Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szatmariferi

256 bejegyzést írt és 84 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Citrom, petrezselyem, karalábé. Nálam ez a hármas kéz a kézben járnak, mint egy jól működő szerelmi háromszög előre lefektett szabályai. Semmi flanc, semmi csavar. Éppen csak egy ress zöldség, egy kis zöld frissesség és egy kis kötelező sav. Ennyi ez a főzelék, nálam most ezzel indul el hivatalosan…..
Szerintem van annak egy bája, amikor az ember másnaposan fekszik otthon a kanapén, haszontalan dolgokkal múlatja az időt, indokolatlanul sok időt töt azzal, hogy nyomkodja a telefonját, nosztalgiázik a régi fotóit nézegetve, és azon siránkozik, hogy 4 évvel ezelőtt mennyivel jobban nézett ki és hogy…..
  Aztamindenit! Hogy én mennyire szeretem a krumplifőzeléket. Csak úgy simán, natur formában is, de akkor még jobban, hogyha valami huncutásgot követek el vele! Ilyen kis pajkosság az is, amikor ajvárt keverek hozzá megidézve ezzel a mediterrán tengerparti hangulatot, amit még a nyáron ízleltem…..
Ez a főzelék azért is jó, mert azontúl, hogy finom, eléggé praktikus is. Ha több borsót főzünk (mondjuk kétszerannyit), akkor azt a felét, amit nem használunk a főzelékhez elkészíthetjük humusznak is akár. Így két legyet ütünk. Imádom a humuszt, rengetek tahinával. Szóval érdemes fontolóra venni a…..
Ha valaki szereti a krumplit és a zellert sem veti meg, akkor ez a főzelék neki lett kitalálva. És ha mindezt felturbózzuk mogyoróval, akkor olyan dimenzióba repítjük ezt a kellemás párost, hogy azt már csak pár csepp citromlével tudjuk a tökélyig fokozni. Ha mindezt túlzónak tartjátok, akkor…..
PASZULY! Csupa nagybetűvel. Azt is mondhatnám, hogy a szegény ember fehérjéje. Ritkán találkozom éttermekben babfőzelékkel. Olyan ritkán főzzük, kicsit  mintha ciki lenne. Bezzeg a chilisbab, az persze menő meg divatos étel. Én most javítok a statisztikán, rittyentettem egy kellemes verziót, amolyan…..
Nu! Babáim! Irány a kisbolt, ki a fagyóból a krémes parajpürét ami szobahőmérsékleten 1-2 óra alatt kiolvad. Azért nem írok mikrót, mert nekem nincsen és fogalmam sincs, hogy ott milyen program, milyen Watt és milyen fokozat kell. Szóval aki enne egy jót, ne habozzon. Estére akár kanalazhatja is…..
A mindent ragasztó sárgaborsó. Ti még emlékeztek, hogy tapétaragasztónak hívták? Vagy már annyira fiatalok vagytok, hogy ez az elnevezés úgy hangzik, mintha kínaiul mondanák? Régen ragadt, mint a csiríz, innen ez a gúnyos megfogalmazás. De hála az ilyen szuper recepteknek a sárgaborsó a mennyekbe…..
Kifejezetten azoknak ajánlom, akik szeretik a sárga színt és a csípős ízt is jól bírja a szervezetük. Oké, ez utóbbit azért lehet nélkülözni és a sárga cukkini helyett is tehetünk bele zöldet, de ettől függetlenül minden fix ebben a receptben! :) Amúgy meg azoknak is kifejezetten ajánlom, akiknek…..
  Ha nagy szavakat akarnék használni, akkor azt írnám, hogy ebben a főzelékben minden benne van, ami ez a nyár volt. Nem fejteném ki, maradjon ez most ennyire szimplán, ennyire pőrén, sallangmentesen!:-) Amúgy tök jó ez a nyár!:-)    Hozzávalók:2 ek olaj2 dkg vaj1 fej hagyma aprítva2-3 gerezd…..
Legyen béke és boldogásg a Földön! Mondjuk én nem bánnám, mert elegem van ebből a sok szarból, ami a mindennapokban történik. Hányok! Komolyan! Enni is csak azért van kedvem, mert ilyen finomakat főzök, mint ez a kukoricás, cukkinis cucc. Egyszerűen zseni, mennyei, könnyed, nyári, ilyenek. Nem…..
Ha szeretnél eltérni kicsit!!! a megszokottól, akkor ezzel a recepttel megteheted! Ha szereted a tökfőzit, akkor ezt is imádni fogod, mert jóformán ugyanaz, éppen csak egy kicsit erőszakoltam meg el a hagyományos receptet. Hidegen is isteni, ami ebben a rohadt kánikulában igazán jó hír azoknak, akik…..
  Ezt a főzeléket azoknak ajánlom, akik utálják a tökfőzeléket. Tudom, tudom! Nem kell erőltetni ami nem megy és azt is tudom, hogy herótot lehet kapni a "csak egy falatot" egyél belőle és rájössz, hogy ez nem olyan, mint amit gyerekkorodban ettél a menzán vagy amilyet otthon anyád főzött és nagy…..
Csak tudnám, hogy mitől lehet ennyire mennyei egy ilyen egyszerű és már-már puritán étel?! Nem is igazán kezdenék neki az analízisnek, csak egyszerűen hagyom eltelni bennem a boldogságot, miközben főzöm, eszem, falom, falatozom, lakomázom, ízlelem és a bimbóimat kényeztetem.   Hozzávalók: 1…..
  Ez is csak egy krumplifőzelék, mondhatnánk így első blikkre. De nem az. Igaz luxusnak nyoma sincs, senki se gondoljon arra, hogy aranyporral lett a szokásos mivoltából kimozgatva. Fenéket! Fél marék olíva és hónapos retekkel lett feldobva. Ennyi!  Hozzávalók: 3 dkg vaj 1 közepes fej hagyma,…..
Hogy is mondjam? Ez oda lett téve! De komolyan! Sokszor mondtam én már mindenfélét a különböző főzelékeimről és az "ezalagjobb" jelzőt is ezerszer odabiggyesztettem már eléük. De ez most tényleg annyira a kedvencem, hogy kötelezővé tenném, hogy mindenki  kapjon ebben a kicsiny országban belőle egy…..
A karalábé iránti rajongásom nem csillapszik. Jelenleg a napfényen kívül ez az a dolog, amivel megélem a tavaszt. Álmomban zsenge hajtásokat rágcsálok az erdőben kirándulva (tavaly próbáltam és nagy csalódás volt, mert keserű volt, mint a penetra) és tündérekkel pucéran táncolok egy tisztáson a…..
Ez a főzelék pont annyira egyszerű és elronthatatlan, mint egy fakocka egy üres szobában. Szóval bátran, nem okoz csalódást. Ha mégis, akkor sorry! :)  Hozzávalók: 2 ek vaj 2 szál újhagyma, centisre karikázva zöldjével együtt 1 gerezd fokhagyma 1 tk currypor 2 késhegynyi kurkuma 2 fej…..
Sziasztok! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nagy jógás vagyok. Voltak ugyan próbálkozásaim, de mondjuk úgy, hogy a türelem és én nem vagyunk egy hullámhosszon. No, de szerintem velem kapcsolatban az ittlévőkenk nem is az efféles mozgáskultúra jut elsőnek az eszébe, így röviden elmesélem, hogy…..
Lehet, hogy a krumplifőzelék nem az a tipikus nyári étel, de ez az uborkás, citromos verzió igenis a meleg napokon is állja a sarat és felfrissíti a testet, lelket. Pláne, ha hidegen esszük, mert ezt a verziót úgy is lehet.  Hozzávalók: A főzelékhez: 3 evőkanál étolaj egy közepes fej…..
szatmariferi 2021.07.21 22:37:48
@Sólyom Tomi: Heló, dkg. Javítottam, köszi,
#szponzorálttartalom #reklám #fjoru #kiflihu #frissenfogott..
#szponzorálttartalom #reklám #fjoru #kiflihu     A kétezres évek elején jártam először Prágában, még egyetemistaként. Utazások terén már akkor sem voltam az a nagyon előre tervezős fajta, így a "Van még egy szabad hely a kocsiban, nem jössz?" spontán kérdésre azonnal igent mondtam. Éppen…..
Verhetetlen nyári koszt, némi cifrázással az eredeti recepthez képest. Azzal sincs semmi baj, de nálam ez a verzió lett a nagy kedvenc. Nincs nyár töltöttpapesz nélkül, akár hagyományosan, akár szatmáriferisen. Puszi.  Fotó: Rácz Tamás  A töltelékhez (6 db normál méretű paprikához) fél kg…..
Tisztára olyan, mint amikor az ember beleharap a nyárba. Egy kicsit ugyan több idő kell az előkészületekhez, de a végeredmény mindenképpen kárpótol a tűzhely mellett eltöltött percekért.  Hozzávalók: 4 db közepes méretű padlizsán, másfél centisre karikázva három dl étolaj egy közepes fej…..
SzatmáriFeri Brokkoli ropogós 2021.06.16 13:39:09
Semmi extra, csak egy kis zöldséges falatka azoknak, akik "ennének" valamit a Föld érdekében. Amúgy finom is, nem csak tudatos és vagány húspótló étel.  Hozzávalók: A ropogóshoz kb. egy kg brokkoli -két fej két evőkanál zsemlemorzsa három evőkanál liszt két evőkanál szeletelt mandula egy nagy…..