Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vörös és fehér

224 bejegyzést írt és 625 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vállalati, munkahelyi közegben mostanában terjednek mindenféle zavaros tanok asszertív kommunikációról, meg konstruktív, támogató kritikáról, amelyek állítólag hatékonyabbá és pozitívabbá teszik a munkavégzést. Mindez baromság! Sokkal jobban tesszük, ha bebizonyítjuk a környezetünknek azt, ami…..
vörös és fehér 2017.07.16 14:13:06
A következőkben közkinccsé tesszük a 2017. június 15-én tartott Derrick és Harry meetup-unk bevezető beszédét, amely felvezetésként szolgált a bullshit természetrajzát elemző vidám, játékos és mély tanulságokkal szolgáló találkozónkhoz...
vörös és fehér 2017.06.18 10:05:09
Június 26-án tartottuk meg sorrendben ötödik rendezvényünket, melynek során kerekasztal beszélgetésre invitáltuk a magyar banki szféra informatikai projektekkel küzdő vezetőit. Vendégeink voltak: Biszak Gábor (K&H Bank) Buda Mónika (Cetelem Bank) Fogarasi Sarolta…..
vörös és fehér 2014.06.30 14:26:02
az utolsó pontot nem tudom miből szűrtétek le, de köszönöm :)

amit én elvittem magammal (a D&H bögrén túl...), az az, hogy

- a PM szerepe egy külön estés beszélgetést is megér, agilis ide vagy oda. szerintem tisztán agilis projektben nem kell PM, tulajdonképpen egy specializálódott PM-ből könnyen lehet remek PO.
- jó hír a PM-eknek, hogy az agilitás nem csodafegyver, a banki projektek nagy részének akár árthat, ha agilisan állunk hozzá, működhet az esetek egy részénél a kalsszikus waterfall, igaz, itt sem árt, ha használunk agilis eszközöket (vizualizáció, iterációk, stand up, üzleti bevonással)
- legnagyobb kihívás a feladat feldarabolása kisebb egységekre, jó user storyt írni kutyanehéz feladat
- a magam részéről cáfolnám azt a (tév)hitet, hogy az agilitást ha elrontjuk, az árt a szervezetnek, és utána megbélyegzett lesz a módszertan mellett elkötelezett vezető: igenis tanulni lehet és kell a hibákból, nem a módszertant kell kidobni az ablakon
- az agilitás, az agilis eszközök használata sosem lehet egy vállalat célja - a cél a hatékonyabb, üzleti érték alapú szállítás. ennek sok olyan vetülete van, ami vezetői magatatásban kell, hogy megjelenjen. (bizalom, pl.)
- abban szerintem egyetértettünk, hogy a felső vezetői elkötelezettség fontos - alulról sokkal kisebb az esély az átállásra.

hirtelen ezek jutottak eszembe, és itt is köszönöm a lehetőséget.

a közönség remek volt, hajrá bankszektor, hajrá agilitás.

bg.
vörös és fehér 2014.06.30 18:30:50
@trolltartó: én a vörösborokkal voltam így pár éve, annyi lomha, unalmas került elém; aztán rájöttem, hogy a világ ennél színesebb :)

még az jutott eszembe, hogy másnap beszélgettem egy agilis tanácsadóval (ó, azok a másnapos beszélgetések), és azon meditáltunk, hogy vajon egy nagy, hierarchikus szervezetben nem pont a tulajdonosi zemlélet tűnik-e el, összehasonlítva mondjuk ezt egy kicsi, ne adj isten startup céggel, ahol talán épp ezért kap nagyobb teret az agilitás. mintha egy nagyobb szervezetben nem fájna annyira, ha némi pénz kirepül egy projekt során az ablakon.
de nem jutottunk dűlőre, persze.
Mozgásban vagyok, mondhatnám: úton. Megyek erre, megyek arra, próbálom végiggondolni azt, amit érdemes végiggondolni. Legtöbbször mostanság egyedül megyek; gondolkodni úgy a jó. Megy (jön) velem a blog is, irgalmatlanul nagy bevezető kampány után elkezdünk végre közösen inni.…..
vörös és fehér Balaton 2012.06.30 22:00:00
Sokkoló hírem van: itt a kánikula, már megint. Annyira, hogy az egyik kirakatban ma meztelen próbababákat láttam; már ők sem bírják ezt a meleget. Normális emberek ilyenkor autóba ülnek, és lehúznak a Balatonhoz. Igaz, lassan három-négy óra az odavezető út, a víz meg alacsony…..
Mostanság utazom. Nem, nem úgy. Tényleg. Lisszabonba, konferenciára. Előtte körbejártam a várost, hangulata van, szaga, íze. Borbárja kevés, amit találtam az viszont remek volt, csak portugál bort tartottak, de abból vagy százat, és mindegyiket örömmel bontották is. Akkor épp…..
vörös és fehér Semmi különös 2012.06.03 21:00:00
Van az úgy, hogy semmi sincs. Kicsi üresség, talán az. Futás utáni fáradtság, vihar előtti csend. De a futás sem esett jól, és a vihar sem érdekel. Essen, fújjon, maximum a növények a teraszon ellenállóbbak lesznek. Nem is meséltem mostanában róluk, jut eszembe, A zsálya…..
vörös és fehér 2012.06.03 22:38:31
@invino: de hát semmi baj nincs ezzel a palackkal: nem dugós, nem szétesett, csak végtelenül unalmas. (vagy csak gyökérnapom van, hogy egy trendi szófordulatot is bedobjak...) ha minden unalmas palackot visszavinnék, kitiltanának az összes kereskedésből :)
A másnap nehéz, tudja a magyar azt rég. Lépni is nehéz, kattog a térd, sajog a comb. Dehát sportember a magyar, lovas nép, de vízen is jól érzi magát. A vasárnap kenuzással indult, felfelé a Bodrogon megint megállapítottam: minden természeti adottsága megvan Tokajnak ahhoz, hogy…..
vörös és fehér 2012.05.31 21:56:01
@vörös és fehér: mondjuk persze fel is hívhatnálak a kínzó kérdéseimmel...
vörös és fehér 2012.05.31 23:31:18
@Kabagyöngye: jajjmár, sznobizmus! ízlésről meg amúgy is csak pofonok mellett vitatkozunk. kellett a tejföl. hidratált.
Biciklizni jó. Szeretek biciklizni. Körülbelül a harmincadik kilométer táján kezdtem el ezt mantrázni, ki is tartott a túra végéig. Tokajból indultunk, szigorúan sportembernek akartam mutatkozni, így Tarcalon meg sem álltunk borozni. Mondjuk erről csak az Andrássy kúria még ki nem…..
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
vörös és fehér 2012.05.25 22:15:16
@117: én "készebbnek" éreztem a bort, mint palack, szívesen ittam, de pár év múlva is érdekes lehet.

@Kölpény: szerintem Szentesi olyat csinálna, mint amilyen most a Tiffán volt. vagy legalábbis nem tiltakozna, ha olyannak sikerülne. [amúgy nálam is az Elysium nyert (a Solus és Malatinszky előtt), és bevallom, azt tippeltem, hogy a Szentesit hoztam ki győztesnek.]
vörös és fehér Hűtőmély 2012.05.23 23:00:00
Megint egy öregecske bor akadt a kezembe, mesélem is. Tóth István Bikavér Válogatás 2003. Úgy tűnik, nem csak az én hűtőmbe ragadt be ez a bor, a forgalmazó is forgalmazza rendületlen. Számomra mindig meglepetés, hogy úgy tűnik: rendre beragadnak István borai, épp ezért igazán…..
vörös és fehér Fröccsbor 2012.05.21 23:13:00
Szeretem az összetett szavakat. Főleg azokat, amiben bor van. Főzőbor. Fröccsbor. Borok, amiknek (melyeknek!) céljuk van. Szeretnék elfőzni magukat. Szeretem azokat a sommás véleményeket is, miszerint főzni csak jó borral szabad. Igazuk van, persze, a sommás véleményeknek.…..
vörös és fehér Pirosbor 2012.05.20 23:00:00
Önéletrajzi elemek jönnek, vigyázzanak! Aktív hétvégén vagyok túl. Volt benne biciklizés; magam is meglepődtem mennyire fitt vagyok. Ettem a Római part klasszikusát, a frissen fogott dunai hekket, abban is pozitívan csalódtam: se túlsütve, se túlfűszerezve nem volt. Kiolvastam…..
Május utolsó napján nem éppen szokványos bemutatót tart a TokajWine.Net. Bemutatják Tokaj-Hegyalja új nagyméretű térképét, amely a borvidék történelmi dűlőbesorolását kísérli meg rekonstruálni. Ehhez kapcsolódva 23 dűlő mutatkozik be egy-egy birtok közvetítésében,…..
vörös és fehér Hűtőmély 2012.05.10 22:30:00
"Elmesz te a picsaba. Akartam egy cikket irni hutomely cimmel!!!!!!" Bizony, mi borbloggerek már csak ilyen ordenáré stílusban levelezünk egymással. Palack kísérlete csúnya kudarcba fulladt, egy uborkalét felmagasztalt, egy szűztermésnél meg egyenesen magamutogatóvá…..
vörös és fehér Prologue 2012.05.02 21:00:00
Nehéz napom lesz. Az a furcsa, hogy ritkán tudja ezt az ember. Most tudom - nem jó érzés tudni. Úgyhogy a magam módján rákészülök. Próbálok kikapcsolni minden gondolatot. Sherlock Holmes filmet nézek (könyvben jobb, hogy klasszikusokat idézzek), amúgy a brit minisorozat is jó,…..
vörös és fehér Végre spárga 2012.04.25 21:00:00
Nekem akkor van itt az igazi tavasz, ha megjelenik a piacon a spárga. Liberális vagyok: mindegy az nekem, hogy zöld, vagy fehér. Elég az, hogy legyen. Végre van; meg kellett ezt nyomban ünnepelni. Ne gondoljanak hosszan tervezgetett ünnepségre, komoly rákészülésre. Gondoljanak arra,…..
vörös és fehér Elég a maradék 2012.04.10 21:00:00
Tehetséges nép a magyar, meg persze leleményes. Axióma ez, bizonyítani a tételt ezért felesleges, annál inkább lehet világnézetet alapozni erre. Ismerjük és elismerjük Nobel-díjasainkat; legalábbis majdnem mindegyiket. Tudjuk, és fennen hangoztatjuk is: sport nagyhatalom vagyunk:,…..
Történnek a dolgok. Velem, körülöttem. Rohanok az élettel, az élet után. Az ünnep nekem mindig a lelassulásról szól. Az egyedül főzésről, ennek öröméről, keservéről. Most egyedül vagyok, de nem érzem magam magányosnak. Nézem a fűszernövényeket, kikeltek-e már? Tegnap…..
vörös és fehér Apám 2011.12.30 19:00:00
Halászlét főztem neked, olyat, amilyet te nem szoktál, passzírozás-mentest, vegyes halból - csukát nem kaptam, de van benne ponty, harcsa, miegymás. Hogy hátha ízleni fog ez a híg alaplés változat. De nem fog, mert már nem vagy. Pedig én tényleg elhittem, hogy van remény, hogy a…..
Na tessék. Megint egy olyan borról írok, amiből kevesebb palack készült, mint ahányan egy átlagos napon az alkoholistára tévednek. Másrészt viszont egy olyan borról írok, aminek az elkészült 550 palackját sejtésem szerint az idelátogatók vették meg. Előrebocsátom: jól jártak…..
Nem, nem hülyültem el teljesen a hosszúra nyúlt írástalanságban. Tényleg egy 2011-es borról írok. Lassan egy hete, hogy hordóba került, legalábbis remélem, már hogy hordóban van, és Szilágyi László, a Gizella pince tulajdonosa-borásza úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére.…..
Anélkül ért véget a 20., jubileumi borfesztivál, hogy akár egy percre is feljutottam volna a várba. Így alakult, hiába ígértem meg többeknek is, hogy találkozunk, egyrészt a munkám miatt nem jött össze, másrészt e heti egyetlen szabadnapomon, vasárnap máshol kellett lennem. Ezek…..
vörös és fehér 2011.09.12 14:17:54
@tunderninja: a cikkben linkelt pincelátogatásból idézve, érdemes remélni: "És van a tarsolyban még egy roppant izgalmas terv. E szerint minél több minőségi szőlőt termelő gazda integrálásával elkészítenék a mádi bort, komoly minőségben, évről évre nagyobb és nagyobb mennyiségben, olcsón, Szepsy szavaival rozéáron. Hogy vigye a város hírét messzire. "
A Borrajongó Terra Australis 2011 2011.07.13 06:00:00
Halász Attila, alias európai, az Ausztráliában élő borral foglalkozó szakember idén is megtartotta Terra Australis névre hallgató nagyszabású kóstolóját. Ezúttal is Ausztrália legszebb tételei közül szemezgetett a résztvevők nagy örömére, szintén a koncepcióhoz…..
vörös és fehér 2011.07.24 20:04:33
@drbarta: A BIN389 nálam is kb hat pont volt, a 88 pontos szintet hozta. Amúgy az alapkérdésedre számomra mindig gyakorlati válasz a Winedirect kereskedés hírlevele, gyakorlatilag James Holliday az ausztrál borokat rendre 6-8 ponttal magasabbra értékeli, mint akár Parker, akár Jancis, lásd pl a legutóbbiból ezt:

"Dandelion, ‘Lionheart of the Barossa’ Shiraz 2009
Robert Parker, 88pts (2008) - "The 2008 Lionheart of the Barossa Shiraz has a deep garnet-purple color and begins with reduced, burnt rubber and asphalt notes that with swirling soon give way to warm blackberry and stewed plum fruit plus nuances of licorice and spiced mulberries. Supported by a medium level of chewy tannins and high acid, there’s plenty of ripe berry and black cherry fruit flavors in the medium-full bodied mouth. It finishes long with lingering notes of anise and cloves. Drinking now it should remain delicious to 2016."

Jancis Robinson, 16.5 (2008) - Tasted Dec 2010 - "Dark cassis fruit, lots of tannins - quite serious, but nicely polished and certainly drinkable too."

James Halliday, 95pts (2008) - "Deep crimson colour; must surely have been picked before the heatwave, its medium-bodied frame charged with supple plum, blackberry and black cherry fruit; French oak handling exemplary, as are the tannins." "

- de hát mi is ugyanígy vagyunk a magyarokkal, nem?
Kevés olyan bor jut hirtelen az eszembe, ami a szakírókat annyira megosztotta volna, mint a Weninger Sopron. A 2007-es évjárat szülöttét Csaba az egekig magasztalta, Albert majdhogynem porig alázta. Bevallom, csak futólag futottam össze a kérdéses borral, ráadásul úgy, hogy…..