Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kommentelő k.m.n.

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elhagyatva, egyedül, 1,5 hónap szenvedés után, katéterezve, meztelenre vetkőztetve. Tisztelt Praxisblog!   Hosszú vívódás előzte meg a levelemet, amit Önöknek írtam. Hónapok óta gondolkodom, hogy el merjem-e mondani a történetet. Elsősorban a szakmai véleményükre lennék kíváncsi. Édesapámat…..
Kommentelő k.m.n. 2020.03.09 22:16:36
Részvétem.
Nekem egy ismerősöm 1 hónapja esett át egy ugyanilyen műtéten és az sem volt sétagalopp. Annyi a különbség, hogy sok EÜ-s van a családban, így elmondták, hogy mi történt, feltételezem, hogy itt is valami hasonló lehetett.
Szóval, maga a VATS alapvetően egy jó dolog, mert sokkal hamarabb fel lehet belőle épülni, mint a hagyományos feltárásból. Az ismerősnél viszont annyi volt a gond, hogy korábban dohányos volt (amúgy több mint 10 éve egy szálat sem szívott) és az okozott egyéb elváltozásokat is a tüdőben a daganaton kívül. A CT-n látszott, hogy a daganat környezete emphysemásabb (ezt köznapian úgy lehetne elmondani, hogy a tüdőszövet helyenként elvékonyodott, dohányosokban gyakoribb), de nem tűnt vészesnek. Aztán műtét közben derült ki, hogy egyszerűen nem lehet varrni, annyira foszlik.
Ennyit mondott a sebész, de ebből már el tudom képzelni, hogy mekkora kendácsolás lehetett a műtét közben. Nem azért, mert bénák a sebészek vagy magasról tettek a betegre, hanem egyszerűen ez olyan, mintha cérnával kellene vattacukrot úgy megvarrnod, hogy légmentesen zárjon: a jó Istenen kívül senki se tudja normálisan megcsinálni. Ebből a szövődmények már törvényszerűek: a műtéti régióban lesz valamennyi vérezgetés, váladékozás, légáteresztés és egy jó elfertőződés (a légutak nem sterilek, tele vannak baktériummal, amik egy egészséges emberben nem okoznak gondot). Jött a fájdalom, fulladás, sokkal rosszabbul volt, mint amit a képalkotók alapján várna az ember (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a radiológiai változások néha csak hetek múlva "követik" a történéseket gyulladás esetében, vagyis nem szintén nem a radiológus a "hülye"). Ha nagy a baj, akkor intenzív, ott lélegeztetés, vénás antibiotikum és egyéb támogató terápia (mellékes megjegyzés: ez a kórháznak naponta 1-1,5 millió forintba kerül, vagyis egy ilyen szövődményes beteggel már alapból tovább nő a kórház adóssága). És ennyi. Ez vagy működik, vagy nem. Lehet próbálkozni újabb műtétekkel, de ezek alapvetően már tűzoltás jellegűek. Minél tovább van bent a beteg, annál kisebb az esély a szerencsés kimenetelre, mert az életben tartó kezeléseknek is vannak szövődményei. Például a heteken át tartó lélegeztetés még egy nem tüdőbetegnek sem szerencsés, csak idő kérdése, hogy egy multirezisztens baktérium megtelepedjen a betegben (a világ létező legjobb kórházában is!), ami tekintve, hogy alapból súlyos, leromlott állapotú betegek vannak az intenzíven, gyakran az utolsó csepp a pohárban. Aztán jön a többszervi elégtelenség és tök mindegy, hogy mit ír a pathológus a halál okának, mert szinte bármi igaz lenne. Ha példáué a tüdő tropa, akkor az oxigénhiány miatt az agy is szenved, a szív a megnövekedett tüdőnyomást nem bírja, de akkor már a vese se tud rendesen működni, közben a fertőzés is ront az egészen, beindul a véralvadás ott ahol nem kéne, de elfogynak az alvadáshoz szükséges dolgok, akkor már jönnek a foltok és így tovább...
Ebből a lefelé tartó spirálból próbálják az ITO-n kihúzni a beteget, de ennek a magyarázatába felesleges belemenni, mert a hozzátartozó nem lesz azzal előrébb, ha 20 percen keresztül magyarázzák, hogy most éppen mi miért van, amikor a "mindent megteszünk" ugyanazt jelenti, csak érthetőbben. Egyedül, ami nem stimmel a történetben, az osztályra kiadós rész, mert ott szerintem már tudták, hogy nem gyógyulni adják ki, hanem azért, mert már nincs mit tenni, ezt illett volna közölni, de ez nem jogi kategória.
Tájékoztatni viszont kellett volna téged (a látogatás során utólag, nem hajnal 2-kor, amikor csinálják), de a fentebb leírt beavatkozásokhoz (intubálás, revíziós műtét stb.) nem kell az engedélyedet kérni, mivel azok életmentésről szólnak.
Összességében és csúnyán mondva, ez egy szövődmény volt. Az előzetes kivizsgálások arról szólnak, hogy van-e egyáltalán értelme a műtétnek (pl. távoli áttétnél nincs) és egyáltalán műthető állapotban van-e a beteg (értsd: kibírja-e az altatás), ha gáz van, milyen vér kell stb. De minden szövődményt nem lehet előre kizárni.
Erre szokták a műtét előtt mondani, hogy XYZ beavatkozásnak mondjuk 7% a szövődményrátája és 2% a mortalitása, ami felett mindenki átsiklik. Pedig ez a valóságban azt jelenti, hogy 1000 XYZ műtétből 930 beteg pár nap múlva hazamegy, 70 beteg az ITO-n fog hasonló körülmények között küzdeni és 20 beteg pedig bizony meghal a beavatkozás miatt. És nincs olyan műtét, ahol 0% a szövődményráta. Ez az egész pont olyan, hogy évente pl. 12ezren halnak meg az utakon, de attól több millióan célba érnek. Vagy aktuálisabb példa, a koronavírus: 100 fertőzöttből 60-nak csak a torka kapar, 40 már lázas is lesz, ebből 20 több hétre ágynak dől, közülük 3-an meghalnak. Annak a 3-nak a hozzátartozója is szidhatja a vírust, a denevérevő kínait, a sokat utazgató turistákat, az orvosokat, hogy mért pont az ő hozzátartozója, amikor a "maradék" él és virul. A "többségnek" a halál csak egy szám a papíron, de aki épp beleesik, annak 100%-ot jelent.
Igazságos? Nem. Ilyen a világ.
Amikor pedig elkezdtem volna magyarázni neki, hogy kétségbe vagyok esve, mert folyamatosan romlik az állapotom, szó szerint kizavart a rendelőből, hogy ne vegyem el az időt a fontosabb dolgok és más betegek elől. Tisztelt Praxis!   Azért kerestem fel az Önök oldalát, mert a…..
Kommentelő k.m.n. 2017.02.06 23:07:37
A poszternak talán nem kellene "gyomorproblémára" láz- ill. fájdalomcsillapítókat szedni, mert azok gyomorvédő nélkül eléggé bántják a nyálkahártyát...

@otapi: persze, hazudjon csak a beteg, csak aztán ne csodálkozzon, ha rögtön a hátsójába akarnak felnyúlni egy kis székletmintáért ill. egy kellemes tükrözésre akarják előjegyezni. Amikor lehet, hogy pár savlekötő csodát tett volna (esetleg epés panaszai vannak a betegnek, ami miatt az egész gyomor irányú hacacáré felesleges), nem mellesleg az OEP (vagy ami éppen helyette lesz) pénze se feleslegesen égne el kitalált panaszokra.

@dayue: hogyne, színleljen rosszullétet, mert a mentő hívások kb. 90%-a most is indokolatlan, így hátha nem jut annak időben mentő, akinek TÉNYLEG szüksége lenne rá. Ha rajtam múlna, a mentők alaptartozéka lenne a sárga csekk (pl. egy jelképes 50ezres összeggel), amit az indokolatlan hívók kapnának, rögtön rájönnének, hogy mit jelent a sürgős eset (nem azt, ami már napok-hetek óta tart).
Írtam már a kamerán keresztül állásinterjúzás tudnivalóiról, de az még arról szólt, hogy emberek webkamerán keresztül állásinterjún beszélgetnek. Erre megjelent az automatizált videointerjú. Igen, egy beszélgetőpartner nélküli állásinterjúról van szó… Egy gép kérdez, te beszélsz, ezt a túloldalon…..
Kommentelő k.m.n. 2017.01.12 00:49:09
Csatlakozom a fentebbi hozzászólók többségéhez.
Szerintem is inkább kárt okoz ez a módszer (mindkét félnek), mint hasznot, mert:

1. A jelölt tudását érdemben nem lehet felmérni, mivel nincs két oldalú kommunikáció. A jelölt vagy "végigrizsázza" felületes dolgokkal, vagy elkezd a részletekbe menni és nem fér bele az időbe, akármennyi perc legyen a limit...

2. Lehet célzott kérdésekkel operálni (pl. "Mi a termodinamika 2. főtétele?"), de ezek inkább a lexikális tudást mérik fel a valós problémamegoldó képesség helyett. Illetve, ha célzott életrajzi jellegű a kérdés, akkor az ott van a beküldött CV-ben.

3. Ugyancsak a feed-back hiánya miatt az is előfordulhat, hogy egy szerencsétlenül megfogalmazott kérdésnél a jelölt nem arra válaszol, amit hallani akarnak (holott élőben arra is tudna, ha szólnak neki, hogy mire céloznak).

4. Ahogy fentebb is írta coheed91, valószínű, hogy a kérdések között semmi/nem sok logikai kapcsolat van, ami önmagában stresszessé teszi a jelöltet, pláne, ha még egy óra is ketyeg a sarokban...

5. Szubjektív véleményem szerint a stresszen felül még iszonyat megalázó is a jelölt számára. A cég ezzel kb. azt üzeni, hogy "sz@runk rád, mert van jobb dolgunk is, de te azért az életedből szánj már ránk minimum fél órát, hogy elbohóckodsz a kamera előtt, talán megnézzük".

Összességében, ezzel a módszerrel inkább vizsgáztatni lehet (de ott is akkor, ha profin van a kérdéssor összeállítva, előre tisztázott követelményekkel és az időfaktort is figyelembe véve). Viszont ebben az esetben a cég részéről sokkal időhatékonyabb lenne egy hagyományos papíros vagy on-line teszt, ami (szerintem) a jelölteknek is elfogadhatóbb.
A diszkrimináció valami olyasmi a társadalmunkban, aminek áldozata senki sem szeret lenni, de mindenki nagyon megengedő, ha nem az ő kárára történik. A fogalmak keverednek, szabadon dobálózunk a kifejezéssel, ha sérelem ér bennünket; de nem veszünk tudomást róla, ha nem vagyunk…..
Kommentelő k.m.n. 2016.12.03 20:15:35
Kicsit megkésve találtam erre a bejegyzésre, de azért leírom az észrevételeimet:

1. Szerintem nincs pozitív diszkrimináció negatív nélkül: ha a nők kapnak kvótát, akkor a férfiak vannak diszkriminálva, ha a romák, akkor a nem romák és így tovább, mivel a munkahelyek/képviselői posztok stb. zárt rendszerek, nem lehet következmények nélkül még plusz akárhány pozíciót létrehozni a vakvilágba.

2. A kép is félrevezető, mert a valós életben nem ilyen "senki se jár rosszabbul" jellegű szituációk vannak (ld. munkaerőpiac, ahol az előnybe részesített bizony "kitúr" egy nem előnybe részesítettet).
A képnél maradva, az a való életben úgy történne, hogy az esélyegyenlőség szellemiségében minden jegy árába beépítenének pl. +1000 Ft dobozilletéket, hisz' a dobozok nem a földből nőnek. A népesség megoszlása pedig valahogy így nézne ki: 80% magas (nem kell doboz), 15% alacsony (1 doboz kell), 5% törpe (2 doboz kell), vagyis a népesség 80%-a fizeti a 20% szórakozását.

3. Tudom, hogy az anekdotikus példák nem érvek, de azért leírom, hátha elgondolkodtat pár embert:
Helyszín az orvosi egyetem, ahol fogyatékossági pluszpontokkal (vagy hogyan is nevezik ezeket) felvettek egy autista srácot. Ezután minden Zh-n és vizsgán +30% idő állt rendelkezésére a hátrányos helyzete miatt, valamint az oktatók se mertek hozzányúlni a "szent tehénhez", ezért ez a srác bizony elvégezte az orvosi egyetemet. És nem, nem az Esőember típusú "zseni, de fura" autista volt, hanem kb. átlagos szellemi képességei voltak iszonyat hosszú reakcióidővel és a kritikai képesség teljes hiányával. Például, ha én azt mondom neki, hogy tegnap egy unikornissal jöttem munkába, akkor ő ezt kész tényként elfogadja (komolyabb gond, hogy az egyes kórképek tüneteinek fontosságát se képes rangsorolni és nála a rossz közérzet u.olyan súllyal esik latba, mint pl. egy 60 g/L-es hemoglobin). Mondanom sem kell, hogy jelenleg sehol sem dolgozik, mivel a pályára alkalmatlan (természetesen felvették pár helyre, amikor csak a CV-t látták, de amint meglátták a valós képességeit, akkor finoman eltanácsolták)... Mindez az adófizetőknek kb. 12 millió forintjába került.
Másik ismerősöm annak idején 1 ponttal csúszott le az orvosiról, emiatt egy másik szakot végzett el (amit azóta nagyon megbánt), mert nem tehette meg, hogy 1 évig semmit se csináljon. Azóta külsős PhD hallgatóként medikusokat oktat a legnehezebb tárgyból (vagyis a képességei lazán meglennének az orvosi elvégzéséhez), de anyagi okok miatt nem engedheti meg, hogy 6 évig kiessen a melóból és emellé még 12 millió tandíjat+könyveket+albérletet fizessen. Adja magát a költői kérdés, hogy mi lett volna, ha a pozitívan diszkrimináltak helyett őt vették volna fel...

Társadalmi szempontból poz. diszkrimináció nélkül: 1 autista ember olyan szakra került volna, amiben később dolgozni is tudna (mivel a többi szakra fel se vették volna). 1 szerény, de tisztességes körülmények közül érkező ember bejutott volna az egyetemre és most eggyel több orvos lenne az országban.
Ehelyett lett egy munkanélküli autista, egy potenciális pálya- és országelhagyó, valamint 12 millió elherdált tandíj (és Istennek hála, hogy halottak és megnyomorított emberek nem, mivel az utolsó utáni pillanatban leállították a srácot).

Ebből is látszik, hogy egy kényelmes fotelben el lehet elmélkedni mindenféle dilettáns embernek az élet dolgairól és befüvezve magasztos eszméket gyártani, de a valóságot nem lehet megerőszakolni, mert abból csak baj lesz.
Szabályosan kirúgtak a kórházból, a nővér kétszer jött, hogy mikor megyek már. Mondtam, hogy nem tudok egyedül felöltözni, lehajolni, felvenni a táskám, stb. Erre a nővér segített, de kijelentette, hogy ez neki nem kötelessége és várta, hogy adjam a pénzt. Teljes mértékben egyetértek, hogy az…..
Ha az öt nap mérlegét nézem, 100 ezer forintot is meghaladja, amit ott hagytunk, csupán azért, hogy a feleségem azt kapja, ami egyébként a több tíz éve fizetett tb után amúgy is járt volna neki. Tisztelt Praxis!   A nyár alapvetően a pihenés, kikapcsolódás időszaka lenne, nekünk sajnos kórházi…..
A magyar egészségügy nehéz helyzetben van. Az öregedő társadalom egyre nagyobb terhet ró az egyre elégtelenebb egészségfinanszírozásra. A pénzhiányból viszont még nem feltétlenül következik a hátrányos megkülönböztetés. Miért okoz óriási károkat a diszkrimináció, és hogy lehetne ezt igazságosan…..
Kommentelő k.m.n. 2016.08.10 11:55:46
Én is a hozzászólókkal értek egyet, nem a szerzővel.
Sőt, le merném fogadni, hogy a szerző életében nem látott cigányokat (kitérő: a "romázást" felesleges erőltetni, pl. az Országos Cigány Önkormányzatnak is megfelel a magyar elnevezés, és az angolokat se Englishman-nek hívjuk magyarul) nagycsaládostól egészségügyi intézményben. Természetesen vannak kivételek, de az esetek többségében a következő zajlik:

1. Megjelenik a "kiccsalád" (10-20 fő) a váróban, máris indul a lárma, hőbörgés, mindez "fantasztikus" szagélménnyel és taknyos-futkározó gyerkőcökkel kísérve. Azért tessék elképzelni, hogy mit érez ilyenkor mondjuk egy idős, beteg ember.

2. Két perc után csodálkoznak, hogy miért nem kerültek még sorra, ezért elkezdik ütni a rendelő ajtaját.

3. Az orvos életkortól, etno-tapasztalattól és vérmérséklettől függően vagy:
3/a: határozott fellépéssel türelemre inti őket, amit 1 perces közvetlen hőbörgés követ, de a váróban még 5 percig megy a díszes káromkodás, rasszistázás stb. majd lelépnek, mert annyira nem sürgős, hogy kivárják a sorukat.
3/b: az orvos soron kívül ellátja a 19 éves Kolompár Neutrínót a 3 napja tartó torokfájással, mert nem akar balhézni, ezért a kiccsalád megszokja, hogy nekik (sok minden más mellé) a soron kívüli EÜ ellátás is JÁR. Természetesen 0 befizetett járulék és megélhetési segélyigénylő életmód mellett.

Aztán a TASZ-nak meg kellene kérdezni a mentősöket (főleg vidéken), hogy hány olyan van, hogy naponta többször hívják őket ugyanahhoz a "mélyszegénységben élőhöz", mert túl tolja a piát, vagy valamelyik dizájner drogot. Ilyenkor vagy verekedik vagy pedig csak szidalmaz, köpdös és közben a mentősök képébe röhög, mert a jogait még beállva is nagyon tudja.
Szintén a mentősöknél kellene érdeklődni a TASZ-nak, hogy naponta hányan használják az ilyen "lehajtott fejűek" taxiként a mentőt, hogy bejussanak a 20-30 km-re levő városba vásárolni vagy rokonlátogatni. Mert egymást kitanították, hogy mit kell mondani, hogy biztosan kimenjen a mentő, aki aztán (ha nincs orvos a fedélzeten, márpedig ilyen esetekben általában nincs) nem hagyhatja őket a helyszínen...

Az elkülönítéshez: kíváncsi vagyok, hogy a TASZ tagjai közül hányan feküdnének olyanokkal egy kórteremben, akik a wc-t se tudják használni és a szabályokat megszegve napi 20-30, szintén nem éppen csendes és jól szituált látogatót fogadnak, akik néha véletlenül még ezt-azt el is visznek a kórteremből. Önök szerint a többi beteg ezt szótlanul tűri, vagy esetleg ők kényszerítik ki (és szerintem teljesen érthető okokból), hogy másik kórterembe rakják őket?
Tessék már belegondolni abba, hogy valaki friss műtéti sebbel fekszik (zárójelben: életében több tízmilliót fizetett be az EÜ kasszába) egy kórterembe, majd olyan emberek jelennek meg olyan higiéniai szinttel, hogy nagy dolog után se mosnak sose kezet és mindent összefogdosnak ott a kórteremben. Emellett csend és nyugalom se jut szerencsétlen betegtársnak.
Aztán a deliráló delikveneseket már meg se említem, akik miatt éjszakánként csatatérré változik a kórterem...

Hol van akkor a TASZ, amikor az orvosok, nővérek, mentősök, járulékot fizetők jogait kell megvédeni?

Javaslat: alapítson a TASZ saját kórházakat, ahol a lelkes jogvédők és hozzátartozóik együtt gyógyulhatnak a szegény, kirekesztettekkel és családjukkal. Addig viszont ne más testrészével verjék azt a bizonyos csalánt...
Kommentelő k.m.n. 2016.08.06 19:28:34
Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy "a magyar emberek 99%-a agymosott, mert nem tartózkodnának egy légtérben egy éhes jegesmedvével, holott Magyarországon (pár állatkertet leszámítva) nincsenek is jegesmedvék".

A tisztelt bloggazda látogasson el néhány európai város "kevésbé európai", közel-keletiek vagy afrikaiak által lakott negyedébe (a poén kedvéért sötétedés után). Miután megtapasztalta a saját bőrén az ottani integrált, törvénytisztelő, tisztes adófizetők "vendégszeretetét", majd azután legyen szíves nyilatkozni.

Továbbá, itt van pár találós kérdés:
1. Hogy lehet az, hogy a nagy menekülésben az összes iratukat elhagyják, de az okostelefon és pár ezer euró gond nélkül átvészeli az utat?
2. Hogy lehet, hogy állításuk szerint onnan van a pénz, hogy eladták a szíriai ingatlanjukat? (Ennyire pörög ott a lakásbiznisz, hogy a háború közepette több százezer, részben szétlőtt ingatlan is talál gazdát?)
3. Hogy lehet, hogy a legközelebbi biztonságos ország Németország, Svédország vagy Norvégia? Az EU-s Görögország, Olaszország vagy akár Ausztria ennyire veszélyes, élhetetlen hely?

És egy személyesebb kérdés a Szerzőhöz:
Ön szerint ez a több millió ember az esetek többségében 0 képzettséggel és nyelvismerettel, teljesen eltérő kultúrával sikeresen integrálható az európai munkaerőpiacra? Nem lehet, hogy szimplán a segély-gradiens mentén vándorolnak, vagyis oda mennek, ahol minimális munkával a legtöbbet tudják kihúzni a szoc. hálóból (és így a normálisan dolgozókból)?

A magyarok se amiatt nem akarnak ide mindenféle illegálisan érkező, de nagy pofával követelőző jöttmentet, mert azok elveszik a munkát, hanem azért, mert már így is elég ingyenélőt kell eltartani (tessék csak a pár száz éve ideérkezett, de javarészt még most se integrált indiai migránsainkra gondolni)!

Az meg külön "bónusz", hogy ha az ellenőrizetlen tömegben csak minden 1000. szélsőséges iszlamista, akkor máris sikerült beengedni pár ezret belőlük...

Lehet itt mondani, hogy ezzel az egész szavazósdival Orbánék csak a saját korrupciós ügyeikről akarják elterelni a figyelmet (ami jó eséllyel tényleg igaz), de ettől függetlenül az ilyen népvándorlás könnyen Európa vesztét okozhatja. Történelmi példának ott van a Római Birodalom.
Fogadd el, hogy nincs magyar egészségügy. Ami pedig van, az működésképtelen. És ez nem fog változni egészen addig, amíg a rendszer bele nem döglik a saját hamvaiba. Magyarországon kevés orvos van. És kevés nővér. Különösen nővér/ápoló van kevés. Ennek nagyon egyszerű…..
Kommentelő k.m.n. 2016.08.01 12:07:05
Egy kis helyreigazítás a poszthoz:

1. "valaki elvégzi az egyetemet (+ gyakorlat, vagyis 7-8 év tanulás)"
Ki kell, hogy ábrándítsam a posztolót, de ez a valóságban 6 év egyetem + (az esetek többségében) 5 év szakképzés vagyis a valóságban 11 év az a "7-8 év"... A háziorvosoknak a szakképzés csak 3 év, így nekik 9 évet kell ilyen területen képződniük, de pl. a sebészeknek még 6 évig tart az egyetem utáni képzés (azaz összesen 12 év). Infósként a Guglit csak tudná használni a kedves posztoló.

2. "ami orvos itt maradt, az azért van itt, mert külföldre hülye. A bénákat, az aljákat kapjuk meg mi."
Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy Nyugaton hatalmas az informatikus-hiány is, emiatt Mo-n csak a hülye, béna, retardált, kinyújtott mutatóujjal pötyögő kóder-Pistikék maradtak. És mivel a kedves posztoló is Mo-n húzza az igát, emiatt a saját logikájából az következik, hogy ő maga egy szakmai hulladék a saját területén...
Szóval, a kedves posztoló vagy nyíltan is elismeri, hogy szakmailag "béna, alja" vagy pedig fontolóra veszi, hogy esetleg más faktorok is szerepet játszanak a kivándorlásnál a bérkülönbségen és szakmai alkalmasságon kívül (pl. család). Amúgy saját szubjektív megfigyelésemből kiindulva, a szakmai kiválóság független a kivándorlási szándéktól: egyetemi évfolyamtársaim közül főleg (értsd: nem kizárólag!) az közepes képességűek mentek külföldre.

3. "az orvosnak nem vagy több, mint a 327-edik XCZ-221-es kódlapú beteg, aki után még 30-an várnak a váróteremben, addig úgyis mindenkit hipochondernek néznek."
Itt inkább az a gond, hogy a sok beteg miatt (arról most nem írok litániát, hogy szerintem az orvoshoz fordulások 90%-a teljesen felesleges) kb. 5 perc jut egy esetre az adminisztrációval együtt, vagyis 2-3 perc a tényleges orvosi munka. Így a nem teljesen egyértelmű eseteket vagy a ritka kórképeket nagyon könnyű "benézni", pláne akkor, ha a beteg se egy IQ-huszár és a tüneteit nem tudja normálisan elmondani. Például anginás panaszokat hasfájásként él meg, aztán a panaszai elmondásakor is főleg erre a területre koncentrál, hogy étkezéskor ez és az van, így ment a hasa 2 napja stb, a "terhelésre szokott-e fulladni?" kérdésre rögtön rávágja, hogy "nem", de további firtatásra kiderül, hogy a kert végéből jövet néha meg kell állni, mert "elfogy a levegő"...

Részvétem a posztoló húga miatt. A csonttumorok a nagyon ritka esetek közé tartoznak, ezért elképzelhető, hogy elsőre nem gondolnak rá, viszont a fél éves félrekezelés azért tényleg durva :(

4. "Aztán hajnali 1kor jött a nővér, hogy hálás lehetek, mert megcsinálnak még ma.
Én meg magamban: HÁLÁS BAZMEG?"
Megfordítva: az ügyeletes traumatológusok és a team többi tagja (anesztes, aneszt. asszisztens, műtősnő, műtősfiú) feltehetően du. 4 óta a műtőben voltak, majd a 9. órában, hajnal 1-kor még bevállalták a posztolót (és utána még ki tudja kit) is...

5. Szörnyű, hogy éjjel 3-kor 3 percet kellett várni, hogy kivigyék az ágytálat. Megnézném a posztoló a fejét, ha hajnal 3-kor felcsörgetném, hogy "hapsikám, nem megy az adatbázis, csinálj már k... gyorsan valamit, mert 3 perce várok!"...

Amúgy vannak jó meglátások is a posztban, hogy ne csak fikázzak. Például az, hogy alig fizet valaki, de a rengeteg ingyenélő, adócsaló és egyéb ügyeskedő kiharcolja magának a legjobb ellátást a fizetők rovására. Például én is heti szinten látom, hogy 10-20 milliókat (néha még többet) költenek olyan ukrán betegekre, akiknek 1 hete lett TAJ száma és magyar lakcíme (a nyelvet se mindig beszélik, és sokszor egyértelmű, hogy nem határon túli magyarról van szó). Természetesen, "ő fizeti a TB-t", hiszen azt a 6-7ezret már 1x befizette maga után... Nem értem, hogy kormányzati részről miért nem lehet annyit csinálni, hogy állami ellátás (a sürgősségit leszámítva) csak 1-2 év munkaviszony után járjon a frissen igényelt állampolgárság mellé. De kezdek elkanyarodni a témától...
Tudom, túlterheltek, vannak rendelők, ahol a tárgyi feltételek sem adottak a működéshez, de van egy hírem, beteg van bőven! Tisztelt Praxis!   Nem igazán kedvelek ilyen témában írogatni, hiszen sok orvossal találkozom- szinte nap, mint nap - és nem kívánok senkit megsérteni, aki az egészségügyben…..
Kommentelő k.m.n. 2016.07.22 00:41:25
@zünüke: "Azt sajnos nem tudom elhinni,hogy ennyire ne legyen ver a kozponti verellatoban,hogy egy ilyen sulyos betegnek ne jusson,amikor minden egyes nap szamit. Itt inkabb arrol van szo,hogy nem pazarolnak feleslegesen egy tudodaganatos mutetjere."

Az a baj kedves zünüke, hogy olyan dologról beszélsz amiről egyrészt se tapasztalatod, se valós tudásod nincs.
Hívtad már fel a vérellátót, hogy a betegnek 57 g/L-es hemoglobinja van és jó lenne 4E, de minimum 2E vvt., erre mondják, hogy jó, ha 1E-t tudnak küldeni? Mert én igen.
Igaz, ez tavaly nyár volt, azóta olyan helyen dolgozok, ahol nem kell vért rendelni, de hidd el, hogy nyáron tényleg nincs vér. Kivéve, ha a hozzátartozók adnak (nem kell a vércsoportnak sem egyezni, mert a véradó cserébe ad csoport azonosat; gond a ritkább vércsoportokkal van).

Szóval, ez rohadtul nem arról szól, hogy mit hiszel és mit nem. Arról nem is szólva, hogy egy rákosnál (ha nincs semmi akut komplikáció), akkor pár nap vagy hét semmit se számít, ellentétben mondjuk egy atóniás vérzésben szenvedő szülőnővel vagy egy artériás vérzéssel, ahol akár percek is számíthatnak.

Ha nem akarnának "pazarolni" egy daganatos műtétjére, akkor nem is lenne műtét, nem az történne, hogy felajánlják, hogy ha szerez rokonoktól/barátoktól vért, akkor megműtik...
Praxis A beteg nem fejőstehén! 2016.07.19 09:43:37
Majdnem 50 ezer forintot voltunk kénytelenek kifizetni az ingyenes egészségügyi ellátásért. Hogy miért? Biztosak lehetnek benne, nem passzióból, vagy, mert nem tudnánk a pénzünket másra elkölteni. Tisztelt Praxis!   Tudom, nem én vagyok az első, aki ebben a témában önöknek ír, de úgy látszik, sok…..
Kommentelő k.m.n. 2016.07.20 17:13:45
@asztalosani: "azt ne csináljuk már, hogy itthon azzal pöfögünk, hogy bezzeg a németeknél az orvosi fizetés az itteni 10x-e. ezt hagyjuk már a picsába. két külön rendszer."

Ezzel szoktak a politikusok is ferdíteni, hogy Mo-nak nincs lehetősége a német, brit, svéd stb. bérekkel versenyezni... Igen, direktben nincs, de egy nyugati orvos a nyugati átlagbér (minimum) 3-4x-ét kapja!
Vagyis ARÁNYAIBAN a magyar orvosoknak is a MAGYAR ÁTLAGBÉR 3-4x-e járna, nem? Fentebb linkelték, hogy a KSH szerint idén májusban havi 174ezer a NETTÓ átlagkereset.
Ezek szerint MAGYAR VISZONYOK között is illene adni 522-700ezer NETTÓ között egy szakorvosnak. Ez még mindig a NYUGATI BÉR HARMADA lenne, de azért az elvándorlást drasztikusan csökkentené és ezen a ponton lehetne mondani, hogy Mo. a lehetőségeihez képest cselekszik.
Mert az tény, hogy szinte minden szakmával többszörösen lehet nyugaton keresni, de szerintem nincs sok olyan ország, ahol egy szakorvos annyit keres mint egy mozdonyvezető (és itt nem a mozdonyvezetőkkel van bajom, félre ne értse senki!).
Kommentelő k.m.n. 2016.07.20 19:23:53
@mechanikus körte: Miből teremteném elő?

Egy példa: Matolcsy 200 milliárdos alapítványi hupákolásából (25ezer orvossal számolva) egy évig lehetne havi 666ezer nettóval EMELNI a béreket, vagyis 800-900ezres nettók jönnének ki. És ebbe nincsenek még benne a kastélyok, műkincsek, haveri extrák...

Még egy példa: Paks2 3700 milliárd. 20 évig(!) minden orvos bérét havi 616ezerrel lehetne emelni, vagyis 20 évig(!) minden orvos nettó szintén havi 800-900ezer nettót kapna, ami már-már nyugatinak is számítana. De ha "csak" nettó 600ezerre lőnék be az orvosi fizukat, akkor a szakdolgozóknak is jutna bőségesen. És ismétlem, 5 választási ciklusra meg lenne oldva a bérkérdés...

Szóval látszik, hogy van itt zseton bőven még nagyobb megszorítások/átcsoportosítások nélkül is, csak a mindenkori kormánynak van "jobb" ötlete is arra, hogy az adófizetők pénzét mire költse. Aztán most a stadionos-kisvasutas, Puskás akadémiás, földmutyis, Andy Vajnás TV és kaszinótámogatásos, magyar kereskedőházas, Exim Bankos stb. témákat még nem is boncolgatom, mert csak felhúzom magam.
Kommentelő k.m.n. 2016.07.20 19:27:15
@Kommentelő k.m.n.: Bocsi körte, nem neked címeztem, csak félreklikkeltem

@asztalosani: neked akartam írni a fenti kommentemet.
Miért van az, hogy biztos szimulálok vagy hogy biztos magamnak okoztam a dolgot? Lehet nem látszik a fájdalom az arcomon, mert már megszoktam, nem mutatom, amikor szédülök. Tisztelt Cím!   A felhívásukra dióhéjban leírom a történetemet. Sajnos nem telik többre, mert most is szédülök. Kérem, a…..
Kommentelő k.m.n. 2016.07.13 00:33:56
Igazán nem akarok kötekedni, de szeretném a címben feltett "Miért kel (igen, így egy L-lel szerepel) azonnal hülyének nézni a beteget?" kérdést megválaszolni.

Szóval, ha valaki úgy jelenik meg a rendelőben, hogy ő az emberi test & betegségek és minden más nagy tudója, már oviban is Sobotta atlasz volt a mesekönyve, majd ezek után rögtön benyögi, hogy "csökkent inzulinrezisztenciája" van (5x is így használja a szerző), akkor az ember agya rögtön ledobja az ékszíjat. Mert ugyebár csökkent glükóztolerancia van, aminek inzulinrezisztencia áll a hátterében. Nem szakmabelieknek: ez olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy "alacsony magasvérnyomása" van...
Természetesen senkitől se várható el, hogy mindenben jártas legyen, de az már igen, hogy ne dobálózzon olyan terület szakkifejezéseivel, amiben nem jártas. Ez két okból veszélyes:
1. Ha helyesen használja őket, akkor az orvos az egyénre szabott kommunikáció jegyében szintén szakkifejezésekkel és kevésbé szájbarágósan fog tájékoztatást adni. Emiatt megeshet, hogy a tájékoztatás kisebb-nagyobb részét nem érti, rosszabb esetben félreérti a beteg.

2. Ha helytelenül használja őket, akkor egy "Google Egyetemet" végzett egyén képe rajzolódik ki és indul is az előítéletesség az orvosban. Tudniillik, az ilyen egyének kb. 80-90%-ának valóban valamilyen pszichiátriai problémája is van, és valamilyen rögeszme miatt mennek orvosról orvosra, holott semmi testi bajuk nincs. Ismétlem, az ilyen előítéletesség az orvos részéről helytelen, mert az ilyen betegek maradék részének valóban valamilyen nehezen megfogható testi baja van. Ugyanakkor se idő, se pénz, se kapacitás nincs minden hipochondert kivizsgálni.

Ami szintén kivágta a biztosítékot, az a pszichológusos rész: A PSZICHOLÓGUS NEM ORVOS, HANEM BÖLCSÉSZ! Egy töritanártól se várható el, hogy ismerje a farmakológiai interakciókat, éppen emiatt nem is kellene neki semmit se javasolni. Ennek ellenére rengetegen elvárják tőlük, hogy adjanak már "gyógyszert", holott ehhez joguk sincs. A gond ott kezdődik, hogy az igény (és biznisz) miatt jönnek a gyógynövények és étrendkiegészítők, amihez nem kell valódi recept, ugyanakkor nagyon komoly gyógyszerkölcsönhatásokat tudnak csinálni. EGY ÚN. GYÓGYNÖVÉNYBEN AKÁR TÖBB EZERFÉLE VEGYÜLET IS LEHET, MELYEK ATTÓL HOGY TERMÉSZETESEK, MÉG NAGYON KOMOLY (KÖLCSÖN)HATÁSSAL IS BÍRHATNAK. Erre szoktam a gyilkos galócát, gyűszűvirágot vagy kokacserjét példaként hozni, hogy ezek is 100%-ban természetesek, mégis elég komoly hatásuk van.

A posztban még van pár szakmailag eléggé instabil rész, de nem a poszter fikázása a célom. Az is tény, hogy a patikában fel kellett volna hívni a figyelmet az orbáncfű okozta kölcsönhatásokra és a leírt tünetek egy része valóban ordít a kései Lyme-kór diagnózisának felvetésért, ugyanakkor innen "kívülről" és utólag könnyű okosnak lennem, ezért nem is folytatom tovább, a poszter által feltett kérdésre már úgyis válaszoltam (szubjektív véleményem szerint). Jobbulást kívánok!
Aki használható, menthető azt előre veszi, megmenti, aki már öreg, a gyógyulása csak kicsit meghosszabbítja az életét, de a csata kimenetelét már nem tudja befolyásolni, azt ott hagyjuk az útszélen megdögleni. Tisztelt Praxisblog!   Szeretném elmesélni történetünket, és egyúttal örülnék…..
Kommentelő k.m.n. 2016.06.28 13:57:48
Mivel szabadságon vagyok, ezért én is írok ide pár sort, a posztoló kérdéseire válaszolva:

1. Én nem vettem észre, hogy az ügyeleti rendszert ellopták, az is üzemel rendesen. Külön poén, hogy mifelénk a háziorvosi ügyelet és az SBO egy épületben van, így félig-meddig tehermentesíti az SBO-t. De "hála" a sok indokolatlan mentőhívásnak, így is 50-60 beteg jut egy SBO-s nappali műszakra, holott ezek közül csak 4-5 eset lenne indokolt. Tipikus indokolatlan esetek: "2 hete xy helyen fáj, de most jobban/most van időm", "37.5 fokos lázam van", "összevesztem párommal/anyámmal stb, ezért bevettem 2 Xanaxot és 1 felest", "3 napja itt van ez a pukli a bőrömön" és a poszter féle "egy hónapja szédülök" is. De pár napja a "legjobb" egy 24 éves külföldi srác volt, aki azért kereste fel szombat kora este az SBO-t, mert megcsípte a szúnyog és a csípés most nagyobb, mint lenni szokott... (Ebben a hónapban az SBO-ra voltam beosztva, innen a friss élmény).
És természetesen mindenkit meg kell vizsgálni, le kell papírozni (itt is külön élmény, amikor - ahogy a poszter is írta - egy Háború és béke vastagságú korábbi dokumentáció kerül elő egy olyan betegnél, aki a mi rendszerünkbe még nincs felvéve). Emiatt az orvos gyakorlatilag folyamatosan napi 12 órában adminisztratív munkát végez (ismétlem, nagyrészt indokolatlan esetek miatt!), így érthető módon nem túl őszinte a mosolya, amikor a poszterék betoppannak egy újabb, azon a napon már ötödikként az egy hónapos szédüléses panaszokkal...

2. Nem, a betegek legnagyobb része NINCS TISZTÁBAN AZZAL, HOGY MIT JELENT A SÜRGŐSSÉGI ellátás. Elvileg a halaszthatatlan, sürgős ellátást igénylő kórképeket kellene ott ellátni. Ezzel szemben a "néphit" szerint az SBO arra van, hogy bármilyen panasszal soron kívül, bármikor ellátják, sőt egyesek még a szakrendeléssel is összekeverik. A témánál maradva, ilyen eset, amikor valakinek 1 hónapja tartó szédülés miatt már van időpontja neurológiára carotis dopplerre vagy CTA-ra, de ő nem tud 2 hetet várni, mert utazik a család és meg van lepődve, hogy az SBO-n nem neurológiai szakrendelés folyik...

3. Azért viszi be a mentő 3x is, mert mint fentebb is írták, a mentő a legritkább esetben teheti meg, hogy beteget a helyszínen hagy (ha nincs orvos vagy tiszt a járművön, csak mentőápoló, akkor pedig semmiképp se teheti meg, még a legtriviálisabb esetben sem). A betegnek/hozzátartózónak illene tudni, hogy 1 hónapja változatlan panaszok esetén nem a mentőt/ügyeletet hívogatjuk, hanem HO-tól kérünk beutalót a szakrendelésre.

4. Az SBO csak akkor továbbíthat beteget a megfelelő osztályra, ha az adott osztály átveszi a beteget! Értelemszerűen a nem akut eseteket nem fogja soron kívül semelyik osztály sem fogadni. De jó is, hogy ezt említette a poszter, mert sokan ABBAN A TÉVHITBEN ÉLNEK, HOGY AZ SBO-N KERESZTÜL A SZAKRENDELÉST/VÁRÓLISTÁT MEGKERÜLVE, RÖGTÖN OSZTÁLYRA/VIZSGÁLATRA KERÜLNEK. Ismétlem, nem így van.

5. Az "önkényes eltávozás" akkor is annak számít, ha a betegnek nincs türelme 12 órát étlen-szomjan ücsörögni egy széken és emiatt lelép...

6. Nem kell ide használati utasítás. 80-as IQ felett általában tudni szokták, hogy ha nagy baj van, akkor mentőt kell hívni, ha pedig várhat pár órát/reggelig a panasz (pláne, ha már napok óta tart), akkor pedig a háziorvoshoz kell menni, aki majd ad beutalót és megmondja, hová kell menni. De ha már többször konkrétan elmondták, hogy bizonyos panaszhoz nem kell mentőt hívni, akkor azt illene megérteni.
Azt valamiért tudni szokták az emberek, hogy ha a tábortüzet valami rejtélyes okból kifolyólag adott este nem tudják vizeléssel eloltani, akkor még nem kell tűzoltót hívni, bezzeg a mentőhíváskor már nem szoktak ennyire önkritikusok lenni...

7. A szakrendelésre azért kell várni, mert a rendelkezésre álló erőforrások (személyzet, eszközök stb.) nem végtelenek, még a nyugati országokban sem. Az pedig belátható, hogy ha valaki képes órákig ücsörögni egy faszéken, az nem a "ki sem tud kelni az ágyból" kategória...

8. Ha a háziorvos kérhetne ilyen osztályos felvételeket "kivizsgálás céljából", akkor kb. 3 nap alatt összeomlana az EÜ ellátás: akut betegek halnának meg a kórházak küszöbén, mert az osztályok tele lennének "HO küldte kivizsgálásra" jellegű betegekkel. A posztoló szerintem nincs tisztában azzal, hogy gyakran 100-200ezer lakosra jut 20 ágy egy specializáltabb kórházi osztályon, melyek így is sokszor annyira tele vannak, hogy a közepesen sz@r állapotú beteget kell valahová elpasszolni, hogy a nagyon sz@r állapotúnak jusson hely. És a posztoló anyósa ezen a skálán valahol az "egész jó állapotú" környékén helyezkedik el...
De világszinten (ti. "Nyugaton" is) az a trend, hogy az osztályos tartózkodást minimalizálják (ld. egy napos sebészet) és mindent ambuláns formában vizsgáljanak ki/kezeljenek, amit csak lehetséges.
Végül megmondtuk neki, hogy a jövőre nézve legyen kedves és ne ösztökélje anyámat arra, hogy több pénzt hagyjon nála, ne ijesztgesse, ha pedig megtudjuk, hogy ez történik, a létező összes helyen fel fogjuk jelenteni. Tisztelt Praxis!   Régen jártam az önök oldalán, sajnos időm nem mindig engedi,…..
Kommentelő k.m.n. 2016.05.24 23:04:24
Engem személy szerint a következő mondat borított ki, de irgalmatlanul:

"[...] sajnos akadnak, akik vissza élnek. Kezdve az ügynökkel, aki tiltásunk ellenére is visszament hozzá, amikor már nem voltunk ott és eladta neki több százezerért, persze "kedvező hitelre" azt a bizonyos csoda ágybetétet, egészen a doktor úrig, aki már évek óta kezeli édesanyámat. Mindkettő megbocsáthatatlan, azzal a minimális különbséggel, hogy egy ügynök a hasonló átverésekből él, egy orvos nem."

Szóval az végül is oké, ha valaki életvitelszerűen csalásokból, mások kihasználásából él, és a nagyit (a hozzátartozók tiltása ellenére) lehúzza TÖBB SZÁZEZERRE egy tetves matracért.
Bezzeg ha a doki, aki már évek óta (feltehetően megfelelően) kezeli az öreglányt, elfogad kétszer tízezer forintot (amit a beteg magától adott), akkor ő már maga a megtestesült sátán...

Tény, hogy mindkettő elfogadhatatlan dolog, de párhuzamot vonva ez olyan, mintha a posztolót az jobban idegesítené, hogy a mosógépszerelő az 5 ezer Ft-os javítás (értsd: van szakértelem és valós meló a fizetségért cserébe) után nem adott számlát, mint az, hogy egy "falusi polgármester" pár milliárdot, vagy egy félszemű kaméleon kétszáz milliárdot (kiírva: " 200'000'000'000 Ft") elherdál, miközben NULLA valós munkát végeznek, de ők politikusok, szóval nekik lehet...

A posztoló soraiban benne van az a mentalitás (ti. "a nagyhalak azt tesznek és annyiszor, amit akarnak, de az ismerős Jóska Pistának nehogy jobban menjen már a szekér, mint nekem"), ami miatt az egész ország megrekedt egy nyugat-balkáni banánköztársaság szintjén.

Hihetetlen, hogy Sztálin és Rákosi elvtárs szelleme 2016-ban is kísért: a prolik elnézik, hogy fentről ill. az ügyeskedők még a bőrt is lenyúzzák róluk, de ha a háziorvos 6 év egyetem, 3 év szakosodás és ki tudja hány évtized praktizálás után a multis szalagmunkás bérével megegyező fizetése mellé még elfogad pár borítékot, máris rohannának az illetékes elvtárshoz felnyomni. Mert pénzt lenyúlni csak akkor lehet, ha az az ember "foglalkozása"...
Kommentelő k.m.n. 2016.05.28 01:19:52
@she_wolf: Nem tévedtem el, ha alacsony a vérnyomásom, akkor bele szoktam olvasgatni a blogba :) Vagyis jelen vagyok, csak az "árnyékban". Viszont kommentet írni nem nagyon van időm és idegrendszerem. (Most is már hajnal 1 óra elmúlt, mire idáig jutottam, hogy bepötyögjek pár sort.)

@asztalosani: a hozzászólásaid 90%-a fennakad a bullshit-szűrőmön, ezért nem tudok/akarok rájuk reagálni. Viszont (innentől személyeskedéstől mentesen) leírok pár dolgot, hátha elgondolkodsz rajtuk (de más kommentelőknek is ajánlom):

Te írtad: "Tudod kommentelőkém, az orvosnak olyan munkahelyen kell dolgoznia aranyom ahol megteheti azt,hogy havonta annyi béremelést harcoljon ki magának a felsőbbvezetéséből, a szakszervezettől amennyit akar.A kirúgás veszélye nélkül.Én arról nem tehetek,hogy ő valami lepukkant rendelőbe ragadt,vagy a legultolsó bunkó paraszt tahó orvos aki a ranglétrán nem tudott feljebb kapaszkodni"

1. Szóval, ha valaki tényleg komoly összegeket akar keresni, akkor az nem kezdi el a "bérharcot" Mo-n, hogy több hónap rimánkodás után kapjon pár tízezer forintot (ha kap egyáltalán, mivel az intézmények 90%-a úszik az adósságban), hanem kimegy mondjuk Svédországba (1-2 misi/hó). De ha perverzül gennyesre akarja magát keresni, akkor USMLE-t csinál és irány az USA (5-20 misi/hó, de határ a csillagos ég).
2. Ha nem akar külföldre menni, akkor jó sok plusz melóért cserébe (értsd: a betegellátáson kívül még kutatás, oktatás, továbbképzések stb., melyek a betegektől veszik el az időt) megteheti, hogy az egyik "sztár" kórházban/klinikán helyezkedik el magyar viszonyok között jó pénzért (de pl. egy német titkárnő már húzná a száját ha csak annyit kapna), ill. magánszektorban kezd el nyomulni. Vagy otthagyja a betegellátást és a gyógyszeriparba nyergel át...

Mindkét verzióval az a bökkenő, hogy ha minden orvos úgy gondolkodna, mint te, akkor csak Budapesten és pár nagyobb megyeszékhelyen (ill. a nyugati országokban) lenne valamilyen közellátás, a többi helyen max. fizetős lenne, majdnem nyugati tarifákért cserébe. Vagyis az ország 60-70%-a teljesen ellátás nélkül maradna, ha nem lennének a "lepukkant" külvárosi/kisvárosi/falusi rendelők és kórházak a maguk "lecsúszott" orvosaival.
És valami azt súgja, hogy te nem abba a körbe tartozol, aki protekcióval 2 nap alatt bejut valamelyik "elitkórházba" vagy farzsebből kicsengetnél 15ezer/alkalom vizitdíj 10-20ezer labor, 30-50ezer/CT, ill. pár százezer-millió/műtét körüli összegeket, hogy az alkalmankénti több százezres komplikáltabb diagnosztikát/kezelést ne is említsem, ha olyan bajod támadna. Így mondjuk egy egyszerű, nem komplikált epés bajt fél misiből megúszhatnál, de pl. egy daganatnál már repkednének a (tíz)milliók...

Vagyis az érvelésedre én írhatnám ezt:
Sanikám, tudod olyan helyen kellene dolgoznod és addig jutni a ranglétrán, ahol kereshetnél annyit, hogy ne valami lepukkant rendelőben ragadt, legutolsó bunkó, paraszt, tahó orvossal kezeltesd magad vagy a családodat. Ilyen egyszerű aranyom!
Jaaa, hogy nem lehet mindenki CEO, mert valakinek az igát is húzni kell? Hogy is van ez?

És pár kiegészítés, mielőtt újra személyeskedni kezdenél:
1. Egyetemi klinikán ill. magáncégnél dolgozom (mielőtt jönnél azzal, hogy biztos azért írok ilyeneket, mert a bivalyb*sznádi SZTK-ból tyúksz*ros gumicsizmában kommentelgetek két feles között).
2. Nem fogadok el hálapénzt. Sőt, ha akarnék se tudnék, mivel "háttérszakmában" dolgozom, ezért a betegek nem is látnak.
3. Sőt, engem is idegesít a hálapénz, mert az unalomig szajkózott dolgok mellett (nem hála, hanem félelem, korrupció stb.) igazságtalan is:
Például a kezelőorvosnak csak 2 percébe kerül "kisírni" hogy egy radiológus soron kívül az előjegyzett betegeken felül sürgősként vállaljon be egy nem is sürgős esetet, ami akár fél óra pluszmunkával is jár neki, cserébe kap 0 Ft-ot (és esetleg egy "köszi"-t), míg a kezelőorvos a 2 perces telefonért cserébe kap egy tízezres borítékot, mert "ezt is elintézte"...
+1: Szerintem a jelenlegi rendszer egyszerűen fenntarthatatlan csupán az OEP (vagy ami már helyette lesz) pénzekből, és hálapénz nélkül az ellátás a kisebb helyeken hamar összeomlana. Az más kérdés, hogy lehetne helyette sokkal jobb megoldás is, csak arra nincs politikai (sőt, társadalmi) akarat, mert ahhoz először be kellene látni, hogy nincs olyan, hogy valami "ingyen jár".
Az egészségügy egy vágóhíd, ahol a kiszolgáltatott embereket függetlenül nemtől és kortól ide-oda dobálják. Én tudom, hogy nem a legnagyobb a fizetésük, tudom a körülményeket is, amiben dolgoznak. De aki a hivatásának érzi, az dolgozzon is annak megfelelően. Tisztelt…..
Kommentelő k.m.n. 2015.11.22 23:25:23
Ezer éve jártam a blogon utoljára, de úgy látszik a kritikán aluli mentális színvonal nem változott (most is a hatásvadász cím az Index címlapról hozott ide, mert sejtettem, hogy megint egy agyhalott történet lesz).

1. El tudom képzelni, micsoda "életveszély" lehetett, ha a gyerkőcöket még simán tutujgatta, utána visszament a férfihoz, majd kocsikáztak és végül az ügyeletes sebész még le is cseszerinti, hogy egyáltalán mit keres ott a férfivel...

2. A hyperintelligens egészségügyis (szerintem valami papírtologatás vagy takarítás lehet a munkakör, csak a helyszín egy kórház, emiatt EÜs) posztolónak az nem jutott eszébe, hogy egy darab gézzel (mert ügyebár minden kocsiban van elsősegély doboz) bekötözze a sebet, hogy ne vérezzen már a vakvilágba szerencsétlen fószer.

3. És ha már felkiáltójeles egészségügyi végzettséget említ a posztoló: egy nyilvánvalóan NEM akut sebészeti teendőt igénylő beteget miért visz a sebészet ügyeletre? Ez olyan, mintha valaki fosással menne a szülészet ügyeletre, hogy lássák már el, mert "orvos-orvos oszt' tegye má' a dógát, ne pofázzon".
Egy ügyeletes(!) sebésznek nem az a dolga, hogy az utcáról beeső random beteget pesztrálgassa, hanem ha valakit sürgősségiről vagy más osztályról küldenek valamilyen SÜRGŐS ellátást igénylő SEBÉSZETI iránydiagnózissal, akkor azt megműtse!
7:45-től már csak 15 percet kell a legtöbb helyen várni, hogy induljon a háziorvosi rendelés. Ha pedig 15 percet nem bír ki a beteg, akkor mentőt kell hívni, nem pedig elfurikázni egy olyan intézménybe/osztályra, ahol más profilú betegeket látnak el, csak az éppen nyitva van...
Kommentelő k.m.n. 2015.11.24 00:19:22
@asztalosani:
Sani, igazán nem akarok személyeskedni, de olyan sötét vagy, hogy az már fájdalmas. Mindenbe belemagyarázod a saját nézőpontod, sokszor pedig olyan dolgokat állítasz teljesen magabiztosan, amiről süt, hogy lövésed sincs. Pár példa:

"beteget miért visz a sebészet ügyeletre"

tán azért mert ilyen nincs is.
bal amb van.
LOL "

Sajnos, ki kell hogy ábrándítsalak, de létezik külön baleseti (traumatológiai) és külön sebészeti ügyelet és a kettő rohadtul nem ugyanaz!
Szigorló koromban nemcsak álmodtam, hogy sebészeti ügyeleten vagyok: jöttek éjjel a vakbél gyulladásosok, szeptikus epehólyagok, akut bélelzáródások stb, de egy darab autóbalesetes vagy más traumás sem jött. Miért? Mert őket az 5 km-re odébb levő traumatológiára vitték... De szerinted a kettő tök ugyanaz, és még a 14 évesek védjegyének számító "LOL"-t is odabüfögted a végére. Gratulálok, ismét sikerült beleugatnod egy olyan dologba, amiről lövésed sincs, de úgy teszel, mintha hű de jártas lennél benne.

A többi agymenésed csak röviden:
1. Ebben a pontban a gyerekkel való törődést mint időtényezőt említettem (csak úgy, mint a kocsikázást), nem úgy, hogy nem kell törődnie a poszternek a gyerekeivel.

2. Tényleg nem írta, hogy nem kötötte be a sebet, de azt se, hogy bekötötte. De többször is említi, hogy vérzik ill. "összevérez mindent", emiatt inkább az a valószínűbb, hogy nem kötötte be...

3. Ha a mentőre 2 órát kell várni (és nem azért, mert a puszta közepére hívják 120 km-re), akkor az azért van, mert a diszpécser a telefonáló elmondása alapján nem ítélte meg olyan súlyosnak az esetet. Értsd: van olyan eset, aki jobban rá van szorulva a gyors mentésre.
És a híres 15 perccel korábban lelépett az orvos: az se biztos, hogy ügyeleti időben nem küldte volna el a beteget, mert úgy ítéli meg, hogy várhat reggelig. Másrészt azért elég kevesen vállalnának be egy 24 órázás után (lehet, hogy csak 1 óra alvással) egy ilyen csip-csup esetet, mely jó eséllyel tényleg várhat.
Mitára a leszarom az ügyfelet hozzáállás szinte kizárólag az állami hivatalokban és az egészségügyben fordul elő. Ennek pedig az az oka, hogy ők azok akik akkor is megkapják a pénzüket, ha az ügyfél akiből végsősoron élnek finoman szólva is nem teljesen elégedett az általuk…..
Kommentelő k.m.n. 2015.05.11 23:37:16
Az egyik kommentelő nagyon jól megfogta a lényeget:

"Értem én, csak akkor még mindig ott vagyunk, hogy legfeljebb 1-2 millió ember érdemi befizetéséből akartok tisztességes eü-t 10 millió embernek."

ERRŐL VAN SZÓ, ez az EÜ szinte (vagyis kb. 90%) összes bajának az alfája és omegája: kevesebb pénz áramlik be, mint amennyibe az ellátás ténylegesen kerül.

Magyarul: a RENDESEN BEJELENTETT dolgozók fizetik gyakorlatilag mindenki másnak az ellátását, csak ugyebár sok az eszkimó (ingyenélő/adócsaló/kényszervállalkozó/kényszer feketéző/kényszer minimálbéres) és kevés a fóka...

Így hirtelen csak 3 főbb koncepciót tudok felvázolni:

1. (jelenlegi) "A Szocialista": mindenki mindenre -elvileg- alanyi jogon jogosult, csak ugyebár a pénz nem elég a valós költségekre, ezért a gyakorlatban mindenki rossz ellátást kap, kivéve aki "ügyeskedik" (boríték, sógor-koma stb). Mint ahogy a szockó korszakban is olcsó volt a hús, csak éppen nem lehetett kapni (vagy csak a pult alól)... Az állandó alulfinanszírozottság miatt a munkakörülmények és -eszközök folyamatosan romlanak, míg végül az egész összeomlik (ahogy a szocializmussal is történt). 2 millió ember befizetéséből nem lehet 10 millió embert európai színvonalon ellátni, ez az igazság (csak sokan még kimondani se merik). A TB-t pedig nem lehet a végtelenségig emelni, mert az csak az adóelkerülést növelné tovább és egy szint felett még kevesebb jönne be (az igazságtalanságról nem is szólva).

2. "A Kapitalista": a legtisztább. Minden üzleti alapon menne, mint egy banknál vagy gyorsétteremnél. Lenne rögtön pénz több ápolóra és orvosra, akik mosolyogva elmagyarázzák a betegnek betegsége jellegét és a lehetséges kezelési módokat, mindezt csili-vili környezetben a legmodernebb eszközökkel. Cserébe a beteg (vagy a szintén üzleti alapon működő biztosítója) fizet a végén, mint a katonatiszt. A jelenleg NORMÁLISAN TB-T FIZETŐ embereknek ez gyakorlatilag nem jelentene plusz költséget, mert most is hatalmas elvonás van a bérükön (a kifizetett csúszópénzekről nem is szólva), de abból most rajtuk kívül még 3-4 nem fizető embert is ellátnak. Vagyis ez a rendszer a közép- és felsőosztálynak nagyon jól jönne. Emellett az adócsalók is rá lennének kényszerítve arra, hogy állják a számlát maguk után (ezért igazságos). Az "árnyoldala" viszont, hogy magyar viszonyok között több millió ember gyakorlatilag kihullana az ellátásból, mert havi 80k nettóból nem fog senki se 50k biztosítást fizetni, ill. biztosítás nélkül se valószínű, hogy hirtelen ki tud perkálni 1-10 milliót egy komolyabb betegség esetén. Továbbá a "drága" betegséggel küzdők is megszívnák, mert velük jó eséllyel nem szerződnének a biztosítók, mert csillagászati költségeket jelentenének (vannak olyan ritka anyagcsere betegségek, melyekre az egyetlen hatásos kezelés éves szinten 100 millió feletti összegbe kerül).

3. A fenti kettő kombinálása, vagyis valami kompromisszum. És itt ütközik ki egy fejletlen demokrácia gyengesége: sokkal több a "potyautas", mint a befizető. A befizetők joggal várhatnák el, hogy minőséget kapjanak a nem kevés pénzért, amit tőlük legombolnak, viszont számszerűen kevesebben vannak, mint a "potyautasok", akiknek viszont u.annyit ér a szavazatuk. És mivel a demokráciában a szavazatszám számít, ezért a kormány lényegében az adófizetők hímtagjával veri a csalánt... Az igazságos rendszer csak akkor tudna kialakulni, ha több lenne a befizető, mint a "potyautas", de sajnos a tendenciák éppen nem ebbe az irányba mutatnak.
Kommentelő k.m.n. 2015.05.12 18:55:51
@Diorella Queen: "Számoltál a másodlagos hatásokkal egy ilyen esetén ?
Tételezzük fel, hogy eltűnik 3- 4 millió magyar , vegyesen nyugdíjas és munkanélküli és mindenki, aki nem képes kifizetni a kezelése költségeit.
Azzal számolsz e, hogy mit indítana mindez el ?
Kórházbezárást-> leépítéseket -> kevesebb beszállítói igény-> leépítések-> sokkal kevesebb pénz a gazdaságban?"

1. Nem számoltam, mert ez is csak egy lehetséges opció szintjén lett leírva, számoljon és "hatástanulmányozzon" az, akinek ez a dolga (bár, manapság náluk sem divat). Szóval emiatt a többi kérdésedre csak szubjektív véleményt tudok adni:

2. "Eltűnik" 3-4 millió magyar? Szerintem egy esetleges "full kapitalista" rendszerben se instant halnának az emberek, akiknek nincs biztosítása. Azért ne keverjük össze a biztosítást az oxigénnel... A (népeg.ügyi szempontból) komolyabb népbetegségek pedig általában 50 éves kor felett kezdenek előjönni, vagyis ez a gyakorlatban inkább a várható élettartamot rövidítené le. Addig pedig egy hétköznapibb kezelést az is ki tud fizetni, akinek nincs biztosítása (vagyis pár ezertől kb. 100ezer forintig terjedő összegekről van szó).

3. A kórházakból szerintem nem hiányozna az a pár (elnézést a kifejezésért) lecsúszott alkesz, akik csak hőbörögnek, követelőznek, de még a legelemibb orvosi utasításokat se tartják be, emiatt minden rájuk költött fillér kidobás (tipikus eset a 100 kilós, 2-es típusú cukorbeteg 1000féle drágán kezelhető szövődménnyel, de az Istennek se lenne hajlandó tartani a cukrát, mert a bypasst, művesét stb-t a Jézuska fizeti). Annyival több kapacitás jutna az olyan betegekre, akik esetleg még gyógyulni is akarnának. Vagyis szerintem az igénytelen tömegellátásból, minőségibb és egyénibb ellátás lenne. És azt se felejtsük el, hogy a jelenlegi alulfinanszírozott rendszerben sok beteg csak veszteséget "termel", ezért lehet, hogy a kevesebb beteggel a kórházak is jobban járnának.
A gazdaságban se hiszem, hogy nagy visszaesés lenne, mert a potenciálisan "kiesők" jó része inkább nettó haszonélvező, mint befizető. Viszont a feketén jól kereső emberek rá lennének kényszerítve, hogy legalább az EÜ ellátásukat saját maguk fizessék, ne a többi becsületes ember.

@asztalosani: "nem a rendesen bejelentett munkavállalók, vagy a nem rendesen bejelentett munkavállalók tehetnek róla. nézzük csak: magán orvosi rendelésen ki és hányszor is kapott számlát? TAO-n keresztül is folyik be lé a költségvetésbe, akkor most miről is beszélünk? valójában ki kit kurtít meg? ha az orvos magánrendelésére lopja az eszközöket, ő kit is kurtít meg? csak nem a rendesen fizető járulékfizetőket? ha az orvos ellógja a rendelési idejét, kit kurtít meg azzal? és kit kurtít meg azzal ha tb-s időben magánbetegét látja el? soroljam még?"

Normális magánorvosi rendelésen és szolgáltatónál MINDENKI kap számlát, értsd, ha van egy cég, aminek ez a fő profilja, akkor biztos lehetsz benne. De te inkább a "zugmagánrendelésekre" célzol. A fentebbi hosszú hozzászólásomban is érintettem, hogy a "maszekolás" a jelenlegi "szocialista" rendszernek a sajátossága. Mint ahogy annak idején is a jómunkásemberek hazahordták a gyárból a szerszámokat egy kis fusira, most is u.az történik (csak a kórházban). De egy magán cégnél a főnök azért észreveszi, ha zárás után is ül valaki a rendelőben, amortizálódik a több tíz/százmilliós műszer, miközben fogynak az 1x használatos eszközök, melyek mind-mind pénzbe kerülnek a cégnek, amit a tulajdonosok biztos nem néznének jó szemmel... Privát szolgáltatónál nem valószínű, hogy egy orvos saját zsebre tud dolgozni, de az is igaz, hogy nincs is rákényszerülve. Ugyanígy a lógás/ineffektív munka is nehezen kivitelezhető, mert a legtöbb privát cégnél rendszeresen naplózzák az orvosok teljesítményét, hogy ki mennyi beteget látott el, hány leletet írt stb. Mert ugyebár a tulaj se azért fizet, hogy valaki a tökét vakarássza munkaidőben... Vagyis a fentebbi gondolatsoroddal (lehet, hogy nem is szándékosan) a "kapitalista" rendszer mellett érveltél.
"Mélységes fájdalom és harag van bennem, mert hagyták a férjemet, akivel már 34 éve voltunk házasok meghalni. Nem érdemelte meg azt, hogy az egészségügy így bánjon vele és magára hagyja. Én nem tudtam segíteni rajta, akinek pedig kellett volna, nem segített. Hogyan fordulhat…..
Kommentelő k.m.n. 2015.05.04 17:19:01
Én azért szívesen meghallgatnám a felvételt az ominózus telefonhívásról.
Mert ha a mentősöknek is u.azt mondta a posztoló, mint itt a bevezetőben, hogy "Előzőleg nehéz ételeket ettünk, a férjem rosszul lett, hányt is", akkor sehol a világon nem küldenek mentőt erre.
A "rosszul lett" kifejezés pedig a mentősök "kedvence", mert az égvilágon semmit se ér, mert gyakorlatilag mindenki rosszulléttel hívja őket, ami lehet infarktus/nátha/stroke/gyomorrontás/asztmás roham/másnaposság stb.

Szomorú kimondani, de itt 99%-os valószínűséggel az történt, hogy nem tudott normálisan mentőt hívni a posztoló, mert nehéz ételekről, szédülésről fejfájásról és hányásról beszélt, melyek 100%-ban ráillenek az egyszerű gyomorrontásra is, amihez nem szabad mentőt küldeni (mert máshol nagyobb szükség van rá). És biztos elhangzott a "nagyon rosszul van" kifejezés is, mely mint fentebb írtam orvosilag nem értelmezhető.

Mások ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnek, ezeket ellenőrizzék és ha jelen vannak, mondják is a diszpécsernek: az egyik oldalon lelóg a szájzuga (ha azt mondják neki, hogy mutassa a fogait), hirtelen beszédzavar, féloldali gyengeség/bénulás/érzészavar, kettős látás, hirtelen tudatzavar, nem/alig reagál külső ingerekre. Természetesen fejfájás és szédülés is van, de ezek annyira általános tünetek, hogy a diszpécser sokszor nem tud velük mit kezdeni.
Praxis Szívatnak a táppénzzel 2015.04.30 06:49:39
"Ha nekem van egy látleletem, miszerint centit nem tudok (szabadna) mozdulni péntek reggel óta, milyen jogon bírálja felül döntésével egy megyei kórház egyértelműen leírt "terhelési tilalom; műtétre javaslat, ha nem javul"-t azzal, hogy hát bocs.. "nem jelentél meg időre"…..
Kommentelő k.m.n. 2015.05.01 20:20:34
Nálam is kivágta a biztosítékot a következő REKLÁM bejegyzés, ezért inkább ahhoz szólnék:

1. Miért nincs SEHOL sem feltüntetve, hogy a bejegyzés (mely mellékesen kikerült az Index címoldalra), csak egy reklám?

2. Miért nem lehet kommentálni? Gondolom, csúnyán nézne ki, ha néhány hozzáértő leírná, hogy a tudomány mai állása szerint SEMMILYEN BIZONYÍTOTT GYÓGYHATÁSA NINCS ezeknek a készülékeknek.

3. Ez a bejegyzés bőven alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, hasonló sarlatánokra egyszer már szabtak ki bírságot (cirka 70 milliót) a hazug reklámjaik miatt:
www.vg.hu/vallalatok/magnesterapias-keszulek-reklamjaert-jart-hetvenmillios-buntetes-440722

4. A blogban adott hatás- és kattintásvadász (sokszor még a poszt tartalmát se fedő) címadás itt is tetten érhető. Eleve, miért volt tahó az orvos? Mert 10 évre rendbe hozta az állítólagos poszter feleségének a hátát? Mellesleg a "csodagép" gyártója nem kért el vaskos összeget (gondolom, több százezret) a masináért, aminek az egyetlen terápiás hatékonysága abban áll, hogy legalább a "kezelés" idejére kemény felületen fekszik a beteg?

5. Az egészről az jön le, hogy a bloggazda mindenképp pénzt akarna csinálni az EÜ sározásából, de normális hirdetők nincsenek, emiatt saját magának kell mindenféle erősen megkérdőjelezhető módszerrel pár fekáliás fillért kipréselnie a dologból.
Csak innentől már az egész blog nem hiteles, mert az "ismerős" stílus láttán már az is megkérdőjelezhető, hogy a többi poszt egyáltalán valódi-e, vagy azok is csak a bloggazda agyszüleményei....
A legtöbb orvos sajnos az állam hóhérja. Nyilván vannak kivételek, becsüljétek meg! Tisztelt Praxis és olvasók! Apámmal a történtek előtt 6 évig nem beszéltem, édesanyám tartotta a kapcsolatot vele, egy faluban élnek. Édesapám bekerült a ceglédi kórház belgyógyászatára,…..
Kommentelő k.m.n. 2015.04.07 19:28:55
A leírás alapján eléggé úgy tűnik, hogy Johnnie Walker és konspirációs társai törtek a posztoló apukájának életére, nem pedig az orvosok.
Az ilyen "összeesküvések áldozatai" tényleg bajba kerülnek a kórházban, mivel ott nincs "védőital" és olyan komoly deriválás-integrálás kezdődik, hogy beteg a túlvilágon személyesen kérdezheti meg Alfred Nobeltől, hogy miért nincs matematikai Nobel-díj.

Komolyabbra fordítva, a masszív alkoholistáknál az akut szeszmegvonás valós életveszélyt is jelenthet, melynek a tünetei nagyjából összecsengenek a posztban leírt tünetekkel. Az ilyen betegeket pedig addiktológián (is) szokták kezelni, ami hagyományosan a pszichiátriai osztályokon található. Ilyenkor nem azért adnak nyugtatókat "elefánt dózisban", hogy kitoljanak a beteggel/családdal, hanem azért, mert gyakorlatilag csak így kezelhető az alkoholmegvonásos kórkép (melynek a farmakológiai alapjaiba itt felesleges belemenni). Magyarul, a nyugtatók nélkül a posztoló apukája sokkal rosszabb állapotba is kerülhetett volna. Miután a beteg túl van a kezdeti (pár napos) nehéz időszakon, akkor a dózisok csökkenthetők ill. a beteg közérzete is javul, a poszt szerint is pont ez történt.

Az pedig más tészta, hogy 2002-ben a trombózis után hogyhogy nem lett vérhígító beállítva és miért nem volt rendszeresen kontrollálva az INR. Valami azt súgja, hogy itt sem az orvos a hunyó, hanem a beteg nem akart gyógyszert szedni, emiatt lett 2. trombózis...

A posztolónak inkább azt kéne tanácsolnia, hogy az alkoholfüggőséget kezelni kell, különben akármi miatt kerül kórházba az illető, ez lesz a vége (delirálás, nyugtatózás). De amúgy is tanácsos letenni az üveget, mert pár év(tized) múlva a szikár torreádorok "valami apróság miatt" kórházba kerülnek és az "állami hóhérok" májcirrózis, dilatatív cardiomyopathia vagy egyéb egzotikus csengésű ítéletet hangoztatva fogják kirúgni a kisszéket az elítélt alól.
"Jól tükrözi a magyar egészségügy jelenlegi állapotát ez a fotó, ami a Baleseti sebészet férfi mosdójában készült. Amint az jól látszik a képen, mindkét piszoárnak hiányzik a szifonja! Így gyakorlatilag az ember a saját lábára pisál!" "Jól tükrözi a magyar…..
Kommentelő k.m.n. 2015.03.31 18:09:53
@zünüke: Pedig elhiheted, hogy drága országunkban bizony nagyon jelentős a "low-life" véglények száma. Tényleg mindent visznek, ami mozdítható, legfeljebb eldobja, ha 10 Ft-ot se kap érte. Legyen az akár egy törött, 1000 éves villanykapcsoló, zuhanyrózsa (ez nagy slágercikk) vagy szifon. Ezeket nem érdekli, ha valami fekáliás vagy összepisilt, mivel legtöbbjüknél az is belefér, hogy a szoba sarkába ürít a lakhelyén...

Hasonló okokból nincs a legtöbb nyilvános helyen szappan, kéztörlő, wc-papír stb.
24 óra étlen-szomjan, betegen, 65 évesen. Ez borzasztó! Az ember végigdolgozza az életét és ez jár? Bár nem gondolom, hogy következményei lesznek a történésnek, amit leírok, de muszáj megtennem a saját nyugalmam érdekében. 2015. március 16-án reggel 8-9 között mentőt…..
Kommentelő k.m.n. 2015.03.22 11:07:10
Ritkán szoktam itt ilyet írni, de most tényleg azt tanácsolom a poszternek, hogy perelje be az intézményt vagy akár még az OMSZ-t is, amennyiben a tünetek NEM közvetlenül ébredés után (ne adja Isten már este) jelentkeztek, hanem "napközben". Vagyis például ébredés után 8-kor még semmi baja, de 8.30-kor már megjelentek a fentebb leírt tünetek.

Mert egy stroke-os betegnél a szűk terápiás ablak miatt tényleg minden perc számít, és ilyenkor nagyon helyesen nem a háziorvost kell kihívni, hanem a mentőket, akik ideális szervezés esetén NEM az SBO-ra viszik a beteget, hanem rögtön CT-be és onnan a neurológiára, ahol ischemiás stroke esetén még megpróbálkozhatnak a lízissel (pl. Debrecenben Csiba prof. rengeteget küzdött ezért).

Ehhez képest itt szakmai hibák sorozata történt, kezdve a mentőssel, aki szerint "csak" magas vérnyomása van (még szép, hogy egy stroke-os betegnek magas a vérnyomása), ez a momentum akkor lehet lényeges, ha az SBO-nak is "tenzió kiugrásosként" adta le a beteget, akik hittek neki és emiatt nem is vizsgálták. Viszont ennyire nyilvánvaló tüneteket már a triage nővérnek is illett volna felismernie, így az ellátási sorban legelőre raknia.

Ekkora szakmai hibákat nem lehet semmivel se megmagyarázni vagy kimenteni, személy szerint azt mondom, hogy akik ebben közreműködtek, azokat ki kell rúgni, mert nincs helyük az EÜ-ben: a beteg jó eséllyel tartós károsodást szenvedett az ő hülyeségük miatt. Ha esetleg progresszív vérzés vagy rávérzés történt volna, akkor a beteg akár meg is halhatott volna, mert biztos csak "szunyókál" a váróban...
Aki pedig védené őket, az képzelje el, hogy mi történne, ha ő vagy valamelyik családtagjuk kerül a fentebb leírt helyzetbe.
Betegszállító már nincs. este lévén, úgyhogy kiülhet a folyosóra és megvárhatja a reggelt, vagy akár haza is gyalogolhat. Tanyán lakom Bács megyében. A legközelebbi település 5 km, ahol van orvos, meg ügyelet. Itt felénk, mivel szórvány tanyák vannak, kell a jármű, mert ha…..
Kommentelő k.m.n. 2015.02.28 20:36:26
@estónia: Nem tudom, hogy melyik "gondolatomra" célzott, mert szerintem nem sok szubjektív dolgot írtam le a hivatkozott kommentemben. Egyedül annyit feltételeztem, hogy elképzelhető, az osztály túlterheltsége miatt kellett hazaküldeni a nénit. Arra nem írtam semmit, hogy szerintem ez "normális-e". Azt írtam, hogy az ilyen eset nem egyedülálló (de attól még én se tartom helyesnek). Azután azt próbáltam megvilágítani, hogy az SBO-s orvos se azért küldhette haza a beteget, mert egy "dilettáns, szadista, pénzéhes, érzelem nélküli, neonáci, isten-komplexusos hiéna-lótrágya hibrid", ezért írtam le a fenti képzeletbeli (viszont teljesen valóságos) esetet, ahol Önnek kellene magát az orvos helyébe képzelnie. Egyébként a válaszára kíváncsi lettem volna, sőt még most is az vagyok.
Továbbá, arra is fel akartam hívni a figyelmet, hogy a példában szereplő többi 29 várakozó ugyanolyan EMBER, mint a postban szereplő néni. És ha akkor a nénit fektetik be, akkor az a másik ember fog kimaradni.
Ráadásul ne feledjük, hogy SBO-ról van szó, ahol tényleg nem a részletes diagnosztika/hosszútávú terápiás terv felállítása a feladat, hanem a beteg stabilizálása. A "stabilizálás" nem azt jelenti, hogy a beteg teljesen panaszmentes... Vagyis az Ön által használt "javítanak valamit az állapotán" (sajnos) teljesen beleillik az SBO profiljába. Azt se tartom kizártnak, hogy az SBO-ról megpróbálták átadni az onkológiának/neurológiának, csak ott (szintén helyhiány miatt) nem fogadták, emiatt nem maradt más, minthogy hazaküldjék. Ismétlem, én se tartom helyesnek ezt, de egyszerűen sokszor nem lehet mit csinálni.

Úgy tudnám egyszerűbben, nem EÜ-sen (mert a hozzászólásokból úgy tűnik, egyesek számára még elképzelni is lehetetlenség, hogy egy kórházban nincs hely/pénz) szemléltetni a helyzetet, hogy van egy város, aminek van 2 db tűzoltó kocsija az állomáson. Viszont a városban egyszerre ég 10 ház (10 különböző helyen)... A szomszéd körzetből próbálnak segítséget kérni, de ott a 4 kocsira 45 égő ház jut, emiatt nem tudnak segíteni. Igaza van-e annak a háztulajdonosnak, aki szerint a tűzoltók a hibásak, mert az ő háza helyett az iskolát és a lakótelepet oltották először?

@Tempus.Anh: igazad van, hogy sokan csak sz..t dobálni járnak ide és nekik felesleges bármit is írni...
Kommentelő k.m.n. 2015.02.28 22:34:11
@yogosan: "Ha ennyire nincs hely,hogy egy pár órára nem tudtak legalább egy nyomorult pótágyat sem biztosítani ennek a szerencsétlen asszonynak,akkor mit csinálnának egy tömegkarambol esetén,ahol húsz sérültet vinnének be egyszerre?"

Ezen már én is elgondolkodtam. Szerintem akkor a helyszínen a katasztrófa-védelmisek felhúznának egy nagy sátrat, ott lenne elsősegély és triage. Azután mentővel és helikopterrel "szétdobálnák" az eseteket a kórházak között.

"Egyébként sehol nem lehet olvasni, hogy az asszony végstádiumos lenne."

Nekem a posztoló által használt "egyedül él egy nagyon szerény kis putriban és várja a halált, tüdőrákos lévén" kifejezés eléggé azt sugallja, hogy a néninél nem terveznek semmi kuratív jellegű beavatkozást a közeljövőben... Márpedig ez abban az esetben fordul elő, ha a betegség elég előrehaladott stádiumú.
És itt jegyezném meg, hogy a hospice ellátás lenne a legjobb ellátási forma a néninek, de Mo-n sajnos ez se elterjedt "bizonyos" okokból. Pedig sokszor van olyan, hogy a beteg és családja is elutasítja a további kezelést és hazaviszik az illetőt, majd több-kevesebb idő után ijedten hozzák vissza a kórházba az utolsó napjaira, mert nem készültek fel arra, hogy a haldoklás hogyan is néz ki valójában...
Kommentelő k.m.n. 2015.03.01 14:13:28
@asztalosani: Már a korábbi kommenteiden is láttam, hogy neked mindegy, hogy miről szól a történet, fő hogy fikázni tudj. Csak rávilágítanék az agymenésed közepette elszórt néhány elképesztően bődületes baromságra:

Szerinted a hospice-t csak az javasolja, akinek "agyi elváltozása" van... Láttál már bármilyen betegségben haldoklót (vagyis amikor már nem tudja ellátni önállóan magát)? Az közös bennük, hogy az utolsó heteikben-napjaikban nem bírnak felkelni az ágyból, sőt nem is vannak teljesen maguknál. Ezek szerint szerinted az teljesen rendben van, hogy valaki (a posztoló általi leírásból kiindulva) teljesen egyedül fekszik étlen-szomjan, fájdalmak közepette és közben maga alá ürít. Ha nincs központi vagy távfűtés (márpedig kétlem, hogy a postoló által "putrinak" nevezett épületben lenne), akkor mindezt téli hidegben. Ez aztán a méltósággal teli, humános haldoklás!
Attól, hogy téged kutyák neveltek fel, ahol az volt a normális, hogy az öreg egyed elvonul az erdőbe egyedül megdögleni, attól még a civilizációban másképp kellene működnie a dolgoknak.

Az is mérhetetlen hozzá nem értésről tanúskodik, hogy párhuzamot akarsz vonni az SBO-s ágyak és a hospice ágyak száma között. Körülbelül mintha almát hasonlítanál a tűzőgéphez, de sebaj, nagyon okosat mondtál (már megint) büszke lehetsz magadra!
**************

Az eredeti történethez szólva: az miért nem fordul meg sokak fejében, hogy a nénit megkérdezték, hogy hogyan tud hazajutni miután a taxi, betegszállító stb. kiesett, mire ő azt felelte, hogy még megpróbálja felhívni a szomszédját, aki hátha haza tudja vinni. És így is lett. Az is lehet, hogy ha a szomszéd nemet mondott volna, akkor mégiscsak sikerült volna valahol ágyat keríteni neki...
Tisztelettel kérem Önöket, Orvos Hölgyek és Urak, boncoljanak virtuálisan tovább, így hátha elkerülöm az igaz boncolást. Legalább is egyelőre. Tisztelt Praxisblog!   A fenti idézet Házi Orvosomtól származik. Tisztelettel kérem Önöket, Orvos Hölgyek és Urak, boncoljanak…..
Kommentelő k.m.n. 2015.02.21 16:02:45
@formed: A chr. hasi fájdalmom, fulladás, hányinger, verejtékezés (nem lehet, hogy inkább hőhullámot és kipirulást ért ezalatt a posztoló?) és a rakat negatív képalkotó hallatán nálam is felvetődött a GEP- vagy carcinoid tumor gyanúja.
Én első körben egy ehhez értő szakembert is felkeresnék, ha ő megalapozottnak tartja a gyanút, akkor javasolhatna specifikusabb kivizsgálást (pl. szomatosztatin receptor szcintigráfia).