Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Macska_fogó

355 bejegyzést írt és 393 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több cicád van, és álladóak a konfliktusok? Sokszor fordul elő, hogy a lakás bizonyos részein összetalálkoznak, fújnak és morognak egymásra, vagy meg is kergetik egymást? Ezen segíthet az, ha tágítod a terüket, és adsz nekik alternatív útvonalakat! A cikkben ehhez találsz segítséget és konkrét,…..
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Macska_fogó 2020.09.14 15:24:47
@Nettisz: Kedves Nettisz! A szobatisztaság elvesztése nagyon sok dologra vezethető vissza. Lehet például az oka valamilyen betegség, ezért mindenképpen javaslok egy orvosi vizsgálatot is emiatt. Vannak helyek, ahová mindig pisil, vagy mindig máshová?
Müzli milyen viszonyban van veletek? Veled és a barátoddal is? Mennyire bújós vagy játékos? Mennyit van elől, és szokott-e elbújni? Ki van-e zárva valahonnan, akár csak időlegesen is? Vannak-e kedvenc helyei, ahol szeret aludni, és van-e a két macskának saját kuckója?
Ezekre a kérdésekre kérlek válaszolj, illetve javaslom, hogy olvasd el a témában korábban írt cikkeim, hátha találsz benne megoldást: szeretemacicamat.blog.hu/tags/macska_bepisil
Macska_fogó 2020.09.22 14:40:13
@Nettisz: értem, az elmondásod alapján lehet az oka az, hogy ki van zárva éjjel a hálóból, sok cica nehezen viseli ez. Valamint az. hogy érzi, hogy a barátod nem kedveli őt. Ezért azt javaslom, hogy engedjétek meg neki, hogy a hálóban aludjon, illetve a barátod kezdje el rendszeresen etetni és/vagy játszani vele, hogy kialakuljon köztük egy jobb viszony. Valamint az orvosi vizsgálatot továbbra is javaslom, és az ivartalanítást is akkor minél előbb.
Macska_fogó 2020.10.17 11:55:29
@peszy88: Köszönöm a kérdésed! Az ivartalanítást én is javaslom, már csak egészségügyi szempontból is, de amennyiben egészséges a cica, valószínűleg nem ez a fő kiváltó ok.
Mint írod te is, a cica nagyon korán lett elválasztva a fajtársaitól, így nem tudott köztük szocializálódni, nem tanult meg cicaként viselkedni, és nem tanulta meg, meddig mehet el. Ez lehet az egyik probléma, a másik pedig az, hogy nem érzi teljesen magát biztonságban.

Utóbbi miatt meg kell szüntetni az elbújási lehetőségeket, a kanapé vagy ágy alá ne tudjon bebújni, mert egyrészt ott tovább fog csökkenni az önbizalma, másrészt az ilyen helyek alól könnyen ki tud ugrani és elkapni a lábad. Ehelyett a kuckókat kell neki adni, ahol látható, és ő is belátja onnan a területet. Erről részletesen itt tudsz olvasni:
szeretemacicamat.blog.hu/2017/06/13/baratsagos_kucko_vagy_felelmetes_rejtekhely

A korábbi kommentedre válaszolva már írtam, hogy javaslom azt, hogy tanítsd meg neki a határokat, meddig mehet el a játékban. Ezt próbáltad? Ha nem, akkor mindenképpen javaslom, hogy cicanyelven mond el neki, hogy nem tetszik a viselkedése, vagyis amikor durva lesz, fújj rá, és akár finoman lökd is el, majd vezesd át a viselkedését egy játékra. Itt olvashatsz erről:
szeretemacicamat.blog.hu/2020/02/25/segitseg_megtamad_a_kiscicam

Ha rendszeresen játszol vele, az jó, folytasd, mert le kell vezetni az energiáit, ezt napi rendszeres játékkal el tudod érni. Ha még ezek után sem sikerül a lemozgatása, akkor elgondolkozhatsz egy hasonlóan játékos, hasonló korú cica befogadásán, hátha egymást le tudják majd foglalni.
A félelmetes nevű "kényszersimi" hasznos lehet, ha utcáról vagy menhelyről fogadsz be félős cicát. Én is sokszor alkalmaztam a blogban bemutatott cicákon is, és sok más állatmentő is használja. De mi pontosan ez, miben segít, és hogyan kell csinálni?..
Most szeptemberben lett 7 éves a blog, ezzel kapcsolatban több cikket is írtam, most viszont azt mutatom be, ti mit írtatok: miért olvassátok a blogot, miért és mi tetszik benne. Kiválasztottam tehát hét, általatok írt véleményt a blogról, különböző helyekről, különböző témákban...
Idén szeptemberben lett 7 éves a blog, ezért összeszedtem, hogy ez idő alatt melyik 7 cikk volt az, amit a legtöbben olvastatok. Vannak benne meglepetések is, de azt mindenképpen kiderül, miket szerettetek a legjobban. Mivel tavaly is volt hasonló cikk, ezért kicsit össze is hasonlítom az akkori…..
Azt mondják, a 7 év mindig vízválasztó, ennyi idő után az emberek annyit változnak, hogy vagy abbahagynak valamit, vagy ha nem, akkor onnantól egész életükben csinálják. Ezért tartanak sokan a hetedik évtől, legyen szó egy kapcsolatról, munkahelyről, állatmentésről, vagy jelen esetünkben a macska…..
Szinte hihetetlen, de hamarosan a 7 éves évfordulója lesz annak, hogy létrehoztam a blogot, amiben macskák viselkedésével foglalkozom. Az induláskor magam sem gondoltam, hogy ennyi év után is még írni fogom, sőt, ennyien olvassátok és kértek segítséget. De mi is tulajdonképpen a Szeretem a cicámat…..
Egyre többször kerestek meg olyan problémával, amikor megtámad titeket a cicátok. Lehet ez valódi támadás, vagy "csak" durva játék, a mostani mondanom szempontjából ez mindegy is, mert most elsősorban ti, a gazdik reakciójáról fogok írni, és adok pár tanácsot...
Sokszor, amikor megkerestek egy viselkedési problémával, elmondjátok, hogy ti megpróbáltátok a cicát a viselkedés után büntetni, hogy érezze, hogy rossz dolgot csinált. Jellemzően a vízspriccelő szokott sokszor előfordulni, illetve hogy bezárjátok valahova vagy kizárjátok valahonnan. Elmondom, hogy…..
Macska_fogó 2020.08.24 19:17:33
@axolotl77: szerintem nem azt tudja ilyenkor, hogy rosszat csinált, hanem reagál a te viselkedésedre, a hangos tiltásra. Ha tudná, hogy rosszat csinált, akkor nyilván lenne bűntudata is, de ez szerintem nincs. Kutyákkal végeztek már több kísérletet a bűntudat igazolására, egyik esetben sem sikerült ezt bizonyítani, márpedig ha a kutyáknak nincs bűntudatuk, akkor a macskáknak még kevésbé. Az egyik ilyen kísérlet során a gazdi jelenlétében jutalomfalatot tettek a kutya elé, és a gazdának le kellett szidnia, ha azt megette. Utána kiment a szobából a gazdi, és a kísérletvezető vagy hagyta, hogy megegye a jutalomfalatot, vagy elvette előle. A gazdinak pedig vagy igaz információt mondtak, vagy hamisat, így vagy leszidta, vagy megdicsérte a kutyát. A kutyák viselkedése pedig ennek köszönhetően változott, nem pedig annak, hogy megették, vagy nem a kaját. Tehát a gazda viselkedésére reagáltak, nem pedig arra, mit csináltak ők korábban.
Macska_fogó 2020.08.24 20:42:46
@axolotl77: igen, a hólyagprobléma valószínűleg a stressz miatt van. De ha bünteted, akkor csak abban a pillanatban kezeled a problémát, de nem oldod meg. Valószínűleg egyikük önbizalmát növelni kell, a másikat pedig csökkenteni. Az, hogy miért reagál egyik cica ugyanarra máshogyan, mint a másik, az is lehet az oka, hogy más a tűréshatáruk. Vannak félősebb és magabiztosabb cicák, ahogy köztünk is vannak olyanok, akik egy pisszentésre is összerándulnak, míg másokra rá kell ordibálni, hogy egyáltalán figyeljen ránk. Nem tudom, pontosan mikor történnek ezek a támadások, volt-e összeszoktatás, a fiatal cica milyen idősen lett elválasztva, és tudatában van-e annak, hogy ez a másiknak már nem játék, mert ezek mind befolyásolják a viselkedését. Szerintem ezt kell inkább kezelni, hogy hosszútávon jobb legyen a viszonyuk. Ha szeretnél ezzel foglalkozni, írj kérlek privát üzenetet.
Minden évben augusztus 16-án van a hontalan állatok világnapja, ezért összegyűjtöttem, hogy te hogyan segíthetsz a kóbor állatokon, ha szeretnél, és még sosem csináltál hasonlót sem. Ezek az én ajánlásaim, neked kell eldöntened, melyik a legjobban neked megfelelő, de az sem tilos, hogy akár…..
A cicáink sokszor megmosolyogtatnak minket, és ezzel is örömet okoznak nekünk. Ki ne látta volna már vicces, akár kényelmetlennek tűnő pózban aludni a cicáját? Most ezekből szedtem össze egy csokorra valót, érdemes megnézni!..
A napokban zajló események kapcsán vannak olyan dolgok, amikről eddig senki nem beszélt. Az egyik ezek közül az, hogy ha az Index.hu a jelenlegi formájában megszűnik, vagy a név ugyan marad, de jelentősen csökken az olvasottság, mi lesz a Blog.hu alatt működő bloggerekkel?..
Egyre többen fogadtok örökbe mentett cicákat, és ők többnyire félősek. Ezért most adok pár tanácsot, hogyan közelíts a befogadás utáni napokban a cicához. Már többször írtam erről, de érdemes most mégis újra beszélni róla, hogy máshonnan megközelítve, praktikus tanácsokat adhassak neked...
Zsuzsa kért tanácsot elhunyt édesanyja nem túl szociális cicájához, a Facebook-oldalon küldött üzenetet. A cica kezdetben elbújt, vagy akár támadott is, ő viszont segíteni akart neki. Adtam neki pár tanácsot, de vajon sikerülhet-e egy ilyen idős cicát megváltoztatni?..
Macska_fogó 2020.04.18 17:59:09
@Anita12-3: A leírásod alapján a cica nem érzi jól magát a lakásban, ezért viselkedik így. Azt írod, hogy a cica tőled tart, párodat viszont támadja, valószínűleg így ő viszont tart tőle. Mindhármótok hozzáállása így rossz. A cicáról még szükség lenne több információra, például hogy szokott-e elbújni, van-e kedvenc helye és az hol van, illetve milyen rendszeres napi rutinok vannak az életében, mint az etetés vagy a játék? Én azt ajánlom, hogy először is ne fenyegetést lássatok benne, mert ő nem gonoszságból csinálja ezt, egyszerűen csak nem tudja, hogyan kell máshogyan viselkedni. Ezt kell nekik megmutatnotok. Először is, ha eddig voltak ilyenek, akkor zárjatok el minden elbújási lehetőséget: ágy alatti részek, szekrény mögötti részek nem jók. Helyettük kapjon egy olyan saját kuckót, amiben látható és ő is szemmel tudja tartani a területét. Emellett minden nap ugyanakkor adjatok neki enni, reggel te és este párod vagy fordítva, a lényeg az állandóság. És ilyenkor maradjatok ott mellett, amennyire csak lehet. Simogatni is lehet, ha engedi ilyenkor. És a vacsora előtt iktassatok be egy 10 perces játékidőt, amikor valamilyen játékkal (labda, bot, stb.) játszik veletek. A kezetekkel, lábatokkal való játék viszont tilos! Az ilyen támadásokról úgy tudjátok leszoktatni, hogy amikor támadna, finoman ellökitek, mint egy macska, ráfújtok, és átterelitek a viselkedését egy játékra. Ez, és a rutin, állandóság biztonságérzetet fog neki adni, és tudni fogja, mit szabad, és mit nem.
Macska_fogó 2020.07.16 19:16:25
@WenzuDyer: Kedves Alexa! Ez alapján nem lehet megmondani, mi lehet akár a viselkedés, akár (ha jól értem) soványság oka.
A viselkedése sok mindenből adódhat. Egyrészt sok macska nem szereti, ha folyton felveszik, mert ott nem érzi magát biztonságban. A harapások oka lehet az is, hogy játszani akar, csak nem tudja, hogy ez nem játék. Lehetséges, hogy stresszként élte meg az ivartalanítást, de ha ez tartós változást okozott, akkor más is van a háttérben, nem érzi magát teljesen biztonságban valószínűleg. A pajzsmirigy túlműködésnek valóban lehet tünete az agresszív viselkedés is, de emellett a macska rendszeresen és jól láthatóan fogy, és sok vizet is iszik. Ha ezek nincsenek, akkor nem valószínű, hogy ez a baj. Mindenesetre, főleg, ha kijárós, akkor egy orvosi vizsgálat javasolt.
Pár hete elindítottam a Patreon támogatói oldalát a blognak, már vannak is pártfogóim, akiknek itt is köszönöm a bizalmat. Korábban leírtam már, miért hoztam ezt létre, most a technikai megvalósításhoz akarok egy kis segítséget adni...
Ez a teszt segít jobban megismerni a cicád, és kideríteni, hogy félős, vagy magabiztos inkább? A tesztet felnőtt, egészséges és ivartalanított cicákra írtam. A teszt végén „gyors eredményt” is kapsz, illetve a Patreonos támogatóimnak szövegesen is kifejtem, nekem mik jelentenek ezek a válaszok, így…..
A macskák alapvetően tiszta állatok, ez abból is látszik, hogy életük nagyjából egyharmadát tisztálkodással töltik. Így, ha a macska az almon kívül máshova is űrit vagy pisil, az biztosan jelent valamit. Ha a macska például az ágyunkra vizel, vagy a szoba közepén a szőnyegre űrit, akkor valamit…..
Macska_fogó 2017.08.25 22:27:48
@Syracuse: Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne ennyi kérdés erről a blogban :P
Macska_fogó 2020.06.02 08:31:45
@Dominik Szénási: Muszáj pár kérdést előtte feltennem.
Miből gondolod, hogy 6 hetes? Ha annyi, miért lett ilyen korán elválasztva? Ilyenkor még az anyja mellett a helye, a legjobb 10-12 hetes korában elválasztani őket. Ilyen fiatalon még nagyon sok mindent tanulna az anyjától, a szobatisztaságot is például.
Orvos látta már? Mert lehet valamilyen betegsége is, ami ezt okozza. Utána tudunk foglalkozni a viselkedésével.
Macska_fogó 2020.07.05 21:54:02
@Attila Kovács Supras: ahogy fent is írtam, rengeteg oka lehet az almon kívüli pisilésnek, szervi és lelki is. Ezért fontos, hogy orvos látta már emiatt?
Van-e saját kuckója - ami nem búvóhely! Van-e rendszer az életében, vagyis kb. ugyanakkor kap-e mindig enni, van játék, esti takarodó? Hány alom van, és ezek hol vannak? Milyen sűrűn vannak takarítva? Fedettek vagy nyitottak? Hova pisil: mindig ugyanoda, vagy teljesen máshova? A leírtak legalább 4 helyet említenek, azt kellene megtudni, hogy ezek állandó helyek, vagy csak egyszer-kétszer fordult elő oda pisilés?
A sorozat első részében az előkészületekhez adtam tanácsokat, most arról írok, hogyan szoktassunk össze cicákat...
Macska_fogó 2020.05.01 17:45:23
@Fekete_demon: Azt kell megértened, hogy ha nem azzal véded meg a félős cicád, ha hagyod elbújni, hanem éppen ellenkezőleg, azzal azt éred el, hogy féljen. Ha elől van, nőni fog az önbizalma. Persze kell neki adni egy saját kuckót helyette, ahonnan beláthatja a területet. Ezután remélhetőleg el fog múlni, hogy a hátára veti magát, mert ezzel pont prédaszerepbe kényszeríti magát. Úgy gondolom, hogy nem komolya vita köztük, csak kicsit finomítani kell a viszonyukon.
Macska_fogó 2020.06.21 16:04:17
@Macska fan: ennyi információ alapján sajnos nem tudok segíteni, ahogy te is írod, ez ennél bonyolultabb. Mit jelent, hogy hozzátok szöktek? Most bent vannak vagy kint? Mit értesz vitatkozás alatt? Milyen neműek, korúak, ivartalanítva vannak-e? Mit tettek eddig a helyzet javítása érdekében?
Macska_fogó 2020.07.05 21:47:57
@Macska fan: Pontosan mit értesz "általam leírt rossz jelek" alatt? Kérlek mondj konkrétumokat, mert így lehetetlen segíteni. Az ivartalanítást addig is végezzétek el, mert a viselkedésükön is változtat így párzási időszakban, és az egészségüket is véded ezzel. Ha jól értem, amellett, hogy ivarosak, kint is vannak tartva, ez duplán rossz. Szoktassátok őket be, mert így sok fertőző betegséget elkaphatnak, vagy elütheti őket egy autó és sorolhatnám.
Korábban írtam arról, mire kell figyelni a cicás gazdiknak, ha hirtelen a home office miatt sokat vannak otthon. Mivel most lassan újraindul az élet, és elkezdünk bejárni dolgozni, érdemes arról beszélni, hogyan tegyük ezt meg, hogy minél kisebb stresszt okozzunk ezzel a cicánknak - és magunknak is.…..
Ma van a társállatok világnapja, ezért hoztam nektek egy újabb szép válogatást a cicáitokról "akkor és most témában". A képeket a blog Facebook-csoportjába töltötték fel a tagok, amit köszönök! Az első ilyen gyűjtemény a tavalyi állatok világnapja alkalmából készült, de azóta volt második rész, most…..
Pár nappal ezelőtt meghalt Bob, a "pacsiosztó cica", aki valaha kóbor macska volt. Sok ilyen halál történik nap mint nap, de Bob különleges, sőt, híres volt. Ő ugyanis James Bowen macskája volt, a hajléktalan utcazenészé, és Bob segített neki leszokni a drogokról és rendbe hozni az életét. Bob 14…..
Sokan reagáltatok az alomundoros cikkemre, ami jó, ezért  külön összefoglalom, mit vettem észre a véleményekből, illetve készítettem egy statisztikát is abból, nálatok mennyi alom van, és azokat hol tartjátok. Van némi ellentmondás abban, aközött, amit legtöbben mondtok és tesztek, ezért is…..
Nagyon sokszor fordultok hozzám azzal, hogy a cicátok elvesztette a szobatisztaságát, vagy sosem használta igazán az alomtálat. Sokszor írtam már erről a blogban, mert ennek rengeteg oka lehet, kezdve a betegségtől a viselkedési vagy territoriális problémáig, de van, hogy maga a gazdi a baj okozója.…..
Már több, mint 6 és fél éve írom, a blogot, és olyan egyedülálló, színvonalas anyag gyűlt össze a macskák viselkedéséről és nevelésükről az évek alatt, amihez sehol máshol nem tudsz hozzájutni. Ráadásul ha még ezután is szükséged van segítségre, kérdezhetsz tőlem közvetlenül is. Ezért kérlek, hogy…..
Nagyon sok kérdést tesztek fel nekem napi szinten is, mind a blogban, mint a Facebook-oldalon. Alexandra is nemrég hozzám fordult, mert befogadott egy utcáról mentett cicát, de nem volt zökkenőmentes az indulás. Adtam pár tanácsot, és hamar meglett az összhang!..