Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PszichológusKeresőHU

50 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerző: Szántó Regina pszichológus - 2015. május 18. 15.39 A pszichológus-páciens kapcsolat bizalmi kapcsolat, mely egy olyan aszimmetrikus helyzetben születik meg és bontakozik ki, amelyben a pszichológus szinte mindent tud a páciensről, a páciens azonban minimális személyes…..
Ellenőrzött szakember Szerző: Sallay Zsuzsanna pszichológus - 2015. április 2. 22.29 Gyakran találkozom egy ideje cikkekkel a Borderline személyiségzavarról. Sajnos ezek a cikkek általában kiemelik a negatívumokat, és a nehézségeket, amit egy ilyen problémával élő személlyel…..
Szerző: Makai Nóra pszichológus - 2015. március 11. 16.47Sokaktól hallom, hogy nagyon izgulnak, mielőtt először látogatnak el pszichológushoz, illetőleg sokan nem is merik rászánni magukat erre, mert túlságosan tartanak ettől a szokatlan szituációtól. Ez a bizonytalanság…..
Szerző: Sebők Franciksa tanácsadó szakpszichológus - 2015. március 2. 20.54Az autoimmun betegségeknek több mint 80 fajtája ismert jelenleg, és számuk folyamatosan bővül. Az orvostudomány a sötétben tapogatózik, az okokat nem ismerik, leginkább tüneti kezelést adnak, hogy a beteg…..
A pszichológus és pszichiáter közötti különbségeket több oldalról is megvizsgálhatjuk. Különbségek a képzésben A pszichológus bölcsészettudományi egyetemi karon szerez diplomát, szakterülete az emberi lélek és elme, valamint a személyiség átfogó vizsgálata és…..
Borderline személyiségzavar. Lehet, hogy korábban is volt már, csak nem így hívtuk, vagy valóban egyre gyakoribb manapság. De az is lehet, hogy csak maga a fogalom válik egyre divatosabbá. Mindenesetre ma már szinte mindenki tud róla valamit, vagy legalább a kifejezést hallotta…..
Az érzelmi evéssel kapcsolatban mindenkinek vannak tapasztalatai: falt már be egy egész tábla csokit vagy egy zacskó chipset pusztán unalomból, egy szakítás vagy egy stresszes munkanap után, illetve, ha szomorú vagy épp nagyon boldog volt.  Az érzelmi evés azonban sokak számára…..
Az olvasói kommentek az online világban kiemelten fontosak, ráadásul a leginkább alkalmasak arra, hogy a felhasználók által generált tartalommal bővítsék egy-egy oldal információtartalmát. Az úgynevezett trollok azok az állandó kommentelők, akik bomlasztó, kötekedő, sokszor…..
Burn outról leginkább akkor beszélhetünk, ha munkánkban már semmiféle örömöt, elégedettséget nem érzünk, és úrrá lesz rajtunk az apátia. Mielőtt azonban ennyire előre szaladnánk, érdemes kicsit utánanézni, hogy hol, kiknél és miért jelentkezik a kiégés…..
A digitális kommunikáció elterjedésével a szociális elutasítás gyakorisága is megnövekedett. Az „unfriend” kifejezés (töröl valakit az ismerősei közül a Facebookon) 2009-ben az év szava volt. Ezzel előtérbe került annak feltérképezése is, mi jelent a lelki, például…..
A fárasztó munkanap után hazatérve – bár az egész napot a számítógép előtt töltöttük – ismét letelepszünk a gép elé. Ahelyett, hogy esténként találkoznánk a barátainkkal egy kávé mellett, a Facebookon beszélünk vagy chatelünk velük – akár órákon keresztül.…..
Mindannyian szenvedünk el sérelmeket másoktól, akikre néha olyan dühösek vagyunk, hogy legszívesebben eltüntetnénk őket a föld színéről. Máskor pedig saját tévedéseinken nem tudunk felülkerekedni. Megbocsátani nehéz, saját magunknak és másoknak egyaránt. A magunkkal…..
Sokan hallottuk már a XIX. századi angol politikustól, Lord Actontól származó kifejezést, miszerint „ a hatalom korrumpál” vagy bővebben: „az abszolút hatalom abszolút módon korrumpál”. De vajon hogyan történik mindez, és miért válnak megvesztegethetővé a nagy hatalmú…..
A férfi szexuális funkciózavarok közül a leggyakoribb a merevedési zavar. Annyiban pedig egy pár számára a legproblémásabb, hogy a teljes szexuális együttlétet ellehetetleníti, már amennyiben ez alatt a közösülést értjük. Míg a legtöbb szexuális funkciózavart sokszor…..
Sokan állítják magukról, hogy olyan hatékonyan ki tudják szűrni, aki az, aki nem mond nekik igazat, mint egy hazugságvizsgáló. Az adatok azonban nem ezt mutatják. Bár sokan ismerjük a hazugság leleplezésére tett gyakori gesztusokat – a szemkontaktus kerülése, az orr…..
A párok életében előforduló kapcsolati konfliktusok gyakran tükröződnek a szerelmi- szexuális életükben  (vagy annak hiányában) is. Épen ezért nagyon sok párnak szüksége van segítségre a szexualitás területén is.  A szexualitás területén előforduló nehézségek…..
Az önsorsrontás magasiskolája – elkerülés Évtizedekkel ezelőtt Atkinson, egy híres kutató kísérletileg igazolta, hogy azok a személyek, akiknek az önbizalma alacsony, teljesítményhelyzetben vagy irreálisan magasra vagy épp nagyon alacsonyra „teszik a lécet”. Így nem érheti…..
Ha manapság az internetes párkeresésről hallunk, általában kétféle véleménnyel találjuk szembe magunkat. Az első: "baromság, nekem az első benyomás számít". A második, kicsit szégyenkezve: "igen, én is itt találtam meg a jelenlegi páromat". Valójában mennyire jó ötlet az…..
Minden találkozott már internetes „trollokkal”, azaz olyan emberekkel, akik ha bármilyen online tartalmat – képet, videót, cikket – látnak vagy olvasnak, nem tudják megállni, hogy ne tegyék tönkre az azzal kapcsolatos kulturált társalgást néhány rosszindulatú megjegyzéssel.…..
Társas alkalmakra készülődve népszerű azon tűnődni, hogy vajon elég szórakoztatóak tudunk-e majd lenni. „Nem fogunk-e unatkozni, amíg várjuk a vacsorát?”, „Remélem, nem leszünk sokat kettesben, mert akkor nem fogok tudni mit mondani”, „Szerencsére ott lesz Karcsi is,…..
Mit tehetünk, ha szorongásaink és félelmeink már olyan mértéket öltöttek, hogy megnehezítik a mindennapjainkat? Sokan valamiféle csodában bíznak; mások azt remélik, egyszer majd csak kinövik őket; megint mások pedig egyszerűen megpróbálják elkerülni azon élethelyzeteket,…..
PszichológusKeresőHU 2014.10.05 13:29:25
:)
Miért olyan nehéz nemet mondani? Megtagadni egy kérést, visszautasítani egy ajánlatot, vagy például otthon maradni ahelyett, hogy elmennénk egy összejövetelre annak ellenére, hogy valójában nincs kedvünk hozzá? A nemet sokan kockázatosnak érzik: attól félnek, a visszautasítás…..
A nyár és ezzel együtt a fesztiválszezon kellős közepén vagyunk. Naivitás azt gondolni, hoyg a fiatalok többsége józanul fog szórakozni Ozorán, Hegyalján vagy éppen a Szigeten. Okosan és mértékletesen is lehet azonban élvezni a fesztivál adta örömöket, a jó zenéket, a…..
Napjainkban a párkapcsolatok, házasságok sokkal könnyebben érnek véget, bomlanak fel, mint akár száz évvel ezelőtt. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a mai kor embere nem képes annyira szeretni, vagy tartós, boldog párkapcsolatban élni, mint korábban, hanem inkább azt, hogy ma…..
Az Alpha-Stim egy friss amerikai kutatása meglepő eredményeket talált, melyek bebizonyították, hogy a Kraniális Elektroterápiás Stimuláció (CES) az egyik legjobb módszer a szorongás kezelésére. Ebben az 5 hetes kutatásban 108, szorongással diagnosztizált személy vett részt [1].…..