Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szatmariferi

216 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hőség ide, hőség oda főtt ételt enni még a kánikulában is kell. Azt nem mondanám, hogy ez a kijelentés lesz az idei nyár szlogenje, de abban azért megegyezhetünk, hogy némi igazság -erősen közhelyes stílusba burkolva- talán van benne. Mivel a konyhai lét sokunk számára nem csupán úri passziót, hanem…..
SzatmáriFeri Szexi tavaszfőzelék 2019.05.09 14:45:43
Mi mást egyen ilyenkor egy zöldségimádó? Hát persze, hogy spárgát és karalábét, no meg némi zöldborsót is, amire tudom, hogy még kicsit várni kell. Ez itt most mirelit, de ennyit szerintem bőven megengedhetek. Ez egy régebbi főzelékem egyszerűsített változata, ami így is pont annyira komplex és…..
Kiégnek a szemeim, recepteket írok az egyik magazin részére. Lazításnak kitaláltam, hogy főzök valami könnyűt, gyorsat ebédre. Hááát! Elég jó lett, így arra a megállapítsra jutottam, hogy gyorsan megírom a blogra is a receptet. Én mondom, nem vagyok normális, hogy egy kis extra munkával pihenek két…..
Azon kevesek közé tartozom, akik szeretik a sárgaborsót. Azt a hüvelyest, ami amúgy a sima borsó, csak szárítva, felezve. Főiskolás korunkban rengeteget ettük a koleszban, mert annyira laktató volt és olcsó, hogy bőven jutott pénz italra is azokban lázadó, világmegváltó években. Virslivel,…..
Régi nagy kedvenvem ez a főzelék. Azért szeretem, mert bármilyen sült vagy főtt zöldséget belekevrehet az ember, az alap íze miatt szinte semmivel sem lehet elrontani. Szinte!!! Szerintem rohadt finom, de a legnagyobb előnye inkább abban rejlik, hogy piszok gyorsan elkészíthető és tényleg nem…..
Kevés ennél idényszerűbb ételt tudok most mondani. Jó-jó! Tudom! A karalábéra várni kell még, de ennyi szerintem simán belefér. Ettől még senki sem fog a pokolra jutni. Ha mégis, a fasírtba kevert medvehagyma majd mindenféle gonosz szörnytől megvéd! :) Ha valaki nem bírja a medvehagymát, adjon hozzá…..
Első körben még úgy volt, hogy töltött káposztát főzök. Aztán módosítottam a menüt kelkáposzta főzelékre, fasírttal. Majd beugrott a kolbász is egy röpke ötlet gyanánt, de a végén mindebből jóformán semmi sem valósult meg. Arra már nem is emlékszem, hogy a karfiol mikor lett főszereplő egyátalán.…..
Butaság lenne azt állítani, hogy ez a bolognai megtévesztésig hasonlít az eredetihez. Ilyen csacsiságot nem mernék kijelenteni. Azt már sokkal inkább, hogy sajnos sok étteremben ennél ezerszer szarabb ízű löttyöket adnak el pénzért és nézik hülyének a vendéget, aki jóhiszeműen megrendeli. Ebben a…..
Vettem medvehagymát és megfőztem ezt a főzeléket. Megnyitottam a tavaszt. A levegőben már nagyon benne van, valószínűleg most kezdik telefújni hormonnal a világ ezen részét, mert a szerelmesek már kirajzottak a városba. Édesek! Nos, ez a főzelék nem biztos, hogy klasszikus randikajaként fog…..
Na! Azt kell mondjam, hogy itt a tavasz! Tudom, hogy ezzel nem mondok újat, de muszáj volt leírnom, hogy valóban igaznak, valósnak, tényszerűnek fogadjam el. Annyira még nem vagyok bátor, hogy méregdrága primőrökkel dolgozzak, de azt hiszem, hogy ezen a szinten némi újhagyma és pár szem hónapos…..
Lehetett volna sima gombapörkölt is, nokedlival vagy tésztával. Lehetett volna. Sokat gondolkodtam rajta. Aztán úgy alakult, hogy vettem kölest, mert akkor már tudtam, hogy köleses körettel szeretnék enni valami szaftos, csúszós gombás ételt. No, kérem! Ez lett belőle. Az instámon csak annyit írtam…..
Szerettem volna valami magyaros dolgot enni. Sok tervem nem volt, annyit tudtam, hogy tarhonyát biztosan szeretnék főzni. De itt véget is ért a kreativitásom. Este munka után még gyorsan befutottam a boltba és kapkodva bedobáltam pár zöldséget a maradékból, amit a polcon találtam. Landolt egy…..
Korábban egyátalán nem mélyedtem el a wales-i konyha receptjeiben. Ez addig volt így, amíg egy klassz apropó kapcsán lehetőségem nem nyílt együtt főzni a brit nagykövet-helyettessel, aki maga is wales-i. A póréhagyma szinte minden ételükbe belekerül és a bárányhús is elég gyakori hozzávaló a…..
szatmariferi 2019.03.13 01:00:43
SzatmáriFeri Káposztaropogós 2019.03.11 21:13:24
Ez az étel egy japán utcai kaja lebutíott verziója. Maradt ugyan egy kis hiányérzetem az eredetihez képest, de így is megállapítottam, hogy némi káposztából és ízesítőből milyen klassz kaját lehet összebarkácsolni alig 30 perc alatt.  Az igazi étel tartalmaz yam gyökeret, dashi szószt, dashi pelyhet…..
Teljesen rácsúsztam a brokkolira. Akinek van tippje, hogy ez mi miatt lehet, ne tartsa magában, kérem ossza meg velem. Talán a vas? Nem tudom, nincs kedvem ráguglizni. De a szervezetem napi szinten kiált utána, én meg engedelmeskedem neki és eszem, eszem és eszem. Még szerencse, hogy szeretem! Mi…..
szatmariferi 2019.03.10 08:39:19
@degeco: Jázmin rizst írtam. A hibákat javítottam. Köszi.
A sok hozzávaló ijesztő lehet, de senki se rettenjel el a lista láttán. Az ekészítés pofonegyszerű, semmi extra, semmi kihívás nincs benne. Pusztán annyi, hogy a készítése közben alig várja az ember, hogy végre megehesse. Tudom, nehéz rákattanni valami olyasmire, amit eddig még nem evett az ember,…..
Nem vagyok egy nagy tofuzabáló, de erre a sült verzióra valahogy rácuppantam. Oké, nem azt mondom, hogy tofut ennék tofuval 60 napon keresztül, de így, ebben a formában egész jó húspótló feltét. Főleg a füstölt kiadás. Másnapos vagyok. Nagyon. Kurvára nem jut eszembe semmi vicces, semmi…..
Annyi verzió született már ebből a salátából, hogy arra gondoltam bővítem a sort még egy példánnyal. Nem döntöttem rosszul, igazán jóféle lett. Nagy trükk nincsben benne, éppen csak adtam hozzá némi kölest, spenótot és csirke helyett rápirítottam 20 dekányi tofut. Ennyi! És különben is! Ki tudna…..
Ha el akarom magammal hitetni, hogy előrelátó vagyok, akkor összeaprítok egy nagy adag zöldséget és megsütöm. Ennek nagy részét azonnal, szinte forrón megeszem, mert nincs az az akaraterő, ami ennek ellen tudna állni. Egy másik részét felhasználom aznap, -mondjuk egy főzelék tetejére teszem feltét…..
Ezt a főzeléket 2013. szeptember 8-án főztem meg először. Azóta olyan mennyiségben és annyi helyen készült már, hogy szerintem a Föld minden lakosának jutna egy tányérkával, ha összeadnám. Talán ez főzelékes pályafutásom legsikeresebb példánya, ha mindezt a visszajelzések szemszögéből vizsgálom.…..
Nem akarok tésztát enni, nem akarok tésztát enni! -hagyta el a számat ez a mondat sokszor egymás után megismételve, akárcsak egy mantrát. De a szénhidrátot muszáj volt valamivel pótolni, így arra gonoltam, hogy megfőzöm azt a tíz dekányi hajdinát, amit a minap találtam a "mentes" dobozom alján. Így…..
Ez a káposzta régi nagy kedvencem, most újra elővettem. Nem tudom, hogy mit üzen vele a szervezetem, de mostanában nagyon, de nagyon kívánom a pradicsomos ételeket. Ha valakinek van ötlete, hogy minek köszönhetem ezt a kívánósságomat, mindenképpen ossza meg velem. Valójában nem is én tehet róla.…..
Ez a rakottas az egyszerűnél éppen csak egy lehelletnyit maceraásabb, de még így is egy lebutított recept. Lehetne fűszeresebb, lehetne kicsit citromosabb, lehetne izgalmasabb izű mondjuk egy karakteresebb füstölt sajttól. Keverhettem volna chilit a tejszínes szószba, hogy attól pikánsabb, ízesebb…..
Csak egy percig tartott az az elhatározásom, hogy én nem száraz novembert tartok (nem akarok lemondani erről az apró kis huncutságomról), hanem húsmentest. Mondom ezt úgy és akkor, amikor a hűtőmben ott figyel fél kg csirkemell és egy kacsamell, amit a mélyhűtőből vettem ki a minap és elfelejtettem…..
Álltam a tűzhely mögött és figyeltem, ahogy a lenmagok pirítás közben szana-széjjel ugráltak az egész konyhában. Kétszer is megmozdultam, hogy a serpenyőre való fedőért nyúljak, de mindkétszer megtorpantam és visszaléptem az eredeti pozíciómba. Élveztem a magok pattogó hangját és jól szórakoztam az…..
szatmariferi 2017.10.31 12:01:09
@Schram Ágnes: Szia! Köszi! Már javítottam is! :)