Regisztráció Blogot indítok
Adatok
villanyember

0 bejegyzést írt és 204 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furdancs Blog Csípős kérdés 2022.02.03 18:50:53
Az alábbi írás egyszerre beszámoló és kérdés is a blogunk olvasóihoz. Történt, hogy az általam használt kis asztalos körfűrésznél egy éve vettem észre, hogy a munkaasztalát végigsimítva időnként apró csípéseket érzek. Az asztal ugye alumíniumból van, ami oxidálódik, az alumínium-oxid pedig nem túl…..
villanyember 2022.02.06 20:41:22
Na már csak hozzászólok ha senkinek sincs efféle tapasztalata. A földelés hiánya egyértelmű probléma. A statikus feltöltődés ebben az esetben egyértelműen erre vezethető vissza. A keletkezés okai viszont nagyon szerteágazóak. A motor állapota szerintem nem oka a problémának. Inkább a környezeti tényezők indukálják a jelenséget. Egy kicsit vuduszerű is a dolog. Ugyanazon gépjármű azonos időben engem nem bántott, anyut viszont apró sikkantásokra és fürge szökdécselésre késztette. Jól hallatszott az apró kisülés hangja amikor hozzáért a kasznihoz. Anno a munkahelyemen volt egy gép, ami a maradék hullámlemezekből dobozelválasztó rekeszeket szabdalt ki igen gyorsan. Az asztal amire kiszórta a darabokat, laminált bútorlap volt. A vasváz le volt földelve, de a női személyzet állandóan sikítozott hogy "ráz a gép"! Sok vizsgálódás után megbeszéltük hogy ha ráz akkor locsolják le az asztal egyik sarkát egy kis vízzel, ezzel a gond meg is oldódott. A jelenséget okozhatja a ruházat (műszálas), az asztal anyaga, a feldolgozott anyag (laminált bútorlap). Befolyásolhatja a levegő nedvessége, néha nyáron a légköri elektromosság. Meg az is hogy mennyire erős a házi pálesz amit legurítottunk. :-)))

Szénkeféből meg érdemes a biztonsági fajtát keresni, amiből egy bizonyos kopás után kiugrik egy kis műanyag pöcök ami eltolja a kefét a kommutátortól. Egy ennyire kopott kefe tönkreteheti pillanatok alatt a kommutátort!
Aki hozzám hasonlóan sokat (egészségtelenül sokat, ami azt illeti) böngészi a netet, időnként azért találkozhat érdekes hirdetésekkel. Érzésem szerint a kifejezetten megtévesztő hirdetésekből (mint például a konnektorba dugható fogyasztáscsökkentő) manapság már kevesebb van, mint mondjuk 8-10 éve…..
Ma Magyarországon 4 millió háztartást tartanak nyilván, és ebből 400-800 ezer háztartás energiaszegény, vagyis az otthonok 15-20 százalékát, legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység. Azoknak a háztartásoknak, ahol nem megfelelő módon fűtenek, nagyon magas a károsanyag-kibocsátásuk…..
villanyember 2021.12.23 05:29:20
@zweitakt:

Hajaj, két lányt neveltem(?) fel. A végén már azt csináltam hogy amikor zuhanyozni ment valamelyik akkor néztem az órát és 5 perc múlva elzártam a melegvizet. Persze volt sivalkodás, erre kaptak még 3 percet. Szerencsére a kádban dagonyázást sikerült valahogy elkerülnj. Na akkor lett volna csak pazarlás, minden este 2 kád víz!
Volt nálunk egyszer egy holland kislány 1 hétig. Fürdeni egyszer se fürdött, de naponta kétszer mosott hajat. Mondjuk parfümből többet használt mint amennyi vizet megivott. A padlószőnyegre simán begázolt a koszos bakancsával de a széket megtörölte zsebkendővel mielőtt leült. Szóval szerintem arrafelé se rózsás a helyzet ilyen szempontból.
A szennyvízzel elpazarolt hőenergiával tökéletesen igazad van. Amíg nem volt csatorna, szikkasztót használtunk. Az akna fölött a legnagyobb hidegben se fagyott meg a föld.
A Wikipédia azt mondja, "a kuruzslás a köznyelvben azon személyek által elkövetett tett, akik orvosi és gyógyszerészi képesítés és megfelelő tudás nélkül betegek gyógyításával, gyógyszerek készítésével és árusításával foglalkoznak". Jómagam azonban hajlamos vagyok ezt a kifejezést kicsit tágabb…..
villanyember 2021.12.07 20:59:06
@Meister:

Ez akkor lenne hihető, ha nem te hanem egy független személy "járatná" be a fülesedet, aztán pár ugyanolyan példányt mellétéve hallás után megmondanád hogy melyik van bejáratva.

Egyébként teljesen felesleges erről polemizálni mert ez hit kérdése. Valós eredményt csak vaktesztekkel lehet produkálni. Ha a júzer kiadott egy valag pénzt egy csodakábelre, akkor annak működnie KELL!
A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra…..
villanyember 2021.11.30 07:54:58
@Gyökösi Attila:

Mint mindenre, erre is igaz hogy jót csak jó alapokra lehet építeni. Egy mechanikus tolómérő is lehet éppen hogy csak használható, de lehet atompontos is. Az alap a test és az illesztések pontossága. Aztán hogy erre milyen kijelzőt építenek, az már más dolog. Egy lötyögős alapra hiába teszel század pontosságú mérőórát vagy digitális kijelzőt. Mindenesetre az ár itt is együttjár a minőséggel. A párezer forintos fűszerbolti digitális arra jó hogy nagyjából pontosan (1-2 tized nem számít) megsaccolj valamit. Van persze digitálisban is jó, de az már ötszámjegyű áron. Sokan azért vesznek digit mert azt jól lehet látni, félvakon meg már a pontosság se annyira fontos. :-)))
Nekem van 4 nóniuszos meg 2 digi. A digi a fiókban pihen, a nóniuszosban van egy hétköznapi saccométer, a többi meg ünneplős. Persze a saccométer is Mitutoyo csak már egy kicsit viharvert. Az előző tulaj a belső pofákat karctűnek használta úgyhogy képzeheted...
Muszáj volt gyorsan elővegyük Mr. Furdancs 7 éves írását. Az van, hogy többen olvashatták már talán, hogy Németországban a katasztrófavédelem (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre, többek között egy…..
Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével lassan eltűnnek. Azonban aki már olvasott a témáról, tudja, a tendencia sokszor épp fordított. Ebben a posztban összeszedjük, milyen okai lehetnek a lakás penészedésének, milyen kockázatokat rejt…..
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: “Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt. Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi…..
villanyember 2021.11.04 21:01:40
@zweitakt:

Akkor már miért nem karbidlámpa? Fényes, fehér láng nagy fényerővel. Kicsit büdi ugyan de a szükség nagy úr! Esetleg egy kicsi dissous palack beszerzése is beleférhet. Vagy néhány petróleumlámpa? Évszázadokig megvolt az emberiség villany nélkül, egy próbát megér egy ilyen kísérlet. Persze a vége az lesz hogy valahonnan mégis kerül egy pár méter drót aminek az elejét valahol csak rá lehet akasztani egy hálózati csatlakozópontra.
E havi Knauf Isulation szigetelős posztunk kicsit általánosabb javaslatokat tesz, de mindenképp érdemes megfontolni ezeket. Az elmúlt hónapokban minden felújító illetve építkező a saját bőrén tapasztalhatott meg egy újabb kihívást, az építőanyagok drasztikus áremelkedését, és még az emellett is…..
villanyember 2021.08.27 07:57:57
@zooltek:

Ne is mondd! Anno anyósomnál laktunk egy 60 cm-es vertfalú házban. Kellett egy ajtónyílást vágni a falban. Nagy mellénnyel nekiálltam - pikkpakk meglesz, ez csak sár. Egy hétig szoptam vele. Fúrtam, fűrészeltem, csákány, balta, volt ott minden éppen csak nem rágtam. A balta úgy szikrázott benne mintha kő lett volna. Óriási tévhit hogy ennek az építőanyagnak lejárt az ideje. Egyszerűen tudomásul kellene venni, hogy a tégla más anyag, az ott alkalmazott módszerek nem jók a vályoghoz. Nem abból kellene kiindulni hogy azok a kis házak, amiket régen sk. raktak össze mára milyen állapotban vannak. Sok helyen a kő megfizethetetlen volt ha szállítani kellett. Letettek a földre néhány akáctörzset, az lett az alap. igyekeztek a telek legmagasabb pontjára építkezni hogy ne álljon meg a víz a fal tövében. A külső burkolat a mész volt, amivel lekenték hogy ne mossa az eső. A felső koszorú szintén néhány akáctörzs, arra ment a tető. Ha jutott egy kis pénz cserépre akkor azzal, de sokszor szalmával fedték. Nád sem volt mindenütt, messziről hozatni meg szintén drága lett volna. Egy ilyen szalmatető is el volt javítás nélkül 50-60 évig.
Akik több-kevesebb rendszerességgel követik a Furdancs blog posztjait, igen változatos témakörökben találkozhattak már írásokkal. Ennek több oka is van. Egyrészt mi mindenhez IS értünk - vagy ha nem, az sem tántorít el attól, hogy nekiálljunk, és ezeket a próbálkozásokat megátalkodottságunkban még…..
villanyember 2021.06.19 20:24:26
Furdancs Blog Munkaerőhiány... 2021.05.31 09:19:06
Ahogy az ember öregszik, talán bölcsebb lesz valamivel, de megértőbb biztos nem. (Kivételt képeznek talán a guruk, de ebben sem vagyok biztos.) Az van, hogy követem a Facebookon néhány érdekes, bár szélesebb körben nem túl ismert ember posztjait, illetve ezeken keresztül kicsit az életüket is. Van…..
villanyember 2021.06.03 07:12:25
@Gyökösi Attila:

Miért pont egy spéci fafúrót kellett abba a téglafalba beleállítani? :-)))

Első lakásom első javítanivalója egy leomlott darab vakolat volt. Mi is kell hozzá? Malter. Az miből van? Homok és mész. Van mind a kettő, lássunk neki. Minél több a mész annál erősebb - gondoltam én. Mikor egy hónap múlva is belement az ujjam a felgányolt masszába, megkérdeztem egy kőművest.
Azóta már volt egy házfelújítás, egy hozzáépítés aztán a komplett ház felépítése amiben jelenleg is lakom. Itt a tetőn és a vakoláson kívül minden sk. készült. Lassan 40 éve áll, remélem most már nem dől a fejemre. Akkor még nem volt ilyen szakemberhiány, de éppen hogy az anyagra telt, szakemberre már nem. Internet meg jutub még sehol de szakkönyveket olcsón lehetett beszerezni. A többire meg rájön az ember. Amikor elkezdtem vakolni, 10 fandli anyagból 12 a földön végezte. Aztán összeszorítottam a fogam: - ha a kűmíesnek megáll nekem is meg fog! Sokszor a síráshatáron de csinálni kellett. Ja kérem: - a szükség nagy úr! Nem akarásnak meg nyögés a vége. Sokkal egyszerűbb sírni mint a fürdősk_va mint megmarkolni a lapátnyelet.

Több mint 40 évig voltam ipari elektromos karbantartó. Ezalatt 4-5 alkalommal történt teljes technológiaváltás. Indultunk a relés vezérlésnél, eljutottunk az ipari PC - ig. Ha nem vagyok rugalmas már az elején feladhattam volna.
Mai posztunkban egy általam nagyon sokat lapozgatott, követett amerikai barkács - pontosabban faiparos - oldalt/csatornát ajánlok a nagyérdemű figyelmébe. Ez igazából egy Facebook csoport (zárt, szóval be kell kéredzkedni) a Small Woodworking Shops névre hallgató oldal. Ez egy zömében tengeren túli…..
villanyember 2021.05.18 07:27:06
@Untermensch4:

Egy magyar kertvárosban ha ilyesmit csinálnál, 2 másodperc múlva vagy kihívnák rád a zsarukat vagy csak egyszerűen agyonütnének. :-((
A múlt héten írtunk a csavarbehajtókról, aminek kapcsán felvetődött mint ötlet, hogy igazán írhatnánk az ilyen gépekbe fogható bitekről is. Merthogy bizony igencsak nagy minőségi szórást találhat, aki sűrűn vásárol ilyesmit. Ez jó ötlet, a következő posztunk a mi ilyen irányú tapasztalatainkról szól…..
villanyember 2021.03.23 05:53:20
@hajtospincer:

Az ilyen "tüskés" csavarokból többnyire ki szoktam törni a tüskét. Megfelelő méretű csavarhúzó és kis türelem kell hozzá. Persze 4-5 cm mély lyukban már erősen nőgyógyászati művelet. Imbuszkulcsba 1-1.5 mm lyuk? Ha tényleg imbuszkulcs, akkor szerintem esélytelen. Ha fúrható, akkor lehet az első mozdulattal lenyalódik.

zooltek:

"tüskés" imbuszcsavarral még nem találkoztam"
Pedig van ilyen. Lehet hogy nem szerszámgép hanem valamilyen kínai szórakoztató cucc volt.
A csel ebben a dologban az, hogy sokszor a szűk furat miatt még a hosszúszárú bit se megy bele a lyukba. A fene a sárga szájukat! Persze nem ismerik a magyar jómunkásembert! Az kiszedi akkor is ha a fél készülékházat szét kell barmolni miatta. :-)))
Tegnap egy közeli rokon hívott, hogy új tűzhelyük lett, és be tudnám-e esetleg kötni. (Kerámia főzőlap és mindent tudó sütő kombójáról van szó.) Átmentem hát, szerszám nélkül, mert eredetileg csak arról volt szó, hogy megnézzük, mi kell a bekötéshez, mert az eddigre tudott volt, hogy a korábbi…..
villanyember 2021.03.18 19:47:50
@Gyökösi Attila:

"Kiderült, hogy a háztartásban nincs egy darab akkus-motoros csavarbehajtó sem."

Ezek után felteszem a kérdést: kell ide a Parkside terméknél combosabb? Arra az évi egy-két használatra egyszerűen pazarlás komolyabbat venni. Ahhoz hogy Stanci mama hetente egyszer elguruljon a boltba, nem kell Bentley de még Rolls-Royce sem.
A zooltek kolléga által linkelt AEG tényleg finom masina, de ahhoz túl jó hogy a por lepje a kamrapolcon. Jómagam 3 Parkside gépet nyúzok, a legidősebb már majd 10 éves. Kezd már gyengülni, de még egy akkucserére befizetem.
Sose felejtem az egyik munkát, ahol egy profi csapattal egy területen dolgoztunk. A koma leejtette a párnapos Makita csavarozóját, aminek elgörbült a tokmány tengelye. Megsiratta szegény, a javítás árából 3-4 Parkside kitelt volna. Ha tényleg iparszerű a felhasználás akkor megérheti a márkás gép de egy átlag háztartásban vagy kisebb barkácsműhelyben teljesen felesleges kiadás.
Az van, hogy az most megint egy afféle érdeklődő poszt lesz itt. Az iránt érdeklődnénk, nektek van-e kedvetek barkácsolni mostanában? Ugye itt a blogon azok a legkedveltebb posztok, ahol készül valami, ahol alkotunk, szerelünk, vagy legalább próbálkozunk ilyesmivel. De ez most nehezebben megy, és…..
villanyember 2021.01.09 07:30:42
@zooltek:

Utánanéztél már? 2017-ben cseréltem kazánt, akkor még a régi hőszigetelt kéményt lehetett bélelni. 2018-ban már nem, új kéményt kellett építeni. Akkor azt mondta a gázos, hogy a simán falon kidugott rövid parapetcső már nem használható. A kazán 240.000, mire minden szemle, engedély, ilyen-olyan hatósági pöcsét meglett, az összeg elérte majd a 600.000 Ft-ot. Ha nincs meg az eredeti gázterved, akkor először meg kell pótlólag terveztetni, engedélyeztetni, hogy legyen mit módosíttatni. Iszonyú szopatás és lehúzás az egész.
villanyember 2021.01.09 07:52:25
@Gyökösi Attila:

Ez nem csak a hőszigetelés miatt van. Sok kültéri fém vezérlőszekrényt telepítettem. Elvileg légmentesen zár, de akkor is van páralecsapódás. Vagy szellőzőt kell beépíteni, vagy legalább a doboz legalsó pontján fúrni egy 4-6 mm-es lyukat hogy a kondenzvíz kifolyhasson.

" bergmann csőben" Ha még van ilyened, akkor tedd el mint technikatörténeti emléket! Igazán nem kötekedni akarok de ezt a fajta csövet a hazai villamosítás fénykorában használták. Belül kátrányos papír, kívül vékony lemezburok. Elkezdted húzni benne a vezetéket, aztán ha a papírbelső megindult, akkor lett belőle egy szép dugó. Onnan aztán se té se tova. A rutinos szerelők előbb befűzték a vezetéket aztán vakolták el. Nagy kaland lehetett de hát a szükség nagy úr. Később amikor ilyet kellett javítani, a villanyszerelő előre szólt a tulajnak, hogy ne lepődjön meg ha bontás lesz a vége.
A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető. Nyáron a hőmérséklet a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt 5-7 ºC-kal melegebb, mint vidéken, és a hőmérséklet egy hagyományos tetőn (amely ráadásul sötét színű borítást vagy…..
villanyember 2020.12.19 19:53:18
@gigabursch:

Ez igaz, de a borostyán nem az igazi. Évente metszeni kéne hogy szép legyen. Ha csak úgy nő, akkor a külső réteg zöld, alatta meg ott a patkányfészek, az elszáradt levelek tömege. A szár egyre vastagodik, évtized alatt akár fatörzs vastagságúra is meghízik. Az angol várak vagy a sárospataki torony kőfala tartja, de nincs a világon az a vakolat ami elbírná. A 20 centi hőszigetelés meg pláne hogy nem. A japán háromkarélyos vadszőlőt el tudom képzelni, de az elég lassan nő.
Szépek ezek a zöldházak, de központi akarat nélkül megfizethetetlenek a legtöbb embernek. A zöldítésnél sokkal sürgősebb lenne a házak tömegének a hőszigetelése, de akkor az európénzeket nem templomok és középületek szigetelésére kéne ellopni.
villanyember 2020.12.28 19:41:34
@Untermensch4:

Azt Te csak úgy hiszed! Nekem pár évig be volt futtatva a ház fala vadszőlővel. Nem a japán háromkarélyos, csak a mezei magyar. A környék összes verebe ott tanyázott benne a két macskám legnagyobb örömére. Már virradatkor kezdődött az élet, hajnal 4 körül a verebek teljes hangerővel csiripeltek, a macskák meg a vadszőlőben kúszva gyűjtötték a reggelit. Nem számoltam a verébállományt, de nemigen látszott a macskák táplálkozása. A levelek lehullása után 15-20 fészket számoltam ami látszott a vadszőlőben, a többi a cserép széle alatt rejtőzött. A vadszőlő nagyon elburjánzott, már a cserép alatt a tetőteret ostromolta ezért kénytelen voltam kivágni. Még két évig kitartottak a verebek a cserép alatt, pedig a macskák mesteri ügyességgel halászták ki a szaporulatot a tetőperem alatti fészkekből.
Aki hozzám hasonlóan emlékszik az internet előtti időkre, az alighanem kicsit máshogy tekint a könyvekre, különösen a szakkönyvekre, mint a később születettek. Anno bizony egy szakma fogásait – különösen ha nem iskolában tanultuk, hanem amolyan hobbistaként, saját kedvtelésünkre kívántuk…..
 A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható, amelyet ráhajtunk az orsóra és így készítjük az orsó menetét. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők 3, 4, 5 vagy több horonnyal készülnek...
Furdancs Blog Görbül a faanyag? 2020.08.14 05:00:00
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még „holtában” vagyis feldolgozott állapotban is „élő” anyagként viselkedik. A környezet változásaira, a hőmérséklet és főképp a levegő nedvességtartalmának emelkedésére/csökkenésére vagy épp a direkt napsütés hatására…..
villanyember 2020.08.19 06:58:16
@griff.rdm:

Az angol fa sorhajók a királyi tölgyesek fájából készültek. Már a növekedésnél felmérték hogy melyik fából milyen alkatrészt készítenek majd kb. 90-100 év múlva. A kivágott fákat évekig édesvíz alatt tartották, majd szintén évekig az erdőben, nyitott fészerekben forgatva szárították. Az ilyen fából készített hajók még 100 év múlva is úsztak, ha nem érte őket valami szerencsétlenség.
A nyers fából kényszerből (háború esetén) készült hajók 20-30 év múlva elkezdtek szétesni.
De hát akkor még más léptékben számították az időt.
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben nincs világítás, két dolog történhet. Megszokja a dolgot és többet takarítja a wc környékét, vagy elege lesz és csinál villanyt az illemhelyre. Velem az utóbbi történt. A feladat mindössze annyi volt,…..
Furdancs Blog Off topic 2. 2017.01.26 09:35:00
  A sok komment miatt tiszta lappal folytatódik a fórum, hogy ne kelljen sokat tekerni az utolsó válaszig. Akkora forgalom nincs, hogy valamilyen külső motort keressünk hozzá tematikus fejezetekre osztva. A jobboldali OFFTOPIC ikon már a másodikhoz vezet, az első offtopic poszt pedig itt érhető…..
villanyember 2020.02.22 20:19:19
@zooltek:

Ez a malőr biztosan nem a 64 év hibája. Ezeket a régi mocikat imádom, tényleg az örökkévalóságnak készültek. Sajnos az átlag júzer vagy nem tudja hogy a hálózati feszültséget megemelték jócskán és ellenőrizni kéne a hőkioldót, vagy ráengedett egy frekiváltót. Ezek a motorok még a sima egyrétegű sötétlila zománccal készültek akkor, amikor még híre sem volt az MZZ (dupla műanyagzománc) szigetelésű huzaloknak. Láttam már olyat is hogy a totál tönkrement csapágy miatt a forgórész beleért az állóba. Visított szegény, de hiába ha a gazda süket az ilyesmire. Bezzeg ha elsuttogod az utcán hogy pálinka, a kert végén is felkapja rá a fejét! Nekem van egy ilyen motorom, igaz csak kb. 40 éves. Frekiváltóval használom, de a maximális kimenő feszültséget 200 V-ra állítottam. Eddig még bírja. Ha megadja magát akkor majd teszel bele korszerű drótot. :-)))
villanyember 2020.05.12 06:28:48
@gigabursch:

Nem az a baj hogy drága, hanem még szar is! Huszonpáréves kék Bosch gépeim (2 fúró, dekopír) kifogástalanul működnek még ma is. Igaz drágák voltak, de megérte. Akkor még igen.
Volt egy Citroen Jumpy furgonom, 2002 évjárat. A motorja 2000-es HDI, Bosch befecskendezővel. Az egyik szervizben azt mondták, hogy már jó ideje ez az egyetlen Bosch termék, amelyik a nevéhez méltóan egyszerűen csak teszi a dolgát. Nem is értik ez hogy sikerült, biztosan véletlenül elbaszták. Nem figyeltek oda a tervezett avulásra!
villanyember 2020.06.24 06:02:57
@Untermensch4:

Én minden nagyobb metszlapot alvázvédő masszával kezelek hosszú évek óta. Van ahol mindenképpen kell, de a gyantás fenyőféléknek se árt meg. Olcsó és nem ráz. :-))) A mezgazd boltban kapható méregdrága viaszos készítmények még hamarabb leesnek mint ez és szerintem semmivel sem jobbak.
Fúrógép hirdetések közt tallózva találkoztam a "lyukfolyasztó" kifejezéssel. Legtöbbünk inkább egy kellemetlen orvosi beavatkozásra asszociálna az emésztés vagy nemi élet területéről, mint egy szerszámgépre. Kíváncsi voltam, mi kerül egy fúrógépen másfél millió forintba, egy fúróhegyen pedig…..
villanyember 2020.04.19 06:52:28
@zooltek:

Nem ismerem részleteiben a technológiát, de biztos hogy nem csak arról szól hogy " nyomd meg Józsi, mint tót az anyját " . Az előtoláshoz anyagtól függően változtatható erő kell. Abban a pillanatban amikor a forgás megáll, még a kihűlés előtt nyomni kell egy jó nagyot a munkadarabon. A fordulatszám is anyagfüggő lehet, de mondjuk ezt a legkönnyebb megoldani ebben a folyamatban. Az egész vagy komoly szervórendszert vagy hidraulikát igényel. A forgást is nagyon gyorsan kell leállítani, ehhez is vagy bika fék vagy valamilyen kuplung szükséges. Elméletileg lehet " parasztvezérlésű ", odaállítod a Józsit oszt megoldja gombokért, de itt az állandó minőség kulcskérdés. Az meg a Józsival nem megy.

@anonymouse.:

Ennek a technológiának csak sorozatgyártásnál van értelme. Pl. a csőszereléshez szükséges csőperemeket is valószínűleg így készítik. A hegesztés legalábbis úgy néz ki. A tompahegesztéshez gyökölni kell, a kézi munka drága és lassú, a hegesztőrobot is drága de legalább gyors és egyenletes minőségű varratot készít. Sok segédanyag (hegesztőhuzal) kell ami tovább növeli az árat. Ehhez képest ez a dörzshegesztés olcsó és villámgyors folyamat, ha már egyszer beállítottad a gépet csak etetni kell.

Érdemes megnézni a YouTube-on a TWI Ltd. kisfilmjeit. Elképesztő hegesztési módszereket láthatsz. Az elektronsugaras hegesztés például.
Furdancs Blog Vessünk árnyékot! 2020.03.25 05:00:00
Ha teraszunkat vagy erkélyünket a legmelegebb nyári napokon is szeretnénk használni, akkor elengedhetetlen lesz hozzá a megfelelő árnyékoló alkalmazása, ami ideális választás esetén akár egész évben kiemelkedő segítséget nyújthat nekünk a komfortos környezet megteremtésében. Bár egészen más…..
villanyember 2020.03.29 06:54:12
@Ezermester.furdancs.:

130km/h ? Vannak kételyeim. A szélcsatornában lehet hogy megállt lezárva fix légsebességnél, de a valóságban ilyen nincs. A szél romboló erejét jórészt a lökésszerű terhelés adja. A lemeztetők gyengeségét meg a szegezés. A dinamikus terheléstől a szegek kicsúsznak a fából és az egész lécestől repül a fenébe. Volt munkahelyem tele volt ilyen zippes ajtókkal
( szintén belga gyártmány! ). Rendszeresen kiakadt a szélük, pedig nem is nagyon fújt a szél. Az erősebb szélben a motor frekvenciaváltója túlárammal leállt, annyira feszült a széle a sínben. Az egyik helyen kicsit gyengébben sikerült a sínezést a falhoz rögzíteni, a téli szelek a sínezést tépték le a falról. Utána már az összes dűbelt ragasztották. A főnökség kiadta a használati utasítást: Erős szélben a zippes ajtót teljesen kinyitni, utána nyitható a külső lemezajtó. Használat után a külső ajtót bezárni és utána leengedhető a zippes kapu is.

Persze abban tökéletesen igazad van, hogy lényegesen szélállóbb mint a csuklós, de azért érdemes az árlistát is átböngészni. :-)))