Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sz...marika

548 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha követtük az eddigieket, akkor teljesen nyilvánvaló, hogyan lett a koftából köfte, és ha ismerjük a történelmet, akkor nyilvánvaló, hogy a csevap a köfte egyenesági leszármazottja. A lepinja pedig elég nagy hasonlóságot mutat a pitával. Nem vagyok nyelvész, de nagy a gyanúm,…..
Varrtam már pár foltvarrásos takarót, de még csak most találkoztam a tűzési folyamattal. Keresgéltem a neten, hogy hogyan is lehetne ezt megoldani, és annyira szép habos-babos takarókat találtam. Gondoltam megpróbálkozom vele. Mivel nincs ehhez való speciális gépem, gondoltam kézzel próbálkozom .…..
Talán most van a júliusi csúcs a virágok között...jó meleg és sok víz, minden adott, hogy viruljanak, Most ők az én büszkeségeim, leánderok, muskátlik,legénykék.   Nagyon szeretem a bazsalikomot, így nem csak főzéshez használjuk, de szegélynövénynek is nagyon jól mutat és persze illatos! S…..
Igaz, hogy ma már ötödike van, de tegnap nagyon sűrű napom volt, s nem maradt időm írini. Megszületett a második unokánk, Julika, ahogy Marci hívja a kis hugát. Éljen soká Julika, és éljen Amerika!!!! A fejem tele érdekes gondolatokkal, Szepes Máriát olvasok...A vörös oroszlánt...aki olvasta ezt…..
Lassan vége a júniusnak is, de az életet élni kell tovább.Ha hőség van , az árnyékba szorulunk, megpróbáljuk elütni az időt kellemesen,  Nem csak uborkaszezon van, de érik a vajbab is, s ha nem szedjük, bizony megöregszik, és élvezhetetlen lesz. Szedem folyamatosan, még tart, virágzik, és nem…..
Két könyv, amit még ebben a hónapban elolvastam. Mindkettő krimi, s én egyikről sem tudtam , hogy az lesz. Nem voltak rossz könyvek, de én nem vagyok egy krimi faló, ha olvastam is ilyent, a legegyszerűbbet. Elizabeth Little:Amíg a lányod voltam...Egy elkényeztetett lány fiatal éveiben annyira el…..
sz...marika 2016.02.14 10:12:59
Egész biztosan elfogynak, elfogytak szalag nélkül is a fánkok. De szívből ajánlom a sokéves receptemet. Igazából elég, ha a tej langyos, én nem görcsöltem soha az előmelegített alapanyagokra fánk ügyben,a blogomon leírtam a tapasztalatokat is.
szmari.blogspot.hu/2009/02/szalagos-farsangi-fank.html
Az a fontos, hogy kiszaggatva eleget keljen, és ne is túl sokat. Nekem átlagban ez 30 perc.És még az olaj hőfoka, de azt egy megkelt "hulladék"darabkával le lehet tesztelni. A másik fixa ideám :-) hogy a sok tojássárgája ront a keltek állagán. Csak az olajban sültekbe használok, de ezekbe is egész tojásokat,egyéb kelt tészták nálam tojás nélküliek.
És biztosan működik alkohol nélkül is, szintén tapasztalat, de tavaly pl. valami pálinkát löttyintettem bele, mert nem volt itthon rum.
Sokáig sütni se kell, a könnyű kelt tészta hamar átsül, persze megfelelő hőfokot azért tűzhelyenként el kell találni. Remélem adtam egy kis kedvet hozzá. Az a baj, hogy ezzel a nagy klasszikussal kapcsolatban sok a régi berögződés, és sokan ezért tartanak tőle. Pedig nem kell. Sok sikert hozzá :-)
Olyan erősen fénylik Vince, hogy nem tudok ma egy rendes képet készíteni. Hát ennyi tellett tőlem. Elolvastam egy fantasztikusan jó könyvet , még a hét közepén befejeztem, de mindig közbe jött valami, hogy lefotózzam. Vettem még egy csomag indián kekszet, hogy meg tudjam mutatni Margitnak azt is.Ma…..
chilii & csoki Mákos csokis szelet 2009.04.06 21:28:00
Azt kell mondjam, hogy régóta nem sikerült már ilyen szépen süteményem, mint ez a mákos. Még valamikor karácsony előtt vettem egy újságot, telis-teli szebbnél szebb fotókkal, ígéretes receptekkel, de igazából ennek a sütinek a képe csavarta el a fejem annyira, hogy majd…..
Nagyon finom ez a süti! Igaz, most nem torta formában készítettem, mert nekem sosem fér bele az összes krém/ talán kisebb a formám/ s így mindig maradt egy kis tál túrókrémem is.Igaz, az sem maradt meg soha, mert megettük, de most ez kissé nagyobb adag lett, és több szelet is ebben…..
sz...marika 2015.08.26 13:31:34
@Amerika24:

Nagyon kedves vagy, köszönöm, de az azért nem :-) Lelkes amatőrként kezdtem, nem mondom,hogy be is fejeztem, de a lendület alábbhagyott.
Tudod a zsenikbe művészi hajlam is szorult, ők mindenféle versenyekre, pályázatokra képesek alkotni. Engem csak a praktikum vezérelt,hogy többnyire használható(használati) darabokat varrjak maradékokból, újrahasznosított rongyokból.

Már majdnem nosztalgia nekem is az igazi foltvarrós korszakom. A honlapon látom én is csak egyben foltjaimat. Szép napot!
   Az első W.Wharton könyvem, de már be is szereztem az utánpótlást, mert most az Alexandrába három könyve is le volt szállítva. Ez a könyv egy jó vásár volt, értékét talán nem is lehetne pénzben kifejezni. Ahogy a jó ennivaló eteti magát, a jó könyv meg olvasatja…..
Ha annak alapján tartanám számon az életkoromat, ahány születésnapi tortát eddig sütöttem magamnak, lazán letagadhatnám az éveim számának legalább felét :) Ez a recept annak idején elsőre telitalálatnak bizonyult a kis könyvecskémből, és minimális módosításokkal ma is a…..
sz...marika 2014.07.08 18:33:10
@t3v, az okostojas:

Valahogy én is így jártam, a vaj után lőttek a habomnak :-) azóta nem is próbáltam.

A vizesbe viszont csak belevágtam, az én fekeerdeimhez egy vizes piskóta jár, aztán a régi cukrászkönyvemben azt mondja a vizes piskótánál, hogy: az egész tojásokat a cukorral habosra, közben adjuk hozzá apránként a vizet...a végén én is kézzel kevertem bele a kakaós, sütőporos lisztet. És működött. ( Csak tudnám milyen megfontolásból kevertem évtizedeken keresztül külön a sárgáját, és a fehérjehabot? Nyilván a családi hagyomány szerint)
Ugyanez a könyv ( Sütemények tészták könyve III.) azt írja, hogy a a zsiradékot felolvasztva, langyosan, mindig a liszt után keverjük a masszába. Na,ezt kellene még kis adagban talán megpróbálnom.
De a Te módszeredet fogom előbb bevetni, az jobban hasonlít az eddig megszokotthoz ...

Nekem még nincs egy éves a masinám, de imádom, pedig azt hittem el vagyok én nélküle:-) Érdekes, hogy a "kényesebb" kenyér tésztától tartottam, és azzal végképp nem volt gondom, a piskótákkal akadtak problémáim.

Elnézést, hogy hosszúra sikerültem...
Köszönöm a konzultációs lehetőséget! :-)
További kellemes, sikeres okoskodást ! :-)
Ez az első bejegyzés, amit automatikusan hoztunk létre. Vázlatban van, így csak a blogod tagjai láthatják. Próbáld meg átszerkeszteni, ha sikerült akár törölheted is és kezdődhet a blogolás.Kérdéseket és észrevételeidet a support@blog.hu címre tudod elküldeni. Jó…..
Gondolnád, hogy sütéshez nincs is szükség tojásra? Annyira megszoktuk régi, közismert receptekben a tojás használatát, hogy azt is hisszük, kötelező alapanyag süteményekben, pedig nem is. A tojás általában a ’’kötőanyag’’ szerepét tölti be tésztákban, viszont…..
sz...marika 2013.11.10 12:54:57
@Balboadream:
Üdv! Engem az almaszósz "hozott" ide, és közben beleolvastam a kommentekbe.
A kelt tészták kiválóan működnek tojás nélkül. Sőt, szerintem jobban, mint tojással.

Nem igazán értem, hogy nagyanyáink miért ragaszkodtak hozzá,( a sok tojáshoz) gondolom csak a színe miatt.Tapasztalatom szerint a tojással készültek másnap, vagy hidegen sokkal kevésbé jó állagúak, mint a tojás nélküliek.
Tudom, ez egy jófajta regénycím, de ez van :-(  A http://sz-pont-marika-foltos-dolgos.freeblog.hu/  blogom 4 év munkájával eltűnt. Frissítés: 2013.10.03.  Jelentem, ma működik!!! (csak el ne kiabáljam) Elkiabáltam...:-( Nem mondhatnám, hogy hirtelen, vacakolt…..
Az importálás automatikusan történik, blog.hu-s blogod adminfelületén a Beállítások/Motorháztető menüben töltsd fel az importfájlt és kövesd a rendszer utasításait. További részletek itt! ..
...  akkor  könnyű magot fogni:-)) Meglepődtem rendesen, mikor a borítékot kibontva ezzel szembesültem.   sárgaparadicsom mag Edit sógornőmtől:-)   Köszönöm kedves sógornőm ezt a meglepetést!:-)) Ha jó lesz a termés viszünk kóstolót:-)) (Mónikának…..
...mert itt van az ősz:-)) itt van újra...                                                                   őszi…..
...befelé. Mert vége van a nyárnak...   macska...hm...izé...paprika és paradicsom (utóérlelő) :-) ..
Gondolatok...:-) Maisie tudja... 2012.10.05 21:40:08
...Henry James regénye is régóta várakozott, valamiért mindig elodáztam. Talán, mert belenézve, beleolvasta, túl "tömények" tűnt. Aztán csak sort kerítettem rá, mert ugye a kíváncsiság nagy úr, de ebben az esetben újabb kíváncsiságot szült. Az íróról nem sokat sikerült…..
Gondolatok...:-) :-))) 2012.09.29 19:26:00
  ..
Választott anyagokból, ahogy kérte az újdonsült  gyógypedagógus "tantónéni"  :-)) neszesszer, textildoboz, tároló, bármitartó:-)) ..
......cipzáras, zsebes, rekeszes,  puha. Választott anyagból, ahogy kérte a Középső gyerek. :-))   netbook táska (netbook bag) ..
Gondolatok...:-) Freeblog gondok... 2012.09.13 19:24:59
...voltak, vannak és minden bizonnyal lesznek is. Ezért, én kérek elnézést! :-)) Esetenként, főleg esténként, igen nehéz, olykor lehetetlen megnyitni a blogomat,  sokszor csak az olvasóimtól értesülök erről, ha épp nincs arrafelé dolgom. De, ha épp arrafelé lenne dolgom…..
Gondolatok...:-) :-) 2012.09.12 21:15:54
   ..