Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peter Ronay

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudom, hogy a heti retróban a Half-Life következne (készül is nagy erőkkel), de muszáj megemlékezni arról, hogy pár napja elhunyt a humor, a fantasy és a filozófia egyik mestere, Sir Terry Pratchett, az ember, akinél viccesebben senki nem írt a halálról. Pratchett főleg a…..
Peter Ronay 2016.05.01 02:01:49
@Celtic: Pedig ha létezik sorozat, ahol a későbbi részek jobbak, mint a sorozatindító, akkor az a Discworld. Az első pár regény még fantasy szatíra (sőt a legelső két regényben még a nevek is kb. klasszikus randomgenerált karaktersorok, aztán Prachett áttér teljesen a beszélő nevekre). Még a Guards! Guards is klasszikus fantasy toposzokat forgat ki. Aztán szép lassan önálló életre keltek a főbb karakterek és egyre inkább elment a sorozat egy olyan vallás- és társadalomkritikai irányba, ahol amellett, hogy velős mondanivalót és fontos társadalmi üzeneteket ad át, és megmarad a fanyar/abszurd angol humor, konkrétan él maga az egész háttérvilág is.

Tény, hogy nem minden regény egyformán erős (azért ez negyvenegy rész esetében valahogy érthető - baszki, 41 regény!), de van egy-kettő, ami konkrétan a szépirodalom csúcsát jelenti. Nem is annyira a szöveg minőségében (mindegyik stílusa, választékossága nívós), inkább a téma kidolgozásában. A Kaszás (Reaper Man) pl. talán az egyetlen regény, amelyik szerethető, ugyanakkor tragikus karakterré tette a Halált, jelentős filozófiai mélységet adva az egyébként is komoly filozófiai kérdéseknek.
A Night Watch (Éjszakai őrség) pedig állíthatom, az egyik legjelentősebb regénye az egész Korongvilág sorozatnak. Konkrétan akkora plot twist van benne, hogy úgy érzed, újra el kell olvasd az egész sorozatot, de legalább az őrség alsorozatot, mert... de nem spoilerezek.

Szóval érdemes elolvasni a sorozatot, brutálisan jó!
Peter Ronay 2016.05.01 02:08:14
@Geril: Igen, a Black Hat Day most már ugyanúgy része lett a nyugati kultúrának, mint a Törülközőnap.

Igen, eléggé durva úgy élni és alkotni, hogy tudod, az írók (és szülők) számára legrémítőbb halál vár rád: lassan elveszíted az emlékezetedet és a végén a saját gyermeked sem ismered fel.

Megérdemelte a címet - életműve legalább annyira meghatározó lett, mint Tolkiené.
Füstleves Ausztria szigorít 2015.04.14 05:47:03
Az elmúlt években jártam néhányszor Bécsben, és fura volt az a nagy megengedés, ahogyan a dohányzáshoz viszonyultak. Szinte bárhol rá lehetett gyújtani, utcai automatákból is lehetett cigit venni, éttermekben, kávézókban kint volt a hamutartó. Persze a meglepődésem azért volt…..
Peter Ronay 2015.04.15 01:52:16
@fda: a dohányzás kis mértékben serkenti a vérkeringést, elősegíti a kognitív funkciók hatékonyabb működését, ezáltal mind a logikai mind az alkotó mentális folyamatokat is serkenti, oldja a stresszt és egyébként segít idegenekkel kommunikálni, ismeretlen dohányosok azonnal két-három közös beszédtémával indítanak, pártállástól, vallástól függetlenül.

Nem véletlen, hogy a legtöbb alkotó és tudós dohányos volt a huszadik században (is).
Na - gondolom - a cím láttán mindenki abbahagyja a cikk olvasását. Pedig az asszertív kommunikáció a lókiképzés szempontjából kiemelkedően fontos és nem is olyan bonyolult, mint azt első ránézésre gondolhatnánk. A kommunikáció sokfajta lehet. Az egyik véglet az az agresszív…..
Peter Ronay 2015.04.13 22:55:15
Miért kell a smiley? A cikk teljesen korrekt, csak éppen nagyon rövid.

Utólagos engedelmeddel itt egy link az asszertív kommunikáció általános leírásáról:

lajtorjastudio.hu/tudastar/asszertiv-kommunikacio/

Alapvetően olyan kommunikációs stratégia, ami a lókiképzés mellett minden más társas lény, így az ember esetében is kiválóan használható.

Mondhatni, a magabiztos, céljait elérni akaró, de másokra is figyelemmel bíró egyén ösztönösen asszertív stratégiát választ.
3M Mélyinterjú Raoul Renierrel 2015.02.09 10:28:27
Debreceni lévén tudtam, hogy a magyar fantasy egyik ősatyja, Kornya Zsolt a földim. De azt is tudtam, hogy modernkori remeteként él, így nehéz a hozzá vezető utat meglelni. A tavalyi Világok Szárnyai Szerepjáték találkozón azonban mégis sikerült megismerkednünk, majd a…..
Jelentette be Handras majd elrúgta a pöttyöst és azóta is tombol az egyébként kiemelkedő Apple-faszságokkal teletűzdelt blogján. Mi megdermedve állunk azóta is a hőbörgése előtt, mely abból fakad, hogy szerinte a Google ELLOPTA és LEMÁSOLTA az egyébként megdöbbentően…..
Sorra jönnek a hírek, hogy az állami iskolafenntartó visszaél a hatalmával az igazgatói kinevezésekkor. Korábban a fideszes polgármesterek is tiltakoztak, hogy teljesen megszűnik az önkormányzatok kontrollja az iskolák felett és az igazgatói kinevezésnél. Ezzel a helyi…..
Peter Ronay 2013.09.05 12:53:40
@Tomasz_a_gozmozdony: Persze, nincs közöd hozzá, hogyne. Messziről bűzlik a narancsos dezodorod.

1. a mentősöknek sem lehet olyan szar szerinted, a te logikáddal. Vagy az ápolónőknek. Elvégre, havi 80ezerért ágytálakat mosni, elfekvőben pelenkázni magatehetetlen embereket, ügyeletet adni, húsz-harminc ember minden gondját ellátni, stb. tök zsír állás - vagy már rég kerestek volna másikat.

Öregem, ez az, amiről mindenki kiszúrja, hogy vagy fidesznyik pártkatona vagy, vagy egy max. huszonkét éves mitugrász, akit apuci berakott a vállalkozásába, és a nagy semmire markolod fel a pénzt.

2. ahogy mások is írták, a tanárok nem 28*45 percet dolgoznak egy héten. Látszik, hogy fogalmas sincs arról, mennyit kell készülni egy lelkiismeretesen megtartott órára, mennyi vesződség van a dolgozatokkal, stb. Ráadásul ez nem egy biznisssz mííííting, ahol ledaráld a prezit és aztán lehet ütni az asztalt, hogy hozzák már az új kimutatásokat, mert addig nem tudod szép grafikonkába rendezni az adatokat. Itt gyerekekkel dolgoznak, akik mind figyelmet igényelnek, aki kissé lemarad, azzal külön foglalkozni kell, stb. Egy jó tanár hetente legalább 60-70 órát dolgozik.
  Nagyjából leírták már az ózdi közkutakkal kapcsolatos véleményeket -- részben az enyémet is (ami azért kellemes kiszolgálás) --, mégis leírom a teljesen enyémet, mert nem teljesen ugyanaz, mint a leírtak (ami meg érthető persze). Szóval  Ha a köz javát…..