Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Tóth

21 bejegyzést írt és 137 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1944. június 13-án vetette be először a náci Németország a V-1-es szárnyasbombát London ellen. Hitler szándékaezzel körülbelül ugyanaz volt, mint az angliai csata utáni éjszakai bombázásokkal, azaz demoralizálni a brit közvéleményt annyira, hogy esetlegesen letegyék a fegyvert. Persze erre az esély…..
Péter Tóth 2018.06.14 10:42:07
@csokiduda:

Igen, a besorolást tekintve egyetértünk. Ezért is írtam én is úgy, hogy "meghajtását tekintve". Mert abból a szempontból egyértelműen NEM rakéta. És ez nem Wikipedia gondolat, hanem tény. Ha meg köznyelvi értelemben gondolkodom, akkor akár lehet rakéta is.

A probléma abból adódik, hogy az angol "missile" kifejezés a magyar nyelvbe hibásan jött át. Míg ezt a szót mi a "rakéta" kifejezéssel azonosítjuk, az amerikai angolban a "missile" kifejezés többet jelent, mint csak a rakéta. Tágabb értelmezése van. Olyan lövedék szerű fegyvert jelent, amely valamilyen(!) sugárhajtóművel működik. Tehát nem csak a rakétahajtóművel működő eszközt jelenti, hanem bármit, ami sugárhajtóművel működik.

Sőt. Klasszikus értelemben az angolban a V1 NEM szárnyasbomba. A "glide bomb" kifejezést olyan eszközökre alkalmazzák, melyeket repülőről ejtenek le / indítanak el, majd azok valamilyen önálló vagy külső rendszerrel tudnak irányt változtatni.

Itt tehát arról van szó, hogy a magyar nyelvben a "szárnyas bomba", az "irányított rakéta", a "rakéta", a "robotrepülő" és hasonló szavak jelentése nem teljesen tiszta, hibásan ragadt meg a köztudatban. (Kábé mint amikor kilogrammot mondunk valaminek a súlyáról beszélve.)

Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy a cikk írása előtt érdemes az adott témának szakértőjéhez fordulni. Biztosan van valamelyik egyetemen egy professzor, aki helyreteszi a kifejezések pontosságát. Mert a Rubicon, mint hiteles forrás, hmmmm azért barokkos túlzás.
Először is a fehérneműkkel kezdte. De nem az SS tisztekbe reménytelenül szerelmes titkárlányok és kémnők alsóneműjével foglalkozott, hanem egy családi vállalkozást örökölt. Miután leáldozott a csipkék és selymek uralta piacnak, saját márka alapításába fogott, ami a nevét a nemzetszocialista berkek…..
Eleve érdekes ötlet volt Szent Ilona szigetére repülőteret tervezni, de hát a politika nagy úr, úgyhogy az Egyesült Királyság vezetése úgy döntött, jár egy reptér az Atlanti-óceán déli részén fekvő miniszigetüknek is (ami egyébként fele akkora, mint a Csepel-sziget)...
Péter Tóth 2017.07.27 15:00:15
@Szaktanár:

Nem a bombázás miatt.

Bármilyen küldetésre menő vagy visszatérő gépnek tankolási lehetőség, pihenési lehetőség, vészleszálló reptér, előretolt bázis, bármi.
Nem tudom tudjátok-e, de az írók, újságírók jellemzően először megírják a könyvet, regényt, cikket és ezt követően adják neki a címet. Én is hasonlóan tettem néhány évvel ezelőtt, mikor még online sajtóba írogattam külpolitikai cikkeket. Ez a bejegyzés azonban teljesen más, hiszen először kitaláltam…..
Ebben a cikksorozatban igyekszünk bemutatni a mindenkori konyhai munka alapjait, technikáit, technológiát, eszközeit, amivel változatosabbá és könnyebbé tehetitek magatok számára a főzést, vagy elsajátíthattok olyanokat, amelyeket eddig még nem alkalmaztatok. A mártások minden…..
Ma már szinte mindent zenét megtalálhatunk az interneten. A Spotify, a Deezer, a Google Play Music, az Amazon Prime meg a többi zeneszolgáltató hatalmas kínálattal rendelkeznek, mindezt pedig érdemes kihasználni mert sokszor igazi csemegékre bukkanhatunk. Én magam személy szerint…..
Péter Tóth 2017.04.04 23:14:51
Minden évben felelős lakóként átolvasod az éves elszámolást, terveket, tényeket, de egy valamit nem értesz: miért olyan borzasztó magas a villanyszámla?! Konkrét történet, hogy egy ismerősöm megkeresett azzal, hogy agyaljak egy kicsit vele, mert nem érti, hogy hogyan lehet a társasházuknak…..
Jópár cikk és blogposzt megemlékezett róla az utóbbi időben, hogy a szállodai termosztátok, a liftek ajtózáró gombjai, valamint a ritkán használt gyalogátkelőhelyek gyalogosok számára kihelyezett jelzőgombjai, amelyekkel maguk számára zöldre kapcsolhatják a lámpát, csak kamuk, és a felhasználókban…..
Az talán már sokunk számára ismert, hogy a Pantone minden évben meghatározza a következő év követendő színvilágát, amellyel érzéseket, inspirációt és ihletet is teremt. Az, aki munkája, hobbija, vagy érdeklődése miatt aktív résztvevője a divatnak, a lakberendezésnek, talán nem lepődik meg a 2017-es…..
Kezdem a lényeggel: a Duna TV Oscar-közvetítése, pontosabban az, ahogy a stúdióban megbeszélte a három műsorvezető azt, ami történt, ami várható, és úgy általában, hogy mi zajlik, az rendben volt. Lehet, hogy azért mondom, mert eredeti nyelven néztem, úgyhogy nem tudom milyen volt a szinkrontolmács…..
Egy szereplő pedig beszél benne, méghozzá Sólyom, azaz Michael Horse, aki narrálja ezt a kis beharangozót, de egy pillanatra meg is jelenik benne. Láthatunk pár légifelvételt a helyszínről, és a végén diadalmasan megmutatják nekünk az új Twin Peaks-táblát. A sorozat 2017-ben…..
Péter Tóth 2015.12.20 22:57:32
@antiszociál:

Hááááát, én emlékszem, kijöttünk a moziból, be egy kávézóba, és kockás lapon próbáltuk az idősíkokat összerakni, hogy legalább nagyjából rájöjjünk, hogy most mi a p*csa történt 90 percen keresztül. :-)

A Mulholland drive jó kis film.
A vezető európai terrorelhárító egységek szakértői már hónapok óta arról beszéltek, hogy minden idők legmagasabb szintű terrorfenyegetése van és várható Európában. Az ez ellen való harcra pedig az országok hatóságai nincsenek felkészülve és nem is nagyon…..
A minap a kezembe kerül a Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata, az Orvosok Lapja. Amikor átlapoztam az újságot, a 16. oldalon megakadt a szemem egy piros alapon fehér betűkkel nyomtatott "Tisztelt Olvasóink!" kezdetű íráson. A szerkesztői vagy vezércikkek általában nem az újság…..
Péter Tóth 2015.10.24 12:01:44
Én azt látom, hogy a szakmai szervezetek (kamarák, szakmai tanácsok, hivatalos egyesületek stb.) egyre kevésbé látják el a szakmai öntisztítás feladatát.

Arra még emlékezhetünk például, hogy a Nemzeti Színházat és annak építészét a saját szakmai grémiumai igen erélyesen támadták. (Ha jól emlékeszem elhatárolódtak az egésztől.)
Nem politikai okokból, hanem mert az épület, úgy ahogy van építészetileg egy nulla, egy vizuális katyvasz. Tehát pusztán szakmai meggondolásból.

Azt gondolom, hogy ilyesmire egyre kevesebb példa lesz. Egyszerűen azért, mert a politikai és/vagy gazdasági ráhatás olyan erős, hogy a szakmai szervezetek nem tudnak, vagy nem mernek ellenállni.

De, hogy a témához is írjak példát:
Az egyik budapesti kerületben, magában a gyermekorvosi rendelőben belül, az egyik rendelőt kiadta az önkormányzat bérbe egy ezoterikus-homeopata orvosnak, aki ott alternatív gyógykezelést végez.
Ezzel kvázi "vizuálisan hivatalossá tették" annak minden tevékenységét. A kevésbé tájékozott kisgyerekes anyuka/apuka azt látja, hogy a rendelőben van a dolog, akkor tehát az ugyanolyan, mint a rendes doktor, csak itt fizetni kell.
Az alternatív gyógyász vállalkozás olyan önkormányzati kapcsolatokkal rendelkezett, hogy a testület ellenzéki tagjainak tiltakozása ellenére a testületi ülés többségi tagjai megszavazták az ingatlan bérbeadást. A rendelő simán működik.
Van az úgy, hogy az ember lánya hullafáradtan ér haza, a család mégis meleg vacsoráért pislog. Így felrántjuk a hűtőt, és bevetünk mindent, hogy 15 perc alatt kész is legyen úgy, tápláló legyen és finom, és lehetőleg egy cukorbeteg vércukorszintje se bánja. Nálunk szerencsére volt épp otthon egy kis…..
  Valaki azt mondta, hogy az automatizálásban is van bizonyos fokú művészet, mert megnyugtató nézni a gépeket. Döntsd el magad hogy igaza volt e, nézd meg a következő 10 GIF képet. 1. Lánc készítő gép 2. Tészta szeletelő 3. Így készül a perec 4. Ez meg valami…..
Péter Tóth 2015.08.22 00:27:49
@Erik Bálint:

Igen :-)

Nagyi csináljon sütit, az az izé meg gemkapcsot.
A neves magyar járműgyártó idén lenne 120 éves. A jubileumra való tekintettel összeszedtük a tíz legszebb Ikarus buszt. 10. Ikarus V127/Modulo M108D, formatervezett ARC Szoknunk kell még a Modulo M108D nevet Nem sokáig viselte az Ikarus márkanevet az ARC V127 típusú busz, de a…..
Az, hogy Boross Péter tolt egy kis fajelmélettel vegyített véleményt a bevándorlásról, úgy látszik nem üti meg az ellenzéki ingerküszöböt. Pedig szerintem ez volt az eddigi legdurvább nyilatkozat, ami egy Jobbiktól innen lévő politikus szájából kijött. (dekorkép…..
A zenei ízlésemmel már többször sikerült zavarba hozni ismerőseimet: vannak ugye rocker beállítottságú barátaim, akik nem nagyon tudnak mit kezdeni a számítógépes zenéimmel, esetleg furcsán néznek rám, amikor kijelentem, hogy életem legjobb élőzenei eseménye a(z első) szigetes Madness-koncert volt,…..
Ezt is megértük, a magyar módszer a követendő példa a világ többi szcientológusa számára. A Hubbard-féle oktatási módszereket propagáló Alkalmazott Oktatástan magyarországi fiókszervezetének két vezetője tartott kétórás szemináriumot egy nemzetközi szcientológus…..