Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AlmisIbnSelkej

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múlt-kor Egy isten kézitáskával 2013.08.21 14:13:45
Igencsak meglepődtek az angol és német régészek, amikor a mai Törökországban lévő Rusahinili erődjének feltárását végezték. Az egyik ásatás alkalmával ugyanis két csontfaragványra bukkantak, amelyek szárnyas, madárfejű istent ábrázoltak. Az urartui égi alak pedig nem…..
AlmisIbnSelkej 2013.08.22 10:26:01
"Igencsak meglepődtek az angol és német régészek" - ha igencsak meglepődtek, akkor nem igazi régészek. Az a magazin pedig, amelyik ezt a címet így leközli, szintén nem tesz tanúbizonyságot széleskörű hozzáértésről. Annyi viszont igaz, hogy az emberek 90%-a a "kistáska" említése nélkül nem talált volna ide a cikkhez. Ugyanakkor egy, az enyémhez hasonló kiegészítéssel legalább tanultak is volna valamit a cikkből az olvasók, míg ilyesmi nélkül idejönnek, elolvassák és ugyanolyan tájékozatlanul állnak tovább, mint ahogyan idejöttek. A hozzáértő olvasóréteget ki kell nevelni, kedves Múlt-kor, és ahhoz dolgozni is kell, nemcsak kiszolgálni az igányeket.

Na de essen szó mostmár a kistáskáról:
Ezek a "kistáskák" széles körben ismertek az asszír hagyományokból, és több száz, már ismert ábrázoláson szerepelnek (sőt azték-maya párhuzamai is vannak). Íme egy másik:
rbedrosian.com/Classic/Mobaa_files/30.jpg

A cikbben szereplő és az általam hivatkozott kép is Asúr istent ábrázolja, és éppenséggel pont a másik kezében lévő kukorica, vagy toboz alakú tárgy az érdekes az ábrázolásain, nem a "kistáskája".

Általában növények előtt állva ábrázolják, amint a bal kezében lévő tobozzal éppen beporozza a növényeket - termékenységi rítust végez, mivel a termékenység istene volt (amellett, hogy a fák, madarak, vadállatok és a víz istene is). A bal kezében lévő "kistáskájában" tehát virágport tart, spórákat, magokat, spermát, bármit, amivel tavasszal megtermékenyítheti a világot.