Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Boginya

24 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lilla Léna, az új barátnő 2016.02.16 08:06:02
Meglátogatott minket az Umführer-család: Luca, Ricsi és a kis Léna. Lilla pedig ékes tanúbizonyságát adta annak, hogy belé is szorult némi szociális érzék. Szerintem apukájától örökölte :D Léna és a tiltott kakaós csiga: Apukák a csajokkal Szia :) Megfoghatom a kezedet? Igen,…..
Boginya 2016.02.18 14:12:06
@harpi5: köszönjük!
Lilla Megint voltunk jógán :) 2016.01.13 17:26:54
Lilla barátkozik Anya-lánya ászana Hát ez a relaxációs mélylégzés tényleg nagyon megy!..
Boginya 2016.01.15 06:26:51
@harpi5: Bár kissé kordinálatlanul, de nekiláttak :)
Lilla A 62-es baba 2015.11.22 08:27:00
Kedves Lilla-rajongók! Bizony, Lilla már 62-es ruhát hord, s tele van kis hurkákkal a combja, alig bírjuk esténként fürdés után szárazra törölni a kis redőket. :)Lilla megunta Érd város zaját, ezért most elvonul vidékre három hétre, hogy piacozzon és háziállatokat nézzen…..
Boginya 2015.11.29 12:26:00
@harpi5: Igen, Lilla sokat mosolyog, de amikor lefotózzuk, juszt se akar! :)
Lilla Vekni 2015.09.17 23:59:20
A képen fél kilós főnévi igenevet rejtettünk el ..
Boginya 2015.09.19 16:28:41
Kíváncsi voltam, hogy mikor jön el az a pillanat a terhességem idején, amikor a kismama és antropológus énem olyannyira találkozik, hogy azt kifejezésre kell juttatnom. Sejtettem, hogy nem úszom meg, hogy én is mindent ezen a szemüvegen keresztül lássak majd. De melyiken is? Persze…..
egyre több ismerősöm esik áldozatául a különböző érzékenységeknek, intoleranciáknak, és emiatt elkezdtem foglalkozni ezzel a témával. s bár engem egyik sem érint, elkezdett izgatni a téma. minden ideológiai megtámogatás nélkül szeretek olyan ételeket enni, amik nem terhelik…..
Alimento Vega Világ 2014.10.27 08:55:36
A vegetarianizmus a legrégebbi „alternatív” étrendi irányzatnak tekinthető. Számtalan változatban létezik, a legtöbb ma alkalmazott „reform” étrend a vegetariánus mozgalom tételeire épül. Követői tábora minden más irányzatnál nagyobb, és ha a tradicionális, vallási alapú vegetarianizmust nem is…..
Boginya 2014.11.02 21:17:47
@Meleg Sándor: Én gasztroenterológust kerestem fel a panaszaimmal egy magánrendelőben, aki először a tesztet és a laktóztesztet ajánlotta. Mivel a teszt búzára és gliadinra is érzékenységet mutatott, így szövettanra is sor került, ami viszont egyértelműen kizárta a gluténérzékenységet. A foodtest valószínűleg más cégé lehetett, mert a gríz egyáltalán nem szerepelt benne (helyette viszont a búza mellett ott volt a kuszkusz), s a répa is a helyén volt, a zöldségek között. :)
Bizonyos ellentmondásos dolgokkal a dietetikusom se tudott mit kezdeni, pl. először gluténmentes étkezést ajánlott a gliadin-értékre (és a főorvos szigorúságára) hivatkozva, de én a szövettani eredményekre hivatkozva viszont nem tartom be. Nem értette, hogy ha kazein-értékem 70, akkor a bivalytejre (2) miért nem vagyok érzékeny. A kóladió esetét a mai napig se értem: a teszt méri, de senki nem tudja biztosan, hogy a kólában van-e kóladió, hiszen a recept titkos. Közben a hasonló problémákkal küzdő ismerőseimmel is megvitatjuk a dolgokat, s folyton kiderül, hogy a dietetikusaink
teljesen másképp látnak bizonyos kérdéseket, s míg az egyik valamit enged, addig a másik azt tiltja. Tudom, hogy szakemberek között sincsen két egyforma vélemény, de azért ez eléggé elbizonytalanítja a beteget az egészséges táplálkozás amúgy is nagy kuszaságában.
„Miénk Wales legelső hegye. Ez a mi büszkeségünk emberemlékezet óta. Az észak-walesi hegyek magasabbak, a közép-walesiek sokkal szebbek. De a mi Ffynnon Garw-nk a legelső hegy, amivel a Walesbe érkező utazó találkozik. Ez a hegység legyőzött minden hódítót. Ide menekültek a…..
Amint azt egy korábbi bejegyzésben is olvashattuk, a kutató sem mindig jegyzetfüzettel és diktafonnal felfegyverkezve látogatja sorra a falu lakóit, hanem adott esetben olyan módon is részt vesz a helyiek mindennapjaiban, hogy besegít az általuk éppen végzett munkában. Nos,…..
Zöld Napszemüveg 2014.08.04 15:28:08
Kedves Olvasóink, mindannyian kissé elfoglaltak vagyunk a nyári időszakban. Van, aki a népi hagyományoknak megfelelően lógatja a lábát a Balatonban, de van olyan is, aki ebben a nyugodtabb időszakban próbálja utolérni a tudományt. Az e heti poszt éppen ezért elmarad, de…..
Zöld Napszemüveg Gyaloglás vége 2014.06.23 09:43:21
Legutóbbi posztomban a terepre jutás viszontagságairól írtam, most viszont a terepen való közlekedés fortélyaira szeretnék áttérni. Ha már egyszer végre sikerül eljutni arra a fránya terepre, átszuszakolva magunkat a bürokrácia kiskapuin, nem árt azt is tudni, hogyan érdemes ott…..
Zöld Napszemüveg Könyvajánló 2014.06.02 21:41:52
Edmund de Waal: The Hare with Amber Eyes – A hidden inheritance (A borostyánszemű nyúl) Családregény, korrajz, mikrotörténet, történelmi regény, tárgyéletrajz. Ezek mind illenek Edmund de Waal, brit keramikus A borostyánszemű nyúl c. könyvére   A szerző 1964-ben született.…..
Egyetemi tanulmányaim során a terepmunkára mindig valami „in medias res” dologként gondoltam. Az antropológus ott van a terepen, és dolgozik ezerrel. Azon soha egy pillanatig sem gondolkodtam el, hogy vajon hogy jut el odáig? Repülőn, vonaton, buszon, gyalog, stoppal – persze, ezeket…..
Boginya 2014.05.25 14:20:48
@fejeslaci: cím a szerkesztőségben ;)
Boginya 2014.05.25 18:25:57
@aáb: hát, a nacsalnyikok egyáltalán nem tűnnek buddhistának...
A múlt heti bejegyzés kapcsán rögtön eszembe jutott a számomra egyik legérdekesebb – mondjuk így: történeti – erdélyi etnikai csoport, az örmények, elsősorban az egyes ételek identitásszimbólumként való használata okán. 2008-ban rövid kutatást végeztem ebben a témában a…..
Tény, hogy se eleje, se vége az ilyen és ehhez hasonló képeslapoknak az interneten, s nem is mindig találják fején a szöget. Ám végre megtaláltam az antropológiára vonatkozó variációt is, s meg kell hogy mondjam, ez nagyon ott van. ..
„A vizsgálat a terepen még normális feltételek mellett is megpróbáltatást jelent: napkeltekor már talpon kell lenni, ébren maradni, amíg az utolsó bennszülött is el nem aludt, és néha még az álmát is lesni kell; igyekezni kell, hogy észrevétlen maradjon az ember, de mindig…..
Boginya 2014.05.05 13:02:32
@fejeslaci: de el lehet titkolni - erre megvannak a módszereink ;), amennyiben olyan kényes témákat dolgozunk fel, amelyeknél fontos, hogy megmaradjon az adatközlők, vagy akár az egész hely anonimitása. De ez azért ritka dolog.
Terepmunkáim során sokszor eszembe jut az afrikai tejfa, ami különösen fontos szerepet játszik egy ndembu nevű törzs életében. (Vagy legalábbis játszott, amikor az 50-es években Victor Turner brit szociálantropológus arra járt.) „A tejfa a mi zászlónk” – mondta egy tanult…..
Zöld Napszemüveg aszpirin + C 2014.03.31 10:04:28
Ha folytatni akarnánk a sort azokról a dolgokról, amik a hétköznapi embernek a néprajz/antropológia szó hallatán valószínűleg eszébe jutnak, akkor valahol az után a rész után, hogy „néptánc, hímzések, törzsi kultúrák, sámánok”, talán előbb-utóbb elérnénk oda, hogy…..
1892. Vjatkai Kormányzóság, Orosz Birodalom. Egy Anük nevezetű faluban élő 16 éves lány a szomszédos faluba, Csuljába igyekezett nagymamájához. Útja Multán falu mellett vitte, amikor egy holttestre talált. Méghozzá nem is akármilyenre – ha szabad így fogalmaznom. A halott…..
Boginya 2014.03.25 11:30:20
@fejeslaci: Vagy csak változott a gondolkodásmód. ;)
Képzeljetek magatok elé egy földgömb kirakót! Na, szerintem majdnem úgy történik az antropológiai kutatás és megismerés, ahogyan ennek a játéknak a felépítése is. Választasz egy kiindulópontot (vagy csak úgy eléd kerül), amiről már sejtesz valamit: hogy mit ábrázolhat,…..
A 20. század elején élt egy Marcel Mauss nevezetű francia szociológus, aki a „Tanulmány az ajándékról” című művével (1925) talán örökre beírta magát a társadalomtudományok történetébe.  Bár ennek az írásnak van jó néhány vitatható pontja, amelyeken az…..
Legkedvesebb gyerekkori filmjeim közé tartozik „A koppányi aga testamentuma” (Fekete István regénye alapján), ami az ifjú magyar vitéz, Babocsai László és a koppányi aga lányának, Dusmátának szerelmes történetét meséli el kalandokkal, párbajokkal, vitézi portyákkal,…..
Ide kattintva megtudhatod. ;) ..
„Az ’elszigetelt etnikai csoport’ ahhoz hasonlít,mintha egy kézzel akarnánk tapsolni – nyilvánvaló képtelenség.”(T. H. Eriksen) Szeretem ezt a gondolatot, mert egyszerűen és lényegre törően megvilágítja nem csak az etnikai, de az összes identitásféle egyik nagyon fontos…..