Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Silye Sándor

252 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
VinAgora borverseny, e hon egyetlen nemzetközi viadala, és e tény különös jelentőséget bír. Mert vannak sikereink a nagy nemzetközi borversenyeken, de azért az mégis más, ha a világ itt, nálunk méretteti meg magát, és boraink hazai pályán mutathatják meg magukat a világnak. Az idei versenyen nem…..
  Az avatás előtt a bemutatás, a bemutatkozás pillanatai Kisfaludot elhagyva, Pákozd előtt a busz megáll, innen már csak 200 méter, és ott kell lennie a Csordás-Nagy pincének. Ott is van, na, nem a pince, hanem egy tér székekkel, asztalokkal, emberekkel, poharakkal, boros palackokkal. Balra…..
„Ért kalászt lengettél, Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél.”       Kölcsey: Himnusz   Tokaj. Hungaricum, 2002 óta a Világörökség része, igazi magyar kincs. Tokaj, a Tisza és Bodrog kereszteződésénél létrejött gyöngyszem segíti a magyarok hírének növelését, szerte e világban. Mert a tokaji…..
Villány. Az ország délvidékén található e hely, amelyre illik a költői kérdés: van olyan ember, ki e helyet nem ismeri? Siklós után Mohács felé haladva a magas dombokon vagy alacsony hegyeken – ahogy tetszik –, azokon és azoknak alján szőlők hosszú sora kígyózik Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya,…..
Nem is olyan régen még a Borbár teraszán a Chardonnay borok üdesége, ízvilága szerzett kellemes órákat, de máris itt az újabb jó este Ígérete. Június 9-én, csütörtök, 19 órakor egy különleges világba merülhetünk el, mert az este témája az alábbi lesz a Fekvő katonától kissé balra:    …..
  Kóstolóra várva a téren: ragyogón süt  a nap, és hullámzik a... Chardonnay. Fehér szőlőből készült kiváló bor. Fajtaborként is remek, de házasításban is gazdagítja a kóstolók „mézes heteit”, sőt, a pezsgőknek is az egyik alapbora. Székesfehérváron, a Fekvő katona mellett található Borbárban…..
Thummerer Tamással egy olyan rendezvényen találkoztam, ahol a legjobbak közé kerültek a borukkal, mégpedig a Magyar Borszakírók Köre Top 12 versenyén. Népszerű volt valamennyi termékük, naná, hiszen a borászatuk  jól ismert országszerte. Nem véletlenül, hiszen bár ugyan 100 hektáron gazdálkodnak,…..
  Megvolt az egyik, jöhet a másik. Mert: aki nem lép egyszerre, nem kap bort majd estére… De! Június 25.-én csütörtök 19 órakor itt az újabb lehetőség a Fekvő katona melletti Borbárban, hogy újra találkozzunk. Ha a lehetőség engedi, akkor a teraszon, ha nem, akkor bent a Borbárban. Bár jobb lenne a…..
 Eger kiemelt terület. Bár maga a megyeszékhely nem sorolható a metropoliszok, a nagyobb városok közé, mégis a történelmi hagyományai – lásd egri csillagok -, és az Egri Borvidék központjaként mégis ismert település. Ezúttal a borászatáról lesz szó, hiszen mind a városban, mind a környéken nagyon…..
Újra itt van, újra itt van, és végre, megint megnyílik az élet június 11-én, csütörtök 19 órakor a Veressbor Borbár teraszán Székesfehérváron. Lehet ismét bort kóstolni, szürcsölni, lenyelni, összehasonlítani, eszmét cserélni, csicseregni, megbeszélni, kijelenteni, vitázni. Jöjjenek, jöjjetek hát,…..
      Geönczeöl Attila, kiváló borász a Felvidékről, jó kolléga a Magyar Borszakírók Köre tagjaként. Trianon apropójából kiváló kezdeményezést indít, mégpedig azt, hogy a határon belül és határon túli magyar borászok készítsenek egy olyan házasítást, ami nem elszakít, hanem összeköt, és készüljön…..
       Szentesi József. Szőlész, borász, sőt, a Borászok Borásza, tehát a szakma elismert embere. A pincéje Budaőrsön van, a szőlői Nadapon (80 százalék), Pázmándon (15), Sukorón (5) találhatók, míg a pezsgőket Budafokon készíti, nemcsak magának, hanem a borászok többségének. Édesapjától örökölte a…..
 Kezdjük az elején a végével. Ezt fogyasztottuk a kajához, L. Simon Pince Laser frizzante Ma ebédet főztem, ettünk, ittunk, élmény volt, amit tettünk, ettünk, ezért bár nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek. Próbálják, próbáljátok ki, és örüljene(te)k velem. Egy próbát…..
Kezdjük a végén... Ugyanis e bort fogyasztottuk a kajához: L. Simon pince Laser Frizzante Ma ebédet főztem, ettünk, ittunk, élmény volt, amit tettünk, ettünk, ezért bár nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek. Próbálják, próbáljátok ki, és örüljene(te)k velem. Egy próbát…..
Csendélet a Borbár pultján, a Szászi pincészet kóstoló estjén  Borbár van Székesfehérvár szívében, bár a bor ott és most közösségi együttlétben nem kóstolható. Máshol sem. A járvány jelenleg csupán a magányos, vagy a szűk családi közös borivásnak kedvez. A borászok, kereskedők a házhozszállítással…..
Már több alkalommal találkozhat((ato)k a Veressbor felhívásával. A fehérvári társaság – mivel nem üzemeltetheti a jelen helyzeten a Borbárt – kérésre kiszállítja az összes A-betűs terméket, tehát a bort, a sört, a pálinkát. Most újabb felhívást tettek közzé, olvassá(to)k hát: „Felkészültél…..
A Magyar Sommelier Szövetség évente adja ki a Par Excellence díjat, az arra rászolgált bortermelőnek, étteremnek, vendéglátónak, oktatónak, kereskedőnek és szakírónak. Utóbbi díjat kollégánk és barátunk, a Magyar Borszakírók Köre tagja, Viniczai Sándor kapta. Megérdemelten. Sanyi okleveles…..
"A helyzet jó, de nem reménytelen!" sóhajtott valamikor réges régen Bródy János, a 60-as, 70-es majd a további évek pop, rock ikonja. Eme mondása a mára is igaz, bár a helyzet most nem jó, sőt, piszok rossz, de - reméljük! - nem reménytelen. Megkérdeztem a megye néhány borászát, borral dolgozó ember…..
Ferenc Vilmos (jobbra) az ünnepségen díjátadó ceremónia közepette Ferenc Vilmos. A borok világának meghatározó alakja, legendája, a Kékfrankos fajta legfőbb honi szószólója. Rengeteg boros rendezvény nem is lenne, ha ő nem szervezné azokat. Itthon, a határon túl, Temerinden, Kézivásárhelyen stb.…..
Mostani pocsék napjainkban jólesik a másik figyelme mások iránt. Veress Tibor és csapata kénytelen zárva tartani a Borbárt, bár szívesen látnának mindenkit vendégül. De az élet ezt hozta, és Ő(k) segíteni akar(nak). Segíts magadon, és… És segíts mindenkin, ha tudsz!       Mert jön a húsvét, a…..
Nyúlné Pühra Bea (balra), Rácz Erika, Gálné Dignisz Éva sanzont nem énekeltek, de kóstoltak     Igaz, ami igaz, rég volt már a nőnap. Akkor még boldogan, a koronavírustól alig félve jártunk, keltünk az utcákon, kommunikáltunk, barátkoztunk, kezet fogtunk, puszilkodtunk. Bort kóstoltunk. Hol volt,…..
   Online borrendelésre adott lehetőséget megváltozott napjainkban Székesfehérvár és a Velencei-tó körüli kiszállítással a VERESSBOR Borkereskedés. Minimum 10 ezer forint értékben teheti, teheted meg az aktuális készletből! Ez sok, vagy kevés? Döntse el ki, ki maga, de az biztos, hogy egy darabig…..
A legjobbak és Nyitrainé Sárdy Diána, köztük a bal szélen Mogyorósi Lajos látható a díjjal A borászok, és az általuk készített borok számára minden esztendőben nagy eseménynek számít a Syngenta országos borverseny. Ezen rendre a legjobbak mérettetik meg magukat és nedűiket, ebben az évben a…..
Machán-Csetvei Krisztina,a  kiváló borász, a nagyszerű feleség, édesanya, és vendéglátó  Bort nem csupán készíteni lehet, ami – lássuk be - munkás, nehéz, fárasztó feladat. Mivelhogy a szőlészet a legmacerásabb, legnehezebb mezőgazdasági tevékenység, amit persze ennek művelői szívesen csinálnak,…..
"A helyzet jó, de nem reménytelen!" sóhajtott valamikor réges régen Bródy János, a 60-as, 70-es majd a további évek pop, rock ikonja. Eme mondása a mára is igaz, bár a helyzet most nem jó, sőt, piszok rossz, de - reméljük! - nem reménytelen. Nemrég tettem közzé a Veress Tibor által vezetett Borbár…..