Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Géki

38 bejegyzést írt és 189 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Saját készítésű „Nyelvrokonság értelmező” ábrám, 2023-ból. Összehasonlításul egy angol nyelvű ábrát használok. A képek önmagukért beszélnek, sok magyarázat nem kell hozzájuk. Amit megemlítek, az az, hogy nálam az i.e. 6000 év már olyan távlat, amelytől távolabbi már túl nagy az idő ahhoz, hogy…..
Géki 2023.03.01 15:33:15
"Ott, ahol a közös ős a megismerhetetlen, annak rekonstrukcióval történő „ismerté tétele” rendkívül sok manipulációra ad lehetőséget"

Ebben egyetértünk de ez nem érinti a nyelvrokonság definicióját. Ha nem tudunk közös őst felmutatni, akkor nincs nyelvrokonság. A szláv vagy a iráni nyelvek atól nem lesznek nyelvrokonai a magyar nyelvnek, mert vannak közösen ( mindkét nyelvben ) használatos, szavak, vagy nyelvtani elemek. Ha meg "nyelvrokonok" - akkor meg szinte a világ összes nyelve az...
A finnugrisztikával nem az a baj, hogy használ egy bizonyos definíciót, a nyelvrokonságra... hanem az, hogy ennek a bizonyítására manipulál... ez nem oldódik meg azzal, hogy másképen értelmezzük a nyelvrokonságot... vagy hogy "kibővítjük"...
A nyelvrokonságot eleve azért találták ki, hogy közelebb kerüljenek a beszélők "származásának" megismeréséhez... aztán kiderült, hogy ez nem sikerült... ezért a nyelvrokonság keresgélése egyszerűen értelmét vesztette... először az lett nyilvánvaló, hogy a beszélők őseit...így nem lehet visszakeresni... ma meg már az is világos, hogy a nyelvek őseit sem.
Te a nyelvek kialakulását tárgyalod.... ennek nem sok köze van a nyelvrokonsághoz... pontosabban azt fejtegeted, hogy olyan hogy "nyelvrokonság" ( mivel nincs ős ) - így tkp. nincs is. A nyelv kialakulását egy ősből kiindulva, módszerrel való tárgyalása zsákutca... egy olyan út, amely lehet, hogy létezik ... de nem járható...!
Gondolkodjunk el... száz év múlva lesz székely nyelv... amire azt mondjuk, majd hogy a magyarból alakult ki... mond-e ez bármit az akkori székely nyelvről, és az akkori székelyekről...????
Finnugrizmus Szeretlek KATA…!? 2022.07.18 13:51:36
  Amikor a "KATA" ( KisAdózók Tételes Adója) bevezetésre került, az azért volt, hogy ( a szürke 50 árnyalata ) a „sötétszürke” – és a „sötétfekete” gazdaságban működő ( egyébként másnyelven adócsaló bűnözőket ) ne adóhatósági, vagy rendőri erők felhasználásával kelljen tisztességes,…..
Sokatokban felmerül a kérdés, hogy a statisztika fülön található adatokból melyik mit jelent. Erre próbálok meg válaszolni egy egyszerű példával: Ez a sor azt jelenti, hogy 2015. 04. 06-án 60 különböző számítógépről (Látogató), összesen 63-szor léptek be (Látogatás)…..
    "Kegyelmes uraim, félek, magukban tesznek kárt!" (Forrás: Borsszem Jankó XXVI. évf. 1355. sz. december 31.)   Már régebben is írtam a néprokonság, nyelvrokonság témakörben, most újabb alkalmat adott egy cikk a megszólalásra. A publicista természetesen újra @zegernyei alias Klima László –…..
Géki 2022.04.02 17:08:49
@11110000:

Azt írtam, hogy "a magyar nép eredetét" - pontosan erről szól ( akar szólni ) a cikk. A nyelv eredete sem azt jelenti, hogy minden magyar szó finnugor. Az csak mindössze 500 szótő. Az eredete finnugor, vagyis ezen alapon nem minden magát magyarnak tartó embernek kell finnugor eredetűnek lennie - minthogy a fotókon látható fiatalemberek elődei sem igen voltak azok - attól ők még magyarok - ha annak tartják magukat - és nem csak magyarul beszélnek. Attól, hogy nem minden egyes magyar eredete finnugor, attól a "magyarok" még finnugor eredetűek - mint ahogyan a nyelvünk.

"Ezen alapokon kívül, csak az ingovány van, és arra nem tanácsos rálépni” - mert úgy járhat, mint a @zegernyei...!
   Székelyföld – Szökevények földje? A címben szereplő „ë” – egy olyan hangot jelöl, amelyet a legtöbb magyar nyelvjárás ismer és használ, de a magyar helyesírásban sohasem honosodott meg. Ennek több oka van, és sokan foglalkoztak már ezzel a témával. Ez a cikk most csak részben született ezért a…..
Géki 2022.03.26 06:52:20
@gigabursch:
Az idézett tudós a "Klima - féle - finnugor tanszéki areából" - szökött.
"E helyütt is szeretnék köszönetet mondani Klima Lászlónak kéziratom lektorálásáért és javaslataiért."
Ahol a magyarság ( székelység ) szidalmazása szóbakerül... ott "Klima - szelleme" azonnal betolakodik...!
Géki 2022.03.27 22:13:42
@élhetetlen:

Én valóban úgy nőttem fel, hogy aktívan használtam az ë - t, de erről nekem gyerekkoromban fogalmam se volt. Akkor jöttem rá, amikor Kecskemétre költöztem, és a maga valóságában tapasztaltam meg az ö-ző nyelvjárást.
Féltem, hogy valami „összevissza keveréket” fogok felvenni, ezért kezdtem azzal foglalkozni, hogy hol, és mikor kell az e-helyett ö-t ejteni. Ekkor jöttem rá, hogy pont ott használnak ö-t ahol én a ë-t.

Egy kis provokatív vitaindító:

kifestöttem – én magam festettem ki
kifestettem – valaki mással csináltattam meg a festést

kifestëtem – én magam festetem ki
kifestettem – valaki mással csináltattam meg a festést

Viszont a kiföstöttem / kiföstettem szerintem nem létezik, éppen azért mert, hogy a kifëstëtem / kifëstettem sincs – legalábbis az én fülemnek ezek teljesen idegenek.

A sztenderdben a kétféle "kifestettem" - között, viszont valóban csak "körülírással" lehet különbséget tenni!
Géki 2022.03.28 06:25:38
@élhetetlen:
"Sok minden van, amiről nem érdemes vitatkozni."

Igen, valami effélét szerettem volna kihozni a dologból. Én a magam részéről sajnálom, hogy az "ë " - nincs benne a magyar helyesírásba - de belátom, hogy annyira egyéni a használata, hogy képtelenség pontos szabályokat alkotni!
    A Mandiner cikksorozata – interjú sorozata – legutóbbi része, Sándor Klárával készült. Sok mindenről volt szó, a magam részéről, az alábbi párbeszédet emelném ki. Cikk:                          Gondolom, meghaladottnak tartja Hunfalvy elképzelését, miszerint egy nyelv és egy nép eredete…..
Géki 2021.04.04 08:32:31
@Esküdt:

Kétségtelen, hogy Budenzre inkább maguk a finnugristák tekintenek mint "alapító atya" - Hunfalvyra pedig inkább az ellenzők tekintenek mint a "szellem ördöge"...!
Az is nyilvánvaló, hogy azért van ez így, mert hogy Budenzt a magyar tudományosság igazán soha sem fogadta be... valószínűleg a túlzott agresszivitása miatt. Sokan ezt "szakmai sovinizmusának" tudják be, de a Vámbéryvel folytatott vitájája sok minden más feltételezésnek is alapot ad.
A finnugrisztika "alapkőletétele" körüli történetének egyébként is van néhány olyan mozzanata, amely minimum gyanakvásra ad okot.
Engem leginkább azok az utazások érdekelnek, amelyeket az "úttörők" - az uráli területeken tettek. Jómagam is jórogattam arra, az olajiparban eltöltött közel 30 esztendő során.
A szakmai kötelezettségeim melett azonban eltörpült az-az érdeklődésbeli igényem - bár sokszor nagyon is erőssen felbuzgott bennem az a tudat - hogy "hol is járok én mostan?"
Az csak mostanság tudatosullt benem igazán, hogy én szinte minden olyan tájat bejártam amelyeket a nagy finnurista utazók - Julianus, Sajnovics, Raguly, Pápai Károly, Munkácsi Bernát, vagy akár a Zichy-eszpedíció - bejártak, de még olyan helyeken is megfordultam, amelyek létezéséről, mások csak Benyovszky Móric emlékirataiból értesülhettek.
Összevetve ezeket az útleírásokat a saját tapasztalataimmal, igen-igen sok kétség merült fel bennem, aminek ellenőrzése persze rengeteg időt igényel. - Most ezen dolgozom!
Meg kell, hogy mondjam - még ha a jómagam tapasztalatait ki is vonon a rendszerből - hogy már a finnugrista utazók, és Benyovszky tapasztalatai között is óriási ellentmondások vannak.
A magam tapasztalatai inkább a Benyovszky leírásait erőssítik, amelyek alapján azonban sok esetben szinte, hihetetlenné teszik, a finnugristák leírásaiban szereplő történéseket. Nem szeretnék persze a finnugristák hibájába esni, és túl korán levonni következtetéseket - de kérdéseim már vannak!
Géki 2021.04.07 16:16:54
@Esküdt:

Budenz idevágó mondatait szó szerint szoktam idézni, megjelölve a forrást is. Sőt még a Wikipédia Budenz József szócikkébe is beszerkesztettem - oly igen fontosnak tartom tudatni az érdeklődőkkel.
Ide is beteszem - örök tanulságul - hogyan is érvelnek a finnugristák amikor "tisztán tudományos" alapon bírálják az ellenvéleményeket.

„Esőt adál uram, de nincs köszönet benne! — mondhatnám e jelentésemet befejezvén, én is, ha visszatekintek a szóhasonlítások nagy halmazára, melyet Vámbéry úr, nem nagy gonddal és lelkiismeretességgel összehányva, „magyar és török-tatár szóegyezések" czime alatt a magyar nyelvész közönségnek nyújtott, mint feleletét azon kérdésre: hogy mi és mennyi törökség van a magyar nyelvben? Hogy e feleletnek, úgy amint ő azt adta, semmi hasznát nem vehetjük, azt a fentebbi birálati jelentésem, úgy hiszem, eléggé megmutatta.” ( Budenz József: NyK. 10  - 128 )

Bővebben ebben a cikkemben tárgyaltam a témát!
finnugrizmus.blog.hu/admin/post/edit/15482936
Géki 2022.03.27 21:21:11
@gigabursch:

Hagyd! - Akinek a cikk alapján, ez a legfontosabb észrevétele, azzal nem tudsz mit kezdeni.
A lingvicizmus a rasszizmus előszobája...!?
  A Nagyszentmiklósi kincs feliratai értelmezésének történetéről Fridrich Klára írt összefoglaló tanulmányt - Budapest, 2015. A tanulmányban szerepel a 21 – es tál körfelirata megfejtésének történeti összefoglalása is. Anélkül, hogy külön értékelném a megfejtéseket én a magam részéről a Vékony…..
Géki 2021.12.25 08:34:22
@tamaszlav:

Köszönöm a hozzászólásodat!
Mineden esetre, kissé szofisztikálltabb, aktuálisabb, és szellemesebb lett volna - mondjuk az alábbi hozzászólás:
Jó korai dióta ab logíró!
Vagy:
J.k.ra id.ót. a bl.g.ró!
Géki 2021.12.27 16:30:14
@Quattroman:

Koszönöm!
A Vatikáni Magyar kápolna, Szent István király és a Nagyboldogasszony   A magyarság és a magyar nyelv fennmaradásának okairól, és körülményeiről már több cikket is írt a szerző…legutóbb a fenti címmel. https://www.nyest.hu/renhirek/nem-kalandozas-annal-sokkal-rosszabb A első részben arra…..
Géki 2021.11.17 12:08:41
@gigabursch:

"Akkor már csak az a kérdés, mit tett Szent István. Tudom: 'kiirtotta a táltosokat'..."

Én magam csak merem remélni, hogy nem! - sőt mint azt, talán a cikk is mutatja - egyáltalán nem!
Géki 2021.11.19 12:43:28
@gigabursch:

A harmadik részben megpróbálom összeszedni, hogy hogyan lett a "legyőzött halász-vadász" - nincstelen hordából - valami eszeveszetten gazdag, rabló, rabszolgavadász - maffiabanda!
  A magyarság és a magyar nyelv fennmaradásának okairól, és körülményeiről már több cikket is írt a szerző…legutóbb a fenti címmel. https://www.nyest.hu/renhirek/nem-kalandozas-annal-sokkal-rosszabb A első részben arra mutattunk rá, hogy a cikk igazi célja a „nemzeti bűntudat” felébresztése, az…..
Lovas nemzetnek tarjuk magunkat, de vajon mióta lovas nép a magyar? A finnugrisztikában már zajlott egyszer egy vita erről a kérdésről. A legnagyobbak sem értettek ebben mindig egyet. Természetesen itt is voltak a törökpártiak, és voltak az ugorosok – itt azonban a „törökök” győztek! Ez a győzelem…..
Géki 2021.07.01 15:01:39
@Esküdt:

Lemaradtam valamiről? - Nagyon az-az érzésem!
Géki 2021.07.02 14:20:22
@Esküdt:

Mit ahogyan megígértem nem törlök senkit, és mindenkinek szívesen várom a hozzászólását, és szívesen veszem a véleményét. Sőt, és természetesen, meg is köszönöm neked is, és mindenki másnak is, ha megtisztel azzal, hogy elmondja a véleményét, az adott témában!
Éppen ezért jelentettem ki, hogy nálam mindenki elmondhatja a véleményét - és meg is köszönöm neki - de van olyan, amikor nem tudok toleráns lenni!
Akinek nem inge, az ne vegye magára! - mint a térdeplés...! - ha valaki bűnösnek érzi magát, az térdepeljen... de ne várja el, hogy mások, magukra vegyék a bűnét!
Úgy tudom, hogy a "kollektív bűnösség" alkalmazását tiltják a polgári büntetőjogi elméletek . Jó volna, végre látni, hogy ezt is komolyan vennék - és nem csak a "szivárványos szabadságjogokat"... amik persze szintén tisztelendők, addig amíg azok nem sértenek társadalmi érdeket! A társadalmi érdek megállapítása persze elég problémás ... de azért nem annyira lehetetlen feladat - mint ahogyan azt néhányan láttatni szeretnék! Csupán csak azt a konzervatív elvet kellene betartani, hogy "semmit ne tégy olyant, amit nem szeretnél, hogy mások megtegyenek veled!" Ez persze alapvetően
ellent mond a liberális "mindent megtehetsz ami nem tilos" elmélettel.
     Nyelvtörténet?...  Őstörténet? Nyelvtörténet vagy Őstörténet…. régi dilemmája ez a finugrisztikának, mégsem tudnak vele dűlőre vergődni! Az index riportot közölt Gugán Katalinnal „Hányéves a magyar nyelv” - címmel. Gugán már a cikk elején nem rejti véka alá, finnugrista szemléletét és, hogy…..
Géki 2021.06.11 21:54:26
@Gyingizik:

Miután az ezen a blogon is használt "tisztességes" GéKI - nevemen a Fejesék kitiltottak, az ominózus cikk alatt a @szkitatilla - néven írtam a kommentjeimet.
Talán ha így nézed át az akkori hozzászólásokat, egyértelműbb lesz, hogy miért is értünk mi egyet.
A Fejes egyébként azért tiltott ki, mert az alábbi cikk :
www.nyest.hu/renhirek/mi-bizonyitja-hogy-a-magyar-nyelv-finnugor?force_desktop
alatti több mint 700 hozzászólásos kommentfolyamban, bebizonyítottam, hogy a cikkben megfogalmazott nyelvrokonsági paradigma, azonos a homeopátia tételeivel.
A cikk mögötti kommenteket törölte, azután a cikket kommentelhetetlenné tette - ma is az, szinte az egyetlen az összes NYEST cikk közül - és a cikket átírta, anélkül, hogy ezt bárhol is nyilvánvalóvá tette volna!
Géki 2021.06.11 22:11:39
@Gyingizik:

Azután persze az alábbi indoklással a @szkitatilla - nevet is kitiltották!

„Ha tehát egyetértünk abban, hogy a homeopátia nem tudomány, akkor viszont ebből az következik, hogy a finnugrisztika sem az – mivel az alapjait jelentő „nyelvrokonságparadigma” egyenlő a „homeopátiás hígítás” elvével.”

Igyekezzél ezt szaktudományos folyóiratban publikálni, mert itt hiába győzől meg bárkit a kommentelők közül (eddig nem nagyon sikerült), attól még máshol nem hatsz. Amúgy is eljött a te időd, a Magyarságkutató biztos segít a megjelentetésben.

Még nem segített - de ami késik... az nem múlik!
  A GyulaTV – nek Fodor György finnugrista nyelvész, adott interjút a magyar nyelv eredetéről, és rokonságáról. ( https://www.gyulatelevizio.hu/2021/05/09/a-magyar-nyelv-eredete-es-a-magyar-finn-nyelvrokonsag/#slideac3478d69a3c81fa62e60f5c3696165a4e5e6ac4 ) A magyar és a nemzetközi…..
A jeles publicista, @zegernyei ( Klíma László ) írt összefoglaló cikket a magyarok 4000-5000 évvel ezelőtt élt elődeiről, a NYESTEN a RÉNHÍREK 10. évfolyamának indulása alkalmával. https://www.nyest.hu/renhirek/a-sapadt-arja-lenez-gyotor-kihasznal-megvet-eltedre-tor Izgalmas kor – érdekes lenne az…..
Géki 2021.04.10 19:48:21
@Esküdt:

Sokan tartják úgy, hogy a történetírás, maga a történelemhamisítás kezdete, hisz a történetírók legtöbbször nem függetlenek, így gyakran vállnak a megbízóik érdekeinek rabjaivá - nem csak manapság!
Én magam összefüggést keresek a krónikáinkban nem igen szereplő események és személyek között:
1. Pozsonyi csata
2. Fajsz nagyfejedelem
3. Kabarok
4. Bulcsú szerepe 950 - környékén
5. Augsburgi vereség
6. A "gyászmagyarok" - jelentése

Árpád és Taksony között nem ismerünk egyetlen egy nagyfejedelmet sem, pedig az majdnem 50 - esztendő - amelyet leginkább úgy ismerünk, hogy a "kalandozások kora" - tele olyan eseményekkel, amihez hasonlók megtörténte miatt más esetben - Birodalomépítésről - szokás beszélni . A magyarság esetében azonban inkább csak valamiféle "rablóbanda" garázdálkodását szokás emlegetni.
A magyarság életében a 670 - 970 közötti háromszáz esztendő döntő jelentőségű, de erről az időszakról szinte nem tudunk semmi bizonyosat. Pedig a fennmaradás szempontjából ez döntő jelentőségű időszak! Krónikáink szerint ez "honalapító dicső korszak" - finnugrista történészeink azonban leginkább olyan kifejezéseket használnak mint - vereség, legyőzöttek, alattvalók, menekülés, rablóhorda - esetleg idegen érdekeket kiszolgáló zsoldoshad.
A magyarsággal kapcsolatosan azonaban az a kifejezés, hogy "Birodalom" - szinte soha fel sem merül. Mindenki más "Birodalmat" alapított itt a KM - ben, a hunok, az avarok, a morvák, a dákok, a gótok, a langobárdok, a frankok.... minden "kutya-macska" - csak a magyarok nem - akik pedig több mint ezer éve uralják ezt a vidéket - mint eddig még soha senki!
Géki 2021.04.12 15:38:57
@Esküdt:

Ezt már sok helyen megírtam, én magam is, hogy a N - a magyarságnál oly annyira marginális, hogy még a környező szlávoknál is sokkal több van, pedig őket nem érhette "szláv befolyás" - mert hogy ők maguk a szlávok!
Ha feltételezzük, hogy az egész KM - ben lévő N - ek mind magyarok voltak ( széttelepítés ) akkor sem számottevő az eredmény - ez egy szoros együttélésen alapuló kommunikációs kényszer eredményeként használt alapnyelv létére semmiféleképpen nem lehet bizonyíték. Nyilván "oka van annak", hogy a KM - ben is eljutott az N - de erre a tényre valami más magyarázatot kell találni, mint azt, hogy a magyarság elődei, és a finnugorok elődei valamikor együtt éltek és egy nyelvet beszéltek.
Klíma most talált magának végre egy csapatot, ahol fontosnak érezheti magát - majd ha azok is rájönnek, hogy őket is átveri - mint ahogyan átverte a Fejes Lászlót meg a Németh Endrét - akkor majd ott is "kitelik a becsület"!
Nagyon elgondolkodtatott, hogy a HVG publicistáját, Tóta W. Árpádot 400 ezer forint sérelemdíj megfizetésére és elnézést kérő közlemény megjelentetésére kötelezte a Kúria, mert a „büdös magyar migránsok” és a „magyar banditák” kifejezéseket használta a "Magyar ember nem lop, csak kalandozik" - címmel 2018-ban megjelent cikkében.
Lehet, hogy a Klíma is megérdemelné a NYESten elkövetett "viselt dolgaiért"- mondjuk a maffiózós cikkért.
Géki 2021.04.13 09:28:18
@Esküdt:

Örülök, hogy segíthetek:
www.nyest.hu/renhirek/osmagyar-polip-a-posztnomad-kalandozo-allam

Lehet, hogy az a szerencsétlen Tóta W. - "innen vette a gondolatot" - bár kötve hiszem, hogy különösebben komolyan foglalkoztatná a magyar történelem - ahhoz elég silány lelkületűnek tűnik!

Később az Indexen a Keisz Ágoston is hasonló hangvételű cikket közölt:

"Már a magyarokról fennmaradt legkorábbi, 830-as évekből származó adatok is azt sugallják, hogy őseink rablóhadjáratokat folytattak szomszédjaik ellen"

Mióta az arab tudósítók , és a régészeti adatok alapján egyre bizonyosabbá válik, hogy „Árpád magyarjai” egy erőtől duzzadó és öntudatos, szervezett közösségben éltek, akik minden tiszteletet megérdemelnek, hogy hazát találtak, és megmaradtak - azóta a "megvert és üldözött horda" - már tarthatatlan koncepcióvá vállt - most a "fosztogató, szlávokat vetkőztető, rablóbanda" - dívik.

Aki magyarellenes, az mindig megtalálja hozzá a "muníciót" - annak te nem tehetsz jót soha, és nem lesz veled elnéző ha "szenté avatnak" - akkor sem!
2019-ben kis túlzással a vízcsapból is Leonardo Da Vinci folyt. Egész évben voltak megemlékezések, kiállítások, könyvek, filmek, cikkek jelentek meg róla. Közben marketing-eszközzé is volt, számos termékhez asszociálták. Lehetett Leonardo-bort kortyolni a szőlőjében, megcsodálni az építményeket,…..
  Itt van újra! Itt van újra! Egyre nyilvánvalóbb, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére. Jelentősen megerősödtek a pozíciói, a „rövidlátó összefogósdit játszó" – ellenzéki politikusok pedig, körüldongják, mint őszi szúnyogok a petróleumlámpát . Nagyon úgy néz ki, hogy a fiatal – vagy nem is…..
Géki 2021.03.14 08:55:20
@gigabursch:

Köszönöm az észrevételt!
A "kögondolkodásban" azonban egyértelműen "Öszödi" - beszédként terjedt el Gyurcsánynak, ez a felszólalása.
Az a tény, itt keveset "játszik " - hogy egyébként maga a beszéd "Balatonőszödön" - hangzott el!
Minden esetre kíváncsivá tett, hogy miért "őszöd" - vagy miért nem "öszöd" - nem mintha bármelyik válltozat is jeletene számomra bármit is!
De ha már észrevételezte, esetleg tudna rá valami magyarázatot? - Szívesen venném! - sőt előre is megköszönöm!
Ha valaiki egy efféle apróságot észrevételez, akkror abban legtöbször van valmi háttérinformáció.
Előre is köszönet ha ezt esetleg megosztja velem!
Fogadjunk, hogy a Volvo logójáról neked is egyből a férfi szimbólum ugrik be! Ezzel nem vagy egyedül, sokan így vannak vele. Sőt, van, akit ez a tény kimondottan zavar. "Ébredj fel, Volvo! A világ már nem ugyanaz a hely, mint 90 éve volt." Ezzel a felütéssel kezdte meg Linkedin-bejegyzését Petra…..
  Egy magyar író, ki szeretné szabadítani, Jókai örökbecsű, művét az általános iskolai műveltséget fejlesztendőként oda elhelyezett kötelező olvasmányoknak rabigájából, vagyis, hogy egyszerűbben legyen az mondva, a jeles alkotást töröltetné a kötelezően elolvasandó irodalmi művek köréből. „Nem…..
Géki 2021.03.09 07:18:43
@élhetetlen:

"És nem igaz, hogy nem lehet két embert szeretni."

A szeretet - szerelem, és a házastársi hűség, azért szerintem némiképpen elválasztandó fogalmak, de ez nagyon messzire vezet.
Az azonban kétségtelen tény, hogy mondjuk a gyemekeink szeretetében egyértelmű, hogy ha egy gyermekünk van, akkor azt szeretjük 100% - ban, de ha netalán tíz van, akkor azt a tizet is mind-mind egyenként is képesek vagyunk 100% - ban szeretni - ami ugye mindenféle "racionálénak" ellentmond, ezért annak ebben a témában, annak nincs is semmi értelme.
Géki 2021.03.10 07:57:05
@yerico1:

A konzervatív hitvallás szerint - "ne tégy semmi olyant másoknak, amit nem szeretenél, hogy veled megtegyenek" - ezzel szemben áll a liberális hitvallás, amely szerint "mindent megtehetsz, ami a saját érdeked érvényesülését segti, amit a törvények nem tiltanak"
Ez jelenti az alapvető ellentétet - "fogat, fogért - vagy a "dobd vissza kenyérrel"
Tóth Krisztinát oly mértékben megfertőzete a "gender studies" - hogy már nem látja a fától az erdőt, vagy tényleg csak "ismertséget" keresett!!!
Ha mindent abból a szempontból vizsgálunk, hogy az emberi írott és íratlan örökségben, milyenek a nemi szerepek a "gender studies" - szemlélet figyelembevételével, akkor nagy valószínűséggel az egészet törölni kellene!
Márpedig amely ideológia szeirnt a történelmi tapasztalatokat törölni kell, az-az ideológia nem az emberiség fejlődését képviseli - ez viszont évezredes felismerés!
Valószínűleg mindenki hallott már a munkaerőkölcsönzésről. Az ilyen tevékenységű cégekről az az általános kép alakult ki, hogy ez a rabszolgatartás egy modern formája, ahol kegyetlen módon lehúzzák a dolgozókat, megfosztják őket a jogaiktól, adót csalnak, stb. Mivel ez nem egy munkaerőkölcsönzők…..
  Folyik egy vita a Magyar nemzet Vélemény rovatában, a jelzett témában, és benne íródott egy „Finnugor nyelvrokonság –őstörténet” című cikk, amelyet Adamikné Jászó Anna jegyez. Ez a cikk igazi mintapéldánya a finnugrizmusnak, amelyről ez a blog szól. Ha valaha is kételkedtem volna abban, hogy…..
  Folyik egy vita a Magyar nemzet Vélemény rovatában, a jelzett témában, és benne íródott egy „Finnugor nyelvrokonság –őstörténet” című cikk, amelyet Adamikné Jászó Anna jegyez. (Ez a cikk igazi mintapéldánya a finnugrizmusnak, amelyről ez a blog szól. Ha valaha is kételkedtem volna abban, hogy…..
Géki 2020.11.12 14:50:25
@rggrtztrzt:

Tisztelt kommentező !

Ahogyan látom - egy másik cikk alatt írtad!
Miután - szerintem - találkoztunk már - egy-néhányszor - tudsz az előéletemről - ezért légy nyugodt, elhatároztam, hogy lehetőleg senkit nem tiltok ki, és a kommenteket sem szűröm!
  Folyik egy vita a Magyar nemzet Vélemény rovatában, a jelzett témában, és benne íródott egy „Finnugor nyelvrokonság –őstörténet” című cikk, amelyet Adamikné Jászó Anna jegyez. Ez a cikk igazi mintapéldánya a finnugrizmusnak, amelyről ez a blog szól. Ha valaha is kételkedtem volna abban, hogy…..
Folyik egy vita a Magyar nemzet Vélemény rovatában, a jelzett témában, és benne íródott egy „Finnugor nyelvrokonság – őstörténet” című cikk, amelyet Adamikné Jászó Anna jegyez. Ez a cikk igazi mintapéldánya a finnugrizmusnak, amelyről ez a blog szól. Ha valaha is kételkedtem volna abban, hogy…..