Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Silye Sándor

485 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hosszú hétvége erejéig ismét bűbáj járja át Tarcal mesebeli utcáit és varázslat költözik a történelemmel gazdagon átszőtt épületekbe. Idén május 3-5. között kerül megrendezésre Tokaj- Hegyalja tavaszi minifesztiválja, a Bűbájos Hétvége. Három napon át összesen 12 helyszín várja változatos…..
A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint. A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of…..
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor. Az Országos…..
Budapesten, a Magyar Agrártudományi Egyetem K épületének a Díszterme adott otthont a 2023. évi újbor verseny eredményhirdetésének. A borászok standjai mellett a sajtászok is bemutatták kiválóságaikat, valamivel több, mint 400 ember ízlelhette az ínyencségeket, legyen szó borról, vagy akár sajtról.…..
Budapesten adták át a Magyar Sommelier Szövetség Par Exellence díját. Bortermelőnek (Malatinszky Csaba), étteremnek (WhiskyNet), kereskedőnek (Avalon Resort & Spa*****), szakírónak (Bozzai Zsófia Bor és Piac), oktatónak(Nyitrainé dr. Sárdy Diána), illetve a legjobb külföldi eredményeket elérő…..
A Magyar Bornagydíj ismét szerepel el helyütt, csak kicsit másképp, mint volt az a korábbiakban. Sok, sok képpel illusztrált anyagot lát(hatsz) itt, mivel ez másképpen készült, mint az előző. Nézze, nézd, hallgasd, hallgassa ház. Persze csak utána, ha elindíttott(a)d! A meghallgatáshoz katt…..
A Magyar Sommelier Szövetség idén tizedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente hat kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag annak figyelembe vételével, hogy a maga területén…..
Nincs emblematikusabb helyszín az olaszrizlingnek, mint a Balaton. A teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságának. A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az öt napon át itt…..
 Egységes borvidéki arculat kialakítására várja a Rizling Generáció grafikusok, képzőművészek pályaműveit a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. „Borvidékünk szakmai szervezeteivel arra teszünk kísérletet, hogy a borvidék legfontosabb arculati elemeit modernizáljuk. Hiszünk abban, hogy a pozitív…..
Fáncsi Viktória korábban elhatározta, hogy Székesfehérváron új sorozatot indít, a Fehérvári Nagy Bormustrát. Nemrég a nyolcadikat rendezte meg. A Mercure Hotel két termében sokan voltak, a rendezvény délután négykor kezdődött, 6 órakor már lépni is alig lehetett. Az egyik teremben jórészt Fejér…..
Az Öreghegyi Művelődési Ház új hagyomány teremtésének szándékával nagy fába vágta a fejszéjét: első ízben rendeztek borkóstolót. Nem is akármilyet: jazz zenével „díszítettet”! Az esten Silye Sándor beszélgetett Fiáth Beáta rendezővel, Borostyán-Kovács Tamara sommelierrel, Vörös Janka jazzénekes…..
Bensőséges, családias hangulatú ünnepségen adták a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíjat a fővárosban. A kör 2023-ban nyolcadik alkalommal rendezte meg a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok borainak versenyét, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és…..
Immár hagyomány, hogy minden esztendőben megrendezik az Újborok és sajtok fesztiválját. Rendre nagy érdeklődés kíséri ezek bemutatkozását, amelyek ekkor már nem is annyira újak - legalábbis fajtánként. Vannak friss borok és a még a reményteljes kategóriába, a boldog jövő előtt állók közé sorolhatók.…..
Megvolt hát a Nyolcadik Nagy Fehérvári Bormustra! Fáncsi Viktória nagy levegőt vett hajdan, és belevágott a még nagyobb kalandnak ígérkező első Bormustra rendezvénynek Fejér székhelyén. Remélte akkor, hogy hagyomány veszi kezdetét, remélte, hitte, s lám lőn! Teljes siker. Idén is a Mercure Hotel…..
 Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító  közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gábor alapító tagja a Balatoni Körnek, eddig alelnökként tevékenykedett az  egész évben nyitvatartó, minőségi vendéglátóhelyeket, borászokat…..
Első ízben rendezte meg a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége a borlovagok országos borversenyét A 2023. évi MBOSZ I. Borlovagok Borversenyén Fejér megyéből a Szent Benedictus Borrend, az Agárdi Borlovagrend és a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szép sikereket ért el. Nyolc arany, és…..
A Szepsy család munkássága a Tokaji borvidék, azon belül Mád meghatározója. Az apa, Szepsy István, a fia, az ifjabb Szepsy István, felesége, leánya mindnyájan a világban is márkává vált a boraikkal. A család az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a…..
A Magyar Borszakírók Köre 2023-ban nyolcadik alkalommal mérlegelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok széles választékát, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok „Super 12” listáját. A merítésben a tagok által 2023-ban kóstolt és magas…..
Idén Günzer Tamás (Villány) lett a legjobbak legjobbja! Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes…..
Székesfehérváron a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szervezésében a Köfém Művelődési Házban tartották meg az új borok mustráját. Ezen 12 borosgazda 35 nedűje mérettette meg magát. A borok kóstolása közben a zsűri egyre nehezebb helyzetbe került, hiszen a belövő bor is jónak találtatott. Mint…..
A magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól…..
Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a Bor és Piac szaklap által rendezett Ősszel is Balaton sétáló borkóstoló, így alighanem idén is várakozással keltek útra azok sokasága, akik már tudhatták, mi vár majd rájuk Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban. A rendezvényteremben rögtön von…..
A Borbárban idén is szerveznek Márton napi újbor kóstolót a Kossuth utca 3-ban. Az eddigiektől betegség miatt egy kicsit más lesz Márton-napi étel kínálat, mert a libacombos menü kimarad, helyette májpástétom kerül a tányérokra. Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két este is lehet ismerkedni az új…..
A székesfehérvári Borbárba (Kossuth utca 3) ezúttal külföld látogat el. Mert: kilenc kiváló bor kóstolása közepette utazhatnak keresztül Ausztrián a borkóstoló résztvevői. Az esemény október 25-én 19 órakor kezdődik. Ekkor a résztvevők megismerkedhetnek Ausztria borvidékeivel és jellegzetes…..
Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken. Az idén harmadik alkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és a borászok…..