Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reconcept

60 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már látszik az esélye, hogy egyszer kisemberként is ügyfélnek érezhetjük magunkat a bankoknál, talán még akkor is, amikor éppen nem egy új terméket vásárolunk, hanem egyszerűen „csak” használjuk az infrastruktúrát. Remélhetőleg a jogalkotók a banki működési…..
A magyar társadalmi és gazdasági rendszer számos strukturális problémája közül az egyik legfontosabb a nyugati társadalmak hagyományos építőkövét jelentő, többgenerációs vállalkozócsaládok hiánya. A rendszerváltás utáni vadkapitalizmus képtelen megfelelő mértékben…..
Ismét bebizonyosodik, minden csak nézőpont és csomagolás kérdése: következő bejegyzésünk egy olvasmányélmény megosztása, néhány aktuális kitérővel. David C. Korten 1995-ben kiadott műve, a Tőkés társaságok világuralma (megjelent a Magyar Kapu Alapítvány gondozásában…..
A bankok problémás vállalati hiteleinek kérdése nemcsak hazánkban aktuális, de talán nincs még egy olyan európai ország, ahol ennyire kezdetleges stádiumban lenne a banki mérlegek tisztítása, a banki kölcsönök, mint pénzügyi eszközök másodpiaca. A formálódó jegybanki…..
Az MNB múlt heti bejelentését követően bizonyossá vált, hogy december végén nem szárad ki a KKV szektort olcsó hitellel ellátó forrás. A második szakaszban kötött hitelszerződések összege ugyan csökkenést mutat az előző évhez képest, de ez csak a látszat: írásunkban…..
A Növekedési Hitelprogram egy nagyon kedvező forráslehetőség: mint ismeretes, 2,5%-on rögzített kamat mellett kínál forintalapú finanszírozást, akár 10 éves időtávra is. Jó lesz azonban sietni, hiszen a lehetőség 2014. december 31-éig, tehát már csak 2 hónapig él. Négy…..
Sokan kizárólag a „start-up” cégek fejlesztéseivel azonosítják az innovációt, és a finanszírozási lehetőségek kiválasztása során csupán a kezdő, technológiaintenzív vállalkozások számára rendelkezésre álló eszközökben gondolkodnak. Az innovációfinanszírozás…..
Nem kell vállalati adósmentő csomag, írtuk egy évvel ezelőtt. Rámutattunk, hogy helyette stabil és érthető szabályozói, jogszabályi környezetre, valamint hatékony intézményrendszerre lenne szükség. Ez elősegítené a túlzottan eladósodott vállalkozások…..
Előző bejegyzésünk a blog méreteihez képest nagy érdeklődésre tartott számot. A véleményeket értelmezve néhány új aspektussal, gondolattal egészítjük ki a lakástulajdon, mint befektetés témáját. Először is mindenkitől elnézést kérek a bejegyzéshez érkezett…..
Reconcept 2014.10.08 14:13:11
Ma megjelent a portfolio.hu-n egy elemzés a témában: www.portfolio.hu/befektetes/lakas/erdemes_lakasba_fektetni_beszeljenek_a_szamok.1.204649.html
Egy fontos részlet kimaradt: a kockázatok megosztása. A lakásbefektetés azoknak reális alternatíva kockázati szempontból, akik több tízmillió Ft-ot fektetnek be.
A pénzügyi termékek piaca rendkívül sokszínű. Fogyasztóvédelemre és piacszabályozásra nemcsak a hiteltermékeknél van szükség. Egy biztosítási szerződés üzleti szempontból is nehezen indokolható, egyoldalú felbontásának bemutatásán keresztül ötleteket próbálunk adni a…..
Van egy rossz szokásom, ha már tévézek, néha a reklámokat is megnézem. Pár napja este legalább volt értelme: az egyik legdrágább reklámsávban állami tulajdonú postavállalatunk a sárga csekket hirdette, igen hosszan. "Tartsa kézben a pénzügyeit!” - szólt az üzenet. A…..
Reconcept 2014.09.29 20:56:44
@mrZ: Köszi a kommentet. Sajnos én olyan postákra jutok el, ahol a sorállás nem annyira szociális tevékenység, inkább küzdelem...
Ha csekkezünk, akkor valóban banki jutalékot nem fizetünk. Viszont a posta számít fel jutalékot annak, aki javára a befizetést teljesítjük. Ő pedig ezt a díjat ránk terheli. Szóval a díjfizetést nem ússzuk meg.
Reconcept 2014.09.29 20:57:48
@csentecsa: Igazad van. A készpénznek van előnye, de az a postai befizetésnél elveszik.
A Növekedési Hitelprogramról szóló cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei változásokat, mostani írásunkban pedig azt vizsgáljuk meg, kiknek és hogyan segíthetnek a programot bővítő intézkedések. Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a kedvező forráslehetőségek…..
Az elmúlt 5 évben a válság, a piaci és szabályozói feltételek változásának hatására több iparágban teljes átrendeződés kezdődött meg. Bizonyos területeken ez mára befejeződött, máshol még folyamatban, megint más iparágak egyszerűen csak megszűntek. Az elmúlt napok…..
Reconcept 2014.09.16 13:52:23
www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/devizahiteles_csomag_melyik_bank_megy_csodbe.203735.html

A kérdés inkább az, hogy melyik bank fogja bővíteni a működésének azt a részét, amire szükség lenne (fizetésforgalom, elektronikus szolgáltatások, vállalati hitelezés, értékpapír ügyletek).
Reconcept Blog Csődben csőd 2014.09.16 09:37:23
Korábban már foglalkoztunk a csődvédelem intézményének problémás hazai működésével. A helyzet a márciusi blogbejegyzésünk óta semmit sem javult. Úgy ítéljük meg, hogy tekintettel a téma fontosságára, érdemes ismét megvizsgálnunk a problémát. Egy kis…..
Az MNB kedden bejelentette, hogy az NHP második szakaszában közel 340 milliárd Ft összegű hitelszerződés megkötésére került sor eddig. A Monetáris Tanács a várakozásoknak megfelelően úgy döntött, hogy a program keretösszegét 500 milliárdról 1.000 milliárd forintra…..
A deviza jelzáloghitelek tragikus hatásai mellett foglalkozni kellene magának az ingatlan, mint befektetési instrumentum helyes megközelítésével. Életcél a lakástulajdon vagy a rossz beidegződések és a helytelen kockázatértékelések foglyai vagyunk? Tegnap egy kedves családtagom…..
Reconcept 2014.08.13 18:17:01
@Éhes_ló: Kedves Éhes Ló,
Szabadságon voltam, mindennemű internetelérési lehetőség nélkül. Nincs szó semmilyen cenzúráról :-)
A közeli napokban fogok a kommentekre reagálni, egy második rész keretében.
Köszönöm, hogy foglalkoztál az írással.
üdv,
Pilhál Zsolt
A restrukturálás nem ér véget a vállalat tulajdonosai, menedzsmentje és hitelezői közti megállapodással. A komplex szerződésrendszer végrehajtása, a vállalat működési reorganizációja, az eredmények visszamérése több éves feladat, rengeteg buktatóval. Több írásban…..
A kapitalizmus jövőjéről az elmúlt években felerősödtek a viták szerte a világban, de legfőképpen Európában. A legutóbbi európai választások ékesen bizonyítják: sokan úgy gondolják, hogy létezik egy új világrend, ami eredményesebben szolgálhatja a közjót, mint a…..
Reconcept Blog A csodavárás vége 2014.06.16 12:14:55
Legutóbbi bejegyzésünkben az MNB rossz bank alapítási szándékával foglalkoztunk.  A koncepció akkor működhet, ha sikerül rávenni a kereskedelmi bankokat, hogy a nem megfelelően teljesítő vállalati hitelportfóliójukat a mai piaci feltételeknek megfelelő kondíciókkal…..
Még az idei évben sor kerülhet egy központi "rossz bank" megalapítására. A pénzügyi intézmény felvásárolná és kezelné a kereskedelmi bankok nem teljesítő vállalati hiteleit. A koncepció csak hazánkban újszerű, viszont még sok kérdést kell tisztázni a működés elindulása…..
A kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó előző bejegyzésben áttekintettük a kockázati tőkealapok elsődleges jellemzőit. Ebben az írásban arról írunk, hogy milyen befektetésekre vadásznak, azaz milyen vállalkozásnak érdemes a finanszírozási terveiben kockázati…..
Korábban írtunk arról (itt és itt), hogy egy kezdő vállalkozás hogyan tud korai fázisú tőkebefektetőkkel, üzleti angyalokkal dolgozni, emellett foglalkoztunk a családi befektetés problémáival is. Ideje a mélyvíz felé vennünk az irányt és néhány gondolatot a kockázati…..
Egy most alakuló vállalkozás átlagosan 8-9 év működésre számíthat a felmérések szerint, miközben a hazai cégállomány csupán 0,7 százaléka alakult 1990 előtt. A cégvezetők ugyanis gyakran nem figyelnek az egyes vállalati életszakaszokban rejlő veszélyekre. A következőkben…..
Valahogy boldogulni az eredeti tulajdonossal vagy átvenni a hasznosítást: ez a két út állt és áll azon bankok előtt, amelyek a válság miatt küszködő hotelek finanszírozásába ragadtak. Mire kell figyelnie egy új tulajdonosnak vagy külső üzemeltetőnek, ha egy bank által…..
Kétrészes cikkünk első részében azokat a szempontokat gyűjtöttük össze, amelyeket egy vállalat egy új ingatlannal szemben támasztott, helyszínt és fizikai-műszaki tulajdonságokat érintő követelményeinek meghatározása során érvényesít. Most a „mit” után a…..