Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Macska_fogó

377 bejegyzést írt és 406 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Macska_fogó 2021.05.12 16:04:27
@Nátha ellen bálna: mi alapján állapították meg a hiperesztéziát? Mik a cica tünetei? Csak azt írtad, hogy nem eszik, de ez inkább a vesebetegségre utal. Az kezelve van? Biztos, hogy ez a betegsége is van?
Amennyiben van idegrendszeri eredetű probléma is, akkor a gyógyszeres kezelést orvossal kell egyeztetni, és lehet, hogy élete végéig kell adni neki. Általánosságban pedig így csak azt tudom mondani, hogy szokták ajánlani a napi rutin minél szigorúbb betartását az etetés idejével, illetve a rendszeres játékot, illetve az ingergazdag környezetet.

A harmadik cicával kapcsolatban pedig azt tudom ennyi alapján mondani, hogy minden macska más, és ezért lehet, hogy az egyiket cicát könnyebben tudja elfogadni, míg a másikat nehezebben. Az is lehet, hogy ahogy írod, a három cicának már kevés a lakásban a terület, és ne tudnak elvonulni egymástól, vagy egyáltalán elmenni egymás mellett. Ezen segíthet a lakás "cicásítása", amiről itt olvashatsz: szeretemacicamat.blog.hu/2020/10/18/epits_cicasztradat_a_macskaidnak

Emellett azt is írod, hogy a gazdi most gyógyul egy betegségből, ez is hatással lehet a cicákra, így azon is érdemes elgondolkodni, hogy a gazdi hogyan változott meg: egy betegség után az ember érezheti magát gyengébbnek, nyugtalanabbnak, ingerültebbnek, és ezeket a cicáink megérzik, és reagálnak is rá sokszor. De fordítva is működik, mi minél nyugodtabbak vagyunk, az annál jobban megnyugtatja a macskáinkat is. Én ezek mentén indulnék el.
Macska_fogó 2021.05.19 15:18:09
@Nátha ellen bálna: a nem evés súlyos dolog, mindenképpen akkor orvosi segítség kell, ha huzamosabb ideig nem eszik, akkor pedig etetni kell, mert a hosszú koplalástól lesz beteg. Jobbulást neki!
A harmadik cica kapcsán gratulálok, és drukkolok, hogy minél hamarabb feloldódjon. Csak így tovább! :)
Macska_fogó 2021.08.25 17:35:55
@R.e.k.a: Szia Réka!
Legelőször is türelemmel, mert ehhez idő kell. Az nagyon jó, hogy odavitted az egyik cica takaróját, de ne a másik fekhelyébe tedd, hanem inkább a tálja alá. Az első időben zárd külön őket, és fokozatosan szoktasd őket össze, etetés előtt engedd össze őket csak eleinte. Erről még többet a blogban is olvashatsz: szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/03/uj_cica_osszeszoktatasa_masik_macskaval
A hordozó nagy mumus a cicáknak és a gazdiknak is. De szükség van rá - lentebb ki is fejtem, hogy miért -, és pár "trükk" segítségével könnyebbé tehetjük a használatát nemcsak nekünk, hanem a cicánknak is. A cikk végén pedig tanácsok is vannak orvosi látogatás utánra...
Egy hét múlva lesz augusztus 20-a, ünnepséggel, parádéval és tűzijátékkal. Nem szoktunk az államalapítási ünnepre semmivel sem készülni, és ennek oka is van, amit lentebb kifejtek. De most mégis figyelmeztetni akarunk titeket, gazdikat és állatbarátokat, mert jobb felkészülni, mint elveszett kutyát…..
Folytatódik a történet, amiben Dóra (a gazdi) segítséget kért tőlem Patreon támogatóként két cicája, Mona és Lisa, valamint újonnan befogadott kutyája, Panka összeszoktatásához. Az első részben megismerhettétek a "harcba álló feleket", a második részben pedig javult a kapcsolat, de új gondok is…..
Dóri (a gazdi), Panka (kutya), Mona és Lisa (macskák) kapcsolatát az előző részben megismerhettétek, most ott folytatjuk, hogy van, ami javult, de új problémák is felmerültek. Dóri pártfogója lett a blognak a Patreon oldalamon keresztül, így kért segítséget tőlem. Cuki képgaléria a cikk végén pedig…..
Mostanában kevesebb bejegyzés volt a blogban a Ti kérdeztétek! rovaton belül, ezért most hoztam nektek egyet. Egy sikersztorit, amiből ti is tanulhattok. Dóri a Patreon oldalamon keresztül támogatóm lett, és segítséget kért két cicája, és a szintén befogadott kutyája összeszoktatásához. A cikk végén…..
Ez nem egy boldog cikk, írni sem volt könnyű, és olvasni sem lesz az. De nem is az a célom vele, hanem az, hogy megpróbáljam ismét felhívni a figyelmet arra, miért felelőtlen és rossz döntés kiengedni a cicánkat az utcára. A cikk végén szereplő képeket és tragédiákat látni mindig nehéz, de talán ha…..
A cicáinknak is szükségük van saját helyekre, gondolok itt fekhelyekre, nézelődőhelyekre és kaparható helyekre is. Hasonló ez ahhoz, minthogy nekünk is megvan otthon a kedvenc kanapénk és a helyünk az étkezőasztalnál, a cicáknak is szükségük van biztonságos, saját helyekre. Ez sokszor persze lehet a…..
Nem szeretnéd, hogy a cicád felmenjen a konyhapultra vagy a konyhaasztalra? Nem higiénikus, sőt, még veszélyes is lehet? Adok pár tanácsot, mit tehetsz ellene!..
Már egy éve élünk pandémiában, ez idő alatt megváltozott az életünk, munkavégzésünk, a pihenési lehetőségeink, a szokásaink is, és ez bizony hatással van a macskáinkra is. Ebben a cikkben az általatok elmondott véleményekből választottam ki párat, és azok alapján vázolom fel, mi minden változott a…..
A minap bejárta a magyar sajtót egy cikk, miszerint Ukrajnában egy macska megölt egy csecsemőt. Leírom a véleményem erről, hogy ez miért szenzációhajhász írás, ami ráadásul nem is felel meg a valóságnak. Valamint adok pár tanácsot, hogyan lehet megelőzni egy ilyen tragédiát.  Az írásomban nincs…..
Az utóbbi években szokásommá vált, hogy visszanézek és felmérem így év elején, mennyire volt sikeres az előző év, ezért jöjjön most az előző év top 5 cikkét bemutató összefoglaló. Ha érdekel, a tavalyit is meg tudod nézni a linken...
Juttass haza! RIP 2020/21 2020.12.31 16:25:57
Itt vannak a 2020/21 szilvesztere alatt és után azok a kutyák és macskák, akiket már nem tudtunk megmenteni, nem élték túl az ünnepet. Legyen nekik könnyű a föld!..
Idén nagyon sok minden más, mint korábban: vírus, maszk, kijárási tilalom, a tűzijátékok használatának korlátozása, stb. Ezért megkérdeztem a Facebookon elérhető embereket, hogy idén fognak-e tűzijátékozni? Az eredményeket lent olvashatjátok...
Elterjedt a neten az a hír, hogy egyáltalán nem lesz tűzijátékozás idén szilveszterkor. De igaz-e ez, mi ebből a tény, és mi a fikció? Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője szerint még korai az örömünk...
Macska_fogó 2020.12.12 21:58:38
@Pierr Kardán: több ezer kutya tűnik el egy éjszaka alatt, és gondolom te is érted, hogy nem az ő hibájuk, hogy a gazdájuk felelőtlen. De nem csak a felelőtlen gazdák kutyái kerülnek bajba, minden évben sok kutya rohan el azért, mert reggel, mikor kiengedik a kertbe, egy idióta eldob egy petárdát, vagy séta közben a kutya mellé dobják. Esetleg a kutya a lakásban kap szívrohamot vagy epilepsziás rohamot. Szerintem a petárdázok is felelőtlenek, nem tudom elképzelni, hogy más módon ne tudnának szórakozni, csak úgy, hogy másokat halálra rémisszenek, vagy halálba kergessenek.
Immáron hetedik éve szervezzük meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, amivel az a célunk, hogy minél hamarabb, minél több, szilveszterkor elszökő kutyát és cicát hazajuttassunk. Minden évben átlagosan 1000 (!) bajba került állatot jelentnek be nekünk, és több száz önkéntes jelentkezik hozzánk. De…..
Az elmúlt napokban több helyről felröppent a hír, hogy néhány ember azért keresett kutyát a menhelyeken, hogy legyen oka este 8 óra után is kimenni a lakásból. Elfogadható vajon ez a motiváció, vagy el kellene gondolkodni az ilyen embereknek, hogy mit jelent az állattartás? Erről fogom most leírni a…..
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Mint évek óta minden év végén, most is "téli álomra" megy a blog. Ennek oka a másik projektem, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, mert mostantól minden szabadidőmet az fogja lekötni. De mit is jelent pontosan ez a macskás blognak?..
Az első rész nagy sikere után most itt a folytatás! A blog Facebook-csoportjában lévő tagok képeiből egy újabb válogatás, a furcsábbnál furcsább alvós pózokból. Neked melyik a kedvenced? ..
Itt a tél, éjjel, de már napközben is hideg van, hamarosan jönnek az éjjeli fagyok is. Ha kinti kutyád van, megteszel mindent, hogy jól érezze magát ilyenkor is? Összeszedtük a leghasznosabb tanácsokat, amiket mindenképpen érdemes megfogadnod!..
Mi jelent, ha péntek 13-án átmegy előtted egy fekete macska? Azt, hogy a macska megy valahová. De hány macskás babonánk van, honnan származhatnak, és mi a jelentőségük? Körbejárom ezt a témát, szigorúan az érdekességük miatt és történelmi szempontból, valamint némi pszichológiai magyarázatot is adok…..
Sokféle módon tudtok segíteni nekünk, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapatának, és így a szilveszter után tömegesen elrohanó kutyákon. Egészen pontosan 9 feladatot mutatunk be, amikkel tudsz segíteni, ha szeretnél. Ezek között vannak állatmentési, szervezési és adminisztrációs feladatok,…..
Az utóbbi napokban többször jött velem szemben, szinte minden hírportálról egy macska, aki megtámadta a gazdáját, és a gazdi kétségbeesetten kért segítséget előbb a rendőrségtől, majd az állatvédőktől. Nagyon sokat gondolkoztam arról, hogy írjak-e egyáltalán erről, de annyian foglalkoztok vele, és…..
Macska_fogó 2020.11.06 18:54:23
@Almandin: Szia!
Azzal egyetértek, hogy az ivartalanítás az egyetlen megoldás a macskák már meglévő túlszaporodásának csökkentésére, de a többi állításoddal sajnos nem értek egyet, én állatmentőként ugyanis egyáltalán nem ezeket tapasztalom.
Először is a veszettség gyakorlatilag ma nem létezik az országban, az elmúlt tíz évben én, és a többi állatmentő sem találkozott sem veszett kutyával, sem macskával, de rókával sem. Utóbbiak voltak egyébként a legnagyobb terjesztői a veszettségnek, de köszönhetően a vadászok talán egyetlen pozitív hozadékú tevékenységének, miszerint évente kétszer veszettség elleni szert szórnak ki kajába rejtve a rókáknak, ez megszűnt. Persze az is hozzátesz, hogy a kutyáknak is kötelező a veszettség elleni oltás, de sajnos itt sem igaz, hogy a kutyák mind be vannak oltva. Sok kutya vidéken még orvost se látott sose, a 8 éve kötelező chip sincs bennük, és így oltva sincsenek.
A vízbefojtás se szűnt meg vidéken, mai napig előszeretettel alkalmazott szabályozása az utódok számának, persze vannak még ezen kívül más módszerek is: bekötött zacskóban letenni az erdőben a kicsiket, vagy bedobni egy kutyákkal teli menhelyre is rengetegszer fordul elő.
Az pedig szintén tévedés, hogy a macskák a lakásban neurotikusok lesznek, ennyi erővel akkor mi, emberek se tudunk lakásokban élni, mert mi is mind beleőrülünk :D Az elmúlt évtizedben sok macskám volt, mind benti, és egyik se lett emiatt depressziós. Az pedig szerintem elég rossz felfogás, hogy inkább haljon meg fiatalon a macska, de legyen szabad. Amit te szabadságnak hívsz, az csupán az, hogy nem törődik a gazda a macska igényeivel, hanem hagyja, hogy az foglalja le magát. Inkább ölje meg egy kóbor kutya, üsse el egy autó vagy egyen mérget, csak "boldogan haljon meg". Én mondom neked, hogy ezek a macskák nem boldogok, amikor kivéreznek. Számtalan elütött, megmérgezett vagy kutya által széttépett macskát láttam már, az arcukon csak fájdalom és félelem volt, öröm és boldogság sosem. Kérlek tehát, hogy mutass egy olyan macskát, aki "neurotikus" lett azért, mert bent tartotta a gazdi.
Én addig mutatok neked két cikket. Az első olyan kijárós macskák "boldog halálát" mutatja be, akik nem voltak szerencsések:
szeretemacicamat.blog.hu/2020/05/17/a_kijaros_macskak_elete_es_halala
A második pedig a lakásban tartott, szerinted "neurotikus" cicákat mutatja be, a blog olvasóinak fényképeivel bizonyítva, mennyire boldogok, és mennyire szeretik a gazdit:
szeretemacicamat.blog.hu/2020/03/08/ime_a_bizonyitek_hogy_a_macskak_szeretnek_minket

A macskák nem szabadságra vágynak. Nyugalomra, állandóságra, egy biztonságos otthonra és szeretetre. Ehhez kell tenni is valamit a gazdinak, lehet hogy foglalkoznia kell a cicával és az igényeivel, nem csak szélnek eresztenie, de csak így lehet manapság felelősen állatot tartani, minden más esetben csak a szerencsére van bízva a macska élete.
Több cicád van, és álladóak a konfliktusok? Sokszor fordul elő, hogy a lakás bizonyos részein összetalálkoznak, fújnak és morognak egymásra, vagy meg is kergetik egymást? Ezen segíthet az, ha tágítod a terüket, és adsz nekik alternatív útvonalakat! A cikkben ehhez találsz segítséget és konkrét,…..
A félelmetes nevű "kényszersimi" hasznos lehet, ha utcáról vagy menhelyről fogadsz be félős cicát. Én is sokszor alkalmaztam a blogban bemutatott cicákon is, és sok más állatmentő is használja. De mi pontosan ez, miben segít, és hogyan kell csinálni?..