Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakács Miklós

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha ma kellene valahova diploma miatt eladni magam mert tehetségtelen vagyok, a jövőben színész vagy filmrendező szeretnék lenni.  És ebben az új egyetemi felállásban ez lehetséges is ahogy ezt a felsőoktatási intézményt ami régen Színház és Filmművészeti Egyetem volt, és ma viccesen mondva…..
Az ökoszociális piacgazdaság gazdaság-, társadalom- és környezetpolitikai eszmerendszer, amelynek elméleti, stratégiai, társadalom- és gazdaságpolitikai célrendszere a hosszú távú fenntartható fejlődés megalapozását kívánja szolgálni. Az ökoszociális piacgazdaság a szociális piacgazdaságnak a XXI.…..
    Régen olvastam ilyen jó értékelést a baloldal helyzetéről, mint ami a napokban Hegyi Gyula tollából megjelent a NOL vélemény rovatában A felvizezett baloldal címmel. A cikk annyira jó, hogy tulajdonképpen nincs is mit hozzáfűzni. Néhány gondolatot azonban mégis hozzátennék, és meg fogjuk…..
Szakács Miklós 2016.01.30 06:35:37
@aLEx:
Egyetértek veled. Érdekes, mennyien tudjuk, értjük, hogy mi lenne a teendő, és mégis döcögősen megy a dolog, mert soha nem jön össze a kettő: ha víz van vödör nincs, ha vödör van víz nincs.
( Énalólam is két online ujjág ugrott ki, a Virtus, ahol Fagi néven publikáltam,megszűnt, majd én is írtam egy-két cikket az NolBlogba, aztán elment a kedven tőlük. Érdekes ugye?
Szakács Miklós 2016.01.29 21:11:23
@aLEx:
A közelmúltunk elfogulatlan, tényszerű feltárása fontos lenne, beleértve ebben ötvenhatot, és nyolcvankilencet is. A szennyes elég piszkos, de elkerülhetetlen kezdeni valamit vele, mert itt bűzlik az orrunk alatt. Arról nem is beszélve, hogy a takargatása lehetőséget nyújt ellenségeinknek arra, hogy össze-vissza hazudozzanak róla.
Nehéz pármondatban ezekről a sorsfordulókról írni, de ha összegzést akarok írni, sem 56, sem 89 tőlünk magyaroktól függetlenül dőlt el, nekünk csak statisztaszerep jutott, a nagyhatalmak lezsíroztak mindent előre. Mindjárt hozzátéve, hogy egy szóval sem állítva azt, hogy tőlünk függetlenül történtek a dolgok, amit ellehetett rontani, azt mi mind elrontottuk. Talán Kádár lavírozott a legjobban az államszocializmussá torzult szovjet blokkban, utódai nem tanultak tőle egy fikarcnyi emberséget sem, el kótyavetyélték az ország vagyonát, csak a sajátzsebüket tömték, saját karrierjüket egyengették. (tisztelet a kevés kivételnek)
Ma a valódi kérdés az, hogy mit kellene tennünk? Ezt feszegeti Hegyi Gyula, Te is, és még sokan mások is. Szerintem, a járható út, kettős és párhuzamosan kellene járni. Van egy sürgető azonnali összefogást igénylő feladat: ennek a félfasiszta, vagy tán egész(?) párt és kormány eltakarítása,amely nemzetei összefogást igénylő kemény feladat, és vele párhuzamosan, mellette, egy baloldali egységfront létrehozása, amelyben az MSZP csak egy lehetne, ha egyáltalán részt kívánna venni benne. Nagy kérdés ezzel az is, hogy miért nem tették eddig és miért nem teszik a baloldali mini pártok, vajon miben bíznak, valamilyen csodában? Szóval a labda náluk pattog, nem nálunk, mi legfeljebb csak létre tudnánk hozni az X. mini pártot…
"Aki ballib, az csak feltétel nélkül, lihegve imádhatja a menekülteket, aki meg jobbos, az csak szittya indulattal gyűlölheti őket. Baromság" - szólt szívemből nemrég Geszti Péter a menekültügy kapcsán. Az utóbbi hetekben gyakorlatilag az egész világ a menekültekről beszél.…..
Szakács Miklós 2015.09.20 07:32:32
Azt hiszem a szerző tévedése mindjárt az alapkérdéseknél van. Menekültek vagy bevándorlók? Kinek van joga eldönteni ezt, és főleg hogyan, milyen kritériumok szerint, egyáltalán szétlehet-e válogatni, egymástól elkülöníteni ezt a két fogalmat. Mert ugyebár, a menekült addig megy, főleg ha családdal teszi ezt, amíg biztonságba nem érzi magát és családját és ez az állapot nem a menekült táborokban szokott bekövetkezni. Az Ő családjával is úgy lehet, mint ahogyan Mi vagyunk a miénkkel, biztonság ott van, ahol megélhetés,megélhetés ott van, ahol munka is van, és a többi következik ebből, ahogy a költő írja ..haza csak ott van, ahol jog is van.. Tehát a menekült egyben gazdasági bevándorló is, olyan, aki új hazát keres magának. Ne legyünk álszentek, minden empátia hilyán, mert ki az közületek, aki az életét egy menekülttáborba képzeli el?
A kulcskérdés ez, és az, hogy a fejlett világ akar-e, tud-e segíteni a menekülteken, és ha igen, akkor hogyan? Nos, az igen tisztelt szerző ezt, a nem elbagatizálható kérdést, kurtán - furcsán Orbánnal nagy egyetértésben elrendezi, hogy hozzánk nem menekültek érkeznek, hanem migránsok tehát menjenek, oda ahova akarnak. Mi, meleg étel és fedél helyett szögesdróttal és vízágyúval, meg egy kis gázsprayvel várjuk őket, közben, na persze, csodálkozunk, hogy ezt zokon veszik.
Látni kell azt is, hogy ez a „szeretetteljes” fogadtatás egy meghatározott ideológián nyugszik, amit Orbán nem is rejt véka alá, tömören fogalmazva, az iszlám vallásra, és az iszlám válású emberekre nincs szüksége a keresztény kultúrán alapuló Magyarországnak, és szerinte Európának sem. Ebben még az sem zavarja, hogy Magyarországon alig egymillió ember vallja csak magát kereszténynek és a nyugat-európai államok zöme már régen túl van ezen a monokulturális felfogáson. Szóval, itt van valahol a kutya elásva, Orbánnak mindenáron ellenségre van szüksége, hogy harcolhasson, hogy megvédhesse Mária országát, Regnum Marianum Magyarországot és majdan Szentistvántól Máriára bízott szentkoronát a palotába vonulása alkalmából átvehesse.

A kérdés és a valóság attól komolyabb, hogy egy megborult elme álmát kövesük, a kérdés nem ideológiai, hanem emberi, és technikai. Emberi, mert a fejlett világnak nem csak humanitárius okok miatt, hanem adósságbeli kötelessége is vannak a menekültekkel. A helyzetet kezelni kell, mert jó rész okozója is ennek a tragédiának!
Én optimista vagyok-e téren, mert bízom abban, hogy a fejlett világ vezetői tudtában vannak ezzel, és nem Orbán kezében a megoldás kulcsa, nem Ő fogja megvédeni Európát, világot, legfeljebb tönkretenni Magyarországot. Én biztos vagyok abban, hogy a modern világ megfogja találni erre a helyzetre is az emberi és elfogadható megoldást, mert ha nem, akkor nagy baj lesz!
Egy ideig töprengtem, megírjam-e azt, amitől jó ideje feláll a hátamon a szőr. Aztán úgy döntöttem, hogy naná! Aki akarja, amúgy is felkapja az iszapot. Ha nem ezen, akkor máson. Azért itt jegyzem meg: igen, tudom! Vannak teljesen normális, okos, kedves, intelligens idősek,…..
Szakács Miklós 2015.04.24 08:53:02
@Edgar Swan:
Na persze, majd ha beveszel szerzőtársnak :)
Na, de komolyan, ezeket a pejoratív elnevezéseket, fiókokat, én nem nagyon szeretem.Orbán kreatívai kétségtelen tehetséggel kreálnak ilyen műszavakat, én nem szállnék velük versenybe...
A kérdés maga jellegzetesen jobboldali istenkáromlás, de ugorjunk most át ezen. (Az, hogy a nacionalizmus legkésőbb száz éve nálunk is bekebelezte Krisztust meg a katholikosz egyházat, és az ilyen kérdések elől nem fut el visítva a nagyérdemű, hanem inkább könnyes szemmel dalol…..
A szélsőség mindig a közép meggyengüléséből táplálkozik, ezért a szélsőséggel szembeni harc a közép megerősítéséről kell, hogy szóljon. Ehhez a középnek a világban versenyképes, közjó-képes politikával kell rendelkeznie, és abba kell hagynia a szélsőség politikai…..
Szakács Miklós 2014.04.13 09:23:34
@HaFr:Jó, a cím legyen figyelemfelkeltő, tovább gondolandó, de ne hamis!
A második témában nincs kompromisszum! A két ideológiát összehasonlítani lehet, de összemosni nem!
Az, hogy Hitlerre és másokra mi hatott, az egy dolog, Marxra is azt mondták, hogy a katolicizmus hatásai befolyásoltak műveinek megírásakor, mégis a két dolog, szó szerint ég és föld távolságban van egymástól.
Azon sem vitatkoztunk, hogy az emberiségre hatnak a különböző irányzatok, történelmi események, de ez nem jelenheti azt, hogy azonosítsuk, mondjuk a fasizmus nemzetiszocialista kapitalizmusát, a társadalmi tulajdonon alapuló szocializmussal. Ez még akkor sem megengedhető, ha az elnyomás technikái nem sokban különböznek, mert ugyebár, fegyverrel lőnek mindkét oldalon!
A lényeg mégis csak az, hogy internacionalista proletárdiktatúra, a társadalmi termelésre és elosztásra alapuló szocializmus, teljesen más, mint a nacionalista nemzetiszocializmus, amelynek ideológiai alapja a nemzeti felsőbbrendűség, a kapitalizmus, a vallás, egyeduralmának hirdetése.
Újra halottak vannak a kijevi utcákon - de hogyan jutott ide Ukrajna? Kelet és Nyugat közötti őrlődés, egy "kompország", amelyik hol az egyik, hol a másik pólus felé húz, de mindig pórul jár. Korrupt, még a mi mércénk szerint is nagyon korrupt politikai elit és erős belső…..
Szakács Miklós 2014.02.19 06:56:28
Mi történik Ukrajnában?
Mi van Ukrajnában? Kapitalizmus és polgári demokrácia? Vagy talán 'kommunizmus' és proletárdiktatúra, és rendőrállam? Nyilván az előbbi. Hát akkor mit akarnak a tüntetők? Kommunizmust? Gondolom azt sem. A jelenlegi tudásunk szerint az Európai Unióhoz való tartozásuk erősítését szeretnék elérni kormányuknál,-csak megjegyzem- pontosan az ellentét annak, amit éppen Magyarországon kormányzati, és néhány ellenzéki tényező akar. Elég legyen itt, a legutóbbi uniós zászló parlament ablakán történt kisuhintására, utalnom.
Na, most akkor mi van? Mit akarnak a népek?
Egy tény, a népek szarabul élnek most, mint anno, azt 'átkosban' és nem csak a volt 'kommunizmusban' (ami még, soha nem volt, sehol a világon) hanem az úgynevezett nyugati világban is. Azt mondják, gazdasági válság van, ezért élünk mi szarabul, a gazdasági és politikai elit, a hatalmon lévők, meg jobban, mint valaha.
Az gondolom az igazi okok és bajok itt keresendőek, ugyan az fáj az Ukrán népnek, mint a Magyarnak, Görögnek, Spanyolnak, Franciának, Angolnak, Amerikainak. Ugyan az fáj az unióból kilépést követelőknek, mint akik éppen befele igyekeznének. Tehát, a baj nem ott van, amit az éppen hatalmon lévők a népekkel láttatni szeretnének, a bajok okai az egész kapitalista rendszerben keresendőek, legyen az unión kívül vagy belül, rendszer hiba van, mégpedig sokkal nagyobb, mint az 'átkosban volt, mert ebben a rendszerben emberek halnak meg, milliók éheznek, élnek emberhez méltatlan életet.
Hankiss Ágnes (született Erdős Ágnes), a Fidesz európai parlamenti képviselője. Első férje Hankiss Elemér, aki után felvette a Hankiss Ágnes nevet. Hankiss Ágnes második férje Vitézy László filmrendező; közös gyermekük Vitézy Dávid, előbb a VEKE alapítója és egykori szóvivője, 2011-től, pedig a BKK…..
Szakács Miklós 2014.01.06 05:05:52
@tesz-vesz:
Attól, hogy valaki demokratának nevezi magát, attól még nem lesz demokrata, ugyanezt vonatkoztathatjuk bármi másra is, tehát a kommunista címkére is. Ha Magyarországon csak negyedannyi kommunista lett volna, mint amennyi nem volt, akkor nem történik, vagy nem így történik meg, ez a gyalázatos rendszerváltás.
Egyáltalán, ki nevezhető kommunistának, létezik-e tértől és időtől elhatárolható definíciója ennek a szónak, vagy csak úgy egyszerűen arra használjuk ezt a szót (szitokszónak), hogy lejárasunk egy személyt, vagy egy eszmét? Ettől aztán, az a gyakorlat még’jobb, amit a Fidesz alkalmaz – az én kommunistám jó kommunista a tiéd meg nem!
Szóval lényeg a lényeg, gusztustalan ez a kommunistázás, zsidózás, cigányozás, buzizás, de írhatom a nácizást is, mert kilátszik mögüle, hogy nem az embert ítéljük meg tettei alapján, hanem magát az ideológiát, vallást, etnikumot, identitást, amit ugyebár, egy egy személyen keresztül, igazi demokrata sohasem tenne meg!
Írhatjuk azt, hogy egy rendszer hűséges kiszolgálói voltak, mint ahogyan most is azok, gumigerincű talpnyalók, de semmiképpen nem kommunisták!
Nem új politikusok kellenek, hanem olyan civil intézmények és erőközpontok, amelyek odateszik a politika torkára a kést és kikényszerítik a közhatalom meg a szervezett üzlet szétválasztását, a proli tömegek hergelése és butítása helyett a felemelésükre, öntudatra…..
Szakács Miklós 2014.01.02 08:09:55
Tisztel Puzsér Róbert!

Nem tudom mi történt Önnel.
Vagy megártott a szilveszteri mulatozás és benne maradt a KO, min Kokoban az a bizonyos jobbcsapott, vagy megkínálták kegyelmesék egy kis pénzmaggal, állással, fene tudja mivel, de most nagyon mellé nyúlt. Olyanokat írt, amiket Ön sem gondolhat komolyan, beállt a politikát, az osztályharcot elhazudó, és ezzel tulajdonképpen a hatalom szekértolói közé.

Mindjárt az elején bele csap a lecsóba ezzel az állításával :
„A huszonegyedik századi politika súlypontja a hatalmi intézményrendszeren kívül van. A modern társadalmak huszonegyedik századi törésvonalát ne a jobb-bal tengely mentén keressük! Nem is a tőkések meg a munkások, a nyugdíjasok meg a járulékfizetők vagy épp a vallásos meg az ateista polgárok közt húzódik majd. Az új évszázad valós téttel bíró küzdelmét a szellemi közép folytatja majd a civilizációnkat eluraló és lassan, de biztosan fölszámoló politikai és gazdasági arisztokráciával szemben”
Aztán végül saját megállapításával, az írás belsejében, önellentmondásba is kerül amikor azt írja „Nem új politikusok kellenek, hanem olyan civil intézmények és erőközpontok, amelyek odateszik a politika torkára a kést és kikényszerítik a közhatalom meg a szervezett üzlet szétválasztását, a proli tömegek hergelése és butítása helyett a felemelésükre, öntudatra ébresztésükre törekszenek, továbbá olyan politikai döntéseket kényszerítenek ki, melyek célja a közjó és szempontja a fenntarthatóság.”
Amikor azt állítja, súlypont a hatalmi intézményrendszeren kívül van, nem állít kevesebbet, mint azt, hogy valami bizonytalan összetételű civilszervezet ragadjon ’kést és kényszerítse a hatalmat olyasmikre, amit maga egyébként nem akarna. Azon felül, hogy ez egy lehetetlen helyzet, ha csak nincs forradalom, de azt ugyebár nem akarunk. :) Ezzel szemben valamiféle ’szellemi közepet’ keres, akikről nem tudni, hogy kik azok, csak remélni tudom, hogy nem valami szürke, se ilyen, se olyan emberek csoportjára gondol.

Puzsér úr! Ezzel az eszmefuttatásával akarva vagy akaratlanul végül is mindegy, Ön is beáll azon néphülyítők széles táborába, aki azt sugallják, hogy a hatalom megragadása nélkül, másképpen fogalmazva, osztályharc nélkül is lehet érdemleges változásokat elérni.
Remélem, kialussza az ünnepek fáradalmait és észhez tér, visszatalál Önmagához.
Ebben bízva kívánok Önnek boldog újesztendőt!
Elnézést kell kérnem minden olvasótól, amiért ilyen sokáig adós maradtam a folytatással most igyekszem pótolni. Ebben a részben a rendszerváltozás sajátos helyi, vidéki aspektusát szeretném megmutatni. Az alakuló ülésre az Sz.-i kultúrházban került sor. A kultúrház régi,…..