Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bakatorro

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Wooohooo, roppant izgatott vagyok! Egyrészt elindult a szüreti szezon - bár az Irsai Olivért alsógatyában szüretelő borászok postjai ezt már jelezték -, másrészt valami egészen durva forradalom zajlik a zárt pinceajtók mögött. A pince eredeti célkitűzése a történelmi szőlőfajták bemutatása - ezen a…..
bakatorro 2019.10.18 15:09:42
@RAMBO: afene. és valami profil alapján présel, gondolom. van valami infó erről? köszönöm. :)
A 2018-as év bio-növényvédelmi kudarca után a tavalyi szüret borzalmas munka volt: minden fürtből egyenként válogattuk ki az ép szemeket. Ennek ellenére a mustot kóstolva még erősen bizakodó voltam, ami egycsapásra elpárolgott azután, hogy megkóstoltam az új borokat. Leültem a pince elé és felhívtam…..
Szőlőművelés Bormustra 2019.01.14 21:36:45
Megkésve bár, de törve nem (mert idén helyesen használtam a ként) lefejtettük a borokat. Azért szeretek hideg pincében fejteni, mert ilyenkor a seprőn is kiválik a borkő, és egy kemény felületet képez rajta, ami egészen kevés fejtési veszteséget eredményez (egy 300 literes saválló tartályban kb.…..
Szert tettem egy lapszűrőre. Eredetileg önfelszívó borszivattyút szerettem volna venni a fejtéshez, mert a nyílt fejtéskor sok illatanyag eltévozik a borból, de a termékeket megismerve célszerűbbnek látszott egy lapszűrő vásárlása, mert olyan szivattyú van rajta, amit a…..
bakatorro 2018.12.10 08:34:47
@RAMBO: köszönöm a szivélyességed, de találtam egy nagykernél olyat, aminek a szivattyúja hibás volt, így gyakorlatilag féláron megszereztem. mondjuk nincs hozzá nyomásszabályzó, ze mennyire para?
bakatorro 2018.12.10 08:37:57
@kunzoo: köszi, de már megoldódott (-ni látszik). a vörösből nem veszi ki nagyon a színt / tannint a szűrés? a fehérnél elég a 18-as szűrőlap?
bakatorro 2018.12.13 16:42:03
@kunzoo: 18 mikron szemcseméret. "A durva friss borokat fokozatosan szűrjük,
használjunk minél nagyobb mikronos szűrőlapot
előszűrésre, majd utána használjunk fokozatosan kisebb
mikronos lapot." - Digitális tankönyvtár - szűrés.
Megint ősz, megint Mitiszol? fesztivál. Az utóbbi pár évben igyekeztem valamilyen rendszert vinni a kóstolásba, így idén elsősorban a fehér borokra, azon belül a furmintokra igyekeztem koncentrálni, de nem ugrottam el a rajnai rizlingek elöl sem. Általában a riesling (ami a rajnai rizling neve, nem…..
Szőlőművelés A bor szűrése 2018.03.27 21:15:48
Az idén lecseréltük a szűrőnket. Vannak, akiknek van türelmük hobbi borszűrővel dolgozni, de ha egy picit komolyan vesszük a néhány ezer palackos borkészítési célkitűzést, akkor nem vacakolhatunk egy nyilvánvalóan prosztata problémákkal küzdő szűrővel. A szűrők összerakása számomra a Mars-expedíció…..
Az eddigi években azt figyeltem meg, hogy a lehető legkevesebb beavatkozás mellett hogyan fejlődik a bor a pincében. Így aztán a boraink eleinte ígéretesek, aztán szépek voltak, majd végül elöregedtek és meghaltak. Az érési folyamatot végig kísérve rengeteg tapasztalatot szereztem. Nagyon fontos:…..
Szőlőművelés Mítoszvadászat 2018.01.19 22:05:25
Valami nincs rendben. Mert adva van a tökéletes kézműves technológia, amelyben gyakorlatilag érintés nélkül születnek meg a legcsodálatosabb borok - és amelyik a valóságban igencsak akadozva működik.    ..
bakatorro 2018.01.23 10:30:16
@RAMBO: akkor ez egy durva sur lie lett ...
más: mennyire mítosz, hogy holdtöltekor érdemes-szabad bort fejteni? nekem 4ből 2 esetben valóban bejött. de ez még mindig csak 50%, ugye :D
bakatorro 2018.01.24 08:40:36
@scitec92: köszönöm, egyetértünk. próbálok én is minnél kevesebbet beavatkozni a bor fejlődésébe. :)
Szőlőművelés 2017 2017.12.31 11:01:28
Ha jelzőt keresnék erre az évre, valószínűleg a "magamra találás éve" vagy a "beleállás éve" közül kellene választanom.   Kútfő, 2017 júniusában  ..
bakatorro 2017.12.31 12:10:27
Most, hogy elforrtak a borok, lefejtettük a hordós tételeket. Végre van mennyiség, így idén tudunk palackozni is. A forrás utáni kóstolás tapasztalatait jövőre tudjuk felhasználni, így gyorsan rögzítem őket, még mielőtt elfelejteném, hogy jövőre mit kell pont így vagy másként csinálnunk...
Ez az idei év a tavalyihoz hasonlóan elég sűrű volt eddig (ha jól számolom két olyan hétvégém volt, amit nem a szőlőben töltöttem), így ennek feloldására szerveztünk egy hat napos családi nyaralást a horvát tengerpartra, biztonságos távolságban az információbiztonság irányítási rendszerektől és a…..
bakatorro 2017.08.29 08:56:35
Szőlőművelés Back in the USSR 2017.08.14 16:29:45
Amikor először szembetalálkoztam az új szőlőfelvásárlási rendszerről szóló hírrel az újságban, hirtelen megjelent egy időkapu, amin visszaléptem a múltba, 1975-be, az agyagliki szőlőnkbe. Éppen szüreteltünk - ott volt mindenki, akiket szerettem: nagymamám, édesanyám, apám, a keresztszüleim. Láttam…..
bakatorro 2017.08.15 10:17:39
Be van fejezve a nagy mű, igen.A gép forog, az alkotó pihen.Év-milliókig eljár tengelyén,Míg egy kerékfogát ujítni kell.   (Schmidt Pál Madách Imre: Az ember tragédiája.)   Tesztüzem a szőlőben   Tekintettel arra, hogy egyelőre nem dől az uniós pénz a gazdaságba, viszont…..
bakatorro 2017.07.24 07:34:46
Szőlőművelés Zöldmunkák 2017.07.03 10:32:29
Az aszályos tavaszt esős kora nyár váltotta fel. Az előrejelzés alapján 8 mm és rá két napra 2 mm esőt vártunk, ehelyett június 26. - július 1. között 54,9 mm csapadék esett (úgy, hogy a műszerem kb. 10%-ot lefelé téved) az átlaghőmérséklet 22,46 Celsius fok volt (beleértve az éjjeleket is) és az…..
A következő két történet egy kis faluban játszódik, de tekinthető a magyar mezőgazdaság kórtörténetének is.   Az első még a helyi termelőszövetkezet felbomlásakor kezdődött. Ebben a faluban is, mint mindenhol máshol, az átalakulási törvény szabta lehetőséget kihasználva nem a szövetkezet induló…..
Mivel a szőlő növényvédelmében kiemelt szerepet kap a megelőzés, a növényvédelmi sorozat utolsó bejegyzésében a permetezések ütemezéséről lesz szó. Először azonban az alapelvek:1. Ne gyilkoljuk meg a szőlőskert ízeltlábúit! A szőlőnk a természet része. A rovarok és…..
Szőlőművelés Symbivit 2016.06.01 22:49:07
Ahogy említettem a telepítésről szóló postban, kötött talajon előfordul, hogy az ültetőgép által húzott árok fala az oltvány behelyezése után nem záródik össze, mert az ültetőgép csak a talaj felszínét tudja összenyomni. Ilyenkor az oltvány egy üregben lebeg addig, amíg a beöntözést végző csapat oda…..
Új dologgal kísérletezem a blogon: rövid videókban mutatjuk be a szőlőművelés egyes munkafolyamatait. Az első ilyen videók a metszésről szólnak. Évről-évre haladvva mutatjuk be, hogyan kell kialakítani egy szőlőtőkét. Mi a kétkaros, rövidcsapos metszést alkalmazzuk. Két kar, mert ha az egyikről…..
Szőlőművelés Pincemunkák 2017.01.21 22:47:35
Igazi, gyönyörű téli nap volt a mai: nulla fok körüli hőmérséklettel, ragyogó napsütéssel, hóval, száraz utakkal - kívánni sem lehet jobbat - az ilyen időt a jóisten kellemes matatásra teremtette a borospince körül. Annál is inkább, mert megfogadtam, hogy idén jobban odafigyelek a borászkodásra.…..
Szőlőművelés 2016 2016.12.22 22:01:38
Egy újabb éven vagyok túl, és megszámlálhatatlanul sok dolog történt velem. Ha majd egyszer lesz öt percem visszatekinteni, valószínűleg életem egyik legdolgosabb éveként fogok 2016-ra emlékezni.   Még télen kezdtük a metszést a családdal, hol a feleségem, hol a 11 éves nagyfiam tartott velem.…..
Van egy nagyszerű angol sorozat a TV-ben, amelyik a Tudor korabeli apátsági farmok működését mutatja be úgy, hogy három angol történész egy éven át a korabeli farmerek életét élte: ugyanolyan házban laktak, ugyanolyan ruhákat hordtak, és a kor technolólógiai fejlettségének megfelelő szinten…..
bakatorro 2016.12.22 09:35:35
@BZoltan: kiváncsi volnék melyik régi kadarka fajból lett pl. a P9-es klón szelektálva ... :)
Befejeződött a szüret, és a tervek szerint most lenne itt az ideje a támrendszer felállításának. Ennek megfelelően időben, a tervezett fizetés előtt három héttel elkezdtem a hitel lehívás intézését. Volt még egy-két dolog, amit be kellett szereznem, pl. a fedezetként felajánlott ingatlan…..
A HNT és az FM beröffentették a bullshitgenerátort, és az előállt szövegnek "A magyarországi szőlő-bor ágazat stratégiája" címet adták. Az irat két részből áll: az egyikben a HNT önmagát púderezi, a másikban pedig - a stratégiaalkotás összes ismert módszertanát figyelmen kívül hagyva - kocsmai…..
Bár még nincs vége, de azt hiszem elmondhatjuk, hogy az idei év valami elképesztően szélsőséges időjárást hozott. Megcsúsztunk az ültetéssel - ez pokoli szerencse lett, mert éppen a telepítés napján volt egy talajmenti fagyos éjszaka, és a környékünkön sok új telepítésű szőlő elfagyott. Nyár közepén…..
Ha bárki azt hiszi, hogy akkor van vége a telepítésnek, amikor az oltványok a földbe kerültek - az óriásit téved. Mondhatnánk az is, hogy a buli még csak akkor kezdődik el. Vegyük szépen sorba, hogy mi minden teendőnk van az ültetés után.   Mindenhol szőlő  ..