Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szellőszél

0 bejegyzést írt és 187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KatPol Blog A nagy fordulat éve? 2014.06.11 07:00:00
CN & Rammjaeger83 Az igazat megvallva itt a szerkesztőségben nem követtük lankadatlan figyelemmel a krími és kelet-ukrajnai eseményeket, illetve ezek visszhangját, de annyit így is bizonyosan el lehet mondani, hogy mindezt a véleményformáló nyugati média az orosz külpolitikában bekövetkezett…..
szellőszél 2014.06.24 08:49:46
@Kullancs1983: Hinni a templomban kell. Én arról beszélek hogy minden országnak , nekünk is, az észteknek is, az oroszoknak és az USA-nak is , vannak érdekei. Az nem érv, hogy Oroszország a SZU utódja. És ? Németország a Hitleri Németo. utódja? Csehország a cseh husziták utódja? Ezek tévutak, politikai kommunikációban , retorikában, úgy is mondhatnám néphülyítésben használhatóak, azonban a reálpolitika nem így működik.
Igazad van, át kell gondolni a lépéseket.
Én nem szeretném, ha megint le kellene hogy írja egy miniszterelnök: " Nagyméltóságú Uram ! Árulók lettünk, gyávaságból. ... "
Következetes, a nemzet érdekeit szolgáló politika kell és ebbe bele tartoznak az oroszok csakúgy mint az usákok. Még ha azt is mondják, hogy lesz@ptuk ... DDD
Észt ügyben pedig a véleményem változatlan.
szellőszél 2014.06.26 12:40:17
@Mannlicher: Kösz a linket, nagyon tanulságos. Sok szempontból.
Könnyű lenne pálcát törni az észtek felett vagy helyeselni a politikájukat. Mondjuk én nem tudtam, hogy az ország lakosai 1/3-ának nem adtak állampolgárságot, csak nemzetiségi alapon... Ez gáz és a problémáik is ebből adódhatnak leginkább...
Viszont akárhogy nézem is, ez egy kicsi nemzet, aki szeretne valódi országot alapítani és ez szimpatikus.
Szóval én kedvelem az észteket ( baltiakat) és nem érzem hogy jogom lenne megítélni őket, legkevésbé egy mondatban. Ennyit OFF.
Ami ON (talán) :
A blog is megerősít abban amit írtam. EU és NATO állam, kis ország, minden támogatás kell neki !
Nem egyszerű ez...
@bz249: Igen szerintem is ez a legnagyobb probléma.... És (elvileg) hiába lesz egy nemzedék múlva kicserélődve az orosz nemzetiség, hiába lesznek állampolgárok, a tüske fájni fog még sokáig...
KatPol Blog A lengyel caudillo 2014.05.28 19:41:54
A hidegháború évtizedeiben a katonai nagyhatalmak közötti kapcsolatokra a rendszeres válságjelenségek dacára többé-kevésbé kiegyensúlyozottság, rendezettség volt jellemző, így a korábbi európai korszakokhoz képest a katonai vezetők is a történelem kevésbé ismert,…..
szellőszél 2014.05.30 10:18:50
@kewcheg: Egy korabeli mondás :" Nekünk kommunistából is a leghitványabbak jutottak." Ami amúgy igaz is meg nem is. A '70-es évek ( a Kádár-kor csúcsa ) valódi aranykor volt, már ami a társadalmat illeti . Az emberek jól éltek, volt munka, fejlődés, pezsgés stb. Egy korszakot az emberek fejében a saját életük tapasztalatai alapján ítélnek meg.
A lengyeleknek sokk lehetett a rendkívüli állapot bevezetése, de legalább elmaradt az "éhínség és fagyhalál" . Nálunk a politikai jogokat a viszonylagos jólét kompenzálta.
Az élet szürke.
szellőszél 2014.06.02 11:28:56
@Minorkavidor: bocs, de kissé zavaros...
Az eredeti idézet G. B. Shaw mondása: "Aki húszévesen nem kommunista, annak nincs szíve, aki harmincévesen kommunista, annak nincs esze."

Talán az is baj, hogy nálunk szeretik összevonni a Rákosi fémjelezte korszakot a Kádár korral. Nem kompatibilis, 65-től pedig semmikép .
Tény , hogy a 70 évek aranykora 89-re leáldozott, amiben nagy szerepet játszott a marxi "forradalmi helyzet". Csak itt az "uralkodó osztály " nem akart a régi módon élni és uralkodni. A plebs meg nem számított....
Nem volt véletlen, hogy a rendszerváltás (privatizáció) legfontosabb kérdésére, ti. hogy "Ki legyen a Tulajdonos?" , egyedül a régi nomenklatúra tudott "helyes" választ adni . A válasz : Mi ! Nagyjából ez volt a gazdaságszervezés alapja, és ezért van ott az emgé ahol van.
Az emgé egyébként jó indikátor. A "bagir" által felhozott példa is jól mutatja, hogy mi felé halad(t?) az emgé és úgy általában a magyar gazdaság.

( Bocs, nem OFF akart lenni, nem aktuálpolitikát csempészek, ha annak érzed, töröld) (kivettem a "nem megengedhető kifejezést... DDD )
szellőszél 2014.06.03 14:49:20
@Minorkavidor:
"Csak a saját magam által hamisított statisztikáknak hiszek!"
A statisztikai adatokat mindig meg kell tisztítani ahhoz, hogy azonos bázisról tudjunk számolni. Nem mindenben összehasonlíthatóak az adatok.
Érdemes viszont a nyugati mezgé támogatási rendszert összevetni a korabeli hazaival. Míg a 19.századig ny. Európa országai erősen importra szorultak élelmiszerből, addig ( a fejlett ipar miatt ) a XX. század 2. felére ez megfordult. A magyar termőföldből és mezgé technológiákból származó komparatív előnyök eltüntek. Az Eu-ban sem véletlen, hogy a földalapú és egyéb támogatások messze alatta vannak a ny.eu-inak.
Persze ennek is megvan a politikai kötőfékje. Lásd pl. a kvótarendszer és a kapcsolódó növényolaj-, cukoripari ( feldolgozóipari) anomáliákat.
De ez már tényleg OFF .
KatPol Blog A feledés homálya 2014.05.14 07:00:00
A minap Pável blogján rá lehetett bukkanni a Hadtörténelmi Közlemények 126. évfolyamának 2. számára, abban pedig (571-581. old.) Dr. Számvéber Norbert tollából azon - bizonyára igen csekély számú - szakmai igényű kritikák egyikére, melyek a 2. vh. keleti hadszínterén…..
szellőszél 2014.05.15 09:17:20
@Trónkövetelő: "Ebbe nem fért bele az, hogy valójában borzalmas háborús bűncselekményeket követtek el."
Ez egy karosszékben ülő laikus okoskodása.
A magyar megszálló csapatok semmivel nem voltak "borzalmasabbak" mint a szövetségesek , illetve sokkal kevésbé mint a "hős felszabadítók". Lehet kiemelni eseteket, amik leginkább azért lehetnek ismertek, mert a felsőbb parancsnokok kivizsgálták és a felelőst megbüntették.
Számvéber és Ungváry könyvei azért is figyelemre méltóak , mert tényeket, statisztikákat közölnek és ezekből vonnak le következtetéseket. Mindketten megállapítják, hogy a megszálló magyar csapatok és az ukrán partizánok között kialakult helyenként egyfajta együttműködés.
Náluk lehet (talán először) olvasni arról például, hogy a valóságban a munkaszolgálat nem egyfajta megsemmisítő folyamat része volt - még ha a "keret" sokszor kegyetlenül is bánt az emberekkel. A valóság ( a statisztika szerint ) az , hogy a munkaszolgálatos túlélési esélye a duplája volt a harcoló katonákkal szemben. Ezzel is megdőlt egy mítosz.
A háború az háború ! A végeláthatatlan orosz terület biztosítása nem volt egyszerű , a szigor, sokszor a kegyetlenség a túlélés ( a mieink túlélése) szempontjából érthető, még ha a szélsőséges és céltalan kegyetlenkedés nem is fogadható el.
Szerintem .
szellőszél 2014.05.22 09:12:20
@Trónkövetelő:
Csak azt nem értek, hogy jönnek ide a zsidók?
Igen a munkaszolgálatosok között voltak zsidók IS. Hangsúlyozom: is !
A munkaszolgálat nem megsemmisítő rendszer volt, hanem valós feladatokra kitalált, meghatározott időtartamú fegyver nélküli szolgálat. És mielőtt felhorkan valaki: igen , történtek kegyetlenkedések , aminek az okai különbözőek voltak. Nagybaconi Nagy Vilmos ezért is próbált meg a helyzeten javítani.
Minorka vidor mutat rá, hogy mekkora területet kellett a harcoló csapatok hátában biztosítani . Iszonyú feladat lehetett. Miközben a partizánháború ( értsd: napi életveszély ) erősödik és sokszor mindenki mindenki ellen harcol.
Csak megjegyzem, hogy már a háború után az ötvenes évekig folyt Ukrajnában a partizánharc és a szovjetek sem kesztyűs kézzel bántak az ukránokkal...
Nem volt véletlen az, hogy a megszálló csapatok tetteit nem bolygatták.
Háború volt, annak összes kegyetlenségével, visszásságával együtt.
Piere de la Croix megjegyzése, hogy "a magyar csapatok egy része feltehetőleg politikai kultúrájából fakadóan reagált a megfelelőnél jóval brutálisabban az őt ért fenyegetésekre" szerintem téves. Ha a modern(mai) időket nézzük és pl. az amerikai csapatok iraki kegyetlenkedésére keresünk magyarázatot , nem lehet a "politikai kultúrát" emlegetni.
Véleményem szerint a magyar csapatok a kor szellemében, annak a kornak megfelelő normák szerint viselkedtek. A hangsúly szvsz abban van, hogy a rájuk bízott terület irtózatosan nagy volt, a megfelelési kényszer ( szükségszerűség) pedig óriási. A katonai szigor ha néha át is ment kegyetlenségbe, indokolt volt, katonailag mindenképpen. Számvéber és Ungváry is leírja, hogy a "fehér" partizánokkal egyfajta együttműködés is kialakult. Hiba kiemelni egyes cselekményeket.
KatPol Blog De igény az volna rá 2014.04.01 09:35:57
5.g & CSM & Rammjaeger83 & SchA Amint azt olvasóink megszokhatták, a KatPol mindig a közhangulat ütőerén tartja kezét. Ezért napokkal a 2014-es parlamenti választások előtt blogunk sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a megcsömörlött tömegek esdeklő hangját, akik…..
szellőszél 2014.04.02 09:08:02
@sirdavegd: "Más kérdés, hogy a GDP és az adóbevételek is meredek csökkenést mutatnának ezzel az intézkedéssel, "
Lehet hogy a GDP csökkenne, viszontaz egyenleg valszeg javulna... A GDP nagyon nagy része ugyanis Budapestre vándorol.
Csak példa: a Szabadság téri szökőkút vagy 250 millióba került. Ebből egy kisváros teljes úthálózatát rendbe lehetne tenni !
A 2. sikeres forradalom is végbement Kijevben, de a hurráoptimista páneurópéer ünneplésbe belerondított Oroszország, effektíve ellenőrzése alá vonva a Krím-félszigetet és további invázióval fenyegetve, ha a frissen hatalomba került kijevi kormány esetleg valami nagyon ostoba…..
szellőszél 2014.03.27 07:46:14
@Késes Szent Alia:
És nagyon is megfelel a kétpárti hatalmi elitnek.....
Az én demokrácia fogalmamat az USA egyáltalán nem elégíti ki, nem részletezem. Ez az elitista, a népet - nemzetet elbutító, minden ízében manipuláló agymosó rendszert demokráciának nem nevezném.

A valódi demokráciát talán Svájc testesíti meg, igaz, ők meg 1971-től adtak szavazati jogot a nőknek... DDD
A grúziai háború utáni ésszerűsítési átalakítások egyszerre kívánták kezelni a haditechnikai és felszerelésbeli, a szervezeti, a harckészségi és a hadiipari lemaradást, helyenként több évtizedes tabukat döntve le. Az ambiciózus reformok a tábornoki kar heves ellenállása…..
szellőszél 2014.03.20 07:38:24
@xxylon: "es vesznek dragan (korruptan) rosszminosegu orosz fegyvereket. "
Én nem így látom. A hadiipar a gazdaság mozgatórúgója is, az exporton keresztül. Rossz minőségű fegyvert sem az orosz állam, sem a külföldi nem vesz meg.
Amúgy ez egy érdekes dolog. Ha pl. az amerikai repülőgép fejlesztéseket nézzük, mára az új technika kifejlesztése csillagászati összegekbe kerül - gyakorlatilag teljesen feleslegesen, hiszen közepesen vagy gyengén fejlett országok ellen minek, ha meg nagyhatalmat támad meg, akkor úgyis az atomerő az ultima ratio.
Az oroszok felismerték, hogy a hadseregük relatíve(!) elavult és minden szinten léptek. Mára túljutottak a nehezén. Figyelemre méltónak tartom a posztban közölt táblázatból levonható következtetést. Főtiszti állomány jelentős csökkenése, fiatal hadnagyok, főhadnagyok száma jelentősen nőtt.
OFF: szeretnék az MH-ról is látni egy statisztikát..... :-(
A 2007 elején a védelmi miniszteri posztra emelt Anatolij Szergyukov az első valódi civil hadügyér, egyúttal az első valódi katonai reformer volt az Oroszországi Föderáció történetében. Az adóhatóság éléről érkezett új védelmi miniszter működésének fő…..
szellőszél 2014.03.12 15:10:53
@JanaJ:
"Kb területvédelemre kell szorítkozniuk és ott is kisebbekkel szemben. De ezt sem sikerült megugrani."

Ezt nem igazán értem. Ezek szerint vannak kisebb országok akik területeket akarnak - tudnak lecsipkedni az oroszokról?
szellőszél 2014.03.13 09:32:32
@JanaJ: "Miközben a szarul felszerelt, nem feltöltött, elavult cuccokat használó seregben senki nem akar szolgálni, mert egy rohadt laktanyát nem kapnak. "
A kereteket akkor tölti fel minden hadsereg, ha harchelyzetre van kilátás. Addig meg minek?
"Szarul felszerelt " . Úgy gondolom a posztban is leírták, hogy 2008-tól ezen akarnak változtatni és elnézve a krími "önkéntesek" felszerelését a folyamat elindult. ( Persze ez a "szar" felszerelés is relatív, vö. MH ...)
Kíváncsian várom a poszt következő részét, abban talán megismerjük, hogy máig mire jutottak...

Talán annyit, hogy az atomütőerő fenntartása rengeteg pénzt visz el. Ha még emellett nagy részét el is lopják a fennmaradó összegnek, akkor bizony lerohad a sereg. Na ezt unták meg Putyinék és elindították a rendcsinálást.
Egy ország erejét alapvetően nem a politikai elismertség jelenti, hanem a hadseregének ereje. A többi csak duma. Az atompöröly az ultima ratió, a végső érv, nem véletlen hogy az atomhatalmak minden áron megpróbálják megakadályozni, hohgy mások atomfegyverhez jussanak - több kevesebb sikerrel .
Ha pedig háború van, egy valamirevaló vezetés a teljes palettán zongorázik, az más kérdés hogy él e vele.
Off:
A nyuszi beordít az ivóba: Aki verekedni akar jöjjön ki !
A róka kimegy , véresen jön vissza. A farkas is így jár. A többi meghúzza magát.
A nyuszi kiszól az ajtón: Gyere medve, most igyunk egy sört.....
szellőszél 2014.03.14 11:10:24
@JanaJ: "a katonai vízfej akadályozza meg a fejlődés miközben dől a lé."
Egyetértek.
"Van kézi rádiójuk, meg pár szép teherautó és páncélozott teherautó. Ezek pont semmit nem érnek."
Énn inkább úgy fogalmaznék, hogy a feladattal arányos mértékű súlyt képeznek. Mi kellett volna más ? Atomcsapás??? DDD
Viszont kiemelném a fegyelmet. A hol nem sikerült pl. a laktanya elfoglalása a megfélemlítéssel, nem erőltették, nem lőttek szitává mindent, hanem csendesen blokkolták. És szinte minden fegyveres viseli a maszkot, keze a ravaszon, de maximális fegyelemmel vesz részt az akcióban.
Igaz ez nem csecsenföld vagy Afganisztán, de a taktikai fegyelem szembeötlő.
proletair & Rammjaeger83 „Oroszország sosem volt olyan erős, mint amilyen lenni szeretett volna, és sosem annyira gyenge, mint azt gondolják." – Vlagyimir Putyin A viszonylagos jóléthez és nyugalmas állapotokhoz szokott laikus szemlélő evidenciaként kezeli a technológiai…..
szellőszél 2014.02.19 13:15:24
@Rammjaeger83:
Jogos, bocs !
szellőszél 2014.02.24 10:17:17
@SchA: Több néven : Bocs.

A Wiki idézésről valaki azt írta hogy rulez.
Én ezt ajánlom ( kis hazai...): www.mhtt.eu/hadtudomany/2013_e_2_Deak_Janos.pdf

vagy ezt:
biztpol.corvinusembassy.com/?module=corvinak&module_id=4&cid=1

Viszont fentebb már elnézést kértem Rammjaeger83 -től az OFF-ért és szeretném magamat ahhoz tartani.

Ha már moderátor:
Témajavaslat : Ukrajna - mi várható most
szellőszél 2014.03.03 09:25:03
@SchA:
Hát soha nem állítottam hogy profi vagyok.
A konvencionális háború fogalommeghatározását innen idéztem:
www.eduport.hu/cikk.php?id=11421&PHPSESSID=2d3a60d027897c1a09

Ha az eduport is égeti magát... én nem tudom...
Többször is leírja, bizonyára idióták mint én : "Konvencionális háború a határozott kezdettel és befejezéssel – hadüzenet, békekötés – reguláris csapatok között, meghatározott frontvonalakon – tehát a hátországtól elválasztottan -, katonai eszközökkel, bevált stratégiákkal (döntő ütközet kicsikarása) megvívott háború."

Amúgy - az impresszum szerint -
Főszerkesztő:
Nógrádi Zoltán
zoltan.nogradi@gmail.com

Erről tehát ennyit.
KatPol Blog Al Nakba I. 2013.12.31 15:10:00
Hatvanhat éve, Khisas egy csendes falu volt a Hula-völgyben, Nyugat-Galileában. Lakosait pár száz muszlim, és körülbelül száz keresztény adta. 1947. december 18-án éjjel egy Palmach különítmény tört rá a mit sem sejtő lakosokra Yigal Allon vezetésével, és válogatás nélkül…..
szellőszél 2014.02.05 09:39:02
@SchA:
" a szájízének megfelelően tálalja az eseményeket," - írod. Aztán ilyen csúsztatásokkal operálsz:
"A Yeshuv ezrével nyomta ki saját műhelyeiben a Sten géppisztolyokat 1947-től, az USA-ból beszerzett gépeken"

Nem az a kérdés, hogy 1947-től mi volt. A kérdés, hogy 1933-1941-ig mi volt.
A legjellemzőbb a hozzáállásodra az a mondatod, amikor azt kérdezem, hogy az egyik legaktívabb zsidó terrorszervezetnek ( önvédelmi egységnek) -ahogy tetszik - milyen információi lehettek a nácikról. Azt írod malíciózusan: " hiányosak". És ez tégedet kielégít .... Engem pl, nem.
Aztán a fegyver kérdését egy laza csúsztatással próbálod elintézni - pedig nagyon lényeges. Csak utalok rá, hogy a 30-as években az angolok illegális fegyverszállítmányokat foglaltak le és a legkevésbé sem volt érdekük a zsidó bevándorlók felfegyverzése.

Azt írod :
"Haganah-SS collaboration even included secret deliveries of German weapons to Jewish settlers for use in clashes with Palestinian Arabs.
Ennyi. Pár apró, ámde lényeges kérdésre nem kap választ az ember"
Egyetértek. Ezek lényeges de korántsem apró kérdések azok, amik nem illenek a mainstream-be. Igen, szeretnék többet tudni erről a megállapodásról - Te nem ? .

A telepesek német ( náci) iképzése:
azt írod "Feketén-fehéren az van leírva, hogy a cionista mozgalom tartotta fent a táborokat, együttműködve a német hatóságokkal, nem a németek. " És ezen laza mozdulattal lépsz túl....
És mindez , a Haavara megállapodás a kiképző táborok, a szervezett hajóztatás , a gazdasági megállapodás, az SS és a Hagana közötti , fegyverszállításról szóló megállapodás szerinted illeszkedik a hivatalos kurzussal. Neked ezek a tények nem vetnek fel kérdéseket, , neked ezek könnyen átléphető dolgok.

Nos egyetértek veled abban amit a végén leírsz:
"az illető nem olvas utána különféle szakmai forrásokban az adott történelmi eseménynek, hanem talál egy weboldalt, ami a szájízének megfelelően tálalja az eseményeket, és onnantól kezdve azt szajkózza."
Bizony, ezt érzem mindazon amit leírtál.

A csúsztatások pedig arra utalnak, hogy szeretnéd fekete - fehérben látni a történelmet, politikai dogmákat szajkózol és nem a történelmi valóság talaján állsz.

Azon már csak mosolygok, ha eszembe jut hogy Izrael megalakulásának tényét is megkérdőjelezted fentebb.
Nos szerintem a zsidóknak teljes joguk van Izraelhez. Honfoglalást csináltak, ésszel, pénzzel, fegyverrel. És ameddig meg tudják védeni, joguk van hozzá. Ez ilyen egyszerű.
szellőszél 2014.02.07 11:38:20
Alapjában lusta vagyok, meg ez nem egy tudományos értekezés. De ha mindenképpen szeretnéd, máshonnan is idézek:
"A "Haavara" megállapodás lehetővé tette, hogy a zsidók kivándoroljanak Németországból és vagyonukat is magukkal vihessék. A megállapodás értelmében pénzé tett vagyonukat elhelyezhették Németországban működő, zsidó tulajdonban álló bankoknál, amelyeknek viszont kirendeltségei voltak Tel-Aviv-ban és Jeruzsálemben. Palesztinába érve hozzáférhettek vagyonukhoz. Ennek a két zsidó pénzintézetnek a vagyonát a német kormány is garantálta. Még a világháborút követően is azok rendelkezésére állt ez a vagyon, akik 1945 után vándoroltak ki Palesztinába."
Forrás:
mek.niif.hu/06800/06897/html/1106.htm

Az "az arab felkelés alatt felfegyvereztek és ki is képeztek zsidó milicistákat. " Bizony, ez igaz. akiket az angol hadsereg felügyelt, illetve szervezetileg is hozzá tartoztak. De csak szólok, hogy nem az arabok elleni terrorakciókra képezték ki őket.....

" A Haganának már a harmincas években illegális fegyverműhelyei voltak" . Na most döntsd el, hogy az angolok fegyverezték fel vagy illegális fegyverműhelyek ( netalán 3D-s nyomtatókon nyomtattak... DDD )

"Röhej. Írsz valamit forrásnak, aztán amikor rámutatnak, hogy a megjelölt könyv megjelölt részeit te biza soha az életben nem olvastad, kijelented, hogy szeretnél róla többet megtudni. " Ezek szerint Te olvastad ? Én szimplán elfogadtam forrásnak. És Igen, szeretnék többet tudni erről a megállapodásról - Te nem ?

"ne próbálj ferdíteni, mit a "kiképző" táboroknál, meg az SS-Hagana egyezménynél, amiről - alátámasztás hiányában - kénytelen vagyok azt hinni, hogy csak a fejedben létezik." Ezt gondold át még egyszer. A táborok, a náci Németországban, kék-fehér zászló alatt léteztek és a cionisták működtették a német ( náci) szervek messze ható segítségével és támogatásával. Fentebb már elfogadtad most meggondoltad magadat... Nem baj, az ember változik, tanul...

Kicsit azért csodálkozok. Nem akarsz tudomást venni tényekről , illetve próbálsz átsiklani felettük. Gondosan megkerülöd Leopold von Mildenstein SS őrnagy szerepét, próbálod a Haavara megállapodás tényét elkenni , lenullázod az így Palesztínába kijuttatott , felkészített , kiképzett németországi zsidó tömegek harcát Izraelért.

Egy érdekes (rövid összefoglaló ) ( hogy ne mindig az ihr.org-on rugózzál...)
www.mult-kor.hu/20080729_cionistakkal_szovetkeztek_a_nacik

Szóval nem minden fehér és fekete.
És csak annyit: The total transfer amounted to LP 8,100,000 (Palestine Pounds; then $40,419,000) including LP 2,600,000 (then $13,774,000) provided by the German Reichsbank in coordination with Haavara.
Ez gondolom aprópénz volt az államalapítás előtt álló palesztínai zsidók számára. Szerinted ?
szellőszél 2014.02.12 08:11:54
"Mondd, te miért akarod gondosan megkerülni a britek szerepét?"
Miért akarnám megkerülni ?
A britek az I. VH-ban, amikor vesztésre álltak, kötöttek egy paktumot a cionistákkal és kiadtak egy nyilatkozatot ( Balfour), ami nagyjából megfelel a " Királynőt meg kell ölnötök jó lesz stb " örökbecsűhöz. Amikor a a VH után a cionisták lelkesen beindultak, az angolok betartottak nekik, közölték, hogy szó sincs államalapításról, a zsidó otthon nem ezt jelenti...
A zsidók berágtak -amúgy joggal.
A cionisták fokozták az alijázásra való ösztönzést, de a 20-as évek ig ez kudarcos volt, a betelepülők jobbára továbbálltak ( a farmok tönkrementek stb ).
Az arabok viszont egyre nagyobb ellenszenvvel viselték a betelepülőket.
Az angolok rendfenntartó egységeket szerveztek a zsidókból, szervezetten, katonai keretek között. Amikor nem volt rá szükség ezeket lefegyverezték .
A siker kapuja 1933 után nyílt meg, paradox módon Hitlerrel. A cionisták és a nácik érdekei ( mint fentebb már írtam) egybeestek. A "zsidó bojkott" - Haavara megállapodás összefüggései minden esetre érdekesek, hiszen a bojkottot meghirdető zsidók így koncentrálhatták a német szállításokat Palesztínára.... ( A klasszikus kérdés: Cui prodest... )
És igen: németországi pénz, kiképzett ( igen, kiképzett) német zsidók tömegei....
Az angolok ? Az angolok érdeke a statusquo fenntartása volt . Határozottan elzárkóztak a zsidó állam alapításától, erre a '45 utáni történések is bizonyítékok.... Ugye nem akarod azt a mesét elhitetni, hogy az angolok , akik hagyományosan az egyensúly megtartásában érdekeltek, felfegyverzik a zsidókat saját maguk ellen....

" ez a pénz eleve zsidó vagyon volt és nem a németek adománya." Ki állított mást . De a kivándorlást a nácik tették lehetővé, mint ahogy a zsidó (cionista) kiképző táborokat is . Ugye nem gondolod komolyan hogy ilyen kiképző ( de ahogy akarod, legyen képző, felkészítő) farmok, táborok, a náci bürokrácia tudta és segítsége nélkül létezhettek volna ????
"a Reichsbank kezdetben 6%, később már 50% marzsot szedett." A 6 % nem túlzott. Lásd mai kamatok.... Az 50 %-ról meg talán annyit - közben folyt egy háború.....
Szóval nem értem, hogy miért akarod csökkenteni a nácik szerepét Izrael megalapításában. Azt sem értem, hogy az angol vonalat miért erőlteted, hiszen mindent megtettek az állam alapítás ellen....

És megismétlem: Izraelt a zsidók ésszel, pénzzel és fegyverrel alapították, minden lehetséges eszközt felhasználva. Az ország létrejött és megvédte magát. Ez minden nemzet joga. A zsidó nemzeté is.
Ők a Balfour nyilatkozatot használták hivatkozási alapnak, mi a fehér lovat.... .
Te szemellenzővel ragaszkodsz a mainstrem vonalhoz, én keresem a kérdésekre a választ mert a sablonok nem elégítenek ki..... A történelem nem fekete fehér . A történelem szürke...
Mivel csak a fát látod, az erdőt meg nem akarod látni, részemről ennyi.
Csak egy javaslat: tégy fel kérdéseket és ne fogadj el előre megírt válaszokat. A kognitív gondolkodás nagy áldás - és átok....
A második világháború 6 éve alatt a vadászrepülőgépek rendkívüli fejlődésen mentek keresztül. 1939-ben még sok országban -köztük a Magyar Királyságban is- rendszerben álltak kétfedelű, nyitott kabinos vadászgépek. 1945-re már sorozatban gyártottak sugárhajtású gépeket, de a robbanómotoros…..
szellőszél 2014.01.31 09:29:22
@Eladryel:
Valahol én is azt látom, hogy az egyensúlyt kell megtalálni.

@proletair:
A valóság meg a játékgépezés között apró különbségek vannak. Egy századnyi BT20-as sem tudott volna legyőzni egy Tigrist, legfeljebb a Tigris szarrá lövi őket amíg van lőzsre aztán visszaballag vételezni...Azok meg közben kopogtathattak volna... Ez egy kicsit más mint a War Factory...

@drazsé: alapvetően egyetértek. A hk gyártásban semmi új nincs a nap alatt, lánctalp, test , torony, löveg. Aztán ennek a variációi. Ami azért érdekes: mára a gyalogsági kézi elhárítófegyverek elleni védekezés rendkívül nagy szerepet kap . Az élőerő ( gyalogság) beásva vagy utcai/városi harcban már korántsem olyan kiszolgáltatott mint a WW2-ben volt...

@k.kovács géjza: "analfa béta Alekszij" ez méltatlan. És korántsem igaz. A szovjet iparosítás azért szakembereket is teremtett. Alekszíj gyártott még kiváló repülőket sőt csatahajókat is, amik pariban voltak a világtrenddel. Egyszerűen más volt a rendszer ( nagyon más ). Az oroszok máig azt tartják, a fegyver legyen olyan, amit minden körülmények között lehet használni, nem kell a csicsa, a harc megvívása nem kényelem kérdése. Ez egyébként abból adódik ( szerintem ) hogy a végtelen orosz területek miatt szárazföldi konfliktusaik voltak döntően mindig . ( Ugye Csuzima... )
szellőszél 2014.02.03 11:48:01
@proletair:
Gaz 66 : piszokul kényelmetlen volt, de átment mindenen. Az oroszok vagy 35 évig gyártották, sokan szerették. Ergonómia ???? Ha ha ha ...Viszont igéyntelen volt mint a vadszamár... DDD

@molnibalage: A magányos Tigriseket az oroszok vontatták el.... Pl. Leningrád...
szellőszél 2014.02.04 12:01:01
@proletair:
Hát igen. Az ergonómia a modern kor tudománya, a fegyverek terén érdekes helyzetek lehetnek.
Nyugaton egy kicsivel hamarabb jöttek erre rá, mint keleten. De nem csak az ergonómiai kialakítású eszközök tekintetében. Pl. az usákok már a WW2-ben is csokit majszoltak, rágóztak és szuper volt az ellátásuk, akár csak a németeknek az elején ( utóbb ugye már kevésbé...) Az oroszok ellátása sokkal hm... egyszerűbb volt. Mondjuk a magyar baka sem dúskált minden földi jóban.

Amúgy érdekes, hogy a modern harceszközöknél az egy feltöltéssel elérhető hatótáv ( magyarul hogy kevesebbet fogyasszon ) egyre inkább előtérbe kerül ( pl. a harckocsimotor lekapcsol pár hengert ha áll... ) A GAZ 66-nál még nem volt szempont a gazdaságosság... DDD
Az 1998-2000 közötti, egyre kuszábbá váló orosz politikai és gazdasági viszonyok komolyan megkérdőjelezték az orosz állam effektív működését, a gazdasági válság pedig Moszkva nagyhatalmi potenciálját és tekintélyét vonta kétségbe. A 2000-ben hatalomra került Putyin elnök egyik legfontosabb célja…..
szellőszél 2014.01.29 14:14:24
@Fredddy:
Nem volt értelme a jobb technikát bevetni. Meg kell nézni az ellenséget és annál egy kicsivel jobbat kell alkalmazni. Afganisztánban az oroszok két dolgot tettek: ellövöldözték az összes (?) még a WW2-ből maradt lőszert, bombát stb. Kipróbálták az újdonságokat,, persze csak korlátozottan.
A pakisztáni F16-osok nem játszottak, több eszük volt,. mint az orosz lán bajúszát húzgálni....
Amúgy érdemes összevetni az amerikai hozzáállást. Ugyan olyan kudarcos, mint az orosz megszállás, hiába a csúcstechnika ( ők már vietnámban meg az öbölben elhasználták a régi fegyverzetet...). Szóval a csúcstechnikával sem mentek semmire.
ps: Nagy sándor is csak úgy tudta legyőzni az afgánokat, hogy "benősült" az egyik helyi kiskirály családjába ( Roxana) . Az afgán körülmények sajátságosak. Csak Rambó tudott győzni ! DDD
szellőszél 2014.01.29 14:21:26
@Rammjaeger83:
Az orosz történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy sorozott hadsereg kell, profi tisztikarral. Van egyfajta lebecsülés a hozzászólásokban, amit igazából nem érdemel meg az orosz hadsereg. Putyin katonai fejlesztései a hadsereg alapjait változatlanul hagyják, viszont egyértelmű a fejlesztések iránya. Haditengerészet ( tengeralattjárók) , kozmikus rakéta elhárítás bármely irányból ( lásd az Arktisz úra megszállása ) , a légierő fejlesztése.
Úgy tűnik - bár a harckocsifejlesztés hagyományosan jó náluk - a szárazföldi haderő kicsit háttérbe szorult, valszeg a rendkívüli költségigény miatt.
A magyar keresztesek utazásainak előzményei egészen a XI. század közepéig nyúlnak vissza. A boszorkánytagadó Könyves Kálmán király uralkodása környékén a szerveződő nyugati keresztes hadak ötféle módon próbáltak átjutni az országon, az első kettő próbálkozó királyi…..
Ha valaki tanulmányozza a Harmadik Birodalom történetét, óhatatlanul felmerül a kérdés: "Hogy hihették el mindezt a németek? Hogy lehet hogy annk ellenére, amit maguk körül láttak, elfogadták az otromba hazugságokat? A dolgok megértéséhez tudni kell, hogy a  náci…..
szellőszél 2014.01.21 14:45:02
@proletair: Azzal kezdtem a hsz-t hogy a poszt jó. Most sem mondhatnám másként. A mellékelt (élet)képek is beszédesek a korról.
Ami miatt írtam az ez a mondat: " A propaganda átszőtte az emberek mindennapjait, és az agymosás már a gyermekkorban elkezdődött."
Mert ez a lényeg. A tömegmanipuláció korszaka az I. Vh. után kezdődött el, nagyipari szinten. A totális uralmi rendszerek ( USA, SZU, Németország) felhasználták mind az USA hazai kereskedelmi marketing tapasztalatait, a vevőbefolyásolás megannyi, a XIX. század végére kialakított eszköztárát, de felhasználták a Sztálini SzU kommunista tapasztalatait is.
A poszt akkor lenne kitűnő , ha panorámát ad, és nem "ragad le" a náci Németország propagandájánál.
A lényeg valahol ott ragadható meg, hogy VALAMENNYI nagyhatalom az egész társadalmat vertikálisan átszövő propagandahálót épített saját társadalmának felkészítésére az eljövendő háborúhoz.
Ha így nézzük, akkor valóban elmondhatjuk: a XX. században csupán egy háború volt, 20 éves szünettel.
Mindez semmit sem von le a poszt értékéből, viszont talán így teljesebb a kép....
Üdv.
szellőszél 2014.01.21 14:46:14
@Titus Pullo Urbino:
OFF: Ha Károlyi is előveszi 1918-ban, talán Telekinek nem kellett volna..-..
A forradalmi év decembere gyászos napokat hozott a friss magyar honvéderőre, támad az ellenség, a kormány Debrecenig fut, főparancsnok nincsen, a politikai vezetés szélsőségek között mozog (Bécset kéne támadni, az olmützi udvart, vagy netán visszavonulni?), a középparancsnokok…..
 Gondolom emlékszünk még Rejtő Jenő regényeiből a végtelen sivatag mélyén lapuló erődöcskékre, ahol néhány légiós tengeti napjait?  Az ilyen kis helyőrségek mai is léteznek, a világ másik felén, a tenger közepén.  ..
szellőszél 2014.01.04 18:28:27
@Super 64:" Kínát még ma sem tekintik komoly, mértékadó források szuperhatalomnak, so sorry"

Azt gondolom, ez egy 20 éve meghaladott álláspont.
Sokan 90 után az oroszokat is leírták. Tévedtek.

A cikk viszont nagyon tetszett. Hiánypótló, érdekes. Csak talán annyit: ma ezek a villongások csak arra jók, hogy belpolitikailag legyen propaganda fogás. Senki sem gondolhatja komolyan , hogy egy , a képeken mutatott, tákolmány akadályt jelenthet...
Viszont a Vietnámi haderő ( Szu 27, Szu 30 , Kamov helikopterek ) az komoly erő. Vietnám 1000-el fejlődik, nem csoda ha Kína "ferde szemmel" néz rá. DDD
"A kérdés: ki mellé állunk mi, fehér emberek." - Én a pult mellé állok és ha ott , a világ túlfelén lövöldöznek - iszom még egy sört.
Mohács óta sokat fordult a világ, az 1660-as években a török sereg hadi sikerei elmúlóban, a diplomáciai eredmények viszont nem tükrözték a lófarkas csapatok vereségeit, ellenkezőleg, minden keresztény előretörés után a török üzletelés és területszerzés profitált, mintha…..
szellőszél 2014.01.04 17:57:31
@teddybear01: talán igazat is kellene adnom, ha az Oszmán Birodalomról lenne szó. Így viszont - bocs - nem érthetek egyet.
A török "törzsterület" megmaradt, sőt annál több is. Anatólia, a bizánci Rum nagyrésze, mind ott maradt. A többi hódítás volt, de a (nevezzük így ) történelmi Törökország megmaradt. A Történelmi Magyarország ....
szellőszél 2014.01.04 17:59:56
@Titus Pullo Urbino:
Nem csak a haderő ! Nagyon úgy tűnik, hogy tudják hogy mit akarnak és a nép (nemzet) is tudja. Nem tűnik úgy , hogy külön vált volna a kettő, lásd. pl. a sikertelen "arab tavasz" felforgató hadművelet kudarcát.
Én kedvelem a törököket.
szellőszél 2014.01.04 18:05:40
@Titus Pullo Urbino:
Nagy ország , van pénz, no meg USA támogatás is....
Meg valamit ne feledjünk el: Jó szomszédság török átok.
Szomszédok: Örményország ( őket is szeretjük, hiába fújnak most ránk...)
Irak ( Kurdisztán )( Farkasok völgye megvolt ?)
Szíria
Görögország ( NATO fegyverbarátság vs ősi ellentét , kvázi hadiállapot )
Szóval van helye a pénznek...
A modern kor leghatalmasabb haditechnikai eszközei a repülőgép-hordozók. Ezek az úszó repülőterek rettenetes pusztító erővel rendelkeznek, hiszen a rajtuk települt repülőszázadok a légi hadviselés minden fegyverével rendelkeznek. Ahogy viszont ezek az eszközök méretre nőttek,…..
szellőszél 2013.11.28 12:46:22
@proletair: Már a korai hordozók is nagyon életképesek voltak, a II. VH jó kiinduló pont.
szellőszél 2013.12.02 09:38:58
@Kis ember: Magyarország ellen esély sem lenne ! A Kalocsai fogatolt tüzérek , csatlakozva a Karácsondi honvéd regiment huszárjaival, már a Vaskapunál megelőző csapást mérnének a hordozóra és a kísérőkre ! A Dunai Flotillát már be sem kellene vetni, legfeljebb a miskolci bányamentők különleges búvárait, akik a radar számára láthatatlanul tudnák a Búvár Kund zászlóalj fúróit a helyszínen aktivizálva simán hatástalanítani őket. A légtérben a magyar sárkányrepülők és mg permetezők kivívnák a légifölényt és annyi DDD :)
szellőszél 2013.12.02 09:42:00
@savaz: Ha ez a forgatókönyv megy, akkor a veszteség másodlagos. Viszont egy nyílt tengeri, meglepetésszerű támadásnál , a hol - hangsúlyozom - nincs polgári áldozat - már marha nehéz lakott városra ellencsapást mérni..... Nem is a katonai, hanem a politikai következmény a súlyos !
Határátkelő Szírfelirat 2013.08.29 06:48:00
A mai írás kicsit kilóg a blog profiljából, de talán megbocsátjátok majd. Szerzője, Andor pár évvel ezelőtt töltött el némi időt Szíriában, most pedig elküldte története egy részét. Az írás aktualitását talán nem kell külön magyaráznom, ha igazak az előzetes hírek,…..
A sorkatonai szolgálaton alapuló Magyar Királyi Honvédséget az 1868. december 4-én elfogadott XL. törvénycikk alapján szervezték meg, ezután indulhattak a magyar bakák vígan (?) a sorozóbizottságok elé. A véres világháborúk kissé lecsillapították a bevonulási kedvet, de a…..
szellőszél 2013.08.28 13:43:11
Az, hogy 2009 óta olvasott és kommentelt a poszt, nekem azt jelzi, hogy a kérdés foglalkoztatja az olvtársakat.
A sorkatonaság szvsz egy modern társadalomban is szükséges. Én a svájci modellt tartom követendőnek. Ha szabad azt mondanom,kis országnak profi sorkatonaság kell( vagy inkább vegyes profi és profi sor) , ahol a katonai szolgálat az élet szerves része. Középiskolában felkészíteni a fiatalt majd egy 2-3 hónapos intenzív kiképzés, ahol megtanulják a bajtársiasság, a fegyelem fontosságát és nem mellesleg a fegyveres szakiképzést is megkapják.
Igen, a gyerekből felnőtt férfi lesz. Férfias játékokat játszik.
Ennek a bevezetése jó szervezést és átgondolást igényel. Ha én csinálnám, akkor a nulladik évben bevezetném a közép iskolában a honvédelmi nevelést, majd 4 - 6 év múlva jöhetne a tényleges sorkatonaság bevezetése. Addig lenne idő a kiképző személyzet ( tisztek, altisztek) megalakítására, a technika ( fegyverzet, egyéb) megteremtésére .
És igen, a svájci mintára gondozásra kiadott fegyverek gondolata nem ördögtől való. Ott sem adnak lőszert - tudtommal . Viszont logisztikailag költségkímélőbb és ésszerűbb. Ja, és felnőttnek tekinti a társadalmat !!!! ( mondjuk olyat eltudok képzelni, hogy a sorkatonai szolgálatot követő első szintentartó 2-3 hét után adják ki a fegyvert.

A kiképzés rendszerén is lehetne (kellene) ( a sorkatonáknál és nem a profiknál) ésszerűsíteni. Szerintem ez az "összetörni és újra összerakni" elv idejét múlta. Ezek a gyerekek műveltek, okosak. Csak eltévedtek a facebook, az internet , a filmek stb világában. Egy intenzív, fizikailag megterhelő, de ésszerű célokat felmutató kiképzéssel az alapvető célt, a hadrafoghatóságot biztosítani lehet. A 2-3 évente ismétlődő, 2-4 hetes "szintentartás" pedig biztosítaná a honvédelmi célt.

Nem tartanám, párhuzamosan bevezetve, elvetélt ötletnek az MHSZ szerű szervezet létrehozását sem. A cserkészet ( vagy nevezzük bárhogyan) gyermekszervezet létrehozása, felerősítése pedig jelenthetné az alapot ( pl. a mindennapos testnevelést ésszerűsíthetné).
Mindez azt eredményezhetné, hogy 10 éven belül egy jól kiképzett, hadrendbe szervezett tartalékos állománya lehetne az országnak, amely képes ( akár területvédelmi alapon) megvédeni az országot illetve súlyt képezni.

Akik a sorkatonaság ellen érvelnek, csak a 20. század történelmét kell fellapozni: 2 háború, 2 (3) forradalom, Balkán - válság stb. "Si vis Pacem, para bellum". Flavius 1500 éves mondata ma is érvényes.
Ha azt is figyelembe vesszük, hogy jelenleg a hadsereg állapota szánalmas és a létszáma alacsonyabb a Trianonban megszabottnál, nem lehetünk elégedettek.
Az olyan süketelésekre pedig mint " a NÁTO megvéd minket", talán elég a török - görög konfliktusra vagy a mostani spanyol - angol gibraltári kardcsörtetésre gondolnunk. Nem, senki sem véd meg bennünket, ezt már a hazaáruló Károlyiék országvesztő (!) kudarca is igazolja !
Szóval én támogatom az ésszerű és hatékony sorkatonai szolgálatot.
A méreggyűrűt a hatalomért folyó küzdelemben vetették be.   Bolgár régészek a Fekete-tenger partján, Kavarna város közelében, a Kaliakra-fokon álló középkori erőd feltárása közben egy nagyon jó állapotban megmaradt 14. századi méreggyűrűt találtak. Most…..