Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Novosapiens

111 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tökéletes találós kérdés, hogy: hol készült az alábbi fényképfelvétel? Bár helyesebb volna úgy kérdezni: miről készült? Első ránézésre a Hubble űrteleszkóp fotójának látszik, amely egy távoli galaxisban keringő exobolygó felszínét ábrázolja. De ezt rögtön ki is…..
Kísérletek nélkül a tudomány képtelen volna előrelépni, hiszen az elméletek megalkotásához tapasztalatokat kell szerezni, s a teóriákat a gyakorlatban is igazolni kell. Időnként a tudomány szolgálatába önkéntesek szegődnek, akik bizarr, sőt őrült és az életükbe kerülő…..
Ha hiteles a forrás, márpedig ezzel a névvel, Trust me I'm a Biologist (Bízz bennem, biológus vagyok), mi más is lehetne, akkor a magad mögött hagyott salak kupac a következőket tartalmazza: 75% víz, 8% emészthetetlen rost, 8% elpusztult baktérium, 4% zsír, 4% só, 1% fehérje. És egy…..
A bálnák, a denevérek és még az imádkozó sáskák is használják az ultrahangot szenzoros irányító rendszerként. Egy friss tanulmány szerint azonban az ultrahang képes az emberi agytevékenységet is modulálni, és erősíteni a szenzoros érzékelést.A Virginia Tech Carilion…..
Bármennyire is meghatározó manapság a technika a harctereken, végül egy területet csak úgy lehet birtokba venni, ha a katonák odamennek, és elfoglalják. Ez pedig mindig eredményezhet olyan helyzeteket, amikor a sebesült vagy harcképtelen embereket el kell távolítani a harctérről,…..
Robert J. Nemiroff, a Michigan Tech (michigani műszaki egyetem) asztrofizika professzora és tanítványai ki akarták deríteni, hogy lehetnek-e időutazók közöttünk. Nem számítottak átütő sikerre, de egy próbát megért, hogy kidolgozzanak egy módszert a halvány lehetőség…..
Az illat kellemes, a szag semleges, a bűz undorító – az orrunk receptoraival érzékelt ingerek megkülönböztetésére nagyjából ennyi elvont fogalmat fedő szó áll a rendelkezésünkre. Az összes többi érzékszervünk esetében ez könnyebben megy. Színeket látunk és nevezünk meg…..
Tavaly decemberben ünnepelte fennállásának 25-ik évfordulóját a Supercomputing (SC) Conference, a nagy teljesítményű számítástechnikával (High Performance Computing – HPC) foglalkozó konferenciasorozat. Ennek örömére a szervezők összeállítottak egy idővonalat (lásd a…..
Ideje lesz megtanulni, hogy mit jelent az eddig legfeljebb csak orvosi kezelésekről ismerős (EMG), azaz elektromiográfia, mert az eszközeink jelentős részét lehet, hogy hamarosan ennek segítségével fogjuk irányítani. A Microsoft már évekkel ezelőtt kifejlesztette az Xbox…..
Az amerikai geológiai kutatószolgálat (U.S. Geological Survey – USGS) legfontosabb feladata tudományos szervezetként, hogy információkat gyűjtsön a természetes ökoszisztéma és a környezet egészségi állapotáról, a természetes kockázatokról, veszélyekről, a természeti…..
Amy Muise kanadai szociálpszichológus azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy kutatásai kimutatták: a Facebook féltékennyé tehet. Vizsgálódásai középpontjában azóta is a szexualitás áll. De nem csak a technológia randizásra gyakorolt hatását elemzi, hanem többek…..
Novosapiens 2013.12.23 07:48:18
@cso zsi: :))
Cary and Michael Huang, egy középiskolás kaliforniai testvérpár úgy döntött, hogy megrajzolja a létező világ mércéjét. Egy ingyenes 2D CAD szoftvert felhasználva el is készítették az interaktív animációt, amelynek első változatával már tavaly nyáron előrukkoltak. A…..
Ha azt akarjuk, hogy jók legyünk matekból, akkor gyakorolni kell, méghozzá a matematika minden fajtáját – mutatták ki a trondheimi Norvég Természettudományi és Műszaki Egyetem (NTNU) új kutatásai.Jó matekossá valószínűleg az tesz valakit, hogy szereti a számokat, érdeklődik…..
Nemrégiben jelent meg egy negyven év kutatásait összegző könyv, amely a gyerekek veréssel való nevelésének hatásait és következményeit taglalja. A szerzője Murray Straus, a University of New Hampshire szociológia professzora, a Family Research Lab (családkutató laboratórium)…..
Néhány nappal ezelőtt a hollandiai székhelyű magán űrvállalkozás, a Mars One bejelentette, hogy reményeik szerint sikerül felépíteni azt a technológiát, amely a Marsra történő első magánexpedícióhoz szükséges. A cég megállapodás kötött két jól ismert űrtechnológiai…..
Az amerikai haditengerészet drónok elleni energiafegyvert állít hadrendbe, amelyet 2014-ben már használni is akarnak a Popular Science beszámolója szerint. A Kratos rendszer egy lézeres távmérővel beméri a célpontot, majd az energiafegyverrel tüzel a robotgépre, s „megsüti” az…..
Egy játékbolt Magyarország leggyorsabban fejlődő (technológiai) cége. Ez elég képtelenül hangzik. De mégis tavasszal „Az Év Internetes Kereskedőjének” választotta az evker.hu zsűrije (ami a legnagyobb szakmai elismerés), kora ősszel az Árukereső közönsége az „Ország…..
Ritkán történik meg, hogy egy merőben új járműfajta jelenik meg. A Volocopter, az elektromos meghajtású helyből fel- és leszálló (vertical take-off and landing – VTOL) légiközlekedési eszköz azonban ilyen. Első ránézésre úgy néz ki, mint egy helikopter, de nem rotorok emelik…..
Két gén kiiktatása a hím egereket terméketlenné teszi, mert megakadályozza a sperma tovahaladását az ondóvezetékben – igazolta egy elméleti eredmények bizonyítását szolgáló ausztrál tanulmány. Ez pedig hosszú távon igen jó hír lehet azoknak a férfiaknak és nőknek is,…..
- Einsteint megérteni szinte lehetetlen – mondja a közember. - Ugyan, dehogy! Jer velem, és minden világos lesz – vágja rá Michio Kaku.És csakugyan.Szinte pontosan 100 éve annak, hogy Albert Einstein (akkor a zürichi technikai főiskola tanára) levélben kérte a Nap elismert…..
Novosapiens 2013.12.03 15:43:08
@gzeevi: Örülök, hogy megértette a mondatot:)Amely azonban (bár szoktam hibázni) nincs összekutyulva. Ugye így hangzik a szöveg: "Az Annus mirabilist (érthetően) gyakran nevezik csodálatos évnek is. Az ekkor írt negyedik dolgozatában..." Ugye ebből teljesen egyértelmű, hogy az Annus mirabilis nem más, mint 1905 és nem dolgozat. De ha lesz még, aki úgy gondolja, hogy az "érthetően" kifejezés nem elég utalás arra, hogy itt viszonylag két ismert latin szót fordítottak le, akkor kijavítom becs' szóra:) Köszönöm a megjegyzését. NS
Novosapiens 2013.12.04 10:03:22
@gzeevi: Kedves Gabi Zeevi! Nagyra értékelem, hogy vette a fáradságot, és foglalkozott az írás jobbításával. Megfogadtam a tanácsát és változtattam a szövegen. Hozzáteszem, hogy bizonyos dolgok néha elszakadnak az eredeti jelentésüktől, mondjuk azért, mert úgy praktikusabb. (Ezért pl. az Oxford street analógia itt nem állja meg a helyét. Ha lefordítom Oxford utcára, attól nem jutok közelebb a londoni shoppingoláshoz.) Szóval egyszerűbb pl. az Annus mirabilisre hivatkozni, mint pontosan megjelölni, hogy melyik év melyik dolgozatáról, dolgozat sorozatáról beszélünk. Ez a kifejezés ugyanis Einstein esetében (és csak az övében) egyértelműen megjelöli, hogy miről van szó. Nem véletlen, hogy a Wikipedia címaszava is ez: Annus Mirabilis papers. Pontosan az, amit bírált. en.wikipedia.org/wiki/Annus_Mirabilis_papers
Még egyszer köszönöm a figyelmet, amit a cikkre fordított, és a hozzájárulását a javításához. NS
Sokkal több Föld-szerű bolygó van a Naprendszeren kívül, mint azt korábban gondoltuk volna. Ráadásul, ahogy az itt látható xkcd.com által közölt infografika is mutatja a mi bolygónk elég aprócska a nagy átlaghoz képest. A bordó pontok a Naphoz hasonló, a szürkék másfajta…..
A huszadik század elején az orvosok úgy gondolták, hogy a paciensek által készített festmények segítségével jól lehet diagnosztizálni a pszichiátriai betegségeket. Mint kiderül lényegében nem tévedtek, s a művészet, főleg a rajzolás és a festészet továbbra is fontos része…..
Amazon alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos többek között arról ismert, hogy nagy tétekben fogad az innovációra. Legújabb „őrülete” szerint a világ legnagyobb online kereskedése a megrendelt termékeket robothelikopterekkel fogja házhoz szállítani nagyjából 30 perccel…..
Egy jó szundizás – mint ezt mindannyian tanúsíthatjuk – szinte újraindítja az agyat. De szunyókálni legalább annyira művészet, mint amennyire tudomány – állítja a Wall Street Journal. Ugyanis a tökéletes szundi megtervezésekor azt is figyelembe kell venni, hogy milyen hosszú…..
A 2009-es sertésinfluenza (H1N1pdm09 vagy H1N1/09) járvány kevés laboratóriumi vizsgálattal is megerősített halálesetet okozott, így a közegészségügyi válasz sem volt rá túl erőteljes. A járványokkal foglalkozó kutatók egy része azonban nem fogadta el ezeket az eredményeket,…..