Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dradix [freibürger]

0 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkozott nemrég indult közösségi-információs oldalunk, a hataratkelo.com az orvoselvándorlás kérdésével. A mai blogposzt után talán érdemes kicsit a számokat is megnézni, csak a tények kedvéért. Az Egészségügyi Engedélyezési és…..
dradix [freibürger] 2015.02.03 13:23:00
@Novák Aircraft Ferencné: Azt hiszem tegnap kiveséztük az orvosképzés bődületes költségeinek misztikumát.
Nem kerül az semmivel többe, mint bármely más egyetemi végzettség megszerzése.
Ez csak arról szól, hogy az alulfinanszírozott egészségügyben a klinikák a szimpla kórházakhoz képest többletfinanszírozást nyernek. Nem véletlen, hogy míg ők fejlődnek, a megyei és kisebb kórházak összedőlnek.
Elhintették, sokan el is hitték, de ettől még nem igaz.
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elmúlt bő egy hétben önálló életre kelt egy közel két éves poszt, aminek az a címe, hogy Miért költözöm vissza Magyarországra? – és noha volt már ilyen, engem mégis a mai napig meglepnek az ilyen jelenségek. Egy Angliában élő és…..
dradix [freibürger] 2015.02.02 13:16:39
@NIKI LAURA: Mindig kíváncsivá tesz, mi kerül egy orvos képzésén ilyen rettenetes összegbe.
Régen túl vagyok már "a 6 éven", de már akkor is nagy divat volt felemlegetni, hogy milyen drága dolog egy orvos kitanítása, és a hálátlanok azonnal külföldre szöknek...
Segítsen már ki valaki, hogy jönnek össze ezek a bődületes számok?
-Soha egy fénymásolatot ki nem adott az egyetem, mindent magunknak (több százezer Ft/6 év a szüleinknek)
-Egy tankönyvet nem kaptunk, azokat mi magunk vettük meg. (több százezer Ft/6 év a családnak)
-Eszközöket kaptunk? Hogyne!!! Köpeny, fonendoszkóp, reflexkalapács etc. saját magadnak (több tízezer Ft/6 év a családnak)
-Kiemelkedő ösztöndíjak? ROFL! 5.0-ás tanulmányi átlagra 14000 Ft járt, míg a KLTE bölcsész szakon, vagy az Agráron a 4.0 is dupláját érte.
-Bér jellegű juttatás a szigorlóknak a szakmai gyakorlaton eltöltött időért (éjszakákon át kampózni a műtőben, bel-osztályokon új betegek felvétele és egyéb MUNKA)? SEMMI

Akkor mégis mi kerül 30M forintjába az államnak???

Az oktatók bére, a klinikák rezsiköltsége, a betegek gyógyszerelése stb. Ezt pedig nem ér ráhárítani az orvostanhallgatóra. Ha így nézzük, akkor egy jogász, egy anyagmérnök, egy matek-töri szakos tanár, egy informatikus képzése is bőven 20M felett van, és ők is sokan elmentek már... Sőt!

Szóval ez az állandó handabanda, hogy mennyibe kerül az államnak egy orvos képzése, mindig megmosolyogtat, és egyben elszomorít. Valóban milliókba kerül, de a CSALÁDNAK és nem az államnak. Nagy különbség!
dradix [freibürger] 2015.02.03 11:40:04
@tanato: Szia!

Nem! Egyenlőre még Mordor rabjai vagyunk. Az újabb babaproject sikeressége miatt még egy kis ideig maradunk. :)
Addig is lehúzok egy újabb szakvizsgát, amivel tovább növelem a külföld irántam való érdeklődését.
Sajnos emiatt olvasgatok itt ritkábban. 4 munkahely, és a kevés szabadidő maximálisan a családé.
De szép is az orvoslét... :)
Rengeteg olyan kérdés, levél érkezik, amely a külföldi ügyintézés, illetve az iránt érdeklődik, hogyan érdemes nekivágni. Éppen ezért örültem meg az egyik, általam újonnan felfedezett blognak, amely a németországi Wolfsburgban élő Edit ír. Úgyhogy ma kiderül, hogyan…..
dradix [freibürger] 2014.02.02 19:37:54
@Russell Coutts: Igazából pontosan értem.
A szabad munkaerő áramlás fenntartója az, amiről te beszélsz.
Vegyük pl. az orvosokat, arra van rálátásom. Megy a csóró magyar orvos Németországba, ahol a magyar fizetések többszörösét kapja. Persze, örömmel fogadják, mert német orvos alig van, elmentek Angliába, vagy Norvégiába, mert ott is hiány van, hiszen onnan meg az USÁ-ba vándoroltak. A magyar orvos helyére pedig jönnek keletről, Afrikából etc. Minden lépés azért történik, mert minden szereplő a jobb feltételek felé igyekszik mozdulni.
De mi a gáz abban, ha a magyar orvos kevesebbért elvégzi ugyanazt, mint a német? Hamar rá fog jönni, hogy mi a helyzet és ha a nyelvtudása megfelelő, vagy helyben, vagy más kórházban, más városban keres jobb fizetéssel újabb állást. A következő szint pedig, hogy országot is vált, ha neki nem elég az amit ott kap.
Mindenki akkor nyugodt, ha a fizetése és életszínvonala konvergál az általa megálmodott maximumhoz. :) Teccikérteni.
dradix [freibürger] 2014.02.02 20:28:36
@Russell Coutts: Közvetitő cégen keresztül kimenni = epic fail.

Amúgy jogos kérdéseket teszel fel az afrikai és egyéb származásúakkal kapcsolatban. Én sem értem miért, de mégis megállnak Mo.-on sokan. Van kórház, ahol csak a kórházigazgató magyar, a többin meg csak a köpeny fehér... :)

(Megjegyzem, az általam írt "álmok" a többiek fizuja alapján rajzolódnak ki, tehát a cél nem a megrekedés, hanem eljutni oda, ahol a többiek állnak. Konvergencia. :) )
Bevallom, szeretem azokat a posztokat, amelyek már némi idő és tapasztalat távlatából képesek felmérni egy adott város, ország, élet előnyeit és hátrányait. Ezek az írások legalább olyan izgalmasak nekem, mint azok, melyek szerzője frissen érkezett és az első tapasztalatait…..
dradix [freibürger] 2013.12.19 13:44:47
@London2009: Like!
+5 !!! :DDDD 3. opcio rulz...
dradix [freibürger] 2013.12.19 14:00:28
@morsels: "Londonban élek. Azt mondják ez a Világ Fővárosa." - azt hiszem így érthető a posztsűrűség innen, míg Tápiószecsőről viszonylag kevesen írnak. :D

Van még kérdésed? :)
Iránról a legtöbben csak a hírekben hallunk, és általában elég ijesztő (vagy ijesztőnek szánt) dolgokat. Pedig az egykori Perzsia olajban gazdag, változatos ország, rengeteg pozitívummal – derül ki Viktória mai írásából, aki persze a negatívumokat sem hallgatja el, mert…..
dradix [freibürger] 2013.12.05 09:34:33
@geegee: Igaz ami igaz, de pl. Németországban, ahol Gulascht kínálnak, ott magyar a szakács, a pincér, és sokszor a vendég is...
Van rá esély, hiszen bőséggel kitántorogtak innen. :D
Svédországban még nem jártam, nem tudom, ott milyen a Gulasch. :) Remélem nem hideg, mert úgy borzasztó :D
dradix [freibürger] 2013.12.05 11:42:51
@Herr Géza: Nyami... Ez utóbbi verzió meg is oldotta a mai ebéd kérdést. Nem eszem, mert elment az étvágyam... :D

Lehet, hogy egy kicsit túloztam, de vannak magyar szakácsos-magyar pincéres éttermek, ebben azért ne cáfolj meg. ;)
dradix [freibürger] 2013.12.05 11:54:46
@.SG.: "de a főváros minden ország igazi arca". Ebbéli kiigazításoddal egyetértek.
Mindenki Angliájában ez különösen nem igaz. London, mint olyan, megmondhatatlan, hogy micsoda, de nem Anglia tükre. Anglia a vidék, London pedig London.
Erről már nagyon sokat írtak itt...
Régen jártunk Olaszországban, így nagyon örültem olaszmamma írásának, aki nem kevés tapasztalat birtokában van már az itáliai virtust illetőleg. Mint kiderül, külföldiként (pláne nőként) munkát találni szinte lehetetlen, de ha sikerül, akkor az élet jó. Jöjjön tehát…..
Határátkelő Basel, te csodás! 2013.11.28 06:48:00
Ma Svájcba, azon belül is Baselbe látogatunk. A poszt szerzője, Bebbi némi elemzést követően meséli el röviden kiköltözésük történetét, majd mutatja be a várost. Én speciel szívem szerint rögtön indulnék. :) Freie Strasse karácsonyi fényekben „Sokat gondolkoztam, hogy…..
Valami azt súgja nekem, a mai egy megosztó poszt lesz, hiszen szerzője, Bé egy németországi étteremben dolgozik pincérként és tapasztalata szerint, ha egy férfi picit odafigyel a külsejére, az öltözködésére, akkor gyakorlatilag bárkit megkaphat. „Hasonló írással még nem…..
dradix [freibürger] 2013.11.14 11:43:28
dradix [freibürger] 2013.11.14 12:55:23
@charlieharper: Tartom a Miskolcot és emelem Ózddal :D
dradix [freibürger] 2013.11.14 13:16:22
@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: "viszelni"? Így mondjuk, Drágaszág? Gollam! :D
Ma folytatódnak Andor afrikai kalandjai, nem is akárhol, hanem a legendás Queen még legendásabb énekese, Freddie Mercury szülőhelyén, Zanzibárban, ahol a kóbor macskáknál már csak a papasik vannak többen. (A fényképekért köszönet a szerzőnek, az első részt pedig itt…..
dradix [freibürger] 2013.11.13 14:56:46
@Whave: Nem te voltál Jim apja az Amerikai pitében? :DDD
dradix [freibürger] 2013.11.13 19:13:56
@érthetetlen chris: vagy nem.
Ez leginkább ugyanaz a szitu lesz, mint a híres-hírhedt szlovák-magyar, vagy román-magyar utálat. Politika és sajtó tolja ezerrel, de megkérdezve élőben a szlovák vagy román közembert le se xarja, hogy miről hadoválnak.
Itt is ez van UK-ben, kb. 3 radikális, akik egyébként magukat is utálják tudat alatt, kivetítik tehetetlen dühüket a bevándorlókra. A politika pedig felkarolja a történetet, szavazatokban bízva. Majd skubizd, ez a vonal mekkora támogatottságot szerez. Gyanus, hogy nem lesz ebből 2/3-uk. :)
dradix [freibürger] 2013.11.13 21:30:42
@Fahim: Az se rossz. Keresd fel Gebrét. Hasznos tippek kezdő futóknak. Végy egy éhes oroszlánt... :D
Egy Egyiptom-Szudán-Etiópia vonal, végig a Nílus mentén se lenne utolsó.
Előzőben kérdeztük, hogy fogsz-e magyarokat felkeresni. Etiópiában vannak páran face szerint.
Kellemes kalandozást! :)
Egy egészen érdekes történetet kaptam a minap, hiszen szerzője, Szabi tulajdonképpen nagyon érintőlegesen szereplője volt a legutóbbi angliai posztnak is. Úgy érezte, szívesen megosztaná történetét veletek, így született meg a mai poszt. „Az én történetem 2010…..
dradix [freibürger] 2013.11.12 21:11:13
@diggerdriver: Azzal semmi baj. Sőt. A véleményeknek/ellenvéleményeknek formáló hatása van.
De ez utóbbi monológod kicsit "Megmondóemberesre" sikeredett, ezért reagáltam a varjak részéről. ;P
És lebuktál, mert vágysz a Volvora. Mégse félsz a kínaitól? :)
dradix [freibürger] 2013.11.12 21:19:22
@charlieharper: Elég égő nem? :DDD
Mindenki megpróbálta lebeszélni a poszt szerzőjét, amikor nem túl jó angoltudással úgy döntött, szeretné kipróbálni, milyen az amerikai élet. Nem a semmire ment ki, de így is vállalt kockázatot. Érte kultúrsokk is, de mára beilleszkedett, férjhez ment.  „A…..
dradix [freibürger] 2013.11.11 09:58:45
@bpetya75: Köszönöm az igyekezetet. Most még kb 10 percig tudom követni az eseményeket. :D Igyekszem figyelni...
dradix [freibürger] 2013.11.11 10:00:34
@zöldeketbeszélek: Ebben sehol nem latom a zöldet... :O
Megvan a ket fo. :DDD Don Kartars viszont tevedett, magasabb lehet ez az arany. :D
dradix [freibürger] 2013.11.11 13:55:10
@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: De igen! És ott a legmagasabb az egy főre jutó partot érő (vagy csak ennek reményében félúton elmerülő) dél-amerikai menekülteket szállító hajók előfordulási gyakorisága is.
Az elmúlt hetekben két részben már megjelent Nóri ausztriai története. (Az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatjátok el.) Noha szegény kapott hideget-meleget, megírta a harmadik, befejező részt is, amiért őszintén szólva nagyon becsülöm. Neki nem jött be a kinti…..
Ma folytatjuk a nyelv és a külföldi élet kapcsolatáról szóló sorozatot, amelyben ezúttal a norvégiai országfelelős, Jegesmedve írja le tapasztalatait. Ami nem csekélység, hiszen kilenc éve él Norvégiában, és lassan a gyermekei is abba a korba érnek, amikor felmerül az…..
dradix [freibürger] 2013.10.25 12:44:20
@nigara: Elég a szókincs, nyelvtan nélkül, és pakold össze belátásod szerint. De aztán ne lepődj meg, ha te lesz az adott ország fekete pákója, és minden kabaréba állandó "sztárvendége" leszel. :D
dradix [freibürger] 2013.10.25 12:44:56
@dradix [wannabe bee]: kabaréba = kabarénak (srry!)
dradix [freibürger] 2013.10.25 12:47:31
Előre szólok, hogy a mai poszt tulajdonképpen egy sorozat első része, rövid bemutatkozás a Skóciában egyetemre járó Dórától. Úgyhogy lesz még sok minden érdekesség, ma az első egy hónap benyomásairól, tapasztalatairól olvashatjátok egy 18 éves lány írását. „Ha az…..
dradix [freibürger] 2013.10.24 12:14:31
@Mr. Long [wannabe Briton]: Nem volt véletlen a "!" a gumicsimma előtt és után! :D Nyilván utalt valamire, de itt senki nem tudja, mi is rejlik egy gumicsizma mögött... :)
Egyébként szívesebben írtam volna mellescsizmát, a guminadrág nálam a gumibugyira hajaz... :D
De én nem szeretek derékig vízben állva dobálni, mert ha nézem a vizet beleszédülök :P Inkább partról, vagy csónakból, utóbbi a legjobb, de sajnos az jön össze legritkábban...
Milyennek látszik a mai magyar valóság Spanyolországból? Hazalátogatva pedig kívülállónak érezheti magát az ember, kiszakadva az otthoni körülményekből, már egy sor dolgot nem hogy nem ért, fel sem fog – írja mai szerzőnk, Gyula Sándor, aki saját megfogalmazása szerint…..
dradix [freibürger] 2013.10.23 10:43:50
@diggerdriver: @pamut: Nemzeti ünnepen megemlékezés címen mindenféle pol. opció ráhúzza a saját kliséit (=önigazolás ==>kamu) a történelmi tényekre, elfedve, letagadva, megmásítva azokat. És a kedvencem. Azok, akik ilyenkor leghangosabban, legnagyobbakat mondanak (vakítanak) vélhetően az elsők közt lettek volna a valós események ('48-49; '56) idején, akik egy vidéki pince oltalmában pislogva várták volna a csend beköszöntét.
dradix [freibürger] 2013.10.23 18:09:36
@Chang Yai: Snorkeling? Akkor vedd fel a listádra a vörös tengert, Dahab, Blue hole. Oda alig jár turista, csak helyiek általában. A többi partmenti zátonyt elhordták a turhisták évekkel ezelőtt, már csak hosszabb-rövidebb hajóutakkal lehet szebb merülőhelyekre jutni, de ott is gyorsabban fogy a korall, mint a NorthPole jégtakarója. Dahab jó hely, jók a kaják, és közel a Gebel Musa is. Több legyet egy csapásra...
A mai történet Facebookon keresztül érkezett, szerzője, Karesz három országban élt már, így van összehasonlítási alapja. A három ország ráadásul nagyon különbözik is egymástól, hiszen Írország, Ciprus és Németország más-más gazdasági és kulturális helyzet és persze a…..
dradix [freibürger] 2013.10.22 10:58:40
@rezsoatya: Nagyon jó hely lenne Magyarország, ha:
1. Nincs Tv-d, vagy legyen, de ne nézz csak DVD-ket rajta.
2. Soha, de soha nem szabad újságot olvasni (kiv. Lakáskultúra, Autós magazinok, gyermekkiadványok)
3. Nem állsz le honpolgárokkal beszélgetni, mert abból 2 perc után politikai nézetek teljes körű áradata lesz.
4. Financiális helyzeted függvényében, lehetőleg folyamatosan a szebbnél-szebb helyeken lévő wellnes-, kastély- stb. szállók vendégeként tengeted sanyarú életed.
Ha ezekre odafigyelsz, gondtalanul, boldogan élhetsz Mo.-on.

Minden más esetben ott a MasterCard! :D
dradix [freibürger] 2013.10.22 11:43:37
@nyuszigonosz: "nem sok rajtuk a sebességszabályozás. "

Had legyek már én is gonosz! :D
A sebességet te szabályozod, a jobb lábaddal... :)
A hatóság csak korlátozza, ha akarja. :D

Peace!
dradix [freibürger] 2013.10.22 14:49:14
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szerintem meg nem a közélet felől érdeklődik az átlagember, hanem az egyszer megevett maszlagot habzó szájjal, vicsorogva mantrázza tovább, és nincs az az észérv (még ha saját bőrén tapasztalja is meg a hátrányokat) ami jobb/más belátásra bírná.
Gyönyörű látvány, mikor összegyűlik a tágabb család valamilyen alkalomból, majd a "közéletről" kezdenek beszélgetni és megfagy a levegő... Erre mondják, hogy: "Na, ez a buli megdöglött..."

Túl nagy súlyt kap a "közélet" a magyar átlagember életében. Ha kicsit lazábban kezelnék, nem lenne ilyen meg olyan menet...
Magyarországról nagyon sokan ingáznak Ausztriába idénymunkára, azaz kint töltenek pár hónapot, végigdolgozva az időszakot, majd pár hétre hazatérnek. Majd kezdik újra az egészet. Nem egyszerű élet ez, sok buktatóval, nehézséggel jár, miként azt a mai poszt szerzője, Nóri is…..
dradix [freibürger] 2013.10.21 09:07:20
@rezsoatya: Kedves Atya!

Hogy néphagyomány útján adjak választ kérdésedre, "Mitol faj a hata? "

Biztosan nem ismered a dalt: "Ziganyasszony, mért vagy görbe? Sokat b@xtál a gödörbe'..." :D

(3 Miatyánk, 4 Üdvözlégy, megyek a sarokba!Elnézést, csak kikívánkozott... :) )
dradix [freibürger] 2013.10.21 09:16:59
@Zka: +1 :D
Igen nagy vihart kavart még a múlt héten az a poszt, melyben a Budapest Times távozó főszerkesztőjének írásából idéztem. (Egy mondatban összefoglalva: „Lady Hungary! Randizni veled kellemes, együtt élni viszont rohadtul lehetetlen.") A poszt kapcsán nem csak kommentek, levelek is…..
dradix [freibürger] 2013.10.18 11:51:22
@Evatt: csak az orvosi ellátásról írott dolgidra reagálnék.
Igen ingyenes az ellátás. (Tudjuk kiknek.) Az általános ellátás során az orvosok nap mint nap találkoznak rengeteg olyan esettel, ami "kiveri a biztosítékot" náluk. Mikor elé áll a "TB-t sohasem fizetett, de az Eü-t maximálisan kihasználó" díszpéldány és a szemébe röhög, anyázza, netán kedvesen le is köpi, majd megmondja, hogy márpedig neki ez jár úgyhogy máris adjon beutalót még ide és ide is... Na a sokadik ilyen után a lelkes fiatal orvos meglehetősen komor és arrogáns tud lenni. Jogos a vád, hogy akkor sem a többi betegen kéne levezetni a suttyó által generált feszültséget, de nézz magadba, te hogy reagálnál hasonló helyzetben? Nem egy eset után, hanem naponta több ilyen után.
Magánpraxisában kinyílik, mint a rózsa, kedves, mosolyog, érdekli a beteg. És nem (csak) a plusz pénz miatt. Mivel a magánrendelés fizetős, az előbb említett díszpinty és népes családja sosem fog ott megjelenni. Ez ad egyfajta nyugalmat.
Ha az orvosnak nem sikerül magánrendelést üzemeltetni (sok szakterület kihalásos alapon, maffiaszerűen működik :( ) és csak "szimpla" osztályon van lehetősége dolgozni, akkor a fenti és hasonló konfliktushelyzetek miatti fásultság elvezeti ide a Határátkelőre :D, majd gondol egyet és beint, összepakol, aztán ír egy posztot Norvégiából, Angliából, Németországból, Usából, ami után majd sok negatív kritikát kap kommentekben. Pedig nem könnyű Mo.-on elviselni ami megy.
Az egészségügy a dolgozó, dolgozni vágyó kisembernek nem ingyenes. Nem. Épp ezért generál feszültséget (és újra témánál vagyunk, dögöljön már meg végre az a tehén!) a társadalomban, hogy itt is igazságtalan a rendszer...
dradix [freibürger] 2013.10.18 12:10:18
@London2009: Rendben van, akkor az elméleted alapján vezesd le, mitől nemesebb, felelősségteljesebb és kimagaslóbb a politikusi munka (értsd, ha véletlenül bemegyek egy ülésre, akkor netezek, ujságot olvasok, ha kongatnak nyomok egy gombot), mint a bírák, orvosok munkája. Mert a bérek alapján az derül ki, hogy a bíró feleannyira számít, az orvos még kevésbé.
dradix [freibürger] 2013.10.18 12:22:20
@London2009: "Azért vannak a bérek között a különbségek mert nyilván más a végzett munka értéke, felelőssége, nehézsége stb."

Erre hivatkozva kérdeztelek. Szerintem nem irreleváns.

"Ne az legyen büntetve aki befektetett pénzt, időt, energiát a tanulmányaiba és magasabb jövedelemre tett szert ennek köszönhetően."
Ez a rész pedig a kérdésemben épp fordított arányban van. Sok képviselőnek mi a végzettsége? és mégis... Akkor ki tanult, ki fektetett be energiát, pénzt, éveket? És miért?
Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja életét, bár nyilván sejti, de tudni a legritkább esetben tudja, lelkileg is mennyire nehéz időszak következik az életében. A helyzetet súlyosbítja, ha gyerek(ek) is érintett(ek). A mai poszt szerzője, Anna, ezzel a kérdéssel…..
Határátkelő Mennyit kerestek? 2013.10.04 06:45:00
Mielőtt bárki a szívéhez kapna, természetesen nem érdekel senkinek a fizetése, ám Heni mai (erősen rendhagyó) írása éppen arról szól, hogy miért nem vagyunk képesek békén hagyni a másik magánszférájának olyan részeit, amelyhez valójában semmi közünk. A poszt…..
dradix [freibürger] 2013.10.04 10:09:24