Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Guild

85 bejegyzést írt és 570 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Első Megjelenés: 1984   A Toon (a Cartoon, rajzfilm kifejezés után) szerepjáték egy belsős poénból indult a Steve Jackson Games berkeiben: a 80-as évek elején egy tervezői megbeszélésen arról beszélgettek, milyen szerepjátékot nem írtak még addig, és Jeff Dee bedobta, hogy nem készült még egy…..
Majdnem 10 éve, 2011 januárjában kezdtem el írni a blogot, ahova olyan rövidebb, kidolgozatlanabb írásokat szántam, ami az lfg.hu-ra nem illett volna. Mint minden hobby projektet ezt is az jellemezte, hogy hullámzó volt az aktivitásom. Volt amikor rendszeresen írtam, volt amikor évekig semmit. Azért…..
A legtöbb szerepjátékban nincs pontosan leírva egy kaland, játékalkalom vagy kampány menete, legfeljebb annyi, hogy a játék kalandokra oszlik, a kalandok kampányba állhatnak össze, illetve a kaland jelenetekből vagy találkozásokból épül fel. A Kések az éjben játékban azonban egy kicsit összetettebb…..
Megosztok pár filet amit magamnak csináltam a játékhoz. Először is itt van egy részletesebb puska, mint amit a játékhoz hivatalosan készült. Az angol eredeti innen leszedhető, de én eléggé átdolgoztam a saját szájam íze szerint. Csináltam egy két oldala segédletet is. Tapasztalaton szerint a…..
A Kések az éjben kockadobás rendszere talán nem annyira különleges, de a dobás nehézségének meghatározása teljesen egyedi. A legtöbb szerepjátékban valamilyen nehézsége van egy próbának, ami általában egy érték ami fölé/alá kell dobni, vagy a siker dobások számának minimuma, esetleg a kudarcot…..
2015 tavaszán beszálltam a Blades in the Dark Kickstarter kampányába, 2017 elején megjött a pdf, majd pár hónappal később a nyomtatott változat is. Ezután majd három év kellett, hogy végre el tudjam kezdeni mesélni. Közben kijött a magyar fordítás Kések az éjben címmel, és született egy remek…..
A Fate Core megjelenése és kipróbálása után elkezdtem írni egy ismertetőt a játékról. Már elég előrehaladott állapotban volt, mikor beelőztek. Ez követően abbahagytam a cikkem írását, de nem rég megint a kezembe került, és arra gondoltam, hogy gyorsan befejezem, és felteszem ide. Hátha érdekel…..
A World of Darkness 25. évfordulóján napvilágot látott a hír, miszerint készülőben van a Vampire: the Masquerade 5. kiadása, amely jelenleg pre-alpha állapotban van. Szerintem nem csak én vagyok úgy vele, hogy igencsak várom már, mit hoznak ki belőle, így arra gondoltam, hogy összeszedek infókat,…..
Most már szokásomnak lehet mondani, hogy a szerepjátékkal kapcsolatban megfogalmazok fogadalmakat az új évre. Ami a tavalyi fogadalmakat illeti, nagy sikerről nem beszélhetünk. A szerepjáték fejlesztéssel teljesen leálltam, inkább a meséim előkészítése vette el időmet. Az LFX-en többet szerettem…..
A rendes év végi – ezúttal Sopront célzó – túra tervezése közben vettem észre a térképen a Braun Nándorról elnevezett magaslat közelében bizonyos Taródi-vár körvonalait. Többször jártam már erre, eddig mégsem nem tűnt fel és most sem illett a képbe. Vár a Lövérekben?…..
Az 1980-as években egy Erick Wujcik nevű szerepjáték tervezőben felmerült az ötlet, hogy a szerepjátékhoz nincs szükség kockára, se semmilyen véletlen generáló eszközre, amit ugyan sokan kétségbe vonnak, de szerintem teljesen igaza van. A dolog azért is különös (számomra),…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 2. helyezett: Ars Magica 1987-ben a Minesota állam beli St. Olaf College-be járó Jonathan Tweet, Mark Rein-Hagen és Lisa Stevens megalapítja az iskola szimbolumáról elnevezett Lion Rampant kiadót. Nem sokkal később csatlakozik hozzájuk John Nephew a…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 3. helyezett: Call of Cthulhu és Trail of Cthulhu Rendben, ez egy kis csalás lesz, hisz itt két játékról van szó. Igaz, hogy kettő a rendszer, viszont egy a forrás, egy a környezet,  egy a hangulat. Az utóbbi tíz évben részemről a Gumshoe rendszer…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 4. helyezett: Apocalypse World A 2000-es évek elején a csapból is a d20 rendszer folyt. Minden műfajban készültek d20 játékok amikkel elárasztották a piacot. Az utóbbi években talán egy kicsit kisebb méretben, de valami hasonló dolog történt az…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 5. helyezett: Dungeons & Dragons Elsősorban az AD&D 2. kiadás, amivel kezdtem, de ide értek bármi hasonlót, pl. a Kard és Mágiát is. Bővebb magyarázatot nem igényel...
Legkedvesebb szerepjátékaim 6. helyezett: Paranoia A Paranoia egy zseniális szerepjáték 1984-ből. Először is azért zseniális, mert teljesen új utat vágott a szerepjáték műfajok világában. Radikálisan szakított a D&D által elindított szerepjátékos hagyománnyal, ahol…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 7. helyezett: Vampire the Masquerade A 90-es évek ütökösként feltűnő nagysikerű szerepjátéka. A Sötétség világa sorozat első és legnevesebb tagja. Olyan új játékosokat vont be a szerepjátékba, akik korábbi játékokkal biztos nem játszottak…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 8. helyezett: Mouse Guard A Mouse Guard jelenti a legújabb tételt a listán, mert jelenleg is ezt mesélem, ezzel játszunk. Először a játék alapjául szolgáló képregényt szerettem meg. Az egerek világa, a kissé lassan folyó, de jól kidolgozott…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 9. helyezett: Changeling the Dreaming Nagyon szeretem a meséket és a mesés történeteket, különösen mikor félig meddig felnőtteknek vagy nekik is való módon mesélik el (pl. Herceg menyasszonya, Elveszett gyerekek városa, Csillagok háborúja, Mátrix).…..
Legkedvesebb szerepjátékaim 10. helyezett: Savage Worlds A Savage Worlds egy méltán sikeres univerzális rendszer. Mindenkinek tudom ajánlani, ha harc központú játékot játszanál, és nem akarod elbonyolítani. Alapjaiban egy nagyon egyszerű rendszerről van szó. Egyes…..
25 éve 1990. májusában kezdtem szerepjátszani, és azóta (néhány hónapos szüneteket leszámítva) folyamatosan szerepjátszom. 25 év alatt elég sok játékkal játszottam. Nem annyival, mint szerettem volna, de elég sokkal. Ezért gondoltam, hogy ennyi idő után képes leszek arra, hogy…..
A szerepjáték közösségen belül több különböző frontvonalon különböző összecsapások voltak és vannak. Ellentétek alakulhatnak ki különböző szerepjátékok rajongói (AD&D vs. Vampire), különböző kiadások rajongói (1st, 2nd, 3rd, 4th, Pathfinder, 5th), de leginkább…..
Más tekintetben nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de a szerepjáték esetében úgy érzem bevált a dolog. Inkább tervekről, elképzelésekről van szó, amiket meg szeretnék valósítani, ezért jó az év elején leírni ezeket, és az év végén értékelni. Először nézzük a…..
Idén rendszeren érkeztek olyan hírek Amerikából, hogy az asztali szerepjátszás ismét fellendülőben van. Megfigyelhető egyfajta hullámzás a szerepjáték sikerességében. A 80-as évek elejének nagy szerepjátékos robbanása után, az évtized második felében visszaesés…..
Ha azt halljuk, hogy egy szerepjátékos sok év játék után kiadja saját házi fantasy szerepjáték rendszerét, akkor valószínűleg lemondóan azt sóhajtjuk, hogy "na egy újabb fantasy heatbreaker a piacon". Főleg, ha azt is tudjuk, hogy az elmúlt években a szerepjáték világ…..