Regisztráció Blogot indítok
Adatok
grafitember

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kajon Árpád egy 1918 elején, Dél-Tirolban készült fénykép nyomába ered. Szerzőnk nagy mestere a régi fekete-fehér képek modern kori színezésének, ennek szép példája az itt bemutatott fotó is, amelynek kapcsán megismerkedhetünk a képen látható katonák téli ruházatával…..
Drága Réka! Olvastam leveled, és mit mondjak, nagyon köszönöm. Jó, hogy időben szóltál, nem vettem még meg a neked szánt csokrot, sem a félárú múzeumjegyet. Most akkor nem is fogom. Mert közölted: nem kéred. Azt is megírtad szerencsére, mit kérsz nőnapra. Azaz dehogy…..
Merényi Dániel riportja Sokszor gondolkodtam azon, hogy miért is nem fogtam bele valami sokkal egyszerűbb vállalkozásba. Mondjuk lenne egy frankó kis diszkontom egy panelház alatt. Reggel szépen meglibbennének a fagyis zászlócskák, ahogy a lemezajtót szélesre tárom, esténként…..
grafitember 2013.05.17 23:08:15
Tisztelt Kommentelők! Én csak vázépítő vagyok, nem moderátor, sőt én ugyanolyan vendég vagyok itt, mint ti. Ettől függetlenül szeretnélek megkérni benneteket a személyeskedéstől mentes társalgásra, érvelésre. Köszönöm.

Ahogy a cikkben is leírtam, vannak, akik racionális és vannak, akik emocionális oldalról közelítenek egy tárgyhoz. Akik a szobor szépséget látják egy egyedi vázban, azoknak ez egy emocionális döntés. Akik nem tudnak lehajolni csak a térdükig az alsó csigolyák kötöttsége miatt, és szeretnének hosszúkat biciklizni, azoknak racionális döntés egy egyedi, testreszabott váz. A "retroouti" kifejezést nem tudom értelmezni. Alapesetben a vázaimat a legmodernebb geometria szerint építem, ahogy a mesteremtől tanultam. A csövek, amiket használok, még nem léteztek a kilencvenes években. Sem az ötvözésük, sem a gyártástechnológia nem állt azon a szinten. Igen úgy néz ki, mint egy harminc éves váz. Felületesen szemlélve. Ne alkossunk felületes ítéletet.
Az acél nem retró, hanem alternatíva az alu, a titán és a szénszál mellett. Modern alternatíva is. Lásd: Columbus XCR és a Reynolds 900-as sorozatok.

A fixiseket ekézni is parttalan vita, szerintem. Racionális fejjel nem érthető meg a jelenség, érvektől az érzéseinkben megbántódni szintén csak keserűséget hoz. Ne beszéljünk róla, pláne ne próbáljuk meg meggyőzni a másikat, nicknév alatt, egy publikus felületen. Btw. Eddig egy "fixit" pályakerékpárt építettem, azt is a Millenárison, velodromban használják, nem forgalomban. Minden másra építettünk féket, nem is egyet, legalább kettőt! : )

Hogy kinek kell egyedi méretezésű váz? Vannak, akiknek olyan anatómiai, egyéb sajátosságai vannak, hogy ahhoz, hogy hosszabb időt kényelmesen eltöltsenek a nyeregben, speciális geometria kell. Tipikus példa a szokásosnál rövidebb felsőcső (a rövidebb stucni nem feltétlenül jó megoldás!!!).

És vannak olyanok is, akik idézem: "szeretném, ha egyszer az életben nekem is készülne ilyen, mint a versenyzőknek". Miért ne?

A földgolyó lakosságának 90%-a olyan anatómiával rendelkezik, hogy tökéletesen beállítható a részére egy tömeggyárású kerékpár is.

Viszont nézzétek meg a magyar amatőr és nem-amatőr versenyekről készült fotókat (országúti és időfutam) és nézzétek meg, hogyan ülnek az emberek a mekkora kerékpárjaikon. Nagyon tanulságos.

A mesterem mondta egy, a Rouleurnek adott interjúban azt, hogy "fontosabb egy kerékpárosnak az ideális testhelyzetet megtalálni, mint megvenni a legmodernebb karbon csodát" szerintem igaza van.

De nem akarom a guru szerepét magamra húzni, rengeteg jobbnál jobb cikket találni a neten, elég ha a Google-t használjátok. A végére pedig engedjétek meg, hogy ismét megkérjelek benneteket a kulturált hangnem használatára. Legalább mi, kerékpárosok ne osszuk egymást!
Nehéz, tudom hogy nagyon nehéz letenni az aktuális politika aktuális sárdobálásait, de néha azért érdemes megpróbálni kicsit távolabbról nézni. Ha térben nem megy, akkor időben. Ilyen időutazásra invitálom a kedves olvasót, elsősorban azokat, akik a kormánypárt hívei, és…..
GFG Blog A farizeus Európa 2012.10.24 07:17:36
“Útálom és arcába vágom / - Harminc év vagy kétezer óta / undorító, őrült világ ez, / ez a farizeus Európa” (Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa)     Van egy csúsztatás. Európa visszaél Európával. A farizeus Európa miközben látszólag az európai…..
grafitember 2012.10.24 13:41:03
@KovA: Az EU adna ásót és kapát is, csak azok nem kerülnek a te és az én kezembe, hanem a Széchenyi Terv feliratú bódéban porosodnak, illetve el sem megyünk értük. Nekem konkrét élményem van, vállalkozó vagyok és kevésből nagyot fejlődhetnék, két másik családot is eltartana a cégem, de nincs rá pályázat. Az EU adna támogatást, de elvág tőle az NFÜ. Csak hitelt kínál nekem a saját hazám, persze ingatlanfedezet mellett.
És nem, nem írom le, hogy Közgép, meg Simicska, mert engem kurvára nem érdekel a politika. Egy párt sem. Azokat a jogokat és lehetőségeket akarom élvezni, amit minden más európai polgár, már, akitől saját kormánya nem vette el, önnön demagógiája miatt. Ami nekik koki és saller, az nekem egy soha fel nem épülő festőkabin, ami nekik szabadságharc, az nekem egy soha be nem szerzett hegesztőgép. Elegem van belőle.
Zoli két és fél évet töltött (munkával persze) luxushajón, egy szerződést a Disney-vel, hármat pedig a Carnival Cruise Line-nal kötött meg és töltött ki, így aztán igazán van rálátása erre az egészen különleges, mással nagyon össze nem hasonlítható…..
A Web 0.1 blog vette észre, hogy a közmédiákat felügyelő, hivatalosan azonban csak a megrendelésükre tartalmakat gyártó MTVA angol és magyar nyelvű honlapja is egy ingyenes sablonnal készült. A Joomla ingyenes tartalomkezelő szoftverhez készült ugyancsak ingyen letölthető Oxygen…..
Grafitember továbbra is a vad kalandok embere. Menő art director volt egy reklámcégnél, de energiáit egyre inkább a népszerű underground képregényoldal, a napirajz.hu-ra fordította. Aztán maga mögött hagyta mindkettőt, hogy elmenjen vázépítő tanoncnak egy neves olasz…..
grafitember 2012.01.08 15:48:29
Kedves Kommentelők,
Nagyon szépen köszönöm a sok bátorítást és a szép szavakat. Nem tartom illendőnek, ha valaki éppen a róla szóló tartalmat kommentálja, de Johnny 336 soraira válaszolnom kell.
A feleségemet még nem ismertem, amikor már eldöntöttem, hogy Olaszországba költözöm és inasként fogok tanulni. Ő ezzel együtt vállalt és szeretett engem és szeret azóta is. Noha szerintem ez nettó magánügy, de elmondom, hogy a baba két évvel a költözés után érkezett.
Soha nem gondoltuk, hogy kint fogunk megöregedni. Mindig tudtuk, hogy haza fogunk jönni, és azt is tudtuk, hogy itthon nem lesz egyszerű. És nem is az. Persze.
A napirajzot kár belekeverni a történetbe, mindenki nézzen magába, hogy vajon ugyanaz az ember-e, mint hat évvel ezelőtt? Mert a napirajz már hat éves. Van magyarországon olyan képregényblog, ami ennyi ideje megy? Persze, jól-rosszul. Pl. a Wulfmorgenthaler az minden nap ugyanolyan jó. 10/10 minden egyes olvasójának, minden egyes nap. Nem vagyok gép.

Ami az önmegvalósítást illeti, igen, a vázépítés önmegvalósítás. És szerencsés vagyok, hogy napi 16 órában bírok dolgozni, hiszen nyolcban "önmegvalósítok" nyolcban pedig megteremtem azt, ami miatt felelős családapának és férjnek tartom magam. Erre büszkébb vagyok, mint a vázakra.

Nem gondolom, hogy a hozzátartozóimon kívül bárki kompetens lenne, hogy ebben a kérdésben pálcát törjön felettem.

Köszönöm. Szép estét!
Merényi Dániel – ismertebb nevén Grafitember – kilenc év reklámgrafikusi munka után családjával elvonult egy kis alpesi faluba, ahol a legnagyobb olasz mestertől tanulta meg a kerékpárváz építés rejtelmeit. Négy év után hazajött, hogy egyedi méretre, egyéni…..
A neves francia stylist, Catherine Baba épp egy bemutatóról távozott, amikor lencsevégre kapták. Szerintem a fotós akkor még nem sejtette, milyen meglepetésben lesz része, mert ebben a gyönyörű kimono-leggings-extra magassarkú kombinációban, valljuk be az ember nem gondolná, hogy…..
Futóblog Napirajz ♥ Futóblog 2009.12.02 22:06:00
Orosz Péter küldte az alábbi sorokat szerkesztőségünkbe: Remélem láttátok Merényi Dániel releváns művészetét, ami a Winkler-féle Monspart Sarolta-interjút gondolja tovább: ..
Augusztus közepén, amikor birtokunkba került "A HÁZ", elterveztem, hogy a parasztház felújításával kapcsolatosan minden momentumot megörökítek és az internetes korszak hagyatékának ajánlom fel.  (A HÁZ persze számunkra az, barátaink leginkább már gulágnak…..
Szálkás Gerenda fantázianevű rajongónk nem volt rest, és egy pofás kis posztot hozott össze nekünk a külföldre szakadtakról. A modoros emigráns A modoros emigráns kb. 2-3 éve dolgozik valamelyik nyugat-európai nagyvárosban. Csak rövid tapasztalatszerzés ill. nyelvtanulás…..
A reklámokban rendszeresen kihasználjuk, hogy az embernek rövid az agya, vagyis konkrétan nem emlékszik régi dolgokra. Pontosabban ez így nem igaz: emlékezni emlékszik, csak máshogy.Ahogy a mondás tartja: az idő megszépíti az emlékeket! És igen, ez így van, valójában. Igaz, a…..
grafitember 2009.08.08 08:50:21
A szocialista Tisza cipô márpedig fasza termék volt. Mivel a legközelebbi cipôbolt, amihez laktunk Tisza márkabolt volt (tetszik érteni, brandépítés szempontjából, a szocializmusban...). Szóval emiatt én öt éves koromtól a rendszerváltásig Tiszában jártam, sportoltam, tesiztem. Soha nem ment szét, hanem inkább kinôttem. Késôbb is inkább a talpa lyukadt át, nem a felsôrész adta fel.

A szocialista ipar nem volt az a kifejezett high-tech, de szerintem még manapság is használnak az emberek Kaposi kuktát, autószifont. Vettél egy Videoton tévét 3200 forintért, hat évesen cseréltettél benne egy kék (zöld, piros) panelt, 220 forintért és újabb évekig ment hiba nélkül, sôt azóta is.
A harminc éves Zsigulikban mai napig megy a Bakony ablaktörlô motor és gyújtáselosztó, és van még pár szocialista termék biztosan, amit a mai napig használnak az emberek.

Az Ikarusnak több vásárdíjas autóbusza volt, de inkább az a nagy cucc, hogy fejlôdô afrikai országokban gnúhúggyal meg banánrosttal is mennek ezek a buszok a mai napig, Csepel alvázon. Erre inkább büszke vagyok, mint arra, ha a Mol megvesz egy újabb horvát benzinkút hálózatot, vagy ügyes faktoringgal kirgiz szövôüzemek felett basáskodhat egy káposztásmegyeri kft-mogul.

Nekem nem nagyon lehet nosztalgiám a szocializmus után, fiatal taknyos vagyok, talán csak annyi, hogy az emberek boldogabbak voltak a vége felé, szóval én nem könnyes szemmel védem minden áron a kádárizmust. Csak személy szerint már nagyon unom az állandó fikázódást. Ez a csont nem lerágva van, hanem már fényesre polírozódott.
Te jó ég, micsoda bűbájosan aktuális, kora nyári téma! Wellington barátunk ajándéka a mai olvasmány, és bizony nagyon is magaménak érzem, hiszen bájos kis fővárosunk utcáit én is naphosszat járom a már oly' régen szívemhez nőtt Csepellel. Tekeréskor úgy érzem, mintha az…..
grafitember 2009.05.26 23:04:16
@ergya:
Figyelj, te rakd már rá a kereket egy napig az Ábrira mondjuk, vagy a Zöldre! Kisapám, le leszel szakítva úgy, hogy ők nem gondolják azt komolyan.

Viccen kívül, mi értelme van az általánosításnak? Aszondod a "futároknak nincs erőnlétük". És ha azt írnám, hogy minden országútis rojalista, sznob fasz? Én is országútizom, minden nap nyélen vagyok, én is besértődnék, ha valaki ilyet írna.

Figyelj, nem is olyan nehéz személyeskedni, például attól még nem vagy nagy bringás, hogy Szentendréig 34-es átlaggal mész szólót, utána meg Visegrádig 23-ast. Mi bajod a Margit-szigetiekkel? Te a Ligetben lószolgatsz be? Akinek Sora van a Maliján annak vissza sem köszönsz, ugye? Egyáltalán köszönsz másik bringásnak? Megvetted a legolcsóbb Tacx görgőt, de egész télen csak háromszor ültél fel?

Azért gondolom, hogy nem vagy igazi bringás, mert lenézed a többit. Mert lenézed a futárt. Tudod, akik valamit már elértek ebben a sportban, azokat arról ismered fel, hogy nem hasonlítanak hozzád.

Van aláírt Merckx poszterem, kell? 2.000,-
Na jó, neked 1.900,-
Futóblog Pulzuskontroll 2009.04.12 19:50:00
Nagyon durva, de tegnap történt meg velem először, hogy egy kb. 3 órás terepfutás minden pillanatát élveztem. Valójában magam sem voltam tisztában azzal, hogy mindaz, amit idáig tettem időnként mennyire küzdelmes volt. Az történt ugyanis, hogy kaptam egy olyan instrukciót ehhez az…..
Futóblog Tófutás(sok) 2009.04.11 16:50:00
A hétvége több szempontból is kihívás volt. Egyrészt a szombati nap hosszú futása egy erősebb szekcióval (köztük kékvirággal) történt, na de ez egy következő poszt témája lesz. Másrészt a hétvége elhozta az idei év első komolyabb melegfrontját. Ugye ez a hirtelen…..
Vasárnap ejtettem meg a szokásos hétvégi hosszúfutást. Az óraátállítás és a 6 napos munkahét ellenére korán ébredtem. Kényelmesen megreggeliztem. Hosszabb terepfutások napján mindig alapos reggelivel kezdek, így tovább és jobban bírom a kaptatókat. Két összeborított…..
grafitember 2009.04.02 16:21:51