Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tokár Tamás Zalán

281 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első európai egyetemet, a Bolognai Egyetemet, 1088-ban alapította Bolognában, egy szervezett hallgatói céh. Mivel napjainkban is aktív, ez a világ legrégebbi, folyamatosan működő egyeteme. Az egyháztól független intézményben eleinte csak polgári és kánonjogot oktattak. Az egyetem az évszázadok…..
Az első víz alatti színes fotót 1926-ban készítette Dr. William Longley és Charles Martin, a Mexikói-öbölben található Florida Keys-ben. A fotósok évekig kísérleteztek sikertelenül, de kitartásuknak hála rájöttek a megoldásra. A kamerájukat egy vízálló tokba tették, a tutajuk mögött nagy mennyiségű,…..
Az első magyar női képviselő, Slachta Margit, 1884. szeptember 18-án született Kassán. A felső leányiskola elvégzését követően a kalocsai tanárképzőn tanult, ezután Győrben, majd Budapesten volt tanítónő. 1908-ban, Berlinben, elvégzett egy munkásnőtitkári tanfolyamot és csatlakozott a Farkas Edith…..
Az első halasi csipkével díszített ruhakollekciót 2021. június 25-én mutatták be Kiskunhalason a Csipkeházban, a XX. Csipkekiállítás és Találkozón. Tervezője, Hrivnák Tünde, kollekciójának a BY ME Miracle (Nekem Csoda) nevet adta. Hrivnák Tünde célja az volt, hogy a művészetet és a hagyományt…..
Az első magyar opera-videoklip 2017. július 17-én jelent meg a Youtube-on. A felvételen Geminiano Giacomelli Sposa non mi conosci című áriája hallható, ezt Antonio Vivaldi is felhasználta egyik operájában, a Bajazetben. A klip ötlete az áriát eléneklő Banai Sára lírai mezzoszoprántól, valamint…..
Az első Guinness Rekordok Könyvét 1955-ben adták ki. A könyv ötlete a Guinness Sörfőzde igazgatójától, Sir Hugh Beavertől származott. Egy 1951-es vadászaton vitába keveredett társaival, nem tudták eldönteni, hogy melyik a leggyorsabb európai vadmadár, az aranylile vagy a skótfajd. Beavert úgy vélte,…..
Az első filmet, amiben egy kutya volt a főszereplő, 1905-ben mutatták be. A Rover megmentette (Rescued by Rover) című 6 perces angol némafilm egy gyermekrablás történetét meséli el, röviden és egyszerűen. Egy koldusasszony elrabol egy kisgyereket, a kétségbeesett család kutyája Rover, némi kutatás…..
A Budapesti Állatkert első zsiráfja, Margareth, 1868-ban került hazánkba, Erzsébet királynénak köszönhetően. Sissi 1867-ben meglátogatta az állatkertet, Xántus János igazgató vezette körbe. Xántus arra kérte a királynét, hogy szerezzen neki egy zsiráfot a Schönbrunni Állatkertből, mivel abban az…..
A világ első női filmrendezője, Alice Guy-Blaché, 1873. július 1-én született Párizsban. Miután könyvkereskedő édesapja 1891-ben meghalt és édesanyja sem tudta megtartani az állását, Alice egy lakkgyárban kezdett el dolgozni, mint gépírónő. 1894-ben egy kameragyártó cégnél helyezkedett el, amely…..
Az első magyar televíziós sorozat, A Tenkes kapitánya, 1963-ban készült és 1964-ben mutatta be a Magyar Televízió. A 13 részes fekete-fehér sorozatot Fejér Tamás rendezte, zenéjét Vujicsics Tihamér szerezte. A Tenkes kapitánya a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik a siklósi vár környékén.…..
A világ első testépítő versenyét a londoni Royal Albert Hallban rendezték 1901-ben. A versenyen három ember zsűrizett: Sir Charles Lawes szobrász, a Sherlock Holmes regények szerzője, Sir Arthur Conan Doyle, illetve a modern testépítés atyja, az esemény szervezője, Eugen Sandow. Sandow úgy vélte,…..
Az első magyar televíziós vetélkedőt 1958. június 17-én közvetítette a Magyar Televízió, a Fővárosi Operettszínházból. A Csak könyvsorsjeggyel! című műsor az Állami Könyvterjesztő Vállalattal közösen készült. A három óráig tartó vetélkedőt Horváth Tivadar vezette, a rendező Bednai Nándor volt. Annak…..
Az első kísérleti atomrobbantást az USA hajtotta végre, az új-mexikói White Sands bázison, 1945. július 16-án. A Trinity-teszt során egy 20 kilotonnás implóziós plutóniumbombát robbantottak fel. A bomba a The gadget (A szerkentyű) kódnevet kapta, mivel tartottak a kémkedéstől és nem akarták, hogy…..
Az első magyar gyermekkönyvet, a Flóri könyvét, Bezerédj Amália írta, az 1834-ben született kislányának, Flórának. A nemesi származású hölgyet, távoli rokona, Bezerédj István reformkori politikus vette feleségül. Mindkettőjük számára fontos volt a gyermeknevelés és a gyermekek sorsa, ezért 1836-ban…..
Az Óbudai Hajógyárban készült első gőzhajót, az Árpádot, 1836. október 18-án bocsátották vízre. Érdekesség, hogy ekkor hangzott el először a nyilvánosság előtt a Himnusz. Az Árpád terveit Széchenyi István vásárolta angliai útja során. A 14 méter széles, 56 méter hosszú hajó törzse fából volt és…..
Az első magyar Grand Prix-t 1936. június 21-én rendezték Budapesten, a Népligetben. Az autóverseny-sorozat hazai állomásán a pálya 5 kilométer hosszú volt, 50 kört kellett megtenni. A verseny, melyet a Királyi Magyar Automobil Club szervezett, hatalmas érdeklődést váltott ki, több mint 100 ezer néző…..
Az első pillanatragasztót Dr. Harry Coover, amerikai vegyész találta fel. Coover, 1942-ben, az amerikai hadsereg megbízásából olyan anyagot próbált létrehozni, amiből strapabíró irányzékot lehet gyártani lőfegyverekhez. Formaldehidből és cián-acetátból cián-akrilátot állított elő, ami túl hamar és…..
Az első világi lovagrendet, a Szent György Lovagrendet, Károly Róbert és Boleszló esztergomi érsek alapította Visegrádon, 1326. április 24-én. A rendnek maximum 50 tagja lehetett, évente egy lovagot vehettek fel. A lovagok kötelezettségei közé tartozott a király, a keresztény hit, a gyengék, a…..
Ez az első Az első modern bikini 2021.10.18 15:07:16
Az első modern bikinit Louis Réard tervezte. A bikinit egy párizsi divatbemutatón a Casino de Paris táncosnője, Micheline Bernardini mutatta be 1946. július 5-én. Bár az ókori görög és római ábrázolások szerint, már több ezer éve is hordtak hasonló ruhadarabokat a nők, a bikini 20. századi…..
Az első elektronikus smiley Scott Fahlman, az angliai Carnegie Mellon Egyetem számítástechnikai professzorának ötlete volt. Fahlman, 1982. szeptember 19-én használta először, a kettőspontból, kötőjelből és csukott zárójelből álló hangulatjelet, az egyetem elektronikus hirdetőtábláján. A professzor…..
Az első ismert vadnyugati pisztolypárbajt, a Missouri állambeli Springfieldben vívta egymás ellen James Butler Hickok és Davis Tutt, 1865. július 21-én. Davis Tutt egy kártyapartin elnyerte James Butler Hickok aranyóráját, emiatt támadt nézeteltérésük és ez vezetett a párbajhoz. Az összecsapás során…..
Az első magyar sci-fi filmet, A háromszáz éves embert, 1914. április 26-án mutatták be a Zenakadémia nagytermében. Az 50 perces némafilm forgatókönyvét, Nagy Endre és Bródy Sándor írta. A film szerepeit fiatal arisztokraták játszották, céljuk a magyar repülés népszerűsítése volt. A háromszáz éves…..
Az első repülőgép, mely leszállás és újratankolás nélkül körbeutazta a világot, 1986. december 14-én indult útnak a kaliforniai Edwards Légibázisról. A Rutan Model 76 Voyager nevű gépet, Burt Rutan és testvére, Dick építette kelvárból, valamint üveg és szénszálas műanyagból. A 17 üzemanyagtartállyal…..
Az első intelligens gyurmát, Dr. Earl Warrick amerikai vegyész hozta létre 1943-ban. Mivel a második világháború idején Japán több természetes gumilelőhelyet is elfoglalt Délkelet-Ázsia területén, Warrick bórsavval és szilikonolajjal kezdett el kísérletezni. Így született meg az intelligens gyurma,…..
Ez az első Az első plüss maci 2021.10.04 18:49:22
Az első plüss macit 1902-ben készítette Margarete Steiff varrónő, a németországi játékkészítő műhelyében. Az 55 cm magas, 55 PB nevű játék, eleinte nem keltette fel senki figyelmét, de egy 1902. novemberében rendezett medvevadászat mindent megváltoztatott. A vadászaton részt vett Theodore Roosevelt…..