Regisztráció Blogot indítok
Adatok
forrimi85

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudjátok-e, hol van Diós-Győr?Láttátok a regényes tájt:A bércet és barlangot, melyetAz őserő építe, vájt? Az óriási hegymedencét,Vizének zöld mélységivel,Melyen egy-egy benyúlt merész ágRezgő képét teríti el. Hol a mély titku rengetegben,A vadkomló s az iszalagHűvös szagos bolttá foly össze,Melyen…..
forrimi85 2017.09.25 21:52:25
@Le Orme 2: Idéztem. Kérlek vitatkozz Kiss Lajos professzorral, aki a szerzője a Földrajzi nevek etimológiai szótára című elég jelentős műnek.(Akadémiai Kiadó, 1983. harmadik kiadás, 254.p.) De 1. Nem tudom, hogy a gyűr főnév "domb, bucka" jelentéssel mióta köznyelvi? 2.) Győ személynév (feltehetőleg puszta személynév) -r képzős származéka a Győr. Csongrád megyében található Algyő és Felgyő is. Győ - ről kapták a nevüket (személynév), ilyen személynév lehet Győr nevének alapja is... Ezt nem én állítom, hanem nyelvtörténészek...
forrimi85 2017.09.26 00:47:49
@Le Orme 2: Jó lenne a kijelentéseidet igazolni. Borovszky Samura hivatkozol esetleg? Elég megmosolyogtató amit mondasz, mert ezek szerint az ótörökből átvett *dzsürüg hangalak Győr szóra rövidül az ómagyarban, majd a későbbi századokban újból gyűrű szóvá változik. Inkább ne nyelvészkedj. Nyugodj meg,nem a gyűrű régies alakja Győr. A *dzsürüg szóból lesz egyértelmű fejlődéssel a gyűrű. Olyan nincs hogy lekopik majd visszaugrik néhány hang :-)
Elfogult vagyok a következő témában, hisz ahogy Csányi Vilmos etológus is megmondta a kutya természetes környezete az emberi család. Úgy gondolom, hogy az emberi család természetes része pedig a kutya. Ezért nagyon utálom, ha a házmester országunk szabályai miatt a szeretett családtagomat nem…..
Aggódva figyelem: szólásaink, hasonlataink, közmondásaink, melyeket eleink „nyelvünk virágaiként” tiszteltek és rögzítettek különféle gyűjteményekben, egyre inkább fogynak, kopnak és torzulnak. Valami rémlik belőlük, de összekeveredve, elveszítve eredeti formájukat, s vele értelmüket is. Nemrégiben…..
A magyar gyorsforgalmi útfejlesztés az elmúlt években elérte azt a kiépítettségi szintet, ahol a további fejlesztések egy részét szakmai indokok alapján már meg lehet kérdőjelezni. Ennek remek táptalajt ad az ismert, és unalomig ismételt miniszterelnöki mondat az egri…..
Országos sajtóvisszhangot váltott ki a SZEMlélek blog által felhangosított vészharangkongatás a paphiányt illetően. Sokak szerint a nőtlenség követelménye a fő problémaforrás...
forrimi85 2017.02.08 17:14:58
Ez azért nagyon fontos kérdés a Római Kat. Egyház számára, mert hitelességi kérdés. És most úgy tűnik, hogy vesztésre áll az egyház.

Néhány fontos alapvetés:
1) A papok házassága nem ördögtől való gondolat.
2) Magyarországon pl. a 12. századig biztosan nem létezett a világi papság körében.
3) A XVI. században egyházi írott források is alátámasztják, hogy a székely katolikus plébánosok teljes nyugodtsággal adták össze a szomszéd falu papját a leendő feleségével.
4) A 19. században az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, amikor a katolikus egyház is úgy látszódott, hogy elindul egy demokratizálódási úton, akkor az egyházmegyei zsinatokon az alsópapság komolyan el kezdett mozgolódni, több kiadvány született az alsópapság követeléseinek bemutatására. Az egyik pont a coelibátus eltörlése volt, a következő magyarázattal: "A katolikus apák és férjek haragját vonjuk magunkra lányaik és feleségeik miatt"

Egyszóval a cölibátus története igen színes. Ami fontos, hogy nem dogma, a pápa egy tollvonással eltörölhetné, ha akarná.

A hitelesség azért merül fel, mert ha a Mindenható úgy teremtette meg a férfit, hogy minden reggel úgynevezett hajnali merevedése legyen, és ha máshogy nem, akkor spontán magömléssel, de gyönyört okozva távozzon a férfi testéből a sperma, akkor ennek a teremtői szándéknak a negligálása, finoman szólva is képmutatás.

De legyenek nyugodtan képmutató papok, válasszák ők a cölibátust. A tisztességes áldozárok pedig nősülhessenek, vállaljanak felelősséget gyermekeikért, feleségükért. Tapasztalják meg, milyen az, amikor orvoshoz kell vinni a saját gyermeket és véginézni a kisebb vagy nagyobb fájdalmát. Tapasztalják meg a szülői aggódást, tapasztalják meg, hogy igenis gyöngyört kell okozni a feleségének, hogy kielégülve még erősebb legyen a szeretetkapcsolat. És mindezek után prédikáljanak csak házassági felkészítésről, szexualitásról - HITELESEN!!!
Lengyel László, akit fordított Cassandrának szokás hívni, mert minden jóslatának éppen az ellenkezője történik meg, súlyosat hibázott. Emberileg, erkölcsileg és politikailag is. Azt hitte, ez még a kilencvenes évek szoci világa, ahol majd ő elmutyizgat, elkavarhat. Bukása legyen okulás minden…..
Az egyetemi menzán törzsasztalunk volt. Kollégiumi szobatársammal, Belohorszky Pállal, a későbbi irodalomtörténésszel jó néven vettük, ha evés közben értelmesebb hallgatók csatlakoztak hozzánk. Akiket nem szíveltünk, azoknak a távoltartására komisz nyelvi játékot eszeltünk ki. Ha az illető helyet…..
forrimi85 2016.12.12 21:14:12
@cardiobascuralis 2: Érzés??? Mi van? Nagyon sok ember számára a morális, az aktuális stb. is magyarnak érződik... Ne fárasszuk egymást. A posztoló és te sem tudod, hogy mi a különbség az idegen szavak és a jövevényszavak között...
Művelődj: hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6vev%C3%A9nysz%C3%B3

A magyar szókincs: itt már a menedzser szó is jövevény!
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_sz%C3%B3kincs
forrimi85 2016.12.12 22:01:25
@cardiobascuralis 2: Ja, hogy ennyi az érved. Fogalmad sincs a dolgokról. Javasolhatnék egy- két nyelvészeti témájú könyvet, de nem teszem, mert neked a wiki is magas. Vagy te vagy magad Zöldi László magyarnyelvzseni... Na szevasz, ( bocsánat: servus humillius- latin. Idegen szó!) érezd jól magad a saját kitaláld nyelvi rendszeredben.
Vendégszerzőnk, Jeszenszky Zsolt írása   Ha sikertelen lesz a népszavazás... ...megbukik a Fidesz? Belecsap a ménkű Orbánba? Felszedik a síneket a felcsúti kisvasúton? Mészáros Lőrinc visszamegy gázszerelőnek?..
Szép csöndben felszámolták az egyórás ingyenes parkolást az Allee bevásárlóközpontban. Nemrégiben még hatvan percre be lehetett állni, korábban pedig két órára is. Az új rendszerben hétfőtől csütörtökig 19-22 óráig ingyenes a parkolás. A vasárnapi mentesség maradt. További lehetőség, ha valaki 25…..
Az intézményben működő drámatagozaton ez már nem az első eset, ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptemberben 2 drámatanár kapott írásbeli figyelmeztetést "A legnagyobb magyar" című előadás rendezéséért.Ezúttal egy diák, Purosz Leonidasz "Homo Ethicus Hungaricus"…..
forrimi85 2013.12.27 21:13:44
1) Ez az a gimnázium, ahová Alföldi is járt drámatagozatra, így a szöveg megírása többletjelentéssel bír, ettől is érdekes.

2) egy középiskolás diáktól ez a szöveg igen is jó. Tehát pedagógiai szempontból is arra kellett volna törekedni, hogy elhangozzon.

3) A gimnázium igazgatója alapvetően alkalmatlan a feladatára. Ő nem az államhatalmat képviseli jó esetben, hanem a tanári kart és a diákokat. A szöveg egy vélemény, amit meg lehetett volna vitatni. Ezzel senkit sem bántott meg a diák.

4) Tessék betiltani pl. Berzsenyit a következő soráért:
"Mi a magyar most? – Rút sybaríta váz." - Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz (régebben középiskolai tananyag volt! lehet, hogy ma ezt is betiltotta nemzeti Rózsánk)

5) Örüljünk neki, hogy a fiatalok reflektálni akarnak és tudnak saját területükön megjelenő eseményekről. Mivel a diák drámatagozatos, így nagyon helyes, hogy a magyar színjátszás és kultúra helyzetére reflektál!!!

A legröhejesebb az, ahogy az igazgató cenzort játszik, mert lehet manapság cenzorkodni, de nem érdemes. Egyrészt sokkal több emberhez jut el a cenzúrázva felirattal hirdetett "árucikk", másrészt a legszánalmasabb, megvetendő emberek közé kell sorolni mindazokat, akik a gondolkodó emberek üzeneteit akarják blokkolni.

Remélem, hogy a mostani bús düledékek helyén a gimnázium még fog régi pompájában csillogni. Ugye Bácskai Miska bácsi?!
Félreértés ne essék, amikor Illés Zoltán azt mondta: "attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos", akkor a mondata nem volt igazán okos. Elsőnek már csak azért sem, mert nyelvtanilag nem helyes, mert most vagy "attól", vagy "abból következik". És félreértés ne…..
forrimi85 2013.09.15 18:12:34
@Brendel Mátyás: Ha azt mondom neked: "Te egy méteres kékeres vagy!" Akor én sem mondam egy szóval sem, hogy férfihoz szóltam, mégis mindenki így értelmezi.
forrimi85 2013.09.15 18:28:21
@Mária: Jött Mária a vérjobbos, vérgőzös barom felmentőseregül. Na szép napot mindenkinek :-)