, laza hetkoznap általában 10h.
kardio1 2021.05.13 19:38:21
@tanato: az nem kevés. Itt kozalkalmazottként a max. elérhető brutto alapbér nem egészen 9000 euro 32 év után (a rezidensség nem számít bele), utána már nem no. Erre rajohet még potlék, ha nincs magátevékenység mellette, ugyeleti díj, illetve vannak egyéb, határozott ideju szerződések, magasabb fizetéssel, vannak helyettesito orvosok, kiemelkedo díjazàssal (csipi is sokak szemét, meg fogják ezt szuntetni), és persze van a magánegészségügy, jóval magasabb jovedelemmel.
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai részében egy szobalány pozíciót nézhettek meg közelebbről. Aki kérdez, az ezúttal is Csilla, aki válaszol pedig Adina. Csilla ezúttal változtatott a formátumon, így összefoglaló helyett következzen egy részlet a beszélgetésből...
kardio1 2021.05.10 23:40:47
@tanato: az a megye nem Trianon miatt szűnt meg, létezett még a két vh között. Az 1950-es megyerendezéskor vàgtàk szét Pest és Bàcs-Kiskun megyékre.
A kenyér hosszú évezredek óta az emberiség egyik legfontosabb eledele. Rengeteg féle és fajta változata van, de az biztos, hogy a frissen sült kenyér illatánál kevés ínycsiklandóbb dolog van. Úgyhogy készüljetek fel: Steve posztja olvasása közben is könnyen a kenyereskosár felé nyúlhattok...
kardio1 2021.05.01 20:20:57
@Örömhernyó: eléggé el vagy tévedve, ha azt gondolod, hogy a baguette-en kívül nincs más krnyér, vagy hogy silàny a kenyérvàlaszték Franciaországban.
Sokféle kenyér van, finomak nagyon. A franciàk nagy kenyérevôk. Már a péktôl kijôve megkezdik sokszor :)
kardio1 2021.05.02 06:20:05
@Örömhernyó: én sem ezt állítottam. Hanem azt, hogy nem ismered, így alulbecsulod a francia kenyérvàlaszték bôségét.
Noha a Covid az elmúlt egy évben szinte minden témát felülírt (érthető módon) felhívta a figyelmet arra is, milyen állapotban van a közép- és kelet-európai országok egészségügye – leginkább az agyelszívás miatt...
kardio1 2021.04.25 13:14:57
@Buchhalter: @tanato: és persze az is szàmît, milyen környéken, negyedben van az adott lakás.
kardio1 2021.04.25 14:21:13
@tanato: bevàndorlónegyed vajon?
kardio1 2021.04.26 12:57:34
@DFK: ez már hihetôbb.
A Kanadai Bevándorlási Hivatal 90 ezer ott végzett külföldi diák, szerintük fontos munkát végző szakember és franciául beszélő bevándorló számára készítette elő az utat a letelepedéshez...
Azt már tudjuk, hogyan megy az oltásra jelentkezés az Egyesült Államokban (egészen pontosan Utahban), hiszen két hete Ribizlifőzelék megírta nekünk. Nos, azóta be is oltották, most jöjjön az erről szóló beszámoló, amiben előkerül egy zongora is (az úri közönség azért nem táncol, mert ez esetben…..
kardio1 2021.04.14 21:13:43
@SzZoole: AstraZeneca ? Itt az megy 12 hetes időközzel ?
kardio1 2021.04.14 21:14:41
@kardio1: pont a vége, nem kérdőjel.
kardio1 2021.04.15 17:19:31
@nyuszigonosz: 55 év felettieket. A problémák kiderulése előtt a fiatalabbak kaptàk, most meg az idosebbek. 55 év felettiek tarsbetegség nélkül mátol kaphatnak oltàst, Astràt vagy Janssent...
Az astraval az elsodlegesen a bajom hogy a dél-afrikai meg brazil variànsokra kevésbé hat, mint a többi.
A brit fővárosban semmivel sem könnyebb 2021 elején kilépni a szobabérlés világából, mint volt mondjuk másfél évvel ezelőtt. Ráadásul elég sok mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy ez megvalósuljon. A kép illusztráció..
kardio1 2021.04.12 11:24:29
@tanato: Isten hozott újra a fedélzeten !
Egy (pláne több) gyermek felnevelése sehol a világon nem olcsó mulatság, nyilván fokozottan igaz ez az egyik legdrágább országra, Svájcra, ahol az ingatlan- és az élelmiszerárak, valamint az egyéb, gyermekneveléssel kapcsolatos költségek is az egekben vannak...
kardio1 2021.04.07 13:02:53
@Csodabogár: nyilván sarkitottam. De a gyerek nem pénzben mérhető. Az ilyen méricskélésnél mindig az az érzésem, hogy a lényeg sikkad el.
kardio1 2021.04.07 13:06:28
@Arthamyr: a nagy kontrollkeresésben csak az vész el, hogy az ember arra születik, hogy szeressék és szeressen. Ez a lényeg, nem az, hogy hány kisautot, vagy babàt tudsz megvenni a gyerekednek.
kardio1 2021.04.07 13:07:24
@SzZoole: csak tovabbvittem a gindolatmenetet.
Javában zajlanak az oltások világszerte, a minap megmutattuk, hogyan történik mindez az amerikai Utah államban, most pedig következzen Hollandia. Nóra nem csak az oltás menetéről írt, de arról is, milyen mellékhatásokat kellett elviselnie...
kardio1 2021.04.01 12:45:26
@fhdgy: ez azt jelenti a levél alapján, hogy olyanokat is gépre raknak, akiket nem kellene (vagy mert esélytelenek a koruk, társbetegségeik miatt, vagy mert noninvaziv légzéstamogatas helyett alkalmazzak, helytelenul).
kardio1 2021.04.01 16:52:34
@fhdgy: nem, de emberileg nehéz ilyen döntést meghozni, hogy esélyt sem adunk.
Berlinben és Amszterdamban (és még sok más helyen) játszódik Bolyongó története, ami időben is szép nagy távot fog be. Ami változatlan benne, az az európai otthoniság érzése...
kardio1 2021.03.25 13:05:30
@fhdgy: az utóbbi.
kardio1 2021.03.25 13:49:28
@Golf2: Örülök, hogy nem értetted félre. Tényleg pozitivan értékeltem a kommentjeidet.
kardio1 2021.03.25 13:50:30
@Golf2: egyébként meg:
de rien, avec plaisir !