Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unionista (törölt)

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Középkori – elavult, beszűkült, merev, régimódibb mint egy dinoszaurusz, szűk látókörű, provinciális. A sötét középkor toposza talán már eltűnőben van: a történelem iránt kicsit is érdeklődők árnyaltabban látják a helyzetet, mint az egykori kommunista…..
unionista (törölt) 2013.09.06 13:02:44
@Counter:
értem én, hogy a zintézmények. de konkrétan micsoda? az operaház szervezi a polgárságot? az operabál? vagy a nemzeti színház? a zistván a király? vagy a zsidó kulturális negyed? vagy a hallgatói önkormányzat? vagy az átlátszó pont hu?

egy közjogi formációt meg kell jelölni. ami (történeti léptékben) időlegesen prioritást kap. és szerintem ez a város. én unionista vagyok. de felmérem ésszel, hogy "ejrópa" ebben a felállásban nem kaphat prioritást. a kedves nemzetvezető elvtárssal egyetértek abban, hogy a bizottságban kutyaütők ülnek, stb. de a

önkormányzatok -> kormányzó <- kormány

felállásban nem hiszek. függetlenül a miniszterelnök személyétől . helyette javaslom ezt:

önkormányzatok -> parlament <- kormány

azaz még egyszer neki kell futni a rendszerváltásnak.
unionista (törölt) 2013.09.06 15:51:24
@Counter:
oké, és ezek közül melyik lehet szerinted a polgárosodás záloga. a házasság vagy a nyugdíj intézménye? használjuk ezt a szót általános értelemben. ne szűkítsük le a közjogra. rendben. de akkor mi lesz, amelyik megszervezi a polgárságot. nyilván a piac. a piacnak mi adhat szabadságot? és megint ott tartunk, hogy a város. persze abban az értelemben, hogy az egy független önkormányzat. és akkor megint a
önkormányzatok -> parlament <- kormány
modellnél tartunk.

nézzük a másik alternatívát. prezidenciális rendszert ide. rendben. de ki legyen az elnök? schiffer andrás lenne az elnök, akkor mi lenne. a pártját is remekül egyben tartotta.

szamossályiban élnek a cigányok a szamos és a holt szamos közötti kanyarulatban. szerinted ők egy elnökkel tudnának polgárosodni. vagy a gyügyei magyarok. nekik egy elnök hiányzik? szerintem inkább egy "téesz elnök", akit a járásban maguk közül kiválasztanak. és az lenne a demokrácia, hogy az országos politikától függetlenül megtehetik. függetlenül, hogy ki a kormányzó. nem kell ide, vagy oda állniuk. nem kell az egyik vagy másik oldali párttitkár valagát nyaldosniuk. arra van szükség, hogy egy mezőváros összefogja a kistérséget. a falusi elöljárókkal együtt válasszanak egy független főpolgármestert. és ez a mintázat mintha érvényes lenne nyíregyházán is. ott a városrészek lehetnének önállóak. de ott is lehetne független főpolgármester. és budapesten is.

persze értem, az országot is vezesse valaki. a parlament választ miniszterelnököt. a kormányzó beül európai szenátusba (amit európa tanácsnak hívnak). ha nemzeti egységet akarunk, akkor lehetne ellenzéki a co-missioner. már csak azért is, mert adott esetben szembe kell mennie a kormánnyal. a pénzügyminiszterek tanácsába a parlament válasszon függetlent. ezek a parlament által kiválasztott főemberek képviselik a magyarokat és az összeurópai érdekeket. a kancellár, az alkancellár és a kincstárnok.

a mayor és a grand mayor kiválasztása problémás. mert annak kellene ettől függetlennek lennie. az önkormányzatokból ki kellene űzni a pártokat. nyilván beülhetne a szekértábor, vagy a holdudvar. de szörényi és bródy éppenséggel ki tudnak egyezni. és ugye az önkormányzatokban megjelenhetne a valóban független reálértelmiség. persze ehhez a pénzügyi önállóságot is meg kell teremteni (egy költségvetési képletet kell felírni). tarlós ezt mondja régóta. lehetne schiffer a kihívója. és nyilván akadnának alkalmas független polgármester és főpolgármester jelöltek. szerintem itt és most alapvetően ez kell a polgárosodáshoz.
unionista (törölt) 2013.09.06 16:42:48
@Counter:
szűrjük ki egymást.
Liberatórium Kedves Lajos 2013.09.04 07:58:10
Kedves Lajos, csak így: Lajos, mert így egyszerűbb, közvetlenebb és valószínűleg úgyse olvasod. Rátok szavaztam a legutóbbi választáson, mert egyedül ti voltatok képesek kivitelezhető gazdasági programot összerakni.  Amikor láttam, hogy a levitézlett MDF és a rémesen…..
unionista (törölt) 2013.09.05 18:38:21
@Counter:
szerinted egy prolipártnak mégis mivel kellene kampányolni. lehet gyűlölni a szocialistákat, de azon ne csodálkozzon már senki, hogy etatisták.
unionista (törölt) 2013.09.05 18:42:30
@Lord_Valdez:
szociális demagógia van és nemzeti populizmus. parlamenti választást békeidőkben ezekkel lehet nyerni. meg persze azzal, hogy a másik oldal hazudik.
unionista (törölt) 2013.09.05 22:21:14
@Lord_Valdez:
szerintem nem egy újabb kis liberális párt kell, hanem valódi önkormányzatiság. független budapest egy patrióta és lokálpatrióta frakcióval. abban persze ott ülne a politikai holdudvar. de az intézményesen mégis csak elválna a pártközpontoktól. a közügyekbe mégis csak nagyobb beleszólása lenne a polgárságnak. pl. lehetne azt mondani, hogy budapest befizeti helyben megtermelt jövedelmek felét, cserébe önállóságot kap. de ezt helyi népszavazással is lehet elérni, vagy utcára vonulással.
Az oktatáspolitika egy kiemelten fontos terület, amely a társadalom egészét érinti, mégis eddig minden kormány elbaltázta. A mostani kormány, Orbán Viktor második kormánya, Balog Zoltán, Hoffmann Rózsa és Klinghammer István neveivel fémjelezve a lehető legnagyobb kárt tették a…..
unionista (törölt) 2013.09.05 19:07:37
@Bölcs Lázadó:
tfh. minden gyerek harmadiktól a nyolcadikosig kap egy 200 dolláros táblagépet, amire 2 év garanciát vállal a gyártó. ez országosan 500.000 gyereket jelent, és cca. 12,5 milliárd forintba kerülne. ezt nem lépik meg a pártok. oké.

de miért nem lépi ezt meg budapest. nem kell mindent országosan csinálni. 2,5 milliárd forintba kerülne az, hogy a 2,5 milliós fővárosi agglomerációban minden gyerek táskájába kerül egy ilyen eszköz. ha az ország hülye akar lenni, akkor legyen hülye. de budapest ettől miért nem akar függetlenedni?
Röviden? Semmi. Kicsit bővebben? Erről szól ez a poszt.Kósa Lajos, Debrecen polgármestere tanévnyitó beszédet tartott egy debreceni elitgimnáziumban. A beszédet a Népszabadság leközölte, s ha már így országos ügy lett belőle, a balliberálisok menetrend szerint kiakadtak rajta.…..
Színtiszta Egy szerény javaslat 2013.09.03 09:11:00
Kedves szocialisták, együttisták, LMP-n innen és túl a liberális oldal maradvány-, ragadvány- és utód pártjai. Mélyen tisztelt demokratikus ellenzék: lenne egy szerény javaslatom. Csak, mielőtt tovább is kattintanátok, hogy ilyet már ezret és bárkitől, rögtön az elején hadd…..
unionista (törölt) 2013.09.05 01:03:13
@panelburzsuj:
úgy képzeljük, hogy az ázsiaiak kulturálisan el vannak maradva. mert kevés őstől származnak, hagyományosan zárt a társadalom. ez eddig rendben is van. de ha egy kicsit összekeverednek, akkor a következő generáció egy része érteni fog ehhez. nem kell olyan sok zenekar. és az x-faktor típusú tehetségkutatók kiemelnek néhányat. és az elég.

a szandi nevű pop énekest egyszer megkérdezték, hogy van-e olyan lemeze, amit utólag letagadna. és azt válaszolta, hogy egyet kivéve mindegyiket vállalja. a "jódli dili" című az borzalmas.
www.youtube.com/watch?v=ckL188tEY94
egy japán produkciós iroda végtelen pénzt ajánlott ezért. feltéve, hogy jódlizik minden csatornán, és fellép az összes óriás csarnokban. mert minden nagyon rossz, de a jódli dili szuper. nekik nem a képzett zenész kellett, valami nagyon egyszerű, amit szerethetnek. és oké, hogy ez az ázsiai társadalmi nyitással változik, de közben kitanulják a mesterséget. nem nagyon hiszek a nyugati kultúrfölény elméletben.
unionista (törölt) 2013.09.05 11:32:45
@panelburzsuj:
high tech -> határhaszon (piaci működés)
low tech -> munkaértékelmélet (egyházi logika)
vietnámban a high tech könnyűipar az uralkodó. tehát nem az van, hogy a gyerekek kézzel varrják az árut a mekong völgyi faluban. mint a népi demokratikus változatban. hanem az olcsó munkaerőt az ágazati csúcstechnológiával párosítják. a lakossági megtakarításokra bankokat alapítanak. a metropoliszok önkormányzatai teljes önállóságot kapnak. a tőkepiaci nyereségből a központi kormányzat megtámogatja az áruszállítást és a raktározást. amerikai mintára épülnek a kereskedelmi központok.

ho chi min city:
en.wikipedia.org/wiki/File:HCMC-skyline.jpg

és ezzel a szabad versenyes kapitalizmus nem tud kell versenyezni. azért, mert az ázsiai modellben a kereskedelem nem szabad, hanem ingyenes. érthető? úgy árulják a cipőt, mintha a szomszédban lenne az óriás gyár, és a raktár. a kínai wang kifőzdéje itt úgy lesz olcsó, hogy ingyen szállítják az alapanyagot.

free trade = ingyen kereskedelem. a vietnámi ismerősöm szerint.

erre a legegyszerűbb válasz, hogy a nyugat vessen ki brutális vámokat az keletről érkező árura. erre azt mondják, hogy ők cserébe nem finanszírozzák tovább a költségvetési hiányt. az európai válasz az egyelőre az, hogy szigorú fiskális politikával állítsuk meg eurozóna tovább eladósodását. de a megszorításokból munkanélküliség és recesszió következik. az amerikaiak laza monetáris politikát hirdetnek. kötvénykibocsátással próbálkoznak.

ha én lennék a király, akkor 10% kommunizmus (egyenlő újraosztást) lenne. 10% kereszténység (non profit gazdálkodás) és 80% piacgazdaság. ez nem az ortodox liberalizmus, de majdnem.
unionista (törölt) 2013.09.05 17:34:11
@panelburzsuj:
az egyik irányban: az ázsiait nem érdekli se az útdíj, se az olaj ára. akármelyik hipermarketben ingyen kirakja a cipőt. nem érdekli a polcpénz. mert a kormány a kereskedés költségeit megtéríti.
a másik irányban: nincs támogatás. a fizetőképes kereslet korlátos. mert alacsonyak a bérek, a lakosságot megtakarításokra kötelezik. a kínálatot korlátozzák. a helyi kiskereskedők lefölözik a hasznot.

orbán erre azt mondja, hogy csinál egy zöld bankot. ebbe bevonja a takarékszövetkezeteket és a postahivatalokat. ezt az egészet az otp helyébe képzeli. a zöld bank nyereségét adná oda a nemzeti nagytőkéseknek. csányi ezért szállt ki a bankszektorból. nem bankadót akar fizetni, hanem exporttámogatáshoz akar jutni. kérdés, hogy ebből lesz-e versenyképes gazdaság. az eredeti terv az volt, hogy dél-kelet ázsiai modellben működne a mezőgazdaság. közmunkásokkal ázsiai szintre lenyomják a béreket. a nyugdíjas rendőrökből lesznek a munkafelügyelők. ehhez jönnek a nemzeti nagytőkések. csakhogy így olcsó tömegterméket lehet gyártani. ezzel a tesco gazdaságost ki lehet szorítani a belső piacról. erre ázsiában legfeljebb éhínség idején lehet szükség. a gmo élelmiszer annyi terem, hogy abból lehet raktározni.

amit európából ázsiába ki lehet vinni az luxury. aranyáron mérni a sonkát. és azt extra kormányzati támogatás nélkül kellene előállítani. a piacon döntsük el, hogy csányi óriás vágóhídja lesz a legjobb, vagy valamelyik kis hentes készít extra finomat. ezt mondják ugye a liberálisok. ami elvben rendben van. csak szerintem a gyakorlatban nem működik egyik sem. nagyné és társa kis eséllyel tudja kínában eladni a tejfölt, és az olyan óriás tejipari vállalat mint a parlamat sem tud az ázsiai piacra betörni.

orbánék azt mondják, hogy ne a globális trendet kövessük. hanem piros-fehér-zöld zászlókat fessünk mindenre. és mondjuk azt, hogy ez "magyar". hmmm, de finom. meg azt, hogy mi félázsiaiak vagyunk. a népi demokrácia a logikáját vegyük át a vidékies táncegyüttesekkel. csakhogy ázsia éppen ezzel akar szakítani. olyan, mintha ők nekünk azt mondanák, hogy ez az új "szocialista autó". és az milyen "szuper".

szerintem a klasszikus liberalizmushoz kell visszatérni. és a várost kell eladni. vagy a városkörnyéki kommunákat. azt mondani, hogy ez a messze földön híres pármai (parmalat) prémium tej. és ez a pármai (parmezán) sajt. ez a pármai sonka. de ezekből korlátozott a kínálat. a nyersenyag csak egy itáliai provinciából származik. a ládákból, palackokból, dobozokból számozott példányok vannak a készáru raktárban.

a kisüzemeket a város szintjén kellene összefogni. és egy sikeres kulturális mintázatot adaptálni. erre mondom, hogy debrecen lehetne a 27. svájci kanton. én azzal a képtelen ötlettel állnék elő, hogy a credit suisse vegyen meg egy basel méretű várost és annak környékét a pusztában. és árut úgy eladni, hogy az "helvet", "reformed", "kantonal" vagy "swissmade". persze ezt csak szövetségi keretek között lehet megtenni. úgy lehet ha az egész mögött ott van a nestlé, a swisscoop, és minden kulturális kellék. és a polgárság hajlandó eljátszani, hogy mink itten a refomált svájciak vagyunk. persze a gyerekeket tanítsuk meg rendesen viselkedni, több nyelven beszéljenek, legyenek sportosak, neveljük ki a tudósokat és a művészeket. eulert, vagy a sok bernoullit. a nagytemplomra tegyük ki a reformáció helvét zászlaját. a humán kollégium mellett nyissunk egy szövetségi reálgimnáziumot, szervezzünk reformált svájci gárdát, stb. és ezt adjuk el.

ez ugye ami olyasmi, mint párma, csak ez debrecen. persze össze lehet kacsintani akár az olaszokkal is. a kanton egy német-francia-olasz-romans koprodukció. a környéken a románok hazudják magukat nagy ős-rómainak. nagyszerű, ők lesznek a natívok és az ősmagyarokkal. és ezek alkotják az "esküszövetséget".

és ezek után testvérvárosi kapcsolatokra alapozva eladni az árut. nagy fantáziával adódik célként "kanton" városa. nem azt kell mondani, hogy ez nagyné és társa által gyártott tejföl és ez az magyar. hanem azt, hogy "debreszeni" prémium termék. ez "reformed", "kantonal", "helvet", "swissmade". és ebből nagyon kevés van. ez a "debreszeni húszosz palacintához a finci szósz". stb. ugyanúgy, mint a pármai húsos tésztához. persze az egész mögött ott lehet a parmalat lányvállalata is. ugyanarra a technológiára mondhatják azt, hogy ez "pármai", ez "debreszeni". különféle kínai tartományt célozva. a hátsó szobában összebeszélni. és vegyesvállalati formában prémium minőségben termelni.
Az Alkotmánybíróság 12/2013 határozatával „Magyarországon az Alaptörvény körüli viták időszaka lezárult. Ennek megfelelően indokolt, hogy az alkotmányos viták nemzetközi színtéren is nyugvópontra jussanak” – indokolja Magyarország gyurmaszilárdságú Alaptörvényének…..
unionista (törölt) 2013.09.04 22:50:26
@Nyekenyóka.:
pedig illene tudni, mert maga a führer mondta. itt a törzsanyag.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=176518
unionista (törölt) 2013.09.04 23:27:12
@Nyekenyóka.:
a baloldali politikus nem mond olyat, hogy "gránitszilárdságú". a szocik nem hasznáénak szóképeket. ezzel szemben a fidesz közlemények tele vannak ezekkel. amiből persze könnyű gúnyt űzni. pl. "három gyerek, négy kerék, öt trafik".
A kormányzat társadalmi egyeztetésre bocsátott egy hosszú és unalmas nevű törvénytervezetet. Ez azt célozza, hogy az önkormányzatok és azok szervei által nyújtott segélyek helyi nyilvántartása mellett egy központi rendszert is kialakítson.A segélyek központi nyilvántartása…..
unionista (törölt) 2013.09.04 22:40:14
@nemorino:
már csak azt kell majd kitalálni, hogy mi kerüljön állami, megyei és járási hatáskörbe. mert ugye ez három közhatalmi szint. az elvtársak ezeken össze fognak veszni. a határköröket így nem lehet majd rendesen elosztani. navracsics ugyanis a szovjet típusú tanácsrendszert találta fel. amiben nincs valódi önkormányzatiság, hanem direkt pártirányítás.

már most lehet látni, hogy a parlamentből kikerülő párttitkárok ezeken veszekedni fognak. a választás után budapesten ellenzéki többség lesz. mert ahhoz elegendőnek tűnik az "összefogás". szóval érdekes lesz.
ProgBlog Túlélési ösztön 2013.09.03 20:15:54
„Ez lehetetlen! – mondják maguk. Ezt nem bírjuk! …Hát nem értik a lényeget? Azt akarják, hogy ne bírjuk…. Túléljük majd! - ezt mondják nekünk. Ez alatt azt értik, hogy ŐK majd túlélik.” Részlet Adolf Hitler beszédéből – 1920 decembere   Nem őrültem meg,…..
unionista (törölt) 2013.09.04 15:42:20
@Moin Moin:
pont leszarom a posztot. el se olvastam. az érdekel, hogy tamas11 nicknek miért kell a "puskapor"?
unionista (törölt) 2013.09.04 16:36:39
@tamas11:
tehát akkor még mindig az van, hogy a kisebbik rosszra kellene szavazni.
unionista (törölt) 2013.09.04 17:41:33
@tamas11:
mindenki szavazzon arra, akire akar. szerintem majdnem mindegy, hogy ki fog kormányozni. lényegi változáshoz ("rendszerváltáshoz") független önkormányzatok kellenek.
Mandiner blog Szíria: cui bono? 2013.09.04 14:01:00
„Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak.” (Lord Palmerston) Történt, hogy az első világháború vérzivataros harmadik évében, április 3-án egy vonat ékezett Szentpétervárra, a Finlandia pályaudvarra. A vonaton egy…..
Amikor először kormányra kerültek anno 1998-ban, akkor az első dolguk az volt, hogy a MSZP-vel megegyezzenek a független állmapolgári önszerveződések szisztematikus kiirtásáról.A Halász-Zuschlág paktumban abban egyeztek meg a FIDESZ és az MSZP tárgyalói, hogy miden forrás…..
unionista (törölt) 2013.09.04 11:54:14
@panelburzsuj:
egy intézeti nevelő ismerősöm mesélte, hogy a fiatalkorú börtönökben a gyerekeknek - jó magaviseletért cserébe - levetítették a twighlight sagát (ami egy népszerű amerikai tini horror). az erőszakos bűncselekményekért bezárt gyerekek azt mondták, hogy ez nem lesz jó. mert ők félnek a vámpíroktól.
unionista (törölt) 2013.09.04 12:35:02
@Online Távmunkás:
kezdjük ott, hogy a magyarok trianonig nem voltak önállóak.
unionista (törölt) 2013.09.04 14:02:28
@Online Távmunkás:
teljesen önálló magyarisztán sohasem létezett. volt egy őshaza. ami tulajdonképpen ázsiai elnyomást jelentette. onnan menekültek az elődök. a kárpát-medencei inváziót valószínűséggel két (egy kelet-indoeurópai és egy délről érkező őseurázsiai) csoportosulás hajtotta végre. a genetikai kutatások a kettős honfoglalás elméletet támasztják alá. ezek után a német-római császársággal való kiegyezést hívjuk államalapításnak. amihez csatlakoztak a horvátok. király nélkül a felvidéki bányavárosokban el kezdtek polgárosodni a tótok. egyre több román érdekezett keletről. és délről a szerbek. cigányokról, ruszinokról, zsidókról nem is beszélve. hja, és persze a kedvenceid: a császári osztrákok.

az önálló magyarisztán gondolata valamikor a 19. században merült fel komolyan. az volt a terv, hogy francia uruszág mintájára lesz egy nagy ribillió. leverjük az uralkodót, és elmagyarorosodik mindenki. csak ez nem jött be. mert mindenki nemzetállamot akart. ezután jön a 20. századi két nagy háború.
Az Index érdeklődésére részletesebben kifejtette a Nemzetgazdasági Minisztérium, miért szüntették meg az adósságnyomás-mérőt.Egészen pontosan mindenki arra volt kíváncsi, hogy miért hazudta azt az NGM, hogy az alkalmazást "technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye…..
unionista (törölt) 2013.09.04 12:56:45
@mihalytoth:
oké, de hol vannak ebben megfizetve a haverok?
Tíz hónapos ellenzéki pávatáncot követően, villámgyorsan és (az előzményeket figyelembe véve) némiképp váratlanul került pont az Együtt és az MSZP tárgyalássorozatára. A felek által kialkudott kompromisszum lényege, hogy külön listán ugyan, de koordináltan indulnak…..
1. Először is, ki fogja finanszírozni? Van abban valami elszomorító, hogy 3,5%-os alapkamat körül még megveszik a forintot ugyanolyan 300-as eurószinten, mint eddig, ezek szerint a pénzvilágnak megér nagyjából ugyanekkora kamatelőnyt egy európai autokrácia fenntartása -- forró…..
unionista (törölt) 2013.09.02 22:05:51
@panelburzsuj:
ha budapest többségében ellenzékivé válna, ámde az ország kormánypárti maradna, akkor az egy érdekes helyzet lenne. volt már ilyen. de akkoriban a liberális értelmiség még bízott egy jövőbeli sikeres szocialista kormányzásban. ami ma már nem áll fent. a független önkormányzatiságban lennének érdekeltek. de igazából a mérsékelt konzervatívok is, mert ők is ellenzékbe kerülnének helyi szinten.

persze lehet mondani, hogy így vagy úgy, de mindenki helyzetbe lenne hozva. így jön létre status quo. de mégis úgy tippelem, hogy ezen népszavazással el lehetne elérni, hogy az önkormányzatokból kerüljenek ki a pártok. a jobb- és a baloldal helyi szinten patrióta és a lokálpatrióta polgári körökké alakulna át. de ez mégis csak jobb lenne, mint a jelenlegi oligarchikus, despotikus hatalomgyakorlás. egyszerűen annyi történne, hogy a legfelső pártelitek teljhatalma megdőlne. a politikai másod, harmadvonal léphetne egyet előre, a reálértelmiség foghatna pozíciókat.

ha az egyik fél tarol (erre a fidesznek van esélye), akkor persze értelmiségi összefogás nem nagyon fordulhat elő. de ha nem lesz egyértelmű győztes, akkor lehet, hogy mindenki azt mondja: legyen már végre egy független államjogú budapest. és ez indíthatja el a lavinát vidéken a megye-, és a járásjoggal.

nem gondolom, hogy ez egy nagyon valószínű fogatókönyv, de nem is lehetetlen.
A román kormány elfogadta a törvénytervezetet, ami lehetővé tenné, hogy beinduljon a ciános aranybányászat Verespatakon (románul Roșia Montană). Most a parlamenten a sor, ahol a kormánypártok kétharmados többséggel rendelkeznek. A verespataki bányanyitást…..
Olyan megoldást találtunk, amely kicselezi Orbán Viktort – jelentette ki Bajnai Gordon, miután közel tíz hónapos „előválasztási” harc után ma megállapodtak Mesterházy Attilával abban, hogy a két párt nem állít közös miniszterelnök-jelöltet, külön listán indul, de…..
unionista (törölt) 2013.08.30 19:58:52
@panelburzsuj:
elvben nem lenne bonyolult csinálni egy államreformot úgy, hogy a pénzekről 20:80 arányban rendelkezne a kormányzat és az önkormányzatok.

budapest a gdp 160%-át teljesíti. lehetne mondani, hogy az összes megtermelt jövedelem fele helyben marad. az ugye 80%, és ehhez jönnek még a kormányzati pénzek. kellene egy a várat és a parlamentet is magába foglaló elegendően nagy kormányzati kerület, mondjuk szent istvánról elnevezve. annak fejlesztéséről az országgyűlés döntene. de ezen túl buda és pest viszonylagos önállóságot kapna. hagyni kell helyet a pártoknak, de nem kell hagyni, hogy mindent ellopjanak.

a megyejogú városok és környékük a gdp 80%-a körül teljesítenek. a főszabály lehetne az, hogy az itt megtermelt jövedelem helyben marad. és ehhez jönne még a 20% kormányzati támogatás.

a járásokba az ott megtermelt gdp másfélszeresét lehetne juttatni. és ehhez jönnének a kormányzati pénzek. ez cca. 5 millió embert érint.

ezek után kellene valami korrekció. mert vannak az átlagnál gazdagabb kistérségek, ahol a másfélszeres pénz nem indokolt. abból vágni kellene. azok előteremthetnék az önrészt azoknak, ahol a helyi jövedelmet duplázni kellene. ezekből kisvárosi kapcsolatokat kellene kialakítani. tipikusan ilyen a balaton környéke. amelyik felzárkóztat úgy, hogy vihetik oda a gyerekeket üdülni, az időseket gyógyulni, stb. megkapja a fejlesztési forrást, de cserébe szolgáltatásokat nyújt.

arra kellene törekedni, hogy lakosságarányosan mindenki azért közel egyenlő forrásokhoz jusson. de ne legyen teljes egyenlősdi. nem lenne túl bonyolult egy ilyen modellt tisztességesen megcsinálni. főleg úgy, hogy az európai pénzek is ott vannak.

lehetne népszavazást tartani arról, hogy a helyi igazgatásból kerüljenek ki a pártok. és ezzel a független önkormányzatok lennének helyzetbe hozva. a szocialisták és bajnaiék kvázi civilekkel be tudnának nyomulni ebbe a résbe. és nyilván jöhetne a fidesz jelenleg lojális, de a párthoz szorosan nem kötődő másodvonala. talán maradna hely a tényleg független reálértelmiségnek is. ami nem egy ideális rendszerváltás. de éppenséggel ezt végre lehet hajtani.

a szocialistáknak és bajnaiéknak is számolniuk kell a vereséggel. nekik az nyilván nem opció, hogy onnantól kezdve orbán viktor azt csinál, amit akar. budapest polgársága ennek az egész sztorinak a kulcsa. ha őket megnyerik maguknak, akkor megnyerhetik a rendszerváltást.
unionista (törölt) 2013.08.31 21:15:06
@Akitlosz:
jövedelem- vagy vagyonarányos?
unionista (törölt) 2013.08.31 22:35:16
@Akitlosz:
ilyen alapon jövedelemadó sem kellene, mert arra tanítja az embereket, hogy ne dolgozzanak. ahol a HOLT munkát (a vagyont) nem adóztatják ott szinte minden az ÉLŐ munkára terhelődik. ez az, ami igazságtalan.
A kormány sokféle módon igyekszik a családok segítségére lenni a gyermeknevelésben. Most például a rendőri erőket veti be a zabolátlan nebulók rendszabályozására: szeptembertől iskolarendőr is képviseli az állam erőszak-monopóliumát az iskolákban. Az ide vezető tervezet…..
unionista (törölt) 2013.08.30 18:50:24
@Joszip Zsugás Vili:
ugye te sem gondolod komolyan, hogy a rendőröknek lövöldözni kellene az iskolában a cigány gyerekekre. az aggressziót ebben a korban nem éles lőszerrel, hanem sporttal kellene megfékezni. csak ugye a pénz nem konditermekre kell, hanem stadionokra.
unionista (törölt) 2013.08.30 18:55:43
@tükörfúró:
biztosan nincs neki börtönviselt bátyja, stb. ne őrülj már meg. miért kellene gyerekek ellen éles lőfegyvert bevetni.
unionista (törölt) 2013.08.30 18:57:51
@Joszip Zsugás Vili:
az a probléma, hogy minden tankerületben ugyanazt a megoldást alkalmazzák. majd minden körzetben lesz egy iskolarendőr. biztosan van ahová egy tucat kellene. de olyan is, ahová - ebben a formában - egy sem.