Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Macska_fogó

555 bejegyzést írt és 333 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Immáron hatodik éve szervezzük meg a szilveszteri petárdázás miatt elvesző kutyák és cicák hazajuttatásában segítő oldalt, a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet. Segítünk a Facebookon, koordináljuk a mentéseket, van telefonos bejelentő számunk, tavaly óta pedig blogon keresztül adunk megelőző…..
Macska_fogó 2019.11.12 20:23:05
@Pierr Kardán: egyetértek, és ha megnézed kicsit jobban, ez a blog (is) erről szól. De ha a kutya már elveszett, akkor rajta kell segíteni, és minél hamarabb hazajuttatni.
Először is: ne ess pánikba! Lehet persze ez betegség jele is, de először érdemes megvizsgálni, mi változott a cica környezetében. A tüsszögés bizonyos fokig normális, ugyanúgy, ahogy nálunk is: foglalkozni vele akkor kell, ha túl sokszor és túl intenzíven fordul elő. Nemrég…..
Macska_fogó 2016.01.27 17:20:12
@Gizella Hojdák: Biztos, hogy szőrt nyelt le? A macskák füvet szoktak enni, hogy könnyebben ki tudják hányni a lenyelt szőrt, ezt érdemes megpróbálni. Ha hosszabb ideig nem múlik el az öklendezés és tüsszögés, esetleg a levegőt sem jól veszi, akkor érdemes elvinni orvoshoz, mert lehet, hogy mást nyelt le!
Nincs annál nagyobb dicséret egy szerető gazdinak, mint amikor a cicája szép magas kort ér meg. Manapság már a benti tartásnak és az orvostudománynak, és persze az odafigyelő gazdiknak köszönhetően nem ritka, ha egy cica 14-15 évet is megél, de szép számmal vannak 20 évhez közeli korú cicák is.…..
Sokan, több helyen szoktatok tőlem kérdezni cica-viselkedéssel kapcsolatban (hogy hol tudtok és miről, arról itt találtok segítséget). Érdekes az látni, mi érdekel titeket a legjobban a macskátok viselkedésével kapcsolatban, milyen problémákkal fordultok leginkább hozzám, ezért most összefoglalom…..
Mennyire szereted a cicád? Talán egyenesen rajongsz érte, szinte függőség jeleit mutatod felé? A lenti 14 ponttal le tudod tesztelni, mennyire vagy "macskafüggő". Természetesen ez egy kis bolondság, amit nem kell túl komolyan venni. Ha mindegyik pont igaz rád, attól még nem kell megijedned, az is…..
A sorozat első részében az előkészületekhez adtam tanácsokat, most arról írok, hogyan szoktassunk össze cicákat. Ha több cica is van, akkor is mindenképpen egyenként, úgy, hogy az új macskához (tehát arra a területre, ahol már biztonságban érzi magát) kiengedek egy cicát.…..
Macska_fogó 2018.07.17 17:05:32
@zsiki_borza: A régi cicád betolakodóként kezeli az újat. Meg kell neki mutatnod, hogy nincs veszélyben, és nem kell így viselkednie. Milyen a viszonyod vele, mennyire vagy fontos neki? Ugyanis a legegyszerűbb módszer az, ha jelzed neki, hogy ez a viselkedés nem tetszik neked. Ha durvul a kicsivel, vedd le róla vagy lökd finoman arrébb, és fújj rá. Őt el kell kicsit nyomnod, és a picit kell felemelned. Screbi és Folti történeténél találsz erre tippeket: szeretemacicamat.blog.hu/2018/02/16/utcamacska_vs_szobacica
Macska_fogó 2018.07.26 09:37:00
@zsiki_borza: Szerintem jó úton haladtok. Ha mosdatja, az egyrészt törődés, másrészt azt jelenti, hogy a magasabb rendű csapatban, és ha a kicsit ezt elfogadja, az sokat segít az ismerkedésen. Időt kell neki adni, hogy megszokja az új helyzetet. Ha nem játszanak együtt, akkor olyan távolságban játsszatok velük, ahol már nem a másik cicát figyeli. Ez lehet egy kanapé vagy fal két oldalán, tehát nem kell látniuk egymást feltétlenül, úgyis tudni fognak egymásról. És fokozatosan kell egyre közelebb vinni őket egymáshoz. Ebben a közös etetés tud még sokat segíteni, és az, hogy a nagy cicának legyen hova visszavonulnia, ha megunta a kicsit. Szerintem jól csináljátok, drukkolok!
Macska_fogó 2019.10.08 18:10:42
@Modern háziasszony: A cicák még ivarosak? Pontosan hogyan harapdálja, fölé és gugol? Mert akkor az párzási mozdulat, lehet hogy ivarérett már, és így próbálgatja a mozdulatot, illetve lehet dominanciára is utaló jel, mint amikor a nőstény kutyák "hágják" a ledominálni akaró kanokat. Javaslom a mielőbbi ivartalanítást mindkettőnek, 4-5 hónapos korban már lehet.
Ahhoz, hogy "jó cicád" legyen, vagyis jól érezze magát nálad, és jó legyen vele az együtt élés, a legfontosabb, hogy megértsd őt. Ehhez tudnod kell, mit jelentenek a jelzései, és a szokásai mit mondanak neked. Ebben segít most pár "cicás viselkedés" megmagyarázása, aminek megértésével a cicád is…..
Ma van az Állatok világnapja, ma őket ünnepeljük. És mivel ez egy cicás blog, ezért egy cicás meglepetést hoztam nektek a jeles alkalomból. Képeket befogadott cicákról, kiscicaként, a befogadásukkor, és most, akár évekkel később, felnőtt cicaként. Ezeket a képeket sehol máshol nem láthattad, hacsak…..
Adott egy kicsit elkényeztetett, kicsit mafla egyke szobacica, és mellé kerül egy minden lében kanál utcamacska. Nem indul problémamentesen a kapcsolatuk, de lehet-e két ennyire különböző cicából valaha is két barát? Olvassátok el Screbi és Folti történetét, és szolgáljon mindenkinek tanulságul, aki…..
Macska_fogó 2019.09.29 21:47:38
@Viktória Frei: Van, csak nem írtam le :-)
Rövid idő alatt szépen összeszoktak, sőt, egy idő után Screbi volt az, aki túl erőteljes lett, őt kellett visszafogni :-) Egyszer majd talán lesz időm leírni :-)
Most lett 6 éves a blog, ennek örömére ebben a hónapban több cikket is írtam a hatos szám "bűvöletében". A hónap végére ebből még két téma maradt. Az egyik az elmúlt hat év legsikeresebb cikkei, vagyis amiket az évek alatt a legtöbben olvastatok el. Érdekes ez a lista, mert látszik, mi érdekel…..
A legutóbb arról írtam, miből látod, ha a cicád és a kutyád kedvelik egymást, most pedig arról lesz szó, milyen jelekből látod, ha a cicáid kedvelik, vagy akár szeretik is egymást. A képeket és galériákat mindenképpen nézzétek meg, kiakad majd a cukiságmérő biztosan! Ráadásul az összes képet Ti…..
Macska_fogó 2019.09.25 11:51:03
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A cicák valóban ritkán zavarják el a másikat a kajától, de ha nem bíznak egymásban, akkor nem esznek egymás közelében. Ez valóban nem azt jelenti, hogy imádják egymást, de jó alapja a további kapcsolatuknak. Ezért is írtam, hogy használható, ahogy én is és sokan eddig is használták és használják most is.
Az ivaros kandúrok viselkedése sokszor teljesen más a hormonok miatt, én úgy gondolom, hogy amiatt voltak a kergetőzések. De ha együtt aludtak, akkor jó volt köztük a viszony.
Az orrozás egyfajta ismerkedés is, és ha "nem tetszik a másik szaga" neki, akkor valóban fújás lesz a vége. De ha nem történik semmi, akkor köztük nincs gond.
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó..
Macska_fogó 2019.08.28 21:13:13
@Mária21: Azért sántít, mert fáj a lába :) Tehát ezt orvossal ki kell vizsgáltatni, mert sok minden okozhatja egy idős cicánál, például ízületi- vagy porcprobléma. És emiatt is lehet feszültebb. Az alom most semmiképpen nincs jó helyen, ha ennyire védi, a hálószoba viszont ötlet, tegyél oda is egy új, lehetőleg nyitott almot. A lényeg, hogy az ne legyen eldugva, jól belássa belőle a területet.
És zárd el előle az elbújási lehetőségeket, például az ágyneműtartót mindenképp. Ugyanis ha oda bújik, azzal csak megerősödik a félelme.
Etetheted többször egy nap, egy idős macskának ez jobb is, de ezt is inkább pontos időrendhez kösd. A napi rutin ugyanis állandóságot, biztonságot ad neki. A szalámit én nem javaslom, a felvágottak tele vannak olyan alkotórészekkel, amik károsak a macskáknak (is). Inkább főtt húst adj neki, fűszerezés nélkül, azt is szeretni fogja, és sokkal jobb is neki. Sok sikert!
Macska_fogó 2019.09.03 19:49:16
@Noemi Vajda: Pontosan miben kéne a segítség? Szocializáláshoz kellenek tanácsok, vagy befogadó kell? A gazdi akarja szocializálni? A szocializáláshoz ez nagyon kevés infó, sokkal többre lenne szükség. Hogy hívják, van-e ivartalanítva, mit jelent az agresszió?
Macska_fogó 2019.09.22 16:22:08
@mai_tai: Valóban nem volt jó ötlet egy idős cica mellé egy fiatal suhancot vinni, az öregebb cicák sokszor nehezen viselik el a fiatalok bolondozását. Volt-e összeszoktatás, vagy rögtön össze lettek engedve? Gyanítom, hogy utóbbi volt, ezért most javaslom, hogy legyenek szétválasztva, és fokozatosan legyen az összeszoktatásuk. Itt találsz ehhez segítséget:
szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/03/uj_cica_osszeszoktatasa_masik_macskaval
szeretemacicamat.blog.hu/2018/02/16/utcamacska_vs_szobacica

Illetve Mai Tai-nak van-e saját kuckója? Olyan helye, ami csak az övé, a másik nem megy oda, és ahol biztonságban érzi magát? Ez nagyon fontos, mert enélkül nem fogja otthonának érezni a lakást. Ha nincs ilyen hely, akkor kell neki adnotok egy ilyet, még a különválasztás alatt. Ehhez itt találsz segítséget:
szeretemacicamat.blog.hu/2017/06/13/baratsagos_kucko_vagy_felelmetes_rejtekhely

Sok sikert!
Szeretem a cicámat! Elmúlás 2019.09.19 19:15:04
Matuka, a leukózisos kóbor kiscica történetét olvashattátok a blogban, sokan drukkoltatok neki. Példamutató, ahogyan Szilvi felkarolta, törődött vele és szerette. De most a legszomorúbb dolog történt, amitől mindig féltünk. Így az utolsó történetet olvashatjátok Matukáról. Semmit sem tudok…..
Az évek alatt egyre többen kerestek meg a cicáitokkal kapcsolatos problémákkal. Ennek örülök, mert egyrészt ez azt jelenti, hogy egyre többen törődtök a cicáitok viselkedésével, másrészt megbíztok bennem annyira, hogy tanácsot kérjetek tőlem. De mivel nagyon sok megkeresést kapok, megkérlek titeket,…..
A közhiedelem szerint és a mesékben a kutya és a macska ősi ellenségek, ki nem állhatják egymást. Ennek van is alapja, de inkább kommunikációs problémából fakadnak a nézeteltéréseik, és számtalan kutyás és macskás háztartás van, ami rácáfol erre a hiedelemre. A legtöbb esetben elviselik egymás…..
Számomra a legfontosabb, hogy minél több boldog cica legyen a világon. Ezért, amikor megkértek, hogy segítsek egy cica viselkedésének megváltoztatásában, sosem azt tűzöm ki célnak, és nem is azt mondom, hogy a cica bújós lesz, vagy hízelgős, mindig a gazdi elé fog rohanni, ha hazamegy, és vele is…..
Szeptemberben lesz 6 éves a blog. Hat éve kezdtem el blogolni, azóta több száz bejegyzést írtam és több százatoknak segítettem a cicája viselkedésével kapcsolatban. Ez a bejegyzés egy kis visszaemlékezés és egy kis büszkélkedés is egyben - valamint köszönet nektek is!A "születésnap" megünneplésére…..
A dorombolás olyan a macskáknak, mint a kutyának az ugatás - legalább is mi így gondoljuk. De ez ennél sokkal összetettebb, mondhatjuk akár titokzatosnak is, tehát olyan tipikusan "macskás" ez a kérdés is. Miért dorombolnak egyáltalán és hogyan csinálják? Miket jelenthet és valóban gyógyító ereje…..
Macska_fogó 2019.08.29 13:08:51
@TCrown: kis olvasnivaló: "Egyéb ismert elnevezései még a kaguár, hegyi oroszlán, párduc, ezüstoroszlán, catamount és festett macska"
hu.wikipedia.org/wiki/Puma_(%C3%A1llatfaj)

De abban igazad van, hogy a puma az elterjedtebb elnevezés, át is írom. Köszi a javaslatot, és szép napot! :)
Amikor antiszociális macskákkal kerestek meg, én sosem azt tűzöm ki célnak, hogy bújós, mindenkit szerető és játékos cicákat csináljunk belőlük, mert az abszurd lenne. Minden macska egyéniség, és ahogy köztünk, emberek között is vannak kedvesebbek és mogorvábbak, nyitottak és zárkózottak,…..
Egy korábbi cikkemre még a műanyagmentes július alatt, mikor arról írtam, hogyan váltottam növényi macskaalomra, sokan reagáltatok, volt, aki a kétkedésének adott hangot, volt, akit inspirált arra, hogy ő is váltson. Ezért az jutott eszembe, hogy leírom egyrészt az én véleményem, valamint megkértem…..
Amikor segítséget kértek tőlem a cicátok viselkedéséhez, mindig hangsúlyozom, hogy a legfontosabb a cicád megismerése. Tudnod kell, mit szeret és mit nem, hogyan reagál bizonyos dolgokra, hogy tudjuk, min kell változtatni, De egy kiegyensúlyozott cica gazdijának is jól jön, ha ismeri a kedvencét.…..
Az alomhasználat (vagy éppen nem használat) miatt sokszor kerestek meg, emellett sok nem macskatartó ember hozza fel azt kifogásként, hogy azért nincs macskája, mert az alom koszos, büdös, és ráadásul mint újabban kiderült, nem környezetbarát. Hiszen a használt macskaalmot általában műanyag zacskóba…..
Itt a nyár, és vele a tikkasztó forróság: a szabadban, a házban és a lakásban is. Ez nem csak minket, embereket visel meg, hanem kis kedvenceinket is. Ezért adok pár tanácsot, mire figyelj, és miket csinálj, hogy a cicádnak is kellemes legyen a nyár, eleget igyon és ne melegedjen túl!..
Matuka, a leukós kóbor kiscica történetének utolsó részében ígértem nektek még egy posztot róla, illetve arról, hogy Szilvi és én hogyan gondoljuk és hogyan éljük meg az ilyen, nehezen feldogozható, nehéz sorsú cicák mentését. Szilvi őszinte vallomása után, amit érdemes mindenkinek elolvasni - aki…..
Szeretem a cicámat! v2 Van másik! 2019.05.13 18:53:51
Mivel a múlt héten a közkedvelt Facebook spamnek érzékelte, és ezért letiltotta a 6 éve írt Szeretem a cicámat! blogom URL-jét, és egyetlen ellenőrzési kérésemre sem reagált eddig, ezért léptem, és úgy, kicsit másik címen folytatom. Tehát az eddigi szeretemacicamat.blog.hu helyett mostantól a…..