Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lapuli

0 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Serbia Insajd: Mladić-dosszié Az etnikai tisztogatás indítékával elkövetett tömegmészárlás vajon mi? Előreláthatólag az a Christoph Flügge lesz Ratko Mladić hágai perének főbírája, akit korábban amerikai bosnyák emigránsok követelésére tiltottak ki Karadžić…..
Lapuli 2011.05.31 12:38:24
Ne haragudj, de szerintem abszolút téves az értelmezésed. 1. az inkriminált interjúban kifejezetten azt mondja, hogy Srbrenica ügyében nem kíván konkrétan nyilatkozni. Innentől kezdve azt állítani, hogy azt nyilatkozta, hogy nem volt népirtás, háááát...

2. jogi kategóriákat értelmez az interjúban, hogy egyik vagy másik rémtett melyik kategóriába tartozik. Ahogy pl. az orvos is különbséget tesz a bőrrák és a tüdőrák között, igaz a jog nem ennyire egzakt tudomány (illetve szorosan véve nem is tudomány).

Végül: lehet abban némi igazság, hogy szoros értelemben véve csak a zsidő holokauzt felel meg a népirtás kritériumainak. Ugyanis ott valóban az volt a program, hogy a zsidókat en bloc el kell tüntetni, ezért a németek által megszállt területeken is beindult a gépezet. Ezzel szemben a többi, itt felhozott esetben a cél egy adott terület kisebbségtől való "megtisztítása" volt, pl. a törökök célja nem a világ valamennyi örményének kiirtása volt, Srebrenica esetében sem fogalmazódott meg a Skandináviában élő bosnyákok megölése, és a partizánok is "csak" a Vajdaságban kegyetlenkedtek, nem volt céljuk a Magyarországon élő magyarok elpusztítása, sőt, talán még a Vajdaságban élő összes magyar elpusztítása sem. Megjegyzem, még ha szélesen is értelmezzük a népirtás fogalmát, akkor is kérdéses, hogy értelmezhető-e Srebrenica népirtásnak, hiszen a nőket és a gyerekeket "futni hagyták". A vajdasági magyar kegyetlenekedések pedig szvsz a közelében sincsenek ezeknek: a civil lakosság általi, magyar katonák elleni támadások jogtalan, önkényes és szégyenteljes megtorlása volt, amelynek ártatlanok is áldozatul estek (illetve ilyan értelemben mindenki ártatlan volt, hogy bíróság nem mondta ki az ellenkezőjét, de feltehetően voltak olyan áldozatok is, akiket egy törvényes bíróság bűnösnek talált volna). De ebben az esetben a fő mozzanat nem az etnikai tisztogatás volt. A partizánoknál az etnikai motívumot egy fokkal erősebbnek érzem, de ahhoz képest, amit a csetnikek tettek volna, ha helyzetbe kerülnek...na, az lett volna csak a népirtás (tág éretelmben, de szűk értelemben nem, hiszen nem jöttek volna át a határon).

Ha Mladicsot bűnösnek találják, a minősítéstől függetlenül nem hiszem, hogy ne kapna életfogytiglant, mert ha bűnös ebben a mészárlásban, az biztosan megér ennyit.
Lapuli 2011.05.31 13:10:46
@Szocio Pata (kikvogymukblog): Világos, persze, hogy nem lett volna reális a Skandináviában élő bosnyákok legyilkolása...de szvsz reális lehetőség esetén sem lett volna cél ilyesmi. Magyarul, egy etnikailag homogén, megfelelő határokkal rendelkező állam megvalósulása "elegendő" lett volna. Talán valamivel reálisabb plda: ha mondjuk horvát részen maradnak mondjuk bosnyákok, akkor az nem zavarta volna őket.

Ráadásul, mint mondtam, a körülményekből még ez a szándék sem vezethető le egyértelműen. Srebrenicában hadrafogható korú férfiakat gyilkoltak le, akik ugyan nem voltak tagjai reguláris alakulatoknak, illetve jó részük feltehetően irreguláris alakulatoknak sem, de potenciálsian bennük volt a lehetőség, illetve tudomásom szerint voltak is irreguláris alakulatok. Ezért én a srebrenicai bosnyák férfiak helyzetét leginkább a hadifoglyok és a civil lakosság helyzete KÖZÉ helyezném. Ezt támasztja alá a nők és gyermekek elengedés (köztük termékeny nők és a jövőben nemzőképes férfiak) Na mármost, a hadifoglyokat se lehet megölni, kínozni stb.,tehát, ha Mladics bűnös, akkor ezzel a 8-9 ezer emberrel el kell számolnia. Ez pedig biza jó eséllyel életfogytiglan, azaz élve nem jön ki a börtönből.

Hozzátenném, hogy egyetértek azokkal, akik szerint nincs többféle szenvedés, egyféle, emberi szenvedés van, függetlenül a mögöttes ideológiától, illetve az áldozatok számától (hiszen az egyén szenved elsősorban). Ettől még "jogászkodni" lehet és kell is, hiszen szerintem nem lehet homályos kategóriák alapján elítélni valakit.
  Nem kisdolog miatt kértek eltávot a bokorba, mint Cool Hand Luke. Nem gázoltak át egy trópusi dzsungelen, mint Pillangó. Nem szimuláltak mint a Profi. Nem bontották ki a falat Rita Hayworth mögött, mint Tim Robbins a Remény Rabjaiban. Nem párologtak a fűtőcsövön, mint…..
Lapuli 2010.10.10 17:17:26
@a művésznő: épp ez az, hogy "szándékos" bűncselekményt kell elkövetni, és méltatlanak kell lenni, és letöltendő szabadságvesztést kell kapni. Ha pl. gondatlan a bűncselekmény, már más kategória. Állampusztán tipikusan a súlyosabb (értsd: halált, súlyos sérülést okozó) közlekedési balesetek okozói vannak, ezek jellemzően gondatlan cselekmények.

Szóval ezek nem elmebeteg sorozatgyilkosok, de még csak nem is piti tolvajok, hanem rendes családapák , akik benéztek valamit vezetés közben, vagy mint a fentebb említett darukezelő, aki elrontott valamit, és emiatt emberek haltak meg.

Mondjuk ez a 20 fős lelépés elég érdekes ennek fényében.
Úgy tűnik, véget ér Szlovákiában a 4 éves rémálom, Robert Fico tragikomikus kormányzata távozni lesz kénytelen a hatalomból. Két hónappal ezelőtt ezt még kokamámorban sem gondolta volna senki. Nagyon úgy nézett ki, hogy a szlovák választók nagy részének mindaddig teljesen…..
Lapuli 2010.06.13 22:42:13
@Roderich: jó, csak tudod, mindig lesz miért igazodni a szlovákokhoz. Ha ebből indulunk ki, sose lesz kedvezményes honosítás. Te amúgy kiváltottad volna a magyar állampolgáráságot? Ha igen: a szimbolikus gesztuson kívül lett volna bármi hasznod belőle?

A másik része a dolognak, hogy Szlovákia ezzel a lépéssel elvágta a külföldön élő szlovákokat (kutatók, művászek, sportolók, pizzafutárok) attól, hogy állampolgárságot szerezzenek abban az államban, ahol élnek (vagy elvesztik a szlovákot). És a sok hülye még tapsol is hozzá. Szerintem ez az igazán beteg dolog.
Lapuli 2010.06.13 23:07:51
@medve19: Igen, de ha igaz a poszt, akkor ők is azt kérték, hogy halasszák el a bevezetést. Vagy tévedne posztíró?
Lapuli 2010.06.13 23:09:49
@medve19: "Egyébként, azut miért nem vetjük föl, hogy a magyarellens megnyilvánulások Szlovákiában a magyar belpolitikai helyzetre negatívan hatott, mert megerősödtek a szélsőséges hangok? " -szerintem ne sülyedjünk le a szimtjükre (mármint a SK politikusokéra)
A Jobbik majálisáról szóló indexes cikket (Vona Gábor nem finnugor) olvasva jutott eszembe egy érdekes diagram, amit gyorsan elő is kerestem. 2008-ban rakták össze a holland Erasmus egyetemen Európa géntérkepét. (angol nyelvű elemzés itt) Az alábbi képen világosan latszik, hogy a…..
Lapuli 2010.05.02 22:13:31
@flamer: Ez éppenhogy nem a saját véleményem, hanem mások tálalják így ezt a genetikai-témát.
Lapuli 2010.05.02 22:42:00
@flamer: Csak annyi, hogy érthető, hogy sok emberből ellenállást vált ki az, hogy egyesek a magyarság valamifajta felsőbbrendűségét próbálják meg bizonygatni: "előkelő" származás, különleges tehetség, isteni eredetű nyelv stb. Ezzel lehet vitatkozni, alá lehet támasztani tényekkel, kutatásokkal. (Veled ellentétben úgy gondolom, hogy érdemes is, hiszen nem mindenki síkhülye, aki elhiszi. Pl. van olyan tizenéves, aki nem emós lesz, hanem ilyenekben kezd el hinni- de nem szükségszerű, hogy "úgy is maradjon"). Arra hívtam fel a figyelmet, hogy amikor a genetikai rokonságot elemezgetjük, sokan esnek abba a hibába, hogy nagy ügybuzgalmukban már a magyarság létét kezdik el tagadni- közvetve természetesen, genetikai alapokon. Ajánlom figyelmedbe pl. a Szvatopluk lovasszobrot Budapestre! c. Index topikot :)
Lapuli 2010.05.02 23:08:40
@Pipas: A Forma-1-es sikereiket nem is vitatja el senki:)
Csalódott vagyok. Mélyen csalódtam a magyar társadalomban és a politikai szereplők nagy részében. Előre leszögezem, itt nem azon fogok keseregni, hogy miért szerepelt ilyen rosszul az MSZP, (sőt ez determinált volt) Vagy miért nem lépte át az 5%-os küszöböt az MDF, vagy miért…..
w Haza a leállósávban 2007.12.17 07:30:00
  Maradunk kockázatközösségben. Vagyis továbbra is lopunk egymástól. Csak versenyezni ne kelljen.  ..