Regisztráció Blogot indítok
Adatok
villanyember

0 bejegyzést írt és 194 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akik több-kevesebb rendszerességgel követik a Furdancs blog posztjait, igen változatos témakörökben találkozhattak már írásokkal. Ennek több oka is van. Egyrészt mi mindenhez IS értünk - vagy ha nem, az sem tántorít el attól, hogy nekiálljunk, és ezeket a próbálkozásokat megátalkodottságunkban még…..
villanyember 2021.06.19 20:24:26
Furdancs Blog Munkaerőhiány... 2021.05.31 09:19:06
Ahogy az ember öregszik, talán bölcsebb lesz valamivel, de megértőbb biztos nem. (Kivételt képeznek talán a guruk, de ebben sem vagyok biztos.) Az van, hogy követem a Facebookon néhány érdekes, bár szélesebb körben nem túl ismert ember posztjait, illetve ezeken keresztül kicsit az életüket is. Van…..
villanyember 2021.06.03 07:12:25
@Gyökösi Attila:

Miért pont egy spéci fafúrót kellett abba a téglafalba beleállítani? :-)))

Első lakásom első javítanivalója egy leomlott darab vakolat volt. Mi is kell hozzá? Malter. Az miből van? Homok és mész. Van mind a kettő, lássunk neki. Minél több a mész annál erősebb - gondoltam én. Mikor egy hónap múlva is belement az ujjam a felgányolt masszába, megkérdeztem egy kőművest.
Azóta már volt egy házfelújítás, egy hozzáépítés aztán a komplett ház felépítése amiben jelenleg is lakom. Itt a tetőn és a vakoláson kívül minden sk. készült. Lassan 40 éve áll, remélem most már nem dől a fejemre. Akkor még nem volt ilyen szakemberhiány, de éppen hogy az anyagra telt, szakemberre már nem. Internet meg jutub még sehol de szakkönyveket olcsón lehetett beszerezni. A többire meg rájön az ember. Amikor elkezdtem vakolni, 10 fandli anyagból 12 a földön végezte. Aztán összeszorítottam a fogam: - ha a kűmíesnek megáll nekem is meg fog! Sokszor a síráshatáron de csinálni kellett. Ja kérem: - a szükség nagy úr! Nem akarásnak meg nyögés a vége. Sokkal egyszerűbb sírni mint a fürdősk_va mint megmarkolni a lapátnyelet.

Több mint 40 évig voltam ipari elektromos karbantartó. Ezalatt 4-5 alkalommal történt teljes technológiaváltás. Indultunk a relés vezérlésnél, eljutottunk az ipari PC - ig. Ha nem vagyok rugalmas már az elején feladhattam volna.
Mai posztunkban egy általam nagyon sokat lapozgatott, követett amerikai barkács - pontosabban faiparos - oldalt/csatornát ajánlok a nagyérdemű figyelmébe. Ez igazából egy Facebook csoport (zárt, szóval be kell kéredzkedni) a Small Woodworking Shops névre hallgató oldal. Ez egy zömében tengeren túli…..
villanyember 2021.05.18 07:27:06
@Untermensch4:

Egy magyar kertvárosban ha ilyesmit csinálnál, 2 másodperc múlva vagy kihívnák rád a zsarukat vagy csak egyszerűen agyonütnének. :-((
A múlt héten írtunk a csavarbehajtókról, aminek kapcsán felvetődött mint ötlet, hogy igazán írhatnánk az ilyen gépekbe fogható bitekről is. Merthogy bizony igencsak nagy minőségi szórást találhat, aki sűrűn vásárol ilyesmit. Ez jó ötlet, a következő posztunk a mi ilyen irányú tapasztalatainkról szól…..
villanyember 2021.03.23 05:53:20
@hajtospincer:

Az ilyen "tüskés" csavarokból többnyire ki szoktam törni a tüskét. Megfelelő méretű csavarhúzó és kis türelem kell hozzá. Persze 4-5 cm mély lyukban már erősen nőgyógyászati művelet. Imbuszkulcsba 1-1.5 mm lyuk? Ha tényleg imbuszkulcs, akkor szerintem esélytelen. Ha fúrható, akkor lehet az első mozdulattal lenyalódik.

zooltek:

"tüskés" imbuszcsavarral még nem találkoztam"
Pedig van ilyen. Lehet hogy nem szerszámgép hanem valamilyen kínai szórakoztató cucc volt.
A csel ebben a dologban az, hogy sokszor a szűk furat miatt még a hosszúszárú bit se megy bele a lyukba. A fene a sárga szájukat! Persze nem ismerik a magyar jómunkásembert! Az kiszedi akkor is ha a fél készülékházat szét kell barmolni miatta. :-)))
Tegnap egy közeli rokon hívott, hogy új tűzhelyük lett, és be tudnám-e esetleg kötni. (Kerámia főzőlap és mindent tudó sütő kombójáról van szó.) Átmentem hát, szerszám nélkül, mert eredetileg csak arról volt szó, hogy megnézzük, mi kell a bekötéshez, mert az eddigre tudott volt, hogy a korábbi…..
villanyember 2021.03.18 19:47:50
@Gyökösi Attila:

"Kiderült, hogy a háztartásban nincs egy darab akkus-motoros csavarbehajtó sem."

Ezek után felteszem a kérdést: kell ide a Parkside terméknél combosabb? Arra az évi egy-két használatra egyszerűen pazarlás komolyabbat venni. Ahhoz hogy Stanci mama hetente egyszer elguruljon a boltba, nem kell Bentley de még Rolls-Royce sem.
A zooltek kolléga által linkelt AEG tényleg finom masina, de ahhoz túl jó hogy a por lepje a kamrapolcon. Jómagam 3 Parkside gépet nyúzok, a legidősebb már majd 10 éves. Kezd már gyengülni, de még egy akkucserére befizetem.
Sose felejtem az egyik munkát, ahol egy profi csapattal egy területen dolgoztunk. A koma leejtette a párnapos Makita csavarozóját, aminek elgörbült a tokmány tengelye. Megsiratta szegény, a javítás árából 3-4 Parkside kitelt volna. Ha tényleg iparszerű a felhasználás akkor megérheti a márkás gép de egy átlag háztartásban vagy kisebb barkácsműhelyben teljesen felesleges kiadás.
Az van, hogy az most megint egy afféle érdeklődő poszt lesz itt. Az iránt érdeklődnénk, nektek van-e kedvetek barkácsolni mostanában? Ugye itt a blogon azok a legkedveltebb posztok, ahol készül valami, ahol alkotunk, szerelünk, vagy legalább próbálkozunk ilyesmivel. De ez most nehezebben megy, és…..
villanyember 2021.01.09 07:30:42
@zooltek:

Utánanéztél már? 2017-ben cseréltem kazánt, akkor még a régi hőszigetelt kéményt lehetett bélelni. 2018-ban már nem, új kéményt kellett építeni. Akkor azt mondta a gázos, hogy a simán falon kidugott rövid parapetcső már nem használható. A kazán 240.000, mire minden szemle, engedély, ilyen-olyan hatósági pöcsét meglett, az összeg elérte majd a 600.000 Ft-ot. Ha nincs meg az eredeti gázterved, akkor először meg kell pótlólag terveztetni, engedélyeztetni, hogy legyen mit módosíttatni. Iszonyú szopatás és lehúzás az egész.
villanyember 2021.01.09 07:52:25
@Gyökösi Attila:

Ez nem csak a hőszigetelés miatt van. Sok kültéri fém vezérlőszekrényt telepítettem. Elvileg légmentesen zár, de akkor is van páralecsapódás. Vagy szellőzőt kell beépíteni, vagy legalább a doboz legalsó pontján fúrni egy 4-6 mm-es lyukat hogy a kondenzvíz kifolyhasson.

" bergmann csőben" Ha még van ilyened, akkor tedd el mint technikatörténeti emléket! Igazán nem kötekedni akarok de ezt a fajta csövet a hazai villamosítás fénykorában használták. Belül kátrányos papír, kívül vékony lemezburok. Elkezdted húzni benne a vezetéket, aztán ha a papírbelső megindult, akkor lett belőle egy szép dugó. Onnan aztán se té se tova. A rutinos szerelők előbb befűzték a vezetéket aztán vakolták el. Nagy kaland lehetett de hát a szükség nagy úr. Később amikor ilyet kellett javítani, a villanyszerelő előre szólt a tulajnak, hogy ne lepődjön meg ha bontás lesz a vége.
A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető. Nyáron a hőmérséklet a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt 5-7 ºC-kal melegebb, mint vidéken, és a hőmérséklet egy hagyományos tetőn (amely ráadásul sötét színű borítást vagy…..
villanyember 2020.12.19 19:53:18
@gigabursch:

Ez igaz, de a borostyán nem az igazi. Évente metszeni kéne hogy szép legyen. Ha csak úgy nő, akkor a külső réteg zöld, alatta meg ott a patkányfészek, az elszáradt levelek tömege. A szár egyre vastagodik, évtized alatt akár fatörzs vastagságúra is meghízik. Az angol várak vagy a sárospataki torony kőfala tartja, de nincs a világon az a vakolat ami elbírná. A 20 centi hőszigetelés meg pláne hogy nem. A japán háromkarélyos vadszőlőt el tudom képzelni, de az elég lassan nő.
Szépek ezek a zöldházak, de központi akarat nélkül megfizethetetlenek a legtöbb embernek. A zöldítésnél sokkal sürgősebb lenne a házak tömegének a hőszigetelése, de akkor az európénzeket nem templomok és középületek szigetelésére kéne ellopni.
villanyember 2020.12.28 19:41:34
@Untermensch4:

Azt Te csak úgy hiszed! Nekem pár évig be volt futtatva a ház fala vadszőlővel. Nem a japán háromkarélyos, csak a mezei magyar. A környék összes verebe ott tanyázott benne a két macskám legnagyobb örömére. Már virradatkor kezdődött az élet, hajnal 4 körül a verebek teljes hangerővel csiripeltek, a macskák meg a vadszőlőben kúszva gyűjtötték a reggelit. Nem számoltam a verébállományt, de nemigen látszott a macskák táplálkozása. A levelek lehullása után 15-20 fészket számoltam ami látszott a vadszőlőben, a többi a cserép széle alatt rejtőzött. A vadszőlő nagyon elburjánzott, már a cserép alatt a tetőteret ostromolta ezért kénytelen voltam kivágni. Még két évig kitartottak a verebek a cserép alatt, pedig a macskák mesteri ügyességgel halászták ki a szaporulatot a tetőperem alatti fészkekből.
Aki hozzám hasonlóan emlékszik az internet előtti időkre, az alighanem kicsit máshogy tekint a könyvekre, különösen a szakkönyvekre, mint a később születettek. Anno bizony egy szakma fogásait – különösen ha nem iskolában tanultuk, hanem amolyan hobbistaként, saját kedvtelésünkre kívántuk…..
 A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható, amelyet ráhajtunk az orsóra és így készítjük az orsó menetét. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők 3, 4, 5 vagy több horonnyal készülnek...
Furdancs Blog Görbül a faanyag? 2020.08.14 05:00:00
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még „holtában” vagyis feldolgozott állapotban is „élő” anyagként viselkedik. A környezet változásaira, a hőmérséklet és főképp a levegő nedvességtartalmának emelkedésére/csökkenésére vagy épp a direkt napsütés hatására…..
villanyember 2020.08.19 06:58:16
@griff.rdm:

Az angol fa sorhajók a királyi tölgyesek fájából készültek. Már a növekedésnél felmérték hogy melyik fából milyen alkatrészt készítenek majd kb. 90-100 év múlva. A kivágott fákat évekig édesvíz alatt tartották, majd szintén évekig az erdőben, nyitott fészerekben forgatva szárították. Az ilyen fából készített hajók még 100 év múlva is úsztak, ha nem érte őket valami szerencsétlenség.
A nyers fából kényszerből (háború esetén) készült hajók 20-30 év múlva elkezdtek szétesni.
De hát akkor még más léptékben számították az időt.
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben nincs világítás, két dolog történhet. Megszokja a dolgot és többet takarítja a wc környékét, vagy elege lesz és csinál villanyt az illemhelyre. Velem az utóbbi történt. A feladat mindössze annyi volt,…..
Furdancs Blog Off topic 2. 2017.01.26 09:35:00
  A sok komment miatt tiszta lappal folytatódik a fórum, hogy ne kelljen sokat tekerni az utolsó válaszig. Akkora forgalom nincs, hogy valamilyen külső motort keressünk hozzá tematikus fejezetekre osztva. A jobboldali OFFTOPIC ikon már a másodikhoz vezet, az első offtopic poszt pedig itt érhető…..
villanyember 2020.02.22 20:19:19
@zooltek:

Ez a malőr biztosan nem a 64 év hibája. Ezeket a régi mocikat imádom, tényleg az örökkévalóságnak készültek. Sajnos az átlag júzer vagy nem tudja hogy a hálózati feszültséget megemelték jócskán és ellenőrizni kéne a hőkioldót, vagy ráengedett egy frekiváltót. Ezek a motorok még a sima egyrétegű sötétlila zománccal készültek akkor, amikor még híre sem volt az MZZ (dupla műanyagzománc) szigetelésű huzaloknak. Láttam már olyat is hogy a totál tönkrement csapágy miatt a forgórész beleért az állóba. Visított szegény, de hiába ha a gazda süket az ilyesmire. Bezzeg ha elsuttogod az utcán hogy pálinka, a kert végén is felkapja rá a fejét! Nekem van egy ilyen motorom, igaz csak kb. 40 éves. Frekiváltóval használom, de a maximális kimenő feszültséget 200 V-ra állítottam. Eddig még bírja. Ha megadja magát akkor majd teszel bele korszerű drótot. :-)))
villanyember 2020.05.12 06:28:48
@gigabursch:

Nem az a baj hogy drága, hanem még szar is! Huszonpáréves kék Bosch gépeim (2 fúró, dekopír) kifogástalanul működnek még ma is. Igaz drágák voltak, de megérte. Akkor még igen.
Volt egy Citroen Jumpy furgonom, 2002 évjárat. A motorja 2000-es HDI, Bosch befecskendezővel. Az egyik szervizben azt mondták, hogy már jó ideje ez az egyetlen Bosch termék, amelyik a nevéhez méltóan egyszerűen csak teszi a dolgát. Nem is értik ez hogy sikerült, biztosan véletlenül elbaszták. Nem figyeltek oda a tervezett avulásra!
villanyember 2020.06.24 06:02:57
@Untermensch4:

Én minden nagyobb metszlapot alvázvédő masszával kezelek hosszú évek óta. Van ahol mindenképpen kell, de a gyantás fenyőféléknek se árt meg. Olcsó és nem ráz. :-))) A mezgazd boltban kapható méregdrága viaszos készítmények még hamarabb leesnek mint ez és szerintem semmivel sem jobbak.
Fúrógép hirdetések közt tallózva találkoztam a "lyukfolyasztó" kifejezéssel. Legtöbbünk inkább egy kellemetlen orvosi beavatkozásra asszociálna az emésztés vagy nemi élet területéről, mint egy szerszámgépre. Kíváncsi voltam, mi kerül egy fúrógépen másfél millió forintba, egy fúróhegyen pedig…..
villanyember 2020.04.19 06:52:28
@zooltek:

Nem ismerem részleteiben a technológiát, de biztos hogy nem csak arról szól hogy " nyomd meg Józsi, mint tót az anyját " . Az előtoláshoz anyagtól függően változtatható erő kell. Abban a pillanatban amikor a forgás megáll, még a kihűlés előtt nyomni kell egy jó nagyot a munkadarabon. A fordulatszám is anyagfüggő lehet, de mondjuk ezt a legkönnyebb megoldani ebben a folyamatban. Az egész vagy komoly szervórendszert vagy hidraulikát igényel. A forgást is nagyon gyorsan kell leállítani, ehhez is vagy bika fék vagy valamilyen kuplung szükséges. Elméletileg lehet " parasztvezérlésű ", odaállítod a Józsit oszt megoldja gombokért, de itt az állandó minőség kulcskérdés. Az meg a Józsival nem megy.

@anonymouse.:

Ennek a technológiának csak sorozatgyártásnál van értelme. Pl. a csőszereléshez szükséges csőperemeket is valószínűleg így készítik. A hegesztés legalábbis úgy néz ki. A tompahegesztéshez gyökölni kell, a kézi munka drága és lassú, a hegesztőrobot is drága de legalább gyors és egyenletes minőségű varratot készít. Sok segédanyag (hegesztőhuzal) kell ami tovább növeli az árat. Ehhez képest ez a dörzshegesztés olcsó és villámgyors folyamat, ha már egyszer beállítottad a gépet csak etetni kell.

Érdemes megnézni a YouTube-on a TWI Ltd. kisfilmjeit. Elképesztő hegesztési módszereket láthatsz. Az elektronsugaras hegesztés például.
Furdancs Blog Vessünk árnyékot! 2020.03.25 05:00:00
Ha teraszunkat vagy erkélyünket a legmelegebb nyári napokon is szeretnénk használni, akkor elengedhetetlen lesz hozzá a megfelelő árnyékoló alkalmazása, ami ideális választás esetén akár egész évben kiemelkedő segítséget nyújthat nekünk a komfortos környezet megteremtésében. Bár egészen más…..
villanyember 2020.03.29 06:54:12
@Ezermester.furdancs.:

130km/h ? Vannak kételyeim. A szélcsatornában lehet hogy megállt lezárva fix légsebességnél, de a valóságban ilyen nincs. A szél romboló erejét jórészt a lökésszerű terhelés adja. A lemeztetők gyengeségét meg a szegezés. A dinamikus terheléstől a szegek kicsúsznak a fából és az egész lécestől repül a fenébe. Volt munkahelyem tele volt ilyen zippes ajtókkal
( szintén belga gyártmány! ). Rendszeresen kiakadt a szélük, pedig nem is nagyon fújt a szél. Az erősebb szélben a motor frekvenciaváltója túlárammal leállt, annyira feszült a széle a sínben. Az egyik helyen kicsit gyengébben sikerült a sínezést a falhoz rögzíteni, a téli szelek a sínezést tépték le a falról. Utána már az összes dűbelt ragasztották. A főnökség kiadta a használati utasítást: Erős szélben a zippes ajtót teljesen kinyitni, utána nyitható a külső lemezajtó. Használat után a külső ajtót bezárni és utána leengedhető a zippes kapu is.

Persze abban tökéletesen igazad van, hogy lényegesen szélállóbb mint a csuklós, de azért érdemes az árlistát is átböngészni. :-)))
Boltfüggő 1000-1300 Ft áron hagyományos izzók, szénkefés motorok teljesítmény/fordulatszám vezérlésére alkalmas áramkört vásárolhatunk. A fázishasításos elven működő alkatrészt beépítve megtaláljuk kézi fúrógépben vagy régebbi fényerőszabályzós lámpakapcsolókban. "Mire használható és mire nem"…..
villanyember 2020.03.25 06:37:05
@zooltek:

Egy ilyen dologról tudok, az pedig az FI relé. Na de az csak beépítve használható, a beépítéséhez meg szakember kell. Bár egyszer már láttam sima villásdugós csatlakoztatású építkezési felvonulási szekrényt beépített FI relével !! Mondtam is a tulajnak, hogy csókoltatom a létrehozóját.
Kerítést építeni hosszú élettartamra nem könnyű. Figyelni kell, hogy a minden irányban függőleges oszlopok tartósan és a talaj- és nedvesség káros hatásaitól védve tartsák meg terhüket. Lehet ez kerítésfonat vagy növénytermesztő kordon. További elvárás, hogy a megfeszített vezérdróton, növénytartó…..
A szerszám nélküli tartozékcsere mostanában egyre jobban teret hódit. Az első a sorban talán a fúró/csavarozó gépek kézzel megszorítható tokmánya, illetve az SDS+ fúrószárak befogása lehetett, ahol így elfelejthettük a bizony időnként elkallódó tokmánykulcsot. De manapság már egyre több különböző…..
A szénkefe egyidős a villanymotorok történetével. Aki kicsit is érdeklődik az elektromos szerszámok lelkivilága iránt, találkozott már a szénkefék cseréjével, és megszokta, hogy az új gépekhez sok esetben eleve csomagolnak tartalék szénkefét. Azonban számos más jellegű technikai tudáshoz hasonlóan…..
villanyember 2020.02.17 08:58:57
" fémből készült tokmányt forgat! Aki a régebbi posztjaim olvasta, már belefuthatott abbéli vélekedésembe, hogy a SZERSZÁM minél több fém alkatrészt kell tartalmazzon. "

Azért ez nem ennyire fekete-fehér. Ne tévesszük össze a régi idők gépeit a maiakkal. A "békebeli" kéziszerszámok korában jóformán csak a bakelitféle műanyagok meg a PVC különféle változatai léteztek. Ezekből persze hogy aluöntvény gépházban acél fogaskerekeket, esetleg műanyag fogantyút tartalmazó gépek épültek. Nem azért voltak annyira tartósak mert "fém", hanem azért mert minőségi fém anyagokat használtak és az örökkévalóságnak épültek. A maiak sem a műanyag alkatrészek miatt gyengék ha gyengék, hanem az alkalmazott gagyi anyagok miatt. Zooltek biztosan mesélhetne "minőségi acél" hajtóművekről, spiáter öntvényekről meg kisbicskával faragható műanyag alkatrészekről. Szóval nem mindig a műanyag a bűnös, legtöbbször a semmiből jó sok pénzt csinálni tipusú üzleti szemlélet. Léteznek olyan műanyagok amik felülmúlják a fémek tulajdonságait. Ezek persze nem az " olvasszunk össze mindenféle szemetet osztán fröccsöljünk belőle valamit, jó lesz az oda" anyagok, de az áruk se olyan!
A kefe nélküli motorok vitathatatlanul jobbak mint a kefések, de egy amatőr felhasználónak nem biztos hogy megéri a jelenlegi többszörös ár. Más egy napi 8-12 órán keresztül gyilkolt szerszám mint egy hetente pár órára elővett igénybevétele. Kb. olyan a különbség szerintem, mintha az építkezésen vödörhúzgálásra használt csiga helyett 2 tonnás ipari darut használnánk. Persze ha valakinek telik rá, miért ne? Láttam már olyan házi barkácsműhelyt hogy az állam leesett, de a méregdrága gépek összesen se mehettek 10 üzemórát. De ha véletlenül csinálni kéne valamit (nem kell) akkor legalább legyen mihez nyúlni. :-)))
villanyember 2020.02.23 20:07:07
@Arcade Macho:

A neten találsz a működéséről részletes cikkeket. A lényeg laikus szemmel: ez a motorfajta kisebb súly mellett nagyobb teljesítményre képes. Miért drága? Egyrészt drágább maga a motor és nem az elektronika miatt. Másrészt jó reklámja van. A profi felhasználók, akik napi szinten órákat emelgetnek kézi gépeket, hajlandók némi súlycsökkenésért többet fizetni. Persze csak azok akik sk. dolgoznak. Az irányító-szervező vállalkozót szerintem nem nagyon érdekli hogy mit emelget a melósa. Ócsó legyen, úgyis tönkrevágja a baromja. Mint fentebb írtam, szerintem csak iparszerű felhasználónak éri meg.
A legkiadósabb takarítást festés után ejthetjük meg, mikor a helyiség kiürítve, háziállatok evakuálva, minden sarok feltárul a maga meztelen valóságában és a festéket amúgy is le kell mosni. A festés előkészítése porban és verítékben úszó lakást és homlokot eredményez. Vagy ne…..
villanyember 2020.02.19 21:42:14
@Bryan élete:

" lebegőpolc vagy konzol "
Na ez az, amit a sima gipszkartonon soha nem fogsz rögzíteni. Idézd fel az általános iskolai fizikát az egyszerű gépekről, úgymint ék, egy-és kétkarú emelő, csiga stb. A lebegőpolc egy olyan kétkarú emelő aminek a rövidebbik karja a polcrögzítő csavar és a polcvastagság fele (kb. 2-3 cm), hosszabbik karja meg a polcszélesség (20-30 cm). Vagyis a polc 1kg terhelése máris 10 kg húzóerőt generál a tiplire + a polc saját súlya. Itt legfeljebb akkor lenne a rögzítés megbízható, ha a váz elég erős lenne. Mondjuk a lemezprofilba ágyazott fabetét, ami megtartaná a polc rögzítőcsvarjait. Itt nem a tipli a gyenge pont hanem maga a gipszkartonlemez.

"Mi lenne, ha a kartonozáson messze túlnyúló csavarhelyet fúrnál, ami a falban támaszkodik végül? Egészen hosszú tipliket kapni. Ha vége hatlapú, olyan erősen be tudod csavarni, hogy mindent megtart. Kivéve vályogban."

Ez akkor működne ha a gipszkarton csak faltakaró lenne, de nem igaz ha önálló fal. A falszigetelést burkoló gipszkartonnal is ez a probléma. A húzóerő rendben van, de a támasztás megint csak a gipszkarton dolga lenne, ami ehhez gyenge. kiszakadni ugyan nem fog de lekonyulni igen. A vályoggal kapcsolatban meg csak azt mondhatom hogy ez egy népszerű téveszme. Annyi a trükkje, hogy a hosszú tipli szétnyíló része legalább 5 cm-rel legyen beljebb a vályogtégla felszínénél. Hogy egészen világos legyen: a tipli sima része legalább ennyire legyen benne a vályogban, utána kezdődhet a hasíték. Ha a hasíték vége egy szintben van a felszínnel, a vályogtégla anyaga kráterszerűen kitörhet. Ezért nem használható a téglánál alkalmazott módszer. Ha a szétnyíló rész mélyen az anyagban van, akkor jól tart. Gyakorlati tapasztalat, garantáltan működik
Vannak semmilyen látványbéli finomságot nem követelő, pusztán dolgok összeerősítésére korlátozódó, egyszerű faipari  munkák. Mégis nehezen kezdünk bele, mert át kell fúrni az anyagot, aztán csavarozni, közben egybetartani az alkotóelemeket. Létrán állva végzett, kétkezes felerősítési munkák lassan…..
villanyember 2020.02.08 08:02:47
@Wildhunt:

" a kompresszorom 2.4-8bar között megy "

Én a helyedben megnézném azt a nyomáskapcsolót! Jó hogy a differencia ideális értéke mondjuk 0,5 bar lenne, de ezt csak a nagyon drága ipari nyomáskapcsolók tudják. Az átlagosan hozzáférhetők meg tudnak 1,5-2 bar különbséget. Tehát 8 bar-nál kikapcsol, 6 bar-nál meg be.
Kompresszorral jobb az élet - állapítottuk meg többször is. De még jobb lenne, ha nem buknánk fel állandóan a kígyózó spirálcsőben vagy félmerev tömlőben. Jómagam már mindent összeszedtem egy műhelyen végighúzódó levegőellátó vezetékeléshez. Tömlők, T-elosztók és végcsatlakozók. Azonban minderre…..
villanyember 2020.01.28 06:47:04
@zooltek: Attól függ hogy mit raktak bele. Nálunk a volt cégemnél sok ilyet használtunk, igaz ipari kivitelben. Forgott kb 1000/percet és elment 3-4 évig. Igaz hogy Festo és Mecman gyártmányok voltak, darabja sokkal drágább mint egy ilyen dob kompletten. Szerintem itt a gyenge pont inkább a rugó lehet, bár a pneumatika cső szeret magától is feltekeredni nem úgy mint a porszívók kábele.
Kedves Olvasó el tudja képzelni a jelenetet, mikor a Nagy Mű utolsó felvonására kerül sor, midőn át kell fúrni merőlegesen és pontos koordinátákon egy vastag, tömör anyagot. Egyszeri és megismételhetetlen próbálkozás. Ez tesz pontot az i-re, megkoronázva eddigi erőfeszítéseket, befektetett…..
villanyember 2020.01.28 06:34:59
@zooltek: Jó korán keltél. Vagy már eleve le sem feküdtél? :-))

Szóval nincs gond azzal az elektronikus fordulatszám szabályozással sem, ha korrekt az elektronika. A sima fázishasogatás nem sokat ér, a terheléskövető meg drága és nem mindig sikerül a karakterisztikát eltalálni. Az én kék Bosch fúróim még alapjáraton is kitekerik a csuklómat ha nem fogom rendesen. Ha ezen is ilyen van akkor elfogadható, bár a neten eléggé lehúzzák ezt a részét. Én elvagyok a huszonéves T.I.P. márkájú kis oszlopossal. Vannak hiányosságai, de lehet élni mellette. Van rá egy 3 fázisú motorom, talán már eljutok odáig hogy rá is építem. Az ékszíj átrakása meg nem egy akkora kaland ahogy azt egyesek lefestik.