Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MT1039

1 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben az esszében azt az átalakulást teszem szóvá (azt problematizálom és próbálom reflektorfénybe állítani), amely korunk emberének gondolkodásában végbemegy. XXI. századi jelenünkről beszélni persze kockázatos vállalkozás, hiszen azt feltételezi, hogy képesek vagyunk tájékozódni olyan területen…..
Alább a magyar jezsuita Jálics Ferenc egyik írását adjuk közre. A világ egyik ma élő legjelentősebb lelki tanítója, több mint húszezer embernek adott személyesen kísért lelkigyakorlatot. Írása az imaélet fejlődéséről szól, ezt a jelenséget az egyház szemlélődő imahagyományának folyamába állítja..
MT1039 2018.11.14 15:23:17
@adam.kiss: Köszönöm, hogy ezt leírtad. A szívemből szóltál, csak én nem tudtam volna ezt ilyen pontosan megfogalmazni.
Nincs nyelvi döntés politikai következmények nélkül. Állítanom kell ugyanis a saját különbözőségemet másokhoz képest, anélkül azonban, hogy elősegíteném azt, amit a nacionalizmus rossz formáinak nevezek: az agresszivitást, az idegengyűlöletet, a kizárást stb. Vagyis ha tiszteletet mutatunk mások…..
Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?…..
MT1039 2018.01.18 21:25:26
@studiorum: Értem: szerinted Jézus lényegével ellenkezne az, ha úgy mentené fel az asszonyt, hogy nem lenne meggyőződve annak őszinte megbánásárol és változni akarásáról. Ezért nem tehetné meg.
Számomra mindez az evangéliumi történetbôl nem tűnik ki, sőt elég "kreatív értelmezésnek" látszik. Kíváncsi lennék, hogy pápai vagy tanítóhivatali dokumentumok hivatkoznak-e oly módon erre az evangéliumi történetre, hogy a te értelmezésedet támasztják alá...
MT1039 2018.01.19 11:53:28
@studiorum: "Próbáld meg, -ha mered!- bűnbánat nélkül elnyerni Isten bocsánatát és próbáld meg ezt a lépésed bebizonyítani bármely szentírási résszel, vagy egyházi tanítással. Csődöt fogsz mondani! Előre szóltam."

Úgy érzem felkaptad a vizet. Nem, én nem akarok bizonyítani ilyesmit, csak beszélgetni próbáltam a szóban forgó evangéliumi szakasz értelmezéséről, amennyiben ez az itteni témához kapcsolódik. Olyat sem szándékozok tenni, amire itt felszólítasz.

Egyébként még ezt találtam: valasz.hu/itthon/szentsegtoro-volnek-okovacs-szilveszter-megindito-vallomasa-a-hiterol-115831
Csak érdekességképp, plusz információként, nem bosszantásként küldöm:)
MT1039 2018.01.19 13:17:02
@matthaios: Kíváncsi volnék a Te véleményedre az evangéliumi szakasz értelmezésével kapcsolatban, ha az időd engedi, hogy válaszolj.
Lehet-e a homoszexualitással kapcsolatos egyházi tanítást úgy megismertetni és képviselni, hogy azt az érintettek ne érezzék személyük, életük elítélésének, leértékelésének? Mi lehet egy ilyen helyzetben az egyháziak tudatos vagy kevésbé tudatosított célja: a tanítás…..
Rauschenberger Péter levele abból az alkalomból, hogy nagyböjt van, és mindjárt választunk. Fotó: Wikimedia Commoms/ idézet Márk titkos evangéliumából Irgalmas Alexandria Theodornak irott levelében Kedves keresztény testvérek! Sok dolog történt ebben a kormányzati ciklusban,…..
Augusztus 20. számomra egy meglepetés-nap volt, mert előző nap este kaptam egy szlovák rendtársamtól egy telefonos kérést, hogy egy Panamából jött jezsuita szeretne Pestre látogatni, tudnék-e segíteni neki az eligazodásban. Őszintén szólva nem voltam túl lelkes a kérésre, mert két napra rá…..