Regisztráció Blogot indítok
Adatok
advokátuszdiaboli

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A héten egy aprócska hír érkezett a Vatikánból, mely nem ütötte át a média ingerküszöbét. Nem is csoda, hisz önmagában nem túl érdekes és nehezen is érthető az egyházat belülről nem ismerők számára. Pedig ez a múlt hónap sokak szerint tradicionalistaellenes pápai…..
advokátuszdiaboli 2013.08.15 10:40:54
@Katekéta: Ez csak a népi elnevezése - promotor fidei - a hit előremozdítójának. Ugyanakkor a népi vallásosság sokszor "ösztönszerűen" pontos, hiszen az ördög (bukott angyal)is Isten művének része, sőt! A s(S)ötétség nélkül, mi emberek nem tudnánk értelmezni a (V)világosságot sem. :-)
Még a "Congregatio de Doctrina Fidei"-t , valamint a "Divinus perfectionis magister" -t, sem bántjuk meg ezzel az elnevezéssel.

De ha már a népi vallásosságnál tartunk. Akkor jól kell látni, hogy Magyarországon a ferencesek rendje a történelemben összefonódott a népi vallásossággal. Dózsa György táborában ferencesek szolgáltatták ki a szentségeket (a legenda szerint a szegedi ferences rendház előtt temették el Dózsa fejét.), a török hódoltság alatt a katolicizmust ezen rendek tagjai tartották meg a török impérium alatt lévő országrészekben, a 17-19. században pedig nagy búcsújáró-központjaik, Mária -kegyhelyek erősödtek meg az ő vezetésük alatt (Szeged, Csíksomlyó, Máriaradna, Mátraverebély-Szentkút....) nem véletlenül nevezte el a ferences szerzeteseket a népnyelv barátoknak, vagy a cser (kávébarna és vörösesbarna között) színű habitusuk miatt (népnyelv: csuha)cseri barátoknak. Éppen ezért nagyon fontos a különbségtétel, itt alapvetően nem egy egyházjogi-szervezeti kérdés miatt, hanem a magyar hagyomány és kulturális kódok miatt.

Ami azonban talán a legfontosabb! Őszentsége döntése alapvetően nem arról szól, hogy ne végezzenek latin nyelvű "nem szembemisézős" szertartás. Az általad "gyámság alá helyezésnek" sokkal nyomósabb okai lehetnek. Magyarországon nem sokan foglalkoztak a pápaválasztás kapcsán a szimbólumokkal, de találtam egy blogbejegyzést, ami egy nagyon fontos dologra ráirányítja a figyelmet, tudniillik arra, hogy a Ferenc pápa működése a szimbolikus és a valóságos világ között egyaránt komolyan vehető: beszedirok.blog.hu/2013/03/14/ferenc_papa_nem_hatalmaskodik

Köszönöm, hogy olvasol és meghallgatsz.
advokátuszdiaboli 2013.08.15 11:12:22
:-) értettem a humort! Énis próbáltam folytatni ezt a CDF-fel és a DPM-el :-)

Te otrombának, én úgy fogalmazok, hogy keménynek értékelem a lépést. Azt hiszem Jézus amikor a tradicionális pénzváltókat és kufárokat kiűzte, hát az is "otromba lépés" lehetett a "tradícionalistákkal" szemben. Azt kell szerintem látni - és ezt Te jól érzékeled - hihetetlen nagy határpontot jelent a Szentatya működése.

Persze feltehetnénk a kérdést: Trident mihez képest tradícionális? Hozzánk? A Nagy Szkízmához? Niceához? - Ugye máris milyen viszonylagos a tradícionalisták helyzete!

Érteni kell azt is, hogy Trident sok, előre programozott, kódolt hibát hozott az Egyház működésébe, ami miatt, finoman fogalmazva Egyházunk "kihívásokkal kűzd". Az egyház az nem egy zárvány, a társadalmi, spirituális kihívásokra folyamatosan válaszol. Protestantizmus- ellenreformáció, vagy manapság egyházpolkorrekten: katolikus meggújulási mozgalom. II. világháború, elvilágiasodás - II. Vatikáni Zsinat.

Az nem lehet, hogy most valamiféle hamis tradicionalizmus talaján állva - visszafelé kullogjon az Egyház. Ezen akar változtatni Ferenc.

Szimbólum - ne misézz tridenti módra szervezetten

Evilági tett: Egyházunk nem fog rossz választ adni a világi kihívásokra.

És még valami! Ferenc Pápáról beszélünk, aki világossá tette, hogy assisi szegénye miatt választotta a nevét.

Szóval Ferenc kontra ferences kongregatio

Ez nem semmi ;-)