Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tokár Tamás Zalán

453 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első amerikai tengerészgyalogosnő, aki harci zónában szolgált, Barbara Dulinsky, 1928. október 18-án született, San Franciscóban. Barbara Dulinskyt 1951-ben vették fel az USA tengerészgyalogságához, szorgalmának és rátermettségének köszönhetően egyre magasabbra került a ranglétrán.  Néhány évvel…..
Buda első hiteles ábrázolása, Hartmann Schedel Világkrónikájában jelent meg 1493-ban. A 600 lapos, latin, később német nyelven nyomtatott Világkrónika (vagy Nürnbergi Krónika) Anton Koberger nyomdájában készült. A krónika 1809 fametszetet tartalmaz, melyek alkotói Michael Wolgemut és Wilhelm…..
Az első lakóépület, amit Antoni Gaudí tervezett, Barcelonában található. A Casa Vicens 1883 és 1885 között épült, Manuel Vicens i Montaner csempegyártó számára. Gaudít, a Casa Vicens megalkotásában a természet inspirálta. A mennyezetet rózsákkal és madarakkal, a falakat és a homlokzatot virágos…..
Az első R-GO „gida”, Clavier Charlotte, Vietnám fővárosában, Hanoiban született, 1963. július 30-án. Édesanyja Tran Thi Hanh színésznő, édesapja, Clavier Albert újságíró volt. 1964-ben családjával Magyarországra költözött, azóta itt él. Gyerekkorában kedvelte a népdalokat és a néptáncot – még…..
Az első, Hold közelében készített fotó a Földről, 1966. augusztus 23-án született. A fénykép a Lunar Orbiter 1 amerikai űrszondától származik, melyet a NASA bocsátott fel 1966. augusztus 10-én. A Lunar Orbiter 1 feladata a Hold felszínének részletes vizsgálata, valamint a lehetséges leszállóhelyek…..
Az első magyar állatorvosnő, Simonyi Erzsébet, 1915. július 21-én született Budapesten, Schwartz Erzsébet néven. Miután 1933-ban leérettségizett, humán orvosnak szeretett volna tanulni, de zsidó származása miatt erre nem volt lehetősége. Jármai Károly professzor javaslatára, a József Nádor Műszaki…..
Az első önvezető tartályhajó, mely átkelt a Csendes-óceánon, 2022. május 1-jén indult útjára, a texasi Freeport-kikötőből. A Prism Courage még emberi beavatkozással navigált ki a Mexikói-öbölből, majd a Panama-csatornán áthaladva önvezető üzemmódba váltott és 10 800 tengeri mérföldet (20 ezer…..
Kína első, folyó felett haladó autópályáját, Hubei tartományban, Hsziangsan megyében adták át, 2015. augusztus 9-én. Az út 10,8 kilométer hosszú, ennek egy 4,4 kilométeres szakasza a víz felett halad. Chen Xingda, a projekt menedzsere elárulta, hogy 2013-ban három verzió között kellett választaniuk.…..
Magyarország első zenélő útját, 2019. májusában adták át Somogybabodnál. A Balatont Kaposvárral összekötő R67-es gyorsút 59. kilométerénél, egy 500 méteres szakaszon, a Republic együttes A 67-es út című számának dallama hallható. Az út akkor muzsikál, ha az autós a burkolat jobb szélén lévő bordákon…..
Az első magyar pesti serfőzdét, Proberger Jakab alapította 1687-ben, Első Pesti Serfőző Ház néven. Proberger Jakab, bajor származású tábori felcser volt, a Budát visszafoglaló sereggel érkezett hazánkba, 1686-ban. Miután Proberger letelepedett, felhagyott a szakmájával és új életet kezdett. Pesten…..
Az első sikeres, sertésből emberbe történő szívátültetést, 2022. január 7-én hajtották végre egy David Bennett nevű páciensen, a Marylandi Egyetem klinikáján. Bennet a 8 órás műtét során egy génmódosított disznó szívét kapta meg. A férfi súlyos szívbetegségben szenvedett, ezért vállalta a…..
A világ első újrahasznosított kávéból készült óráját, a Lilienthal Berlin német óragyártó mutatta be, 2021. szeptemberében. Az ötlet a Lilienthal Berlin egyik alapítójától származik. Jacques Colman, 2019-ben, egy Kaffeeform bögrét tartott a kezében, melyet újrahasznosított kávéból alkottak és eszébe…..
Az első virtuális autószalont, a Stellantis autógyártó tulajdonában lévő Fiat nyitotta meg, 2022. december 1-jén. A vásárlók a vállalat egyik legújabb modelljét, a Fiat 500 La Prima by Bocelli-t tekinthetik meg. A jármű kívülről és belülről is 360 fokban körbejárható, külső megjelenése variálható,…..
A LIFE magazin első címlapfotóját Margaret Bourke-White amerikai fotóriporter készítette. A LIFE első száma 1936. november 23-án jelent meg, borítóján a Fort Peck gát látható. Margaret Bourke-White herpetológiából diplomázott 1927-ben, a fotózás eleinte csak a hobbijai közé tartozott. 1929-ben a…..
A világ első 7 csillagos szállodája, a Burdzs al-Arab, 1999. december 1-jén nyílt meg Dubajban. A hotel egy mesterséges szigetre épült, mely a parttól 280 méterre van és egy híd köti össze a szárazfölddel. A Burdzs al-Arab, Dubaj szimbólumává vált, 321 méteres magasságával 2009-ig a legmagasabb…..
Az első bionikus műkezet, az i-LIMB-et, 2007. júliusában mutatta be megalkotója, David Gow. Gow rendszeres nézője volt A holnap világa című brit tudományos filmsorozatnak. 1980-ban látott egy részt, melyben elektromos meghajtású, mesterséges karokat mutattak be, ez inspirálta abban, hogy ő is…..
Az első magyar nyomtatott bejgli recept, Czifray István 1829-ben kiadott szakácskönyvében jelent meg először. Czifray István, József nádor főszakácsa, a Magyar nemzeti szakácskönyvben az ételt pozsonyi finom mákos kalács néven említette. A bejgli Sziléziából ered, a 14. század óta ismerik Európában.…..
Az első magyar hegyvidéki nemzeti parkot, a Bükki Nemzeti Parkot, 1977. január 1-jén alapították. A park az Északi-középhegységben, a Bükk-vidéken fekszik. Területe jelenleg 43 168 hektár, ebből 6009 hektár fokozottan védett. A parkban 7 erdőrezervátum található, ezek közül az egyik legkülönlegesebb…..
Az első kétkarú robot karmester, YuMi, 2017. szeptember 12-én mutatkozott be Pisában, a Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógáláján. A gálán, ahol Maria Luigia Borsis és Andrea Bocelli is énekelt, Verdi darabokat adtak elő. A svájci ABB vállalat robotja, a Luccai Filharmonikusokat vezényelte.…..
Az első magyar hűtőgép reklámfilmet, 1966-ban láthatták először a tévénézők. A filmben a Kossuth-díjas színművész, Tompa Sándor „Pufi” látható, ahogy névnapokat memorizál. A nevek felsorolása közben egyszer csak földerül és eszébe jut a Lehel hűtőszekrény. Az első Lehel hűtőszekrény, 1960-ban…..
Az első amerikai bankrablás, 1798-ban történt Philadelphiában. A két elkövető, augusztus 31-én éjszaka, vagy szeptember 1-jén hajnalban, 162 821 dollárt lopott el, a Bank of Pennsylvania fiókjából. Mivel nem volt nyoma erőszakos behatolásnak, vagy a széf feltörésének, a nyomozók úgy vélték, hogy a…..
Petőfi Sándor, első levelét, 1847. február 4-én írta Arany Jánosnak. Arany János, Toldi című elbeszélő költeményével, megnyerte a Kisfaludy Társaság pályázatát és ezzel hírnevet szerzett magának. Arany sikere felkeltette Petőfi figyelmét is, aki elolvasta a Toldi kéziratát és nagyon tetszett neki.…..
Az első magyar párbajtőr világbajnok, Sákovics József, 1927. június 26-án született Budapesten. Sárkovics, a Budapesti Magyar Királyi Középiskolai Tanárképző-Intézet Gyakorló-Gimnáziumában érettségizett, 1945-ben. Tanulmányai elvégzése után tőr- és párbajtőrvívó lett a Toldi Miklós, valamint a…..
Ez az első Az első TV Maci 2022.12.09 11:33:29
Az első TV Maci 1963. április 15-én jelent meg a Magyar Televízióban, az Esti mese szignálfilmjében. A szignálfilm eredeti forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, a macit, Lengyel Zsolt festőművész terve alapján, Köber Tibor animátor alkotta meg. A filmet, melyben a maci tornázik, fogat mos és leül mesét…..
A világ első robotszállodája, a Henn-na Hotel, 2015. márciusában nyílt meg Japánban, Nagaszakiban, a Huis Ten Bosch holland tematikájú szabadidőpark területén. A szállodában robotok dolgoznak. A recepción japán hölgyekre és dinoszauruszokra hasonlító, több nyelven beszélő robotok fogadják az…..