Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cirrus minor

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
törökgáborelemez 373. Halott hal 2011.06.14 02:12:00
Orbán Viktor egy osztrák bulvárlapnak adott interjúja (fordítás itt) – ahogy ez a nemzetközi sajtóban megjelent miniszterelnöki megszólalások esetében nem szokatlan - sokaknál és sokadszorra kivágta a biztosítékot. Egy ilyen szöveget számos ponton érhet kritika: a Heti…..
A Lemilbog teljes szerkesztősége (és olvasóink túlnyomó hányada) egyetért azzal, hogy a demográfia a tágan értelmezett biztonságpolitika jelentős összetevője. Megfelelő számú gyermek születése nélkül a nemzet önreprodukciós képessége sérül, arról nem is beszélve, hogy…..
cirrus minor 2011.04.07 19:24:44
@Professor Pizka: @Zig Zag:

Az én olvasatomban két nagy társadalmi megközelítés létezik az egyik az individualista / liberális / egyéni szabadság centrikus / változáspárti és a kollektivista / szocdem / a "közösségi szabadság" centrikus / társadalmi stabilitás párti. Mindegyik azt hiszi hogy csak neki van igaza és mindegyiknek megvan a jellemző receptúrája különböző társadalmi problémákra mint pl a nyugdíj.

A magánnyugdíjpénztár vitán felül az individualisták receptúrája a nyugdíjkérdésre, akkor is így van ez, ha nyilván van társadalmi haszna, logikája. Nem vitatom az előnyeit, de korholom a hátrányai miatt.

Mert személy szerint én egy megrögzött Giddensiánus vagyok és azt gondolom mindkettőnek igaza van de egyiknek sincs kizárólag igaza. Attól tartok már nem csak azon vagyunk túl, hogy az állam rossz gazda (egy erős társadalom nélkül), de azon is hogy a piac is igen rossz és önző gazda tud lenni(egy gyenge állam és egy megosztott társdalom esetén). Most már tudjuk hogy az állam rosszul mozog piaci közegben és a piacra sem szabad állami feladatokat bízni. Személy szerint azt gondolom az egyensúly értelmetlen egy életképes, erős, szervezett társadalom nélkül.

egy igen jó bbc háttérműsor két adását ajánlanám
individualista nézőpont
downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/analysis/analysis_20110131-2030a.mp3

kollektvista nézőpont
downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/analysis/analysis_20110207-2030a.mp3
cirrus minor 2011.04.08 11:21:56
@hazitroll:
bocs, egy kortárs szociológus, szerintem a legnagyobb arcok egyike mostanság...

en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Giddens,_Baron_Giddens

(a magyar nyelvű wiki elég béna azért linkelem az angolt)
Hallgatom a híreket és nem tudom, csak nekem tűnt fel a kísérteties hasonlóság, ami az 1989 decemberi romániai, illetve a mostani líbiai események között fennáll? Utcai zavargások, terroristáknak nevezett titokzatos mesterlövészek a tömegbe lőnek, majd eltűnnek, a vezető…..
Mint ahogy azt már korábbi posztokban is láthattuk, Titus barátunk kedvenc témaköreibe tartozik az 1848/49-es szabadságharc katonai eseményeinek feltérképezése. Azt viszont már csak mi, a lemilbulin résztvevő beavatottak tudhatjuk, hogy a másik kedvenc érdeklődési kör a hajók, a…..
Tucano barátunk egy sokunk számára ismeretlen világba kalahuzol el bennünket. Ez a világ nem csak ismeretlen, hanem túlzás nélkül állíthatom felfoghatatlan: szabályai megbotránkoztathatnak, teszem hozzá, nem véletlenül. Egy országról lesz szó, ahol farkas törvények uralkodnak. Az életben maradás…..
cirrus minor 2010.01.16 21:18:37
Előre is elnézést, hogy nem tudtam végigolvasni a hozzászólókat de a poszt és ZigZag felvetései olyan izgalmasak, hogy nem bírom magamban tartani:
Ki dönti el mi legitim és mi nem egy ilyen mértékben és mélységben megosztott városi közösségben? Nem párhuzamos társadalmakról és párhuzamos jogrendekről van e inkább szó? Érdemes, és egyáltalán lehet e a táralmi rend fenntartását a létrehozásának a folyamata nélkül kezelni, értelmezni? Ki határozza meg a közösségünket szervező normákat és ki határozza meg a betartásukat irányító normarendszert? Kinek a dolga felügyelni ezeknek az „igazságosságát” és ezen keresztül fenntartani eg társadalmi egyensúlyt? Morálisan legitm lehet egy olyan erőszakszervezet amely a társadalom ekkora részét kirekesztő államhoz kapcsolódik? Ki a felelős, az a köz

Az összképben azért Sao Paolo és Rio egy kirívó eset, számos területen jóval jobb és szélesebb körű demokratikus hagyományokkal rendelkezik Brazília. Tessék rákeresni a „participatory budgeting” kifejezésre az interneten. És ugyan itthon csak olyan rittkán és olyan szolidan fordulnak elő az ilyen jellegű konfliktusok, hogy az alig alig lépí át az EU ingerküszöbét, de ez a legitimitási válság jelenség nálunk is nagyon aktuális. Gondoljunk csak (a cigánykérdésen túl) a BKV-ra, MÁV-ra, a pécsi vízműre vagy az autópályaépítések és az adózási jogszabályok kapcsán felmerült országos skandallumokra!
 Kopátsy Sándor                  EE                  2009-12-14 Ez a társadalom már nem az a társadalom A…..
cirrus minor 2010.01.04 12:49:58
reflexiók az írására

1. Nem csak a protestáns és a konfuciánus kultúra képes erre hanem minden olyan közösség
amelyben a versengés mellett az együttműködésnek is megvan a közösségi kultúrája (competitive/cooperative conflict)
2. Én nem úgy látom hogy a társadalom tudósok feledkeznek erről meg hanem sokkal inkább a közgazdászok lásd: Milton Friedman, Bokros Lajos és úgy ánblokk a neo-liberális társadalomkoncepció, gazdasági világválság, kábé két hete olvastam egy írást a hvg-ben ahol X.Y közgazdász, EUs veresenybizottsági tag azt sujkolja hogy a versenyt kell forszírozni a válságban, baromság...egy új társadalmi kultúrát kell építeni amiben ezek a pofátlanságok
index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/04/tobb_szazmillios_vita_az_m6-os_epitesen/ nem történhetnek meg
3. az igazi baj az, hogy ki határozza meg a társadalmi normarendszert amit Kopátsy említ az 1.-pontban.
mert minálunk egy szűk szereptévesztett elit és nem érti, hogy miért nem működik
jellemző reakciója, hogy egyre militánsabb, diktatórikusabb eszközökkel igyekszik ezt kikényszeríteni, egyre kevesebb sikerrel
jellemző eredménye egy szétesett, alulkormányzott társadalom, egy izolált társadalom és politikai elit
4. a 2. pontjával nagyon egyetértek, a modernizáció, a piaci verseny szereplői nem gondolták végig a "fejlődés" társadalmi konzekvenciáit
a technikai, termelési fejlődés társadalmi konzekvenciáit - lásd a mezőgazdaság technológiai fejlődése és a globális népességvándorlási cunami ami a
a mai napig duzzasztja a fejlődő világ szlömmjeit (lásd Milenium Goals, UN)
itt is inkább a közgazdaságtan társadalmi érzéketlenségét érzem mint fordítva. nem véletlen hogy Anthony Giddens, a kor legnagyobb szociológusa
vezeti a London School of Economics-et több mint egy évtizedig és a főtanácsadója Tony Blairnek

és nagyon igaz a hibás mérőszámokkal kapcsolatos megjegyzése: kvantitatív kontra kvalitatív (mintegy 15-20 éve vita tárgya az UN ben)

5. Nemigaz hogy a társadalomtudományok nem vették tudomásul a szellemi vagyon társadalmát
Ajánlom Manuel Castells írásait vagy egy világszínvonalú magyar szellemi műhelyt amit egy történész alapított a BME-en
www.ittk.hu/
cirrus minor 2010.01.04 12:52:45
@cirrus minor:
elnézést a stílusért az eredetit egy barátomnak írtam és a rosszat sikerült beillesztenem...
Mea Culpa
Miután tegnapi posztunkban egy kicsit körülnéztünk a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok házatáján, itt az idő, hogy megpiszkáljuk a katonákat is, nehogy már azt higgyék, a zöld uniformis megvédi őket a rosszindulatú szúrkálódásoktól. Az általatok immáron minden…..
cirrus minor 2009.09.22 22:17:15
@Zig Zag: bocsánat kissé megkésve de egy könyvet és egy tudományterületet ajánlanék ZigZag elmélkedéseihez a szolgálatok versus rendőrség lelki és egyéb szervezeti harmóniájának kialakításához:

Jonathan Rosenhead & John Mingers (1989,2002,2004) Rational Analysis for a Problematic World Revisited - Problem Structuring Methods for Complexity, Uncertainty and Conflict
Ma skót barátaink vérben tocsogó történelméből villantunk fel egy epizódot, Robert Bruce (Robert The Bruce I., avagy I. Róbert) cikk-cakkos életművének felelevenítése által, akit némileg rehabilitálunk is a Braveheart c. filmben őt ért igaztalan hazaárulási vád alól, és…..
A lemilblogtól megszokott könnyed, olykor tréfálkozó hangvétel most egy egynapos, rendkívüli kimenőt kap, mert mai témánk meglehetősen komor. Szerkesztőink, szerzőink és olvasóink egy része hivatásszerűen vagy műkedvelő módon bár, de foglalkozik kül-, biztonság- és/vagy katonapolitikával. Lehet,…..
cirrus minor 2009.07.15 03:43:23
néhány gondolat az ENSZ (im)potenciálját feszegető gondolatmenethez

Azt hiszem óvatosnak kell lennünk azokkal az értékrendekkel amiket észrevétlenül viszünk magunkkal az ENSZ megítélésekor, mert sok alaptalan elvárás elé állíthatjuk. Csak klt egyszerű példát említenék:

A korrupció minden szervezet sajátja, a nagy különbség azonban, hogy az ENSZ szervezetei számos stratégiai hátrányból indulnak azokhoz a szervezetekhez képest mondjuk amiket ösztönösen összehasonlítási alapként használunk. Az identitás, a világos értékrend, a világos misszió csak néhány olyan tényező amely ugyan egy hatékony szervezet megtervezéséhez és működtetéséhez elengedhetetlen, az ENSZ szervezeteinek azonban komoly fejtörést okoznak.
Ezért például semmiképpen nem hasonlítanám piaci szervezetekhez de még a mi otthoni képviseleti demokráciánk tetszőleges intézményeihez sem.

A másik az mérhetőség általános kérdése. A példaként említett ILO vagy UN-HABITAT a mai napig nem tudta megnyugtatóan megoldani a legalapvetőbb problémát, egy globális értékrend megfogalmazását a saját területén. A munka körülmények minimális színvonala vagy a szegénység globális definíciója csak egy a sok közül, ami alapján nem csak ők másokat, de mi őket is mérni tudnánk. Ennek egyébként elméleti lehetősége ma nem látszik kibontakozni.

Vagyis az én olvasatomban egy ENSZ katona és egy tetszőleges nemzetállam katonája között az egyenruha és fegyver viselésén túl, szinte semmi közös nincsen. Ezért nekem nem csalódás, hogy nem ők teremtik a békét, én igazából ezt sosem tőlük várom.

És azt sem gondolom - ami ebből sokaknak következne - hogy nincs is az ENSZ-re szükség, épp ellenkezőleg. Számos olyan tényező van szerintem ami a globális politikai szerveződési szint erősödése irányába mutat.
Nem vagyok sem hadfi sem diplomata, de a városfejlesztés területén, egy hatékony globális szervezet és policy létrehozása, komoly, ha nem lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Pedig elengedhetetlen.
Tiboru/Csurtus a blog.hu egyik legtermékenyebb összeesküvés-érzékeny had-és rendvédelmi utazó töribloggere, csak hogy megpróbáljuk összefoglalni 15 blogjának témáját. Tudja-e rólad a környezeted, hogy blogolsz? Mit szólnának a szüleid, családod ha kiderülne? A szomszédok…..
cirrus minor 2009.05.25 12:54:50
A Közép-Kelettel foglalkozó katonai és biztonságpolitikai szakértőket az elmúlt hetekben-hónapokban leginkább foglalkoztató kérdések egyike az afgán nemzeti hadsereg tematikája volt. Hogy a világ jelenleg egyik legneuralgikusabban viselkedő államának, az Afgán Iszlám…..
cirrus minor 2009.05.03 11:10:03
@wape:
köszönöm a recenziót, és persze a kiigazítást.
én nem vagyok a Said kérdés avatott ismerője, a globalizáció és a poszt modern társadalomelméletek felöl érkezve akadatam bele többször Said nevébe(ja május 18.-án ha jól emlékszem Habermas Pécsett akit érdekel, egyszer az életben alkalom) és majd nyilván ha végére értem a könyvnek én is érezni fogom mennyire elfogult a témában, persze tegyük hozzá van e elfogultság nélküli narrativa? Mert ez ma elméletileg nem tűnik lehetségesnek, a tudás közösségi természetéből fakadóan.

A globalizációt azért említem, (és korábban más is megjegyezte e poszt kapcsán) mert Malcolm Waters szerint (2001, Globalization) pont a kultúra az ami valójában globalizálódik, ez az ami kiérezhető volt a vita elején szerintem és ez (illetve a poszt modern gondolkodással kapcsolatos relevanciája persze) az amiért Said könyve, maga a problémafelvetés annyira fontos és jogos.

Az hogy milyen képpel közelítünk a Kelet válságövezeteihez eleve ki tudja zárni a megoldás lehetőségét.
Ezek fontos ésben tartani amikor olyan kijelentésekbe bocsátkozunk hogy "...eleve kizárt muzulmán kultúrában a demokrácia" ...de kell e egyáltalán a demokrácia, vagy ez is a mi nyugati kulturális percepciónk része amit öntudatlanul vagy éppen tudatosan másokra eröltetünk...mi is egyáltalán az amiről mi demokrácia néven beszélünk amit meg kellene itt-ott honosítani...

Egy hónapja hallgattam egy társadalomtudós előadását Szomáliáról, az államalakítás elméleti lehetőségeiről. Az egyik kulcs megállapítása érdekes módon az volt, hogy igazából az ottani törzsi kultúra egy érett dierkt demokrácia. Ami abban a közegben, akkora törzsi populációt tekintve akár adekvátnak is nevezhető.

Ami a mi államstabilitási értékrendünkkel, egy reprezentatív demokratikus felfogásból lehet nem tűnik elég jónak. De legyünk őszinték, pláne a poszt szocialista társadalmak problémahalmazát tekintve a miénk jobb? Biztos hogy Afganisztánban vagy Szomáliában is nyugati demokráciának kell lennie?

Érdekes ebből a nézőpontból megfigyelni, hogy a Britt és az USA hadsereg is nemcsak katonai hanem a legtágabb értelemben vett társadalmi kultúrális missziót is teljesít.(írta is valaki korábban) Amit legalább akkora körültekintéssel kell pozícionálni mint a katonai műveleteket. Afganisztán egy nagyszerű példa...

akartam róla beszélni :)...bár lehet közhelyeket pufogtatok
cirrus minor 2009.05.10 10:15:20
@wape:
azthiszem a félreértést a "direkt demokrácia" szóhasználatom okozza. Én ezen a képviseleti demokrácia nálunk a gyakorltban megcsontosodott formája helyett azt a kormányzási formát értem amelyben a törzs minden tagja, jelentősebb ügyekben közösen dönt, adott esetben ha az adott vezető nem a törzs tagjainak többsége szája íze szerint esetéeg önállóan dönt, a döntést figyelmen kívül hagyja...
ez is demokrácia (nem diktatúra), csak annak nem a mi kultúránkban megcsontosodott értelmezése...
A lemilblog olvasói tudják, hogy aktualitásokról maximum egy-egy rövidhír erejéig szoktunk megemlékezni (na jó, egy-egy kisebb-nagyobb helyi háború eddig is kivétel volt). Azok az események, amelyek április második hetének elején-közepén történtek Mátészalkától keletre,…..
cirrus minor 2009.04.11 14:41:02
@Gador:
nem vagyok románia/moldávia szakértő de egy néhány éves GDP növekedésből nehéz megmondani milyen hosszú távon képes egy ország ezt az emelkedést fennttartani. mennyire életképes az adott gazdasági stratégia és milyen ütemben képes a politikai és társadalmi szerkezetváltozásokkal ezt követni.

a legtöbbször ezzel a másodikkal szokott a bibi lenni, és amennyire tudom románia is ezzel fog leginkább megküzdeni. (amivel egyébként most néz szembe magyarország)

azt hiszem a környező országok fejlődési pályájának a megítélésekor is ezt szokták az emberek figyelmen kívül hagyni, pedig ez az a nézőpont ami igazán optimistává tehet minket.
cirrus minor 2009.04.12 14:13:05
@Gador:
igen igazad van, most lehet hogy van rá pénzük, csak azért mondtam mert:
1. ha jól emlékszem Tiboru írta volt valahol hogy bé vannak tojva a nyakukba venni 3 millio szegény embert, inkább megvárják míg az EU felfejleszti
2. mert hajlamosak vagyunk közgazdász nyomásra a GDP ből kiindulni egy ország fejlettségének a megítélésekor ami nagy hiba
3 és mert a mai világválság de az otthoninak is a lényege pont nem a gazdaság szerintem, bár a kommentárok általában ezt a vonalat pengetik meg
4. és mert románia, de ide sorolnám az összes volt szocialista országot, szerintem keresztül fog menni egy egészen hasonló krízisen, az elkövetkező
10-20 évben, bár nekik nem lesz akkora szerncséjük mint nekünk a globális katalizátorokkal

ennek a régiónak szerintem ez az élettana...
Önmagam és a lemilblog többi szerkesztője nevében (akikkel előzetesen nem egyeztettem ugyan, ezért máris elnézést kérek tőlük, hogy ezt teszem) egy kis önkritikát kell gyakorolnom. Az utóbbi időben meglehetősen elhanyagoltuk ugyanis a harcászat és a hadászat teoretikusait és…..
A L'Express című párizsi hetilap értesülései szerint a francia Belügyminisztérium illetékesei meglehetős aggodalommal várják egy dokumentum-jellegű könyv megjelenését. A szóbanforgó mű álnéven fog napvilágot látni, és egy egykori fedett nyomozó visszaemlékezéseit…..
cirrus minor 2009.03.25 23:52:19
@sanghajbaby:
ha ez nem foglakoztat ajánlom figyelmedbe észak koreát, ott biztos senki "hozzánemértő civil" nem fog akadékoskodni hogy te A NEVÉBEN mit és mikor teszel...

cirrus minor 2009.03.27 22:59:17
@kokas_lemilre:
a világ liberális vagy demokrata országaiban a liberálisok vagy a demokraták nem szorgalmazzák definíció szerűen a minősített dokumnetumok nyilvánosságra hozatalát, mint ahogyan én sem. a zöldek lehet, én nem vagyok zöld. (a liberálist és a demokratát nem a magyar aktuálpolitika szótára szerint értem és apropó sanghajbébi, van értékrendem, de (és talán pont ezért) nincs pártpreferenciám és legalább 5-6 lapot rendszeresen olvasok a pártpaletta teljes spektrumán, de szerintem ez nem pártpolitikai kérdés)

amiről közvetve itt beszélünk szerintem az a helyes attitűd megválasztása a rendvédelmi szervek és a társadalom között. ennek a kérdésnek a helyes eldöntése pedig szerintem nem egyszerűen a dekonspiráció lehetőségének vizsgálatában merül ki. még egy diktatúrában sem.

bár minőségi különbség az ha egy rendvédelmi szerv egy diktatúra pofont adó keze vagy egy demokráciában a társadalmi értékrendnek a társadalmi értékrend szerinti eszközökkel fenntartó szerve. a diktatúrában a nagyvezér hivatott felügyelni a dolgok helyes folyását a demokráciában pedig a nép. a diktatúrában a nagyvezér fejbólintása adja a legitimációt a működéshez a demokráciában a nép.

az ellenőrzés módszertana persze nem bináris számrendszerű. az általatok említett "greenpeace" változat és a felügyelet teljes hiánya között még akad néhány fokozat. viszont az a bizalmi tőke, ami ennek a kérdésnek a helyes rendezésével megszerezhető, máshogyan nem, viszont a szervezet célja és működése szempontjából elengedhetetelen (mint az otthon 1000 és egy példán nagyszerűen illusztrálható)

és lehet demokráciákban is atomerőművet meg katonai objektumot építeni, csak meg kell tanulni a módját. a pécsi eset amire valószínűleg utaltatok nem az. inkább a tökéletes példa arra hogyan lehet nekifutásból öngólt lőni. mindenesetre beleillett kis hazai közéleti kabarénkba, sokat is röhögtem mindkét felen.

persze ebből nem az a helyes következtetés hogy a demokrácia értékeit rögvest ki kell dobni az ablakon, csak nem baltával kell nekiálni pucolni.

szerintem a jó példa az ír rendőrség esete amiről Tiboru már írt korábban és ha jól emléxem ki is domborította a hatékonyság és a bizalom közötti összefüggéseket.
cirrus minor 2009.03.28 08:24:04
@mr nemo:
semmi bajom azzal hogy ők titokban a háttérben működnek, egészen addig amíg fennál a bizalmam bennünk. de nem egy általános társadalom általános titkosszolgálata és rendőrsége és...között kell a szerintem döcögő bizalmat kialakítani hanem akkor és ott, ma Magyarrországon.
Eljött az ideje a Philby-féle poszt harmadik részének. Kérlek, bírd ki és ne görgess most a cikk végére, hogy  megbizonyosodj arról, ez valóban az utolsó-e, vagy esetleg a szerző tényleg elvesztette józan ítélőképességét és dacolni mer a tömegekkel! A szovjet…..
vagyis: Tzva HaHagana LeYisra’el. Nemzetközi híradások gyakori vendége, ahol Israel Defense Force (IDF), vagyis Izraeli Védelmi Erő néven szokták emlegetni. Most mit mondjak? Megértem, némileg egyszerűbb a héber verziónál. --{12359456442810}-->  …..
cirrus minor 2009.03.02 14:47:19
"Peace for the civilians!"

Igazából sosem értettem a laikus nyilvánossággal kapcsolatos indulatokat. Más országok rendvédelmi szervei a legprofibb civil (jellemzően az üzleti szférából átemelt) módszerekkel szervezik, irányítják a társadalmi kapcsolatrendszereiket, imázsukat (a BBC-n pl állandóan a brit tengerészgyalogság és a RAF reklámjaiba botlok amit jól észrevehetően a legprofibb stábbal csináltatnak) ti pedig haragudtok ha a szakmátok népszerű és nem szakmabeliek is érdeklődnek.

Pl civilként a közeljövőben a civil egyetemem egyik esti programjában a második világháború egyik sztár brit kódfejtőjének az előadását fogom meghallgatni, puszta érdeklődésből, amit hasonszőrű laikusoknak szerveztek mint én, akik a végén hülyéket fognak kérdezni, értetlenkednek, nem hajlandóak tudomásulvenni a rendvédelmi szervek szocializációs intézményeit. A szervezők azonban valószinűleg ezen egy cseppet sem lesznek meglepődve, sőt, nyilván úgy gondolják ez egy sok szempontból sok szereplőnek hasznos erőfeszítés.

Ez a fórum a magyar rendőrségnek, a hadseregnek stb hihetetlen hasznot hajt. Amire, figyelembe véve ezek pillanatnyi erkölcsi tőkéjét, társadalmi presztizsét igen nagy szüksége van.

Az előnyök további boncolgatásába nem mennék bele mélyebben mert azzal köteteket lehetne megtölteni, de én ha rendőr, katona stb lennék örülnék a civil érdeklődésnek. Annak minden nyűgével együtt.

Nyilván ez mindkét oldalról sok feszültséggel és indulattal jár, de ezek szocializációs és emberi problémák, nem elsősorban szakmaiak. És a blog egy ilyen műfaj.
Az elmúlt szűk három nap ismét bebizonyította, hogy ha egyszer felmerül a kiáltó igény, hogy a töketlenkedésről, a szerencsétlenkedésről, a határozatlanságról és a teszetoszaságról szobrot kell állítani, a művésznek a Köztársaság Rendőrségét kellene felkérnie…..
cirrus minor 2009.02.02 21:29:02
Messzemenőleg egyetértek a poszt narratívájával, csak egy dologban vitáznék, nevezetesen a rendőrség és a politika kapcsolatáról.

Az én felfogásomban Pásztor ezredes nagyszerűen cselekedett mert felismerte hogy ez nem rendőrségi ügy. Ez egy társadalmi kérdés amit a társadalmi fórumokon kell rendezni. És valóban Gusztos és Draskovics valszeg nem első és nem utolsó baklövését követte el ennek a segélykiáltásnak a félrehallásában. (egyébként nem tudom a társadalmi tabuk pl cigánykérdés, zsidókérdés felállítása mennyire segíti a társadalmi békét, attól tartok nem...és az már az összesküvéselméletek kategóriája, hogy ez tudatos vagy szimpla együgyűség)

A politikai elit elhibázott reakciója azonban nem jelenti azt hogy a "civil kontroll"-nak is nevezett társadalmi, politikai kapcsolat eleve rossz lenne. Csak ez nem egyirányú kellene legyen hanem interaktív. Oda vessző vissza. Hiszen a rendőrségnek - mint azt a cigánybűnözés példája is nagyszerűen mutatja - társadalmi problémákra kell rendvédelmi megoldásokat adni. Sokszor olyan problémákra, amiket - lásd ismét cigánybűnözés - nem lehet rendvédelmi eszközökkel orvosolni.

Tehát szerintem, ha a rendőrség nem akar kiszolgáltatott lenni a feldata ellátásában, igenis kell jól fejlett politikai, társadalmi kapcsolatokkal rendelkeznie.

Csak "féltudású" politikusai elitünknek meg kellene tanulnia használni nem felhasználni a rendőrséget.
Úgy tűnik, a nyugati szövetségesek elhúzódó afganisztáni katonai jelenléte egyre több belső problémát okoz az országot megszálló az országban tartózkodó külföldi nemzeti hadseregeken belül is. Itt van például a francia fegyveres erők példája, ahol a vezérkar sajtósainak egyre kínosabb kérdésekre…..