Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alfa137

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Válasszunk Diktatúrát akarunk? 2014.03.23 12:32:42
Putyin egy diktátor. És akkor mi van? Népszerű, támogatott, megválasztották. És a legfontosabb az, hogy mivel arra számolhat, hogy marad nincs rajta hatalmas nyomás, hogy a bukás esetére félretegyen. Annál inkább tudja, hogy a vagyona, országa, akkor ér neki is a legtöbbet, ha az…..
alfa137 2014.03.24 07:09:41
@billy reed: "Diktatúrát ugyanis leplezetten is lehet működtetni. Úgy, hogy manipulálják az embereket, a híreket, stb."

Nem pont ez történik a nyugati demokráciákban is?
Valami dolgod van a Marson, s ahogy a 23. században mindenki más, te is teletranszporterrel utazol. A teletranszporter úgy működik, ahogy a Star Trek alkotói a 20. században megálmodták: atomokra bontja a tested, s a felépítésére vonatkozó információt átsugározza a Marsra, ahol…..
alfa137 2014.02.16 09:38:30
Na jó, mondom a frankót. :)) A kvantumteleportációnál NEM anyagot, "CSAK" információt viszünk át egyik rendszerről a másikra. A két (al)rendszernek kvantumosan összefont állapotban kell lennie.

Odavisszük az egyikhez azt a harmadik (al)rendszert, amit teleportálni akarunk, s az összefonódott állapot (meg egy Bell-mérés) segítségével magát a teleportálandó (al)rendszer állapotát át tudjuk vinni a célban lévőre. DE(!!)

1. Ehhez kell egy klasszikus csatorna is, ahol közöljük, hogy (a végzett mérés eredményének függvényében) mit kell még csinálni a célban --> Ezt sajnos korlátozza a fény sebessége vagyis NEM tudunk így fénynél gyorsabban utazni.

2. Az átviendő állapotot még csak ismernünk sem kell, mert a folyamat eredményeként fog átmenni "magától". Tehát NEM arról van szó, hogy megnézzük milyen, s azt az információt küldjük át. Sőt, ha megnéznénk milyen, azáltal csak azt tudnánk meg, hogy a mérés hatására milyen lett....mert a mérés drasztikusan megváltoztatna mindent. (Az más kérdés, hogy mérés előtt még csak "állapota sincs", mert "nem választ" a megfigyelhető eredmények között, mivel azok szuperpozíciójában "lebeg".)

3. (És most itt - a cikk kérdésfelvetését tekintve - ez a lényeg!) A kvantummechanika a "NO CLONING THEOREM" által explicite lehetetlennek mondja ki az állapot másolását. Magyarán nem létezik olyan, hogy volt egy mintapéldány, s most van kettő (vagy több) a mintapéldánnyal megegyező replika. EZÉRT veszti értelmét a cikk kérdésfelvetése. Az, amit teleportálunk CSAK az állapot (anélkül, hogy ismernénk). A célban lévő anyag PONTOSAN(!!) OLYAN LESZ (ugyanaz, azonos), mint ami a küldő oldalon volt. Épp csak abban a pillanatban, ahogy átküldtük az állapotot, a küldőben lévő anyag állapota drasztikusan megváltozik, tehát NINCS olyan, hogy egy időben két egyforma állapotú rendszerünk legyen.
Mikor nyilvánítunk szabadon véleményt? Mikor döntünk szabadon arról, hogy megtegyünk-e valamit vagy sem? Hát akkor, amikor senki sem kényszerít bennünket, senki sem befolyásolja a döntést megelőző mérlegelésünket – legalábbis fenyegetéssel, hatalmi szóval nem. Ez a…..
alfa137 2014.02.16 08:58:20
Az kvantummechanika Everett féle sokvilág-értelmezése talán kihúzza a "választás/döntés" kérdésének méregfogát, mivel egy tágabb összefüggésbe helyezi a kérdést.

Nagyon (de rettenetesen) pongyolán a lényeg az, hogy a több lehetséges "döntéskimenet" közül mindegyik megvalósul, épp csak mindegyik egy-egy másik - párhuzamos - valóságban, melyek közül az általunk "nem választottakat" nem érzékeljük a döntési "elágazáson" való "túllépés" után.

A mi szemszögünkből úgy tűnik, hogy döntöttünk valamit, de valójában mi csak egyike vagyunk a sokfelé hasadt énjeinknek (nem tudathasadásról van szó), melyek külön-külön bejárják az összes lehetséges "utat", realitást.

Alapvetően Everett ezzel az állapotvektor méréskor/megfigyeléskor való, valamelyik sajátállapotba történő beugrása által felvetett kérdéseket akarta "elsimítani", de tulajdonképpen a cikk által felvetett kérdésre is ráhúzható, mert ha "egyszerre többfelé szaladunk", s bejárunk minden pályát, akkor az azt jelenti, hogy nem választottunk ki egyet, magyarán nem volt választás sem.

Mi csak az érzékelésünk korlátai miatt látjuk annak, mert csak egy világot látunk, ahol csak az egyik - a választott - utat járhatjuk be, s ezért választásnak éljük meg a dolgot.

Ok, látom, hogy hol vannak ebben az érvelésben a támadható gyenge pontok, s nem is volt célom ex catedra módon végszót mondani, de némi (vagy nagyon is sok) csiszolással talán kisülhet belőle valami. Vagy nem. :)
Nemrég a CERN csendesen lehozott egy hírt, hogy a világon először sikerült antihidrogén-nyalábot előállítani. Az állandóan a Higgs-bozonról szóló hírek tömkelegében ez nem kapott akkora publicitást, pedig az a tény, hogy antianyag létezik legalább annyira fontos kérdéseket…..
alfa137 2014.02.15 09:22:37
@Forceracer: Jó kérdés. Ha szabad, tippelnék (legfeljebb kijavít majd valaki).
1. tipp: Ha antianyagból áll egy régió, akkor annak a nem-antianyaggal való határoló felületén időnként "összefut" a két anyagfajta. Lehet, hogy az ilyenkor bekövetkező annihilációban születő gamma fotonokra vadásznak. Lehet, hogy van egy statisztika, mely megmutatja, hogy - attól függően, hogy az általunk látott univerzum-"darab" mekkora hányada áll antianyagból - mi mennyi ilyet tudnánk elcsípni. Gondolom az lehet a mondás, hogy annyit sem detektáltak, amennyi akkor jönne épp felénk, ha a látott több milliárd galaxisból csupán egy állna antianyagból.
2. tipp: Nem kizárt, hogy vannak hasonló megfontolások töltött részecskékre is, melyek ilyen-olyan folyamatokban születnek. Ezek ugyan később, mint a fotonok, de szintén ideérhetnek. Ha mondjuk bejutnak egy buborékkamrába (ez láthatóvá teszi a pályájukat) és ott mágneses téren engedik át őket, akkor az eltérülés iránya már árulkodó lehet, mivel tudjuk, hogy a nem-antianyag hogy viselkedik, ha olyan esettel szembesülünk, ami úgy "megy" ahogy várnánk, épp csak ellenkező irányú az eltérülése, akkor tudjuk, hogy az a helyzet, hogy ellenkező előjelű töltéssel bíró "normál" anyag a ludas, magyarán antianyag.
(Az más kérdés, hogy anyag és antianyag között nem csak a töltés előjele tesz különbséget, mert a lényeg, hogy ilyen esetben így lehet lefülelni.)
"Akkor másszatok vissza a fára!".  "Akkor internetet se használj!"  "Kamionok nélkül hogyan jutnál friss élelmiszerhez?" Íme néhány azon újra és újra előkerülő mondtatok közül, amelyeket a környezetvédelmi szemlélet kritikusai vetnek rendszeresen óda nekünk,…..
alfa137 2014.02.13 08:28:00
@Nemzeti Dohányos: Bármelyik erőműre igaz, mert így az autóknak megy az az áram, ami hiányozni fog máshonnan. A lényeg az, hogy egyre fogyunk ki az energiából.
alfa137 2014.02.13 08:35:17
@marwin72: Én nem kifogásokat, hanem adekvát, használható megoldásokat keresek. Lassan túllendülünk az olajcsúcson, így ez a forrás egyre drágább lesz, mert az EROEI száma tart az egyhez, s ez egyre inkább igaz minden más hordozóra is (szén, urán, stb...a fúziót hagyjuk, mert mire abból lesz valami, addigra már.....). Tehát pl az a forrás/ráfordítás melyből a napelemeket gyártják vagy bármi mást, az épp fogyó forrásokat ritkítja még tovább. Átmeneti megoldást - talán - a helyi körülményekre optimalizált komplex rendszerű kisebb erőművek jelenthetnék (Magyarországon például elkelne belőle úgy 3 000 db.) Hogy később mi lesz, kicsit hosszabb távon, az megint egy másik kérdés.
alfa137 2014.02.13 16:42:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát, amennyiben a kiégett fűtőelemek nem károsak és megoldott a biztonságos tárolásuk a sugárzás normál szintre való lecsökkenéséig, akkor valóban nincs károsanyag-kibocsátása az atomerőműnek.
Egyébiránt 1. Nem vagyok - úgymond - zöld. 2. Nem tegeztem Önt. 3. ha megnézi a másik hozzászólásomat láthatja maga is, hogy nem kifogásokat, hanem működő megoldásokat keresek, továbbá talán az sem kerüli majd el a figyelmét, hogy éltemis egy feltehetően működőképes javaslattal. Arról már nem én tehetek, hogy azt nem vette figyelembe. Amúgy Paksot, nem körny.védelmi szempontok alapján kéne vizsgálni (mivel ezen az alapon szinte minden "bukik"), hanem azt kéne megnézni, hogy meddig nyújt megoldást bármire is, ugyanis a neutronsugárzás roncsolja a belső szerkezeti elemeket, így max 40-50 évig üzemelhet, valamint figyelembe kéne venni azt is, hogy az uránkitermelés mostantól egy-két évtized múlva tetőzik, s onnantól a rá jellemző EROEI (Energy Returned On Energy Invested) szám rohamosan tart majd az egyhez, maghyarán energetikai szempontból egyre kevésbé lesz hatékony és egyre drágábbá válik. na persze az említett egy-két évtized abban az esetben állja meg a helyét, ha egy darab új atomerőmű sem épülne addig a világon. Más esetben jóval hamarabb elérjük a kitermelési maximumot. Részemről nincs szó ZÖLD-ségről meg ilyesmiről, egyszerűen csak az apadó forrásokból fakadó problémák figyelembevételéről. Semmi szükség flegmaságra.
Elképesztő dolog történt a napokban, de mintha ennek súlyát nem érzékelné a média vagy a keresztény közösség: az ENSZ felszólította a Szentszéket, hogy többek között bírálja fölül tanítását a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás témakörében. A legnagyobb…..
Az amerikai haditengerészet drónok elleni energiafegyvert állít hadrendbe, amelyet 2014-ben már használni is akarnak a Popular Science beszámolója szerint. A Kratos rendszer egy lézeres távmérővel beméri a célpontot, majd az energiafegyverrel tüzel a robotgépre, s „megsüti” az…..
alfa137 2013.12.13 11:13:27
@Flúgatlan: Azért a "cikk" egy kissé erős kifejezés erre, nem? :)
vonatmagazin Bohóc-IC 2013.12.03 06:41:42
Elnézést kérek a kissé gúnyos hangvételű címért, de a hétvége után totál kiakadtam. Történt ugyanis, hogy IC-vel merészeltem hazautazni. IC-vel? Hát igen. Én azt hittem IC de a pénteki utam - és a mai Elvirán látott adatok után már abszolút nem vagyok biztos, hogy tényleg…..
alfa137 2013.12.03 18:19:09
@Ló Elemér: A pécsi IC tényleg jó....volt, 15 éve. Az elmúlt években már szinte gyorsvonat, ami ráadásul sokszor és sokat késik......20-30 perceket simán, de volt már sokkal több is.....bár az elmúlt 2-3 évben már nemigen vonatozok arra....talán javult azóta a helyzet.....talán.
Szeretnéd, ha a lehető leghatékonyabban tudnál tanulni? Akkor próbáld ki a mind a két agyféltekét összehangoló gyakorlatokat! Sokkal több mindent tudsz majd elsajátítani, ráadásul rövidebb idő alatt!  1. gyakorlat: keresztbelendítés Minden olyan gyakorlat, amely során…..
Olvasom, hogy zárolták több felsőoktatási intézmény pénzét Magyarországon. Két dologra tudok gondolni. Vagy azért, mert hasítunk. Vagy azért, mert vakítunk. Döntse el a Nyájas Olvasó, hogy ha az EMMI közigazgatási államtitkára szerint nem ciki egy májusi kormányhatározatra…..
alfa137 2013.11.24 09:36:51
@canahari: Megerősítem. Én is mérnök infón tanítok. Nálunk - és persze mindenhol - egy tanársegéd nettója 120 000 Ft. Ha PhD fokozatot szerez, akkor adjunktusként kb 143 ezer lesz a nettó keresete (közben elköltött (miből is?) a fokozatszerzési eljárási díjra 80 000 Ft-ot, a doktori szigorlatra 20 000-et, a doktori védésre 120 000-et, a doktorihoz szükséges plusz egy nyelvvizsga díja pedig minimum 20 000 (a felkészülést nem beleszámítva).) Közben a kutatás meg egyebek mellett kb akkora óraszámban tanít, mint a párja egy középiskolában, aki most többet visz haza, mint ő...... Szóval ez tényleg "viccen kívül" kategória.....szerettem tanítani, s a hallgatók szerint nem is csinálom rosszul...viszont finoman szólva is szerfelett erős késztetést érzek, hogy elfogadjam a nemrég kapott állásajánlatot, két és félszer ennyi pénzért....
Kérdéseim nem a munkahelyi-, hanem a munkahelykeresési terrorhoz tartoznak. Lehet, hogy csak költőiek, de hátha kapok rájuk választ.   Azt tapasztalom a környezetemben, hogy - míg itthon egy diplomás, nyelveket beszélő ember 200-400 elküldött CV és 1-2 év felett is simán…..
alfa137 2013.11.20 10:39:12
@Darkosia: Látom, hogy már kifejtették néhányan a cikkben felsorolt diplomákról - az enyémmel egyező - véleményüket. Én - az elmúlt 10 évben - itthon, eddig ahányszor állást kerestem, napokon belül - ok, volt, hogy csak 1-2 hét alatt - találtam helyet. Eddig kb 3-szor történt ilyen és a legutóbbi elég friss adat, mert idén áprilisban esett meg. Akkor 30 órán belül volt álláslehetőségem, aztán 1 hét múlva már összesen 4 helyből választhattam....ja igen: a nyelvi kompetenciám nem mutat túl az angolon. Igaz, hogy nem is a cikkben sorolt szakok valamelyikén végeztem anno.
Egy ideje csak a fehér monitort bámulom, miközben ujjaim a megszokott pózban, ugrásra készen állnak a billentyűzet felett. Hallgatom az óra ketyegését de nem tudom rávenni magam, hogy bökjek egyet a kis fekete kockákra.  Mindig ettől féltem... Attól, hogy nem akarok majd…..
alfa137 2013.11.18 08:56:35
@Analyzer: A CERN-ben nem a NET, hanem a WWW született. Amikor a "kitatlálója" vázolta az ötletét egy kollégájának - Mick Storr-nak (ő legalábbis így mesélte nekem 2011-ben) - Mick csak annyit tudott rá mondani, hogy "vague, but exciting" (homályos, de izgalmmas). :)
alfa137 2013.11.18 08:59:25
@alfa137: Nyilván nem ilyen helyesírással... :)
A pedagógusok életpályamodelljének bevezetésében a béremelés megvolt, az előmeneteli rendszer kialakítása most zajlik. Amint ez beindul, zárul az oktatási reformfolyamat. Úgy tűnik, ezt a kormány tényleg végigcsinálta. Elődjük hiteltelenné válásában nagy szerepet játszott,…..
alfa137 2013.11.17 10:59:32
@Tímár Mihály: "Nem gondolom, hogy szándékosan teszik tönkre az oktatást"
Én viszont igen.....ennél többet, ennyi idő alatt, úgy, hogy ne üsse ki mindenkinek a szemét a dolog szándékos mivolta, nemigen lehet ártani. Ennyire nem lehet valamihez nem érteni. Off: Apró adalék, (csak egy(!) a rengeteg közül) jellemzendő az iskolák mindennapjait: Párom klik által fenntartott(?) középsuliban tanít és mivel a klik kitette a takarítókat, lassan megtelt az összes kuka, s a héten konstatálták, hogy már a szendvics szalvétáját sincs hová dobni, hacsak nem a tanárok és a diákok maradnak bent esetleg takarítani még estig. A portás már rég nem nyitja az elektromos kaput napközben, mert portás sincsen már. Mázlifaktor kérdése, hogy sikerül vagy sem épp előkeríteni a még megmaradt gondnokot, hogy ki/be engedje az embert. ....de azért minden szuper... A pénzről meg ne beszéljen már csacsiságokat a szerző! Rengetegen vannak, akik ilyen-olyan szakvizsgával, számtalan eredményes versenyfelkészítéssel, kutató tanár/diák projektekkel, stb-vel a hátuk mögött, 2-3 évvel a nyugdíj előtt lettek visszadobva alapbéres besorolásba, több tízezret buktázva az eddigi pluszmunkával kiérdemelt havi járandóságukból.
A KARD Tiltsuk be a focit! 2013.10.11 23:40:52
Kicsit unortodox, de láttunk már mostanában ilyent. Szóval igen, a foci. Magyarországon be kéne tiltani a focit. Teljesen. A labda lábbal érintése üldözött, törvénytelen cselekedet kellene legyen. Ha ezt bevezetnénk, elég drasztikus szűrésnek számítana. Persze azok, akik ezt…..
alfa137 2013.10.12 14:59:52
@nu pagagyí: A cirkusz és a kenyér lemaradt :) Bár elég fura lesz az a cirkusz (stadion), ahol többen lesznek a porondon, mint a nézőtéren...de egye kukuc, legyen......csak legalább a kenyeret látnánk.....talán lesz az is, ha majd felszántják a pályákat ;)
A Felsőoktatási Kerekasztal javaslatára egyes szakokon akár nyelvvizsga nélkül is lehet majd diplomát szerezni. Az indoklás szerint olyan szakokról van szó, ahol „nem létszükséglet vagy másodlagos" a nyelvtudás. A stratégia ezért…..
alfa137 2013.10.10 02:12:00
@áasdklfjáasn: a SEBESSÉG szempontjából(!!!) olyan, mint ha 160-nal menne..Akkor átfogalmazom: nem "falnak", hanem "fal FELÉ", most jó? Te baromökörállat (mindenkivel a saját nyelvén).
AMÍG egyenletesen mozognak, mindketten inerciarendszernek tekinthetők, mely esetben a sebességek ÖSSZEADÓDNAK. (Ütközés közben már NEM gyorsulásmentes a mozgásuk, így nyilván nem inerciarendszerek, de itt most a szembemozgásról van szó!) Ütközés KÖZBEN(!) viszont a külső szemlélő rendszere még mindig inerciarendszer, s a jóval fentebbi magyarázatomban én is arról beszéltem, hogy HA 80-ról (a MI rendszerünkből nézve 80-ról(!)) megáll, akkor MINDEGY, hogy FALnak ment és azért állt meg 80-ról vagy pedig egy szembe jövő autó biztosította a megállító hatást a "szembesebessége" által, mert UGYANAZT fogja érezni...MEGÁLLT... Ettől még a GYORSULÁSMENTES MOZGÁS KÖZBENI (értsd: szembehaladó) sebességek IGENIS ÖSSZEADÓDNAK.....tehát olyan, mint ha 160-nal száguldana egy fal FELÉ (fal irányába, falnak).
alfa137 2013.10.10 06:48:03
@áasdklfjáasn: Jó, akkor gyúrjunk vazze, hogy a te stílusodnál maradjak... Ha veszem azt az inerciarendszert, melyben az egyik kocsi nyugszik, akkor abban leírva, az egyik kocsi áll, a másik pedig feléje megy 160-nal. Pont. Tehát: 160-nal. Az ütközés UTÁN EBBEN a rendszerben azt látom, hogy most már a két kocsi együtt mozog 80-nal, épp olyan értelemben (ha már vektorokról beszélünk), amerre az előbb még a 160-nal robogó haladt. Konklúzió: ebben a rendszerben ütközés előtt az egyik sebesség 0, a másik 160 volt (összeadódott), ütközés után a 160-as 80-ra lassult, tehát a deltaV-je abszolút értékben 80 km/h volt, épp úgy mint ha falnak ment volna. A másik kocsi nyugalomból 80-ra gyorsult, így ennek is 80 volt a deltaV-je vagyis ez is, akárcsak a másik ugyanakkora erőhatást érzett, hiszen azonos tömeg mellett ugyanannyi idő alatt ugyanakkorát változott az impulzusuk. 160-nak látszott(!) az egyik kocsi rendszeréből a sebesség? Igen. Érzésre mégis ugyanaz volt a dolog, mint ha 80-nal ment volna egy álló falnak? Igen. Akkor miért marhaság az, amit mondok? ÉRVEKET kérek, nem pedig arrogáns lekezelő személyeskedést! Igaz, hogy a stílus maga az ember, s ezen semmilyen végzettség nem segít.
alfa137 2013.10.10 16:05:51
@Bambano: "hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy pont az ütközés alatt mi van"
Az ütközés alatt pontosan ugyanakkora ERŐT érez a kocsi, mind az "autók ütközése", mind a "falnak való ütközés" esetében. Ahhoz, hogy ezt megmondjuk, NINCS is szükség olyan inerciarendszerre, ami szerinted és szerintem sem létezik (mert hát az autóhoz ragasztva gyorsulna az is...de én nem is erről beszéltem, hanem az EGYENLETESEN MOZGÓ autóval MÉG együtt haladóról). Elég az, ha az általam előbb vázoltakat átrágod és kész. AHHOZ, hogy MEG TUDJUK MONDANI, hogy MEKKORA ERŐT ÉRZETT a kocsi az ÜTKÖZÉS ALATT, ELEGENDŐ a KEZDETI (ütközés előtti) és a VÉGÁLLAPOT (ütközés utáni) ismerete. Én épp ezt használtam ki a fenti érvelésben. Nem értem mit nem értesz ezen. Mi volt a konklúzió? Az, hogy mind a "falnak ment 80-nal", mind a "két kocsi ütközött 80-80-nal" esetben a kocsik egyenként úgy "érzik", mint ha 80-nal mentek volna neki egy álló falnak. Épp ez a dolog látszólagos(!) ellentmondásosságának a lényege: Az ütközés ELŐTT a sofőr úgy látja, mintha 160-nal hajtana felé egy másik kocsi (vagy ő egy álló kocsi felé), joggal meg is rémül, mert attól tart, hogy egy 160-as ütközés hatásait kell elszenvednie DE(!) az őt ért erőhatás "csak" akkora lesz, mint ha 80-nal csapódott volna a falnak. Használd azt a bizonyos Noether-tétellel kapcsolatos megmaradó mennyiséget...nem, nem az időeltolás folytonos szimmetriájához tartozó mozgásintegrálra gondoltam, amit energiának hívunk és itt speciel - a mozgási energia - nem marad meg, hanem az IMPULZUSMEGMARADÁSRA. TELJESEN MINDEGY, hogy az úthoz rögzítem az inerciarendszerem, vagy épp - AKÁRMERRE egyenletesen - mozog, ha az ütközőket zárt rendszernek tekintve felírom, hogy a zárt rendszer ÖSSZIMPULZUSA ÁLLANDÓ vagyis az ÜTKÖZÉS ELŐTT pont annyi, mint az ÜTKÖZÉS UTÁN, abból világosan látszik, hogy az ütköző autó sebessége mindkét esetben 80 km/h-t változott, s mivel ez nyilván ugyanannyi idő alatt történt, mind a FAL, mind a MÁSIK KOCSIVAL VALÓ ÜTKÖZÉS ALATT, NYILVÁNVALÓ, hogy mindkét esetben UGYANAKKORA (deltaI/deltat)ERŐt érez a sofőr...akkorát, mintha 80-nal menne a falnak. AHHOZ, hogy ezt megmondjuk SEMMI(!) SZÜKSÉGÜNK(!) az ütközés folyamatának, s a közben zajló események a pontos ismeretére......(mert TUDJUK, hogy KÖZBEN az impulzus megmarad). Áhhh...hagyom is ezt az egészet. Ha ebben a levezetésben (a nyilvánvaló idealizáción/egyszerűsítéseken kívül)elvi hibát találsz, akkor egyszerűen vissza kéne csücsülni a középiskola padjába. Ennyi.
Az oktatási államtitkárság szerint a pedagógusok béremelésének kedvezményezettjei valójában nem is az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, hanem maguk a gyerekek. A nagyobb anyagi megbecsülés ugyanis ahhoz járul hozzá, hogy az ország minden tanulója és óvodása egyformán jó,…..
alfa137 2013.10.02 15:29:39
@halaloszto: Amúgy tényleg csak kíváncsiságból kérdem, hogy melyik városban van nyitott , teljes, fizikatanári státusz?
alfa137 2013.10.02 16:37:31
@halaloszto: Mondjuk ott még el is tudom képzelni......vidéken valahogy ritkább a teljes státusz...
alfa137 2013.10.02 21:32:39
@pocaklakó minimanó: Engem nem érdekel a politika, csak a szakmaiság.... a kormány oktatási "szakembereit" pedig a szakma mélyenszántó ismerete nemigen gátolja a "szabad" gondolkodásban... és eddig egy olyan kormány sem volt amelyik a hozzáértésnek legalább, ha mégoly halovány jeleit is mutatta volna. Lehet itt a szellemi korlátaiba kapaszkodva ballibezni (amúgy anno a MIÉP-re szavaztam, azóta meg inkább el sem megyek), ismeretlenül letegezni, meg "No mindegy:)"-ezve flegmáskodni, de azzal csak a saját csacsiságát kürtöli tova...
Széles Gábor tavasz óta lebegtett világmegváltásáról eleinte folyamatosan érkeztek infók, de aztán már-már feledésbe merült. Most viszont úgy néz ki, hogy mégis lesz belőle valami hivatalos bejelentés, legalábbis az energiaoldal.hu cikke szerint:  Hamarosan leleplezi…..
alfa137 2013.10.01 05:57:54
@röhögő: "Ne használj olyan szavakat és kifejezéseket, amiket nem értesz!" Szóval em értem....."Vákuumfluktuációk és a Casimir-effektus"...ez volt a címe a 2002-ben, végzős fizikusként megvédett diplomamunkámnak. Pont erről (nullponti energia kinyerhetősége) a témáról számolgattam benne ezt-azt. A BME-s opponensem jelesre értékelte. Az MIT-n doktorolált konzulensem nemkülönben. Persze meglehet, hogy te jobban értesz náluk a kvantummechanikához. Fáradt vagyok ilyenkor a szellemi korlátaikba kapaszkodó kötekedőkhöz :) Vagy esetleg elküldjem, s végig akarod számolni te is az egészet? ;)