Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hobbiszakács

1044 bejegyzést írt és 3133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha valaki azt, mondja, hogy ez a név virágot takar, akkor nem hiszem el.  ..
Hobbiszakács 2024.07.19 05:40:09
@littke: Én is a Google Lens-en találtam meg :-) Svédül "kék tűz", de mi a magyar neve?
Hobbiszakács 2024.07.20 07:52:45
@Vidor Komor: Ezért csóváltam a fejem, amikor megtudtam, hogy ezzel a névvel virágot illetnek :-)
Hobbiszakács 2024.07.12 15:10:21
@littke: Tényleg, de jó észrevétel! :-)
Hobbiszakács 2024.07.16 07:45:38
@Vidor Komor: Nem kell sétáltatni, babusgatni hiszen mindenhova magaddal viszed, és este együtt bújtok ágyba :-)
A stockholmi Friends arénába szóló akkreditálásaimkor választhatnom kellett: vagy fotósként a pálya szélén, vagy a "sajtópáholyban" ülök. Világos, hogy minden alkalommal a pälya szélét választottam Szerény hatótávolságú fényképezőgépemmel a kapuhoz közel, az alapvonal mögé szoktam ülni. (A kép…..
Félálomba szenderedve nézem esténként az EB-ét. Az álomkórt a kényelmes fotel és az utolsó percekre hagyott gólok mellett az „igazán nagyok” hiánya okozza...
Hobbiszakács 2024.07.06 14:41:53
@Vidor Komor: Emlékezetből vágom rá: 1986 májusban, a Barcelona - Steaua EK döntő meccsen.

Tegnap néztem negyedórát a német-spanyol meccsből, azalatt kétszer ki lehetet volna állítani Kroost (2 sárga és egy piros lapot érdemelt). Utólag hallom/olvasom, hogy a bíró nem adott meg egy 11-est a németeknek. Ezt nevezik kompenzációs bíráskodásnak: "Előbb nekem, aztán neked."
Ezerrel süt a nap, a mobiltelefon hőmérője 30 fokot mutat. Háromnegyed öt van, a berekedt gőzsíp hármat jelez, és a hatalmas gőzhajó kifarol a Királyi Palota tövében levő kikötőből...
Hobbiszakács 2024.06.30 15:40:15
@littke: Az a Rodin tanítvány, Carl Milles szoborkertje lehetett: hobbiszakacs.blog.hu/2009/11/11/szent_marton_stockholmban

"Zita néni"-koromban részletesebben írtam róla:

mek.oszk.hu/03000/03050/html/
Hobbiszakács 2024.07.05 07:27:14
@Vidor Komor: Ennek nagyon örülök!
Klas Wiréhn színgazdag akril festményeiben az absztrakt összejátszik a kézzelfoghatóval. A vezérigazgató szeles időben..
A képet 2013-ban, a Svédország - Portugália meccsen készítettem...
Hobbiszakács 2024.06.28 07:37:17
@littke: Nagy figura, de focizni nagyon tudott. www.youtube.com/shorts/Zf-IatE6dJQ
Bosnyák apa, horvát anya gyereke mi legyen? Talán szerb? Na látod :-)
Sárga nőszirom vagy mocsári nőszirom  (Iris pseudacorus)..
Az egymásba kapaszkodás elfogadott eszköz...
Hobbiszakács 2024.06.24 06:55:57
@Vidor Komor: Mivel nem babra megy a játék, a játékosok görcsösen ügyelnek arra, nehogy bűnbakká váljanak. Számtalan példa van arra, hogy évtizedek múlva sem évülnek el a kapitális "bűnök": kihagyott helyzet, meggondolatlan hazaadás, egy csellel több vagy kevesebb... Ezért igyekszenek minél hamarabb megszabadulni a labdától. Aztán történik valami, ami feloldja a feszültséget, és bekövetkezik a "most már mindegy" stádium.
Hobbiszakács 2024.06.24 07:08:43
@Mormogi Papa: Izgalomból bőven volt részem a kardcsapat döntő alatt, amit az Eurosport közvetített. Ráért reggel megnézni a focimeccs eredményét. (A snookert is csak addig nézem, amíg Ronnie el nem kezd bosszankodni. A folytatáshoz már nincs idegem...)
Én: Kedves AI! Segítenél „Rejtelmes sziget” témára egy elbeszélést írni? Elmondom, miről van szó: Egy 50 év körüli házaspár, Dávid, és a felesége Rebekka, befizet egy jóga tanfolyamra. Hajóval érkeznek a tanfolyam helyszínére, egy erdővel benőtt szigetre. Késő este van, a kikötőben egy taxi…..
Hobbiszakács 2024.06.18 08:05:23
@Vidor Komor: Az AI copilot.microsoft.com/ felébresztette a kisérletező kedvet. A "ha már itt van, miért ne próbáljuk ki" ösztönt. Harminc-negyven évvel ezelőtt sok vegyész kollegám legyintett a számítógépes megoldásokra: "Ez már nem nekem való". Azóta a kémia "meghalt", a számítógépes alkalmazások nélkül pedig "nincs élet".
Hobbiszakács 2024.06.18 08:24:44
@littke: Szó se róla, érdekesebb a Sztálin lányáról, A Berlin falról, vagy Mihai utolsó román királyról készült TV-riport, amit az utóbbi időben az egykori kortárs szemével néztem. De - ahogy azt Komor Vidornak írtam - az AI berkeiben való turkálás-kisérletezés felkínálja a felfedezés gyerekes örömét.

A történetem elárulja, hogy a közhelyeken és a "bullshit" hintésén kívül az AI - egyelőre - másra nem képes. Önmagát cenzúrázza, nehogymá' megfertőzze a felhasználó/olvasó zsenge agyát. Kóstólót ad a Nagy Tervből, melyben nekünk, "boomereknek" nem osztanak lapot.
Hobbiszakács 2024.06.19 15:55:45
@littke: A világ másik fele nem ért egyet a progresszív "újmódiságokkal", ők másként látják a "valóságot". Ezek szerint legalább két AI lesz... :-))
  Kívülről.....
A falképen Szent Erasmus, alias Szent Elmo beleit csavarják orsóra.  Erasmus 303-ban, a diocletianusi keresztényüldözés idején szenvedett mártírhalált...
Hobbiszakács 2024.06.12 15:54:28
@Vidor Komor: Igazad vagyon, még a címadás előtt utánanéztem: "macerál – piszkál, zaklat, nem hagy békén. Származéka: macera. A latin macerare áztat, puhít; gyengít, kínoz". A falképen szereplő csökönyös mártírt - miután túlélte a szöggel kivert hordóban a hegyről legurítást - a beleit orsóra tekerve igyekeztek jobb belátásra bírni.
  Az Estelle hercegnő nevét viselő "villanytutaj" két városnegyedet köt össze...
Hobbiszakács 2024.06.10 07:05:33
@Vidor Komor: "A gép forog, az alkotó pihen." :-)
Az olvasást népszerűsítő svéd mozgalom idei díjazottjáról a svéd álami TV készített riportot. A kitüntetett az olvasás mímeléséből is maradandót alkotott.  ..
Mediterán hangulatot "árasztó" pálmák egy stockholmi kertben...
A stockholmi Vrak – Hajóroncs - múzeum munkatársai osmundokat tartalmazó hordót emeltek ki egy, közel ötszáz éves hajóroncsból. Az osmund – vagy osmond - nevet viselő, “befejezetlen” vasdarab a középkori vasgyártás köztes terméke. Írott források szerint fontos svéd exporttermék volt a 17. század…..
Holnap tengerre szállok, hogy egy 500 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóból “osmund” - vagy osmondi - néven futó, középkori technikával előállított vastárgyak kiemelését fényképezzem. Addig is itt van egy 400 éves ágyugolyó. A golyóbist a Stockholm központjától tízperces járásra fekvő Skeppsholmen…..
"Emberhús - a klíma megmentésének egyik alternatívája"..
A tavasz legbiztosabb jele - a vitorlások vízre helyezése (képriport)...
A rovarevés rejtelmeibe bevezető Insect cookbook-ra a legnagyobb választékot kínáló stockholmi könyvesbolt, a Hedengrens gasztronómiai művek számára fenntartott részlegén bukkantam. A bevezetőből megtudtam, hogy felmérések és jóslatok szerint 2050-re kétszer annyi proteinben gazdag élelmiszerre…..
  A Királyi Műegyetem "fff" férfikórusa lelkesedéssel nótázgat az egyik HÉV megálló előcsarnokában...
Ahogy annak idején Magyarországot a „vas és acél országává” szerették volna tenni, úgy tűzték ki célul Svédországban az acélgyártásban használt szenet megújuló energiával termelt hidrogénnel helyettesíteni. A hagyományos acélgyártás nyersanyaga a nyersvas, amit a vasérc szénnel való redukálásával…..
Hobbiszakács 2024.05.09 11:38:21
@Vidor Komor: Legyen igazad :-)