Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Györke Ágnes

17 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Editor @AgnesGyorke presents the 1st copy of her new book "Geographies of Affect in Contemporary Literature and Visual Culture: Central Europe and the West", which she co-edited with Imola Bülgözdi and published with us earlier this year. Congratulations!https://t.co/lT0BTPPy7t…..
A beszélgetést 2016. március 30-án rögzítette a Romakép Műhely...
Múlt pénteken véget értek a Gáborral töltött mézes-napjaink, megjött ui. Bendegúz a táborozásból (a körülményekhez képest igen vidáman! sok élménnyel, meséléssel), valamint megérkezett Tünde Mamával. A szombati tili-tili után vasárnap már elő-szülinapozással telt: mise…..
London olvasatai A láthatatlan nő 2015.02.27 21:18:12
A titokzatos szerető (The Invisible Woman, rend. Ralph Fiennes, 2013) nemcsak azért érdekes, mert Charles Dickens életrajzára épül, arról nem is beszélve, hogy maga Fiennes alakítja az írót, hanem azért is, mert rendkívül izgalmas a képi világa. A Claire Tomalin életrajza alapján…..
Lezárult a "Kutatók a Neten" idei versenye, az első helyezett ezúttal a London olvasatai lett! Nagyon köszönöm minden olvasónak, hogy szavazott a blogra. Az eredménynél még sokkal fontosabb, hogy közel száz új követője lett a London olvasatainak a Facebookon, amióta beneveztem; köszönöm ezt a…..
Kedves Olvasók!  Ezen a héten zajlik a kutatói blogok és weboldalak "seregszemléje" a Kutatók a Neten szervezésében, amelyre a London olvasatai is benevezett: http://kutatok.net/ A találkozó alatt szavazni is lehet! Nagyon megköszönöm, ha szavaztok a blog kategóriában induló…..
Két évvel ezelőtt jelent meg Zadie Smith NW című regénye, amely a nagy sikerű Fehér fogakhoz hasonlóan szintén Londonban játszódik. A több szálon futó, összetett történet szereplői a város északnyugati részéről származnak, mint ahogy a cím is jelzi; különféle…..
Ezt a látványos animációt hat diák készítette történelmi térképek felhasználásával. A videó olyan jól sikerült, hogy 2013-ban elnyerte az "Off the Map" verseny fődíját. További részletek és a szerzők elérhetősége itt…..
Vajon milyen lehetett a mindennapi élet London utcáin a 19. század második felében? Ezt mutatja be az 1870-es években megjelent Street Life in London című könyv, melynek egyik szerzője John Thomson, skót szárzaműsú fotográfus, a másik pedig Adolphe Smith, korabeli újságíró.…..
London olvasatai Fotóverseny 2014.08.28 11:45:54
A világ legjobb városi fotóit keresi a The Guardian, a pályázat témája "munkában a város". Néhány gyönyörű fényképet már közzé is tett a napilap, ezek közül kettő Londonban készült:       James Rider, "A kapitalizmus szentélye"                          …..
Július 11-e, Toldi Mozi, este 8 óra. Kígyózó sorok egy magyar dokumentumfilm vetítése előtt. Pedig ez már a harmadik bemutató. Valóban ennyire ügyes a három rendező, akik pusztán érdeklődésből vágtak bele a dokumentumfilm-sorozat elkészítésébe? Vagy annyira kurrens a téma,…..
Patrick Keiller igen provokatív filmeket készített Londonról. Elsőként a London című alkotással lepte meg a közönséget 1994-ben, majd ezt követte a Robinson a térben (Robinson in Space, 1997) és a Robinson romokban (Robinson in Ruins, 2010). Londont lényegében hiányként…..
Próbáltátok már összegyűjteni, hogy melyek a legjobb Londonban játszódó filmek?  Íme egy válogatás James Oliver tollából:  http://www.moviemail.com/film-shop/collection/677-Top-10-London-Films/ Ezt a listát pedig a Guardian újságírója, Steve Rose szerkesztette:…..
Sokat olvashatunk mostanában arról, hogy a város olyan, mint egy palimpszesztus: egymásra íródott történetek gyűjteménye, melyek őrzik a múlt nyomait. Vagyis igen sok városi tér és épület több idősíkot idéz fel (a palimpszesztus eredetileg olyan papirusz vagy pergamen,…..
London olvasatai Kreatív városok 2014.01.05 17:41:52
Charles Landry neve talán ma már sokak számára ismerősen cseng, hiszen A kreatív város című könyve, amely 2000-ben jelent meg angol nyelven, valódi sláger lett. Nagyon befogadóbarát és gyakorlatias írásról van szó, amelyben számomra az a legérdekesebb, hogy új…..
Mi tesz globálissá egy várost? Milyen hatással vannak ezek a metropoliszok az általuk kijelölt térben létrehozott irodalmi művekre? Monica Ali Brick Lane című regénye egyike azoknak az írásoknak, amelyeken keresztül tanulmányozhatjuk ezeket a kérdéseket. Az Oxfordban végzett,…..
London olvasatai Brick Lane 2013.10.14 20:17:58
A Tower Hamletsben található Brick Lane-en sétálva olyan érzésünk lehet, mintha nem is Londonban járnánk. Túl azon, hogy az utca legforgalmasabb kereszteződésében (a mecsetté alakított 18. századi imaházzal szemben) a „Bangla City Continental Supermarket” látványa fogad, Brick…..
London olvasatai London olvasatai 2013.08.21 18:11:55
© www.everyculture.com Ez a blog főként azoknak szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a "kulisszák mögé": olyan terekbe és pillanatokba, amelyek irodalmi szövegeken és vizuális alkotásokon keresztül alternatív…..