Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Silye Sándor

478 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs emblematikusabb helyszín az olaszrizlingnek, mint a Balaton. A teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságának. A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az öt napon át itt…..
 Egységes borvidéki arculat kialakítására várja a Rizling Generáció grafikusok, képzőművészek pályaműveit a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. „Borvidékünk szakmai szervezeteivel arra teszünk kísérletet, hogy a borvidék legfontosabb arculati elemeit modernizáljuk. Hiszünk abban, hogy a pozitív…..
Fáncsi Viktória korábban elhatározta, hogy Székesfehérváron új sorozatot indít, a Fehérvári Nagy Bormustrát. Nemrég a nyolcadikat rendezte meg. A Mercure Hotel két termében sokan voltak, a rendezvény délután négykor kezdődött, 6 órakor már lépni is alig lehetett. Az egyik teremben jórészt Fejér…..
Az Öreghegyi Művelődési Ház új hagyomány teremtésének szándékával nagy fába vágta a fejszéjét: első ízben rendeztek borkóstolót. Nem is akármilyet: jazz zenével „díszítettet”! Az esten Silye Sándor beszélgetett Fiáth Beáta rendezővel, Borostyán-Kovács Tamara sommelierrel, Vörös Janka jazzénekes…..
Bensőséges, családias hangulatú ünnepségen adták a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíjat a fővárosban. A kör 2023-ban nyolcadik alkalommal rendezte meg a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok borainak versenyét, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és…..
Immár hagyomány, hogy minden esztendőben megrendezik az Újborok és sajtok fesztiválját. Rendre nagy érdeklődés kíséri ezek bemutatkozását, amelyek ekkor már nem is annyira újak - legalábbis fajtánként. Vannak friss borok és a még a reményteljes kategóriába, a boldog jövő előtt állók közé sorolhatók.…..
Megvolt hát a Nyolcadik Nagy Fehérvári Bormustra! Fáncsi Viktória nagy levegőt vett hajdan, és belevágott a még nagyobb kalandnak ígérkező első Bormustra rendezvénynek Fejér székhelyén. Remélte akkor, hogy hagyomány veszi kezdetét, remélte, hitte, s lám lőn! Teljes siker. Idén is a Mercure Hotel…..
 Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító  közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gábor alapító tagja a Balatoni Körnek, eddig alelnökként tevékenykedett az  egész évben nyitvatartó, minőségi vendéglátóhelyeket, borászokat…..
Első ízben rendezte meg a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége a borlovagok országos borversenyét A 2023. évi MBOSZ I. Borlovagok Borversenyén Fejér megyéből a Szent Benedictus Borrend, az Agárdi Borlovagrend és a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szép sikereket ért el. Nyolc arany, és…..
A Szepsy család munkássága a Tokaji borvidék, azon belül Mád meghatározója. Az apa, Szepsy István, a fia, az ifjabb Szepsy István, felesége, leánya mindnyájan a világban is márkává vált a boraikkal. A család az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a…..
A Magyar Borszakírók Köre 2023-ban nyolcadik alkalommal mérlegelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok széles választékát, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok „Super 12” listáját. A merítésben a tagok által 2023-ban kóstolt és magas…..
Idén Günzer Tamás (Villány) lett a legjobbak legjobbja! Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes…..
Székesfehérváron a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szervezésében a Köfém Művelődési Házban tartották meg az új borok mustráját. Ezen 12 borosgazda 35 nedűje mérettette meg magát. A borok kóstolása közben a zsűri egyre nehezebb helyzetbe került, hiszen a belövő bor is jónak találtatott. Mint…..
A magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól…..
Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a Bor és Piac szaklap által rendezett Ősszel is Balaton sétáló borkóstoló, így alighanem idén is várakozással keltek útra azok sokasága, akik már tudhatták, mi vár majd rájuk Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban. A rendezvényteremben rögtön von…..
A Borbárban idén is szerveznek Márton napi újbor kóstolót a Kossuth utca 3-ban. Az eddigiektől betegség miatt egy kicsit más lesz Márton-napi étel kínálat, mert a libacombos menü kimarad, helyette májpástétom kerül a tányérokra. Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két este is lehet ismerkedni az új…..
A székesfehérvári Borbárba (Kossuth utca 3) ezúttal külföld látogat el. Mert: kilenc kiváló bor kóstolása közepette utazhatnak keresztül Ausztrián a borkóstoló résztvevői. Az esemény október 25-én 19 órakor kezdődik. Ekkor a résztvevők megismerkedhetnek Ausztria borvidékeivel és jellegzetes…..
Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken. Az idén harmadik alkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és a borászok…..
A Székesfehérvári Borbár (Kossuth u. 3) elkezdte az őszi szezont, nincs megállás, Veress Tiborék folytatják a borbemutatók, a kóstolók sorát. A következő alkalommal a Zalai borvidék sokszínűségével ismerkedhetnek meg azok, akik részt vesznek az esten. Amelyen a Dóka Éva pincészete Zalaszengrótról…..
Tizenkilenc ország csaknem 1000 tétele versengett idén a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC), ahonnan a Tarcalon gazdálkodó Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta…..
Itt van az ősz, itt van újra, eljött a szüret és az új borok készítésének az ideje. az ideje, hogy megkezdjük boros rendezvényeinket. Ideje. Mint a nyarat követő borkóstolók eljövetelének is. El is jött, hiszen a Székesfehérvári Borbár a Kossuth utca 3-ban október 4.-én, 19 órakor Hárslevelű…..
Kedves borászok, borrendek! Mindenkinek ajánlom figyelmébe az alábbi felhívást, változtatás nélkül, mert ezzel teljes a kép, ebben olvasható minden tudnivaló!..
Az Anonym Pincészet Etyek jegyzett borászatai közé tartozik. Ismerve munkásságukat, elért eredményeiket, mindennek nevezhetők, csak névtelennek (Anonym) nem. A Szövényi család pincészete legutóbbi nagy sikerét a napokban érte el Bécsben, a 2023-as AWC Wienna nemzetközi borversenyen. - Óriási öröm…..
 Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal is a Dobosi Birtokközpont ad otthont. A résztvevő tíz pincészet a környékbeli falvakból érkezik, a házigazda Szentantalfa mellett Tagyonról, Szentjakabfáról, Óbudavárról, Balatoncsicsóról és Zánkáról hozzák el a…..
Geszler József és Geszler Imre, a két testvér a rendszerváltást követően vettek egy jó nagy levegőt, aztán hátat fordítottak akkori civil foglalkozásuknak - gépészmérnök és számítástechnika - és elindították családi borászatukat. Kezdetben kicsivel kezdték, kis szőlőterületeket vásároltak, majd…..