Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unionista (törölt)

0 bejegyzést írt és 489 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mivel tegnap az Országgyűlés döntést hozott arról, hogy Fekete Györgyé a Műcsarnok, ma az Összefogás a kortárs művészetért csoport temette az intézményt. GyászjelentésMűcsarnok 1896-2013Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a Műcsarnok, életének 117. évében,…..
Olvastam a Kis János 70. születésnapjára írt köszöntőket, amelyeknek -- leszámítva azt, hogy Kis János erkölcsi színvonala önmagában is okot adhatna az ünneplésre egy ilyen országban, mint a mienk -- semmi értelmük nem volt. Nem volt, mert nem vetettek mindenekelőtt számot…..
unionista (törölt) 2013.10.09 11:54:08
@[megmondoember]:
a liberalizmusnak van egy primitív irányzata, amit a partvonalon kívülre kell tenni. ez a globális kapitalizmus jó, mert a piac mindent megold típusú érvelés. ez ügyben a leghülyébbeknek lett igazuk. az emberek a kocsmában előre megmondták, hogy ez nem lesz jó. és valóban. az igazság, hogy az összes közgazdászt el kellene zavarni az egyetemi katedra környékéről. az elemi matematikához kapcsolt filoszt középiskolában kellene tanítani. a közgazdaságtan soha nem is volt, és soha nem is lesz egyetemes tudás. lehet üzleti főiskola. amelyik megmondja, hogy legálisan hogy lehet csalni. azzal nincs probléma, de a közgazdasági egyetem egy ostobaság.
unionista (törölt) 2013.10.09 12:06:30
@nu pagagyí:
a jelenkori magyar (és egyébként az európai) liberalizmusból is a független önkormányzatiság követelése hiányzik.

az, hogy a községek, közösségek álljanak össze járásokká, vagy kerületekké. a járások megyékké. a megyék régiókká. mindezt az országos politikától függetlenül tehessék meg. a multikulturalitás ahhoz kell, hogy ezek a formációk átléphessenek az államhatárokon. és persze szükség van országgyűlésra és politikai kormányra is, de ezek jogkörét erősen korlátozni kell.

és ez a klasszikus liberalizmusból kiinduló irányzatnak kell kiszorítani az szdsz által képviselt elképzelést. ami ugye abban állt, hogy budapest viszonylagos önállóságát be kell áldozni néhány miniszteri székért. ebből lett előbb a pethő iván és kuncze gábor fémjelezte "liberalizmus". szerencsére nem választották meg fodor gábort. mert akkor még mindig folyna ez a vergődés.az szdsz-t legvégül egy kóka jános nevű pitiáner bűnöző vezette.
unionista (törölt) 2013.10.09 12:20:34
@luis5:
csak azt felejted el, hogy koreában ha korrupción kapnak valakit, akkor leugrik a toronyház tetejéről. a magyarok nem koraiak.
1000 leütés A magyar egoizmus 2013.10.06 12:03:39
Helytől és kortól függetlenül a konzervativizmust egyetlen akarat élteti: a társadalom megőrzése. Ebből következik elsősorban a tradíciók éltetése, másodsorban a korlátozott állam (mint olyan hatalmi központnak a visszafogása, amely a legnagyobb eséllyel eshet neki a…..
unionista (törölt) 2013.10.08 15:35:08
@panelburzsuj:
oké, de szerinted tokaj, vagy sárospatak miért nem terjeszkedett a bodrog túlparján. mi az oka? miért gondolják azt, hogy nekik annyira nem kell cigánd, vagy ricse. és megfordítva: az ott élő közösség miért nem képzeli azt, hogy nekik kell egy iskolaváros, vagy világörökség része központ. nekik ez miért nem olyan fontos ha egyszer ők pont ugyanolyan emberek, mint a többiek. miért nem gondolják ezt ha csak a bőrük színe tér el. nyilván azért, mert a kultúrájuk is eltér. egy részük asszimilálódni akar. csak nem tud. a másik meg nem is akar. izolációt szeretne. nem csak a magyar, hanem a cigány is.

egy ismerősöm használt autót akart eladni. kapott egy címet. a gps egy gettóba vitte. és azt mondta, hogy előtte sohasem félt annyira. mert az emberek karba tett kézzel feszítve kiálltak a portájuk előtt, és szemmel követték a kocsit, hogy mit keres ott. demonstrálták, hogy ők cigányok. és ez az ő territóriumuk. és nem szeretik ha oda csak úgy belép egy idegen. miért nem állnak ki ugyanúgy az emberek a szomszéd községben, vagy csak a szomszédos utcában. miért?

szerintem ennek nem bonyolult szociológiai magyarázata van, hanem nagyon egyszerű biológiai. értem, hogy meg tudná magyarázni vekeredy tamás. nyilván igaza is szociálpszichológiai értelemben. csak szerintem erre van egy nagyon egyszerű biológiai válasz. az, hogy a kevés őssel rendelkezés magánéletben értékes tulajdonság. nincs akkora igény se a tanulásra, se a keveredésre. de ahhoz képest, hogy ezek az elzárt közösségben élők ahhoz képest amilyen szegények: boldogok. ők unokatestvér és másodunokatestvér házasságból születnek évszázadok óta. és ebből nem is akarnak kilépni. legfeljebb csak a legfőbb vezetőik keverednének, mint az egykori nemesek. most én nem állítom, hogy ilyen az összes cigány, de ilyenek a putrik és a gettók. és ilyenek az "ősmagyarok" is.

szerintem három dolog kell alapvetően. az egyik, hogy legyen valamilyen humán alapellátás. egy szint alá semmi esetre se süllyedjenek. ezek után településre, utcára, családra lebontott programok kellenek. és végül kell valamilyen jövőkép. ami az lehet, hogy összeállnak ezek a községek, vagy közösségek és építik a bodrogközt.

gazdasági értelemben kell egy központja. királyhelmec. ami ezeket a kompániákat és kolóniákat összefogja, és így képesek hálózatba szerveződni ha kell sátoraljaújhellyel vagy ungvárral. a községek, vagy a közösségek polgármesterei bemennek királyhelmecre. megválasztják a bodrogközi főpolgármestert és a kisvajdát.

de ez ugye nem fidesz, vagy mszp. ennek ahhoz semmi köze. a minisztériumoknak és az országgyűlésnek összesen annyi dolga lenne, hogy erre adjon esélyt. és majd lehet, hogy lesz valaki az akadémiáról, aki onnan származik, vagy egyszerűen csak kihívásnak találja, hogy elkészítse a terveket. és királyhelmecen elajda egy ukránnak, vagy egy lengyelnek, vagy egy zsidónak.

ezek a kistérségi fejlesztési programok legtöbbször egy kaptafára megírt sablon szövegek. olvastam ilyeneket. és egyiket se értem abból a szempontból, hogy az a közösség mit akar. értem, hogy ki kell tölteni a swot analízis rovatot. azt is, hogy vezetői összefoglalóba kell írni valami süket dumát. és le kell adni határidőre. de az egész nem éri el a hobbi projekt szintjét.

egy bodrogközi programot úgy kell megírni, hogy ha egy ukrán milliárdos egyik munkatársának kezébe nyomják, akkor azt mondja neki: figyeljél már gennagyij, ide kellene tolni a pénzt. mert ezek biztosítják a nekünk megfelelő közintézményi hátteret, be kell fektetni. és ha az belelapoz, akkor beleszeressen. világossá kell tenni, hogy mit akarnak. és azt is ez az egész hogyan működik. a szakértő azt mondja. ez éppenséggel működhet. gennagyij döntsd el: igen, vagy nem. és ugyanígy meg kell ezt írni szlováknak, vagy egy zsidónak. vagy ami a prioritás.

debrecenre olyan üzleti tervet írnék, hogy ott végül egy tucat svájci óriásvállalat vagy befektet, vagy nem. ha nem, akkor a meglévő egyetlen svájci cég is kivonulna. de ha nem, akkor az úgy működne, mint kanton. csak nem alpesi fennsíkon, hanem az alföldön. de én nem állítom, hogy csak így lehet. hanem azt, hogy valaki mondjon másik elképzelést. de ne úgy általában, hogy most melyik filozófust kövessük. vagy melyik pártot. hanem mondja meg, hogy mi legyen a homokkertben. anélkül, hogy a kincstárból több pénzt kipakolnánk, mint ami amúgy is jár. csak az emberek egyelőre nem hiszik el, hogy a valódi önkormányzatiság működő dolog. azért kell központosítani, hogy kiderüljön az nem működik.
unionista (törölt) 2013.10.08 18:48:03
@panelburzsuj:
egy ilyen kistérségi rendezési tervet úgy kellene megírni, hogy abból egyértelmű legyen a bodrogköziek szándéka.

pl. a tisza záhonytól tokaj határáig ukrán-magyar befektetési övezet. fel van parcellázva a folyó völgye. nyilván van ott valami védett terület, és nyilván abból a helyi potentátok is kihasítanak valamit. de az egy jól működő gazdasághoz nem elég. a felső tisza parlagon maradt földjeit felkínálják gennagyij és vaszilij számára. nincs odaírva, hogy az övék lehetne. de majdnem. várják az ukrán "gensztereket".

erre ők vagy lépnek, vagy nem. ha nem, akkor másik terv kell. ha igen, akkor a meglévőt kell részletezni. az egy döntés, hogy végül eladják azokat a tisza szakaszokat, vagy sem.

ha igen, akkor a gyerekek egy része ruszin nyelvet tanulnak. és a kijevi nagyboldogasszony székesegyházat néznék meg tanulmányi kiránduláson. mert ezek a körzetek nagyjából úgy lennének ruszinok, mint beregszász. és lehet, hogy az ukránok azt mondanák, hogy nekik bőven elég zakarpattia. nekik a felső tisza nem kell. de az is lehet, hogy mégis csak. ha nem is ér meg minden pénzt, de megegyeznek. és akkor ott i. andrás iskolába járnak a gyerekek. elmondja a tanító, hogy mekkora magyar király volt. mert szent istván vászoly gyerekeit száműzte, de a kijevi nagyfejedelem befogadta őket, és andrás anasztázia hercegnővel hazatérve békét teremtett. az ukrán egyik fiát összeadják dzseniferrel a cigányvajda lányával. leonszió. aki esetleg elég okos és lembergi egyetemre jelentkezik. és beházasodik egy magyar családba. úgy, hogy az összes szépapja cigány. és akkor ez egy magyar-cigány-ukrán felső-tisza. ami a bodrog köz egy része. a bodrog lehet szlovák-cigány-magyar. királyhelmecen azonnal megjelennének a galíciai jöttmentek. a lengyelekkel keveredő zsidók.

dunai vasművet megvette egy ukrán. de azt úgy kellene eladni, hogy dunaújvárosban van egy orosz-ukrán befektetési zóna. és a dunán lehetne egy olyan kikötőt építeni, mint a volgán. pontosan meg kell mondani, hogy a főiskola a kazányi egyetemmel akarnak kooperálni vagy volgográddal. és esetleg építenének egy katonai főiskolát. dunaújváros részben "szovjet" lenne. nem olyan régen a ruszkik úgy képzelték, hogy egész kelet-közép európai ilyenné válik. mert majd jön a velikaja rusz. egyetleg vegyenek meg városrészeket, vagy folyószakaszokat. most ezek után lehet, hogy oroszok építenék meg a közép-európai dunai flotilla egy részét. az is lehet, hogy a togliatti gyár teherautói futnának ki a kikötőből. dunaújvárosi műszaki értelmiség tudna oroszul. a moszkvai elvtársak ezt akarták nem? ki kell jelölni az orosz barát befektetési zónákat. és ha kell, akkor "hotyat li russkie voini" című verses csasztuskát kell nekik énekelni. egyik másik milliárdos nagyapja biztosan együtt harcolt zsukov marshallal. akkor azt látják, hogy ez egy lehetőség. dunaújváros egyik fele lehet orosz-ukrán: "szovjet". feltéve, hogy a dunaújvárosi polgárok ezt akarják. szerintem nem abból lenne probléma, hogy a ruszkik nem akarnának befektetni. hanem az, hogy nagyon is akarnának.

de most nem így írják ezeket a rendezési terveket. nincs se gazdasági racionalitás, se kulturális prioritás. csak a magyar egoizmus. hogy témánál maradjunk.
unionista (törölt) 2013.10.08 20:32:07
@panelburzsuj:
ezek most a célt szolgálják, hogy a kistérségenként öt-hat ember jelentős európai forrásokhoz jusson. vagy legfeljebb egy tucat. le is hívják a pénzt, majd nem működik az egész. mert a minisztériumok és a pártközpont jelöl ki irányokat. minden városban ássunk egy gödröt. betenozzuk ki az alját és az oldalát. kell még öltöző, kerítés és jegypénztár. és kész a strand. szuper. a helyi pártitkár elmondja a beszédben, hogy milyen nagy előrelépés ez.

nekem nem az a gondom, hogy az emberek csalni akarnak. nem vagyok naiv, és nem vagyok irigy sem. egész egyszerűen fel sem merül, hogy kulturálisan el kell köteleződni. milyen fürdőt akarsz építeni? hajdúszoboszló attól sikeres, hogy ők azt mondták: egy mediterrán tengerpartot építenek a puszta közepére.

nekem a hobbiprojektben az a dolgom, hogy ehhez igazodjak. és a kantont arra a részére olasz befektetési zónát rajzoljak. egyébként az ott lévő gázmezőket az olasz eni vásárolta meg. debrecennek a déli, délkeleti részét mediterrán mintára kell fejleszteni. most oké, persze nem lesz az lugano. nincsenek hozzá hegyek, és tavak. de puszta előnye, hogy oda bármit meg lehet építeni.

most az nagyon egyszerűen adódik, hogy egy alföldi mezőváros szórakozó negyedét mediterrán mintára építsük. az ugye OLASZ. pármai tej, sajt, sonka, tészta. ez meg "debrecsényi". így olaszosan. és kurválkodjon hozzá bódi szilvi, vagy akárki. nekem nincs ezzel problémám. a kulturális negyedbe persze, hogy FRANCIA intézet kell. persze, hogy össze kell kötni a forradalmakat a francia ribillióval. na most lehet, hogy párizs nem építenének egy kulturális központot a "kantonba". lehet, hogy azt mondanák, hogy de. az üzleti negyedbe NÉMET kereskedelmi és iparkamara kell. a kormányzati negyedbe ROMÁN konzultáus. a nagytemplomon a reformáció HELVÉT zászlaja. így formálódik a "svájci" belváros.

most persze lehet valami lengyel. a pápa erre járt egyszer. akkor lengyel-magyar keresztény-keresztyén zarándokutat kell építeni. van egy templom. téglával van kirakva az oldala. piros-fehér.
mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/13556012.jpg
egy évben egy hétre fel kell húzni a lengyel lobogót. persze ez a karol woytila téren. és ha ott lengyelül kellene misézni. a plébános legfeljebb annyira lehet részeg, hogy képes legyen a lengyel miatyánkat felolvasni. mindenféle lengyel kapcsolatot felfűzni egy útvonalra. lengyel kulturális hét. debrecenben van salakmotor, a lengyeleknél ez nemzeti sport. nyilván arra ekkora kell időzíteni a város salakmotor nagydíját. a kantonnak arra a hétre lengyelországot kell céloznia. persze itt minden adaptálva lesz. szóval nem azt kapja debrecenben, amit lublinban, vagy lesznoban. hanem a szakácsnak, a cukrásznak, vagy a péknek ki kell találni, hogy mit kellene csinálni a lengyeleknek. azt kell ajánlani, hogy egy hétre szállják meg a várost. de akkor ehhez igazodnia kell hajdúszoboszlónak is. akkor azon a héten lengyelországba járnak a repülők. kulturálisan behódolunk nekik. persze ez nem egyszerű. minden évben egy hétre "lengyelnek" lenni. de nem is lehetetlen.

nem szokás így csinálni. azt se gondolom, hogy ez mindenhol működne. de a pusztából ez a nagyon egyszerű logika következik. és lehet, hogy máshová ez a gondolkodás nem való. de akkor találja meg mindenki, ami oda kell.

budapest kulturális preferenciák nélküli világváros akar lenni. rendben. de ne kelljen már mindenkinek azzá válnia. helvét mintára szerveződő kantonban lengyel-magyar kulturális hét.
Október 6. Magyar nemzeti gyásznap, amelyre a cseh és szlovák köznyelv is megemlékezik: Világoš. • Magyarországon nem ismert, hogy a szlovák és a cseh nyelvben bevett szó • Szlovákiában nem ismert, hogy Magyarországon ez egy fájó történelmi…..
unionista (törölt) 2013.10.07 16:13:35
@Csehszlovák Kém:
a magyarok francia mintára akarták megszervezni a köztársaságot. azzal a különbséggel, hogy ott hatszög alakú volt az ország, itt meg rántott hús alakú. úgy képzelték el a kárpát-medencei multikulti királyságból (amit te hungáriának nevezel) lesz nagy-magyar köztársaság.

csak ugye a szlávok olyan nagyon akartak elmagyarosodni. ezt kihasználta bécs. kiegyezett a horvát nemességgel és a szlovák polgársággal is. román parasztok se akartak magyarok lenni. a vicc az, hogy tömbben a székelyek is a feudális előjogaikat védték. és a magyarokkal szemben harcoltak. ezt is elfelejtik megemlíteni.

de ezzel együtt kossuth nem egy ostoba nacionalista volt, mint mondjuk gömbös gyula. ahogy jelasics se egy horvát usztasa volt. ő a horvát szabadságért harcolt. a magyar szabadságharc mellett azért álltak ki sokan, mert azt a feudalizmussal szemben is vívták. ezért van kossuthnak szobja a capitoliumban. ezért nincs jelasicsnak. de nincs deák ferencnek sem.

ilyen alapon mondjuk a husziták is csak ostoba cseh nacionalisták voltak, vagy a későbbi kelet-európai nacionalizmus előfutárai. felteszem prágában mégsem ezt gondolják a kelyhesekről, és a táboritákról sem. pedig utóbbiak meg voltak zakkanva rendesen.
unionista (törölt) 2013.10.07 23:38:48
@Balt:
fel lehet tenni azt a kérdést is, hogy a második bécsi döntés tartható lett volna? szerinted észak-erdélyt soha nem támadta volna meg két oldalról románia? úgy, hogy a visszacsatolt területeken a 1941-es horthy féle népszámlálás szerint is csak 53% volt magyar. a románok 1930-ban ugyanitt 38% magyart számoltak. a kétnyelvűek hol ide, hol oda tartoztak. tegyük fel, hogy fele-fele volt az etnikai arány.

a székelyföldet nem kerített volna be minden oldalról a román hadsereg? brutális fölénybe lettek volna. a dunántúlról nem sokan mentek volna nagy kedvvel harcolni a hargitára. jó persze ez fikció. de a második bécsi döntés kikényszerítése nem volt egy okos lépés.
A második mentorházas etap jóval erősebbnek és érdekesebbnek bizonyult, mint az első, és nem azért, mert Tóth Gabi olyan ruhát vett fel a Nagy Döntésre, amiből hol a bolti csöcsök, hol a szeméremajkai villantak elő, így egyik kezével a tetejét, a másikkal meg az alját…..
unionista (törölt) 2013.10.07 13:39:38
@sweeney todd:
6 adással működhetne. ennél több jó dalt bitang nehéz megírni. főleg fiatalon. lehetne ilyen. a viasat bevállalhatná.
unionista (törölt) 2013.10.07 15:43:55
@áasdklfjáasn:
nem is azt mondom, hogy nem lehet fiatal alkotóművészeknek tehetségkutató. hanem csak azt, hogy kevesebb fordulóval. mert nem nagyon van olyan szerző, aki fiatalon egy tucat különböző szuper nótát írt és közben előadó is.

lehetne olyan, hogy mindenki hozzon 1 dalt. aztán ezeket ismerje meg az ország. válasszunk ki mondjuk 6 előadót. és ők mondjuk 2 hetente adott témákban adnak elő nótákat. nyilván mindegyik írt már a dalt a szerelemről. az első körben lenne 6 előadó, aki szerelmes dalokat ad elő. a nép egyet kiejt. két hét múlva másik téma. végül a két legjobb előadja a szuper szerzeményét. és megválasztjuk az év fiatal zenei alkotóművészét.

de ilyet nem csinál az rtl klub. ehhez kisebb csatorna kell. mondjuk viasat. és nem lehet 12 műsor. mert nincs annyi szuper szerző és pláne nincs annyi szuper dal.
unionista (törölt) 2013.10.07 16:19:31
@áasdklfjáasn:
magyarországon valószínűleg nincs annyi a szupertehetséges szerző-előadó, mint ahány világsztár az elmúlt évtizedekben különféle műfajokban született.

mondj már 12 olyan jelenkori ismeretlen fiatal magyar pop-rock zenészt, akinek van 12 egymástól lényegesen különböző dallamú és témájú nótája. nincs olyan kereskedelmi csatorna, ami ezért hajlandó néhány milliárd forintot kockáztatni. az x-faktorban a zenekarok szerepeltetése is bukás lesz.

de mondjuk 6 fordulót lehetne ebből csinálni úgy, hogy kéthetente vannak a műsorok. azért, hogy egy negyedéven át lehessen erről beszélni. de nem fogod ezt megérteni. mindegy.
Fodor Gábor MOL-t vegyenek! 2013.10.07 11:02:39
A kormányzásra készülő ellenzéki pártok az elmúlt egy évben a konkrét elképzelések helyett leginkább a „ki lesz az ellenzék vezére“ kérdés körül politizált. Ami konkrétumot pedig a választók elé tártak, csak baloldali populista szövegnek tekinthető, gondoljunk csak az…..
Félrecsúszott a Hernádi-ügy értelmezése Magyarországon. Nem, most nem a kormányzati kard-ki-kard hozzáállásra gondolunk, amely egyszerű nemzeti érdeksérelemként állítja be a Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató ellen felhozott korrupciós vádakat. Ebben nagy újdonság nincs, a…..
unionista (törölt) 2013.10.05 22:12:49
@Erő e-meló:
ez megint egy tipikus összemosás a magyar sajtóban. a gazdasági visszaélések feltárása terén jól áll horvátország. mindenki dícséri őket. a háborús ügyek kivizsgálása miatt minősítik le őket.
unionista (törölt) 2013.10.05 23:18:43
@Erő e-meló:
bakker, te nem olvastad azt a jelentést. a nemzetközi szervezetek a háborús ügyek elkenésért húzzák le a horvát ügyészéget, és a gazdaságiak miatt dicsérik meg.
unionista (törölt) 2013.10.05 23:30:50
@Bambano:
nézd, van valami fogalmam arról, hogy mi történt a debreceni barnevállal. amit te úgy ismersz, hogy hajdú-bét ügy. ez a sztori nem bajnaival kezdődik, hanem egy bizonyos ács elvtárssal, aki még a rendszerváltás előtt felpörgeti a libabizniszt a hortobágyon. aztán ezt a vállalatot legalább kétszer ellopják. és akkor lép be a wallis, és bajnai. de ezt hagyjuk.
Új mentőcsomagot állítottak össze a deviza-adósok számára   „Még a vonatkozó jogszabályok alapelveinek sem felelnek meg.” – állította Róna Péter a devizahitelek jogi megítélésével kapcsolatban. A világhírű közgazdász most ennél is továbbment, állítása…..
unionista (törölt) 2013.10.05 20:40:21
@high up!:
volt olyan, aki ezt megoldotta házon belül. derüljön ki, hogy hol hiteleztek ésszel, felelősen, és hol ültek idióták.
unionista (törölt) 2013.10.05 20:41:23
@kúrórudi:
miért ez még nem jutott eszedbe? ezt nem írta meg a banküzemtan tankönyv?
unionista (törölt) 2013.10.05 21:26:22
@igazi hős:
nézd, itt a cél nem az, hogy a bankokat, vagy a devizahiteleseket megmentse a kormány. hanem az, hogy túlzott árfolyamkockázattól, rossz hitelezőktől és rossz adósoktól többé-kevésbé mentes lakossági hitelállomány jöjjön létre.

a fizetésképtelenséget a bíróságnak kell kimondania. ha valaki tud fizetni, akkor nullával sem nagyon éri meg kiszállni. nem hiszem, hogy tömegével lennének jó adósok, akik eldobnák az önrészt, a tőketörlesztést, és az otthonukat, vállalnák a legrosszabb adósbesorolást csak azért, hogy a bankokkal is kitoljanak egy kicsit. de lennének olyan családok, akik nem lennének életük végéig megnyomorítva. és aki az így szerzett ingatlanállománnyal ügyesen gazdálkodna az ezen nyerhetne.

most nepperek veszik meg az ingatlant. erre mondom azt, hogy valaki 100 ezer frankért vett egy 15 milliós házat. az most esetleg ér 12 milliót, ami 50 ezer frank. amit esetleg eladnak 40 ezerért. befizette az önrészt, fizette a törlesztőrészleteket, és akkor még egy lakás árával tartozik. mert jól akar járni egy ingatlannepper is. a bank akkor kezdjen valamit a lakásállománnyal. gazdálkodjon vele. aztán lehet, hogy majd ezen még nagyobbat bukik. de az is lehet, hogy nyer. nehogy már a buszsofőrre hárítsunk minden kockázatot. a bank az nem egy egyszerű könyvelőiroda, hanem neki üzleti kockázatokat kell mérlegelnie. és a reál kamatért cserébe a csőd kockázatát kell vállalnia.
Az ENSZ emberi jogi bizottsága hétfőn megállapította, hogy senkitől sem lehet elvenni a választójogot csak azért, mert értelmi fogyatékos. A bizottság egy Magyarországot érintő ügyben döntött így, mivel hat értelmi fogyatékos magyar fordult a bizottsághoz azért, mert nem…..
Csillámport akarnak a szemünkbe szórni - a Nézőpont Intézet vezetője fogalmazott így, amikor egy Kövér Lászlóval közös fórumon azokról beszélt, akik a kormánypártok kétharmados győzelméről gondolkodnak. Korábban már Orbán Viktor is óva intette a jobboldalt az…..
unionista (törölt) 2013.10.05 15:18:45
a kormányt a külföld fogja megbuktatni. az ellenzék csak véletlen nyerhet magától. mondjuk ezt már az előző választások éjszakáján lehetett tudni.

mostanában szoktam beszélgetni a fidesz másodvonalából emberekkel. és azt mondják, hogy persze nem érdekeltek a szocialisták visszajövetelében, de egy ponton hajlandó mind lenne hátba szúrni a saját munkaadóit. érdekes módon mind levadászná orbánt. és ez azért új. ez értelemszerűen nem a hívő tagozat, nem is az első vonal, nem is navracsicsék. és a vicc, hogy a szocialistáknál is van egy csoport amelyik azt mondja: nem olyan nagy probléma ha az mszp csak pozíciót fog. egy újabb vereség arra lesz jó, hogy a másodvonal előre lépjen.

persze ez bajnaiékra nem vonatkozik, mert nekik egy választási pártjuk van. ha az ellenzék nem nyer, akkor aligha lesz együtt 2018. a vicc az, hogy ők még mindig előzhetnek, mert annyira képlékeny a helyzet. de a valószínűbb az, hogy lemaradnak. ebbe a logikába bajnai mellett esetleg schiffer homoríthat be. de az lmp - ahogy a jobbik is - kormányzásra képtelen. a saját szavazói sem hiszik el, hogy a költségvetést képesek lennének menedzselni akárcsak egy hétig.

tehát akkor marad a rendszerváltó teória. az, hogy valamilyen külpolitikai változás eredményezhet lényegi belpolitikai fordulatot. a külföld váltja le a rezsimet. bajnaiék nem értették meg, hogy nekik nem washingtonnal, hanem berlinnel kell szövetkezniük. ha a fidesz európai néppárti tagságát akár csak felfüggesztenék, akkor orbán kormány azonnal megbukna. de ők ezt a nyilvánvaló lehetőséget sem értik.
Kakukkfészek Kampánybusz 2013.10.04 14:12:03
Kezdjük rögtön azzal, hogy elnézést kérek a ballibtől, a Vas megyei helyőrség állományától külön is. Picit mérges voltam emiatt a kokó-ügy miatt, de néhány nap és egy kis mélyebb belegondolás után rá kellett jönnöm, hogy valójában nem is rájuk vagyok mérges, hanem…..
unionista (törölt) 2013.10.05 10:01:12
@maroz:
a valódi önkormányzat olyasmi, mint egyszer régen a szabad királyi város. az már akkor létezett, amikor nem volt "demokratikus ellenzék". és lehet, hogy ehhez egy modern kori feudális udvart kell teremteni. aztán a polgárság majd itt-ott kivívja magának ezt az egészet. nem kell hozzá budapest. a demokrácia arra lesz jó, hogy a vidék a fővárost "nemzeti" címszó alatt össze-vissza szopassa.
unionista (törölt) 2013.10.05 10:35:14
@CSENDES:
meg kell mondani, hogy milyen keretek között szerveződik a nemzet. trianoni keretek között jó lesz? elfogadja ezt a jobboldal? nem fogadja el. trianoni nemzetet vessük el. a szélsőjobboldal kárpát-medencei nemzeti keretekről beszél. ez egy fokkal jobb, mint a trianoni. de ők szupremáciát hirdetnek. és a probléma, hogy a szomszédos népek nem akarnak magyar dominanciát. szóval a kárpát-medencei nemzetet vessük el. lehetünk még a monarchia keretei közt nemzet. kiegyezünk béccsel. ez még jobban hangzik. csak az osztrákok ereje ahhoz kevés, hogy jelentős német elit nélkül egyben tartsanak egy 50 milliós közösséget. akkor lépjünk még egyet. közép-európai keretek között szervezzük a nemzetet. hopp. időnként orbán viktor is ezt mondja. leginkább, amikor ezt hallja berlinben. és kénytelen a kedves angélának udvarolni.

akkor ezt kell mondani, hogy közép-európai szövetségi keretek között képzeljük el a nemzetet. az unió részeként persze. orbán ezzel is egyetért. tehát akkor milyen kormányt kell alapítani. "szövetségi kormányt". vagy "szövetségi keretek között szerveződő nemzeti kormányt. szövetségi keretek között szerveződő szociális államtanács. "közép-európai szövetségi keretek között szerveződő magyar társadalom és uniós nemzet"
na, addig csűrtük csavartuk, hogy ez már majdnem konszenzusos cél. amire a joschka bácsi és marischka néni azt mondja: hinnye de kacifántos. csak ezzel a húsalaplével nem lakunk jól. de akkor legalább már van egy fogás, vagy egy fél. fel kell kínálni a menüt.
unionista (törölt) 2013.10.05 10:36:17
@eßemfaßom meg áll:
ha jól értem azt mondod, hogy orbánt ugyanoda kell juttatni, mint gyurcsányt vagy szanyit.
  A jelenlegi kormányzat szinte egyedüli gazdaságpolitikai céljává (és sikerévé) az államháztartási hiány 3% alá csökkentése vált. E cél megvalósítása érdekében – pontosabban a megvalósításhoz szükséges mozgástér megteremtése érdekében – számos esetben a…..
unionista (törölt) 2013.10.05 10:03:13
először is azt kellene kimondani, hogy a költségvetés kiadási főösszege mindig az előző év bevételéveivel egyezzen meg. a növekedési többletből és a maastricht által megengedett hiányból lehetne menedzselje az államadósságot. ez két dolgot jelentene. az egyik, hogy konjunktúra idején nem lehetne osztogatni. hanem adósságot kellene csökkenteni. recesszióban viszont nem kellene megszorítani. ezt az egész mechanizmust éppenséggel le lehetne nyomni az imf/eu torkán.

a nép is megérti. a kincstár annyi pénzt költ el, amit előző évben beszedett. de azt ténylegesen elkölti, vagy tartalékként felhalmozza. nem hordja be idegen bankokba. viszont ha növekedés van, akkor mégis csak az a jó, ha csökkentjük az adósságot. olyankor törlesztünk a külföld irányába.

a másik dolog. szövetségi költségvetési tanács kellene. első körben persze korlátozott jogkörrel. ajánlásokat fogalmazhatna meg, mint a velencei bizottság. német-lengyel-cseh-szlovák-osztrák-magyar-horvát-szlovén reláció azért érdekes, mert abban még éppen német többség van. azaz a szövetségi költségvetési bizottság felét és akár az elnökét is adhatná berlin. persze ezt az ajánlások szintjén kellene fenntartani azért, hogy ne tűnjön úgy, hogy a fritzek diktálnak. az alkotmányosságot egy szövetségi alkotmánybíróság tudna helyreállítani. persze megint csak ajánlások szintjén. az lehetne bécsi székhelyű. azért, hogy az osztrákok is örüljenek. azt képzeljék, hogy visszakaphatják a monarchiát. nagyjából ezt lehente kezdeményezni egy budapesti csúcson.

ettől függetlenül azt kellene mondani, hogy magyarország "szövetségi" kormányt akar alakítani. "szövetségi-szövetségi-szövetségi". ezt a mantrát kell mondani. mert máskülönben merkel nem fogja leváltani orbánt. akkor sem ha esetleg az sdp adja az alkancellárt és a külügyminisztert.

ha van egy velencéhez hasonló bécsi köztestület, egy berlini szövetségi költségvetési tanács, akkor később szövetségi monetáris tanács is. szövetségi bank, befektetési és tartalékalap. távlatosan ez egy közép-európai fed. lehet mondani, hogy szövetségi iskolarendszert akarunk. vegyesvállalati formában szövetségi közlekedést és szövetségi közműveket. szövetségi haderőreform kellene. az ellenzéki politikusoknak lószarra is azt kellene mondani, hogy az legyen "szövetségi". szövetségi keretek között kell végrehajtani a keleti nyitást. de szükség van a transzatlanti "szövetségi" kapcsolatokra is.

foci nyelven egy "szövetségi liga kupa" kellene. ami később - feltéve, hogy kölcsönösen előnyösnek bizonyul - lehetne közép-európai bundesliga.

közös miniszterelnök jelöltnek andor lászlót kell betolni. mert ő az, akitől mindenki azt csinálhatna amit akar. de az ellenzék brüsszel egyértelmű támogatását elnyerné. a megüresedő biztosi helyre pedig markó bélát kellene javasolni. amivel a baloldal hazafiatalnságát lehetne cáfolni. nem mellékesen egyszeri gesztus a határon kívülieknek. így az ellenzék akár nyerhet is. de ezzel a jelenlegi politikával bajnai bejutása sem lesz meg.
ProgBlog A birodalom védelme 2013.10.03 22:55:32
„No person shall by word of mouth or in writing spread reports likely to cause disaffection or alarm among any of His Majesty's forces or among the civilian population.” („Senkinek sem szabad sem szóban, sem írásban olyan híreszteléseket terjeszteni, amely elégedetlenséget vagy…..
unionista (törölt) 2013.10.04 19:17:34
@Zka:
egyik párt sem. azért, mert amit szeretnél annak vidéken gyakorlatilag nincs szavazója. az amit te szeretnél az egyébként a világban is elbukott.
unionista (törölt) 2013.10.04 19:24:15
@tamas11:
teket melinda egy jó fej titkárnő. civilizált világban ő nem ülhetne be semmilyen köztestületbe. ahogyan persze a másik biztonsági őr sem. komolyan mondom nem értem, hogy miért kellene bármit (hangsúlyozom bármit) tenni azért, hogy az egyik nyilvánvalóan alkalmatlan jelölt helyett egy másik alkalmatlan nyerjen.
unionista (törölt) 2013.10.04 19:42:06
@tamas11:
ha nincs senki, aki az országos politikától függetlenül a bajaiak érdekét képviseli, akkor semmit. miért kellene bármilyen erőfeszítést tenni azért, hogy egy láthatóan bugyuta, de amúgy kedves kis csaj hős legyen. és persze a biztonsági őrért se kell tenni semmit. majd a cigányok eldöntik, hogy kire szavaznak. nyilván arra, aki nagyobb félelemben tartja őket. lehet mondani, hogy ez így diktatúra. oké, és mi az alternatíva. hol van a független ellenzéki jelölt, aki az összes párttal szembemegy. hol van az ernyőszervezet, amelyik ezeket összekapcsolja. sehol.
Vajon minek köszönhető az, hogy sokkal kevesebb dohánytermék fogy az országban, mint akár egy évvel ezelőtt?  "A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett adatok szerint júliusban 6, augusztusban pedig 12 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be a…..
unionista (törölt) 2013.10.04 15:44:32
@panelburzsuj:
ejnye.
unionista (törölt) 2013.10.04 16:44:32
@panelburzsuj:
csináltam ebből a fránya dologból egy kistérségi bontást. és elég érdekes dolgok jöttek ki. pl. esztergomi kistérségnek 39 milliárdos büdzséje. a városé jelenleg 8.5 milliárd. ami az 56 ezres körzetből 30 ezres városmag. ha egy négyzetesen lefölözött számítást veszünk alapul, akkor is a pénz felét kapják. a többiért pedálozniuk kell. dombóvári kistérség 20 milliárddal rendelkezne. 628 ezer per fő. debrecenben 698 ezer. a bodrogközben is jutna 560 ezer. ózdon 584 ezer. ehhez képes esztergom 702 ezer.

szóval elég jónak tűnik ez a leosztás. kellőképpen összerántja az országot. de azért nem teljesen. és ugye az európai források is kompenzálnak még. győr ugrik ki 773 ezer. illetve budapest 863 ezer forintos fejpénzzel. hja, és ebben nincs benne az alapilletmény. szociokulturális kiegyenlítés.

és a vicc az, hogy ha 3%-os hiányt engedünk, akkor 800 milliárd körül marad a kormánynak. és közben nyugdíjat fizetünk, adósságot szolgáltatunk. a modellben az jött ki, hogy ez egy élhető ország lehetne.
unionista (törölt) 2013.10.04 17:29:22
@panelburzsuj:
egy percig sem gondolom, hogy ez valószínű. amúgy nagyjából általános iskolai matematikai versenyfeladat "jó" elosztást találni. a problámát nagyon okos ötödikes, vagy bármelyik középiskolai matek tagozatos kapásból megoldja. ha felteszi magának a kérdést.

hoffmann illúziónak hívják, amikor az ember számára érdekesebb a modell, mint a valóság. hoffmann meséiben csinálnak egy olympia nevű bábut, amibe a címszereplő beleszeret. nem vagyok szerelmes a modellbe, de jobban izgat, mint a valóság.
1000 leütés A bankcsata elveszett 2013.10.02 17:23:25
1. Orbánék pénzügyi stratégiájában a devizahitelek kivezetése elsősorban a rezsim külső zsarolhatóságának csökkentése miatt lett volna fontos (és csak másodsorban a valutánk elinflálásához fűzött kétes érdekből), most, hogy ez nem tűnik járhatónak a forint…..
unionista (törölt) 2013.10.03 21:35:45
@lyia:
orbán viktor úgy bukhat el ha az európai néppárt kizárja. de valószínűleg nem fogják megtenni. mert merkel sok szempontból egy tutyi-mutyi kancellár. ha nagykoalíció lesz berlinben és sdp adja az alkancellárt és a külügyminiszert, akkor lehet, hogy leosztják nekik kelet-európát.
unionista (törölt) 2013.10.03 21:37:30
@laptop szerviz http.//www.doctorhouse.hu:
szerintem ennél durvább a helyzet. az van, hogy az állam szintjén nincs megoldás. mondhat bárki bármit. azt ország többsége nem fogadja el. ennélfogva kódolva van a diktatúra, vagy az anarchia. egész addig, amíg a politika teljesen új irányt nem vesz.
unionista (törölt) 2013.10.03 21:47:13
@no_successful2:
azért lassan 50%-os államadóssági szint kellene. ha jól emlékszem 2011 lett volna az elrugaszkodás éve. ehhez képest negyedéves plusz nullás növekedésnek kell örülni, mint majom a farkának. úgy, hogy ha valaki megnézi a ksh jelentéseket, akkor látja, hogy esetenként semmilyen tételes alábontás nincs. pl. 200 ezer új munkahely lett hirtelen. na akkor mond meg, hogy budapesten mi az a 40 ezer új munkahely. vagy debrecenben hol van 4 ezer új munkahely. ha egy 50 fős üzemet kormányzati támogatással megnyitnak, akkor felvonul akkor megy a hacacáré, de ez közel sem 4 ezer. debrecenben annyinak kellene lennie. szóval ezek a közmunkások ha egyáltalán. a beruházás úgy növekszik, hogy az árvízi védekezés költségeit gazdasági tevékenységként számolják el. és még lehetne sorolni. elő van írva, hogy növekedés kell. és a trükközés mértéke semmiben nem tér el a gyurcsányi időktől. sőt. az ország cseberből esett vederbe.
A magyar politikai osztály teljesen eltévedt, de makacsul egyre mélyebbre hatol a tévedéseinek dzsungelében, mert nincs, aki megakadályozza ebben. A tévedés óriási és köze van az elmaradt magyar polgárosuláshoz és féloldalas modernizációhoz. Ebben az óriási problémahalmazban a…..
unionista (törölt) 2013.10.02 01:12:30
@panelburzsuj:
válaszolok az előző kérdésedre. ebben a modellben dombóvári kistérség költségvetése dombóvártól és az országtól függne. pakstól nem. az, hogy ők melyik megyéhez tartoznak neked mindegy. ők gdp arányosan kapnak egy jelentős összeget fejlesztésre (mivel az átlag felett vannak ezért lefölözve), kaphatnak támogatást a kormánytól és az európai uniótól. mehetnek a bankokhoz.

ha nagyon akarják, akkor csinálhatnak egy új megyét. dunaújvárossal létrehozhatják a mezőföldi önkormányzatot. ami elnyúlhat egész százhalombattáig. és akkor van egy energetikai központjuk. dunaföldváron építhetnek egy kis vízerőművet. sárbogárdon agárhulladékból csinálhatnak bioenergiát. a mezőföld egy szuper energetikai központ. nekik ez jó.

de dombóvárnak sem rossz. mert az elosztás függ az országos átlagtól. ha te attól relatíve le vagy szakadva akkor húz felfelé a négyzetes mechanizmus. de ha többet teljesítesz, akkor is jutsz előre. akárkinek jó, a többiek pozíciója is javaul. csak persze aki megy előre annak egy kicsit be kell áldozni.

a képlet (elméleti megfontolások alapján):
(1+sqrt(gdp%))/2
ez egy számtani és egy mértani közép egybe gyúrva.

a jól teljesítők élhetnek a szabadsággal. de akárki. dombóvár kitalálhatja azt, hogy kaposvár és szekszárd között mit csináljon. de a mecsek körül kialakulhat egy dombóvár-bonyhád-mohács-siklós-szigetvár gyűrű. ami azért lehet jó pécsnek, mert így biztosan régióközpont lesz szemben eszékkel. egy ilyen mecseki körgyűrű kölcsönösen előnyös lehet. pécsi egyetem esetleg kiszámolja, hogy ez mibe kerülne. és kérdés, hogy mi kellene ahhoz, hogy ezt gazdaságosan üzemeljen. el kellene hordani a mecsek egy részét. ehhez bánya kellene. vagy valami turisztika. de ettől még dombóvár mondhatja azt, hogy ez az út neki nem akkora prioritás, inkább lehet konzervgyár, sörgyár, gazdaképző, vagy akármi. ezt most nem lehet helyben kitalálni. ha én álmodnám meg a minisztériumban ezt az egészet, valószínűleg akkor is mondaná mindenki, hogy mit akar. döntsék el helyben. de lehet konferenciázni. a felsőházi terembe összegyűlhetne az összes polgármester. akár a székely lófőkkel. azért, hogy a kárpát-medence urai lehessünk.

igyekeztem ezt úgy összerakni, hogy ne az számítson, hogy egy régió szegény vagy gazdag. és az sem, hogy valaki miféle ideológia mentén gondolkodik.

a legalsó szinten a község dönthet, hogy melyik mezővárosi agglomerációhoz csatlakozik. aztán ezek megint dönthetnének arról hogy lesz ebből megye, régió. ezek túllóghatnak az országhatáron. de brüsszel ezt pénzelné. és berlin is. azért, mert ebből egy föderatív kárpát-medence alakulna. amit a bécsi helyőrség újra gyarmatosítana.
unionista (törölt) 2013.10.02 14:28:27
@egyetmondok:
a változásnak több útja van.

-- ebből az egyik a parlamentáris mód. az, hogy egy elképzelést el kezd hangoztatni egy ellenzéki párt. megnyeri a választást. koalíciós partnerekkel alkotmányozó többséget szerez. átalakítja a rendszert.

-- a második az, hogy a helyi szinteken megy végbe az átalakulás. helyi népszavazás, és különmegállapodás a kormánnyal. elég ha egy önkormányzatnál ez végbe megy.

-- a harmadik, hogy valamilyen tudományos műhely kezdeményez. ebben az esetben politikusan azt kell hangsúlyozni, hogy kifejezetten segíteni akarják a kormányt, és a kormányzó urat.

-- van egy negyedik: a népfelkelés. azt jelenleg kizárnám.

mindhez kell a belföld mellett külpolitikai támogatás. nekem ez egy hobbiprojekt. biztosan nem fogok pártot alapítani. lehet, hogy majd leírom ezt részletesen. és elküldöm az összes pártirodának. kezdjenek vele valamit. de a második-harmadik szintet favorizálom.
unionista (törölt) 2013.10.02 15:29:32
@panelburzsuj:
itt a probléma az, hogy nem lehet úgy önkormányzatiság, hogy minden pénz helyben maradjon. mert akkor az 100-200 miniállamot jelentene. nem lehet ugyanazat csinálni, mint ami létrejött 1648-ban.
artist1900.files.wordpress.com/2011/09/heiliges-roem-reich-1648.png
de ezt a német fejlődési mintát próbálom adaptálni. egyrészt azzal, hogy minden egyes önkormányzat rendelkezzen valamilyen iránnyal, vagy irányokkal. ahogyan a nemesi családok, vagy a városállamok. persze mindezt felvilágosult módon, modern eszközökkel. az is német minta, hogy ezek alulról szerveződjenek nagyobb egységekbe. de mindezt a modern államisággal (szolidaritással) kombinálva. de nem lehet teljes egyenlősdi. na most ezt a feladványt kell megfejteni.

de nincs arról szó, hogy a háztartás szintje ebben nem vehet részt. és az sem, hogy ez ne érne el a globális szintekre. ha debrecen reformált helvét kanton, akkor rögtön globális szinten vagyunk. debrecen county helyhatóság az európai unióban. közép-európában a tiszántúli (transtheiss) magyar-román eurorégió központja. és azt képzelem, hogy lehetne egy nemzetgazdasági projekt. nem etnikai alapon a magyarokkal szemben szerveződne. még csak nem is a kormánnyal szemben. hanem a magyar közjogi hagyományokból kiindulva, a szabad királyi városok mintáját alapul véve, tekintettel az európai jogfejlődést, a globalizáció kihívásaira, stb, stb. de ezekre konkrét választ kell adni.

lehet, hogy idealistának tűnök. nyilván az is vagyok. de én az elosztáshoz egy konkrét elemi függvényt kerestem, ami bizonyos kritériumokat teljesít. debrecenben városrészekre, utcákra, esetenként ingatlanokra lebontva próbálom kitalálni, hogy mit is kellene tenni. vagy heti rendezvénynaptárt próbálok összeállítani. számomra ezek éppen olyan érdekesek, mint a világfolyamatok. de azért, mert ilyen széles a spektrum ezért ez egy hobbi projekt.
„Jás ti kócipor had, láttam az anyátok! Volna puskaporunk, tudom megbánnátok! Itt lövöldöznénk le, az utolsó lábig, Sosem érnétek el az akasztófáig!” Arany János: A nagyidai cigányok          Csak legörbült a szája Fodor Gábornak,…..
unionista (törölt) 2013.10.01 17:20:13
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
ne legyen, de magyar történelemben elég sok polgárháború volt. mindjárt az államalapítás. alföldi rendezése azért vágta a biztosítékot, mert azt nem fáklyásmenetként mutatja be. az istván királyból székelyföldön egy az összetartozást jelképező vígoperettet csináltak. ami rendben is lenne. csakhogy vajk az erdélyi gyula és ajtony ellen harcolt. a székelyekkel szemben.

jelzem 1848 is egy polgárháború volt. a derék székelyek akkor is a magyar szabadságharccal szemben álltak. védve a feudális jogaikat. most én még csak azt se állítom, hogy feltétlen mindenben petőfiéknek volt igazuk, hanem csak azt, hogy ez egy polgárháború volt. és az összes szabadságharc. bocskai, zrínyi, rákóczi esetén is. a törökök kiűzése sem egyszerűen egy diadal. hanem egy polgárháború. mert volt aki azt mondta, hogy inkább a szultán, mint a császár. és 1956 is egy polgárháború. ez az egész a magyar néplélektől nem idegen.

itt nem nagyon vannak szakszervezeti típusú tüntetések. hanem rendesen gulyáskommunizmushoz hasonló állapot van, amit időnként megszakít egy polgárháború.
unionista (törölt) 2013.10.01 18:00:25
@panelburzsuj:
igen. és összefügg a külpolitikával.

a nagy imre újratemetés se úgy zajlott, hogy egyszer csak kitalálták ezt a politikai vezetők. július második hetére bejelentkezett az amerikai elnök. akkor előtte temessük újra a mártírhalált halt miniszterelnököt. és ott a tömeg többek között azért demonstrált, hogy ez a bush hátha bejelent valami marshall tervet.

a taxis blokád se úgy lett, hogy a kormány szimplán hazudott. az öböl háborús előkészületek miatt szökött felfelé az olaj ára. nem merték bevállalni a folyamatos emelést. majd be kellett volna jelenti egy másfélszerest. de azt meg nem lehetett előre elárulni. mert akkor a magyarok óriás sorokba állva az olajtartalék felét kannákban hazavitték volna. a minisztériumban elővették az ismert szólamokat: "a válság nem gyűrűzik be".

a gyurcsány ellenes tüntetés idején ha nincs budapesten a számtalan európai vezető, akkor biztosan nem lett volna ilyen brutális oszlatás. gergényi egész egyszerűen rendet akart tenni.

minden ilyen eseménynek van valamilyen külpolitikai vonatkozása. ha a fideszt kizárnák az európai néppártból, akkor abból szinte biztosan ribillió lenne. mert nem lehetne mondani, hogy bezzeg az mszp.
unionista (törölt) 2013.10.01 19:07:54
@susu64:
elvben budapest lehet az a hely, ahol egy tüntetésen a nép az összes ellen vonulhatna. de arra jelenleg végképp semmi esély. nekem úgy tűnik, hogy a főváros lett az országnak a polgárosodni legkevésbé sem akaró leggyengébb láncszeme. aztán ez lehet, hogy majd hirtelen megváltozik.
Gyorsan átfutva a 2014-es költségvetés tervezetét, megnyugodtam: jut pénz a Piarista Rendtartomány fejlesztéseinek támogatására, a Győri Evangélikus Egyházközség Insula Lutherana fejlesztésére és a tucatnyi standionra és sportcsarnokra is (baráti városokban, persze melyik nem…..
unionista (törölt) 2013.10.01 17:22:40
@mahet:
ők meg adókedvezményt kapnak. szóval nem olyan egyszerű ez.
unionista (törölt) 2013.10.01 17:26:26
@Shenpen:
az érem egyik oldalát akarod meglátni. itt az van, hogy a multik adókedvezményt kapnak. a maszekok csalnak. érdemtelenül leginkább a csókos haverok gazdagodnak.

a teljes kedvezményrendszert át kellene gondolni. nem csak a szociális elemeket. hanem azt a cca. 3.000 milliárd forintot, amit a költségvetés erre a célra elkölt.
unionista (törölt) 2013.10.01 18:05:35
@neoteny:
egész pontosan járulékkedvezményeket kapnak. shenpen bérpapírjára felvezetik a sok levonást. de az valójában nem vonják le tőle. mert megállapodtak a támogatás összegében. a maszekok ezt a pénzt szimplán elcsalják. na most ez a rendszer így nem igazságos. de ha a maszek nem csalna, akkor se lenne igazság. mert a munkabérek nem egyenlően vannak kompenzálva.
Felkínáljuk vitára a tisztelt kommentelőknek az alábbi módosított anyagot, amelynek végleges verziója alapján az Ez a Mi Hazánk mozgalom és pártja (az utóbbi) kormányra kerülése esetén költségvetési döntéseket javasol majd a parlamentnek a 2015-ös pénzügyi évre…..
unionista (törölt) 2013.10.01 13:20:22
@neoteny:
lehetne a fejlettség négyzetgyöke. csak azt már a népek nem értik.

ha mondjuk egy agglomeráció országos viszonyításban 200%-os fejlettségű.

A) (200%+100%)÷2 = 150%
B) sqrt 200% ≈ 141% (meg ne kérdezd hogy jött ki)

75% fejlettségi szint mellett:
A) (75%+100%)÷2 = 87.5%
B) sqrt 75% ≈ 87%

50% fejlettségi szintnél:
A) (50%+100%)÷2 = 75%
B) sqrt 50% ≈ 71%

meg kellene nézni, hogy ezeknek a négyzetes átlagoknak az összege mit eredményez. ezt se lehet tartani a végtelenségig. lehet, hogy már kezdetben megbukik. de mondjuk egy 7 éves költségvetési ciklusra ezt meg lehet finanszírozni. utána lehet az uniós átlaghoz viszonyítani. a felzárkózásnak kell, hogy legyen valamilyen elemi matematikai (közgazdasági) modellje. nem lehet azt mondani, hogy megoldja a kereslet és a kínálat. mert az mindent megold. na, de mindegy.
unionista (törölt) 2013.10.01 15:56:27
@neoteny:
ezek nem zárják ki egymást. a gdp tizedét egyenlő módon osztanám el. azért ennyit, mert ennyit követel ki segélyként a választó alanyi jogon. ez a tapasztalat.
www.wolframalpha.com/input/?i=hungarian+gdp+per+capita+in+huf+per+10+per+12
nagyjából ennyi a rendszeres szociális segély, és a minimálnyugdíj összege.
egy összetett elosztási képletet írnék fel. amit nagyjából mindenki elfogad. hogy rendben ennyi jut úgy, hogy figyelembe vesszük a lakosságszámot és a teljesítményarányosságot is. bele kell írni az önkormányzati törvénybe. ajánlásokat kell tenni, hogy egyes feladatokra minumum, vagy maximum mennyit lehet költeni. a törvény kijelölne egy pályaíveket. és azon belül az önkormányzatok dönthetnének, hogy mi a prioritás.

ez ma nem így működik. ha a miniszterelnöknek a stadionépítés a hóbortja. akkor nyilván mindenki akarna szeretne egyet. és mellé valamilyen "akadémiát". mert az neki plusz pénz. simicska lajos vasúti pályát újít fel, akkor mindenki azt mondja, hogy jöjjön ide. itt csaljon. nem számít mennyit. inkább legyen felújítva a pálya, mint ne legyen. így viszont sohasem polgárság érdeke érvényesül hanem a kormányzóé.

lényegtelen ez. felejtsd el. inkább filózz azon, hogy mi az ingyenesség. szia.
unionista (törölt) 2013.10.01 16:48:58
@neoteny:
egy képletnek lehet több tagja lehet.

f(x)=(1+sqrt(x))÷2
ahol x a gdp arányos fejlettség
f(x) pedig az elosztás szorzója.

f(2.00)≈1.2
f(1.00)≈1.0
f(0.75)≈0.9
f(0.50)≈0.8

ez azt jelenti, hogy az átlagos fejlettség duplája mellett 1.2-szeres pénzhez lehet jutni. ez nagyjából budapest. nem marad minden ott, de az átlagnál 20%-kal mégis csak. mert budapest jobban teljesít. az átlagos fejlettségnél nem is veszünk el, de nem is osztunk. a leszakadók kapnak pénzt, de mindenki érdekelt marad a felzárkózásban.

nem orbán viktor dönti el, hogy mennyi pénz jusson felcsútra. hanem egy képlet mondja meg, hogy mennyi jut a bicskei kistérségbe. aztán azzal kell gazdálkodni.
Kialakult az X-Faktor mentorházának mezőnye, 24+1 előadó eset egymásnak még nyáron, hogy kiderüljön, melyik 12 (inkább 13) jut be a tehetségkutató élő adásába. A felvételek most hétvégén kerülnek majd adásba, azaz vasárnapra már mindenki tudni fogja, hogy kik jutottak…..
unionista (törölt) 2013.10.01 14:54:45
„Végre újra Nemzeti Színház lett a Nemzeti Színház!” – veti oda a taps végén pink mentét viselő partnernőjének egy szakállas úr. Vidnyánszky kétségtelenül beköltözött, és merőben más színházat csinál, mint elődje. Az első bemutató alapján úgy tűnik, nem…..
Élőben közvetítünk a Méltányosság blogon az osztrák választásokról! Ma este kiderülhet, hogy valóban egy trendfordulóról van-e szó - az Ausztriában a nyolcvanas, Németországban a kétezres évek óta tartó kispárti erősödés megfordul, és újra erőre kapnak-e a…..
unionista (törölt) 2013.09.29 22:34:30
@Nyekenyóka.:
az fpö a magyar pártok közül leginkább a fideszhez hasonlít.
A Kecskeméti Törvényszék törölte a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választás eredményét, az ötből egy (a 32.) szavazókörben meg kell ismételni a választást. A szombati dátumú végzés szerint a bíróság a rendelkezésére bocsátott videófelvétel alapján…..
unionista (törölt) 2013.09.29 22:17:29
@zdanee:
a probléma, hogy az ország ügyes-bajos dolgaira nem nagyon van általános megoldás. és ha mégis, akkor az többnyire ütközik a közakarattal, vagy a szakértők többsége ellenzi. ez a bökkenő: össznépi megoldás nincsen.
unionista (törölt) 2013.09.29 22:20:54
@draft21:
van valami 150 méteres korlát. annál közelebb nem lehet menni. de ez csak félinformáció. meg nyilván addig még átírják ezeket. attól függően, hogy milyen lesz a hangulat.
Tegnap óta zajlik Rákay Philip egymilliárd forintos rémálma, a csujogatós, pendelyes, erőspistás hagyományőrzés szellemében készült monstre Itthon vagy - Magyarország szeretlek!, majd meglátjuk, milyen nézettséget bírt hozni. Na jó, csak hülyéskedünk, a statisztikai…..
Némi perpatvar tört ki a blogon és kívüle a múltkor közölt költségvetési tervezetünk "populista" fejezete kapcsán, amelyben megajánlottuk 2015-re a bruttó 4 millió Ft alatti keresők 10%-os bérkompenzációját (hogy egészen pontos legyek). Konzervatív-liberális szemmel első…..
unionista (törölt) 2013.09.29 19:39:39
@Makkasz:
mondj már a közéletből egy ügyet, amire schiffer andrásnak bármilyen megoldási javaslata volt. mitől "felkészült", mitől "értelmes"? egy példát mondanál?
unionista (törölt) 2013.09.29 20:36:29
@Makkasz:
értem. tehát van valaki, "felkészült", "értelmes", az "ügyek érdeklik". csak így nagy hirtelen semmi sem ugrik be, hogy egy olyan probléma sem, amivel kapcsolatban schiffer andrás nem semmitmondóan nyilatkozik, hanem valós megoldási javaslata van.
unionista (törölt) 2013.09.29 21:12:05
@Makkasz:
aha, "nem ment bele az együttbe". valamit nem tett meg. egyébként magánügy, hogy megteszi, vagy nem. gondolod schiffer andrást innovatívnak, úgyszerűnek, eredetinek. sajnos nem tudom ki a "bernadett", de nyilván nagyon jól szétszopatta a "paprikajancsit". szuper.

felteszem van érettségi vizsgád, sőt valószínűleg egyetemi végzettséged is. a közélet iránt is fogékony vagy. típuspéldája vagy annak, hogy miért ne várjunk a többségtől önálló közéleti gondolkodást.