Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovacs Nocraft Jozsefne

0 bejegyzést írt és 27963 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
wagmg A háromtest-probléma 2024.10.15 18:52:00
Van ez a Cixin Liu regény, a háromtest-probléma meg ugye a két folytatása, meg a negyedik, amit nem ő írt. A kínaiak csináltak belőle egy sorozatot, megnéztem. Ez az írás erről szól, a kínai sorozatról, de mondjuk a könyv is nagyjából ugyanaz lehet, meg az amerikai netflixes sorozat is. Ja, az is…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.17 07:08:11
@arthurthedent:

Az deep forest elgondolás már csak azért is sántít, mert azt feltételezi, hogy e civilizációk túlnyomó része a fejlettség kb. azonos szintjén áll. Ami egyben azt is jelenti, hogy ezeknél pár nagyságrenddel több olyan létezik, amely még valahol az ősember és a 19. szazad közötti szinten áll.

Ha aztán arra gondolunk, mekkora esélye volt a földi intelligens élet kialakulásának - Hold létrejötte, 65 mill. évvel ezelőtti aszteroida, hogy a két legismertebbet említsem -, akkor ebből az jön ki, hogy a rengeteg velünk nagyjából egy szinten álló civilizációnál nagyságrendekkel több alacsinyabb szinten álló civilizáció létezik, és ezeknél még sok nagyságrenddel több olyan bolygó, amelyen nincs és nem is lesz intelligens élet.

Én nem hiszem, hogy az univerzumnak célja lenne az élet, oláne nem ag intelligens élet létrehozatala. Sztem inkább véletlen melléktermékek vagyunk, és becsap bennünket az antropikus elv.

Ki tudja, talán egy másik univerzum sokkal kedvezőbb az élet kialakulásának, mert pl. picit mások a természeti állandók, és több más elem is képes a szénhez hasonlóan rengeteg összetett molekulát létrehozni. Ahhoz képest a miénk szinte életellenesnek tűnne, miközben nálunk arról megy az agyalás, higy a mi univerzumunk kimondottan az életre van finomhangolva.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.17 10:01:41
@Lorrh:

Mea culpa, mea maxima culpa! Dark forest, valóban.
Okés, öntsünk egyszer tiszta vizet a pohárba. Merthogy nem az van benne. Valami van benne, de az, hogy nem tiszta víz az egyszer tuti. Még csak nem is átlátszó! Megmondom mi a bajom! Az emberek hülyítése, az ostoba félinformációk, a hazugságok, a primitív tévedések terjesztése. Emberek tömege…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.12 14:33:59
Olvasom a cikket:

index.hu/belfold/2024/10/12/budapest-parkolas-fizeto-ovezet-civilek-kozterulet/

és felmerültek bennem a következők:

1) Jelenleg a kerékpárutak az autósok adóiból épülnek. Az autósok adóiból épült és fenntartott utakból is vesznek el sávokat a kerékpárosoknak. Mindezeket a kerékpárosok ingyen használják. Ezt az ingyenességet sürgősen meg kell szüntetni.

2) Ha a közterület ingyenes használata nem alapjog, akkor fizessenek a gyalogosok is! Minden gyalogosba ültessenek be GPS nyomkövetőt, mely rendszeres időközönként beküldi a közterületen töltött percek számát egy központi nyilvántartásba. Természetesen idősávokra lebontva: csúcsidő, félcsúcsidő, normál idő, kedvezményes idő szerinti díjszabással.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.14 17:10:53
@Lorrh:

"Egy bicikli nagyon kevés közterületet foglal egy autóval összehasonlítva"

Ezen logika mentén ha én csak nagyon keveset veszek a boltban, akkor azt ingyen hazavihetem, ugye?
wagmg Mi vagyunk az Istenek 2024.10.09 16:27:36
Gyermekkorom óta imádom a sci-fi-t, ami elég fura, merthogy ugye az ember változik. Szinte minden tekintetben megváltoztam, más a kedvenc időtöltésem, más a kedvenc ételem, más dolgok érdekelnek, mást szeretnék, más érdekel. A sci-fi viszont maradt. Sokszor azon gondolkodom, hogy talán a sci-fi az…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.13 12:26:33
@arthurthedent:

"meg lehet, hogy mérési hiba, puszta random zaj, vagy akármi."

Természetesen lehet. De hát köztudott, hogy egy mérés nem mérés. A zaj nem szűrhető ki teljesen, de vannak bevált módszerek: elég csak pl. a digitális fényképezésben alkalmazott hosszú idejű átlagolásra - meg nem mondom most a szakszerű nevét - vagy a dark frame-re gondolni. Ezek persze csak a szenzor zaját szűrhetik ki.

A csillagászok biztos alkalmaznak egyéb módszereket a külső zajok szűrésére, de ne feledjük, hogy az abszorpciós spektroszkópiánál nem képeket, hanem jelfolyamokat vizsgálnak. Sztem statisztikai eljárásokat alkalmaznak főképp, de most csak tippelek.

A lényeg az, higy nem fognak százalékos pontosságú összetételt megadni, de az egyes elemek vagy vegyületek jelenlétének kimutatasa már nagy eredmény.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.13 14:40:49
@arthurthedent:

"tegyünk már különbséget a tények, a mérések, meg az öteletelés, képzelgés közt, mert rohadtul égetjük a tudományt az ilyenekkel"

Itt nem értünk egyet. Attól, hogy a mérések nem laborpontosságúak, a levint következtetések még nem lesznek képzelgések. Kiváló példák erre azok a kva tavoli galaxisok, amelyeknek nem is lenne szabad olyan jól " kifejletteknek" lenniük csekély 800 millió évvel az ősrobbanás után.

Éppen a csillagászat nem egy kimondottan kísérleti műfaj, itt lényegében kötelező az ötletelés, hiszen a "kísérlet" nem ismételhető meg. De ettől még magyarázatot kell találni ezekre a galaxisokra. Minél kevesebb és pontatlanabb az adat, annal több a lehetséges magyarázat, miközben közülük csak egy vagy akár egy sem helyes.

Vagy ott van a manapság sokat emlegetett Hubble-"állandó", amelyre két különböző módszer következetesen kb. 10%-kal eltérő eredményt ad. Nem részletezem, te is olvastad. Ez pl. nem mérési hiba, hiszen az egyik viszonylag közeli, a másik meg tácoli, CMB méréseken alapul, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy (kozmikus időskálán) jelenleg lassúbb a tágulás, mint volt régebben. Ami kicsit ellentmond a gyorsuló tágulás elméletének. Vagy akármi, nem én fogom megmondani.

Ilyen esetekben sincs ok ötletelésről, képzelgésről beszélni. Valamiképp össze kell békíteni az eredményeket.

Igaz viszont, hogy a publikálási kényszer miatt rengeteg fos jelenik meg még a színvonalas folyóiratokban is, erről S. H. is hosszasan beszélt nem olyan rég.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.13 18:44:14
@arthurthedent:

"Méregetik a mérnökök a távvezeték mágneses mezejét, hogy miért nő olyan szépen a búza alatta..."

Basszus, ezzel bearanyoztad az egész napomat, visszamenőleg is. :DDDD
A szavak végén az ó, ő mindig hosszú. Kivétel. no, nono. Ezt ugyan a szabályírók nem tették hozzá, de kivétel még a nonono, nononono, és így tovább. Az egész arról jutott eszembe, hogy le kellett írnom a tetű szót, és hibásan rövid ü-vel írtam, rögtön alá is húzta a helyesírásjelző, kijavítottam,…..
Az irodákban, gyárakban, közterületeken és még otthonokban is felfedezhető, hosszúkás alakú fluoreszkáló izzók komoly veszélyt jelentenek mind ránk, mind a környezetre nézve. Kiiktatásuk csökkentené a higanyszennyezést, védené a klímát és még pénzt is megtakaríthatna a gazdaságnak. A fluoreszkáló…..
                       „Miért törvényszerű, hogy az exekkel együtt a közös barátok is ugranak? Nem ők mondták kifejezetten, hogy távozzak, hanem valahogy így láttam jónak„ – Ez a kapcsolat már rég le van zárva, viszont Levélírónk továbbra sem érti, miért kell jó barátságoknak is megszakadnia egy…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.07 20:42:48
@God Harald:

youtu.be/lAR7MtRBZ1c

Te csak ne panaszkodj Isonzóra! Lettél volna ott velem Mohácsnál a vesztett csata után. Bal vállamon a megsérült vőlegényemet, a jobb vállamon a lesántult lovát cipeltem haza a csatatérről, miközben a gaz törökök által a menekülők után küldött biodrónok - a begyükhöz kötözött Semtexszel élesített varjak - elől is bújkálnom kellett.
                       ...ám ennek ellenére a barátnő mégse kapott sok viszonzást. Posztolónk utólag bánja a figyelmetlenségeit, és ha megbocsátásra nem is számíthat, legalább annyit szeretne elérni, hogy ne rossz emlékként rögzüljön.                                  Fedezd fel és használd!…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.07 09:49:43
@Andy73:

Olvastam olyan véleményt is vmi szakembertől - nem kőműves szakember volt -, aki szerint éppen a kb. 5-6 évvel idősebb nő az ideális, mert így idős korában nem vagy kevesebbet lesz magányos amiatt, hogy a mosónők és a férfiak korán halnak.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.07 10:51:32
@bz249:

Feltételezem, a huszonéves férfiak ettől még nem vetik magukat tömegesen a milfekre meg a cougarokra.
wagmg Si vis pacem, para bellum 2024.09.26 17:54:01
A rómaiak imádtak nagy bölcsességeket frappánsan rövid szólásokba összefoglalni, aztán a vita hevében ezeket az igaznak elfogadott mondásokat féltéglaként vágni a vitapartnerük fejéhez. Hatékony módszer bár persze igaz, inkább a hallgatóság meggyőzésére volt jó, érvelésnek azért nem mondanám az…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05 21:29:28
@arthurthedent:

"Elmebeteg dolgokat is csinálnak, de ez még nem jelenti azt, hogy semmiben sincs igazuk."

Na ja, Orbán is csinál elmebeteg dolgokat, de ez még nem jelenti azt, hogy semmiben nincs igaza. Csak az olyan Orbán-fóbiások, mint amilyen te is vagy, ezt nem ismerik el.

Apropó, beléptél már a Tisza pártba? Mintha neked találták volna ki. (Nem piszkálódásképp írom, ezt komolyan gondolom.)
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.05 21:35:05
@arthurthedent:

"Nyugat-Németország kapitalista lett, mert nem akartak szocializmust. Kelet-Németország számára nem adatott meg a választás lehetősége."

Az amerikai/szövetséges zónában mertek volna cocizmust akarni.

"Ahová az oroszok betették a lábukat ott vége volt az önrendelkezésnek, a demokráciának, a szabadságnak, az önállóságnak."

Ez igaz. Kár, hogy mostanság ugyanez kezd kialakulni Nyugat-Európában és az USA-ban is, lásd pl. woke-őrület és úgy általában a sajtó- és szólásszabadság durva korlátozása, gyak. Berufsverbot a németeknél.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.06 11:14:40
@arthurthedent:

"Egyrészt rohadtul nem ugyanaz. Másrészt meg teljesen irreleváns."

A végeredmény ugyanaz, ezért rohadtul nem irreleváns.

Pl. Németországban az állambiztonsági hivatal, magyarul a nyugatnémet Stasi hivatalosan is megfigyelés alá vonta az AfD-t. Már kíváncsian várom, mikor hozza létre a német kormány a Schutzstaffel - az SS - utódát.
Ezt a Cassiopeia csillagképben található planetáris ködöt egyesek Delfin-ködnek, mások Garnéla-ködnek nevezik - ki mit lát bele. Szerintem ez inkább egy 700 fényév távolságban víz fölé ugró delfin. A ködöt 1959-ben katalogizálták SH2-188 néven. Eleinte szupernóva maradványnak gondolták az elnyúlt,…..
                        „Volt kölcsönkérés is, amik még mindig nincsenek megadva, tehát nem én voltam a dolgok elrontója” – Mások kapcsolataiba nem szép beleszólni, de amikor azt látod, hogy egy jó barátod folyamatosan ugyanabba a csapdába esik, azért érdemes némi tanáccsal ellátni: a saját…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.03 15:11:48
                       Posztolónk már kifele tartana ebből a kapcsolatból, mert párja lassan teljesen lelakja már őt. A pasi még próbálkozik, sőt, új oldalait is megmutatja, de egyik sem a romantikus fajta, pedig ha legalább egy az lenne, a tériszonya sem zavarná annyira a barátnőt.            …..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01 10:41:56
@God Harald:

Sztem már Paks 3-at is el kellene kezdeni. Mert mire elkészül, Paks 1 második üzemidő-hosszabbítása is lejár. Akkor meg még Paks 3-mal is csak 5GW zsinór marad, ami kevés lesz.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01 12:09:07
@God Harald:

Megkereshetném az angol eredetit, de annyi a magyarból is kiderül, hogy szakembereknek szól, én az angolból sem lennék okosabb - és nem azért, mintha hianyos lenne az angoltudásom.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.10.01 12:11:30
@God Harald:

"Hát érdekes projekt szervezés…"

Mert? Gyanítom, fejetlenség, meg a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal.
wagmg Ez akkor most csalás? 2024.09.02 09:52:57
Elég bosszantó trükközést találtam az egyik legnépszerűbb internetes bolthálózat weblapján. Gondolom a többi is csinál hasonlót, de ez így most nagyon kilóg a sorból nekem. Szóval itt egy kép: Kakukktojás, csalás, trükk, mi ez? Nem Fiskars az biztos... Szóval beírja a vidéki versenyző, hogy…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.05 10:45:18
@arthurthedent:

"nehéz úgy kommunikálni, hogy utólag minden egyes tetves betűbe megpróbálnak belekötni."

Nem tetszik, hogy visszanyal a fagyi?

Amúgy meg hiába méltatlankodsz: előtte nem lehet belekötni, csak utólag.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.08 09:14:15
@0dzsud0:

Akkor nagyon el vagyok maradva, az egyetem óta ez az első alkalom, hogy szóban vagy írásban találkozom a szóval. Igaz, nem élek sűrű társasági életet.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28 20:30:01
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Amennyiben halálos fegyverekkel küzdöttek volna, akkor igen.
wagmg Téves párhuzam? 2024.09.28 09:24:32
Olvastam egy cikket az indexen, gondoltam én is írok pár gondolatot róla, hátha valakit érdekel. Erről a cikkről van szó: Egy (téves) történelmi párhuzam margójára Ursula von der Leyentől kezdve már sokan és sokszor hasonlították az 1956-os magyar forradalmat az orosz–ukrán háborúhoz. Bár…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28 10:05:18
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.28 15:33:23
@arthurthedent:

Csak nem hiánylod a konstruktív kommentjeimet?
Hát régen volt már, hogy ennyire kiakadtam valami politikus beszólásán. Tudjuk, hogy hazudnak, tudjuk, hogy marhaságokat beszélnek, nem akadunk ki rajtuk. Na de kérem... Most ez az Orbán Balázs, akiről azt sem tudtam kicsoda, sikerrel kiverte a biztosítékot. Kiderült, hogy politikai igazgató, olyat…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.27 16:06:02
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Az említett nagyhatalmi garanciák - amelyeket ugyan épp az USA vonakodott megadni a békeszerződés meghiúsítása végett, ám előbb-utóbb rákényszerült volna.

Na de ezt te is nagyon jól tudod, ezért nem is értem, miért kérdezel.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.27 19:01:59
@alöksz róz:

"ellopnak mindent és random agyonlövöldözik az embereket (nők, férfiak, öregek, gyerekek, mindegy nekik), végigerőszakolják az egész országban a nőket, elhurcolják rabszolgamunkára az életerős férfiakat."

Na ez a totál valószínűtlen eset. Rá is jössz, miért?
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.27 23:37:17
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Pár itteni emberkének még elhinném, hogy nem tudja, de te túl intelligens vagy ahhoz, hogy ne légy tisztában a történtekkel, hogy ne lásd a nem is annyira titkolt motivációt.

Én meg a 98 évemmel már túl öreg vagyok ahhoz, hogy így hagyjam magam csuklóztatni. ;)
                       „Címlaplány nem melózik estig, gyakran vasárnap is, nem kell főznie, mosnia, valaki ezeket megteszi helyette. Semmi más dolga nincs, csak szépnek lenni és kímélni magát” – Egy dögös nő mindig zsákbamacska, de az általános tanulságok többnyire megegyeznek: a pasi teper érte,…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.20 17:36:44
@bz249:

A rozsdásodas ellen van egy bevált régi recept, amely emellett a pókhálósodást is megakadályozza.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.22 13:41:52
@vanderkaay:

"Ugyanitt kismacsák, bikram jóga szakkönyvek, El Kamion zarándokút repülőjegyek baráti áron eladók"

Ez teccett.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.26 00:44:00
@Rubasov nertárs:

Elvtárs, van az a vagyon, amely akár egy 5/10-es férfi ágyába is bevonz egy 9...10/10-es nőt. Na jó, biztos nem mindet, de sokat.

De a hírnév is elég lehet. Haydn pl. nem volt jobb 5/10-nél, mégis ragadtak rá a nők Párizsban csakúgy, mint Londonban. Monygyjuk arról nem szól a fáma, hányat próbált fel közülük.
USA (MGM) , 141 perc, Metrocolor, angol Rendező: Stanley Kubrick Producer: Stanley Kubrick Mielőtt kísérletet tennék ennek a nem egyszerű filmnek a megfejtésére (előre szólok, nekem SEM fog sikerülni megfejteni!), hadd osszam meg az olvasóval, hogy a filmet ezúttal egy mesterséges intelligencia…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.22 02:51:15
@gigabursch:

Még ha legalább maga írta volna meg angolul, de a DeepL-lel fordíttatta. Becsületére legyen mondva, ezt oda is írta.

Ám még mindig nem értem, miért angolul írt, ez magyar blog.

Ettől függetlenül vsz. igaza van. Magát a transzcendens lénnyé alakítást Clarke később az egész emberiségre alkalmazta a Childhood's End c. könyvében - azt hiszem, A gyermekkor vége címmel adták ki magyarul.

Aztán előjön még az utolsó Ráma könyvben is, de ott a főhős elutasítja, inkább halálba szenderedik, miközben a robot mutatja neki a galaxis térképét, benne világító pontokként ábrázolva a fejlett civilizációkat.

Aztán ott van az, hogy akik nem hajlandók, azokat vmi rejtett módon sterilizálják, egy külön űrhajóba pakolják, oszt előbb-utóbb majd csak meghalnak.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.22 08:41:41
@moodPedro:

De ugyanarra gondolunk. Egy cm3 ondóban van kb. 150-200 millió spermium, és ha bármelyik másik termékenyíti meg Édesanyám petesejtjét, akkor nem én születek meg. Az egész életem nem történik meg, ahogy nem történt meg annak a párszáz millió potenciális testvérem élete.

Nem tudom, ki hogy van vele, de hátborzongató belegondolni, mennyire magától értetődőnek tartjuk a létezésünket, aminek pedig az esélye egy a párszáz millióhoz volt csak egyetlen dugást nézve is. Mert minden más esetben valaki más írná vagy gondolná ugyanezt, nem én.

Antropikus elv egyénre alkalmazva.

És akkor az egész fajunk nem lenne itt, ha 65 millió éve az az aszteroida csak pár másodperccel előbb vagy később érkezik, így elkerülve a Földet. Vagy egyáltalán nincs is aszteroida.

Kérdés persze, vajon lett volna-e (indexes szerzőknek: lett-e volna) más módja is az ember - vagy más intelligens faj - létrejöttének itt a Földön.
wagmg Homokzsákok 2024.09.17 19:46:28
Megint homokzsákok. Már megint. Valamit nem értek, de nyilván bennem van a hiba. Vagy mittudomén... Szóval úgy tíz évente van egy nagy eső, olvadás vagy ilyesmi. Sok víz. Jön az ár. Ezt csak a politikusok élvezik, mindenki másnak a háta közepére se kell a sáros víz. Akkor aztán a fél ország…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.19 12:23:47
@gigabursch:

"B) Gyökeresen megváltoztatjuk a vízgazdálkodást"

Nyilván ez lenne a tartós megoldás. Ahogy én az ilyentájt megszaporodott írásokból kivettem, gyakorlatilag az árterület egy-két nagyságrendnyi megnövelése lenne a járható út, persze ésszel, víztározókkal. Nagyon tanulságos volt az ezer évvel ezelőtti csatornahálózatról szóló írás, még úgy is, hogy érzésem szerint kicsit szépítettek rajta, annyira tudatosan tervezett nem lehetett.

Csakhogy mi lesz az illegálisan vagy féllegálisan árterületre épített házakkal, sőt egész falvakkal?

Attól is tartok, hogy az árterület növelése révén elvesző mezőgazdaságilag művelt területeket erdőirtással próbálnák pótolni.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.19 20:21:32
@alöksz róz:

Mindkét kommenteddel egyetértek.
fáymiklós Figaróné 2024.09.11 05:48:17
Szép előadás a Covent Gardenből a Figaro házassága, és nem is kellett Londonig utazni hozzá, a Cinema MOMban volt az élő közvetítés, ha jól tudom, ismétlés is lesz belőle. Magyar közreműködő (Kálmán Péter), David McVicar rendezés. Előtte beszélgetés a rendezővel, ahol McVicar azt mondta, hogy ha…..
fáymiklós Félreinform 2024.09.19 06:56:25
Valaki azt mondta, hogy a Rolling Stones a nevét Bob Dylannek köszönheti, az ő számából, a Like A Rolling Stone-ból vették a nevüket. Kicsit gyanús volt, hogy ez időben nem jön össze, előbb alakultak meg az angolok, mint hogy megszületett volna a dal, de annyira tetszett a dolog, hogy elfogadtam. El…..
wagmg Ukrán csapás 2024.09.19 09:18:57
A napokban Ukrajna hatalmas csapást mért egy orosz lőszerraktárra. Vagyis hát a csapás nem volt hatalmas, csak a hatása. Felvétel is van róla, elég brutális. Mindenekelőtt itt a felvétel, először is azt érdemes megnézni.  Hatalmas robbanás A robbanás monumentális volt, a képen látható, hogy egy…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.19 11:45:32
Az emberi faj állítólag cirka száz, késtszázezer éves. Gyanítom, hogy ez alatt az idő alatt zene is létezett, ha egyszerű formában is. Végülis még a madarak is énekelnek, nem? Szóval úgy kétszázezer év kellett hozzá, hogy az emberiség összakapcsolja a zenét a filmmel, a hangot a mozgóképpel. Ezzel…..
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.17 10:12:05
Olvasom, hogy az árterületen lakók panaszkodnak, hogy alig kapnak segítséget.

index.hu/belfold/2024/09/17/arviz-vedekezes-romai-part-homokzsak-hullamter/

Milyen alapon várnak segítséget az életmentésen felül? Érdekes, amikor oda építkeztek vagy ott vásároltak, akkor nem tudták, hogy árterület?

Ismerős pár éve a Mura mellett, árterületen vett bagóért szép nagy házat, belefeccolt vagy 20+ millát a felújításba, oszt amikor elöntötte a Mura, akkor vette észre, higy a tulajdoni lapon vagy az adásvételin ott is áll, hogy árterület.

A végén annyiért tudta eladni, amennyiért vette, a 20+ millát meg elbukta.

Monygyjuk én a helyében inkább védművet építtettem volna a ház köré. Vagy eleve meg sem veszem.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.17 10:18:19
@gigabursch:

Én meg az imént tudtam meg a Wikipédiából, hogy a modern - értsd e századi - tipográfiában már nem használatos az m-dash, "magyarul" valami kvartmínusz vagy ilyesmi.

Pedig korábban milyen szép volt, amikor a hejjesírási szabályzat még asztat is részletesssen előírta, mikor mejjik használandó -endő.

Ha ez így folytatódik, akkor 300 év múlva már eccerű halandó magyar számára is megtanulható lesz a helyesírás.
Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.17 10:22:17
@gigabursch:

Mármint ha 300 év múlva még lesz olyan, hogy magyar, amit erősen kétlek.
Sokat beszéltünk már itt a blogon a nemi betegségek veszélyeiről, vagy arról, miért érdemes évente STD szűrésre menni addig, amíg meg nem állapodtunk egy állandó partner mellett. A kórházi tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokak még mindig úgy gondolkodnak, hogy amennyiben nem észlelnek magukon…..