Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zoopraxiscope

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Dániel úr!Aligha vagyok azzal vádolható, hogy különösebben rajonganék Horthy Miklósért, művéért, koráért, szelleméért, az ön tette mégis szomorúsággal tölt el. Én ugyanis hiszek az emberi nagyságban, a nemes erényben, az értelemben, a jóságban, a belátásában,…..
Létezik olyan dolog, amin Hoffmann Rózsa elkaccantja magát. Jó, én is abban a hitben éltem, hogy zsinagóga falán az utálatos kép hamarabb fog harsányan röhögni, mint Hoffmann mosolyogni, de íme a bizonyíték videó: a Magyar Családtudományi Társaság házasság előtti szex…..
Zoopraxiscope 2012.02.28 14:35:17
@Fabius: Köszönöm a válaszát. Ha áruljuk is ügynökségeken keresztül a munkáinkat, azt ritkán szoktuk megengedni, hogy azokat módosítsák, átrajzolják, az eredeti szerző nevének eltüntetésével, illetve más szerző neve alatt közöljék. A közlési jog ugyanis igen, de a szerzői jog nem átruházható. Ezeket általában a felhasználási feltételek ("Terms of Use") részletesen is rögzítik.
A comment:com napi horoszkópja: Vágó István ma összehívja a Szkeptikusok Társaságát, és nagy nyilvánosság előtti "leszámolást" kezdeményez Ursinyi Julianna tisztán látó asszony, Szegedi Erika főboszorkány és a Bors ellen, amely évek óta gerjeszti az ádándi…..
Shay Carmon és Ben Klinger designerek megoldották a négylábú asztal kétlábúsításának problémáját: az eredmény egy látványos és szerethető bútor, a Two Leg Coffee Table. A Corian asztallapba tölgy lábak ékelődnek... Via: Yanko Design..
Nem is akármilyet: a Deglon társaság Meeting Knife Set névre hallgató készletét, amely négy, különböző funkcióra tervezett szerszámot tartalmaz. Mia Schmallenbach formaterve az egyik legszebb megoldás, ami ebben a műfajban kapható, a design mindemellett nem nélkülözi a…..
  „A nyugati filmek firmák/cégek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen” lép fel a kétharmados Fidesz, mert új ellenség kell neki a baloldal legyőzése után - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak adott nagyinterjúban Kovalik Balázs, a budapesti Operaház…..
Zoopraxiscope 2010.07.22 12:33:00
@kokavec: Még mindig nem érted. Nincsenek sémáim. A kontraszelekció pártsemleges. Ezzel szemben ezek itt sémák:
"Sok rombolás volt az előző fidesz korszakban is és most még többre számít a hozzáértő közeg." továbbá: "A fidesz viszont propaganda céllal, fárasztó együgyű ideológiákkal akarja távirányítani a művészetet"

Itt ugyanis a "fidesz" szót bármilyen más párt nevére kicserélhetnéd, a mondat akkor is igaz lenne. Ennek jegyében idézlek tehát ismét: "Gondolkodni kéne végre ahelyett, hogy pártok seggébe bújsz! "
Zoopraxiscope 2010.07.22 13:02:20
@kokavec: Általad idézett példák természetesen a szocializmusban, illetve más párt(szövetség) regnálása idején egyszerűen elképzelhetetlenek voltak. Jól értelek?
Azt állítod, hogy az ordas giccs fogalma, az igénytelenség, a kézivezérelt kultúra, a politikai komisszárok mind-mind egyetlen párthoz köthetők?

"De te erről nyilván semmit nem tudsz, ezért kicsit felesleges nekem erről magyarázni. "

Őszintén, én erről eddig mit sem tudtam. Épp ezért, talán nem fölösleges nekem elmagyarázni.
Zoopraxiscope 2010.07.22 13:30:17
@kokavec: Jó lenne azt hinni pedig, hogy az X.Y. fideszes kötődésű polgármester által, a helyi dilettáns kőfaragótól egymillióért megrendelt, mérhetetlenül giccses és bántóan ízléstelen Szent István szobor pontosan annyira ciki, mint mondjuk a Z. városatya által a Hócipőtől x millióért megrendelt cikk arról, hogy miért jó a BKV-val utazni.
Jó lenne azt hinni, hogy a politikai (khm...) ráhatás a művészet/sajtó/közélet terén minden irányból egyformán elfogadhatatlan és taszító. Mi lenne, ha a politika szutykos virsliujjai egyáltalán nem babrálnának olyan finom szerkezetekkel, mint a kultúra?
w Döbrögi országlása 2009.10.16 07:30:00
Abban a szerencsében volt részem, hogy élhettem a Kádár-rendszerben. Ennek annyi előnye mindenképpen van, hogy láttam valami egészen mást, és be tudok róla számolni. Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot. Háromféle lap…..
Zoopraxiscope 2009.10.19 16:21:05
@msmester: "A cikkben egy árva szó sincs kétféle nagyon fontos humorforrásról, ami a legfontosabb hagyományokat vitte tovább: (...) 2. Népi blogok, viccgyűjtemények: tényleg a teljesség igénye nélkül a napirajz..."

Nem először említi valaki a 'napirajz' nevű blogot, mint a valamikori világszínvonalú magyar karikatúra- és képregénykultúra alternatíváját (örökösét?). Ez inkább azt erősíti bennem, hogy közben felnőtt egy nemzedék, amelynek gyakorlatilag már nincs is tapasztalata erről a műfajról, és vélhetően már nem is képes érzékelni a színvonalbeli különbségeket.
Ez a napirajz-féle szint legfeljebb ellenpéldának állná meg a helyét. Tipikusan a gusztustalankodásra, trágárságra, csonkolásra, szarásra, hányásra építő, mérhetetlenül primitív altesti humor, de annak is inkább a legalja, ráadásul mindenféle rajztudás nélkül, bántóan dilettáns formában, a wc-falfirkák és börtöntetoválások színvonalán összehányva.

Vagyis ha ez van ma karikatúra helyett, és ezt ilyen sokan látják viccesnek, színvonalasnak és helyénvalónak, akkor egész biztosan én tévedek, és a szalacsik Hofi művészetének jogos örökösei, Győzike pedig egy személyben maga a kortárs színművészet.
Zoopraxiscope 2009.10.19 16:36:04
@msmester: "ne próbáld meg belemagyarázni, hogy az akkori politikai elit "hagyta" viccelni a független humoristákat. Kőkemény szélmalomharc és sokszor a napi megélhetés körüli küzdelem volt még az is, ha egy harmadrendű káder hülyeségeiből vagy bármilyen (akár helyi jelentőségű) gazdasági, politikai, társadalmi témából csináltak viccet. Az Ludas Matyi akkori szerkesztőjének nem viccgyűjtemény volt az asztalán, hanem egy notesz a K-vonalasokról, hogy tudja kinek nyaljon, ha egy kis oldalvágás miatt valaki be akarja tiltatni a lapot."

Ezzel szemben a szomorú igazság az, hogy a Ludas Matyi mindenkori első embere elsősorban volt pártkatona és csak másodsorban lapszerkesztő. Maga a szerkesztőség jobbára az MSZMP iránt maximálisan lojális, hithű kommunistákból verbuválódott (tisztelet a szakmailag és emberileg is kifogástalan, apolitikus kivételnek). A politikailag nem száz százalékosan megbízható (értsd: kritikus gondolkodású) elemeknek esélyük sem volt a lapban megjelenni. Ezek bármilyen tehetséges és színvonalas karikaturisták voltak is, ebben az időben jobbára nyomdászként vagy plakátragasztóként keresték a kenyerüket.
Érdekességként: nem csak a pártnak volt a szerkesztőségben főállásban foglalkoztatott embere, de magának a rettegett belső elhárításnak is, aki annak ellenére, hogy még csak rajzolni sem tudott, rendszeresen megjelent a lapban hobbikarikatúráival.
Őszintén szólva vajmi kevés fogalmam van arról, hogy a szépemlékű cseh és szlovák egybekelés mennyire volt népszerű annakidején, illetve hogy a gazdasági érdekeken kívül mely okok vezettek az angolul nehezen kimondható országok listáján tuti top tizes Csehszlovákia…..
Modorosblog Bezzeg... 2009.06.28 16:49:00
-Ez a BKV egy vicc. 300 forintos buszjegy? Ennyiért Berlinben meg Bécsben apám tudod, milyen szolgáltatást kapsz? Hajszálpontos csatlakozások, tiszta szerelvények, udvarias sofőrök meg ellenőrök, ezzel szemben itthon meg köszönni nem tudó, nyolc általánost végzett…..
Zoopraxiscope 2009.06.29 02:21:44
De hogy mi a "modoros", azt vajon tudjuk-e?
A (sokszor inkább vélt) magas elvárásnak csak külsőségekben megfelelni akaró (mert azokon túl nem látó) attitűd. Betanult, ellesett, gyakran teljesen félreértett gesztusokkal, viselkedésmintákkal, szófordulatokkal, külsőségekkel operáló magatartás. Felvett modor, imitált jólneveltség, eltanult jófejség. Alsóbb közelítésben: műmájerség. Felsőbb közelítésben: sznobizmus.
Látom, hogy milyenek mások, akik sikeresek. Érteni nem értem, hogy mitől, de érteni vélem, és megpróbálom utánozni. Felveszem a "modort". Rokonértelmű kifejezés: hiperurbanizmus. Hallom, hogy a városi ember azt mondja: "jártam a boltban". Úgy érzem, ez előkelőbb és megbecsültebb, mint az általam eddig használt " voltam a boltba' ", tehát mostantól azt mondom: "elmegyek a boltban" - ez tipikus modorosság. Az affektálva beszélés, az imitált akcentus egy hét amerikai tartózkodás után: iskolapélda.
Lényege tehát, hogy magunkat úgy állítsuk be, mintha remek nevelésben lett volna részünk, kiváló *modor* birtokában lennénk, anélkül persze, hogy fogalmunk lenne magának a modornak a mibenlétéről és a lényegéről.
Tehát a modorosság igencsak más, mint amiről ez a blog szól (sok-sok átfedéssel persze) - de ez semmit nem von le a blog érdemeiből. Remek munka, nagyon éles meglátások, pazar példák - a közhelyek világából, a megfelelni akarás, a csordaszellem öntudatlan világából. Vegytiszta konformizmus. Alsó és felső közelítésben. :)
A bontott csirkés élelmiszeráruházi hirdetésekben öncélú sznob köcsögség volna falatrengető kreativitást keresni, de azt azért tényleg nem lenne szabad hagyni, hogy bárki, bármilyen válság idején azt írja a majdnem két teljes oldalas ócsóhirdetésére, hogy Itt az ÁR…..
szűrtreál –páratlan, nepieche Kisangyalom [Freedom Cry] Úgy hallgatja jaz eső suhanását, Engedjék el nem ríg láttam urán Korán reggel feltekintek az égre Kényes bugyli, (a) komisz kinyírt (kenyeret) levágják Boci baja az is itt lett elvág(va). Korán reggel feltekinték…..
Zoopraxiscope 2009.04.30 16:13:34
És ahogy minden magyar népdalnak számtalan változata ismeretes, így ennek is rábukkantam egy újabb keletű verziójára:

Esik eső, jaj, de szépen csepereg,
az én férjem a zárkába kesereg,
szépen néz ki a kis rácsos ablakán,
úgy hallgassa az eső suhanását.

/Esik eső, jaj, de szépen csepereg,
azt se tudom, már mitől is kesergek,
esőtől-e vagy a meleg naptól-e,
vagy elhulló barna bozontomtól-e?/

Korán reggel föltekintek a pócra,
komisz kinyér, rozsdás bugyli van rája,
komisz kinyért fényes budli levágja,
vót szép hajam, az is itt lett levágva.

/Azt álmodtam a börtönben szenvedek,
kérdezték, de nem mondtam meg mért lehet,
kérdezgettem, mért is lehet, hallja-e?
talán mert a tiszta eget láttam-e?/

Korán reggel föltekintek az égre,
rá se nézek a kisangyalom szemére,
mert kisangyalom, de sokat kell szenvednem,
legszebb időm börtönben kell töltenem.

/Tiszta égből tiszta búzát vetettem,
tiszta szélből tiszta búza kezemben,
néha-néha elvesztettem egy magot,
most csak ezért árvulok és hervadok./

Tábla búza ki se meri tenni a fejét,
mert egy madár mind elhordja ja szemét,
de jó volna ezt a madárt lelőni,
ne hordja el a búzámnak a szemét.

/Van kenyerem, vetettem és arattam,
masináltam ott a sárga asztagban,
jókat ettem, ittam és kurválkodtam,
mert a sűrű pelyvaporban dolgoztam./

Szolnoki börtöny sárgára vagy meszelve,
bele vagyok elevenen temetve,
elevenen sárgulok és hervadok,
azt se tudom, hogy mikor szabadulok.

/Csak az lehet, hogy a betűt tanultam,
valamelyik betűt meg elhullattam,
biztos az á-t, árulást, nem sárgulást,
mikor néztem az eső suhanását./

Kinyílott a börtönajtó kapuja,
a vén zsivány vígan lépked ki rajta,
nem nyomja ja nehéz lánc a lábomat,
három évig nem láttam a babámat.
Mostantól néhány kattintással a webről tudsz faxot küldeni, sőt saját telefonszámodon fogadni is tudod a neked küldött faxüzeneteket. Nem kell hozzá telefonvonal, faxkészülék, papír vagy toner sem, az Indafax a számítógépedről küldi el a kimenő faxaidat és tárolja,…..
„Édesem, hány N-(L-α-aszpartil)-L-fenil-alanin-1-metilészterrel kéred a kávét?”Nem minden, ami édes, természetes, mint a cukor.KORONÁSCUKOR„Édesem, hány β-D-fruktofuranozil-α-D-glükopiranoziddal kéred a kávét?”Nem minden, ami természetes,…..
A válasz: nem.Nézzük az aktívakat világszerte (2008. szept. 15):Residents Logged-In During Last 7 Days 493,007 Residents Logged-In During Last 14 Days 628,852 Residents Logged-In During Last 30 Days 866,670 Residents…..
Zoopraxiscope 2008.10.20 16:32:24
Harcias és indulatos kis cikk, viszont egészen messzire mutató kérdéseket vetsz föl benne.

Az SL magyar populációjának kulturális összetétele folyamatos változásban van, két jól körülhatárolható tényező függvényében. Az egyik a hazai sajtó pillanatnyi hozzáállása az SL-jelenséghez, a másik a helyben megjelenő szolgáltatók által kínált tartalom.
A sajtó aktivitása/passzivitása, érdeklődése/érdektelensége vitathatatlanul az egyik legmeghatározóbb tényező az újonnan regisztráló avatárok számát illetve kulturális összetételét illetően. Egyetlen olyan sajtótermékről tudok, amely viszonylag rendszeresen foglalkozott ezzel a világgal - ez az Index. Emlékezetes a 2006 végi Nagy Boom. Az Index helyi megjelenésekor (köszönhetően a széleskörű és pozitív hangvételű hírverésnek) magyar felhasználók százai regisztráltak nagyon rövid idő alatt. Az Index delegált újságírója rendszeresen közvetített a fontosabb helyi eseményekről, kezdeményezésekről, minden alkalommal valóságos népesedési hullámot indítva el cikkeivel. Az új felhasználók ebben az időben tehát leginkább a lap olvasótáborából kerültek ki - ez a tény nagyban meghatározta tehát a helyi népesség kulturális összetételét is. Értsd: az akkor regisztrált magyarok között még szép számmal akadtak "írástudók".
Azóta a helyzet jócskán megváltozott - az SL hazai közönsége gyakorlatilag sajtó nélkül maradt. - Nyilvánosság híján lassan beszűkült az SL hazai ismertsége, ami a nemzetközi tendenciákkal teljesen ellentétes. Az újonnan regisztráltak jobbára szájhagyomány útján, barátoktól, ismerősöktől szereznek tudomást erről a világról. Lényegesen kevesebben érkeznek tehát. Azonban megérkezni és itt maradni - ez két külön kérdés. Ettől a ponttól válik lényegessé a már megtelepedett lakók felelőssége, az általuk kínált tartalom ugyanis komoly szűrő, amely hosszútávon meghatározza a helyi populáció összetételét, ezzel a színvonalát és a jövőjét is. És ez nem kis felelősség.
Az SL kereső rendszerének sokat vitatott sajátossága, hogy a keresési találatokat egyetlen szempont, a számszerű forgalmi adatok alapján rendezi sorba, ez azonban könnyen manipulálható: egy tucatnyi robottal betelepített, ám teljesen érdektelen és tartalmatlan hely igen előkelő helyet foglal el a találati listán. A profitorientált helyek közt igen nagy a versengés. Nyilvánvaló cél és egyben elemi érdek is, hogy a látogatók helyben költsék el a lindenjeiket - és ennek a célnak elérése érdekében a felkínált tartalmat is a legszélesebb rétegek elvárásaihoz igazítják.
Amennyiben tehát nagy látogatottságra (értsd: sok pénzre) vágysz, nyiss egy klubot, helyezz el benne 15-20 darab robotot, akik a stabilan magas forgalomról gondoskodnak majd (ez a keresőn keresztül valóságos látogatókat vonz majd), a felkínált tartalmat pedig igazítsd a legelemibb, zsigeri igényekhez (komoly sikerekkel kecsegtet a "pia-pénz-pina" szentháromsága, mint keresési kulcsszavak).
Nagyobb népességgel rendelkező közösségekben a fenti szisztéma szerint működő helyek elvesznek a kínálati sokaságban, a miénkhez hasonlóan kicsi és sebezhető közösségekben viszont nagyban meghatározzák a kulturális fejlődés irányát, az általános igényszintet és a szellemi összetételt.
A kínálati oldal tehát nagyon egyoldalú - az újonnan érkező, igényesebb látogatók hamar visszahőkölnek a feltűnő, tolakodó igénytelenségtől, maradnak viszont azok, akik szerint az SL csak egy "game", vagy "színes-szagos chat".
És hogy mi is az SL valójában? Nos, ez megérne egy újabb postot. :)